2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 1 lørdag 6. juli kl 16

RundenePosted by Tore 06 Jul, 2019 16:27
Runde 1 startet 1615. Det blir flere lokaloppgjør i dag. Arild mot Eivind fra Aure. Rune mot Stian fra Molde, og Vegard skal spille mot Eirik. Tore mot Roar fra Aalesunds

Kadett
Amund Pihl Strand (1665) -Mathias Unneland, Aalesunds 0-1
Partiet er på livebrett.

Senior 50
Eilif Odde (1969) - Henrik Sjøl, Akademisk 1-0

Mester
Henrik Øie Løbersli - FM Gunnar Lund 0-1

Klasse 1
Vegard Simensen (1942) - Eirik Viken Kallset (1844) 1/2-1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1925) - Stefan Flügel, Porsgrunn 1-0
Tore Kallset (1810) - Roar Nakken 1-0 på walk over
Audun Hoem (1807) - Eskil Ekeland Grønn 1-0

Klasse 2
Svein Endresen - Øystein Viken Kallset (1647) 0-1

Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1531) - Aud Norunn Strand, Modum 1-0

Klasse 4
Rune Edøy (1319)- Stian Kosberg, Molde 1-0
Sverre Hoem (1256) - Skotheim, Tønsberg 0-1
Arild Myhre (1246) - Eivind Almli, Aure 1/2-1/2

Kl 1625
Da har Lahlum blåst i fløyta si, og førsterunden er startet.
Amund spiller på 1. bordet i kadett, og partiet sendes direkte. Det blir tøft mot Mathias, men vi preppet kort en Londonvariant før vi gikk inn i sted.

Eilif Odde spiller mot turneringssjefen i Norges Sjakkforbund, Henrik Sjøl, og Eilif har aldri spilt mot ham før.
Vegard har åpnet 1.b3 mot Eirik, og Eirik sitter og tenker. Motstanderne til Tore og Audun har ikke kommet ennå.

Øystein spiller fransk og det ble avbyttevarianten i fransk. Ikke den mest utfordrende akkurat, men det er Øystein som er ratingfavoritten i partiet, og som må vinne.

Kl 1628
Amund fikk ikke varianten han hadde preppet https://live.followchess.com/#!norwegian-chp-other-groups-2019/1164172107

Kl 1633
Bildene jeg tok ved starten og åpninga finnes her http://turneringer.ksk.no/#!album-142

kl 1658

Hovedturneringsleder Hans Olav Lahlum kom nå og sa at de tror at Roar Nakken har forsøkt å trekke seg fra turneringa, og at han skal sjekke det. Det betyr at Tore i klasse 1 kan få walk over-seier i dag.
Petter har allerede vunnet bonde på en fin kombinasjon, og det ser veldig fint ut. Vegard og Eirik hadde begge bare spilt 3 trekk hver på 20 minutter! Audun spiller engelsk slik han er vant til.
Eilif møtte mottatt dronninggambit.
Henrik spiller på livebrett i mesterklassen mot FM Gunnar Lund https://live.followchess.com/#!norwegian-chp-other-groups-2019/-1404412050

Anton ser jeg ikke, foreløpig. Og rundeoppsettet er ikke oppdatert, så vi får ikke sjekket der heller.
Arilds motstander, Eivind fra Aure, spiller litt mer aktivt med svart enn han har gjort tidligere. Og det er bra! Men Arild har kommet godt ut. Runes motstander, Stian fra Molde har alle brikkene sine på første- andre og tredjeraden. En lett offiser er byttet av. Og Rune legger an til angrep. Sverre spilte Tarraschvarianten i fransk, men har ikke flyttet bonden sin fram til e5 ennå, og motstanderen har ikke byttet den av. De har byttet av c-bøndene.

Kl 1724
Jeg synes Henrik står greit på livebrettet. Amund derimot, jeg liker ikke stillinga hans. Og det ser ikke ut til at Amund gjør det heller.
Eilif i Sr50 har fått byttet av bøndene i d- og e-linjene, og jeg synes at Eilif står bedre. Tores motstander har fremdeles ikke dukket opp og snart vinner han på walk over.
Vegard og Eirik hadde etter 50 minutter bare spilt 5 trekk. 5 trekk! Utrolig. I ei posisjonell åpning.
Audun har fått springeren sin fram på e5-feltet mot Eskil, og det ser godt ut. Audun bare går rundt i salen, mens motstanderen hans sitter ved bordet. Petters stilling kunne vel ha vært bedre. Han står bonde over, men motstanderen har fått ei åpen linje til tårnene sine og han har løperparet. Petter har to tårn, løper og springer. Men Petter forsøker å åpne ei ny linje på dronningfløya slik at han også får litt spill.

