2019 Landsturneringa

2019 Landsturneringa

Runde 9 lørdag 13. kl. 10

RundenePosted by Tore 12 Jul, 2019 17:52
Klasse 1
Eirik Viken Kallset (1844) - Lasse Tveter Solbu, Oslo (1881) 1-0
Vegard Simensen (1945) - Kjetil Myrlid Aasen, Haukås (1882) 1/2-1/2
Audun Hoem (1807) - Hans Arild Runde, Akademisk (1876)
Petter Andreas Wadstensvik (1925) - Halvard Haug Flatebø, Sevland (1857) 1/2-1/2
Tore Kallset (1810) - Stefan Flügel, Porsgrunn (1829) 1-0

Klasse 2

Andreas Fuskeland Kro, Fredriksstad (1673) - Øystein Viken Kallset (1647) 1-0

Klasse 3

Sara Marie Skaug Bjørkly, Bergens (1352) - Øyvind Hoem Vaseng (1531) 1-0

Klasse 4
Rune Edøy (1319) - Scott Macody Lund, Stjernen (1389) 1-0
Arild Myhre (1245) - Ole-Andreas Sjømoen, Groruddalen (1256) 0-1
Sverre Hoem (1256) - Suresh Johnpillai, Jessheim (-) 1-0

Mester

Henrik Øie Løbersli (2046) - WFM Sylvia Johnsen, Oslo SS (1911) 1/2-1/2

Kadett
Amund Pihl Strand (1665) - Sigurd Lye, Sandnes (1593) 1/2-1/2

Senior 50

Eilif Odde (1969) - walk over 1-0


Kl 0950
Da er vi klar her.
I dag er det bare Rune som spiller på livebrett
lenke til chess24 her https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/norwegian-championship-various-2019/9/1/12

Kl. 1016
Petter tok remis. 1.d4 Sf6 2.Sf3 remis.
Også IM Kristian Stuvik Holm tok en tidlig remis. Da sikret han seg stormesternapp i dag!
Arild spiller Londonsystemet i dag også. Sverre som sitter ved siden av Arild møter den spilleren som Rune vant så raskt mot. Han som spiller e6 og g6 med svart. Sverre har fått ut bøndene i sentrum. Øyvind spiller katalansk eller noe. Hvits c-bonde har ikke rørt på seg ennå, så vi får se. Øystein spiller dronningindisk i dag.
Amund spiller også Londonsystemet slik han er vant til.
Vegard forventet å møte kongeindisk i dag, men det blir nok grünfeldindisk.
Vegard har heller ikke flyttet fram c-bonden ennå. Henrik spiller spansk åpning i dag. Sylvia lærte vel hvordan hun skulle spille åpen spansk på 1980-tallet, for da var den veldig populær. Eirik spiller Tarraschvarianten i fransk, men Lasse har svart med Sc6. Tydeligvis at Eirik var forberedt på den, for han har svart raskt. Audun spiller engelsk åpning og Seirawanvarianten i dag. Tredje gang i dette mesterskapet.
Petter liker stillinga til Rune nå. 9 trekk har blitt spilt
Tore spiller katalansk.

Kl 1030
Alle spiller med de hvite brikkene i dag unntatt Øyvind og Øystein. Det er nesten godt gjort. 10 av 12!
Nye bilder fra starten av sisterunden har blitt lagt ut på albumet vårt.

Kl 1100
Tore spiller katalansk sjøl, men motstanderen har satt seg opp med d5, Sc6, Lf5, e6, f6, Sge7 og Dd7. Har ikke vært borti den oppstillinga med svart. Ligner egentlig litt på italiensk med hvit med c3, d3, e4. Men det må store forskjeller. Rart. Og Tore må bruke tid i dette partiet.
I går skrøt jeg av Øyvind at han var så flink til å ta sentrum i partiene sine, men i dag har Sara Marie tatt sentrum med d4, e4, Lf4, Sc3, Sf3 og Lg2. Sverre spilte e5 og har fått lukket den lange diagonalen. Han har bønder fra b2 til e5 nå. Arild skal nå en buss klokka 1230 og angriper sterkt. Han har spilt g4, f4 og e5.
Amund fortsetter i Seirawanvarianten. Henrik og Sylvia har byttet av c-bøndene, og Sylvia har fått dronning og tårn i c-linja.
Eiriks motstander har endelig spilt c5. Lasse spiller trekkene sine rart. Hvorfor spilte han ikke c5 tidligere? Men han har spilt g5 og h5 nå da. Så Eirik får et angrep mot seg.
Vegard har ikke flyttet fram c-bonden ennå og begge har fianchettert. Øystein står symmetrisk og begge har bøndene i sentrum med d4/c4 og d5/c5. I Auduns parti har det ikke skjedd noe særlig. Runde prøver å blokkere b4-framstøtet til med a5.

Trekk 11 i partiet til Rune. Kan bli spennende, sier Petter.

Kl 1130
Amund har brukt mye tid i partiet sitt. Litt rart når det er han sjøl som har valgt den litt merkverdige varianten. Men i det siste har motstanderen nesten tatt igjen Amunds tidsbruk, men det er motstanderen med svart som har terrengfordelen, mens Amunds brikker står litt tilbake. Øyvinds motstander har sentrum som nevnt i sted, men Øyvind spiller på fløyene. Siden de hvite sentrumsbøndene står i sentrum og ikke går fram, er det stor plass på begge sider. Øyvind har løperen på g7 som peker nedover dronningfløya og nå har han også flyttet begge springerne dit.
Øystein har byttet av sentrumsbøndene, og Øystein har nå en isolert d-bonde. Audun har ikke fått spilt b4 og brutt opp b-linja, men han har fått en springer på b5. Siden a- og c-bøndene har passert, kan ikke springeren jages av en bonde.
Vegard spilte c4 til slutt, og byttet av bonden på d5 i trekket rett etterpå . Eirik har ei åpen c-linje. Hans offiserer er litt mer aktive, men den svarte kongen vil nok stå på e8, for der står den trygt. Svart har bondekjeden f7-e6-d5 og siden hvit har bønder på d4 og e5, er kongestillinga til svart ganske trygg for øyeblikket.
Henriks motstander flyttet dronninga ut av c-linja da Henrik plasserte et tårn der. Henrik har også løperne på b1 og b2 og de peker mot kongestillinga hennes. Henrik har bønder på d4 og e4 som står i veien for løperne, eller løperne dekker disse bøndene. Liker stillinga til Henrik.
Tores motstander har rokert langt, og Tore svarte med å flytte fram b-bonden til b4 for å angripe den svarte kongestillinga på dronningfløya. Mens svart angriper nedover på motsatt side og Tores konge. Arild har ofret offiser, og Sverre har fått en bonde på f6. Og han flyttet opp dronninga til g4, slik at han skal true matt. Ser veldig bra ut for Sverre.
Rune har bukket kvalitet. Han kunne ha fått to lette offiserer for den, men spilte litt raskt.

Kl 1155
Rune har stengt løperen sin inne på h6 nå. Håper den kommer i spill igjen.
Det er tydeligvis smittsomt med gjesping. Amund begynte å gjespe, og motstanderen har tatt etter. Nå blir det sluttspill med 5 bønder hver, tårn og lette offiserer. Vi tror her ute at Amund har blitt litt skuffet for at han ikke har fått angrepet, og feid motstanderen av brettet. Nå er det et "kjedelig" parti. Det kan virke sånn på ham.
Audun og Hans Arild Runde har løperparet og byttet av alle springerne. Audun har en gardert bonde på b5 men den er stoppet av svarts bonde på b7. a-linja er åpen. Ser likt ut, eller en liten fordel til Audun siden han har terrengfordelen. Vegard står aktivt og det samme gjør Eirik. Heller ikke i Henriks parti har det skjedd mye siden sist.
Tore angriper på dronningfløya. Han har fått bøndene sine fram til c5 og b5, mens de svarte bøndene på kongefløya ikke har kommet i nærkontakt med Tores forsvar der. Tore ser kun på dronningfløya, mens motstanderen kikker littegrann på kongefløya, og så flytter han blikket tilbake til dronningfløya. Litt artig å følge med på!
Arild har fått tilbake offiseren, men ligger 3 bønder under i sluttspillet. Begge har dronning og to tårn hver. Dette taper Arild. Øyvind angriper på dronningfløya med bøndene sine, mens Sara Marie står helt stille med bøndene og offiserene sine i sentrum. Hva er vitsen da, hvis de ikke skal brukes til noe?
Øystein har nå fått to sammenhengende bønder på femteraden med c5 og d5. De har ingen bønder som kan dekke dem i b- eller e-linja. Men liten fordel til Øystein.

Kl 1237
Arild kikker på klokka nå. Han må dra seinest klokka 1230 for å rekke bussen han skal ta. Men han står til tap så han gir vel opp. De har to tårn hver i sluttspillet, men motstanderen har to sammenhengende fribønder på kongefløya ekstra. Amund byttet av det ene tårnet så nå er de i sluttspill med tårn og løper mot tårn og springer. Amund har 2 bønder mot 3 på dronningfløya og tilsvarende fordel på kongefløya; 3-2. Det er en fordel med løper da, for den har lengre rekkevidde enn en springer. Tårnet til Amund er også littegrann mer aktivt. Liten fordel til Amund, men det trenger ikke bety at han vinner.
Det er smittsomt med Aljechins kanon. Før var det noe som sto i bøkene og som vi sjelden så i partiene. I går hadde både Øyvind og Eilif den, og i dag har Øyvinds motstander den i b-linja mot Øyvind. Men alt hun truer er dekket av bønder og lette offiserer, så foreløpig er det ikke noe farlig der. Også Tore har laget en Aljechins kanon mot b7-bonden til motstanderen. Men den er dekket av konge, dronning og tårn, så Tore åpnet en ny front i sentrum med e4-brudd. Hvordan det går med det, når alle hans tunge offiserer står i b-linja er litt uklart.
Øystein har bonde under i sluttspillet, men det er en dobbeltbonde. Men bondestrukturen til Øystein er litt dårligere også. Det ser likevel ut som om Øystein har et litt bedre offisersspill, så det utjevner nok litt.
Audun har nå kontroll over den eneste åpne linja, a-linja. Begge har 7 bønder, og det er Audun som har initiativet. Vegard har byttet av løperen på g7 til motstanderen, og har også kontroll over den åone c-linja. Eiriks motstander har rokert kort. Med bønder på g5 og h4 ser det litt spekulativt ut. Eirik truer med åvinne g5-bonden som bare er dekket av den svarte dronninga. Henrik har byttet av den ene løperen, og den ene sentrumsbonden. Henriks dronning står sentralt i sentrum på d4.

