2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 4 tirsdag 9. kl. 10

RundenePosted by Tore 09 Jul, 2019 09:11
Klasse 1
Audun Hoem (1807) - Ragnar Edvardsen, Drammens (1914) 1/2-1/2
Andreas Strand (1884) - Tore Kallset (1810) 1/2-1/2
Lasse Tveter Solbu, (1881) - Petter Andreas Wadstensvik (1925) 1-0
Eskil Ekeland Grønn, Oslo (1894) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1844) - Haakon Wright (1942) 1-0

Klasse 2
Øystein Viken Kallset (1647) - Øyvind Hjelle (1721) 0-1

Klasse 3
Morten Smedsrud (1447) - Øyvind Hoem Vaseng (1531) 0-1

Klasse 4

Rune Edøy (1319) - Suresh Johnpillai (-) 1-0
Paul Ivar Johansen, Trondheim (1205) - Arild Myhre (1245) 0-1
Thomas Erma Møller (1365)- Sverre Hoem (1256) 1-0

Mester

Henrik Øie Løbersli (2046) - Per Fredrik Holand, () 1/2-1/2

Kadett
Amund Pihl Strand (1665) - Sander Fuglestein (1997) 0-1

Senior 50

Eilif Odde (1969) - Jussi Dyrnes, Nordstrand (1765) 1-0

Kl 1015
Da er Tore i gang her. Litt tidligere enn vanlig. Fotoapparatet gikk tom for batterier. Glemte å kjøpe batterier da jeg var innom butikken på vei til spillestedet for å handle inn 30 bananer og masse sjokolade "New Energy". Spillerne skal ikke gå tom for næring i dag, slik kanskje Audun gjorde i går. To små biter After Eight var ikke nok da.

Ble litt overrasket da jeg så Øyvind sitte i en rød baseballcap. Trodde først at det sto MAGA på den, men det står L.F.C. Tror jeg har en anelse om hva det betyr. Øyvind svarte d5 på engelsk åpning 1.c4
Øystein spiller engelsk, men ikke kongefianchetto. Amund spiller Londonsystemet mot en av kadettklassens ratingfavoritter. Det blir et tøft oppgjør i dag for ham. Håper han har lært fra partiet mot Mathias på lørdag at sjøl favoritter ikke bestandig spiller det beste.
Eilif er på livebrett i dag. Sverre spiller Pircs forsvar i dag. Arild spiller sin faste svartåpning, Moderne Philidor. Eirik spiller Morragambiten i siciliansk, og det var forventet siden motstanderen pleier å svare med c5 på 1.e4. Vegard møter 1.b3, og det spiller han jo sjøl for tida. Skal bli interessant å se hvordan han velger å spille mot akkurat den åpninga.

Kl 1026
De få bildene jeg fikk tatt ligger på albumet vårt http://turneringer.ksk.no/#!album-142

