2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 3 mandag kl. 11

RundenePosted by Tore 07 Jul, 2019 20:43
Tredjerunden starter mandag. Både Audun og Øystein har full pott etter to runder og spiller i teten. Det er ingen av partiene våre som blir sendt live mandag.

Klasse 1

Sigurd Kittilsen, Stjernen (1894) - Audun Hoem (1807) 0-1
Audun Engeset, Larvik (1944) - Tore Kallset (1810) 1-0
Petter Andreas Wadstensvik (1925) - Elias Hestvik, Bærum (1793) 1-0
Vegard Simensen (1945) - Hallvard Haug Flatebø, Sevland (1857) 1-0
Morten L Madsen, Sotra (1863) - Eirik Viken Kallset (1844) 0-1

Klasse 2
David A Grøndahl, Drammens (1730) - Øystein Viken Kallset (1647) 1-0

Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1531) - Bjørn Lie, Caissa (1459) 1-0

Klasse 4
Emil Forsberg, Larvik (1201) - Rune Edøy (1319) 0-1
Arild Myhre (1245) - Geirr Alén Rasmussen, Sortland (1375) 0-1
Sverre Hoem (1256) - Jens Østmann, Tønsberg (1211) 1-0

Mester

Andre Gjestemoen-vonHirsch, Stavanger (1988) - Henrik Øie Løbersli (2046) 1/2-1/2

Kadett
Amund Pihl Strand (1665) - Ingvar Torjesen Kveim, Kragerø (1505) 1-0

Senior 50

Leif Bjornes, Kristiansand (1898) - Eilif Odde (1969) 0-1

Kl. 1125
Da er vi i gang. Eirik ventet på sjakkpresidenten Morten Madsen og han kom etter 14 minutter. Han sa at han hadde ikke sovet mye i natt. se bilde fra i går kveld
Og Morten åpnet med en gambit i fransk mot Eirik. Le3 i tredje trekket.

Rune har spilt siciliansk, ja. En veldig rar variant som de nok har sauset sammen oppe i huset der Rune, Arild og Eilif bor. Etter avslaget på d4 flyttet Rune ut dronninga på a5 og sjakket. Hvit spilte veldig raskt og etter noen få trekk hadde Rune vunnet e4-bonden, g2-bonden og h2-bonden. Og eneste brikken som er ute på brettet er dronninga. Springeren på c6 ble vel byttet av, tror jeg. Merkelig. Få minutters spill og 3 bønder over.

Eilif spiller nimzoindisk og Amund spiller mot Pirc. De er de to som sitter på den ene sida av salen, når vi ikke har noen på livebrett der.
Vegard preppet i natt en Londonvariant mot Sevlandspilleren, og Vegard har i hvert fall gått inn i varianten. Om motstanderen følger sine dårlige trekk som han gjorde på Fagernes i påska får vi avvente og se. Petter spiller også London, men det var ikke vits å se på Db6-varianten sa han i morges. "Det er bare Tore som spiller den."Tydeligvis ikke, for motstanderen til Petter har plassert dronninga si på b6 i dag.

Øystein i klasse 2 spiller Winavervarianten i fransk. Motstanderen har tidlig Dg4 som Øystein besvarte med Se7 og motstanderen kan ta bonden på g7, hvis han tør.
Øyvind spiller systemet sitt som er en slags engelsk/dronninggambit/katalan.

Kl 1140

Audun spiller dragevarianten i siciliansk. Men hvit har rokert kort etter at Audun ofret a-bonden med a5-a4. Audun fikk til gjengeld e4-bonden til hvit. Men han har da en enslig b-bonde mens hvit har tre sammenhengende bønder på dronningfløya. Det kan bli dårlig i sluttspillet, men Audun pleier ikke komme så langt i sine partier. Han har avgjort dem før det.
Tore spiller mot engelsk åpning. Begge har fianchettert på kongefløya.
Arild spiller også London i dag, og har allerede fått flyttet fram bonden sin til e4. Sverre spiller spansk åpning, og motstanderen svarte med 3...Se7. Så det blir ei lukket stilling.
Henrik spiller mot engelsk åpning. I det partiet var det henrik som kom noen minutter etter at runden startet.

kl 1211
Rune
har vunnet! Tidenes svindel. 7 dronningtrekk på rad i åpninga og Rune sto 3 bønder over. Dårilig variant av Rune som ingen bør gjenta. Den fungerer bare hvis motstanderen spiller dårlig.
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Da5+ 5.Ld2 (Sc3 er vel mer naturlig) De5 6. Lc3?? Dxe4+ 7. Le2?? Dxg2 8. Tf1?? Dxh2 og Rune sto tre bønder over. Da motstanderen i tillegg vill bytte av dronninga, og fikk lov til det av Rune, var det enkelt å vinne sluttspillet.