Kl 1240
Ser nå på Runes parti for første gang på lenge. Trekk 35. Hvordan har løperen kommet til e5? Der oppveier den kvaliteten han ga tidligere.
Rune med løperparet er positivt. Men med alt som har skjedd i dette partiet, skal vi vel ikke utelukke noen resultater?

Kl 1242
Eirik vinner nå. To garderte fribønder og vinner offiser. Ser det ut til. Og motstanderen har 1 minutt igjen på 10 trekk. Henrik står godt, og Vegard spiller litt taktisk. Vet ikke om det er godt eller ikke.

Kl 1310
Arild har dratt, og da har han nok gitt opp. Amund har byttet av løperne og står nå i tårnsluttspill som er litt dårligere for ham. For Amund har gitt motstanderen en fribonde i d-linja. Øystein mistet a-bonden sin i sluttspillet med løper og springer nå. Det kom en springergaffel på konge og bonde. Da har motstanderen farlig fribonde i a-linja. Tore har flyttet tårnet til e-linja og dronninga står i sentrum. Litt uklart hvem som står best, men jeg tror det er Tore.
Øyvinds motstander har begynt å flytte på brikkene sine i sentrum. Springerne hennes er byttet av og hun har noen flotte løperdiagonaler som peker ned mot Øyvinds dronningfløy. Liker ikke det jeg ser. Henrik står veldig godt. Sylvias konge står åpent på e7, og Henrik er ute etter tårnet hennes. Og det er Sylvia som har dårligst tid. Auduns motstander har fått to svarte bønder på d4 og e4, og det ser ikke lovende ut for Audun. Men de har fremdeles dronning, tårn og løperparet hver. Vegard og motstanderen har begge en dårlig løper i den lange diagonalen. Vegards på g2 og motstanderen på b7. Vegard har fremdeles kontroll over c-linja.
Eirik har vunnet. Motstanderen forsøkte seg med et simpelt tårnoffer på en av bøndene foran Eiriks konge. Hvis Eirik hadde spilt forferdelig feil, hadde han gått matt. Men det var veldig enkelt å se. Når motstanderen ofrer tårn, sjekker man hva som skjer.

Kl 1335
Amund
har spilt remis.
Øyvind har tapt.
Henrik har dronning og løper mot dronning og løper. Og løperne er likefargede. Og nå vinner Henrik h5-bonden hennes. Audun har fått en fribonde i b-linja mot seg. Og bør stå til tap. Vegard og motstanderen har dronning, springer og løper hver. Vegard har fremdeles c-linja.
Tore har tårn, løperparet, springer og 4 bønder mot to tårn, springer og 2 bønder. Tore har to sammenhengende fribønder i g- og h-linjene. Det bør gå Tores vei. Øysteins motstander har den fribonden i a-linja som han vant. Den er dekket av b3-bonden, så det er ikke så lett for Øystein å vinne den med bare løper mot springer.

Kl 1338
Runes parti er et hawaiiparti. Det er mye fram og tilbake i det partiet

Kl 1400
Øystein
har gitt opp.
Auduns motstander husker partiet sitt fra da han spilte mot Vegard. Der lot han være å spille e6, og etterpå mente de det hadde vært bra for ham. I partiet mot Audun nå spilte han det bruddet, bare med motsatte farger. Og da kan det være farlig for Audun.
Tore har vunnet. Han fikk bonden sin fram til h7, og da tårnet kom til g7 for å true Tg8 og gå inn med ny dronning, ga motstanderen opp.

Henrik ofret løperen sin for å få h-bonden sin fram. Motstanderen hans tok løperen, og da Henrik spilte h6, begynte hun å stirre på den. Henrik dekker at hennes løper kommer opp på f5 for å stoppe den.
Vegard har tatt remis.
Og Rune spiller videre. I trekk 63...Tg5 må være feil av sensorbrettet.

Kl. 1423
Rune har vunnet! Motstanderen bukket tårnet. Han hadde tatt i tårnet sitt for å flytte det til d5. Han slapp ikke tårnet der, men flyttet det tilbake men satte det ned på g5. der slapp han det.
Henrik spilte remis. Hun hadde evig sjakk.
Da er Audun igjen. Han står til tap, men løperpar og dronning igjen på begge.

Kl. 1450
Audun
spiller videre. Det er ikke enkelt for svart å vinne. Men han kan begynne å flytte kongefløybøndene.

Kl. 1453
Eilif
får tredjeplassen i Senior 50. Rudolf Steinkellner spilte remis mot Ole-Jørn Gyldenås, og da blir det 3. på Eilif.
Rune får tredjeplassen i klasse 4!
Eirik får tredjeplassen i klasse 1!

Kl 1517
Det aller siste partiet i mesterskapet er ferdigspilt. Det var partiet mellom Audun Hoem og Hans Arild Runde. Audun tapte på tid i tapt stilling. Dronningene ble byttet av, og Hans Arild greide å skape ei vinststilling i likefarget løpersluttspill. Han hadde 3 bønder, b,g og h mot d og e til Audun.

Da blir det premieutdeling snart.Runde 8 fredag 11. kl. 11

RundenePosted by Tore 11 Jul, 2019 17:28
Klasse 1
Eirik Viken Kallset (1844) - Per Kr Vigdal, Nordstrand (1926) 1-0
Lasse Tveter Solbu, Oslo (1881) - Audun Hoem (1807) 1-0
Hans Arild Runde, Akademisk (1876) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2
Haakon Wright, Groruddalen (1942) - Petter Andreas Wadstensvik (1925) 1-0
Jia Qi Xue, SK 1911 (1810) - Tore Kallset (1810) 1/2-1/2

Klasse 2

Øystein Viken Kallset (1647) - Pål Norvoll Guovdageainnu (1599) 0-1

Klasse 3

Øyvind Hoem Vaseng (1531) - Stein Ivar Røste, (1321) 1-0

Klasse 4
Rune Edøy (1319) - Richard Tobiassen, Stavanger (1321) 1-0 (walk over)
Preben Teigen Badar, Tromsø (1298) - Arild Myhre (1245) 1-0
Sverre Hoem (1256) - walk over 1-0

Mester

Christian Heen Carlsen, Drammens (2013) - Henrik Øie Løbersli (2046) 1-0

Kadett
Jacob Templen Grave, Tønsberg (1800) - Amund Pihl Strand (1665) 1-0

Senior 50

Tor Skaslien, Vålerenga (1693) - Eilif Odde (1969) 0-1


Kl 1125

Da er vi i gang her. Vi tok lagbilde rett før rundestart. Henrik og Tore ville ikke være med, men ellers var alle her.

Runes motstander møter ikke, så Rune vinner på walk over i dag. Da er vi tre hjelpere her i dag siden også Sverre har walk over.

Arild spiller sin faste moderne Philidor. Amund har kommet ut med den varianten han preppet i går kveld, og det ser bra ut. På de tre bordene våre i klasse 1 som sitter hverandre, har det blitt siciliansk på alle tre. Audun spiller dragevarianten, Vegard har bare kommet til trekk 1, mens Eirik spiller Morragambiten på fjerdebordet.
Petter og Tore spiller begge mot engelsk åpning, mens Øystein spiller engelsk sjøl.
Øyvind kom ut i dronninggambit, da motstanderen valgte semislavisk oppsett, transponerer Øyvind over til katalansk. Det er det han oftest spiller. Henrik møtte 1.d4.d5 2.Sc3 med 2...a6. Da valgte motstanderen å transponere til Londonsystemet og de er vel da inne i den Simon Williams-varianten som er litt populær nå.

Kl 1130
Dagens bilder i det korte tidsrommet vi får lov til å fotografere, starter her...

Litt artig å se hva spillerne har med seg under partiet. Noen fortløpende bilder herifra...
Øystein har med seg sjokolade, banan og cola. Øystein har også sjokolade og brus. Mens elitespillerne kjører vann, og Jon Ludvig har med seg lunsj.

Lilten Snickersgate her i år. Butikken på hjørnet har gått tom for sjokoladen New Energy. Det var ingen igjen i morges. Er det noen som vil ødelegge for kristiansundsspillerne og har kjøpt opp hele lageret?

Kl 1139
Bilde av Rune og en laglynspiller i går kveld http://turneringer.ksk.no/#!album-142-138

Kl 1203

Arild har åpen d-linje. De har byttet av lett offiser. Arild har løperparet, men det står bak bondene til Arild, ikke foran slik de bør. Men det er slik Arild pleier å spille. Øyvind har løperparet mot løper og springer. Øyvind har en dobbeltbonde i c-linja og kontrollerer sentrum. Det har han ofte fått til i de fleste partiene, men så trekker han seg litt tilbake og overgir initiativet til motstanderen. Håper han ikke gjør det i dag.
Øystein har kommet fint ut i sin engelske åpning. Øystein har byttet av c4-bonden på d5 og har ei halvåpen c-linje han kan jobbe i. Motstanderen har til gjengjeld ei halvåpen e-linje mot Øysteins stilling.
Den varianten som Henrik spiller mot, synes jeg er rar. Men jeg har aldri sett den Simon Williams-videoen som skal være grunnlaget for den. Motstanderen har fått spilt e4, og den bonden er byttet av. Henrik kan bryte opp i c-linja etter hvert.
Vegard spiller Kan-varianten og Hans Arild har svart med Maroczsy-bindinga med bonden på c4. Audun spiller ikke dragen for Lasse spiller Grand Prix-angrepet. Nå er det nok litt mer kjent terreng for Lasse enn det som Vegard spilte mot ham. Dette ligner på en av hovedvariantene. Eirik spiller mot den hengende bonden på d6 i Morra. Altså møter han en hovedvariant.
Petter har fått ei fin rekke med bonden fra a7 til d4 (a7-b6-c5-d4), og jeg glemte å sjekke Eilif og Tore.