Kl 1050
Rune møtte g6 og e6 på hans e4 og d4. Merkelig åpningsvalg av svart der. Rune tenkte og vurderte hvordan han skulle spille mot det. Nå har det blitt fransklignende der svart har bønder på e6 og d5 men har fianchettert kongeløperen, og Rune har bønder d4 og e5. Og Rune har en løper på f6. Ser bra ut for Rune dette.
Sverre har fått ut mange bønder og kjemper om sentrum. Arild har byttet av e-bøndene og har nå fått spilt d5. Arild er tydeligvis på ferie. Trodde at folk i skrivende yrker hadde med seg et arsenal av penner, men da penna til Arild streika i dag, måtte laglederen bistå.
Øyvind har bare spilt 6 trekk, og motstanderen har nå slått d5-bonden hans. Øyvind tenker på hva han skal slå tilbake med. Bonde, løper eller springer. Øysteins engelsk går foreløpig svært bra.
Amund har spilt mange trekk i Londonsystemet. Har ikke rokert ennå, men har fått springeren sin inn på e5. Dette er ei stilling som Amund kjenner og trives i.
Morragambiten til Eirik har ført til at motstanderen har spilt d6 og e5, så han har en hengende bonde på d6 og et svært hull på d5. Men Eirik har ofret bonde for utvikling, og det er opp til Eirik å bevise at offeret var korrekt.
Petter spiller mot Grand Prix-angrepet i siciliansk. Lasse som var med og delte en av hyttene med oss på Lillehammer i 2013, byttet av springeren på c6 og har allerede spilt f5. Den bonden har Petter slått, og Petter har fått dronninga si opp til b6 der den står i samme diagonal som den hvite kongen.
Tore møter løpervarianten i kongegambit i dag. Det visste han allerede i går, og det har han tydeligvis forberedt seg på. Tore har fått sjakket med løperen på h4, slik at den hvite kongen står på f1, og Tore har spilt c5. c5 har jeg aldri sett før, men det er sikkert godt, siden Tore er så godt forberedt.
Vegard spiller d5, c5 og e6 mot b3-åpninga til Eskil. Audun spiller engelsk åpning og har fianchettert på kongefløya slik han pleier. Ragnar Edvardsen har bønder på e5 og f5, og c-bonden til Audun er byttet av mot svarts d-bonde. Og nå har jeg glemt hvordan Henrik står. Har kommet fint ut, husker jeg fra vurderinga inne i salen.

Kl 1104
Henrik spiller mot Najdorf. Sjølsagt. Sto lenge og kikket på stillinga første gangen jeg var i spillesalen. Henrik valgte 6.Lg5-varianten og løperen har slått av springeren på f6- Henrik har også rokert langt. Og han har terrengfordelen. Det er enklest å se, og lettest å skrive i stedet for å fordype seg i variantberegninger. Det kan ta litt tid på 13 partier.

Petter har ei rar stilling. Det har vært mange rare stillinger, men denne tror jeg tar kaka. Petter tilbyr nå å ofre kvalitet. Om det er lurt å ta imot, vet jeg ikke. Sikkert ikke, siden Petter tilbyr det. Petter har en trippelbonde i f-linja. Tårnene står på g8 og b8, kongen på e8 og dronninga på b6. Hvit har ei dronning på g3 og kan spille h3. Hvis løperen slår springeren på f3, vil dronninga slå tårnet til Petter på g8, og sjakke kongen. Når kongen går, må dronninga gå til et annet felt. Og løperen kan vel slå noe annet.

Eirik legger press på d6-bonden til motstanderen.
Tore har ikke spilt bonden til c5, men b5. Han har bønder på c6 og b5. Og det har jeg heller aldri sett mot løpervarianten i kongegambit. Men det er motstanderen som tenker, så Tore er nok veldig godt forberedt. I Vegards og Auduns partier har det ikke skjedd noe.
Eilif står vel greit etter 11 trekk. Han var inne her og kjøpte seg kaffe og ei kake i sted. Og fortalte at det kanskje ikke var så lurt å ha litt smakstesting av det lokale ølet kvelden før dobbeltrunden?

Kl 1140
Har begynt å ta notater nå, slik at jeg skal huske bedre stillingene. Har ikke gjort det på mange år, siden det var noen en gang som mistenkte at jeg ga skjulte koder til våre spillere. Men notatblokka ligger i lomma når jeg går mellom bordene, så håper det går i år. Hvis ikke, får jeg vel Lahlum på nakken.
Rune står kvalitet og bonde over. Han har bønder på f6 og g5 slik at kongestillinga til motstanderen er helt lukket. Motstanderen har bare tårn og løper og tårnet står fremdeles på a8. Dette var stillinga da jeg kikket på partiet først. Men etter en runde i salen tok jeg på tur ut, en snarvisitt innom Runes parti for å se om han hadde vunnet allerede. Det hadde han ikke, men dronningene er byttet av og Rune har fått et tårn på sjuenderaden og enda en bonde. Så dette vinner han greit.
Arild har ikke rokert. Kongen har gått til d8. Begge har 7 bønder hver, og ei halvåpen linje. Men det er d-linja mot Arilds hengende bonde på d6 som er den svakeste. Ingen fare for Arild som har spilt fram både b5 og c5. Men hvis han plasserer kongen på dronningfløya, kan det komme et angrep der. Sverre har byttet av løperen på g7 og hvit har rokert langt. Det blir nok et angrep på kongefløya mot Sverre og han kan igjen angripe nedover på dronningfløya.
Amund har fremdeles springeren på e5. Svart kan jage den bort med f6, men han har en springer på f5, så han får ikke forsvart bonden sin på e4 sånn direkte. Amund kan true den, men foreløpig ser den sikker ut, der den står uten annen støtte enn Lb7.