Kl 1216
Audun ofrer bonde nå. Om motstanderen tar den, om det er rett eller galt, det vet jeg ikke. Øystein ofret også bonde. Motstanderen tok på g7 og h7, mens Øystein tok g2-bonden med tårnet sitt. Hvis Øystein rokerer langt, mister han f7-bonden sin, så det kan han nok ikke gjøre. Det er åpent og kaos i stillinga.
Petter spiller ikke Londonsystemet i dag. Løperen på c1 står fremdeles inne! Colle er det vel da, men Petter har ikke fått spilt b3. Dronningene ble byttet av der. Nå kan Petter vinne en bonde på sikt. Han kan slå en løper som står inne i Petters område. Løperen dekkes bare av en bonde, og den kommer da for langt fram og blir ikke dekket av sine egne. Så Petter kan ta den når det passer ham.
Eilif møter et minoritetsangrep på dronningfløya. Amund har kommet fint ut.
Vegard gikk ikke inn i varianten som motstanderen tapte mot to ganger på Fagernes i påska. Motstanderen spiser skolebrød, og det er et hvitt lag med kokos under bordet deres.
Eirik tok bonden som sjakkpresidenten ofret. Det ser ut til at Eirik har kommet fint ut med offiserene sine, og hvor kompensasjonen for den ofrede bonden så jeg ikke umiddelbart. Tore står veldig fint mot sønnen til NM-sjefen her i Larvik.
Henrik spiller en rar variant igjen. Hvor er det Henrik finner alle disse rare bivariantene han spiller hele tida? Det skaper problemer for motstanderen som må bruke tid på å finne ut hva som skjer. Øyvind har spilt katalansk, og motstanderen har også fianchettert på kongefløya. Men da Øyvind slo på d5 med c-bonden, slo motstanderen tilbake med c-bonden og ikke e-bonden. Nå begynner Øyvind å ta kontroll over den åpne c-linja og han står klart bedre.

Kl 1258
Sverre
står veldig fint. Dronningene er byttet av, og Sverre har terrengfordelen. Han har også en aktiv bonde på d5 som skaper litt trøbbel for motstanderen. Bonden tar litt felter for motstanderens offiserer. Arild spiller sluttspill med dronning og to lette offiserer nå. 6 bønder hver, men Arild har 3+3 på hver fløy, mens motstanderen har en isolert d-bonde. Men Arild har spilt fram b-bonden sin til d4, og motstanderens d5-bonde dekker c4-feltet, så Arild får ikke flyttet fram c-bonden sin. b4-trekket var nok litt forhastet. Men kanskje Arild kan få tak i d-bonden?
Øyvind har spilt det andre tårnet til e1, og dobler ikke i c-linja som jeg hadde håpet at han ville gjøre. Kanskje han skal bryte på e4? Øyvind har også fått en springer i sentrum, på e5, og står bedre.
Øystein har fremdeles bonden under, men Øysteins konge står veldig godt på d7, mens motstanderens konge står åpent på e1. Øystein har trekt tårnet sitt tilbake til g7 for å dekke f7-bonden, og han har også fått en springer på c4. Der kan den ikke jages fra. Til tross for bonden, står nok Øystein best.
Sjakkpresidenten presser Eirik, og har nok kompensasjon for bonden sin. Men akkurat da jeg gikk derifra byttet Eirik av hvits springer på e5 med sin løper på d6, så det kan ha blitt noen avklaringer nå.
Tore står litt trangere enn motstanderen. Det er ikke uvanlig. Men Tore har fått en springer på d5, og derfra kan den ikke jages. Men oppsettet til Tore minner meg om et parti han har spilt før. Enten i Stavanger for to år siden eller i Sarpsborg i fjor. Men det er slike trange stillinger med svart som Tore spiller veldig bra.
Auduns motstander torde ikke ta bonden som Audun ofret. Det tror jeg var fornuftig av ham. Ikke ta når Auden ofrer, bør bli et mantra i denne klassen! Men det betyr at Audun står godt.
Petter tok bonden som sto inne i hans felt med kongen, og nå står den på c3. Men Petter har ofret g-bonden sin. Petter har imidlertid fått et tårn på 7. raden, på b7. Det virker litt åpent, men med Petters aktive konge, ser det litt bedre ut for Petter enn for svart. Vegard spiller varianten sin i London, og det bør være bra. Han kjenner den ut og inn. Motstanderen hadde en springer på e4, men byttet den av på d2, og i trekket etterpå fulgte han opp med f5. Jeg ville ha spilt annerledes med svart der. Tror dette er bra for Vegard.
I engelskpartiet som Henrik spiller, fikk Henrik inn e4 tidlig. Etter 1. c4 e5 fianchetterte hvit på kongefløya. Da han flyttet ut springeren til f3, glemte han at han ikke hadde dekning på e4-feltet, og Henrik flyttet fram bonden med en gang. Virker bra for Henrik dette.

