Axel Smith

Axel Smith

Sjakkspiller i Kristiansund

«Sjakkets Mekka»

Osteropen

TurneringOpprettet av Axel 2012-04-10 20:04

Følelsen etter Osteropen i Hamburg er «Det her var jo bra... men det kunne vært mye bedre!».

Etter en god start med tre vinster og en remis trengte jeg å vinne ett av de fem siste partiene for GM-napp, eller to hvis vinsten kom i noen av de siste rundene. Det ble fem remiser.
I to av disse partiene ble jeg helt utspilt å hadde helt urimelige stillinger, men forsvarte meg á la Tikkanen. Det lover godt. I siste partiet klarte jeg imidlertid ikke å omvandle en rein merbonde. Konklusjonen kan ikke være annen enn at det blir remis uansett hvordan man spiller.
Maksimal spilletid var 5 timer. I de tre siste rundene spilte jeg 4:49, 4:50 og 4:59 timer. Jeg gjorde turneringens siste trekk med fire sekunder kvar. Men remis uansett, altså.

Som alltid synes jeg at alle partiene var svært interessante og fortjener bedre skjebne enn å glemmes bort, men ærlig talt er det ikke noe visingsverdig.

Arrangøren var ikke så rutinert og et seint beskjed fikk Hans T å trekke seg, for prinsippets skyld. Feil, spør du meg, siden man aldri ska la prinsipper komme foran sjakken. Gi meg brett og brikker så er jeg fornøyd, uansett hvordan alt annet er.
Men Hans hadde en poeng, når turneringen startet meldes det om at 60 % av prissummen var tatt vekk.

Nå var det imidlertid hyggelig med en sjø, en bekk, ånder og sol. Fast noen tid å gjøre annet blir det ikke med dobbeltrunder og prepp. Knapt tid å spise, jeg mer eller mindre løpte frem og tilbake til frokosten på morgenen og spiste resten av måltidene vid PCen.

Det får meg å tenke på min bestemor, som kan klare seg nesten helt uten mat. Nå på sin 85-årsdag reiste hun til Kanariøyene og kjøpte for første gang mat på flyet. Det var helt utenkelig for bare et par år siden.
Jeg og Ellinor besøkte bestefar, som ble igjen hjemme. Han spurte Ellinor om jeg «begynt å gjøre noe nyttig». Nei, det hadde jeg ikke.
Første gang han traff Ellinor og hørte at hun spilte sjakk sa han: «Ennå en gærning!». Men det er med glimten i øyet, alt sammen.
Bestefar var forresten opprørt over at en person han hadde vært kjent med ikke kjente ham igjen. De satt i samme styre 1940.

Det beste med vistelsen i Hamburg var faktisk reisen hjem. Under turneringer har jeg forbud mot å læse interessante bøker, de forstyrrer konsentrasjonen, så Knausgård fikk vente. Den får syv i karaktær av fem mulige.
Med tre fly blir det god tid å lese, men det føles ikke greit med fly som er så lite at de virker være privatfly. VI-skogen, som min bror besøker i Kenya akkurat nå, får nå av ti nye træ per måned.

Nå starter undervisningen igjen, sjekk mailen ikveld for mer informasjon.