Kl 1205

Synes Amund har kommet fint ut etter 12 trekk.

Kl 1233
Eilif spiller mot Londonsystemet. Riktignok gikk løperen til g5 først, men etter h6 kom den til Lf4 i det åttende trekket. Ellers har motstanderen satt opp med Londonstruktur med e3, c3 Sbd2 etc. Og Eilif har kommet godt ut med svart.
Tore har åpen c-linje å forholde seg til. Begge har tre lette offiserer og bønder på d4, d5 og e3, e6. Det betyr at både de hvite og de svarte lette offiserene ikke har en så mange gode felter som de dekker. De må nok reallokeres til bedre felter. Det blir nok litt omkalfatring på offiserene og et spill etter hvert. Arild har byttet av tårnene.
Øyvind byttet av bønder på dronningfløya. Øyvind har splittede bønder i a- og c-linja, mens motstanderen har ei rekke med tre sammenhengende. Øyvind har 4 bønder på kongefløya mot 3. Det er litt åpent nå, men Øyvind har fått sine tårn på d1 og e1.
Øystein har vunnet bonden til motstanderen på b7! Bonde over.

Vegard har spilt e5 i Kanvarianten og står langt mer aktivt tidlig i midtspillet enn han noen gang har gjort tidligere i dette mesterskapet!
Audun fikk slått med bonden på d4 der springerene ble byttet av. I tillegg er hvits e-bonde borte. Jeg skjønner ikke Lasses måte å spille Grand Prix-angrepet på. Det er jo ikke noe angrep. Han har plassert hvitfeltløperen sin på d3. Der står den foran d2-bonden, slik at løperen på c1 ikke kommer ut den veien. Den skal vel fianchetteres. Løperen på d3 peker riktignok på feltet f5, og han har en bonde på f4 som gjerne vil dit. Men dette tar så lang tid at Audun rekker å gjøre mye. Veldig mye. Hvis Audun er aktiv, bør han stå mye bedre.
Eirik har fått plassert tårnene sine på c1 og d1 og retter skytset mot d6-bonden. Sist han spilte Morragambiten, vant han bonden.
Petter har fått bondemajoritet på dronningfløya med a og b-bonde, mens motstanderen har en a-bonde. Slik Amund også har fått. Men der har motstanderen løperparet. Og 14...a5 liker jeg ikke sånn rent umiddelbart. Det kan bli en hengende bonde på b6, som kan bli en svakhet, og det kan bli et hull på b5.

Rune går rundt her og er mest interessert i hvordan det går på førstebordet i klasse 4. Han håper at lederen skal tape i dag. Etter trekk 26 står han til -8, men han vant jo partiet i går da Rune hadde -10 ei stund.

Kl 1317
Rune
går inn i salen nå og deler ut bananer til våre spillere.

Arild står offiser og 2 bønder under og vil nok tape partiet. Øyvind har de to bøndene på a3 og c3 som er svakheter. Men de trues bare av den svarte dronninga, og de dekkes av Øyvinds dronning. Svart har bare en hvitfeltet løper igjen og den kan ikke true bøndene der de står nå. Eilif har fått spilt både e4 og c4 som dekkes av bonden på d5. Og har fått dronninga og et tårn i g-linja som peker ned mot g2. Løperen til Eilif på b7 er ikke med i spill, men det er bare tre trekk, Lc6-e8-h5. Hvit har en springer igjen i tillegg til dronning og to tårn.
Petter har fått fribonde på c4. Den har passert d4-bonden. Petter har også a- og b-bønder mens hvit bare har en a-bonde. Det er svært så positivt for Petter. Begge har bare en lett offiser igjen.
Tore bytter av nå til tårnsluttspill der Tore har springer i tillegg til tårnet mens motstanderen har løper. Øystein har fremdeles bonde over, men motstanderen kan stoppe Øysteins bondemajoritet på dronningfløya hvis han spiller a4. Da vil a-bonden stoppe a3-b2-formasjonen til Øystein.
Henrik står som før og det er likt. Henrik har et tårn i ei halvåpen c-linje, mens motstanderen har tårnet sitt i e-linja, Audun har ei åpen stilling. Motstanderen har fianchettert løperen sin til b2. Men Audun truer bonden på f4.
Vegard står likt. Tror ikke det har skjedd noe særlig siden sist.
Eiriks motstander dekker d6-bonden foreløpig. Han har tårnene sine på dronningfløya der han vil gå nedover med bøndene sine. Eirik har en springer på f5 som truer d6-bonden. Der kan den vel også brukes til et kongeangrep?
Amund har nettopp tapt a5-bonden med 19.Lxa5. Da står han nok til tap.


Kl 1400
Eilif kombinerer i stor stil nå. Løperen som sto på b7 står nå på f3. Eilif hadde også en Aljechins kanon i g-linja, men dronninga sto først. Da jeg gikk ut av salen, slo dronninga til Eilif den hvite bonden på h3, og g2-bonden er bundet av løperen på f3. g2-bonden kan heller ikke slå løperen på f3, for da vil de to tårnene til Eilif slå det hvite tårnet på g1 som ikke er dekket og sette sjakk matt.
Arild har gitt opp.
Eirik tapte. Han kunne ha tatt evig sjakk, men sjakket på feil sted, og mistet da tårnet sitt og ga opp. RETTELSE kl 1430 Eirik vant!
Amund står til klart tap, og det kan vi se inne i salen også. Ikke like klart som forrige gang han tapte, men han er ikke like blid som i går. Og det er jo forståelig. Petter gikk på en kombinasjon og tapte. Han trodde han fikk byttet av løper mot springer, men overså en motkombinasjon som ga springergaffel på konge og dronning til slutt.
Litt mange tap her nå.
Henrik presser nedover i c-linja. Både en springer på c3 og bonden på c2 er under press av Henriks offiserer. Den halvåpne e-linja som motstanderen har, er ingenting. Henrik har initiativet og presset. Øyvind får byttet av den ene løse bonden sin på dronningfløya nå. Kanskje han vinner en bonde også. Øystein fikk et hull på b3 som jeg spådde. Der har motstanderen plassert et tårn. Litt vanskelig for Øystein nå da.
Tore forsvarer seg med tårn og løper mot tårn og springer. Tårnet er nok bedre som offensiv brikke enn som defensiv forsvarer. Men det er ikke sikkert i denne stillinga at det er bedre å gi en bonde for å få aktivitet. Foreløpig ser det likt ut.
Audun har bonde over. Men hvit har fått til et lite angrep på kongestillinga til Audun.
Vegard har en fribonde på d4, men den er ikke gardert. Hvis Vegard greier å forsvare bonden, vil han stå godt.

Kl 1437
Eirik har vunnet! Da misforsto jeg håndsignalene forrige gang jeg var inne. For da hadde de akkurat avsluttet partiet, og motstanderen til Eirik var ganske så lystig da de gikk ut av salen. Det var jo for øvrig Eirik også, og jeg burde ha forstått at da hadde han vunnet. Det er litt forskjell på sjakkspillere når de vinner og taper.
Eirik tapte ikke sitt eget tårn, han vant motstanderens tårn.

Audun har et press mot seg på kongefløya. Ikke at det er noen umiddelbar fare. Dette Grand Prix-angrepet til denne hvitspilleren tar forferdelig lang tid før det kommer i gang. Men det kommer til slutt. Det så vi også i partiet hans mot Vegard.
Vegard har fått gardert bonden sin på d4 med en løper på c5. Og den er forsvart av en bonde på b6. De er nå inne i sluttspill med dronning, tårn og ulikefargede løpere. Og 5 bønder hver. Det ser veldig remisaktig ut.

Henrik står offiser under. Og har under to minutter på 13 trekk. + tilleggstida. Kanskje det er i tidsnøden han har bukket? Eilif står veldig godt. Dronning mot tårn og springer og Eilif tar bønder nå. Motstanderen bør jo gi opp, men han vet jo ikke at Eilif er en bondepusher i sluttspillet. Amund fortsetter å forsvare seg. Fikk en sjokolade (resten av New Energy-lageret fra i går) og da går det litt bedre.
Øyvind forsøkte seg med en kombinasjon for å vinne offiser, men det ser ut til at motstanderen fant de rette forsvarstrekkene. Øystein er i et mattnett. Motstanderen har dronning og løper mot Øysteins to tårn og løper. Men Øysteins konge er innestengt på kongefløya uten bønder til forsvar. Og svart har 4 bønder på kongefløya og en bonde på e3 som gir dronninga til motstanderen hans et fint sjakkefelt.

Kl. 1449
Eilf
vant.
Amund tapte.
Og Øystein tapte.

Kl 1511
Audu
n tapte.
Vegard tok remis.
Henrik har gitt opp.

Kl. 1516
Audun
rotet bort vinsten i tidsnøden sin, forteller han.
Da er det bare Øyvind igjen. Begge har dronning og tårn. Øyvind kan evig sjakke, for motstanderen har forsert matt i to med en sjakk på kongen, hvis Øyvind ikke dekker den. Han truer også en annen matt i to, men uten sjakk først.
Øyvind har også sjakker på den svarte kongen. Ikke matt, ser det ut til, men i nærheten. Eller kanskje det er forsert. Hadde ikke tid til å regne ut alle variantene. Så alle tre mulighetene er åpne i dette partiet ennå.

Kl. 1525

Øyvind vant. Han fikk matt på h6. Dvs. svart ga opp trekket før. Etter g5+, hadde kommet Kh4 og Dh6++.

Da er vi ferdige her. Det blir NM i lynsjakk klokka 18 i kveld.
Eirik, Audun, Øystein, Vegard, Amund, Petter, Rune og Eilif skal være med. Kanskje Henrik også. Vi andre skal se på.

