2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 9 lørdag 13. kl. 10

RundenePosted by Tore 12 Jul, 2019 17:52
Klasse 1
Eirik Viken Kallset (1844) - Lasse Tveter Solbu, Oslo (1881) 1-0
Vegard Simensen (1945) - Kjetil Myrlid Aasen, Haukås (1882) 1/2-1/2
Audun Hoem (1807) - Hans Arild Runde, Akademisk (1876)
Petter Andreas Wadstensvik (1925) - Halvard Haug Flatebø, Sevland (1857) 1/2-1/2
Tore Kallset (1810) - Stefan Flügel, Porsgrunn (1829) 1-0

Klasse 2

Andreas Fuskeland Kro, Fredriksstad (1673) - Øystein Viken Kallset (1647) 1-0

Klasse 3

Sara Marie Skaug Bjørkly, Bergens (1352) - Øyvind Hoem Vaseng (1531) 1-0

Klasse 4
Rune Edøy (1319) - Scott Macody Lund, Stjernen (1389) 1-0
Arild Myhre (1245) - Ole-Andreas Sjømoen, Groruddalen (1256) 0-1
Sverre Hoem (1256) - Suresh Johnpillai, Jessheim (-) 1-0

Mester

Henrik Øie Løbersli (2046) - WFM Sylvia Johnsen, Oslo SS (1911) 1/2-1/2

Kadett
Amund Pihl Strand (1665) - Sigurd Lye, Sandnes (1593) 1/2-1/2

Senior 50

Eilif Odde (1969) - walk over 1-0


Kl 0950
Da er vi klar her.
I dag er det bare Rune som spiller på livebrett
lenke til chess24 her https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/norwegian-championship-various-2019/9/1/12

Kl. 1016
Petter tok remis. 1.d4 Sf6 2.Sf3 remis.
Også IM Kristian Stuvik Holm tok en tidlig remis. Da sikret han seg stormesternapp i dag!
Arild spiller Londonsystemet i dag også. Sverre som sitter ved siden av Arild møter den spilleren som Rune vant så raskt mot. Han som spiller e6 og g6 med svart. Sverre har fått ut bøndene i sentrum. Øyvind spiller katalansk eller noe. Hvits c-bonde har ikke rørt på seg ennå, så vi får se. Øystein spiller dronningindisk i dag.
Amund spiller også Londonsystemet slik han er vant til.
Vegard forventet å møte kongeindisk i dag, men det blir nok grünfeldindisk.
Vegard har heller ikke flyttet fram c-bonden ennå. Henrik spiller spansk åpning i dag. Sylvia lærte vel hvordan hun skulle spille åpen spansk på 1980-tallet, for da var den veldig populær. Eirik spiller Tarraschvarianten i fransk, men Lasse har svart med Sc6. Tydeligvis at Eirik var forberedt på den, for han har svart raskt. Audun spiller engelsk åpning og Seirawanvarianten i dag. Tredje gang i dette mesterskapet.
Petter liker stillinga til Rune nå. 9 trekk har blitt spilt
Tore spiller katalansk.

Kl 1030
Alle spiller med de hvite brikkene i dag unntatt Øyvind og Øystein. Det er nesten godt gjort. 10 av 12!
Nye bilder fra starten av sisterunden har blitt lagt ut på albumet vårt.

