Axel Smith

Axel Smith

Sjakkspiller i Kristiansund

«Sjakkets Mekka»

Er brikken på a8 en løper?

TurneringOpprettet av Axel 2013-09-30 00:33
Når Kjell Tore ble sliten og tok remis etter 11 trekk, byttet jeg inn meg selv. Det var første gangen på fem-seks år som jeg spilte et parti uten ørepropper og uten å preppe.

Rett før runden startet hadde vi ikke fått vite Black Knights lagoppstilling. Jeg lurte på om jeg var nødt til å gjøre mitt førstetrekk uten å vite hvem jeg møtte, men så kom Maxim Devereaux og partiet startet. Sist jeg møtte ham, i Eliteserien i mars, fikk jeg denne stillingen.

Løperen på a8 er litt passiv, men den kan i hvert fall flytte til b7.

Denne gang fikk vi følgende stilling:

Ifølge sjakkreglene er løperen en brikke som kan flytte langs diagonaler, så langt den vil. Det kan jo neppe løperen på a8, så da burde den ikke telle som løper?

Hvit vinner med bondebruddet g3-g4. Jeg begynte imidlertid med å gå med kongen til dronningfløyen. Partiet kan spilles gjennom her.

//

Henrik hadde nesten remis mot IM Emil Hermansson, men det gikk noen viktige sekunder til å skrive ned trekkene i slutten av partiet og han gikk på en gaffel. Vegard hadde tre trekk på tre sekunder, men fortsatte å skrive og brukte to sekunder på det første trekket. Etter det var han nødt til å klare to trekk uten å bruke en eneste sekund, og det klarte han!

Konklusjonen er likevel at man ikke skal notere trekkene hvis man ikke må. Før trekk 40 er det lurt å gjøre streker i skjemaet slik at man vet hvor mange trekk som er spilt, men på slutten av partiet skal man ikke en gang gjøre det. Når man har mindre enn 5 minutter SKAL man slutte å skrive. Punktum.

Reykjavik Open

TurneringOpprettet av Axel 2013-02-22 14:56

I minst fire år har jeg og Ellinor drømt om å reise til Island, og endelig ble turen av!

Dagene før Reykjavik Open spilte Kina og Island en vennskapsmatch med hurtigsjakk. Island er historisk en stor sjakknasjon og hadde fem vinster og to uavgjorte mot Kina før denne kampen, men her var det nok så sjanseløse... På Kinas lag spilte Bu Xiangzhi, som en gang var verdens yngste stormester, og de to supertalentene 20-årige Ding Liren og 13-årige Wei Yi. Det siste kommer sannsynligvis å ta sitt tredje å siste GM-napp i Reykjavik Open.

Når Bobby Fischer kom til Island i 2005 bodde han bare et steinkast fra konserthallen Harpa, hvor Reykjavik Open spilles. Han gikk ofte til dette antikvariat, for å lese politiske bøker. Det var imidlertid alt for mange journalister og sjakkspillere som søkte ham opp, så han flyttet lenger vekk fra sentrum for å få ro.

Når Fischer ble syk i 2007 nektet han å få behandling, han stolte ikke på legene. Konen til hans beste venn kom fra Selfoss, og det er der Fischer er begravet, for å ikke få oppmerksomhet. Det lyktes ikke helt, men man må si at det er et fin plass med en liten kirke, berg og en stor flod.

Her er Blå Lagunen, hvor vannet kommer fra 2000 meter under marken. Det er fullt av ulike grunnevnen som fosfater, magnesium, kalsium og så videre. Det sies at det skal være godt for å holde huden ung, men for oss fikk det bare effekten at vi fikk grått hår.

Grunnevnene gjør at alt varmt vann lukter egg. Til å begynne liker man det ikke, men nå kommer vi i stedet til å savne det :)

Fra Reykjavik ser man en pyramide-formet vulkan, Mount Keilir. Vi bestemte oss for å ta oss opp til toppen, hvilket først betydde en drøy mils vandring i et måne-liknende landskap. Tydeligvis var det også nettopp på Island som NASA trente astronautene før de reiste til månen.

