Axel Smith

Axel Smith

Sjakkspiller i Kristiansund

«Sjakkets Mekka»

Bronsemedalje i Svenske Mesterskapene!

TurneringOpprettet av Axel 2012-07-29 12:05

Etter fire års alminnelige og to ukers spesifikke forberedelser føltes de Svenske Mesterskapene som den viktigste turneringen jeg spilt på lenge.

I de tre første rundene gjorde jeg et større mistak per parti, men heldigvis betydde de ikke så mye, og jeg kom ut med 2½ poeng. I ett av disse partiene var imidlertid konsentrasjonen litt dårlig, jeg tenkte underveis på en artikkel jeg leste i avisen dagen før, så etter det ble det fullstendig isolering uten internet og aviser. Ellinors daglige NM-rapport fra NM-bloggen var eneste forstyrrelse, og gledelig var det nesten bare gode nyheter!

Resten av turneringen ble solid. Bare i ett parti sto jeg mer enn 0,30 dårligere ifølge Houdini. I det partiet var jeg imidlertid tapt i en stilling:


Hvilket trekk burde Jonny Hector (hvit) ha spilt for å få vinststilling?

For meg ble det to nøkkelpartier. Det ene var mot Nils Grandelius, som jeg så som favoritt før mesterskapet. Mot ham hadde jeg tidligere syv vinster (+7, =8, -7) men den seneste av disse kom når han var 13 år gammel. Ettersom vi kjenner hverandre rimelig godt, hadde jeg før SM brukt en uke på å lære tre nye åpninger, tenkt bare å brukes hvis jeg skulle trekkes som sort mot ham. Det gjorde jeg og åpningen gikk også greit. Når han satset litt for hardt på vinst så kom han plutselig dårlig og tapte.

Det andre nøkkelpartiet var i siste runde, hvor det viste seg at min motstander Bengt Lindberg hadde blitt Svensk Mester og tatt et stormesternapp med vinst, mens jeg også hadde vunnet turneringen med vinst. Etter 27 trekk var jeg svært fornøyd med min stilling.

Hvit har mange fordeler: bedre konge, bedre bondestruktur på kongefløyen, sterk springer på d3, et aktivt tårn på c7 og kontroll over den eneste åpne linjen. Jeg har ennå ikke analysert det, og funnet ut hvordan jeg burde spilt, men er sikker på at Ulf Andersson hadde vunnet. Som i tre andre partier endte det med konge mot konge, og vi var begge nødt å stille inn gevinstforsøkene.

Fire spillere delte turneringsseieren og tittelen som Svensk Mester ble avgjort gjennom hurtigsjakk. Hurtigsjakk er klart bedre enn vanlige langpartier på å få frem hvem som er den beste sjakkspilleren. Jeg er veldig fornøyd med min tredjeplass, etter en kaotisk og ikke helt rettferdig seier mot Emanuel Berg i siste parti!

En turnering handler imidlertid ikke bare om hvem som er den ”beste” sjakkkspilleren, uten også om hvem som har fullt fokus, forbereder seg best og er mest seriøs. For de som forbereder seg uker i forvei, og 5-6 timer per dag, er det en omstilling å plutselig ikke ha mange minutter til forberedelser. Spillere som alltid spiller de samme åpningene kan spille kjappere i begynnelsen, noe som er svært viktig i hurtigsjakk. Andre ting som forandrer styrkeforskjellen mellom to spillere i lang- respektive hurtigsjakkpartier er hvor mye de spiller på nett, og på hvor god intuisjon de har.

En grunn til at hurtigsjakk tydeligere avgjør partier i den «bedre» spillerens fordel er at det er vanskeligere å holde remis i en litt dårligere stilling. I hurtigsjakkturneringen ble det 5-1 i hvits favør, med fire vinster og to remiser. Det var derfor litt ulykkelig at halvparten av spillerne fikk dobbelt så mange hvite som de andre. Personlig skulle jeg foretrekke et system som i Norge, med seriøse omkampspartier dagen etter eller noen få uker senere, men jeg skjønner hvis tilskuerne vil ha en avgjørelse, eller hvis enkelte spillere ikke vil bruke én ekstra dag.

Hurtigsjakkturneringen burde vært ekstra vanskelig for Hans Tikkanen, som nettopp hadde tapt et langt parti hvor han hadde en ekstra bonde og sikker stilling. Det var derfor meget imponerende at han overbevisende tok sin andre strake tittel.

Vinsttrekket i det første diagrammet er Kb5. Til tross for det reduserte materialet finnes det ikke noe forsvar for meg.


Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.