Axel Smith

Axel Smith

Sjakkspiller i Kristiansund

«Sjakkets Mekka»

KM for lag

TreningOpprettet av Axel 2012-02-12 20:05

I helgens spiltes KM for lag i Ålesund. Kristiansunds lag kom på tredje til femte plass. Før helgen satte jeg opp fem målsettinger for lagene. Hvordan gikk det med dem?

1) Ha gøy
Det gikk bra! :)

2) Gode forberedelser
Her tenkte jeg på ting som å spise før partiene og være fokusert unner. Vi så også på mange åpninger, for eksempel i spansk, mottatt dronninggambitt, meraner og e4-e5 med sort. Disse åpningene bør man nå unngå mot spillere som var med i helgen!

3) Spille lange partier
Det var ikke lov å tilby eller ta imot remis. Tore og Audun spilte remis, men da hadde de bare kongene igjen. Det ble et par til slike remiser. Den eneste taktiske remis jeg gav tillatelse til var Tores i siste runde – da så det ut som om det var nok til å bli Kretsmestere. Vegard S tilbyd imidlertid remis uten lov, men skal være takknemlig at motstanderen avslo og tapte. Godt gjort av alle!

4) Unngå unødvendige mistak
Det her var det sportslige målet – fremfor alt med tanke på tidsforbruk og å gjøre blundersjekk før man spiller et trekk. Det ble en del mistak likevel, men det er helt greit.

5) Lære noe av hvert parti
Vi rakk å se på 38 av 48 Kristiansundspartier. Etter hvert parti spurte vi – hva har man lært seg av det her? Vi har laget en liste over alle lærdommene som kan være god å se på innfor neste turnering – men den ær svært hemmelig og ikke alle motstandere får vite svakhetene! De to viktigste tingene kan vi imidlertid dele: det er viktigere enn man trur med tidlig rokade, og kan man velge bør man la motstanderen gjøre byttene, ettersom den som bytter ofte taper tempo.

Jeg ser aldri på TV, sjelden på film, liker ikke sjakk-DVD:er og har ikke tålmodighet å se videoreportager fra eliteturneringer. Likevel kommer her tre små klipp fra helgens KM for lag. De er 2:45, 3:53 respektive 2:44 minutter lange.