Når nordmenn kom til Island år 870 var 25 % av øya dekket av trær. Dem kuttet man ned og ildet opp, slik at man kunne lage ting av jern. I Norge vokste det jo alltid opp nye trær hvor de gamle hadde stått.

Sånn fungerte det ikke på Island, som jeg forstått det fordi det er så mye aske i jorden. I stedet blåste all den fruktbare jorden ut i havet... Fortsatt nå, mer enn tusen år senere, vokser det ikke trær på mer enn 1 % av øya.

Man ser heller ikke så mange levende dyr, utenom hester og får. Og er man ikke ved kysten er det ikke så mange fugler. På vei til Keilir fant vi imidlertid plutselig en fjellrype, og den var ikke det minste redd for oss mennesker.

Keilir er ikke noen høy vulkan, men det var en del stein og sne, slik at det likevel var litt nervøst å klatre opp. Hvis jeg bare kommer ned igjen skal jeg aldri mer klatre opp for en topp, tenkte jeg, men det tok jeg selvsagt tilbake så snart jeg fikk mulighet.

Det var en del vind på toppen ...

På Island har man så mye vulkaner og underjordiske kilder at man blant annet kan varme opp de aller fleste husene. Det er ikke mange plasser hvor man kan se røyk komme opp fra brønner inne i byen!

Vi reiste til Hveragerdi, som har bygget en mengde veksthus for å bruke all varmen sin. I dem odler man roser som blant annet selges til Amsterdam!

Vi gikk opp på fjellet, hvor det fantes masse kilder med kokende vann. Og til slutt kom vi til en bekk med passe varmt vann: omtrent 45 grader.

Islendinger er svært hyggelige, og hjelper alltid til å vise veien. Det er ikke heller noe problem å haike, men etter et par dager kunne vi til slutt ikke motstå fristelsen å reise på en guidet busstur til Geysir og Gullfoss (vannfallet på bildet). Guiden våres var morsom å ironiserte mye over turister (Check, been there, done that, now we continue) og islendingene som ikke lenger bruker naturen uten bare kjør rundt i sine store biler. Overraskende nok er Island faktisk Nordens mest urbaniserte land.

Det er også mye amerikansk kultur på Island, kanskje grunnet at de hadde sin base her under andre verdenskrigen. Mange restauranter er "American Style", både til menyen og innredningen.

Her er vi i Þingvellir, hvor kontinentplatene møtes. Europa og Amerika drifter to centimeter fra hverandre hvert år. Kan Ellinor se hele veien til jordens midtpunkt?

Faktisk er det sånn at det finnes en egen kontinentplate i Þingvellir, mitt imellom Europa og Amerika. Det er verdenes minste kontinent: kun 7 x 20 km. Der fantes verdenens første parlament, Alþingi, fra omtrent år 900. De som kom til Island fra Norge, og senere andre nordiske lender, var hadde tydeligvis fått nok av å bli styrt av en konge, så de laget en demokrati i stedet.

Island ble uansett Norsk igjen 1262, siden dansk i 1397 og ikke helt selvstendig før 1944.


Reykjavik Open spilles i Harpa, en konserthall som ble bygget for bare to år siden. Det er en kjempefin lokal, både fra utsiden og innsiden, og en kjempesterk turnering med fem 2700-spillere.

Turneringen anbefales virkelig til alle!


I Reykjavik Open spiller Friðrik Ólafsson, den tidligere verdensstjernen og FIDE-presidenten. Han er idag 78 år gammel men spiller fortsatt med den æren, og vant nesten mot David Navara i tredje runde.

Høyest rangert er Anish Giri, og jeg fikk møte ham i tredje runde. Etter helt forferdelig tidsforbruk fikk jeg likevel opp en remisstilling i tårnsluttspillet, men den misset jeg.

48...Kf4!!, som taper et tempo og gir en trekktvangstilling seks trekk senere. For den som vil fordype seg i den studielike remisen finnes den her: Giri-Smith.

Ellers har det vært litt opp og ned med sjakken. Jeg fikk møte Ellinor, og da preppet hun inn 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 med sort, men kunne ikke fler trekk enn så og viste ikke navnet på åpningen...

