2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 6 onsdag 10. kl. 11

RundenePosted by Tore 09 Jul, 2019 23:27
Klasse 1
Audun Hoem (1807) - Per Kr Vigdal, Nordstrand (1926) 1/2-1/2
Lasse Tveter Solbu, Oslo (1886) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2
Andreas Strand, Modum (1884) - Petter Andreas Wadstensvik (1925) 1-0
Tore Kallset (1810) - Svein Erik Lurdalen, Kongsberg (1879) 0-1
Mattis Mikkelsen, Bærum (1725) - Eirik Viken Kallset (1844) 0-1

Klasse 2
Øystein Viken Kallset (1647) - Gunnar Lie, Porsgrunn (1788) 0-1

Klasse 3

Øyvind Hoem Vaseng (1531) - Matias Myren, Bergens (1483) 1/2-1/2

Klasse 4
Rune Edøy (1319) - Corinna Lotz, Aalesunds (1383) 1-0
Arild Myhre (1245) - Ole Eivind Endeberg, Svene (1366) 1/2-1/2
Paul Ivar Johansen, Trondheim (1205) - Sverre Hoem (1256) 0-1

Mester

Henrik Øie Løbersli (2046) - Kai Inge Esbensen SK 1911 (1991) 1-0

Kadett
Embla Ekeland Grønn, Oslo (1604) - Amund Pihl Strand (1665) 0-1

Senior 50

Raymond Boger, Offerspill (1957) - Eilif Odde (1969) 1/2-1/2

Audun sitter på førstebordet i klasse 1 og partiet sendes direkte på nett.
Eilif og Rune spiller på tredjebordet og slipper livebrett.Kl 1055
Tore er klar her i Larvik for dagens dont.


Kl 1130
Henrik
spiller også på livebrett i dag. Han kom litt seint og leita etter brettet sitt. Visste ikke at han hadde kommet så høyt i mesterklassen igjen at det ble livebrett.
Audun spiller den kjente Seirawan-varianten sin. Vi kjenner den godt i klubben. Ekkel, vanskelig variant å spille mot med svart hvis man ikke skjønner den. Tb1 fant Audun i en video med Yasser Seirawan.
Eirik har fått inn preppen sin. En variant i Winaverfransk. Motstanderen spiller Ld2, og rett før alle gikk inn i spillesalen kikket vi litt på hva som skal spilles. Amund fikk ikke preppen sin. Han hadde en prepp på Trompovskij, men det har blitt vanlig London i stedet. Vegard har fått inn sin prepp. Et av Vegards mål er at han bare skal bruke en halvtime på de 15 første trekkene.
Det har ikke Arild hørt noe om, for han har gjort 13 trekk, og det står 1:30 på klokka hans. 1:31 på klokka til motstanderen og 3 lette offiserer byttet av i London. Rune spiller italiensk og motstanderen svarte med 3...h6 Det er jo et kjent tempotrekk, men Rune ga bort tempoet to trekk etterpå med 5.a4 Hva er det Rune og fascinasjonen for å sette ting på randen? Sverre spiller dronninggambit. Sverre sitter i Liverpooltrøye, mens sønnen Øyvind har Liverpoolcapsen i dag også. Øyvind spiller dronninggambit. Motstanderen inviterte til meranervarianten, men Øyvind har ikke gått inn i den.
Øystein spiller engelsk som vanlig, og ble møtt med c5. Øystein fianchetterer ikke på kongefløya, men det har Gunnar Lie gjort. Øystein har allerede fått spilt d4, og den bonden er byttet av. Tore spiller katalan. Petter møter Grand Prix-angrepet i siciliansk. Dette er samme spilleren som spilte kongegambit mot Tore i fjerderunden. Nå valgte han også å spille f4 i sitt andretrekk, men i siciliansk er det ikke like godt. Det vet sjølsagt Petter, og svarte umiddelbart med 2...d5. Eilif spiller mot katalan.

Kl 1140
Lagt ut nye bilder fra i dag på albumet

Kl 1205
Joda, Arild kjenner utmerket godt til regelen i den russiske (sovjetiske) sjakkskolen at man skal bruke 30 minutter på 15 trekk. For etter 17 trekk hadde han brukt 35 minutter! Det er dronning, to tårn og springer hver i det partiet. Men Arild legger seg litt bakpå med de hvite brikkene, og svart har fått kontroll over sentrum. Synes jeg har sett den stillinga før hos Arild. Men han er jo som ei krokodille som ligger i sivet og venter på byttet sitt!
Sverre har vunnet offiser, og spiller nå med dronning, to tårn og springer mot dronning og to tårn. Runes motstander har ikke rokert men har flyttet fram alle tre bøndene på kongefløya fram til sjetteraden. Dronninga bak dem, så hun vil kanskje angripe Runes kongestilling? Det går sakte i så fall.

