Axel Smith

Axel Smith

Sjakkspiller i Kristiansund

«Sjakkets Mekka»

Den korte rapporten fra Fagernes...

TurneringOpprettet av Axel 2012-05-06 17:05

Av Ellinor Frisk

Første gangen jeg og Axel spilte i Fagernes var på Lag-NM, en intens turnering med blant annet tre runder på lørdagen. Heldigvis hadde Kristiansund II flere innbyttere så jeg fikk stå over en runde. Pausen benyttet jeg til å ta en løpetur og svømme i den flotte svømmehallen på hotellet. Axel spilte derimot alle rundene og rakk ikke å se så mye av fagre Fagernes. Når vi kom i bil sammen med Aage kjente han ikke igjen byen! I Det Åpne NM spilte vi kun en dobbeltrunde så denne gang hadde han tid både til å svømme og ta en tur rundt Strondfjorden. Imidlertid skjønte han ikke hvor lang fjorden var («den bare fortsatte og fortsatte»). Til slutt fikk han haike tilbake til Fagernes ...

Arrangementet var like flott som alltid på Fagernes: supert hotell med treningsanglegning og svømmehall, god mat og fine spillelokaler. Kort sagt: optimale forhold for å gjøre gode resultat vid sjakkbrettet. Turneringen begynte også godt for meg og Axel. Min motstander Gunnar Bue gav opp etter kun femten trekk i første runden i en stilling der han stod litt dårligere posisjonellt men med mye spill igjen. Etter partiet sa jeg til ham at han ikke må gi opp så tidlig. Han svarte bestemt: «Det er jeg som bestemmer når jeg gir opp!», og det har han jo for så vidt rett i. Axel var faktisk litt kjappere enn meg og vant i fjorten trekk.

Resten av turneringen gikk også bra for oss. Jeg klarte endelig å ta et WIM-napp mens Axel enn en gang hadde los på GM-napp. Dessverre ble det tap til Rozentalis i siste runden, men han får en ny sjanse om mindre enn to uker i Odense.

Vegard var fornøyd med resultatet sitt, selv om han syntes at han borde vunnet i siste runden. Henrik var litt skuffet over turneringen, men når man utvikles er det ikke rart at man noen gang gjør mindre gode resultater. I Rilton Cup i romjula tapte jeg for eksempel over 40 ratingpoeng men jeg lærte samtidig en hel del. Tore spilte både B-gruppen og Fagernes Grand Prix med godt resultat. I tillegg var han også kjøkkensjef og bloggforfatter. Trond Harald gjorde et kjemperesultat i Grand Prix turneringen da han delte førsteplassen. Kanskje blir det mindre fiolin og mer sjakk fram til NM?

Til sist et eksempel fra et av Axel sine partier, hvor man kan se på sorts løper. Et viktig spørsmål når man skal finne seg en plan er å tenke på hvilke brikker man vil bytte. Her er det ingen tvil om at svart gjerne vil bytte løperen sin, men det er vanskelig å få til. I partiet gikk Axel fram med h-bonden og bytte på g6, slik at svart fikk to svekkelser: en på e6 og en på g6. Siden vant han ganske greit.