Ellinor (sort) var mer heldig i sitt parti mot WGM Gulnar Mammadova (hvit).

Sort er to bønder under men prøver å lage en attakk med tårnene. Partiet endte 43.a5 Te4+ 44.g4 Tee3 45.gxf5 Txh3+ 46.Kg4 Thg3+ 47.Kh4 remis. Hvis hvit prøver å komme seg ut med kongen slutter det ille: 47.Kf4 Tgf3+ 48.Ke5 Tfe3+ 49.Kf6 Td6 matt!

Denne matt hadde ikke vært mulig hvis hvit spilt 43.c5 i stedet, da er d6-feltet dekt. Da finnes det også en fantastisk variant: 43.c5 Te4+ 44.g4 Tee3 45.gxf5 Txh3+ 46.Kg4 Thg3+ 47.Kf4 Tdf3+ (nå beste sjansen) 48.Ke4 Te3+.

Hvordan skal hvit komme seg unna med kongen uten å tape tårnet på g5? Gjennom å også sette det andre tårnet i slag! 49.Kd4 Td3+ 50.Kc4 (mulig bare fordi man spilt c5) 50..:Tc3+ 51.Kb4 Txb3+ 52.Ka5!!

Nå henger begge tårnene, og etter 52...Txg5 53.Txb3 Txf5 54.Kb6 vinner hvit, siden bøndene er lengre frem.

Dessverre finnes det et hul i disse analysene, viste PC-en etterpå, nemlig 46...Tdf3 med remis. Men jeg velger å ikke tenke på det, uten heller den fantastiske vinstvarianten.

For å ha sjanse til WIM-napp i niende runde trenger Ellinor å vinne sitt parti idag (åttende runde). Etter seks timer spiller hun fortsatt, og partiet blir nok 140 trekk. Det er et sluttspill med to løpere mot springer, hvilket akkurat skal gå å vinne før 50 trekk hvis man spiller som en computer.

For tredje året var det en fotballkamp mellom Island og resten av verdenen. Som man kan se på bildet gikk det alt for kjapt for kameraet, men også for mine sko som gikk i stykker, og alt for kjapt for laget mitt, som ikke hadde noen sjanse.

To runder igjen, alt kan skje...

Skoleturnering 2013

TreningOpprettet av Axel 2013-01-17 13:27
Ungdomsskoler
1. Nordlandet 1
2. Atlanten 1
3. Frei 1

Iver imponerte på førstebord og vann alle sine partier, blant annet mot Henrik!

Barneskoler

1. Dalabrekka 1
2. Dalabrekka 2
3. Bjerkelund

Dalabrekka var uslåelige med Mads, Lars Christian, Amandus og Philip. De tapte bare et parti av 24 mulige.

Pühajärve

TurneringOpprettet av Axel 2012-11-25 22:52

After the Olympics, I put my ambitions regarding chess aside. It has not stopped my from playing, only meant a new way of selecting tournaments.

This weekend, I was in the health resort Pühajärve in Estonia, where a friendly handicap rapid tournament took place. Alexander Khalifman cancelled his participation, so I didn't get the chance to play an ex-World Champion, but there were still five Grandmasters with Nigel Short as the most famous. The tournament was a closed round robin with 32 players, mostly chess players that's also famous business men or writers.

I had planned a relaxing journey, but me and ambition haven't yet agreed to a common level. At Helsinki Airport, I suddenly found myself preparing with white and black against 31 opponents, which took so long time that I was 45 minutes late for boarding! Well, I completely forgot that Finland is in another time zone, but luckily, the flight was waiting far over schedule.

Estonia is the only EU-country where the state budget shows a surplus, and that's even though the country was one of the hardest affected when the financial crises broke out. The salaries have been cut, but I have read that the people have accepted the reform without complains. Well, we didn't see anything of this at the SPA-hotel where we were playing.

My preparations worked nicely, surprising Kaido Kulaots, Normunds Mieziz and Tomi Nybäck with unusal lines. The theory was 17th, 13th and 10th moves respectively and gave me some additional time advantage. I took 2½/3 in those games. I was also myself victim of one nice prep, which actually came from Khalifman, when he coached Estonia's national team.
Against Short, I had a strong novelty prepared in the 12th move, but sadly he deviated one move earlier and won convincingly.