Kl 1302
Amund står godt. Han har rokert kort, mens motstanderen ikke har fått rokert ennå. Amund har dronninga si på h6 og har byttet av løperne der. Det betyr at svart ikke får rokert kort, og siden svart også har flyttet fram b-bonden sin til b4, blir det åpent på dronningfløya hvis han rokerer langt.
Eilifs motstander, Leif Bjornes, har fullført minoritetsangrepet sitt, og Eilif har nå en hengende bonde på c6. De har bare dronninger og tårn hver.

Kl 1335
Petter har vunnet. Motstanderen overså et mellomtrekk av Petter slik at Petter vant kvalitet. I sluttspillet med tårn og to løpere mot to tårn ble løperne for sterke, og da svart også gjorde en feil og Petter truet med å ta enda en kvalitet, var det over da Petter i stedet for kvaliteten fikk en sterk fribonde. Motstanderen ga opp rett før han ble matt.
Øystein har tapt. Vet ikke hvordan. Jeg syntes han sto godt da jeg var rundt og delte ut After Eight til alle. Det var bare 20 biter i boksen og til 13 spillere var det noen som fikk to og noen som fikk en. Eirik ville ikke ha, så da fikk faren to biter. Eirik står dårligst. Han får ikke ut løperen sin på c8, og det betyr også at tårnet på a8 ikke er med i spillet.
Tore står fint. Der er tårnene byttet av. Henrik står bra. Ikke noe har skjedd siden sist. Vegard har åpnet g-linja og begge løperne hans og dronninga peker også mot kongestillinga til motstanderen. Sverre har vunnet. Han sto godt og da motstanderen bukket tårnet var det over.

KL 1340
Eilifs hengende bonde på c6 har blitt til en forsvart fribonde på c4! Motstanderen, Leif Bjornes fra Kristiansand, må ha oversett c5-trekket. For springeren hans sto på e5 og den var dekket av bonden på d4. Da Eilifs tårn truet springeren på e5, kunne ikke bonden på d4 byttes av mot c5-bonden. Bra spilt av Eilif!
Amund vant bonde på dronningfløya, på c5. Og motstanderen har fremdeles kongen stående i sentrum. Han synes tydelig at dronninga til Amund på h6 er en kraftig forstyrrelse, for han har fått en springer nede på f8 som skal dekke bøndene på h7 og g6. Amund truet nemlig med å ofre springer på g6-bonden og slå tilbake med løperen når f7-bonden slo. Løperen på g6 ville ha sjakket motstanderens konge, for h7-bonden var sperret. Dronninga ville ha tatt tårnet på h8 hvis den slo tilbake på g6.
Eilif kommer forbi på vei til analyserommet og peker en finger i været. Han har også vunnet!
Arild står plutselig offiser over.

Kl 1345
Audun
har ofret kvalitet for to bønder. Audun har løperparet. Det ser bra ut. Snakket litt med Auduns motstander i førsterunden her i sted, og han sa at Audun spiller bra for tida. Han hadde også sett litt på partiet hans i andrerunden i går og da spilte Audun også bra, sa han. Og det er et godt skussmål, Audun