Øyvind har d5 og c5 mot d4 og e3. Begge mangler et trekk på utvklinga si. 7 bønder på hver, og Øyvind står greit. Øystein står med bonde over. Ingen av dem har rokert. Øysteins konge står på f2. Dronningene er byttet av og det ser bra ut for Øystein.
Eirik har fått en løper i hullet på d5. Nå truer han å vinne bonde på to forskjellige måter, og hvit er i tenkeboksen. Tore har gitt tilbake kongegambitbonden på f4. Han forsøkte aldri å forsvare den. Hvit har terrengfordelen og når ser det mer ut som et normalt parti, og ikke et gambitparti. Og det var vel det Tore ønsket?
Henriks motstander har også rokert langt. Svart har løperparet mot Henriks løper og springer. Ser greit ut for Henrik. Audun har byttet av a-bøndene og Edvardsen har tårnet sitt i a-linja, mens Auduns tårn står på c1. Auduns løper på g2 presser nedover mot dronningfløya. Vegard har bare gjort 10 trekk. Eskil har fått springeren sin på e5, men de er ikke ferdig med utviklinga si.
Petter har en trippelbonde i f-linja. En dobbeltbonde i c-linja og bønder på h og a. Hvit har dessverre ei dronning på d6, slik at Petters konge er låst på e8, og hvit har også tårnene sine på d1 og e1. Ser ikke helt hvordan Petter skal løse dette.

Kl 1150
Rune har vunnet!
Petter har tapt

Kl 1230
Øystein har tapt. Kongen sto på f4 i sluttstillinga. Den ble sjakket av en bonde på e5, og eneste fluktfeltet var e4. Da hadde kongen blitt satt sjakk matt med en springer.
Amunds motstander spilte f6 og jaget springeren til c4. Da fikk han også sentralisert dronninga si på d5, mens Amund har dronninga si på g4. Der ser den ikke ut til å true noe som helst. Dette var det første partiet jeg kikket på. Da jeg gikk ut, var Amund under press. Springeren på c4 var truet, og motstanderen hadde fått sving på offiserene sine. Nå er det Amund som må forsvare seg og er under press. Liker ikke dette.

Arild har åpen e- og d-linje i partiet sitt. Arild har løper mot springer. Begge dronningene og alle tårnene er med. Kongen til Arild står litt åpent på c7, mens den hvite er i sikkerhet på kongefløya. Arild må få med tårnene sine. Hvis hvit rekker det først, kan det bli farlig for Arild. Sverre er under press. Motstanderen har bøndene sine langt fram på kongefløya. h3, g5, f4, mens Sverres bønder på dronningfløya står på d5 og c5. De angriper ikke motstanderens kongestilling der. Ser ikke farlig ut, foreløpig, men å være under press er vanskeligere enn å presse.

Øyvind har isolert d-bonde, og de har to lette offiserer hver. Hvit har fremdeles løperen sin på c1, og står veldig trangt med offiserene sine. Øyvind har lettere spill, og får vel med tårnene sine snart.
Tore har alt på sjette-, sjuende- og åttenderaden, mens motstanderen har mange bønder på fjerderaden. Det er vel her som i Sverres parti. Det er lettere å presse enn å bli presset. Tore må spille presist.
Eirik vant e5-bonden og også c6-bonden. Da jeg gikk truet motstanderen e4-bonden til Eirik, men da vinner vel Eirik d6-bonden. Så Eirik bør komme ut av midtspillet med bonde over.
Henriks motstander har to tårn i c-linja som peker ned mot Henriks c2-bonde. Henrik har nesten alt i forsvar, men løperen hans på h3, står der og stanger i egne bønder på f5, så den må vel ned til f1 og bli aktiv. Audun står kvalitet over mot bonde. Da jeg så på truet han bonden, men kunne også true en springer. Litt komplisert. Men motstanderen har løperparet.
Vegard står veldig bra. Har fått en bonde på d4 som ikke dekkes av andre bønder, men den ødelegger mye av spillet til Eskil. Vegard har også en springer på f5 som dekker den.

