2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 5 tirsdag 9. kl. 17

RundenePosted by Tore 09 Jul, 2019 16:47
Klasse 1
Audun Engeset, Larvik (1944) - Audun Hoem (1807) 0-1
Tore Kallset (1810) - Hallvard Haug Flatebø, Sevland (1857) 1/2-1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1925) - Mattis Mikkelsen (1725) 1/2-1/2
Vegard Simensen (1945) - Ulrik Olsen, Oslo (1905) 1-0
Eirik Viken Kallset (1844) - Per Gisle Svendsen, Nordstrand (1929)

Klasse 2
Terje Wivestad, Nordstrand (1613) - Øystein Viken Kallset (1647) 0-1

Klasse 3
Roy Drange Hansen, - Eiker (1515) - Øyvind Hoem Vaseng (1531) 1-0

Klasse 4
Ken Ronny Schouten, Tromsø (1352) - Rune Edøy (1319) 0-1
Anne Grete Nebell, Stjernen (1272) - Arild Myhre (1245) 0-1
Sverre Hoem (1256) - Emil Forsberg, Larvik (1201) 0-1

Mester

Aafras Mansoor, Søråshøgda (1991) - Henrik Øie Løbersli (2046) 1/2-1/2

Kadett
Fredrik Lytomt Jacobsen, Stavanger (1527) - Amund Pihl Strand (1665) 0-1

Senior 50

Svein E Hansen, Hammerfest (2064) - Eilif Odde (1969) 1-0

3 på livebrett klokka 1700!
Eilif i Senior 50 og brødrene Audun i klasse 1 og Øyvind i klasse 3. Alle spiller på andrebordet i klassen sin.
Partiene finnes bl.a. på lichess her...

Kl 1720

Ingen bilder nå heller dessverre.

Henrik spiller mot engelsk åpning. Vegard møter Larsens åpning, 1.b3. Petter møter igjen den Lf5 i dronninggambit. Da velger Petter å spille c4 og straffe det trekket. Petter greide det ikke første gangen han møtte det i dette NM, men prøver igjen. Svart skal spille nøyaktig nå. Petter har blitt rammet av pollenallergi. Oppsvulmet i ansiktet. Han ønsker ikke noe langt parti. Det var derfor han spilte så raskt i 4 runden tidligere i dag.

Eirik spiller mot Caro-Kann. Tore spiller mot hollandsk forsvar. Han spilte mot kveldens motstander i fjor, og Vegard slo ham i går. Øystein spiller fransk, og motstanderen har allerede spilt f4. Rune spiller siciliansk med e6 og motstanderen gikk i tenkeboksen. Amund spiller også det, for han vil spille Kan-varianten. Men det var Amund som havnet i tenkeboksen da motstanderen svarte med g3.
Arild spiller moderne Philidor og har allerede spilt h6 og g5 og jaget løperen ned til g3.
Sverre står bonde over. I spansk åpning glemte motstanderen å spille b5, og da Sverre hadde beskyttet e4-bonden sin med d3, byttet han av springeren på c6 og tok bonden på e5!

De har kommet godt i gang de tre på livebrettene.