Runde 7 torsdag 11. kl. 11

RundenePosted by Tore 10 Jul, 2019 16:40
Klasse 1
Audun Hoem (1807) - Rune Hansen, Caissa (1958) 0-1
Vegard Simensen (1945) - Hanna B. Kyrkjebo, Stavanger (1915)
Svein Erik Lurdalen, Kongsberg (1879) - Eirik Viken Kallset (1844) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1925) - Tore Kallset (1810) 1-0

Klasse 2

Arne Unneland, Aalesunds (1677) - Øystein Viken Kallset (1647) 0-1

Klasse 3

Øyvind Hoem Vaseng (1531) - Kim Aleksander Halås, Molde (1463)

Klasse 4
Jørgen Nordløv, Caissa (1263) - Rune Edøy (1319) 1-0
Arild Myhre (1245) - Tom Brentebråten, Nordstrand (1356) 0-1
Anniken Vestby, Tromsø (1301) - Sverre Hoem (1256)

Mester

Håvard M Skagseth, Tromsø (2002) - Henrik Øie Løbersli (2046) 0-1

Kadett
Amund Pihl Strand (1665) - Max Dahl, SK 1911 (1981) 1-0

Senior 50

Eilif Odde (1969) - Ole Jørn Gyldenås, Nordstrand (1957) 1/2-1/2


livebrett i sjuenderunden blir det Henrik i mesterklassen, Eilif i Senior 50 og Rune i klasse 4.

Disse spiller også på toppbord: Audun spiller på tredjebordet i klasse 1, mens Vegard er på fjerdebordet. Amund er på fjerdebordet i kadett.


Kl 1048
Da er Tore på plass.
Henriks parti finnes bl.a. på chess24 her...

Runes parti på chess24...


Eilifs parti på ches24...

Kl 1125
Da er vi i gang inne i salen. Litt hektisk før start for det er laglyn med tidshandicap i kveld. Og spillere skal danne lag osv. Vi blir vel tre lag cirka. Et oldboys, et Kallset og et ungdomslag

Sverre skal spille mot Anniken Vestby. Verdens første kvinnelige International Arbiter! Han tapte mot henne i fjor, men hun er også ivrig fotograf og bruker de første 15 minuttene på å ta bilder. Så Sverre må vente.
Arild spiller Londonsystemet sjølsagt. Det gjør også Amund i kadett mot Max Dahl. Øyvind spiller dronninggambit med svart. Øystein spiller mot Aalesunds Arne Unneland. Det kan bli tøft for Øystein. Arne er en tøff spiller. Men Arne spilte avbyttevarianten i fransk, og det er jo ikke et kjennetegn på en tøff spiller?
Eirik spiller mot Colle-Zukertort og Lurdalen Audun spiller sin vanlige engelske åpning, og Vegard på bordet ved siden av har startet med 1.b3. I klubboppgjøret mellom Tore og Petter spilles det også Colle-Zukertort.

Må være noe rart på sendinga på chess24

Kl 1130
Det må være noe de har gjort på brettet til Eilif. Kanskje Eilif har satt ned dronninga på et felt tidligere enn han slapp den?
Rune spiller utrolig raskt. Og har mistet bonde allerede. 15 trekk nå.
Haavard virker å spille mot dragevarianten, men Henrik har jo ikke fianchettert løperen. Hva skjer? 9. trekket der.


Kl 1149
Sånn, nå er brettet til Eilif rettet opp. Måtte springe inn salen med krykker for å varsle Andrei. Sjekket selvfølgelig noteringsarket til spillerne først. Andrei måtte endre det manuelt i pgn-fila. Heldigvis hadde de ikke spilt så mange nye trekk.
Eilif tok bonde, og det kan bli tøft.
Sverre spiller mot spansk, og det er jo artig for en spanskspiller sjøl. Berlinervarianten, men alle spiller jo 5.d3 nå, så det blir ikke slik som for 4-5 år siden. Sverre har flyttet fram bøndene sine på dronningfløya til femteraden, men glemte nok da han flyttet d-bonden at den forsvarte e5-bonden. Så den tok Anniken.
Tore og Petter er fremdeles i åpninga. Det samme med Eirik. Amund er også inne i åpningstrekkene i London, men Max har valgt å bytte av løperen på g3.
Audun spiller Seirawanvarianten sin i dag! Vegard er fremdeles i åpninga.

KL 1153
Rune har vunnet bonde! Han har jo hvit... Men raskt spilles det i det partiet. Skulle ikke tro at det var et førstebord i en klasse i NM.

Kl 1215
Amund står likt. Det er Max som har brukt mest tid i det partiet. Ingen av dem har rokert ennå. Sverre er fremdeles bonde under, men prøver å spille aktivt, og det er positivt. Arild står også likt materielt, men motstanderen har isolert d-bonde. Arild liker helst å bytte av e- og d-bøndene og spille med tre bønder på hver side. Det har han gjort i vel nesten alle partiene i dette NM, så og i dette. Motstanderens isolerte bonde, kan bli et angrepspunkt.
Arne fra Aalesunds angriper nå kongefløya til Øystein i hele sin bredde. Bønder på f4 og g4, og Arne har ikke rokert, men det ligger an til lang rokade. Så det er slik man skal spille med hvit i avbyttevarianten i fransk? Petter Fossan viste jo oss hvordan det skal gjøres med svart i partiet mot Eilif i andrerunden.
Eiriks motstander har fått inn dronninga si på c6. Hva den skal gjøre der, skjønner jeg ikke. Den har ingen hjelp av andre offiserer.
Vegard spiller litt mer aktivt i dag. Eller det er kanskje Marte som gjør det? Et bytte av bønder på e5 og Vegard tok igjen med springeren. Kun 8 trekk på 35 minutter. Botvinniks gamle regel om 15 trekk på en halvtime, affiserer ikke Vegard. Dvs. han sier før hver runde at han skal greie det, men så glemmer han nok det når han kommer i bobla i partiet.
Audun fortsetter Seirawanvarianten sin med Tb1 og b4 mot symmetrisk engelsk. Øyvind står likt. Øyvind spiller mot Kim fra Eide, og Øyvind har slått med bonden på d4. Nå må Kim tenke på hva han skal slå tilbake med? Det er flere valg som får innflytelse på hvordan resten av partiet går.

Kl 1222
Eilif
valgte å gi tilbake bonden. 16 trekk der nå. 16.Tac1 Da3 spilt. Tror jeg ville ha hatt svart der. Den ekstra bonden på dronningfløya kan bli vanskelig for Eilif.
32.Lb2 i partiet til Rune. Dette vinner vel Rune, nå?
Og partiet til Henrik er så uklart som det kan bli? Haavard har løperparet, dog.

KL 1250

Eilif tilbyr å gi bort en bonde til og spiller 17.g4? Hva er det som skjer? Har Eilif nå også begynt å se på AlphaZeros partier?
Rune vinner nok enkelt nå etter 35.Ld1. Strålende spilt så langt. Han tar andre valg enn noen av oss andre har tenkt på, men det fungerer. Og det fungerer godt!
Sverre og Anniken har 3 lette offiserer hver på brettet. Men Sverre er fortsatt den bonden under. Arild har tatt bonden på h7 med sjakk. Hvis springeren på f6 tar løperen, vil Arilds dronning som står i h-linja ta den svarte løperen på g4. Men svart har en fribonde på d4. Det er ikke avgjort dette her.
Øystein forsvarer seg godt mot Arnes angrep. Hvit har fremdeles ikke rokert i det partiet, så flere offiserer kan vel komme med i angrepet. Men alt Øystein eier og har er med i forsvaret. Eirik har dronning, to tårn og løper mot dronning, to tårn og springer. Eiriks bønder er 4-2 mens Lurdalens er 3-3. Mye spill i det partiet ennå.

Vegard har brukt 10 trekk på 1 time. Det er ikke byttet av bønder i det partiet som jeg skrev i sted. Ingenting er byttet av. Ennå. Men Vegard har springeren sin på e5.
Audun har fått ei halvåpen b-linje da b-bonden hans har slått på c5. Nå peker både tårnet hans på b1 og løperen hans på g2 ned mot b7-bonden. Ekkelt for svart. Det kan jeg underskrive på, for det har jeg opplevd sjøl.
Petter og Tore har fremdeles åpen f-linje. Petter har ikke rokert ennå. De har bare byttet av springer og bonde. Øyvind glemte jeg å gå innom. Mens Amund ikke har rokert. Han spilte nettop Td1 så han skal ikke rokerte langt. Max rokerte nettopp kort, og der har jo Amund ei halvåpen h-linje. Men Magnus Carslsen rokerer kort mot den halvåpne h-linja i Londonsystemet så det trenger ikke være farlig for Max.

Kl 1315
Rune bukket. Jaja, de spiller litt for fort i det partiet. Begge to.
Sverre har fremdeles samme stilling med 3 lette offiserer hver. Sverre har 6 bønder og Anniken har 7. Arild står offiser under og taper nå. Motstanderen har en bonde på d2 som ikke kan hindres i å gå inn, mens Arilds fribonde på c7 er stoppet av tårnet på c8.
Da jeg kikka på stillinga i sted, så jeg ikke hvorfor løperslaget på h7 til Arild fungerte. Tenkte da at kongen kunne jo slå løperen. Men da jeg kom ut, fant jeg ut at det måtte jo være feil. Arild ville jo ikke ha slått der, og bukket? Men han har nok gjort det.

Øyvind og Kim fra Eide har lik bondestruktur med 4 bønder på kongefløya og 2 bønder på dronningfløya. Alle springerne er byttet av, men det er Kim som har kontroll over d-linja for han har begge tårnene sine der. Litt uheldig utvikling for Øyvind.

Eirik er i sluttspill med løper mot stpringer. Eirik har 4 bønder på kongefløya og 2 på dronningfløya, mens Lurdalen har 3-3. Men Lurdalens konge er mer sentralt plassert. Vegard og Hanna har byttet av springer. Nå kan Hanna sette igang et angrep på kongefløya. Hun har allerede en bonde på f5, og med h6 truer hun også g5. Da kommer bøndene veltende på den sida. Om Vegard har noe motstøt på dronningfløya fikk jeg ikke sjekket.
Audun står bonde over. Han fikk tatt b7-bonden. Audun har ikke rokert ennå, men dette ser bra ut. Petter og Tore har det skjedd en del. Petter har rokert langt, og har slått tilbake med d-bonden i et offisersbytte slik at Petter nå har enslig e-bonde. f-linja er åpen, mens d-linja er halvåpen. Tores bonde på d5 truer løperen til Petter på c4 men den er bundet av tårnet på d1. Mye er uklart i det partiet.

