2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 8 fredag 11. kl. 11

RundenePosted by Tore 11 Jul, 2019 17:28
Klasse 1
Eirik Viken Kallset (1844) - Per Kr Vigdal, Nordstrand (1926) 1-0
Lasse Tveter Solbu, Oslo (1881) - Audun Hoem (1807) 1-0
Hans Arild Runde, Akademisk (1876) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2
Haakon Wright, Groruddalen (1942) - Petter Andreas Wadstensvik (1925) 1-0
Jia Qi Xue, SK 1911 (1810) - Tore Kallset (1810) 1/2-1/2

Klasse 2

Øystein Viken Kallset (1647) - Pål Norvoll Guovdageainnu (1599) 0-1

Klasse 3

Øyvind Hoem Vaseng (1531) - Stein Ivar Røste, (1321) 1-0

Klasse 4
Rune Edøy (1319) - Richard Tobiassen, Stavanger (1321) 1-0 (walk over)
Preben Teigen Badar, Tromsø (1298) - Arild Myhre (1245) 1-0
Sverre Hoem (1256) - walk over 1-0

Mester

Christian Heen Carlsen, Drammens (2013) - Henrik Øie Løbersli (2046) 1-0

Kadett
Jacob Templen Grave, Tønsberg (1800) - Amund Pihl Strand (1665) 1-0

Senior 50

Tor Skaslien, Vålerenga (1693) - Eilif Odde (1969) 0-1


Kl 1125

Da er vi i gang her. Vi tok lagbilde rett før rundestart. Henrik og Tore ville ikke være med, men ellers var alle her.

Runes motstander møter ikke, så Rune vinner på walk over i dag. Da er vi tre hjelpere her i dag siden også Sverre har walk over.

Arild spiller sin faste moderne Philidor. Amund har kommet ut med den varianten han preppet i går kveld, og det ser bra ut. På de tre bordene våre i klasse 1 som sitter hverandre, har det blitt siciliansk på alle tre. Audun spiller dragevarianten, Vegard har bare kommet til trekk 1, mens Eirik spiller Morragambiten på fjerdebordet.
Petter og Tore spiller begge mot engelsk åpning, mens Øystein spiller engelsk sjøl.
Øyvind kom ut i dronninggambit, da motstanderen valgte semislavisk oppsett, transponerer Øyvind over til katalansk. Det er det han oftest spiller. Henrik møtte 1.d4.d5 2.Sc3 med 2...a6. Da valgte motstanderen å transponere til Londonsystemet og de er vel da inne i den Simon Williams-varianten som er litt populær nå.

Kl 1130
Dagens bilder i det korte tidsrommet vi får lov til å fotografere, starter her...

Litt artig å se hva spillerne har med seg under partiet. Noen fortløpende bilder herifra...
Øystein har med seg sjokolade, banan og cola. Øystein har også sjokolade og brus. Mens elitespillerne kjører vann, og Jon Ludvig har med seg lunsj.

Lilten Snickersgate her i år. Butikken på hjørnet har gått tom for sjokoladen New Energy. Det var ingen igjen i morges. Er det noen som vil ødelegge for kristiansundsspillerne og har kjøpt opp hele lageret?

Kl 1139
Bilde av Rune og en laglynspiller i går kveld http://turneringer.ksk.no/#!album-142-138

Kl 1203

Arild har åpen d-linje. De har byttet av lett offiser. Arild har løperparet, men det står bak bondene til Arild, ikke foran slik de bør. Men det er slik Arild pleier å spille. Øyvind har løperparet mot løper og springer. Øyvind har en dobbeltbonde i c-linja og kontrollerer sentrum. Det har han ofte fått til i de fleste partiene, men så trekker han seg litt tilbake og overgir initiativet til motstanderen. Håper han ikke gjør det i dag.
Øystein har kommet fint ut i sin engelske åpning. Øystein har byttet av c4-bonden på d5 og har ei halvåpen c-linje han kan jobbe i. Motstanderen har til gjengjeld ei halvåpen e-linje mot Øysteins stilling.
Den varianten som Henrik spiller mot, synes jeg er rar. Men jeg har aldri sett den Simon Williams-videoen som skal være grunnlaget for den. Motstanderen har fått spilt e4, og den bonden er byttet av. Henrik kan bryte opp i c-linja etter hvert.
Vegard spiller Kan-varianten og Hans Arild har svart med Maroczsy-bindinga med bonden på c4. Audun spiller ikke dragen for Lasse spiller Grand Prix-angrepet. Nå er det nok litt mer kjent terreng for Lasse enn det som Vegard spilte mot ham. Dette ligner på en av hovedvariantene. Eirik spiller mot den hengende bonden på d6 i Morra. Altså møter han en hovedvariant.
Petter har fått ei fin rekke med bonden fra a7 til d4 (a7-b6-c5-d4), og jeg glemte å sjekke Eilif og Tore.

