2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 7 torsdag 11. kl. 11

RundenePosted by Tore 10 Jul, 2019 16:40
Klasse 1
Audun Hoem (1807) - Rune Hansen, Caissa (1958) 0-1
Vegard Simensen (1945) - Hanna B. Kyrkjebo, Stavanger (1915)
Svein Erik Lurdalen, Kongsberg (1879) - Eirik Viken Kallset (1844) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1925) - Tore Kallset (1810) 1-0

Klasse 2

Arne Unneland, Aalesunds (1677) - Øystein Viken Kallset (1647) 0-1

Klasse 3

Øyvind Hoem Vaseng (1531) - Kim Aleksander Halås, Molde (1463)

Klasse 4
Jørgen Nordløv, Caissa (1263) - Rune Edøy (1319) 1-0
Arild Myhre (1245) - Tom Brentebråten, Nordstrand (1356) 0-1
Anniken Vestby, Tromsø (1301) - Sverre Hoem (1256)

Mester

Håvard M Skagseth, Tromsø (2002) - Henrik Øie Løbersli (2046) 0-1

Kadett
Amund Pihl Strand (1665) - Max Dahl, SK 1911 (1981) 1-0

Senior 50

Eilif Odde (1969) - Ole Jørn Gyldenås, Nordstrand (1957) 1/2-1/2


livebrett i sjuenderunden blir det Henrik i mesterklassen, Eilif i Senior 50 og Rune i klasse 4.

Disse spiller også på toppbord: Audun spiller på tredjebordet i klasse 1, mens Vegard er på fjerdebordet. Amund er på fjerdebordet i kadett.


Kl 1048
Da er Tore på plass.
Henriks parti finnes bl.a. på chess24 her...

Runes parti på chess24...


Eilifs parti på ches24...

Kl 1125
Da er vi i gang inne i salen. Litt hektisk før start for det er laglyn med tidshandicap i kveld. Og spillere skal danne lag osv. Vi blir vel tre lag cirka. Et oldboys, et Kallset og et ungdomslag

Sverre skal spille mot Anniken Vestby. Verdens første kvinnelige International Arbiter! Han tapte mot henne i fjor, men hun er også ivrig fotograf og bruker de første 15 minuttene på å ta bilder. Så Sverre må vente.
Arild spiller Londonsystemet sjølsagt. Det gjør også Amund i kadett mot Max Dahl. Øyvind spiller dronninggambit med svart. Øystein spiller mot Aalesunds Arne Unneland. Det kan bli tøft for Øystein. Arne er en tøff spiller. Men Arne spilte avbyttevarianten i fransk, og det er jo ikke et kjennetegn på en tøff spiller?
Eirik spiller mot Colle-Zukertort og Lurdalen Audun spiller sin vanlige engelske åpning, og Vegard på bordet ved siden av har startet med 1.b3. I klubboppgjøret mellom Tore og Petter spilles det også Colle-Zukertort.

Må være noe rart på sendinga på chess24

Kl 1130
Det må være noe de har gjort på brettet til Eilif. Kanskje Eilif har satt ned dronninga på et felt tidligere enn han slapp den?
Rune spiller utrolig raskt. Og har mistet bonde allerede. 15 trekk nå.
Haavard virker å spille mot dragevarianten, men Henrik har jo ikke fianchettert løperen. Hva skjer? 9. trekket der.


Kl 1149
Sånn, nå er brettet til Eilif rettet opp. Måtte springe inn salen med krykker for å varsle Andrei. Sjekket selvfølgelig noteringsarket til spillerne først. Andrei måtte endre det manuelt i pgn-fila. Heldigvis hadde de ikke spilt så mange nye trekk.
Eilif tok bonde, og det kan bli tøft.
Sverre spiller mot spansk, og det er jo artig for en spanskspiller sjøl. Berlinervarianten, men alle spiller jo 5.d3 nå, så det blir ikke slik som for 4-5 år siden. Sverre har flyttet fram bøndene sine på dronningfløya til femteraden, men glemte nok da han flyttet d-bonden at den forsvarte e5-bonden. Så den tok Anniken.
Tore og Petter er fremdeles i åpninga. Det samme med Eirik. Amund er også inne i åpningstrekkene i London, men Max har valgt å bytte av løperen på g3.
Audun spiller Seirawanvarianten sin i dag! Vegard er fremdeles i åpninga.

KL 1153
Rune har vunnet bonde! Han har jo hvit... Men raskt spilles det i det partiet. Skulle ikke tro at det var et førstebord i en klasse i NM.