In the games against lower rated players, I was less successful and had a period in the middle of the tournament with 3½/10. I finished outside the prize list, but am satisfied to have beaten three GM:s and played the Norwegian Variation in Ruy Lopez. It was one year since my traumatic debut with that opening.

During the weekend, I also fulfilled the New Year promise from this blog; to start drinking alkohol again. It happened after all the losses, not the other way around!

In rapid chess, traps are appearing from everywhere, but they have to be hidden.


I can try 28.a5 and hope that Black will capture on b5 and lose due to the knight fork, but I think it's too obvious. I started with 28.Rb1 Kd7 and took some time before I played 29.Rb5 Kc6 30.a5. Now, my opponent swallowed the bet with 30...Kxb5?? and lost after 31.Nxd6+.


After 14.Qc2, Black thought he could save the pawn on e4 with 14...Be2 followed by Bd3 next, but 15.Ndxe4! Bxf1 16.Nxf6+ Qxf6 17.Qxh7+ was an unpleasant surprise to him. White's attack is crushing.

There were no increment, which gave some finishes where it was just about shuffeling pieces.

I am slightly better as Black with the outside passed pawn, but only played my pieces forth and back. White tried to do the same ...

... but was less successful! It's White's move, but he can't defend against 45...Bh6 mate! A nice way of creating a self-mate.

The organizers did a splendid job to create a friendly atmosphere, among other things with an excellent opening ceremony. Many thanks for the invitation!

Eliteserien, runde 1-3

TurneringOpprettet av Axel 2012-11-04 17:13

Kristiansund-OSS 2½-3½
Matchen startet godt for oss, når Nils vant et svært taktisk parti og Aryan preppet hele veien til et tårnsluttspill, som han vant. Med det partiet er Aryan over 2300 og kan nå bli FM. Gratulerer!
Brede tok remis og Kristian tapte, så det skulle avgjøres på de to øverste bordene. Jeg sto bedre og Tiger hadde sjansen å vinne.
45...Sg5 hadde vunnet for sort, ifølge Tiger. Det går ikke for hvit å dekke mot alle mulige offer på kongefløyen. Tiger ville selvsagt spille det trekket, men regnet feil på en variant. I stedet vant Jon Ludvig greit.

Selv fant jeg ikke noen vei videre, og det ble avvikling til et tårnsluttspill. Jeg tapte unødvendig en bonde, men det var fortsatt remis. Etter hvert tok imidlertid tiden slutt, og etter ennå en stund trodde jeg at det var tapt.


Kongen skal selvsagt ta hånd om g-bonden og tårnet om c-bonden. F.eks. 53.Tg5 er grei remis. Med 30 sekunder på klokken så jeg noen spøkelser og synte jeg måtte gå for 53.Kf2 c3 54.Kxg1 c2 55.Txg4 c1D+. Det ble straks torn mot dronning, noe jeg sett på så sent som for en drøy uke siden. Jeg vet hvordan man skal prøve å forsvare seg på beste måte, men det hjelper ikke siden stillingen er tapt. Det har ikke minst Henrik og Vegard vist på klubben. Jeg overlevde i 28 trekk.

Når jeg først prøvde å legge til denne teksten kom det en feilmelding: "Innholdet du skrev inn ble ikke akseptert." Jeg skjønner jo det, men kan bare beklage tapet våres.

Kristiansund-Akademisk 4-2
Aryan vant med en svært pen avslutting.

20.Txd5! exd5 21.Lb6 Dxc2 22.Te1+ Kd7 23.De7+ Kc6 24.Te6+ fxe6 25.Dxe6 matt.
Sluttstillingen fortjener ennå et diagram.

Fin matt, eller?

Vi tok tidlig ledelsen med 3-0, men ikke heller her var det noen klar seier. Til slutt berget vi to remiser og vant 4-2.