Kl 1205

Synes Amund har kommet fint ut etter 12 trekk.

Kl 1233
Eilif spiller mot Londonsystemet. Riktignok gikk løperen til g5 først, men etter h6 kom den til Lf4 i det åttende trekket. Ellers har motstanderen satt opp med Londonstruktur med e3, c3 Sbd2 etc. Og Eilif har kommet godt ut med svart.
Tore har åpen c-linje å forholde seg til. Begge har tre lette offiserer og bønder på d4, d5 og e3, e6. Det betyr at både de hvite og de svarte lette offiserene ikke har en så mange gode felter som de dekker. De må nok reallokeres til bedre felter. Det blir nok litt omkalfatring på offiserene og et spill etter hvert. Arild har byttet av tårnene.
Øyvind byttet av bønder på dronningfløya. Øyvind har splittede bønder i a- og c-linja, mens motstanderen har ei rekke med tre sammenhengende. Øyvind har 4 bønder på kongefløya mot 3. Det er litt åpent nå, men Øyvind har fått sine tårn på d1 og e1.
Øystein har vunnet bonden til motstanderen på b7! Bonde over.

Vegard har spilt e5 i Kanvarianten og står langt mer aktivt tidlig i midtspillet enn han noen gang har gjort tidligere i dette mesterskapet!
Audun fikk slått med bonden på d4 der springerene ble byttet av. I tillegg er hvits e-bonde borte. Jeg skjønner ikke Lasses måte å spille Grand Prix-angrepet på. Det er jo ikke noe angrep. Han har plassert hvitfeltløperen sin på d3. Der står den foran d2-bonden, slik at løperen på c1 ikke kommer ut den veien. Den skal vel fianchetteres. Løperen på d3 peker riktignok på feltet f5, og han har en bonde på f4 som gjerne vil dit. Men dette tar så lang tid at Audun rekker å gjøre mye. Veldig mye. Hvis Audun er aktiv, bør han stå mye bedre.
Eirik har fått plassert tårnene sine på c1 og d1 og retter skytset mot d6-bonden. Sist han spilte Morragambiten, vant han bonden.
Petter har fått bondemajoritet på dronningfløya med a og b-bonde, mens motstanderen har en a-bonde. Slik Amund også har fått. Men der har motstanderen løperparet. Og 14...a5 liker jeg ikke sånn rent umiddelbart. Det kan bli en hengende bonde på b6, som kan bli en svakhet, og det kan bli et hull på b5.

Rune går rundt her og er mest interessert i hvordan det går på førstebordet i klasse 4. Han håper at lederen skal tape i dag. Etter trekk 26 står han til -8, men han vant jo partiet i går da Rune hadde -10 ei stund.

Kl 1317
Rune
går inn i salen nå og deler ut bananer til våre spillere.

Arild står offiser og 2 bønder under og vil nok tape partiet. Øyvind har de to bøndene på a3 og c3 som er svakheter. Men de trues bare av den svarte dronninga, og de dekkes av Øyvinds dronning. Svart har bare en hvitfeltet løper igjen og den kan ikke true bøndene der de står nå. Eilif har fått spilt både e4 og c4 som dekkes av bonden på d5. Og har fått dronninga og et tårn i g-linja som peker ned mot g2. Løperen til Eilif på b7 er ikke med i spill, men det er bare tre trekk, Lc6-e8-h5. Hvit har en springer igjen i tillegg til dronning og to tårn.
Petter har fått fribonde på c4. Den har passert d4-bonden. Petter har også a- og b-bønder mens hvit bare har en a-bonde. Det er svært så positivt for Petter. Begge har bare en lett offiser igjen.
Tore bytter av nå til tårnsluttspill der Tore har springer i tillegg til tårnet mens motstanderen har løper. Øystein har fremdeles bonde over, men motstanderen kan stoppe Øysteins bondemajoritet på dronningfløya hvis han spiller a4. Da vil a-bonden stoppe a3-b2-formasjonen til Øystein.
Henrik står som før og det er likt. Henrik har et tårn i ei halvåpen c-linje, mens motstanderen har tårnet sitt i e-linja, Audun har ei åpen stilling. Motstanderen har fianchettert løperen sin til b2. Men Audun truer bonden på f4.
Vegard står likt. Tror ikke det har skjedd noe særlig siden sist.
Eiriks motstander dekker d6-bonden foreløpig. Han har tårnene sine på dronningfløya der han vil gå nedover med bøndene sine. Eirik har en springer på f5 som truer d6-bonden. Der kan den vel også brukes til et kongeangrep?
Amund har nettopp tapt a5-bonden med 19.Lxa5. Da står han nok til tap.