Kl 1215
Amund står likt. Det er Max som har brukt mest tid i det partiet. Ingen av dem har rokert ennå. Sverre er fremdeles bonde under, men prøver å spille aktivt, og det er positivt. Arild står også likt materielt, men motstanderen har isolert d-bonde. Arild liker helst å bytte av e- og d-bøndene og spille med tre bønder på hver side. Det har han gjort i vel nesten alle partiene i dette NM, så og i dette. Motstanderens isolerte bonde, kan bli et angrepspunkt.
Arne fra Aalesunds angriper nå kongefløya til Øystein i hele sin bredde. Bønder på f4 og g4, og Arne har ikke rokert, men det ligger an til lang rokade. Så det er slik man skal spille med hvit i avbyttevarianten i fransk? Petter Fossan viste jo oss hvordan det skal gjøres med svart i partiet mot Eilif i andrerunden.
Eiriks motstander har fått inn dronninga si på c6. Hva den skal gjøre der, skjønner jeg ikke. Den har ingen hjelp av andre offiserer.
Vegard spiller litt mer aktivt i dag. Eller det er kanskje Marte som gjør det? Et bytte av bønder på e5 og Vegard tok igjen med springeren. Kun 8 trekk på 35 minutter. Botvinniks gamle regel om 15 trekk på en halvtime, affiserer ikke Vegard. Dvs. han sier før hver runde at han skal greie det, men så glemmer han nok det når han kommer i bobla i partiet.
Audun fortsetter Seirawanvarianten sin med Tb1 og b4 mot symmetrisk engelsk. Øyvind står likt. Øyvind spiller mot Kim fra Eide, og Øyvind har slått med bonden på d4. Nå må Kim tenke på hva han skal slå tilbake med? Det er flere valg som får innflytelse på hvordan resten av partiet går.

Kl 1222
Eilif
valgte å gi tilbake bonden. 16 trekk der nå. 16.Tac1 Da3 spilt. Tror jeg ville ha hatt svart der. Den ekstra bonden på dronningfløya kan bli vanskelig for Eilif.
32.Lb2 i partiet til Rune. Dette vinner vel Rune, nå?
Og partiet til Henrik er så uklart som det kan bli? Haavard har løperparet, dog.

KL 1250

Eilif tilbyr å gi bort en bonde til og spiller 17.g4? Hva er det som skjer? Har Eilif nå også begynt å se på AlphaZeros partier?
Rune vinner nok enkelt nå etter 35.Ld1. Strålende spilt så langt. Han tar andre valg enn noen av oss andre har tenkt på, men det fungerer. Og det fungerer godt!
Sverre og Anniken har 3 lette offiserer hver på brettet. Men Sverre er fortsatt den bonden under. Arild har tatt bonden på h7 med sjakk. Hvis springeren på f6 tar løperen, vil Arilds dronning som står i h-linja ta den svarte løperen på g4. Men svart har en fribonde på d4. Det er ikke avgjort dette her.
Øystein forsvarer seg godt mot Arnes angrep. Hvit har fremdeles ikke rokert i det partiet, så flere offiserer kan vel komme med i angrepet. Men alt Øystein eier og har er med i forsvaret. Eirik har dronning, to tårn og løper mot dronning, to tårn og springer. Eiriks bønder er 4-2 mens Lurdalens er 3-3. Mye spill i det partiet ennå.

Vegard har brukt 10 trekk på 1 time. Det er ikke byttet av bønder i det partiet som jeg skrev i sted. Ingenting er byttet av. Ennå. Men Vegard har springeren sin på e5.
Audun har fått ei halvåpen b-linje da b-bonden hans har slått på c5. Nå peker både tårnet hans på b1 og løperen hans på g2 ned mot b7-bonden. Ekkelt for svart. Det kan jeg underskrive på, for det har jeg opplevd sjøl.
Petter og Tore har fremdeles åpen f-linje. Petter har ikke rokert ennå. De har bare byttet av springer og bonde. Øyvind glemte jeg å gå innom. Mens Amund ikke har rokert. Han spilte nettop Td1 så han skal ikke rokerte langt. Max rokerte nettopp kort, og der har jo Amund ei halvåpen h-linje. Men Magnus Carslsen rokerer kort mot den halvåpne h-linja i Londonsystemet så det trenger ikke være farlig for Max.

Kl 1315
Rune bukket. Jaja, de spiller litt for fort i det partiet. Begge to.
Sverre har fremdeles samme stilling med 3 lette offiserer hver. Sverre har 6 bønder og Anniken har 7. Arild står offiser under og taper nå. Motstanderen har en bonde på d2 som ikke kan hindres i å gå inn, mens Arilds fribonde på c7 er stoppet av tårnet på c8.
Da jeg kikka på stillinga i sted, så jeg ikke hvorfor løperslaget på h7 til Arild fungerte. Tenkte da at kongen kunne jo slå løperen. Men da jeg kom ut, fant jeg ut at det måtte jo være feil. Arild ville jo ikke ha slått der, og bukket? Men han har nok gjort det.

