2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 2 søndag 7. kl. 11

RundenePosted by Tore 07 Jul, 2019 08:01
Runde 2 starter søndag formiddag. Tre av partiene går på livebrett. Henrik, Eilif og Rune.
Et lokaloppgjør blir det også. Mellom Vegard og Bjørn Robert. Ikke bare et lokaloppgjør mellom to klubber, men de deler også rom i huset vi leier i Larvik.
Turneringsservice fungerer ikke (de er på saken)

Mester
Henrik Øie Løbersli, (2046) - Magnus Digernes, Nittedal (1997)

Kadett
Elias Horsfjord Glomnes, Oslo (1366) - Amund Pihl Strand (1665) 0-1

Senior 50

FM Petter Fossan, Stavanger (2295) - Eilif Odde (1969) 1-0

Klasse 4
Rune Edøy (1319) - Martin Skretteberg, Oslo (1397) 0-1
Markus Søderholm, Lofoten (1329) - Arild Myhre (1245) 1-0
Terje Wahl, Lillestrøm (1354) - Sverre Hoem (1256) 1-0

Klasse 3
Robin Wullum, Hell (1452) - Øyvind Hoem Vaseng (1531) 1-0

Klasse 2

Øystein Viken Kallset (1647) - Kim Roger Hansen Westrum, Nittedal (1731) 1-0

Klasse 1
Haakon Wright, Grorudddalen (1942) - Audun Hoem (1807) 0-1
Hans Arild Runde, Akademisk (1876) - Petter Andreas Wadstensvik (1925) 1-0
Tore Kallset (1810) - Ragnar Edvardsen, Drammen (1914) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1844) - Cornelius Kvendseth, Nordstrand (1964) 0-1
Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1842) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2

Kl 1055
Da starter vi snart her. Det er delvis overskyet vær i Larvik med enkelte spredte regndråper.

Kl 1130
Eilifs motstander Petter Fossan kom seint. Er i hallen nå. Eilif valgte avbyttevarianen i fransk. Eilif vil ha remis altså.
Rune har kommet godt i gang. Vet ikke hvilken åpning det er. Italiensk men ligner litt på spansk uten at svart har spilt a6. Men det er ikke i åpninga Rune har styrken. Det er heller i viljen til å angripe.
Amund spiller nimzoindisk og det kan han. Henrik spiller mot fransk forsvar. c-bøndene er byttet av og Henrik har fått f-bonden opp til f4. Vegard spiller Najdorf mot Bjørn Robert.
Eirik spiller Morragambiten mot Cornelius. Auduns motstander spiller samme åpning som Audun spiller med hvit. Nå skal vi følge med og se hva Audun mener er det beste motspillet mot den engelske åpninga med kongefianchetto. Dette kan vi få nytte av hjemme i klubben!
Tore har kommet over i katalan og motstanderen har slått bonden på c4. Petter er også kommet godt i gang. Petter har preppet siden i går kveld, og i hele formiddag (Petter er en naturlig early-riser), siden Hans Arild spiller mye forskjellig. Men akkurat nå husker jeg ikke hva de spiller.

Øystein spiller engelsk åpning med kongefianchetto. Øyvinds motstander var sein, og de har bare gjort få trekk. Ser ut som overgang Larsen-åpninga, 1.b3.
Sverre spiller berlinerforsvaret i spansk. Motstanderen valgte å svare med d3.
Og Arild spiller Black Swamp eller hva den heter den åpninga. Moderne Philidor er et annet navn på den. Første gangen vi møtte den åpninga var i Politiken Cup i Helsingør i 2015. Da Tore Kristiansen tapte mot åpninga, sprang Arild ned på bokutsalget og kjøpte boka om åpninga til klubben.