Kl 1300
Henrik
ofret kvalitet og har nå en springer på d5 som ikke kan jages derifra. Men de to tårnene i c-linja er farlige. Nettopp spilte motstanderen b5 for å bryte opp på b4 og true c-bonden til Henrik. Henrik kan ikke slå, for da må han slå igjen på c1 med dronninga når tårnet hans på c1 blir slått. Henriks løper på h3 er fremdeles ikke med i spillet, og jeg ser ikke hvordan den kan bli det heller. Liker ikke denne utviklinga.
Tore har sentralisert dronninga på d5 og inviterer til avbytte av dronninger. Tore har også fått en bonde på h5, så han beveger seg sakte men sikkert framover. Rokade er ingen trend i dette NM. Heller ikke i dette partiet.
Eirik står bonde over. Har to meget aktive tårn. De står riktignok på sjetteraden, men tårnene til svart er ikke med. Audun står likt materielt. Men motstanderen har løperparet, men også dårligere bondestruktur med h-, g- og e-bonde, mens bøndene til Audun står på h-f. Begge dronningene er på brettet samt et tårn hver.
Vegards bonde på d4 har nå blitt svak. Flere avbytter av offiserer og nå har begge dronning, tårn og springer hver. + 6 bønder. og bøndene til Vegard er svakere enn Eskils. Dårlig utvikling dette. Samt at Vegard bare har 5 minutter igjen på 14 trekk.
Øyvind står veldig godt. Har nesten full kontroll i sentrum. Motstanderen har en springer der, men ellers er det Øyvinds offiserer som dominerer, og hvit har fremdeles løperen inne på c1. Amund ut av problemene med motstanderens løperpar, men måtte gi bonde. Og nå har han også trøbbel i c-linja. Tror nok på sikt at Amund vil få problemer med å holde dette mot en så god motstander.
Arild står kjempegodt. Har fått sving på brikkene. Flytter bøndene på kongefløya fram til femteraden for å bryte opp der. Har fått et tårn i ei åpen e-linje og stilt løperen sin i en fin diagonal. a-linja trues med å bli åpnet, men Arild har et tårn på a8 som motvekt.
Sverre har tapt. Greide ikke å lage motangrep mot motstanderens press, på kongefløya, og da ble det tap.

Kl 1330

Vegard og Henrik har begge tatt remis. Henrik hadde 6 bønder mot 4 og fjern fribonde på h2, men alle offiserene til svart, begge tårnene, løperen og dronninga pekte mot Henriks kongestilling. Mens Henrik hadde dronning, tårn, konge og springer i forsvar.
Arild kan vinne bonde. De har 5 bønder hver. Arild har dronning og løper, mens Paul Ivar har dronning og springer. Begge kongene står åpent, så Arilds konge kan bli evig sjakket. Det er nok det hvit håper på, og det er hans eneste redning i så fall.
Øyvind har byttet av dronningene og har nå to fribønder i e- og d-linja. Og ligger over med to bønder! Bøndene står på e4 og d5 og han har også et tårn framom dem, så dette vinner Øyvind!
Tores motstander tok imot tilbudet om bytte av dronninger. Men han fikk kongen sin fram til f4 så den er aktiv. Litt mer aktiv enn Tores. De har 4 bønder hver, og Tore truer å ta c-bonden til hvit. Umiddelbart ser det godt, ut, men det kan være noen triks der jeg ikke så sånn med en gang.
Eirik har vunnet a-bonden til motstanderen og har 4 mot 3 bønder på kongefløya og en fribonde på b2 som dekkes av hans egen løper på a3. Eirik har to tårn og løper og motstanderen har to tårn og springer. Eirik bør vinne dette.
Og Eilif har kvalitet over i sitt parti. Et tips fra arrangøren, Andrei Olsen som styrer livebrettene, er at sendinga på lichess er alltid korrekt, for der har Andrei fullmakter sjøl til å gå inn og rette hvis det oppstår feil i sendinga.

