Axel Smith

Axel Smith

Sjakkspiller i Kristiansund

«Sjakkets Mekka»

Er brikken på a8 en løper?

TurneringOpprettet av Axel 2013-09-30 00:33
Når Kjell Tore ble sliten og tok remis etter 11 trekk, byttet jeg inn meg selv. Det var første gangen på fem-seks år som jeg spilte et parti uten ørepropper og uten å preppe.

Rett før runden startet hadde vi ikke fått vite Black Knights lagoppstilling. Jeg lurte på om jeg var nødt til å gjøre mitt førstetrekk uten å vite hvem jeg møtte, men så kom Maxim Devereaux og partiet startet. Sist jeg møtte ham, i Eliteserien i mars, fikk jeg denne stillingen.

Løperen på a8 er litt passiv, men den kan i hvert fall flytte til b7.

Denne gang fikk vi følgende stilling:

Ifølge sjakkreglene er løperen en brikke som kan flytte langs diagonaler, så langt den vil. Det kan jo neppe løperen på a8, så da burde den ikke telle som løper?

Hvit vinner med bondebruddet g3-g4. Jeg begynte imidlertid med å gå med kongen til dronningfløyen. Partiet kan spilles gjennom her.

//

Henrik hadde nesten remis mot IM Emil Hermansson, men det gikk noen viktige sekunder til å skrive ned trekkene i slutten av partiet og han gikk på en gaffel. Vegard hadde tre trekk på tre sekunder, men fortsatte å skrive og brukte to sekunder på det første trekket. Etter det var han nødt til å klare to trekk uten å bruke en eneste sekund, og det klarte han!

Konklusjonen er likevel at man ikke skal notere trekkene hvis man ikke må. Før trekk 40 er det lurt å gjøre streker i skjemaet slik at man vet hvor mange trekk som er spilt, men på slutten av partiet skal man ikke en gang gjøre det. Når man har mindre enn 5 minutter SKAL man slutte å skrive. Punktum.