Liker stillinga til Amund nå. Det er materielt likt, men Amund har 3 bønder mot 2 på dronningfløya. Bondemajoritet er viktig. Amunds 3 bønder på kongefløya opponerer mot Max' 4 bønder der. Det er lettere å få seg en fribonde på dronningfløya enn det er på kongefløya, vanligvis.Amund har ennå ikke rokert, men tårnet hans på h1 har jo ei halvåpen linje ut, så det er ikke sikkert at han trenger å gjøre det. Og det er en fordel, for da vil kongen til Amund allerede stå sentralt når de kommer til sluttspillet.

kl 1324
Aiai. Henrik har bukket også. Sluttspill med to tårn mot tårn og løperparet ser ikke bra ut for Henrik.
Tydelig ny side av Eilif, vi ser nå. Angrep på etablert kongestilling av Eilif? Litt fleip det da. Det er artig å se. Håper at det går.
Ser litt vanskelig ut for Rune etter trekk 45. Men ting skjer i de partiene i klasse 4. Kan han redde remis?

Kl 1400
Magnus Carlsen har ankommet Boligmappa Arena! Det er sikkert for at han skulle følge partiet til Rune?! haha Men det betyr vel at han kan bli med på laglyn i kveld?

Amund har vunnet en bøndene til Max på dronningfløya! Nå står Amund bonde over, og går rundt i lokalet og er godt fornøyd! Amund har tre bønder mot 1 på dronningfløya. Det er dronning, tårn og llikefargede løpere igjen på brettet, så det er mye spill igjen, men nå er det Amund som har initiativet.

Petter og Tore: Har Petter vunnet bonde, eller greier Tore å ta tilbake? Det var så press på bonden på d4 at jeg ikke rakk å regne på det. Audun har bare gjort 14 trekk, men har bonden over. Vegards motstander, Hanne, har ikke fått spilt g5 ennå. Der er det byttet av to lette. Eirik har vel ei grei stilling. Eirik har Kb7, La5, f6 og e6, mens Lurdalen har Kc4, Sb4, a3 og h4. h-bonden til Lurdalen kan bli litt ekkel, hvis Eiriks løper må passe på den. Men det er jo enklere for Eirik at hans bønder er sammenhengende, og at kongen til Eirik kan stoppe den andre bonden til hvit.

Øystein har fått dronninga si opp til g5 og den står aktivt. Men Øysteins løper på c8 og tårnet på a8 står fremdeles inne, og Arne vil ta kontrollen over e-linja. Det kan ikke Øystein forhindre. Da kan det bli litt vanskeligere for Øystein å få ut de to offiserene.
Øyvind står kvalitet over minus 1 bonde eller 2. Motstanderen kan ta en bonde til, men om det var lurt, det så jeg ikke om var.

Sverre har fått litt avklaringer nå. Hans to bønder på dronningfløya stopper Annikens 3 bønder der, og siden en av dem er en dobbeltbonde, vil det ta tid og hjelp av offiserer før en av dem blir en fribonde. På kongefløya har Sverre bønder i f- og g-, mens Anniken har en passert h-bonde som da er en fribonde og en bonde i g-linja. Begge har fremdeles de tre lette offiserene. Det er ikke enkelt å vinne det for Anniken, og Sverre har spilt godt, så da er kanskje momentumet på sin side.

Henrik har gitt opp.
Arild har gitt opp.

Kl. 1406

Ny funksjon fra Arne Unneland her: Samlet oversikt over spillerne våre
http://norsksjakk.no/turnering/Landsturneringen2019-LarvikSjakklubb/klubber/Kristiansund%20SK


Kl 1422
Øystein
sto bonde under. Arne hadde 4 bønder mot 1 på dronningfløya. Og nå kommer de ut av salen, så Øystein har vel tapt?
Amund står veldig bra mot Max. Han fikk opp en Aljechins kanon, og har fått byttet av et tårn. Amund kan også bytte av de siste tårnene, men da blir det sluttspill med dronning og løper hver. Sjøl om Amund har bonde over, er det ikke sikkert at han vil det. Men det kan være smartest. Max har 10 trekk igjen før 40 og er nede på tilleggstida i hvert trekk.
Sverres motstander har plassert springerne foran bøndene sine på kongefløya. Sverre har løperparet og springer, og løperparet står ved siden av hverandre og dekker mange diagonaler. Fremdeles tre resultat mulige.
Øyvind har to tårn, løper og 3 bønder mot dronning og 6 bønder. Tårnene samarbeider og det er bra. Kim har også tidsnød.
Eirik tror jeg sikret remisen nå. Han ofret en bonde og må ofre den andre bonden for å få springeren. Da vil Lurdalens to randbønder være enkle å stoppe. Audun tror jeg ofret tårn for en matt som ikke er der. Audun truer matt på g7 med Dronninga og springeren på e8. Springeren kan slås av det svarte tårnet, og da faller løperen også siden kongen står inne på h8. Men løperen kan bare gå ut i diagonalen og dekke matten på g7 derifra.
Vegards motstander har nå spilt g5, og det er Vegard som er presset. Petter og Tore har Petter fått en gardert fribonde i e-linja. Og Petter står bonde over. Dronninger og tårn på brettet, så det er ikke enkelt, men fordel Petter.

Eilif spilte remis.

Kl 1451
Max greide tidsnøden mot Amund, og løperne og tårnet er byttet av. Amund har en fribonde på c6, og løperen og tårnet er byttet av. Amund har vinnende stilling. Kongen hans står i sikkerhet på h2. Det ser veldig bra ut.
Øystein har vunnet. Han mattet Arne. Og Eirik vant. Springeren kunne ikke stoppe den siste bonden til Eirik.
Den siste av Kallsetene satser nok på evig sjakk mot Petter. Petter har en fribonde på sjetteraden mot Tore. Stillinga er helt åpen, og de har bare dronninger og bønder igjen. Tore har en eller to flere enn Petter, og kan vel evig sjakke Petter til i morgen.
Audun fikk med seg en kvalitet ut i sluttspillet. Han har løper og 4 bønder mot tårn og 3 bønder. Dessverre er bøndene på dronningfløya splittet så de kan ikke samarbeide.
Sverre har mistet en av bøndene på kongefløya. Men han har aktive offiserer. Uklart.
Øyvind holder på å sette opp et mattnett rundt kongen til Kim. Men dronninga hans er der, og den kan vel holde Øyvinds tårn unna?

Kl 1512
Amund
har vunnet. Og Audun har tapt.
Vegard har nådd 40 trekk, og står vel ørlite bedre. Har kontroll over den eneste åpne linja, c. Tore holder på å sjakke Petters konge. Øyvind funderer på hvordan han skal matte Kim uten at kongen hans blir sjakket av Kims dronning først. Sverre har løperparet mot springerparet. Ser ut til at han kan greie remis.

Nå taper Rune. Han forsøkte med obstruksjon, men det gikk ikke. Og motstanderens løper har dessverre riktig farge, den dekker dessverre forvandlingsfeltet for randbonden i a-linja.

Kl 1530
Petter
vant. Den siste av sjakken til Tore greide han å parere med egen sjakk. Rune har gitt opp. Sverre taper vel den siste av bondene sine på kongefløya. Om han får en av hvits bønder, er usikkert. Øyvind har nå endret kampmodus for å prøve å få til noe taktisk. Mattangrepet gikk ikke. Men det er Øyvind som har initiativet.
Vegards fordel er vel ikke særlig stor. Om den er der i det hele tatt. Hanna har gardert fribonde i d-linja, hvis alle offiserene blir byttet av. Hun har også en springer på e4 som ikke kan jages bort av bønder. Men Vegard har c-linja. Ser for meg at dette blir remis.

Runde 6 onsdag 10. kl. 11

RundenePosted by Tore 09 Jul, 2019 23:27
Klasse 1
Audun Hoem (1807) - Per Kr Vigdal, Nordstrand (1926) 1/2-1/2
Lasse Tveter Solbu, Oslo (1886) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2
Andreas Strand, Modum (1884) - Petter Andreas Wadstensvik (1925) 1-0
Tore Kallset (1810) - Svein Erik Lurdalen, Kongsberg (1879) 0-1
Mattis Mikkelsen, Bærum (1725) - Eirik Viken Kallset (1844) 0-1

Klasse 2
Øystein Viken Kallset (1647) - Gunnar Lie, Porsgrunn (1788) 0-1

Klasse 3

Øyvind Hoem Vaseng (1531) - Matias Myren, Bergens (1483) 1/2-1/2

Klasse 4
Rune Edøy (1319) - Corinna Lotz, Aalesunds (1383) 1-0
Arild Myhre (1245) - Ole Eivind Endeberg, Svene (1366) 1/2-1/2
Paul Ivar Johansen, Trondheim (1205) - Sverre Hoem (1256) 0-1

Mester

Henrik Øie Løbersli (2046) - Kai Inge Esbensen SK 1911 (1991) 1-0

Kadett
Embla Ekeland Grønn, Oslo (1604) - Amund Pihl Strand (1665) 0-1

Senior 50

Raymond Boger, Offerspill (1957) - Eilif Odde (1969) 1/2-1/2

Audun sitter på førstebordet i klasse 1 og partiet sendes direkte på nett.
Eilif og Rune spiller på tredjebordet og slipper livebrett.Kl 1055
Tore er klar her i Larvik for dagens dont.