Kl 1100
Tore spiller katalansk sjøl, men motstanderen har satt seg opp med d5, Sc6, Lf5, e6, f6, Sge7 og Dd7. Har ikke vært borti den oppstillinga med svart. Ligner egentlig litt på italiensk med hvit med c3, d3, e4. Men det må store forskjeller. Rart. Og Tore må bruke tid i dette partiet.
I går skrøt jeg av Øyvind at han var så flink til å ta sentrum i partiene sine, men i dag har Sara Marie tatt sentrum med d4, e4, Lf4, Sc3, Sf3 og Lg2. Sverre spilte e5 og har fått lukket den lange diagonalen. Han har bønder fra b2 til e5 nå. Arild skal nå en buss klokka 1230 og angriper sterkt. Han har spilt g4, f4 og e5.
Amund fortsetter i Seirawanvarianten. Henrik og Sylvia har byttet av c-bøndene, og Sylvia har fått dronning og tårn i c-linja.
Eiriks motstander har endelig spilt c5. Lasse spiller trekkene sine rart. Hvorfor spilte han ikke c5 tidligere? Men han har spilt g5 og h5 nå da. Så Eirik får et angrep mot seg.
Vegard har ikke flyttet fram c-bonden ennå og begge har fianchettert. Øystein står symmetrisk og begge har bøndene i sentrum med d4/c4 og d5/c5. I Auduns parti har det ikke skjedd noe særlig. Runde prøver å blokkere b4-framstøtet til med a5.

Trekk 11 i partiet til Rune. Kan bli spennende, sier Petter.

Kl 1130
Amund har brukt mye tid i partiet sitt. Litt rart når det er han sjøl som har valgt den litt merkverdige varianten. Men i det siste har motstanderen nesten tatt igjen Amunds tidsbruk, men det er motstanderen med svart som har terrengfordelen, mens Amunds brikker står litt tilbake. Øyvinds motstander har sentrum som nevnt i sted, men Øyvind spiller på fløyene. Siden de hvite sentrumsbøndene står i sentrum og ikke går fram, er det stor plass på begge sider. Øyvind har løperen på g7 som peker nedover dronningfløya og nå har han også flyttet begge springerne dit.
Øystein har byttet av sentrumsbøndene, og Øystein har nå en isolert d-bonde. Audun har ikke fått spilt b4 og brutt opp b-linja, men han har fått en springer på b5. Siden a- og c-bøndene har passert, kan ikke springeren jages av en bonde.
Vegard spilte c4 til slutt, og byttet av bonden på d5 i trekket rett etterpå . Eirik har ei åpen c-linje. Hans offiserer er litt mer aktive, men den svarte kongen vil nok stå på e8, for der står den trygt. Svart har bondekjeden f7-e6-d5 og siden hvit har bønder på d4 og e5, er kongestillinga til svart ganske trygg for øyeblikket.
Henriks motstander flyttet dronninga ut av c-linja da Henrik plasserte et tårn der. Henrik har også løperne på b1 og b2 og de peker mot kongestillinga hennes. Henrik har bønder på d4 og e4 som står i veien for løperne, eller løperne dekker disse bøndene. Liker stillinga til Henrik.
Tores motstander har rokert langt, og Tore svarte med å flytte fram b-bonden til b4 for å angripe den svarte kongestillinga på dronningfløya. Mens svart angriper nedover på motsatt side og Tores konge. Arild har ofret offiser, og Sverre har fått en bonde på f6. Og han flyttet opp dronninga til g4, slik at han skal true matt. Ser veldig bra ut for Sverre.
Rune har bukket kvalitet. Han kunne ha fått to lette offiserer for den, men spilte litt raskt.

Kl 1155
Rune har stengt løperen sin inne på h6 nå. Håper den kommer i spill igjen.
Det er tydeligvis smittsomt med gjesping. Amund begynte å gjespe, og motstanderen har tatt etter. Nå blir det sluttspill med 5 bønder hver, tårn og lette offiserer. Vi tror her ute at Amund har blitt litt skuffet for at han ikke har fått angrepet, og feid motstanderen av brettet. Nå er det et "kjedelig" parti. Det kan virke sånn på ham.
Audun og Hans Arild Runde har løperparet og byttet av alle springerne. Audun har en gardert bonde på b5 men den er stoppet av svarts bonde på b7. a-linja er åpen. Ser likt ut, eller en liten fordel til Audun siden han har terrengfordelen. Vegard står aktivt og det samme gjør Eirik. Heller ikke i Henriks parti har det skjedd mye siden sist.
Tore angriper på dronningfløya. Han har fått bøndene sine fram til c5 og b5, mens de svarte bøndene på kongefløya ikke har kommet i nærkontakt med Tores forsvar der. Tore ser kun på dronningfløya, mens motstanderen kikker littegrann på kongefløya, og så flytter han blikket tilbake til dronningfløya. Litt artig å følge med på!
Arild har fått tilbake offiseren, men ligger 3 bønder under i sluttspillet. Begge har dronning og to tårn hver. Dette taper Arild. Øyvind angriper på dronningfløya med bøndene sine, mens Sara Marie står helt stille med bøndene og offiserene sine i sentrum. Hva er vitsen da, hvis de ikke skal brukes til noe?
Øystein har nå fått to sammenhengende bønder på femteraden med c5 og d5. De har ingen bønder som kan dekke dem i b- eller e-linja. Men liten fordel til Øystein.

