Axel Smith

Axel Smith

Sjakkspiller i Kristiansund

«Sjakkets Mekka»

Vintersjakkskole i Trondheim

TreningOpprettet av Axel 2012-02-25 17:43

Mange av de trenere jeg har truffet er ikke så ambisiøse og virker iblant ha et ganske tilfeldig utvalg av partier og oppgaver. Med Misja Stojanovic og Aleksander Goloshchapov var det helt annerledes: de tenkte nøyaktig gjennom hva de presenterte og hadde sterke meninger om på hvilken måte man bør lære sjakk. I øvrig var det imidlertid helt ulike: Aleksander representerte den harde ukrainske sjakkskolen mens Misja mer var den typen som liker alle barn, også dem som ikke forsøker. Sammen med meg og Ole Jacob Hegelund var de trenere på Trøndelag Sjakkrets første sjakkskole.

Ettersom jeg snakket norsk fikk jeg ansvar for nybegynnerne. Syv og en halv time er lang tid for en som ikke spiller i sjakklubb, så det ble også mye leik. Som trener føltes det viktigst å finne treningsformer / praktiske øvelser som elevene syntes vara interessante, men det ble også god trening i å være streng – noe jeg sjelden er til vanlig. Vi brukte et poengsystem for god konsentrasjon og oppføring, noe som tydeligvis var svært motiverende.

Det ble også arrangert en lyn- og en hurtigturnering. Før en av turneringene var det et kort sjakkseminar hvor jeg snakket om hvorfor man ikke skal ta remis og hvordan man vinner remisstillinger. Hovedtesen var at en som vil ha remis ofte prøver å forsere frem den gjennom dårlige avbytte. Etterpå ble første bordet i siste runden i hurtigsjakken et godt eksempel.

Ingen skal selvsagt ikke tape her, men hvitspilleren hadde ikke vært med på seminaret. Nå spilte han aktivt og forserte frem avbytte av en bonde. Problemet var bare at springeren ble fanget på g7, og Misja kunne vinne med kantbonde og løper.

Dessverre gjorde den her vinsten at jeg ikke delte førsteplassen. I det hele tatt er jeg fornøyd med spillet mitt, men det erger meg litt at jeg ikke vant klare vinststillinger med svart mot Aleksander og Misja. Mot begge hadde jeg to tårn på andre raden, bonde mer og helt sikker stilling. Det beste partiet ble, som i Harstad, mot Ellinor:

Jeg er bonde unner, men Ellinors konge er fortsatt kvar i sentrum. Nå er det dags å gi en andre bonde: 21.d5! cxd5 22.exd5 Sxd5 23.Da4+ Ke7 23...Dd7 24.Dxd7+ Kxd7 25.Tfd1 Thc8 26.Lxd5 Txc1 27.Lxc1 Lxd5 28.Txd5+ vurderte jeg som vinst, men det er nok ikke helt klart. Det fantes berede måter å vinne på, for eksempel 23.Dd4.

24.Lxd5 Lxd5 25.Tfe1+ Le6 26.Ted1 De5 27.Lf4 Db2 28.Ld6+ Kf6 29.Tc2 Db3 30.Dd4+ Kg5 31.Le7+ Kh6

Med ulikfargede løpere er det vanskelig å forsvare kongen – et tema vi hadde på undervisningen i Kristiansund for en dryg uke siden! Nå er det matt i fem trekk.

32.Df4+ Kg7 33.Lf6+ Kf8 34.Dd6+ Kg8 35.Dd8+ Txd8 36.Txd8 matt


Etter en hektisk uke ble det en rolig hjemferd med MS Polarlys.