Kl 1755
Sverre mistet e4-bonden sin. Da hadde jeg nok sett feil, og han hadde ikke dekning på e4-bonden likevel. De har også byttet av et tårn. Rune spiller ingen normal siciliansk. Han flyttet springeren til a5, men motstanderen bruker tid på å forstå hva som skjer. Han har brukt 15 minutter mer enn Rune. Arild har vunnet bonde i sentrum, men stillinga er åpen.
Det var lukket siciliansk på Amund. d3 ble spilt i andretrekket, og da er g3 mer forståelig. Men nå ser det litt rart ut. Amund har bønder på c5 og d5 og har fianchettert kongeløperen på g7. Men hvit har en bonde på e5 som er støttetopp av dronninga på e2 og tårnet på e1.
Petter har en unormal bondestruktur i dette partiet også. Tripp trapp tresko. Han har bønder på a2 og b2, c4 og d4, e3 og f3, g4 og h4. Dronningene står hverandre på b3 og b6. Rokade er et ukjent begrep i dette partiet også.
Tore står fint og har fått opp springeren sin på d5-feltet. En lett offiser er byttet av og motstanderen spiller raskt som vanlig.
I Henriks parti er ingen brikker byttet av etter 17 trekk. Ikke en eneste bonde engang.
Vegard har bare spilt 7 trekk og motstanderen har plassert en bonde på e4, mens Vegard har bønder på b3 og e3. Det kan ligge an til at svart skal angripe kongestillinga til Vegard.
Eirik har funnet en rar variant mot Caro-Kann. Han har nå en isolert d-bonde, mens svart ikke har bønder i c- og d-linja. Ser bra ut for Eirik.
Øystein har fått spilt f6 i fransk allerede og hvit byttet av med e-bonden sin. Nå angriper hvit den hengende bonden til Øystein på e6 med bl.a. Lh3. Et tårn eller to vil nok også komme i e-linja etter hvert. Hvis Øystein ikke får flyttet den fram.

Kl 1820
Kjekt at Morten kommenterer livepartiene i kommentarene!
Henrik har ikke byttet av noe ennå, og det er ingen kontakt mellom brikkene heller. Henrik har en bonde på e5 og Afras bønder på c4 og b4. Petter har åpnet h-linja og byttet av tårnene der og spilt kongen opp til f2. Tores springer på d5 blir nå truet av en bonde på c6 og han må vurdere om han skal flytte springeren tilbake, eller bytte av mot springer på f6 eller løper på e7.
I Vegards parti er det siden sist bare blitt spilt 8.h3. Begge har brukt mer enn en halvtime hver. Eirik måtte flytte fram sin enslige d-bonde til d5, og den er teknisk sett en fribonde, men den kan vel vanskelig forsvares. Bonden truer en springer på c6, men bonden er også bundet for dronninga står bak på d3 uten dekning. Kan bli bonde minus for Eirik dette. Øystein står litt rart, men jeg tror han står godt. Hvit vil ikke doble i tårn i e-linja. Det kreves minst 5 trekk før han greier det, og han har nok ei anna plan. Vi får se.
Amund har nå lukket av litt i sentrum. Amund har fått en gardert bonde på d4 og motstanderen en gardert bonde på e5. Den lange diagonalen h1-a8 er åpen, men det står lette offiserer i den. Men ingen tårn.
Rune har fått springeren sin tilbake til c6, så der tapte han to tempi. Og det ser vi på utviklinga hans også. Den henger minst to trekk etter. Arilds e-bonde blir utsatt for angrep og hvit har to tårn i e-linja som vil ta bonden. Ikke sikkert at Arild greier å berge den. Sverre står litt bakpå med de hvite brikkene.

Nå er det banantid!

KL 1900
Bananer ble delt ut til alle 13!
Arild har beholdt e-bonden sin. Den er støttet av en bonde på f6, men han har mistet g-bonden og en kvalitet. Og nå er dronningene byttet av, og hvit har doblet i d-linja. Ser ikke lyst ut. Sverre har en fribonde i d-linja, men står løper under.
Rune har fremdeles springeren på g8 inne men har et godt løperpar på f6 og b7. Hadde, for etter en runde i salen på vei ut, har Rune vunnet en bonde, men det er en dobbeltbonde. Og spesielt den på e5 ser svak ut. Men nå kommer vel springeren utpå e7 snart, vel?
Amund har ei artig stilling. Kanskje litt mer artig for motstanderen . I g-linja har hvit konge, løper, løper, springer og springer, før det står en svart bonde på g6, ingenting på g7 og en svart springer på g8. Motstanderen er tydeligvis i gang med et angrep på kongefløya.
Eilifs motstander sitter i Manchester United-drakt med nummer 7 på ryggen. Både t-skjorte og shorts. Det blir bitrere å tape dette partiet da. Eilif kommer nok til å kjempe og kjempe. I Henriks parti er det byttet av en lett offiser, men ingen bønder. Men Henrik står litt trangt og løperen hans på h7 står i fare for å bli begravd. Petter har byttet av dronninger på b3, men med 7 bønder på brettet, og Petter har 200 mer i rating så leter han nok etter bondebruddet.
Tore byttet av springeren sin på d5 med svarts på f6. Og så fikk han byttet av f5-bonden med sin e4-bonde. Til tross for at svart har doblet tårnene i f-linja, mangler han da et brudd for å bryte opp kongestillinga til Tore.
Vegard har bare gjort 10 trekk på 66 minutter. Det er å kaste bort tida. Eirik har beholdt bonden på d5. Den er støttet av en løper på a2, en springer på c3, ei dronning på d3 og et tårn på d1. Mens svart bare truer den med dronninga. Ingen offiserer står rett foran bonden. Så den har blitt en stor mulgihet for Eirik.
Den hengende bonden til Øystein på e6 ble overbelastet. Den dekket både d5-bonden og en offiser på f5. Da offiseren på f5 ble byttet av, mistet Øystein bonden på d5.