Kl 1130
Henrik
spiller også på livebrett i dag. Han kom litt seint og leita etter brettet sitt. Visste ikke at han hadde kommet så høyt i mesterklassen igjen at det ble livebrett.
Audun spiller den kjente Seirawan-varianten sin. Vi kjenner den godt i klubben. Ekkel, vanskelig variant å spille mot med svart hvis man ikke skjønner den. Tb1 fant Audun i en video med Yasser Seirawan.
Eirik har fått inn preppen sin. En variant i Winaverfransk. Motstanderen spiller Ld2, og rett før alle gikk inn i spillesalen kikket vi litt på hva som skal spilles. Amund fikk ikke preppen sin. Han hadde en prepp på Trompovskij, men det har blitt vanlig London i stedet. Vegard har fått inn sin prepp. Et av Vegards mål er at han bare skal bruke en halvtime på de 15 første trekkene.
Det har ikke Arild hørt noe om, for han har gjort 13 trekk, og det står 1:30 på klokka hans. 1:31 på klokka til motstanderen og 3 lette offiserer byttet av i London. Rune spiller italiensk og motstanderen svarte med 3...h6 Det er jo et kjent tempotrekk, men Rune ga bort tempoet to trekk etterpå med 5.a4 Hva er det Rune og fascinasjonen for å sette ting på randen? Sverre spiller dronninggambit. Sverre sitter i Liverpooltrøye, mens sønnen Øyvind har Liverpoolcapsen i dag også. Øyvind spiller dronninggambit. Motstanderen inviterte til meranervarianten, men Øyvind har ikke gått inn i den.
Øystein spiller engelsk som vanlig, og ble møtt med c5. Øystein fianchetterer ikke på kongefløya, men det har Gunnar Lie gjort. Øystein har allerede fått spilt d4, og den bonden er byttet av. Tore spiller katalan. Petter møter Grand Prix-angrepet i siciliansk. Dette er samme spilleren som spilte kongegambit mot Tore i fjerderunden. Nå valgte han også å spille f4 i sitt andretrekk, men i siciliansk er det ikke like godt. Det vet sjølsagt Petter, og svarte umiddelbart med 2...d5. Eilif spiller mot katalan.

Kl 1140
Lagt ut nye bilder fra i dag på albumet

Kl 1205
Joda, Arild kjenner utmerket godt til regelen i den russiske (sovjetiske) sjakkskolen at man skal bruke 30 minutter på 15 trekk. For etter 17 trekk hadde han brukt 35 minutter! Det er dronning, to tårn og springer hver i det partiet. Men Arild legger seg litt bakpå med de hvite brikkene, og svart har fått kontroll over sentrum. Synes jeg har sett den stillinga før hos Arild. Men han er jo som ei krokodille som ligger i sivet og venter på byttet sitt!
Sverre har vunnet offiser, og spiller nå med dronning, to tårn og springer mot dronning og to tårn. Runes motstander har ikke rokert men har flyttet fram alle tre bøndene på kongefløya fram til sjetteraden. Dronninga bak dem, så hun vil kanskje angripe Runes kongestilling? Det går sakte i så fall.

Amund har nå ei åpen stilling, og det er der også byttet av to lette offiserer. Det er Amund som presser litt og han har flyttet dronninga si til kongefløya. Den enkle kombinasjonen han inviterte til, gikk hun ikke med på.
Petters motstander får ikke spille vanlig Grand Prix-angrep. e-bonden er borte, og da står f-bonden i veien for et normalt spill. Vegards variant mot Grand Prix-angrepet er noe han fant i en video. Vi vet ikke om det er godt eller dårlig, men bondestrukturen til Vegard er e6, d5, c5, b5 og a6! Eiriks motstander gikk ikke like langt i varianten som vi preppet på forhånd. Han spilte aldri springeren sin inn på d6, men tok heller bonden på c5 og lot Eirik ta sin egen bonde på e5. Nå har hvit 4 bønder på dronningfløya, mot Eiriks to. Men Eirik har en sentral bonde på d5 og den veier opp en god del.
Tores motstander, Lurdalen, spilte Leningradvarianten i hollandsk. Med Lg7. Tror jeg kalte Le7 for Leningrad en dag før her. Tore står helt fint.
Øystein har kontroll i sentrum. Motstanderen har riktignok en springer på e5. Øystein har to spyd stående med b4-c4 og f3-e4 og en springer på d4 stående inn mot sentrum av brettet. Øyvind har gått på en kombinasjon der han mistet f2-bonden sin. Eilif har fått en springer inn på b3, slik at Boger måtte flytte tårnet til b1. Løperen hans på c1 står fremdeles inne. Litt usikker på om Eilif kan ta den bonden som bys fram, men kjenner jeg Eilif rett, tar han bonden, til tross for at hvit får kompensasjon i utvikling for den.

Kl 1214
Synes både Henrik og Audun står greit.

Kl 1250
Amund forsøker seg på et enkelt kongeangrep med dronninga på g6 og løperen som truer på h3. Men han har også en springer på e4 og den står i samme diagonalen som dronninga. Der har Embla plassert både løper og dronning, og også en av hennes springere truer springeren til Amund. Derfor er jeg litt usikker på om Amund bør slå bonden på h3. Eilif bukket kanskje nå? Springeren på b3 står der, og den er dekket av en bonde på c4. Bonden er truet av den hvite dronninga, og har ingen forsvar. Eilif spilte b6 og da svarte Boger med Se5. Løperen på g2 truer tårnet på a8 (blankt) og springeren på e5 truer også bonden på c4. Det var vel ikke den stillinga som Eilif så for seg da han spilte b6, tror jeg.
Tore har 0:34 på klokka, men har spilt både b4 og c4, og kan angripe/bryte på dronningfløya. Det var det Øystein glemte da han spilte mot samme variant tidligere i NM. Lurdalens springer på g4 har blitt jaget med h3, så svart har ikke fått igang noe angrep i f-linja eller på kongefløya. Stille før stormen?
Eirik har byttet av dronningene og er snart i sluttspill. Han vinner bonde, men motstanderen har to bonder på dronningfløya mot Eiriks ene på b7. Vegard presser motstanderen og har spilt bonden fram til b4. Hvits springer har gått ned til d1, og hvit har ikke rokert heller, så han får ikke gjort noe i f-linja hvis han hadde ønsket det.
Petter står kvalitet og to bønder under. Og det er g-og h-bøndene. Petter følte seg bedre i dag enn i går, men det sitter kanskje i?
Øyvind står bonde under, og Øystein står fremdeles godt.
Runes motstander har rokert kort, men kongestillinga er åpen med bønder på h5 og g4. Arild og motstanderen har alle tårnene sine i d-linja. Springeren til Arild på d4 står mellom dem.
Sverre er nå tårn over og har i tillegg en fribonde på c3 som er dekket av et tårn i c-linja. Vanligvis ville jeg da ha skrevet at Sverre vinner snart, men Paul Ivar ga ikke opp i går da Arild kom dronning over. Så Sverre må nok spille til matt.

Kl 1251
Audun står greit etter 17 trekk? Henrik er glad i å sette offiserer på randen i dette mesterskapet. Håper at springeren på h2 kommer seg derifra snart.
Sverre vant. Han måtte sette sjakk matt.

Kl. 1325
Da har alle fått banan. Ikke Øystein for han hadde med seg to sjøl.
I stillinga til Petter er det det samme. To bønder og kvalitet under. Vegards motstander har rokert i det 15. trekket og spilt Lb2 i det 16. Så nå er han klar til angrepet sitt. Vi får se om det kommer. Eirik har 2 bønder mer og to tårn og løper mot to tårn og springer. Tore har flyttet alle bøndene sine fram. Ingen på andreraden. bønder h3-e3. Øystein har ei åpen c-linje som de begge to kjemper om. Øyvind står fremdeles bonde under. Motstanderen har bondemajoritet på dronningfløya med 3 mot 2, siden c-bonden har gått fordi d-bonden til Øyvind. Eilif ordnet seg, og står litt bedre. Han hadde nok bedre kontroll enn det jeg ga ham kreditt for.
Amund tok h3-bonden og ga d4-bonden i bytte. Liten fordel til Amund men det er fordi Amund har dronning og løper mot dronning og springer. Begge har også to tårn.
Rune har bonde over, og det er likefargede løpere. Arild og motstanderen har dronning og springer hver og 6 bønder. Arild har 4-2 mens motstanderen har 3-3fordeling.

Kl 1329
Audun
og motstanderen ble enige om remis. Audun tok imot tilbudet. Han var litt usikker på stillinga.

KL 1355
Eilif spilte remis.
Eirik vant. Han sto bønder over i tårnsluttspillet.
Øystein bukket nettopp en springer.
Rune har bonde mer i rent tårnsluttspill. Det blir vel a- og h-bonde mot c-bonde og et tårn hver. Arild er i springersluttspill med 3 bønder hver. Ingen av dem henger sammen.
Øyvind står bonde under. Øyvind kan ta bonden på b5 som er en fribonde, men mister da g2-bonden sin rett foran kongen. Litt å tenke på for Øyvind i hvert fall.
Tore står bonde under, men får tilbake kanskje bonden på d5.
Amund står bonde under, men fikk kvaliteten. Og så vant han partiet.
Vegard står uklart, og Petter har samme materiell. Kvalitet og to bønder under.

Kl 1420
Øystein forsøkte å vinne tilbake offiseren men motstanderen fant de rette mellomtrekkene. Øyvind har byttet av dronningene og Øyvind fikk en fribonde som motstanderen måtte gi løperen for. Øyvind har to bønder og løper mot fire sammenhengende bønder. Han taper ikke, men om han vinner, er vel litt tvilsomt.
Arild er i springersluttspillet med to bønder hver. Rune er i tårnsluttspill og har en h-bonde. Han bør ikke vinne, men kan gjøre det.
Amund har vunnet.
Petter har gitt opp.
Tore ofret eller bukket springer. Lurdalen hadde en mellomsjakk som tok springeren til Tore som var helt nede på c7. Tore har en fribonde i d-linja. Tror ikke det er nok. Og om han får evig sjakk, kanskje? Vegards stilling virker låst.

Kl 1429
Rune
vant.

Kl 1445

Da er det bare Vegard igjen. De hadde tidsnød. Lasse, motstanderen hans gjorde sitt 40. trekk da han hadde 3 sekunder igjen. Vegard hadde hele 14 sekunder da han trykket på klokka. Litt usikker på det trekket. Man skal jo ikke gjøre et bondetrekk som ikke kan trekkes tilbake i det 40. trekket.
Øystein ga opp.
Rune spilte remis.
Tore ga opp.