Kl 1135
Nye bilder lastet opp. Har ikke hatt tid å skrive tekst til dem. http://turneringer.ksk.no/#!album-142

Kl 1201
Petter spiller mot Grand Prix-angrepet i siciliansk. Og han har kommet veldig bra ut. Det er Petter som har bønder på femteraden! Øystein spiller ikke engelsk åpning. Han spiller mot hollandsk forsvar. Leningradvarianten. Og Øystein har fått spilt også b4, men det trenger ikke bety at hvit kommer til å rulle over svart på dronningfløya. Det vet vi som har spilt dette mot Thomas Nyland i klubben. Nok fordel for Øystein, men svart kan fremdeles angripe hvit på kongefløya.
Egentlig ser det bra ut på alle brett nå!
Arild har fått en bonde på f3 og hvit får problemer med å få sine offiserer over til å beskytte kongen. Arild har ikke rokert, og hvit har også en bonde på g4. Dette ser veldig lovende ut. Sverre har også linet opp sine offiserer til å peke mot den hvite kongestillinga. Begge løperne, dronninga og en springer. Der er det ingen bønder i veien, så hvit kan vel forsvare seg, men aktivt og godt spill av Sverre.
Øyvind har kommet fint ut og han har terrengfordelen og en liten fordel. Med svart.
Amund har fått en isolert dronningbonde (IQP). Og han har beholdt svartfeltløperen sin. Det ser bra ut.
Eiriks motstander, Cornelius, spiller fianchetto i alle åpninger. Svart som hvit. Og nå har han også fianchettert mot Morragambiten. Veldig rart. Men han har ikke rørt d- og e-bøndene sine, så det er ingen tagger der som Eirik kan angripe. Eirik har ofret bonde, og må vise at den er verdt det. Tore har også terrengfordelen i sitt parti. Bra.
Audun spilte e5 mot engelsk og han har nå også fått f-bonden til e5. Ser lovende ut.
Henrik har rokert langt og har spilt h4 for å angripe den svarte kongestillinga. Lovende, lovende.
Da jeg sto og kikket på Eilifs parti, kom Rune bort og lurte på om livebrettene virket. Han ble vel litt beroliget av at jeg sa ja til det.
Bjørn Robert spilte Le2-varianten i Najdorf mot Vegard. Henrik og jeg fikk ei fil fra Axel med den varianten, og den var kjedelig. Veldig posisjonell. Men kanskje det mest fornuftige som Bjørn Robert kan spille mot Vegard.

Kl 1206
Tydeligvis går det an å rokere langt med svart og angripe motstanderens kongestilling i avbyttevarianten i fransk. Eilif er under press.
Burde Rune ha slått med g-bonden i 15. trekket?

KL 1227

Angrepet til Arild har gått i stå. Motstanderen har flyttet kongen sin til e1 og fått dronninga si på f1 og et tårn på h1. Mens Arild ikke har brutt gjennom. Sverres angrep er også avblåst. De har byttet av dronningene og den ene løperen. Men Sverre har kontroll over den eneste åpne linja på brettet, d-linja.
Amund har byttet av løperne, og jeg er litt usikker hvordan han skal utnytte sin isolerte dronningbonde nå.
Øyvind har mistet terrengfordelen sin og motstanderen har plantet en springer på e5. Med bonde på d4 og løper på b2, står den der, men den gjør ikke så veldig mye annet. Øystein har spilt sin d-bonde fram til d5, mens motstanderen har svarte bønder på e5 og f5. Det kan komme et angrep på kongefløya fra svart nå, mens Øystein nok vil presse på dronningfløya. Vegard ligger minst to utviklingstrekk bak Bjørn Robert som bare trenger å rokere før han har flyttet ut alt. Men han har valget mellom lang og kort rokade. Tøft å rokere langt, dog. Audun har også mistet den ørlille fordelen han hadde i sted. Det ser likt ut. Mens Petter angriper den hvite kongestillinga med h5. Petter har ikke rokert, så tårnet på h8 vil være med i angrepet.
Også Tore har mistet terrengfordelen i sitt parti og det ser likt ut. Motstanderen hans er i godt humør, så det spørs. Eiriks motstander har en dominooppstilling med bøndene sine på 6. og 7. raden. Alle står på de hvite feltene. Unntatt på c6, for den bonden er byttet ut, men der står det en springer i stedet. Det kan bli vanskelig for Eirik å bryte gjennom dette. Henrik har fått spilt h5, men motstanderen har sine bønder foran kongen på 7. raden, og han angriper på dronningfløya og har en b-bonde på b4.