Kl 1935
Hurra. Rune flyttet endelig ut springeren. Han gjorde 21...Se7, og de har 6 bønder hver. Rune har 4+2, mens hvit har 3 bondeøyer. Da jeg gikkut av salen igjen, så jeg at Rune hadde spilt 24...0-0. Endelig!
Arild har bonde under og kvalitet under. Da jeg gikk ut hadde det forandret seg, og Arild hadde fått en gardert fribonde på e4. Sverre hadde vunnet tilbake en kvalitet for han hadde dronning og tårn mot dronning og to løpere. Da jeg så på først, kunne Sverre ta tre bønder slik at han kom bonde over. Og han vurderte hvilken han skulle ta. Da jeg gikk innom klasse 4 på vei ut, var dronningene byttet av, og tårnet kjempet mot løperparet, samt noen bønder. Sverre hadde bonde over da også.
I Amunds parti hadde mye skjedd. Amund står offiser over, men hvit prøver å evig sjakke, eller matte med dronning og tårn. Kommer Amund unna sjakkene uten å gi offiser, vinner han. Petter og motstanderen har tre lette offiserer hver og et tårn. Hvor er bruddet, og det er Petter som må finne det. Henriks motstander, Afras, gjør det han kan for å hindre at løperen til Henrik på h7 kommer ut.
Vegard har gjort 17 trekk og har 17 minutter igjen til 40 trekk. Motstanderen har rokert langt og har begynt på angrepet på kongefløya. Han har også brukt mye tid, men har over halvtimen igjen. I Eiriks parti er det mange avbytter nå, og vi får nok ei avklaring snart. Bonden til Eirik på d5 er sterk. Øysteins motstander har plassert en springer på e5 og den er gardert av bønder på f4 og d4. Men Øystein har ei åpen diagonal mot den hvite kongen på g2 som han kanskje kan gjøre noe i.
Tore har også blitt flere avbytter. Her vil det nok skje noe snart.

Nå er det vel på tide med sjokolade til spillerne? New Energy til alle spillerne.

Kl 2005
Eilif ble tydelig overrasket over sjokolade fra laglederen. Håhåhå, hørtes svakt etter at han fikk en sjokolade. New Energy er valgt fordi den er billig, og den er innpakket.