Øystein i klasse 2 fant en flott kombinasjon som gjorde at han vant enda en bonde. Han står nå 2 bønder over. Øyvind presser Aud Norunn, og hvis det ikke var en kombinasjon jeg ikke så i farten, vant Øyvind en offiser. Eller jeg kan ha telt feil...
Arild står litt bakpå nå, og det var ikke det vi hadde forventet mot Eivind fra Aure. Stillinga hans er helt grei, men Eivind har terrengfordelen. Sverre har kommet fint ut. Han har rokert og fått kongen i sikkerhet. Det har ikke motstanderen, og Sverre har utviklet alle offiserene sine. Så han står litt bedre.
Runes parti er litt kaos. Det pleier de å være, men Rune angriper og Stian fra Molde forsvarer seg.

Kl 1804

Det virker som om motstanderne våre har overlevd det første presset. Eilif står nok ørlite grann bedre, men han må spille aktivt de neste trekkene, ellers vil Henrik Sjøl få ut resten av offiserene hans som ikke står der de skal. Runes angrep er også over. Og stillinga er nå helt lik. Men dronningene er på brettet, og da kan kanskje Rune finne på noe? Arild står som i sted. Litt bakpå, men Eivind har ingen trusler. Sverre har fått spilt e5, og nå også f4. Han skal nok bryte opp stillinga til motstanderen med f5. Det ser bra ut.
Øysteins motstander har nå tatt på seg ekstra mørke solbriller som han sitter og ser på stillinga med. Øystein har to bønder over, og dette skal han vinne. Øyvind vant offiser, men måtte gi to bønder for den. Det er derfor Aud Norunn spiller videre. Stillinga er uklar, men jeg Øyvind står best.
I klasse 1 har Tore vunnet på walk over da motstanderen ikke dukket opp.
Vegard og Eirik har nå spilt hele 8 trekk! på 1 time og 25 minutter! Jaja. Det skjer noe i partiet da, men allikevel, for en tidsbruk. Vegard har en springer på randen som truer Eiriks løper på f5. Eirik har fått spilt d4 med de svarte brikkene, så stillinga så komplisert ut.
Petter har fått åpnet ei ny linje og byttet av et tårn. I sluttspillet ga han tilbake bonden, for å få en svært aktiv konge i sentrum. Slike sluttspill pleier Petter å vinne.
Audun står også likt nå. Det lille presset han hadde, har Eskil avverget. Henrik på livebrettet står helt greit, ser det ut for meg. Ei interessant stilling da
Også interessant mellom Amund og Mathias i kadett, men Mathias bør vinne dette.

Turneringsservice blir oppdatert når de løser de problemene de har, sier sekretariatet.
Anton spiller ikke. Han står ikke på rundeoppsettet i mesterklassen.

Kl 1825
Petter har vunnet! Rune har vunnet bonde. Han har nå en fribonde i d-linja Begge har dronning og to lette offiserer hver. Rune har 5 bønder mot Stians 4. Sverre tapte bonden på b2 og mister nok også den på d4. Arild står bakpå, men greit.
Vegard og Eirik har nå gjort tre trekk til. På en halvtime! Vegards springer på h4 byttet av Eiriks løper på f5. 8 bønder hver. Hvis de ikke skynder seg på, vil de gå ut på tid i det 17. trekket. Audun blir presset littegrann. Det er Eskil som styret showet nå, og Audun forsvarer seg. Henriks parti ser fint ut.
Amund trodde jeg sto til tap i sted, men er ikke sikker nå. Tror han gjorde feil da han byttet av tårnet på c8 i stedet for å doble tårnene. Nå skal stillinga være vinst for Mathias, men det kommer til å ta tid, og da kan kanskje Amund finne noe forsvar.
Eilifs stilling er nå lik. Dronningene er byttet av og begge har springer i den ene av to åpne linjer. Og begge har tårnene sine der.