Amund har nå ei åpen stilling, og det er der også byttet av to lette offiserer. Det er Amund som presser litt og han har flyttet dronninga si til kongefløya. Den enkle kombinasjonen han inviterte til, gikk hun ikke med på.
Petters motstander får ikke spille vanlig Grand Prix-angrep. e-bonden er borte, og da står f-bonden i veien for et normalt spill. Vegards variant mot Grand Prix-angrepet er noe han fant i en video. Vi vet ikke om det er godt eller dårlig, men bondestrukturen til Vegard er e6, d5, c5, b5 og a6! Eiriks motstander gikk ikke like langt i varianten som vi preppet på forhånd. Han spilte aldri springeren sin inn på d6, men tok heller bonden på c5 og lot Eirik ta sin egen bonde på e5. Nå har hvit 4 bønder på dronningfløya, mot Eiriks to. Men Eirik har en sentral bonde på d5 og den veier opp en god del.
Tores motstander, Lurdalen, spilte Leningradvarianten i hollandsk. Med Lg7. Tror jeg kalte Le7 for Leningrad en dag før her. Tore står helt fint.
Øystein har kontroll i sentrum. Motstanderen har riktignok en springer på e5. Øystein har to spyd stående med b4-c4 og f3-e4 og en springer på d4 stående inn mot sentrum av brettet. Øyvind har gått på en kombinasjon der han mistet f2-bonden sin. Eilif har fått en springer inn på b3, slik at Boger måtte flytte tårnet til b1. Løperen hans på c1 står fremdeles inne. Litt usikker på om Eilif kan ta den bonden som bys fram, men kjenner jeg Eilif rett, tar han bonden, til tross for at hvit får kompensasjon i utvikling for den.

Kl 1214
Synes både Henrik og Audun står greit.

Kl 1250
Amund forsøker seg på et enkelt kongeangrep med dronninga på g6 og løperen som truer på h3. Men han har også en springer på e4 og den står i samme diagonalen som dronninga. Der har Embla plassert både løper og dronning, og også en av hennes springere truer springeren til Amund. Derfor er jeg litt usikker på om Amund bør slå bonden på h3. Eilif bukket kanskje nå? Springeren på b3 står der, og den er dekket av en bonde på c4. Bonden er truet av den hvite dronninga, og har ingen forsvar. Eilif spilte b6 og da svarte Boger med Se5. Løperen på g2 truer tårnet på a8 (blankt) og springeren på e5 truer også bonden på c4. Det var vel ikke den stillinga som Eilif så for seg da han spilte b6, tror jeg.
Tore har 0:34 på klokka, men har spilt både b4 og c4, og kan angripe/bryte på dronningfløya. Det var det Øystein glemte da han spilte mot samme variant tidligere i NM. Lurdalens springer på g4 har blitt jaget med h3, så svart har ikke fått igang noe angrep i f-linja eller på kongefløya. Stille før stormen?
Eirik har byttet av dronningene og er snart i sluttspill. Han vinner bonde, men motstanderen har to bonder på dronningfløya mot Eiriks ene på b7. Vegard presser motstanderen og har spilt bonden fram til b4. Hvits springer har gått ned til d1, og hvit har ikke rokert heller, så han får ikke gjort noe i f-linja hvis han hadde ønsket det.
Petter står kvalitet og to bønder under. Og det er g-og h-bøndene. Petter følte seg bedre i dag enn i går, men det sitter kanskje i?
Øyvind står bonde under, og Øystein står fremdeles godt.
Runes motstander har rokert kort, men kongestillinga er åpen med bønder på h5 og g4. Arild og motstanderen har alle tårnene sine i d-linja. Springeren til Arild på d4 står mellom dem.
Sverre er nå tårn over og har i tillegg en fribonde på c3 som er dekket av et tårn i c-linja. Vanligvis ville jeg da ha skrevet at Sverre vinner snart, men Paul Ivar ga ikke opp i går da Arild kom dronning over. Så Sverre må nok spille til matt.

Kl 1251
Audun står greit etter 17 trekk? Henrik er glad i å sette offiserer på randen i dette mesterskapet. Håper at springeren på h2 kommer seg derifra snart.
Sverre vant. Han måtte sette sjakk matt.