Kl 1412
Amund sto likt så det ut til, Han hadde ikke vunnet bonde. Men bare byttet av en på c5... Da Amund flyttet dronninga si tilbake fra h6 og over til dronningfløya der den svarte kongen står, kom springerne til motstanderen ut, og det så ut til at Amund skulle slite. Men før jeg gikk inn til kantina igjen, tok jeg en kikk på partiet til Amund. Nå står han dronning mot to springere. Og begge har to tårn. Hva som har skjedd, får vi nok vite seinere, men Amund vinner.
Dette ser ut til å bli en bra dag. Vegard har også vunnet. Angrepet på kongestillinga ble avgjørende. Men dagen for Kallsetfamilien ser ikke lys ut. Øystein forteller at han regnet feil i en taktisk kombinasjon som førte til at han tapte.
Tore har ikke byttet av tårnene som jeg skrev i sted. Det var i et annet parti. Dronningene var byttet av. Nå står Tore to bønder under i tårnsluttspillet.
Eirik har fått ut løperen sin på c8 og tårnet på a8, men måtte gi tilbake en bonde for å få til det. Nå har han også gått inn i en springergaffel på dronninga og en bonde, og da vil han stå bonde under. Og dårligst stilling.
Henriks stilling ser mer normal ut nå. Men motstanderen har dårlig tid. Bare 3 minutter på 16-17 trekk før han får nye 30 minutter ved 40 trekk. Henrik har vel ca 15 min på klokka. Audun står springer over i tårnsluttspillet. Men motstanderen har to sammenhengende fribønder i c- og d-linja. Audun får den ene fribonden, og kan gi bort springeren sin for å få a-bonden til motstanderen. Da vil de ha likefargede løpere og en fribonde hver. Men hvis Audun gjør det, tror jeg at han står litt dårligere og må kjempe om remisen. Hvis ikke Audun gjør det, kan fribonden i d-linja bli farlig.
Øyvind har dronninga, og det er der tårnene er byttet av. Øyvinds dronning kontrollerer den eneste åpne linja på brettet, c-linja. Litt bedre stilling for Øyvind altså. Arild har springer over i dronningsluttspillet.

Kl 1436
Tore har tapt. Amund har vunnet. Motstanderen bukket dama, forklarer Amund. Henrik har spilt remis.
Arilds stilling med springer over er vel vunnet, men motstanderen forsøker å få ei stilling der han kan få evig sjakk. Det er litt å tenke på for Arild. Øyvind har vunnet h-bonden til motstanderen mot å gi fra seg kontrollen over c-linja. Men nå bryter Øyvind opp kongefløya med h5-bonden sin, og dronninga og begge løperne hans peker dit. Det er ingen store mattrusler, men likevel litt å tenke på for motstanderen.
Eiriks motstander tok ikke c-bonden etter springergaffelen i sted. Kanskje Eirik hadde noe mottrekk jeg ikke så. Nå er det tårn- og likefarget løpersluttspill med 4 bønder hver. Eirik har den fribonden som er lengst framme. Usikkert å si hva som skjer. Liten fordel til Eirik, tror jeg.
Audun har springer. løper og tårn mot tårn og løper. 3 bønder mot 5 bønder. Likefargede løpere. Audun står nok best, men hvit har de bøndene som han kan prøve å få framover. Det skal bli vanskelig siden også Auduns konge er nærmere enn den hvite.

Kl 1510
Øyvind har vunnet. Eirik vant også til slutt!
Arild tapte. Han gikk matt. Med dronning og springer mot dronning. Og så var det en ekkel bonde som motstanderen hadde som hjalp dronninga til matt.
Romkameratene sto jo bak og sparket Arild på skinnleggen, og krevde at han måtte bli ferdig tidlig. De skulle ut og nyte en halvliter i sommervarmen her i Larvik. Det var "forklaringa" for at Arild spilte feil.
Henrik forklarer at han spilte feil i åpninga. Det var et unøyaktig trekk han gjorde, og han måtte improvisere etterpå. Det fungerte jo, og til slutt kom de i midtspillet til ei normal stilling. På slutten bukket Henrik bonde, og tilbød remis i tidsnøden til motstanderen.
Tore forklarte også at han sto best ei stund underveis. Men han valgte feil i et avbytte og kom to bønder under.

Kl 1525
Bare Audun igjen. Han har fått byttet av tårnene, og tatt noen av bøndene. Nå har Audun springer. løper og 2 bønder på kongefløya mot løper og 3 bønder på kongefløya. Audun bør vel vinne, men det er ikke fort gjort.
Aryan og Jon Ludvig spiller også i eliteklassen.

kl 1610
Audun
spiller og spiller. Han vant nettopp en bonde, slik at det er nå 1 bonde hver på kongefløya. Audun har løper og springer og motstanderen har løper.
Det kan bli et sluttspill der Audun må vinne med løper og springer.

Kl 1653
Audun spilte motstanderen patt! I vinststilling. Begge hadde regnet med at Audun måtte vinne løper- og springersluttspill. Audun har lært seg det, og motstanderen sa etterpå at det bare var matt i 20 trekk fra den stillinga med løper og springer. Men Audun ble sliten og gikk feil. Men han har nå 2,5 poeng.