Axel Smith

Axel Smith

Sjakkspiller i Kristiansund

«Sjakkets Mekka»

Reykjavik Open

TurneringOpprettet av Axel 2013-02-22 14:56

I minst fire år har jeg og Ellinor drømt om å reise til Island, og endelig ble turen av!

Dagene før Reykjavik Open spilte Kina og Island en vennskapsmatch med hurtigsjakk. Island er historisk en stor sjakknasjon og hadde fem vinster og to uavgjorte mot Kina før denne kampen, men her var det nok så sjanseløse... På Kinas lag spilte Bu Xiangzhi, som en gang var verdens yngste stormester, og de to supertalentene 20-årige Ding Liren og 13-årige Wei Yi. Det siste kommer sannsynligvis å ta sitt tredje å siste GM-napp i Reykjavik Open.

Når Bobby Fischer kom til Island i 2005 bodde han bare et steinkast fra konserthallen Harpa, hvor Reykjavik Open spilles. Han gikk ofte til dette antikvariat, for å lese politiske bøker. Det var imidlertid alt for mange journalister og sjakkspillere som søkte ham opp, så han flyttet lenger vekk fra sentrum for å få ro.

Når Fischer ble syk i 2007 nektet han å få behandling, han stolte ikke på legene. Konen til hans beste venn kom fra Selfoss, og det er der Fischer er begravet, for å ikke få oppmerksomhet. Det lyktes ikke helt, men man må si at det er et fin plass med en liten kirke, berg og en stor flod.

Her er Blå Lagunen, hvor vannet kommer fra 2000 meter under marken. Det er fullt av ulike grunnevnen som fosfater, magnesium, kalsium og så videre. Det sies at det skal være godt for å holde huden ung, men for oss fikk det bare effekten at vi fikk grått hår.

Grunnevnene gjør at alt varmt vann lukter egg. Til å begynne liker man det ikke, men nå kommer vi i stedet til å savne det :)

Fra Reykjavik ser man en pyramide-formet vulkan, Mount Keilir. Vi bestemte oss for å ta oss opp til toppen, hvilket først betydde en drøy mils vandring i et måne-liknende landskap. Tydeligvis var det også nettopp på Island som NASA trente astronautene før de reiste til månen.

Når nordmenn kom til Island år 870 var 25 % av øya dekket av trær. Dem kuttet man ned og ildet opp, slik at man kunne lage ting av jern. I Norge vokste det jo alltid opp nye trær hvor de gamle hadde stått.

Sånn fungerte det ikke på Island, som jeg forstått det fordi det er så mye aske i jorden. I stedet blåste all den fruktbare jorden ut i havet... Fortsatt nå, mer enn tusen år senere, vokser det ikke trær på mer enn 1 % av øya.

Man ser heller ikke så mange levende dyr, utenom hester og får. Og er man ikke ved kysten er det ikke så mange fugler. På vei til Keilir fant vi imidlertid plutselig en fjellrype, og den var ikke det minste redd for oss mennesker.

Keilir er ikke noen høy vulkan, men det var en del stein og sne, slik at det likevel var litt nervøst å klatre opp. Hvis jeg bare kommer ned igjen skal jeg aldri mer klatre opp for en topp, tenkte jeg, men det tok jeg selvsagt tilbake så snart jeg fikk mulighet.

Det var en del vind på toppen ...

På Island har man så mye vulkaner og underjordiske kilder at man blant annet kan varme opp de aller fleste husene. Det er ikke mange plasser hvor man kan se røyk komme opp fra brønner inne i byen!

Vi reiste til Hveragerdi, som har bygget en mengde veksthus for å bruke all varmen sin. I dem odler man roser som blant annet selges til Amsterdam!

Vi gikk opp på fjellet, hvor det fantes masse kilder med kokende vann. Og til slutt kom vi til en bekk med passe varmt vann: omtrent 45 grader.

Islendinger er svært hyggelige, og hjelper alltid til å vise veien. Det er ikke heller noe problem å haike, men etter et par dager kunne vi til slutt ikke motstå fristelsen å reise på en guidet busstur til Geysir og Gullfoss (vannfallet på bildet). Guiden våres var morsom å ironiserte mye over turister (Check, been there, done that, now we continue) og islendingene som ikke lenger bruker naturen uten bare kjør rundt i sine store biler. Overraskende nok er Island faktisk Nordens mest urbaniserte land.