Kl. 1325
Da har alle fått banan. Ikke Øystein for han hadde med seg to sjøl.
I stillinga til Petter er det det samme. To bønder og kvalitet under. Vegards motstander har rokert i det 15. trekket og spilt Lb2 i det 16. Så nå er han klar til angrepet sitt. Vi får se om det kommer. Eirik har 2 bønder mer og to tårn og løper mot to tårn og springer. Tore har flyttet alle bøndene sine fram. Ingen på andreraden. bønder h3-e3. Øystein har ei åpen c-linje som de begge to kjemper om. Øyvind står fremdeles bonde under. Motstanderen har bondemajoritet på dronningfløya med 3 mot 2, siden c-bonden har gått fordi d-bonden til Øyvind. Eilif ordnet seg, og står litt bedre. Han hadde nok bedre kontroll enn det jeg ga ham kreditt for.
Amund tok h3-bonden og ga d4-bonden i bytte. Liten fordel til Amund men det er fordi Amund har dronning og løper mot dronning og springer. Begge har også to tårn.
Rune har bonde over, og det er likefargede løpere. Arild og motstanderen har dronning og springer hver og 6 bønder. Arild har 4-2 mens motstanderen har 3-3fordeling.

Kl 1329
Audun
og motstanderen ble enige om remis. Audun tok imot tilbudet. Han var litt usikker på stillinga.

KL 1355
Eilif spilte remis.
Eirik vant. Han sto bønder over i tårnsluttspillet.
Øystein bukket nettopp en springer.
Rune har bonde mer i rent tårnsluttspill. Det blir vel a- og h-bonde mot c-bonde og et tårn hver. Arild er i springersluttspill med 3 bønder hver. Ingen av dem henger sammen.
Øyvind står bonde under. Øyvind kan ta bonden på b5 som er en fribonde, men mister da g2-bonden sin rett foran kongen. Litt å tenke på for Øyvind i hvert fall.
Tore står bonde under, men får tilbake kanskje bonden på d5.
Amund står bonde under, men fikk kvaliteten. Og så vant han partiet.
Vegard står uklart, og Petter har samme materiell. Kvalitet og to bønder under.

Kl 1420
Øystein forsøkte å vinne tilbake offiseren men motstanderen fant de rette mellomtrekkene. Øyvind har byttet av dronningene og Øyvind fikk en fribonde som motstanderen måtte gi løperen for. Øyvind har to bønder og løper mot fire sammenhengende bønder. Han taper ikke, men om han vinner, er vel litt tvilsomt.
Arild er i springersluttspillet med to bønder hver. Rune er i tårnsluttspill og har en h-bonde. Han bør ikke vinne, men kan gjøre det.
Amund har vunnet.
Petter har gitt opp.
Tore ofret eller bukket springer. Lurdalen hadde en mellomsjakk som tok springeren til Tore som var helt nede på c7. Tore har en fribonde i d-linja. Tror ikke det er nok. Og om han får evig sjakk, kanskje? Vegards stilling virker låst.

Kl 1429
Rune
vant.

Kl 1445

Da er det bare Vegard igjen. De hadde tidsnød. Lasse, motstanderen hans gjorde sitt 40. trekk da han hadde 3 sekunder igjen. Vegard hadde hele 14 sekunder da han trykket på klokka. Litt usikker på det trekket. Man skal jo ikke gjøre et bondetrekk som ikke kan trekkes tilbake i det 40. trekket.
Øystein ga opp.
Rune spilte remis.
Tore ga opp.

Kl. 1451
Og Henrik spiller sjølsagt.
Alle spillerne fikk sjokolade for en time siden, men det var nok litt for seint i dag.

Kl 1452

Audun sier at Vegard står veldig godt. Komplisert, men veldig godt.

Kl 1520
Tore
forklarer at etter springerbukken fikk han en sjanse med en sjakk, men motstanderen slo med rett brikke. Hadde han slått med dronninga, ville Tore ha vunnet.
Vegards stilling er mer låst enn komplisert, synes jeg. Tror ikke han kommer gjennom.
Henrik har fått kontroll på motstanderens fribonde. Begge tenkte lenge etter at de hadde nådd 40 trekk.

Kl. 1532
Trekk 49 hos Henrik. Kan han vinne?
Jeg oppdaterer ikke på ei stund. Går inn i salen og ser på partiene til Vegard og Henrik.

Kl 1606

Da er både Vegard og Henrik ferdige. Det skjedde omtrent samtidig.
Henrik vant partiet, og det var artig. Hans første seier i mesterklassen. Nå har han 3 poeng og 50% score. Det var flere som sto og fulgte med på partiet inne i salen. Fikk lov av Lahlum å ta et par bilder der inne også.
Vegards stilling ble forholdsvis lukket. Men det ble ei åpen d-linje der motstanderen, Lasse, fikk en fribonde. Den tok Vegard, men tårnet til Lasse kom inn der. Da de siste tårnene ble byttet av, var det bare likefargede løpere igjen, og bondestrukturen var så lukket at det ikke var noen sjanse for en av dem til vinne.Kl. 1615
Da er vi ferdige her for i dag. Det blir årsmøte i Ungdommens Sjakkforbund klokka 17.
Og så blir det vel klubbmesterskap (VM?) i ludosjakk seinere i kveld.

Takk for en hyggelig dag!
Tore