Og jeg liker ikke stillingene til Eilif og Rune på livebrettene. Etter trekk for Eilif og trekk 21 på Rune.

Kl 1305
Det går litt tid til noen kongressaker innimellom her...
Amund står bedre enn motstanderen siden motstanderens konge står fremdeles på e1 og løperen på f1. Han ligger, med hvit, flere utviklingstrekk bak Amund. Det må Amund utnytte og han har fått dronninga si opp i spill. Jeg tror dette skal gå bra for Amund.
Eilif angriper kongestillinga til Petter Fossan, og det er kjekt. Rune har ofrret offiser på kongestillinga til sin motstander. Artig.
Petter står kvalitet over. Eirik og Cornelius har bare gjort et trekk hver den siste halvtimen. Og det er Eirik som har brukt mest tid. Audun angriper sin motstander. Han har fått dronninga opp på h-linja og angriper med f4. Ligner litt på et hollandsk-angrep nedover f-linja. Tore står kanskje littegrann dårligere? Begge springerne er byttet av og nå blir kanskje også dronningene byttet av.
Vegard og Bjørn Robert glemte jeg å sjekke. Øystein får et angrep på kongestillinga si mot seg. Sverre har mistet kontrollen over d-linja og har byttet av et tårn. Arild sitt angrep er ikke på kongestillinga, men på kongefløya nå. Motstanderens konge har nå kommet seg over til c2. Arild kan åpne opp på dronningfløya hvis han vil. Øyvind husker ikke jeg nå. Det diskuteres høylytt på benken bak, og det er litt vanskelig å konsentrere seg.

Kl 1325
Øyvind står bonde over, men motstanderen har kompensasjon for den. Øyvinds tårn står fremdeles ubrukbare på f8 og a8. Petter står kvalitet over, men Runde angriper med dronninga si i den åpne kongestillinga til Petter. Usikkert. Amund står bonde over, og har godt spill.
Sverre står bonde under, og står dårlig. Motstanderen presser bøndene sine framover og har alle på fjerde- og femteraden. Med kontroll over den åpne linja kan dette bli litt vanskelig for Sverre. Arild har fått inn en bonde på g3, men mister den snart. Arild har ikke utviklet løperen på c8 eller tårnet på a8, og hvis spesielt tårnet kommer med i spill i den åpne h-linja, kan det bli lettere for Arild. Eller om han greier å bryte opp dronningfløya der motstanderens konge befinner seg.
Øystein er under angrepå på kongefløya, men det ser ut til at han forsvarer seg godt og at det ikke er farlig. Øystein har ikke gjort noe på dronningfløya ennå. Henrik har byttet av dronningene og går for et bedre midtspill der han har en springer i sentrum. Henrik står littegrann bedre. Tore har fått byttet av dronningene, og har kontroll. Begge har to tårn og to løpere og 7 bønder hver. Liker stillinga til Tore.
Eirik har fått en bonde på f6 som Cornelius kan ta. Men Eirik kan ta h6-bonden, og dette tenker han på nå.
Bjørn Robert har ofret bonde mot Vegard, og presser på overalt. Alle Vegards offiserer står på 7. og 8. raden.

Kl 1350
Da har alle fått banan! Etter 2,5 timers spill passer det.
Petter har mistet et tårn. Det har nok blitt offer for en dronninggaffel på konge og tårn. I sluttspillet har Petter bonde mot springer. Begge har også tårn og løper. Petter bør nok tape. Audun står fortsatt på kongestillinga og er aktiv der. Det blir ikke noe angrep der, men stillinga til Audun er fin.
Eirik
står fremdeles bonde under. Den han ofret i åpninga. Nå har han dronning på h7 og Cornelius har kongen sin på f8 og en løper på g7 som dekker alle inngangsfeltene for dronninga. Eirik forsøker å finne noe. Cornelius har ikke utviklet løperen på c8 eller tårnet på a8, så Eirik kan kanskje utnytte det?
Tore står like greit som i sted. Bjørn Robert hadde en farlig fribonde i c-linja, men før jeg gikk tilbake kikket jeg på det partiet igjen. Nå er c-bonden borte, og Bjørn Robert legger press nedover c-linja. Vegard har fremdeles bonde over. Henriks stilling liker jeg litt mindre. Svart har vel et ørlite overtak. Ikke at det er grunn til å frykte noe.
Øystein har ei litt åpen kongestilling og g-linja er halvåpen mot den svarte kongestillinga. Men Øystein har kontroll, ser det ut til. Øyvind står fremdeles bonde over, men er presset.
Sverre har mistet en bonde til og har bondeminoritet på begge fløyene. Arild har byttet av dronningene, og har fått i gang tårnet på a8. Det er nå inne i stillinga til hvit. Bonde under for Arild. Amund har fremdeles bonden, og den er litt under press. Men stillinga er fin for Amund.