Øyvind og Kim fra Eide har lik bondestruktur med 4 bønder på kongefløya og 2 bønder på dronningfløya. Alle springerne er byttet av, men det er Kim som har kontroll over d-linja for han har begge tårnene sine der. Litt uheldig utvikling for Øyvind.

Eirik er i sluttspill med løper mot stpringer. Eirik har 4 bønder på kongefløya og 2 på dronningfløya, mens Lurdalen har 3-3. Men Lurdalens konge er mer sentralt plassert. Vegard og Hanna har byttet av springer. Nå kan Hanna sette igang et angrep på kongefløya. Hun har allerede en bonde på f5, og med h6 truer hun også g5. Da kommer bøndene veltende på den sida. Om Vegard har noe motstøt på dronningfløya fikk jeg ikke sjekket.
Audun står bonde over. Han fikk tatt b7-bonden. Audun har ikke rokert ennå, men dette ser bra ut. Petter og Tore har det skjedd en del. Petter har rokert langt, og har slått tilbake med d-bonden i et offisersbytte slik at Petter nå har enslig e-bonde. f-linja er åpen, mens d-linja er halvåpen. Tores bonde på d5 truer løperen til Petter på c4 men den er bundet av tårnet på d1. Mye er uklart i det partiet.

Liker stillinga til Amund nå. Det er materielt likt, men Amund har 3 bønder mot 2 på dronningfløya. Bondemajoritet er viktig. Amunds 3 bønder på kongefløya opponerer mot Max' 4 bønder der. Det er lettere å få seg en fribonde på dronningfløya enn det er på kongefløya, vanligvis.Amund har ennå ikke rokert, men tårnet hans på h1 har jo ei halvåpen linje ut, så det er ikke sikkert at han trenger å gjøre det. Og det er en fordel, for da vil kongen til Amund allerede stå sentralt når de kommer til sluttspillet.

kl 1324
Aiai. Henrik har bukket også. Sluttspill med to tårn mot tårn og løperparet ser ikke bra ut for Henrik.
Tydelig ny side av Eilif, vi ser nå. Angrep på etablert kongestilling av Eilif? Litt fleip det da. Det er artig å se. Håper at det går.
Ser litt vanskelig ut for Rune etter trekk 45. Men ting skjer i de partiene i klasse 4. Kan han redde remis?

Kl 1400
Magnus Carlsen har ankommet Boligmappa Arena! Det er sikkert for at han skulle følge partiet til Rune?! haha Men det betyr vel at han kan bli med på laglyn i kveld?

Amund har vunnet en bøndene til Max på dronningfløya! Nå står Amund bonde over, og går rundt i lokalet og er godt fornøyd! Amund har tre bønder mot 1 på dronningfløya. Det er dronning, tårn og llikefargede løpere igjen på brettet, så det er mye spill igjen, men nå er det Amund som har initiativet.

Petter og Tore: Har Petter vunnet bonde, eller greier Tore å ta tilbake? Det var så press på bonden på d4 at jeg ikke rakk å regne på det. Audun har bare gjort 14 trekk, men har bonden over. Vegards motstander, Hanne, har ikke fått spilt g5 ennå. Der er det byttet av to lette. Eirik har vel ei grei stilling. Eirik har Kb7, La5, f6 og e6, mens Lurdalen har Kc4, Sb4, a3 og h4. h-bonden til Lurdalen kan bli litt ekkel, hvis Eiriks løper må passe på den. Men det er jo enklere for Eirik at hans bønder er sammenhengende, og at kongen til Eirik kan stoppe den andre bonden til hvit.

Øystein har fått dronninga si opp til g5 og den står aktivt. Men Øysteins løper på c8 og tårnet på a8 står fremdeles inne, og Arne vil ta kontrollen over e-linja. Det kan ikke Øystein forhindre. Da kan det bli litt vanskeligere for Øystein å få ut de to offiserene.
Øyvind står kvalitet over minus 1 bonde eller 2. Motstanderen kan ta en bonde til, men om det var lurt, det så jeg ikke om var.

Sverre har fått litt avklaringer nå. Hans to bønder på dronningfløya stopper Annikens 3 bønder der, og siden en av dem er en dobbeltbonde, vil det ta tid og hjelp av offiserer før en av dem blir en fribonde. På kongefløya har Sverre bønder i f- og g-, mens Anniken har en passert h-bonde som da er en fribonde og en bonde i g-linja. Begge har fremdeles de tre lette offiserene. Det er ikke enkelt å vinne det for Anniken, og Sverre har spilt godt, så da er kanskje momentumet på sin side.