Kl 1400
Eilif kombinerer i stor stil nå. Løperen som sto på b7 står nå på f3. Eilif hadde også en Aljechins kanon i g-linja, men dronninga sto først. Da jeg gikk ut av salen, slo dronninga til Eilif den hvite bonden på h3, og g2-bonden er bundet av løperen på f3. g2-bonden kan heller ikke slå løperen på f3, for da vil de to tårnene til Eilif slå det hvite tårnet på g1 som ikke er dekket og sette sjakk matt.
Arild har gitt opp.
Eirik tapte. Han kunne ha tatt evig sjakk, men sjakket på feil sted, og mistet da tårnet sitt og ga opp. RETTELSE kl 1430 Eirik vant!
Amund står til klart tap, og det kan vi se inne i salen også. Ikke like klart som forrige gang han tapte, men han er ikke like blid som i går. Og det er jo forståelig. Petter gikk på en kombinasjon og tapte. Han trodde han fikk byttet av løper mot springer, men overså en motkombinasjon som ga springergaffel på konge og dronning til slutt.
Litt mange tap her nå.
Henrik presser nedover i c-linja. Både en springer på c3 og bonden på c2 er under press av Henriks offiserer. Den halvåpne e-linja som motstanderen har, er ingenting. Henrik har initiativet og presset. Øyvind får byttet av den ene løse bonden sin på dronningfløya nå. Kanskje han vinner en bonde også. Øystein fikk et hull på b3 som jeg spådde. Der har motstanderen plassert et tårn. Litt vanskelig for Øystein nå da.
Tore forsvarer seg med tårn og løper mot tårn og springer. Tårnet er nok bedre som offensiv brikke enn som defensiv forsvarer. Men det er ikke sikkert i denne stillinga at det er bedre å gi en bonde for å få aktivitet. Foreløpig ser det likt ut.
Audun har bonde over. Men hvit har fått til et lite angrep på kongestillinga til Audun.
Vegard har en fribonde på d4, men den er ikke gardert. Hvis Vegard greier å forsvare bonden, vil han stå godt.

Kl 1437
Eirik har vunnet! Da misforsto jeg håndsignalene forrige gang jeg var inne. For da hadde de akkurat avsluttet partiet, og motstanderen til Eirik var ganske så lystig da de gikk ut av salen. Det var jo for øvrig Eirik også, og jeg burde ha forstått at da hadde han vunnet. Det er litt forskjell på sjakkspillere når de vinner og taper.
Eirik tapte ikke sitt eget tårn, han vant motstanderens tårn.

Audun har et press mot seg på kongefløya. Ikke at det er noen umiddelbar fare. Dette Grand Prix-angrepet til denne hvitspilleren tar forferdelig lang tid før det kommer i gang. Men det kommer til slutt. Det så vi også i partiet hans mot Vegard.
Vegard har fått gardert bonden sin på d4 med en løper på c5. Og den er forsvart av en bonde på b6. De er nå inne i sluttspill med dronning, tårn og ulikefargede løpere. Og 5 bønder hver. Det ser veldig remisaktig ut.

Henrik står offiser under. Og har under to minutter på 13 trekk. + tilleggstida. Kanskje det er i tidsnøden han har bukket? Eilif står veldig godt. Dronning mot tårn og springer og Eilif tar bønder nå. Motstanderen bør jo gi opp, men han vet jo ikke at Eilif er en bondepusher i sluttspillet. Amund fortsetter å forsvare seg. Fikk en sjokolade (resten av New Energy-lageret fra i går) og da går det litt bedre.
Øyvind forsøkte seg med en kombinasjon for å vinne offiser, men det ser ut til at motstanderen fant de rette forsvarstrekkene. Øystein er i et mattnett. Motstanderen har dronning og løper mot Øysteins to tårn og løper. Men Øysteins konge er innestengt på kongefløya uten bønder til forsvar. Og svart har 4 bønder på kongefløya og en bonde på e3 som gir dronninga til motstanderen hans et fint sjakkefelt.

Kl. 1449
Eilf
vant.
Amund tapte.
Og Øystein tapte.

Kl 1511
Audu
n tapte.
Vegard tok remis.
Henrik har gitt opp.

Kl. 1516
Audun
rotet bort vinsten i tidsnøden sin, forteller han.
Da er det bare Øyvind igjen. Begge har dronning og tårn. Øyvind kan evig sjakke, for motstanderen har forsert matt i to med en sjakk på kongen, hvis Øyvind ikke dekker den. Han truer også en annen matt i to, men uten sjakk først.
Øyvind har også sjakker på den svarte kongen. Ikke matt, ser det ut til, men i nærheten. Eller kanskje det er forsert. Hadde ikke tid til å regne ut alle variantene. Så alle tre mulighetene er åpne i dette partiet ennå.

Kl. 1525

Øyvind vant. Han fikk matt på h6. Dvs. svart ga opp trekket før. Etter g5+, hadde kommet Kh4 og Dh6++.

Da er vi ferdige her. Det blir NM i lynsjakk klokka 18 i kveld.
Eirik, Audun, Øystein, Vegard, Amund, Petter, Rune og Eilif skal være med. Kanskje Henrik også. Vi andre skal se på.