Kl 1237
Arild kikker på klokka nå. Han må dra seinest klokka 1230 for å rekke bussen han skal ta. Men han står til tap så han gir vel opp. De har to tårn hver i sluttspillet, men motstanderen har to sammenhengende fribønder på kongefløya ekstra. Amund byttet av det ene tårnet så nå er de i sluttspill med tårn og løper mot tårn og springer. Amund har 2 bønder mot 3 på dronningfløya og tilsvarende fordel på kongefløya; 3-2. Det er en fordel med løper da, for den har lengre rekkevidde enn en springer. Tårnet til Amund er også littegrann mer aktivt. Liten fordel til Amund, men det trenger ikke bety at han vinner.
Det er smittsomt med Aljechins kanon. Før var det noe som sto i bøkene og som vi sjelden så i partiene. I går hadde både Øyvind og Eilif den, og i dag har Øyvinds motstander den i b-linja mot Øyvind. Men alt hun truer er dekket av bønder og lette offiserer, så foreløpig er det ikke noe farlig der. Også Tore har laget en Aljechins kanon mot b7-bonden til motstanderen. Men den er dekket av konge, dronning og tårn, så Tore åpnet en ny front i sentrum med e4-brudd. Hvordan det går med det, når alle hans tunge offiserer står i b-linja er litt uklart.
Øystein har bonde under i sluttspillet, men det er en dobbeltbonde. Men bondestrukturen til Øystein er litt dårligere også. Det ser likevel ut som om Øystein har et litt bedre offisersspill, så det utjevner nok litt.
Audun har nå kontroll over den eneste åpne linja, a-linja. Begge har 7 bønder, og det er Audun som har initiativet. Vegard har byttet av løperen på g7 til motstanderen, og har også kontroll over den åone c-linja. Eiriks motstander har rokert kort. Med bønder på g5 og h4 ser det litt spekulativt ut. Eirik truer med åvinne g5-bonden som bare er dekket av den svarte dronninga. Henrik har byttet av den ene løperen, og den ene sentrumsbonden. Henriks dronning står sentralt i sentrum på d4.

Kl 1240
Ser nå på Runes parti for første gang på lenge. Trekk 35. Hvordan har løperen kommet til e5? Der oppveier den kvaliteten han ga tidligere.
Rune med løperparet er positivt. Men med alt som har skjedd i dette partiet, skal vi vel ikke utelukke noen resultater?

Kl 1242
Eirik vinner nå. To garderte fribønder og vinner offiser. Ser det ut til. Og motstanderen har 1 minutt igjen på 10 trekk. Henrik står godt, og Vegard spiller litt taktisk. Vet ikke om det er godt eller ikke.