Kl 1358
Arild står dronning over. Han ofret løperen sin for å få en fjern fribonde. Da han også stoppet sjakkene til hvit, måtte han ofre dronninga si på den bonden. At ikke hvit har gitt opp, skyldes vel at han så partiet til Arild i går?
Tore er i sluttspill med tårn og to bønder. Fjern fribonde i a-linja. Tror Tore spiller riktig nå. Men om det er nok til å vinne, er en annen sak. Eirik har full kontroll, og flyttet fram fribonden sin i b-linja steg for steg.
Audun glemte jeg å skrive om i sted. Notatene mine var verre enn en leges... Motstanderen hadde fått flyttet fram bonden sin til e3, og truet med å gå videre. Hvis Audun slo den, ble den tatt med løperen som sjakket kongen, og da truet også svart bonden på g3 med dronninga si. Motstanderen hadde et svært aktivt løperpar, så Audun kunne ikke tillate at den gikk videre til e2.
Hvordan Audun løste det, vet jeg ikke, men nå er stillinga slik at de har to bønder hver i g- og h, samt dronning, tårn og lett offiser. Springeren til Audun står godt i forsvar på f3. Ser veldig remisaktig ut, men det er motstanderen som presser.
Amund står fremdeles bonde under. Både han og motstanderen har vært i kantina og kjøpt seg en baguett hver. Det blir lange dager her. De har dronning og lett offiser hver.
Øyvind er lett å finne i havet av spillere med sin MAGA-røde caps. Tårn og løper hver men Øyvind har de to fribøndene sine. Den ene er på andreraden og stoppet av motstanderens konge. Eilif vinner vel.

Kl 1416
Arild har vunnet!
Tore er også ferdig, og det ble remis, ser jeg på http://norsksjakk.no/turnering/Landsturneringen2019-LarvikSjakklubb/1/runde/4 Eirik står godt. Bør vinne dette.
Øyvind har byttet av tårnene og har fått en bonde til. Og kongen hans har kommet fram til fribøndene hans på andre- og tredjeraden. Amund ofret bonde for å få en fribonde. Jeg tror det var rett plan, men kanskje den burde ha blitt forberedt litt mer først. Jeg tror at Amund burde ha sentralisert dronninga før han ofret bonden sin for å få en fribonde i d-linja. Nå kan også motstanderen ofre bønder for å få fribonde mot Amund.
Audun tror jeg sliter nå. Det ser vanskelig ut. Tårnet til Edvardsen truer med å komme inn på andreraden og sjakke Auduns konge. Og stillinga hans er åpen med bønder på g3 og h4.

Kl 1438
Audun
remis!
Øyvind vant!
Har snakket litt med Henrik og han mente trusselen fra svart var for farlig, så han tilbød remis.

Kl 1452
Off, det er så ille å se Amund spille når han taper. Han viser med hele seg at han ikke liker seg. Men for motstanderen må det være ei vitaminnsprøytning. Hvis han ikke visste at han sto godt, får han beskjed om det når han ser på Amund.
Amund tapte etter f5-offeret sitt. Motstanderen gikk da også fram med sine bønder, og fikk fram en bonde til forvandlingsfeltet som Amund måtte gi løperen for.
Eilif har nå vunnet h-bonden til Jussi, og da vinner han nok enkelt. Eirik sliter med at motstanderen har to aktive tårn, men han har fått bonden sin fram til b6, så det bør være vinst.

Kl 1507

Eilif vant og Eirik vant.

Da går vi og spiser her. Neste runde starter klokka 17