Henrik har gitt opp.
Arild har gitt opp.

Kl. 1406

Ny funksjon fra Arne Unneland her: Samlet oversikt over spillerne våre
http://norsksjakk.no/turnering/Landsturneringen2019-LarvikSjakklubb/klubber/Kristiansund%20SK


Kl 1422
Øystein
sto bonde under. Arne hadde 4 bønder mot 1 på dronningfløya. Og nå kommer de ut av salen, så Øystein har vel tapt?
Amund står veldig bra mot Max. Han fikk opp en Aljechins kanon, og har fått byttet av et tårn. Amund kan også bytte av de siste tårnene, men da blir det sluttspill med dronning og løper hver. Sjøl om Amund har bonde over, er det ikke sikkert at han vil det. Men det kan være smartest. Max har 10 trekk igjen før 40 og er nede på tilleggstida i hvert trekk.
Sverres motstander har plassert springerne foran bøndene sine på kongefløya. Sverre har løperparet og springer, og løperparet står ved siden av hverandre og dekker mange diagonaler. Fremdeles tre resultat mulige.
Øyvind har to tårn, løper og 3 bønder mot dronning og 6 bønder. Tårnene samarbeider og det er bra. Kim har også tidsnød.
Eirik tror jeg sikret remisen nå. Han ofret en bonde og må ofre den andre bonden for å få springeren. Da vil Lurdalens to randbønder være enkle å stoppe. Audun tror jeg ofret tårn for en matt som ikke er der. Audun truer matt på g7 med Dronninga og springeren på e8. Springeren kan slås av det svarte tårnet, og da faller løperen også siden kongen står inne på h8. Men løperen kan bare gå ut i diagonalen og dekke matten på g7 derifra.
Vegards motstander har nå spilt g5, og det er Vegard som er presset. Petter og Tore har Petter fått en gardert fribonde i e-linja. Og Petter står bonde over. Dronninger og tårn på brettet, så det er ikke enkelt, men fordel Petter.

Eilif spilte remis.

Kl 1451
Max greide tidsnøden mot Amund, og løperne og tårnet er byttet av. Amund har en fribonde på c6, og løperen og tårnet er byttet av. Amund har vinnende stilling. Kongen hans står i sikkerhet på h2. Det ser veldig bra ut.
Øystein har vunnet. Han mattet Arne. Og Eirik vant. Springeren kunne ikke stoppe den siste bonden til Eirik.
Den siste av Kallsetene satser nok på evig sjakk mot Petter. Petter har en fribonde på sjetteraden mot Tore. Stillinga er helt åpen, og de har bare dronninger og bønder igjen. Tore har en eller to flere enn Petter, og kan vel evig sjakke Petter til i morgen.
Audun fikk med seg en kvalitet ut i sluttspillet. Han har løper og 4 bønder mot tårn og 3 bønder. Dessverre er bøndene på dronningfløya splittet så de kan ikke samarbeide.
Sverre har mistet en av bøndene på kongefløya. Men han har aktive offiserer. Uklart.
Øyvind holder på å sette opp et mattnett rundt kongen til Kim. Men dronninga hans er der, og den kan vel holde Øyvinds tårn unna?

Kl 1512
Amund
har vunnet. Og Audun har tapt.
Vegard har nådd 40 trekk, og står vel ørlite bedre. Har kontroll over den eneste åpne linja, c. Tore holder på å sjakke Petters konge. Øyvind funderer på hvordan han skal matte Kim uten at kongen hans blir sjakket av Kims dronning først. Sverre har løperparet mot springerparet. Ser ut til at han kan greie remis.

Nå taper Rune. Han forsøkte med obstruksjon, men det gikk ikke. Og motstanderens løper har dessverre riktig farge, den dekker dessverre forvandlingsfeltet for randbonden i a-linja.

Kl 1530
Petter
vant. Den siste av sjakken til Tore greide han å parere med egen sjakk. Rune har gitt opp. Sverre taper vel den siste av bondene sine på kongefløya. Om han får en av hvits bønder, er usikkert. Øyvind har nå endret kampmodus for å prøve å få til noe taktisk. Mattangrepet gikk ikke. Men det er Øyvind som har initiativet.
Vegards fordel er vel ikke særlig stor. Om den er der i det hele tatt. Hanna har gardert fribonde i d-linja, hvis alle offiserene blir byttet av. Hun har også en springer på e4 som ikke kan jages bort av bønder. Men Vegard har c-linja. Ser for meg at dette blir remis.