Kl 1310
Arild har dratt, og da har han nok gitt opp. Amund har byttet av løperne og står nå i tårnsluttspill som er litt dårligere for ham. For Amund har gitt motstanderen en fribonde i d-linja. Øystein mistet a-bonden sin i sluttspillet med løper og springer nå. Det kom en springergaffel på konge og bonde. Da har motstanderen farlig fribonde i a-linja. Tore har flyttet tårnet til e-linja og dronninga står i sentrum. Litt uklart hvem som står best, men jeg tror det er Tore.
Øyvinds motstander har begynt å flytte på brikkene sine i sentrum. Springerne hennes er byttet av og hun har noen flotte løperdiagonaler som peker ned mot Øyvinds dronningfløy. Liker ikke det jeg ser. Henrik står veldig godt. Sylvias konge står åpent på e7, og Henrik er ute etter tårnet hennes. Og det er Sylvia som har dårligst tid. Auduns motstander har fått to svarte bønder på d4 og e4, og det ser ikke lovende ut for Audun. Men de har fremdeles dronning, tårn og løperparet hver. Vegard og motstanderen har begge en dårlig løper i den lange diagonalen. Vegards på g2 og motstanderen på b7. Vegard har fremdeles kontroll over c-linja.
Eirik har vunnet. Motstanderen forsøkte seg med et simpelt tårnoffer på en av bøndene foran Eiriks konge. Hvis Eirik hadde spilt forferdelig feil, hadde han gått matt. Men det var veldig enkelt å se. Når motstanderen ofrer tårn, sjekker man hva som skjer.

Kl 1335
Amund
har spilt remis.
Øyvind har tapt.
Henrik har dronning og løper mot dronning og løper. Og løperne er likefargede. Og nå vinner Henrik h5-bonden hennes. Audun har fått en fribonde i b-linja mot seg. Og bør stå til tap. Vegard og motstanderen har dronning, springer og løper hver. Vegard har fremdeles c-linja.
Tore har tårn, løperparet, springer og 4 bønder mot to tårn, springer og 2 bønder. Tore har to sammenhengende fribønder i g- og h-linjene. Det bør gå Tores vei. Øysteins motstander har den fribonden i a-linja som han vant. Den er dekket av b3-bonden, så det er ikke så lett for Øystein å vinne den med bare løper mot springer.

Kl 1338
Runes parti er et hawaiiparti. Det er mye fram og tilbake i det partiet

Kl 1400
Øystein
har gitt opp.
Auduns motstander husker partiet sitt fra da han spilte mot Vegard. Der lot han være å spille e6, og etterpå mente de det hadde vært bra for ham. I partiet mot Audun nå spilte han det bruddet, bare med motsatte farger. Og da kan det være farlig for Audun.
Tore har vunnet. Han fikk bonden sin fram til h7, og da tårnet kom til g7 for å true Tg8 og gå inn med ny dronning, ga motstanderen opp.

Henrik ofret løperen sin for å få h-bonden sin fram. Motstanderen hans tok løperen, og da Henrik spilte h6, begynte hun å stirre på den. Henrik dekker at hennes løper kommer opp på f5 for å stoppe den.
Vegard har tatt remis.
Og Rune spiller videre. I trekk 63...Tg5 må være feil av sensorbrettet.

Kl. 1423
Rune har vunnet! Motstanderen bukket tårnet. Han hadde tatt i tårnet sitt for å flytte det til d5. Han slapp ikke tårnet der, men flyttet det tilbake men satte det ned på g5. der slapp han det.
Henrik spilte remis. Hun hadde evig sjakk.
Da er Audun igjen. Han står til tap, men løperpar og dronning igjen på begge.

Kl. 1450
Audun
spiller videre. Det er ikke enkelt for svart å vinne. Men han kan begynne å flytte kongefløybøndene.

Kl. 1453
Eilif
får tredjeplassen i Senior 50. Rudolf Steinkellner spilte remis mot Ole-Jørn Gyldenås, og da blir det 3. på Eilif.
Rune får tredjeplassen i klasse 4!
Eirik får tredjeplassen i klasse 1!

Kl 1517
Det aller siste partiet i mesterskapet er ferdigspilt. Det var partiet mellom Audun Hoem og Hans Arild Runde. Audun tapte på tid i tapt stilling. Dronningene ble byttet av, og Hans Arild greide å skape ei vinststilling i likefarget løpersluttspill. Han hadde 3 bønder, b,g og h mot d og e til Audun.

Da blir det premieutdeling snart.