Ok. Amund har vunnet! Motstanderen greide ikke evig sjakke ham!
Øystein får tilbake bonden han står under. Hvit har flyttet fram d-bonden til d5, og den er bundet av løperen på b7 fordi den står i samme diagonal som sin egen konge på g2. Øystein truer også sjakk på e4 med dronninga. De har bare dronning, løper og tårn hver. Og siden den hvite kongen står mer utsatt enn den Øysteins svarte, er det atskillig lysere nå. Eirik står bonde under. Vet ikke hva som har skjedd. Men svart står i forsvar. På åttenderaden har han kongen på g8, tårn på f8, springer på e8 og tårn på c8. Springeren dekker feltet foran Eiriks fribonde. Tror det ble byttet av dronninger akkurat da jeg gikk.
Vegard og partneren i tid, har gjort 18 trekk! Denne gangen var det motstanderen som tenkte i 15 minutter på sitt trekk. Så der er det ikke noe nytt. Snart vil det eksplodere fordi de har begge liten tid. Tore har dronning og tårn hver. Tore har 3 bondeøyer mens motstanderen har to. Altså har Tore en enslig bonde i d-linja. Så om Tore bytter av et tårn eller ei dronning, kan han stå litt dårligere.
Petter har fått byttet av alt unntatt en lett offiser. Petter har løper mot springer og bonde over. Den er en dobbelbonde i b-linja. Og det er kun et brudd i stillinga og det er på b5 hvilket felt som hvitfeltløperen til Petter også dekker. Så Petter kan ha muligheter til å bryte gjennom. Ikke hadde jeg tid til å regne på det.
Henrik har fått ut løperen sin. Den har kommet til f7, og Henrik har også flyttet kongen i sikkerhet til e7. Begge har 8 bønder hver.
Rune sliter nå. Motstanderen har en hvit løper på g7 og ei dronning på d4 samt en springer på h5. Det trues mye.
Arild står kvalitet under. Like mange bønder, men Arilds løper er dårlig. Den står på b7 og er en storbonde. Ikke særlig stor heller, siden kongen står på c8 og Arild har en bonde på c6. Sverre har tårn og 3 bønder mot løperparet og 3 bønder. Det er fordel til motstanderen.

Kl 2030
Eilif har gitt opp.
Audun har vunnet!
Petter har spilt remis.
Henrik har spilt remis.
Øystein har også vunnet.
Øyvind har gitt opp.
Sverre er også ferdig, men vet ikke hva som skjedde. Da jeg gikk inn i salen hadde Sverre tårn og 3 bønder mot løperparet og 3 bønder. Og han hadde ikke brukt løperparet sitt så altfor godt til å sperre av Sverres konge. Får håpe det ble remis.
Sverre kom nå, og sa at han tapte.

Da jeg kikket på klasse 4-partiene fikk jeg flashbacks tilbake til NM i Njårdhallen i Oslo i 2011. I klasse 5 da hadde vi med flere spillere. Ei av dem sto veldig dårlig i et parti. Nesten dronning under men vant allikevel.
Rune kom seg unna viderverdighetene og står bonde under, men vinner den tilbake med godt spill. Nå er det tårn og løpersluttspill. Arild som sto til enkelt tap, står til vinst. Han har løper over! Den løperen som ikke gjorde noe som helst står nå i sentrum, og hvit har noen fribønder som løperen kontrollerer. Arilds konge er også aktiv og dette vinner han.

Tore spiller rent bondesluttspill med 5 bønder hver. Tore har 4 bondeøyer mot 2. Veldig usikker på om Tore greier det. Eirik har dronning, tårn og springer og 4 bønder hver. Motstanderen har fjern fribonde i h-linja, mens Eirik har en dobbeltbonde i f-linja. Vegard står bonde under. Han har 1:42 på 15 trekk, mens motstanderen har 4 minutter på de samme trekkene.

Kl 2055

Arild har vunnet!
Tore fikk remis. Fikk er det rette verbet. Det var kliss tapt. Men motstanderen så ikke vinsten i bondesluttspillet. Øystein er godt fornøyd med vinsten sin. Mener den ikke er av de mest fortjente. Men han er ikke den eneste i denne runden som har fått poeng han ikke skulle hatt.
Rune har vunnet. Han fanget løperen til motstanderen på h8. Kh7 dekket feltene h8 og g7, og Rune løper dekket f6-feltet, og tårnet til Rune dekket bonden på e5 som var den siste utveien for løperen. Da ga motstanderen opp.
Det er bare Eirik igjen som spiller. Han har ofret tårnet sitt for fribonden, men den kommer ikke til å gå inn. Eirik gir nok opp i løpet av få trekk.

Kl 2109
Eirik
spiller videre og forsøker å redde seg.

Kl 2124
Eirik
har gitt opp. Han ofret ikke tårnet, men holdt på å gå matt, og ga tårnet for å prøve å få til noe.