Kristiansund-Asker 4-2
Vi stilte over våres beste spiller, Aryan, som en fin gjest til den tidligere klubben hans. Likevel lyktes det oss å vinne matchen rimelig greit. Edwin avgjorde med et tidlig angrep. Det prøvde jeg også.
Her gikk jeg for 3.h3 Sf6 4.g4, et bondeoffer som sort ikke bør anta. Hammerstad fikk til lang rokade, men straks lyktes det meg å tvinge ut kongen igjen.
28.Dc2 d5 29.Dc3 avgjører. Etter 29...Kf5 har hvit det enkle 30.cxd5 og sort kan ikke slå igjen med 30...cxd5 grunnet 31.Txd5. Hvit vant i få trekk.

To seirer på tre matcher er mindre enn hva vi håpet på, og OSS leder Eliteserien etter tre strake 3½-2½-vinster. Neste runde spilles i midten av januar.

Til sist vil jeg takke Tore for en fin gryterett på avslutningen i torsdag. Jeg er ikke den nostalgiske typen, men det er mye man savner i Kristiansund; fjellene, sjøen men fremfor alt alle hyggelige folk. Bilderboka som Tore laget gjør det mulig å se tilbake på alt som skjedd i Kristiansund, men det er jo ikke samme sak.

For å i hvert fall prøve å få med oss et fjell har jeg og Ellinor kjøpt oss en leilighet ved Lunds høyeste punkt - Monte Komposti. Det er en gammel søppelplass som vokst seg 85 meter over havet ...

Men jeg kommer selvsagt tilbake, neste gang sannsynligvis allerede i starten av 2013.

1-4

TreningOpprettet av Axel 2012-10-30 23:11
Det er intensive dager i Kristiansund, men lærerike. For meg. I dagens klokkesimultan ble jeg helt utspilt og tapte til slutt med 4-1. Helt rettferdig. Det ble jeg glad over!

Bronsemedalje i Svenske Mesterskapene!

TurneringOpprettet av Axel 2012-07-29 12:05

Etter fire års alminnelige og to ukers spesifikke forberedelser føltes de Svenske Mesterskapene som den viktigste turneringen jeg spilt på lenge.

I de tre første rundene gjorde jeg et større mistak per parti, men heldigvis betydde de ikke så mye, og jeg kom ut med 2½ poeng. I ett av disse partiene var imidlertid konsentrasjonen litt dårlig, jeg tenkte underveis på en artikkel jeg leste i avisen dagen før, så etter det ble det fullstendig isolering uten internet og aviser. Ellinors daglige NM-rapport fra NM-bloggen var eneste forstyrrelse, og gledelig var det nesten bare gode nyheter!

Resten av turneringen ble solid. Bare i ett parti sto jeg mer enn 0,30 dårligere ifølge Houdini. I det partiet var jeg imidlertid tapt i en stilling:


Hvilket trekk burde Jonny Hector (hvit) ha spilt for å få vinststilling?

For meg ble det to nøkkelpartier. Det ene var mot Nils Grandelius, som jeg så som favoritt før mesterskapet. Mot ham hadde jeg tidligere syv vinster (+7, =8, -7) men den seneste av disse kom når han var 13 år gammel. Ettersom vi kjenner hverandre rimelig godt, hadde jeg før SM brukt en uke på å lære tre nye åpninger, tenkt bare å brukes hvis jeg skulle trekkes som sort mot ham. Det gjorde jeg og åpningen gikk også greit. Når han satset litt for hardt på vinst så kom han plutselig dårlig og tapte.

Det andre nøkkelpartiet var i siste runde, hvor det viste seg at min motstander Bengt Lindberg hadde blitt Svensk Mester og tatt et stormesternapp med vinst, mens jeg også hadde vunnet turneringen med vinst. Etter 27 trekk var jeg svært fornøyd med min stilling.

Hvit har mange fordeler: bedre konge, bedre bondestruktur på kongefløyen, sterk springer på d3, et aktivt tårn på c7 og kontroll over den eneste åpne linjen. Jeg har ennå ikke analysert det, og funnet ut hvordan jeg burde spilt, men er sikker på at Ulf Andersson hadde vunnet. Som i tre andre partier endte det med konge mot konge, og vi var begge nødt å stille inn gevinstforsøkene.