Kl 1853
Beklager, men jeg ble stående og diskutere Kindredsaken og har ikke fått sett i salen.
Eilif har vunnet! Henrik spilte feil, men Eilif fikk inn en kombinasjon som avsluttet partiet. Øystein har vunnet, og Rune har vunnet.
Nå ser det veldig remisaktig ut hos Amund. Hvorfor satte ikke Mathias tårnet sitt på c4? Både Petter og jeg så det trekket til Mathias som det mest naturlige i verden. Men heldigvis gjorde han ikke det.

Og nå bærer det inn i salen, mens Rune, Stian og Petter går gjennom partiet til Rune og Stian her på Kristiansundsbordet.

Kl 1912
Sverre mistet ikke d4-bonden. Og nå angriper han kongestillinga til svart. Ulempen til svart er at dronninga og tårnene hans er på dronningfløya. Det ser ikke ut til å være mattangrep, men kan gi fordeler for Sverre.
Arild har tilbudt remis i bondesluttspillet mot Eivind.
Øyvind har vunnet bonde, og står nå med løper mot en bonde over. Beggge dronningene og alle tårnene er på brettet. Men dette bør Øyvind vinne.
Vegard og Eirik har fått opp farten. Nå har de gjort 6 trekk på en halvtime! 17 trekk etter 2 timers spill. Stillinga er like uklar. Men Vegard med 10 minutter igjen kan få tidsnød.
Også motstanderen til Audun kan få tidsnød. Eskil har også 10 minutter igjen på litt under 20 trekk. Og nå presser Audun på kongefløya.
Nå taper Amund, nå er det ikke sjanser til remis. Henriks stilling blir gradvis dårligere, men han kan kanskje holde stillinga.

KL 1926
Amund
har tapt. Han og Mathias sitter og ser på partiet nå.

Kl 1942
Arild og Eivind fra Aure tok remis i bondesluttspillet. Sverre vinner. Han står springer under i dronning. og tårnsluttspill, men den svarte kongen er åpen. Sverre hadde muligheter til vinsttrekket et trekk siden, men han tok i stedet en bonde. Men motstanderen så ikke trusselen og tillot Sverre å finne vinsttrekket igjen. Sverre truer matt i ett, og når den dekkes, truer han matt i tre.
Vegard har fått ei god stilling mot Eirik, men begge har tidsnød. Audun har også tidsnød mot Eskil. Audun står kvalitet under. Kjenner vi Audun rett, har han ofret kvaliteten for Audun har to sammenhengende fribønder i c- og d-linja. Begge har dronning. Eskil har to tårn, mens Audun har tårn og løper + de to ekstra bøndene. Men åpen kongestilling på begge, gjør det ikke så enkelt.
Litt usikker på om Henrik holder stillinga si.

Kl 2000
Jeg tok fullstendig feil av stillinga til Sverre. Motstanderen hadde et svartrekk jeg hadde oversett. Tc1 av svart bandt tårnet til Sverre på f1. Det tårnet som skulle matte på f7...
Mellomtrekk er viktige å se. Nå står Sverre til tap. Det blir dronning og springer mot tårn, samt noen bønder. Sverre kan håpe på evig sjakk.
Audun vant på tid! Og mest sannsynlig i klart best stilling. Det er en grunn til at motstanderen brukte opp all tida si.
Vegard og Eirik tok remis i det 39. trekket.
Øyvind har jeg glemt å skrive om. Han vinner. Han har nå løper og 5 bønder mot 6 bønder.

Kl 2008
Og Sverre har tapt

Kl 2028
Da er det bare Henrik og Øyvind igjen. Det er deja vu fra NM for ungdom i Trondhjem i 2009. Da satt de to også og spilte lange partier.
Øyvind har vinststilling, og Henrik kanskje ei remisstilling. Men Henrik har bare 3 minutter igjen, mens motstanderen, Gunnar Lund, har 50. Og siden Henrik må forsvare seg, kan det vise seg vanskelig å finne de rette forsvarstrekkene på den korte tida han har.

Kl 2032
Øyvind har vunnet

kl 2112

Og der har Henrik gitt opp. Han spilte de siste 30 trekkene omtrent bare på tilleggstida. Da er det ikke enkelt hele tida å finne det rette trekket. Men det var godt spilt av Henrik.
Tore og Vegard satt ved siden av brettet til Henrik og fulgte med den siste halvtimen.

Da ble det totalt en god førsterunde. Sverre, Henrik og Amund tapte. Arild, Vegard og Eirik spilte remis. 7 av spillerne vant. 8 1/2 - 3 1/2