Kl. 1451
Og Henrik spiller sjølsagt.
Alle spillerne fikk sjokolade for en time siden, men det var nok litt for seint i dag.

Kl 1452

Audun sier at Vegard står veldig godt. Komplisert, men veldig godt.

Kl 1520
Tore
forklarer at etter springerbukken fikk han en sjanse med en sjakk, men motstanderen slo med rett brikke. Hadde han slått med dronninga, ville Tore ha vunnet.
Vegards stilling er mer låst enn komplisert, synes jeg. Tror ikke han kommer gjennom.
Henrik har fått kontroll på motstanderens fribonde. Begge tenkte lenge etter at de hadde nådd 40 trekk.

Kl. 1532
Trekk 49 hos Henrik. Kan han vinne?
Jeg oppdaterer ikke på ei stund. Går inn i salen og ser på partiene til Vegard og Henrik.

Kl 1606

Da er både Vegard og Henrik ferdige. Det skjedde omtrent samtidig.
Henrik vant partiet, og det var artig. Hans første seier i mesterklassen. Nå har han 3 poeng og 50% score. Det var flere som sto og fulgte med på partiet inne i salen. Fikk lov av Lahlum å ta et par bilder der inne også.
Vegards stilling ble forholdsvis lukket. Men det ble ei åpen d-linje der motstanderen, Lasse, fikk en fribonde. Den tok Vegard, men tårnet til Lasse kom inn der. Da de siste tårnene ble byttet av, var det bare likefargede løpere igjen, og bondestrukturen var så lukket at det ikke var noen sjanse for en av dem til vinne.Kl. 1615
Da er vi ferdige her for i dag. Det blir årsmøte i Ungdommens Sjakkforbund klokka 17.
Og så blir det vel klubbmesterskap (VM?) i ludosjakk seinere i kveld.

Takk for en hyggelig dag!
Tore


Runde 5 tirsdag 9. kl. 17

RundenePosted by Tore 09 Jul, 2019 16:47
Klasse 1
Audun Engeset, Larvik (1944) - Audun Hoem (1807) 0-1
Tore Kallset (1810) - Hallvard Haug Flatebø, Sevland (1857) 1/2-1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1925) - Mattis Mikkelsen (1725) 1/2-1/2
Vegard Simensen (1945) - Ulrik Olsen, Oslo (1905) 1-0
Eirik Viken Kallset (1844) - Per Gisle Svendsen, Nordstrand (1929)

Klasse 2
Terje Wivestad, Nordstrand (1613) - Øystein Viken Kallset (1647) 0-1

Klasse 3
Roy Drange Hansen, - Eiker (1515) - Øyvind Hoem Vaseng (1531) 1-0

Klasse 4
Ken Ronny Schouten, Tromsø (1352) - Rune Edøy (1319) 0-1
Anne Grete Nebell, Stjernen (1272) - Arild Myhre (1245) 0-1
Sverre Hoem (1256) - Emil Forsberg, Larvik (1201) 0-1

Mester

Aafras Mansoor, Søråshøgda (1991) - Henrik Øie Løbersli (2046) 1/2-1/2

Kadett
Fredrik Lytomt Jacobsen, Stavanger (1527) - Amund Pihl Strand (1665) 0-1

Senior 50

Svein E Hansen, Hammerfest (2064) - Eilif Odde (1969) 1-0

3 på livebrett klokka 1700!
Eilif i Senior 50 og brødrene Audun i klasse 1 og Øyvind i klasse 3. Alle spiller på andrebordet i klassen sin.
Partiene finnes bl.a. på lichess her...

Kl 1720

Ingen bilder nå heller dessverre.

Henrik spiller mot engelsk åpning. Vegard møter Larsens åpning, 1.b3. Petter møter igjen den Lf5 i dronninggambit. Da velger Petter å spille c4 og straffe det trekket. Petter greide det ikke første gangen han møtte det i dette NM, men prøver igjen. Svart skal spille nøyaktig nå. Petter har blitt rammet av pollenallergi. Oppsvulmet i ansiktet. Han ønsker ikke noe langt parti. Det var derfor han spilte så raskt i 4 runden tidligere i dag.

Eirik spiller mot Caro-Kann. Tore spiller mot hollandsk forsvar. Han spilte mot kveldens motstander i fjor, og Vegard slo ham i går. Øystein spiller fransk, og motstanderen har allerede spilt f4. Rune spiller siciliansk med e6 og motstanderen gikk i tenkeboksen. Amund spiller også det, for han vil spille Kan-varianten. Men det var Amund som havnet i tenkeboksen da motstanderen svarte med g3.
Arild spiller moderne Philidor og har allerede spilt h6 og g5 og jaget løperen ned til g3.
Sverre står bonde over. I spansk åpning glemte motstanderen å spille b5, og da Sverre hadde beskyttet e4-bonden sin med d3, byttet han av springeren på c6 og tok bonden på e5!

De har kommet godt i gang de tre på livebrettene.

Kl 1755
Sverre mistet e4-bonden sin. Da hadde jeg nok sett feil, og han hadde ikke dekning på e4-bonden likevel. De har også byttet av et tårn. Rune spiller ingen normal siciliansk. Han flyttet springeren til a5, men motstanderen bruker tid på å forstå hva som skjer. Han har brukt 15 minutter mer enn Rune. Arild har vunnet bonde i sentrum, men stillinga er åpen.
Det var lukket siciliansk på Amund. d3 ble spilt i andretrekket, og da er g3 mer forståelig. Men nå ser det litt rart ut. Amund har bønder på c5 og d5 og har fianchettert kongeløperen på g7. Men hvit har en bonde på e5 som er støttetopp av dronninga på e2 og tårnet på e1.
Petter har en unormal bondestruktur i dette partiet også. Tripp trapp tresko. Han har bønder på a2 og b2, c4 og d4, e3 og f3, g4 og h4. Dronningene står hverandre på b3 og b6. Rokade er et ukjent begrep i dette partiet også.
Tore står fint og har fått opp springeren sin på d5-feltet. En lett offiser er byttet av og motstanderen spiller raskt som vanlig.
I Henriks parti er ingen brikker byttet av etter 17 trekk. Ikke en eneste bonde engang.
Vegard har bare spilt 7 trekk og motstanderen har plassert en bonde på e4, mens Vegard har bønder på b3 og e3. Det kan ligge an til at svart skal angripe kongestillinga til Vegard.
Eirik har funnet en rar variant mot Caro-Kann. Han har nå en isolert d-bonde, mens svart ikke har bønder i c- og d-linja. Ser bra ut for Eirik.
Øystein har fått spilt f6 i fransk allerede og hvit byttet av med e-bonden sin. Nå angriper hvit den hengende bonden til Øystein på e6 med bl.a. Lh3. Et tårn eller to vil nok også komme i e-linja etter hvert. Hvis Øystein ikke får flyttet den fram.

Kl 1820
Kjekt at Morten kommenterer livepartiene i kommentarene!
Henrik har ikke byttet av noe ennå, og det er ingen kontakt mellom brikkene heller. Henrik har en bonde på e5 og Afras bønder på c4 og b4. Petter har åpnet h-linja og byttet av tårnene der og spilt kongen opp til f2. Tores springer på d5 blir nå truet av en bonde på c6 og han må vurdere om han skal flytte springeren tilbake, eller bytte av mot springer på f6 eller løper på e7.
I Vegards parti er det siden sist bare blitt spilt 8.h3. Begge har brukt mer enn en halvtime hver. Eirik måtte flytte fram sin enslige d-bonde til d5, og den er teknisk sett en fribonde, men den kan vel vanskelig forsvares. Bonden truer en springer på c6, men bonden er også bundet for dronninga står bak på d3 uten dekning. Kan bli bonde minus for Eirik dette. Øystein står litt rart, men jeg tror han står godt. Hvit vil ikke doble i tårn i e-linja. Det kreves minst 5 trekk før han greier det, og han har nok ei anna plan. Vi får se.
Amund har nå lukket av litt i sentrum. Amund har fått en gardert bonde på d4 og motstanderen en gardert bonde på e5. Den lange diagonalen h1-a8 er åpen, men det står lette offiserer i den. Men ingen tårn.
Rune har fått springeren sin tilbake til c6, så der tapte han to tempi. Og det ser vi på utviklinga hans også. Den henger minst to trekk etter. Arilds e-bonde blir utsatt for angrep og hvit har to tårn i e-linja som vil ta bonden. Ikke sikkert at Arild greier å berge den. Sverre står litt bakpå med de hvite brikkene.

Nå er det banantid!

KL 1900
Bananer ble delt ut til alle 13!
Arild har beholdt e-bonden sin. Den er støttet av en bonde på f6, men han har mistet g-bonden og en kvalitet. Og nå er dronningene byttet av, og hvit har doblet i d-linja. Ser ikke lyst ut. Sverre har en fribonde i d-linja, men står løper under.
Rune har fremdeles springeren på g8 inne men har et godt løperpar på f6 og b7. Hadde, for etter en runde i salen på vei ut, har Rune vunnet en bonde, men det er en dobbeltbonde. Og spesielt den på e5 ser svak ut. Men nå kommer vel springeren utpå e7 snart, vel?
Amund har ei artig stilling. Kanskje litt mer artig for motstanderen . I g-linja har hvit konge, løper, løper, springer og springer, før det står en svart bonde på g6, ingenting på g7 og en svart springer på g8. Motstanderen er tydeligvis i gang med et angrep på kongefløya.
Eilifs motstander sitter i Manchester United-drakt med nummer 7 på ryggen. Både t-skjorte og shorts. Det blir bitrere å tape dette partiet da. Eilif kommer nok til å kjempe og kjempe. I Henriks parti er det byttet av en lett offiser, men ingen bønder. Men Henrik står litt trangt og løperen hans på h7 står i fare for å bli begravd. Petter har byttet av dronninger på b3, men med 7 bønder på brettet, og Petter har 200 mer i rating så leter han nok etter bondebruddet.
Tore byttet av springeren sin på d5 med svarts på f6. Og så fikk han byttet av f5-bonden med sin e4-bonde. Til tross for at svart har doblet tårnene i f-linja, mangler han da et brudd for å bryte opp kongestillinga til Tore.
Vegard har bare gjort 10 trekk på 66 minutter. Det er å kaste bort tida. Eirik har beholdt bonden på d5. Den er støttet av en løper på a2, en springer på c3, ei dronning på d3 og et tårn på d1. Mens svart bare truer den med dronninga. Ingen offiserer står rett foran bonden. Så den har blitt en stor mulgihet for Eirik.
Den hengende bonden til Øystein på e6 ble overbelastet. Den dekket både d5-bonden og en offiser på f5. Da offiseren på f5 ble byttet av, mistet Øystein bonden på d5.