Fire spillere delte turneringsseieren og tittelen som Svensk Mester ble avgjort gjennom hurtigsjakk. Hurtigsjakk er klart bedre enn vanlige langpartier på å få frem hvem som er den beste sjakkspilleren. Jeg er veldig fornøyd med min tredjeplass, etter en kaotisk og ikke helt rettferdig seier mot Emanuel Berg i siste parti!

En turnering handler imidlertid ikke bare om hvem som er den ”beste” sjakkkspilleren, uten også om hvem som har fullt fokus, forbereder seg best og er mest seriøs. For de som forbereder seg uker i forvei, og 5-6 timer per dag, er det en omstilling å plutselig ikke ha mange minutter til forberedelser. Spillere som alltid spiller de samme åpningene kan spille kjappere i begynnelsen, noe som er svært viktig i hurtigsjakk. Andre ting som forandrer styrkeforskjellen mellom to spillere i lang- respektive hurtigsjakkpartier er hvor mye de spiller på nett, og på hvor god intuisjon de har.

En grunn til at hurtigsjakk tydeligere avgjør partier i den «bedre» spillerens fordel er at det er vanskeligere å holde remis i en litt dårligere stilling. I hurtigsjakkturneringen ble det 5-1 i hvits favør, med fire vinster og to remiser. Det var derfor litt ulykkelig at halvparten av spillerne fikk dobbelt så mange hvite som de andre. Personlig skulle jeg foretrekke et system som i Norge, med seriøse omkampspartier dagen etter eller noen få uker senere, men jeg skjønner hvis tilskuerne vil ha en avgjørelse, eller hvis enkelte spillere ikke vil bruke én ekstra dag.

Hurtigsjakkturneringen burde vært ekstra vanskelig for Hans Tikkanen, som nettopp hadde tapt et langt parti hvor han hadde en ekstra bonde og sikker stilling. Det var derfor meget imponerende at han overbevisende tok sin andre strake tittel.

Vinsttrekket i det første diagrammet er Kb5. Til tross for det reduserte materialet finnes det ikke noe forsvar for meg.

Sommerreiser

TurneringOpprettet av Axel 2012-07-06 02:11
Imorgen starter Svenske Mesterskapen i Falun. Sist jeg spilte Eliteklassen var i 2008, da jeg kom på åttende plass. Siden da har jeg sett fram imot å spille igjen, kanskje litt for mye.

Emanuel, Hans og Nils ganske klare favoritter, men jeg har slått dem alle sammen før ...

Bruker vi dale-hester som springere i Falun?

Etter SM blir det ferie på Öland og Gotland, før JVM i Aten. Jeg er sekundant til Nils, men kunne godt ha spilt selv - når vi spilte fotball i Hamar igår trodde de andre at jeg var 16 år - .de bommet bare med 10 år ... Jeg var faktisk med i JVM i Yerevan 2006, og lå blant de aller siste før jeg fikk en poeng på frirunde mot slutten av turneringen.

I 2008 hadde jeg et slagord skrevet på kjøleskapet med magnetbokstaver: "MOT LANDSLAGET". Nå er jeg tatt ut til det svenske laget i OL i Istanbul! Det kommer til å bli en helt fantastisk opplevelse. Laget består til 60 % av Kristiansundere - Tiger takket nei.

Til sist blir det sannsynligvis en åpen GM-turnering i Skovbo, men ikke sikkert, og jeg vet derfor ikke når jeg kommer tilbake til byen.

Når jeg var nødt til å gå på bussen hadde jeg lest 97 % av de 3500 sidene i Min Kamp. Dårlig timing, så tilbake må jeg :) En enda bedre grunn er nok at jeg har hatt et utrolig trivelig år i Kristiansund!

Jeg kommer ikke å skrive om turneringene her på bloggen, men kjenner jeg Tore riktig, legger han sikkert inn en del lenker til det som skrives andre sted.

Vi-skogen har nå fått 64 trær, og har forhåpentligvis plantet dem som et sjakkbrett.

God sommer!

Neste »