Axel Smith

Axel Smith

Sjakkspiller i Kristiansund

«Sjakkets Mekka»

Kretssamling

TurneringOpprettet av Axel 2012-06-04 11:50
Det er få, alt for få, turneringer her i Møre og Romsdal. Derfor var det gledelig at mange av juniorene i klubben ble med i Kretesmesterskapen. At det bare ble to tilreisende fra andre byer var synd, men mest for dem.

Det var mange gode partier i helga, og jeg synes det er mange som spiller mye bedre enn tidligere! Fortsatt er det litt mangel på rutine, men det er kanskje ikke så kunstig.

Magnus tidsforbruk var svært god - endelig! Audun spilte et parti helt uten feil, mot Bengt Arne Jørgensen, og kunne kommet på delt tredjeplass hvis han vunnet et jevnt parti i siste runden. Mot Ellinor sto han også godt, men brukte for mye tid og tapte på grunn av det. På delt tredjeplass kom isteden Tore, som begynte med å bruke et kvarter av sin egen betenkningstid i første runde til å ordne med livesendingen, men siden konsentrerte seg på sine partier i resten av turneringen. Mot Ellinor hadde han en nesten helt lik stilling etter 30 trekk. Bedre kvalitet hadde Robin, som stod på vinst etter omtrent 10 trekk i sine tre vinstpartier - det ene ble matt etter 12!

Vegard S og Henrik tapte bare mot meg og Ellinor, og det var mest åpningen som avgjorde i de partiene. Partiet mellom Henrik og Iver var interessant - i trekk 10 spilte Iver et uvanlig trekk som han lært på undervisningen av Henrik! Og Henrik visste ikke hva han skulle gjøre, og kom dårligere ut. Veldig sjenerøst av treneren! Iver sto lenge bedre, men han tok aldri rokade, og det ble til sist avgjørende. Begynner han bare å rokere tidlig kommer poengene å trille inn, det er jeg overbevist om.

Øyvind sto litt bedre mot meg etter 15 trekk, og fikk et godt resultat med tre seirer. Den siste kom mot Vegard K, som spiller fantastisk posisjonelt men gjør store taktiske bukker. Magnus hadde sjansen i følgende stilling:


Sort trekker og vinner.

Stig spilte et godt parti mot Tore, men Tore hadde forberedt seg på åpningen og kunne spille etter den planen nesten hele veien. I siste runden fikk Stig ulikfarvede løpere mot Eli Marit - det skjer nesten hver gang de spiller, og med bonde over presset han for vinst. Dessverre, for ham, overså han en matt.

Selv hadde jeg to målsettinger: å spille kjapt og uten forberedelser, begge for første gangen på mange år. Mot Ellinor var regresjonen enda mer tydelig, da jeg spilte 1.e3, favorittrekket når jeg var nybegynner. Etter fire trekk skjønte hun at hun var lurt, og fikk en passiv stilling. 1.e3 er ikke et dårlig trekk, det åpner jo for løperen på f1, men heller ikke noe jeg kommer til å spille alt for mange ganger ...

Til sist en kombinasjon jeg ikke gikk for.


Mot Vegard er jeg nå bonde over, og spilte 1.Sxd5 Sxd5 2.Tac1 med poenget at sort ikke kan slå på b2: 2...Sxe3 3.Dxe3 Dxb2 4.Tab1 Da2 5.Dd3 og dronningen er fanget. Egentlig vil jeg imidlertid ikke bytte på d5, da det hjelper sort å evakuere b6-feltet, så at han kan spille Lc7-b6. Etter 1.Tac1 Sxc3 2.Txc3 Sd5 3.Tc2 skjer det samme, men med tårnet på c2 - hvit har vunnet et tempo. Jeg ville altså helst spille 1.Tac1. Et poeng er at 1...Sxe3 2.Sa5! finnes. Det mest kritiske er imidlertid at sort tar igjen sin bonde: 1...Sxf4 2.Lxf4 Dxc6 og nå tenkte jeg at hvit kan gå på angrep med 3.Se4 Db7


4.Sf6+!! gxf6 5.Dg4+ Kh8 6.exf6 Tg8 7.Td8!! Txd8 8.Dg7 matt. 4...Kh8 vinner 5.Lh6!!

Mot 3...De8 fant jeg imidlertid ingenting. Jeg borde likevel gått for 1.Tac1 - etter 1...Sxf4 vinner 2.Db5 - som jeg ikke så i det hele tatt. Hva var det nå som Petrosian sa? At man aldri trenger å se lenger enn tre trekk, men at de tre trekkene da må være riktige? Ligger kanskje noe i det ...


Slutlig resultatlista


Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Axel 2012-06-04 13:12

Spørs det! 2...Sxe3 3.Dxe3 Dxb4 4.Tab1 Da2 5.Dd3 skal det være - rettet opp. Takk!

Opprettet av Tore 2012-06-04 12:41

Hei, i det siste partiet mot Vegard Simensen skriver du"med poenget at sort ikke kan slå på b2: 2...Dxb2 3.Tab1"Hva er feil med 3. Dxb2?