Kl 1420
Sverre har gitt opp. Arild står til tap. To bønder mot løper og tre bønder. Petter står til tap, og har nå gitt opp. Vegard og Bjørn Robert er ferdige, og de tok remis.

Eirik står to bønder under. Om han greier å få til noe er litt usikkert.
Jeg har fullstendig glemt tidligere at Audun ofret kvalitet for godt spill. Han fikk bonde for kvaliteten og har et kraftig press på kongestillinga. Audun har mulighet tli å ta evig sjakk med Dg3+ og Dh3+, men har andre muligheter for å forsøke å vinne. Om det er vinst, greier nok Audun å regne seg fram til. Det er motstanderen som har dårligst tid.
Henrik står fint, men det er vel kanskje remis? Henrik kan få en fribonde på dronningfløya, men hvis han bytter av tårnet og springeren har svart en fribonde på d5 som kongen må passe på. Det er ikke enkelt. Henrik har god tid. Tore spilte remis.

Øystein vant. Han truet matt, og i komplikasjonene som fulgte greide motstanderen å forsvare seg i første omgang, men Øystein hadde flere trekk som motstanderen ikke greide å parere.
Amund vant. Han fikk gaffel på dronning og tårn, og i samme renna fikk han byttet av dronningene. Komplett vunnet sluttspill to tårn mot tårn og springer samt fjern fribonde som motstanderen ikke kunne stoppe. Øyvind taper. Han måtte gi kvalitet, og motstanderen har også en farlig fribonde på c6.
Eilif er snart matt og Rune taper også.

Kl 1431
Audun vant Han hadde forsert matt etter at han ofret tårn. Det var bare å spille, sier Audun, for hvis det ikke fungerte, hadde han evig sjakk-muligheten.
Det var ikke kvalitet som Audun ofra tidlig, det var bonde. Kvaliteten ofra han rett før kongeangrepet.
Øyvind har gitt opp.

Kl. 1449
Både Eilif og Rune har gitt opp.
Henrik spiller videre. Det ser vanskelig ut i tårnsluttspillet noe annet enn remis. Svarts fribonde i d-linja blir for sterk hvis tårnene byttes av.
Eirik spiller også videre. Det er bare de to igjen nå. Eirik har vunnet tilbake en bonde, men Cornelius har fått ut alle offiserene sine, og de spiller nå med to tårn og to lette offiserer hver. Cornelius har bonde og ei bedre stilling.

Kl 1456
Nå renner det inn med kongressdelegater her. Både Tor Wetle og Roar Nakken har kommet.

Kl 1508
Eirik er ferdig. Finner ham ikke og vet ikke hvordan det har gått.
Henrik har vunnet d-bonden til motstanderen mot å gi en av sine bønder på dronningfløya. Nå står Henrik bonde over. Begge har tårn, og b-bønder. Samt at Henrik har 3 bønder på g-e mot to. Henrik taper i hvert fall ikke partiet. God tid har han også.

Kl 1529
Eirik har tapt opplyser broren.

Kl 1545
Henrik
går nå etter b-bonden til motstanderen. Han spyttet ut snusen og gikk med kongen mot b-bonden.

Kl 1611
Det ble remis på Henrik. Han fikk tak i b-bonden, men greide ikke vinne allikevel. Det var han ikke særlig fornøyd med.

Da er det samling for kongressdelegatene fra Møre og Romsdal her. Liten orientering.