Det er også mye amerikansk kultur på Island, kanskje grunnet at de hadde sin base her under andre verdenskrigen. Mange restauranter er "American Style", både til menyen og innredningen.

Her er vi i Þingvellir, hvor kontinentplatene møtes. Europa og Amerika drifter to centimeter fra hverandre hvert år. Kan Ellinor se hele veien til jordens midtpunkt?

Faktisk er det sånn at det finnes en egen kontinentplate i Þingvellir, mitt imellom Europa og Amerika. Det er verdenes minste kontinent: kun 7 x 20 km. Der fantes verdenens første parlament, Alþingi, fra omtrent år 900. De som kom til Island fra Norge, og senere andre nordiske lender, var hadde tydeligvis fått nok av å bli styrt av en konge, så de laget en demokrati i stedet.

Island ble uansett Norsk igjen 1262, siden dansk i 1397 og ikke helt selvstendig før 1944.


Reykjavik Open spilles i Harpa, en konserthall som ble bygget for bare to år siden. Det er en kjempefin lokal, både fra utsiden og innsiden, og en kjempesterk turnering med fem 2700-spillere.

Turneringen anbefales virkelig til alle!


I Reykjavik Open spiller Friðrik Ólafsson, den tidligere verdensstjernen og FIDE-presidenten. Han er idag 78 år gammel men spiller fortsatt med den æren, og vant nesten mot David Navara i tredje runde.

Høyest rangert er Anish Giri, og jeg fikk møte ham i tredje runde. Etter helt forferdelig tidsforbruk fikk jeg likevel opp en remisstilling i tårnsluttspillet, men den misset jeg.

48...Kf4!!, som taper et tempo og gir en trekktvangstilling seks trekk senere. For den som vil fordype seg i den studielike remisen finnes den her: Giri-Smith.

Ellers har det vært litt opp og ned med sjakken. Jeg fikk møte Ellinor, og da preppet hun inn 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 med sort, men kunne ikke fler trekk enn så og viste ikke navnet på åpningen...

Ellinor (sort) var mer heldig i sitt parti mot WGM Gulnar Mammadova (hvit).

Sort er to bønder under men prøver å lage en attakk med tårnene. Partiet endte 43.a5 Te4+ 44.g4 Tee3 45.gxf5 Txh3+ 46.Kg4 Thg3+ 47.Kh4 remis. Hvis hvit prøver å komme seg ut med kongen slutter det ille: 47.Kf4 Tgf3+ 48.Ke5 Tfe3+ 49.Kf6 Td6 matt!

Denne matt hadde ikke vært mulig hvis hvit spilt 43.c5 i stedet, da er d6-feltet dekt. Da finnes det også en fantastisk variant: 43.c5 Te4+ 44.g4 Tee3 45.gxf5 Txh3+ 46.Kg4 Thg3+ 47.Kf4 Tdf3+ (nå beste sjansen) 48.Ke4 Te3+.

Hvordan skal hvit komme seg unna med kongen uten å tape tårnet på g5? Gjennom å også sette det andre tårnet i slag! 49.Kd4 Td3+ 50.Kc4 (mulig bare fordi man spilt c5) 50..:Tc3+ 51.Kb4 Txb3+ 52.Ka5!!

Nå henger begge tårnene, og etter 52...Txg5 53.Txb3 Txf5 54.Kb6 vinner hvit, siden bøndene er lengre frem.

Dessverre finnes det et hul i disse analysene, viste PC-en etterpå, nemlig 46...Tdf3 med remis. Men jeg velger å ikke tenke på det, uten heller den fantastiske vinstvarianten.

For å ha sjanse til WIM-napp i niende runde trenger Ellinor å vinne sitt parti idag (åttende runde). Etter seks timer spiller hun fortsatt, og partiet blir nok 140 trekk. Det er et sluttspill med to løpere mot springer, hvilket akkurat skal gå å vinne før 50 trekk hvis man spiller som en computer.

For tredje året var det en fotballkamp mellom Island og resten av verdenen. Som man kan se på bildet gikk det alt for kjapt for kameraet, men også for mine sko som gikk i stykker, og alt for kjapt for laget mitt, som ikke hadde noen sjanse.

To runder igjen, alt kan skje...


Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.