Kl 1935
Hurra. Rune flyttet endelig ut springeren. Han gjorde 21...Se7, og de har 6 bønder hver. Rune har 4+2, mens hvit har 3 bondeøyer. Da jeg gikkut av salen igjen, så jeg at Rune hadde spilt 24...0-0. Endelig!
Arild har bonde under og kvalitet under. Da jeg gikk ut hadde det forandret seg, og Arild hadde fått en gardert fribonde på e4. Sverre hadde vunnet tilbake en kvalitet for han hadde dronning og tårn mot dronning og to løpere. Da jeg så på først, kunne Sverre ta tre bønder slik at han kom bonde over. Og han vurderte hvilken han skulle ta. Da jeg gikk innom klasse 4 på vei ut, var dronningene byttet av, og tårnet kjempet mot løperparet, samt noen bønder. Sverre hadde bonde over da også.
I Amunds parti hadde mye skjedd. Amund står offiser over, men hvit prøver å evig sjakke, eller matte med dronning og tårn. Kommer Amund unna sjakkene uten å gi offiser, vinner han. Petter og motstanderen har tre lette offiserer hver og et tårn. Hvor er bruddet, og det er Petter som må finne det. Henriks motstander, Afras, gjør det han kan for å hindre at løperen til Henrik på h7 kommer ut.
Vegard har gjort 17 trekk og har 17 minutter igjen til 40 trekk. Motstanderen har rokert langt og har begynt på angrepet på kongefløya. Han har også brukt mye tid, men har over halvtimen igjen. I Eiriks parti er det mange avbytter nå, og vi får nok ei avklaring snart. Bonden til Eirik på d5 er sterk. Øysteins motstander har plassert en springer på e5 og den er gardert av bønder på f4 og d4. Men Øystein har ei åpen diagonal mot den hvite kongen på g2 som han kanskje kan gjøre noe i.
Tore har også blitt flere avbytter. Her vil det nok skje noe snart.

Nå er det vel på tide med sjokolade til spillerne? New Energy til alle spillerne.

Kl 2005
Eilif ble tydelig overrasket over sjokolade fra laglederen. Håhåhå, hørtes svakt etter at han fikk en sjokolade. New Energy er valgt fordi den er billig, og den er innpakket.

Ok. Amund har vunnet! Motstanderen greide ikke evig sjakke ham!
Øystein får tilbake bonden han står under. Hvit har flyttet fram d-bonden til d5, og den er bundet av løperen på b7 fordi den står i samme diagonal som sin egen konge på g2. Øystein truer også sjakk på e4 med dronninga. De har bare dronning, løper og tårn hver. Og siden den hvite kongen står mer utsatt enn den Øysteins svarte, er det atskillig lysere nå. Eirik står bonde under. Vet ikke hva som har skjedd. Men svart står i forsvar. På åttenderaden har han kongen på g8, tårn på f8, springer på e8 og tårn på c8. Springeren dekker feltet foran Eiriks fribonde. Tror det ble byttet av dronninger akkurat da jeg gikk.
Vegard og partneren i tid, har gjort 18 trekk! Denne gangen var det motstanderen som tenkte i 15 minutter på sitt trekk. Så der er det ikke noe nytt. Snart vil det eksplodere fordi de har begge liten tid. Tore har dronning og tårn hver. Tore har 3 bondeøyer mens motstanderen har to. Altså har Tore en enslig bonde i d-linja. Så om Tore bytter av et tårn eller ei dronning, kan han stå litt dårligere.
Petter har fått byttet av alt unntatt en lett offiser. Petter har løper mot springer og bonde over. Den er en dobbelbonde i b-linja. Og det er kun et brudd i stillinga og det er på b5 hvilket felt som hvitfeltløperen til Petter også dekker. Så Petter kan ha muligheter til å bryte gjennom. Ikke hadde jeg tid til å regne på det.
Henrik har fått ut løperen sin. Den har kommet til f7, og Henrik har også flyttet kongen i sikkerhet til e7. Begge har 8 bønder hver.
Rune sliter nå. Motstanderen har en hvit løper på g7 og ei dronning på d4 samt en springer på h5. Det trues mye.
Arild står kvalitet under. Like mange bønder, men Arilds løper er dårlig. Den står på b7 og er en storbonde. Ikke særlig stor heller, siden kongen står på c8 og Arild har en bonde på c6. Sverre har tårn og 3 bønder mot løperparet og 3 bønder. Det er fordel til motstanderen.

Kl 2030
Eilif har gitt opp.
Audun har vunnet!
Petter har spilt remis.
Henrik har spilt remis.
Øystein har også vunnet.
Øyvind har gitt opp.
Sverre er også ferdig, men vet ikke hva som skjedde. Da jeg gikk inn i salen hadde Sverre tårn og 3 bønder mot løperparet og 3 bønder. Og han hadde ikke brukt løperparet sitt så altfor godt til å sperre av Sverres konge. Får håpe det ble remis.
Sverre kom nå, og sa at han tapte.

Da jeg kikket på klasse 4-partiene fikk jeg flashbacks tilbake til NM i Njårdhallen i Oslo i 2011. I klasse 5 da hadde vi med flere spillere. Ei av dem sto veldig dårlig i et parti. Nesten dronning under men vant allikevel.
Rune kom seg unna viderverdighetene og står bonde under, men vinner den tilbake med godt spill. Nå er det tårn og løpersluttspill. Arild som sto til enkelt tap, står til vinst. Han har løper over! Den løperen som ikke gjorde noe som helst står nå i sentrum, og hvit har noen fribønder som løperen kontrollerer. Arilds konge er også aktiv og dette vinner han.

Tore spiller rent bondesluttspill med 5 bønder hver. Tore har 4 bondeøyer mot 2. Veldig usikker på om Tore greier det. Eirik har dronning, tårn og springer og 4 bønder hver. Motstanderen har fjern fribonde i h-linja, mens Eirik har en dobbeltbonde i f-linja. Vegard står bonde under. Han har 1:42 på 15 trekk, mens motstanderen har 4 minutter på de samme trekkene.

Kl 2055

Arild har vunnet!
Tore fikk remis. Fikk er det rette verbet. Det var kliss tapt. Men motstanderen så ikke vinsten i bondesluttspillet. Øystein er godt fornøyd med vinsten sin. Mener den ikke er av de mest fortjente. Men han er ikke den eneste i denne runden som har fått poeng han ikke skulle hatt.
Rune har vunnet. Han fanget løperen til motstanderen på h8. Kh7 dekket feltene h8 og g7, og Rune løper dekket f6-feltet, og tårnet til Rune dekket bonden på e5 som var den siste utveien for løperen. Da ga motstanderen opp.
Det er bare Eirik igjen som spiller. Han har ofret tårnet sitt for fribonden, men den kommer ikke til å gå inn. Eirik gir nok opp i løpet av få trekk.

Kl 2109
Eirik
spiller videre og forsøker å redde seg.

Kl 2124
Eirik
har gitt opp. Han ofret ikke tårnet, men holdt på å gå matt, og ga tårnet for å prøve å få til noe.


Runde 4 tirsdag 9. kl. 10

RundenePosted by Tore 09 Jul, 2019 09:11
Klasse 1
Audun Hoem (1807) - Ragnar Edvardsen, Drammens (1914) 1/2-1/2
Andreas Strand (1884) - Tore Kallset (1810) 1/2-1/2
Lasse Tveter Solbu, (1881) - Petter Andreas Wadstensvik (1925) 1-0
Eskil Ekeland Grønn, Oslo (1894) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1844) - Haakon Wright (1942) 1-0

Klasse 2
Øystein Viken Kallset (1647) - Øyvind Hjelle (1721) 0-1

Klasse 3
Morten Smedsrud (1447) - Øyvind Hoem Vaseng (1531) 0-1

Klasse 4

Rune Edøy (1319) - Suresh Johnpillai (-) 1-0
Paul Ivar Johansen, Trondheim (1205) - Arild Myhre (1245) 0-1
Thomas Erma Møller (1365)- Sverre Hoem (1256) 1-0

Mester

Henrik Øie Løbersli (2046) - Per Fredrik Holand, () 1/2-1/2

Kadett
Amund Pihl Strand (1665) - Sander Fuglestein (1997) 0-1

Senior 50

Eilif Odde (1969) - Jussi Dyrnes, Nordstrand (1765) 1-0

Kl 1015
Da er Tore i gang her. Litt tidligere enn vanlig. Fotoapparatet gikk tom for batterier. Glemte å kjøpe batterier da jeg var innom butikken på vei til spillestedet for å handle inn 30 bananer og masse sjokolade "New Energy". Spillerne skal ikke gå tom for næring i dag, slik kanskje Audun gjorde i går. To små biter After Eight var ikke nok da.

Ble litt overrasket da jeg så Øyvind sitte i en rød baseballcap. Trodde først at det sto MAGA på den, men det står L.F.C. Tror jeg har en anelse om hva det betyr. Øyvind svarte d5 på engelsk åpning 1.c4
Øystein spiller engelsk, men ikke kongefianchetto. Amund spiller Londonsystemet mot en av kadettklassens ratingfavoritter. Det blir et tøft oppgjør i dag for ham. Håper han har lært fra partiet mot Mathias på lørdag at sjøl favoritter ikke bestandig spiller det beste.
Eilif er på livebrett i dag. Sverre spiller Pircs forsvar i dag. Arild spiller sin faste svartåpning, Moderne Philidor. Eirik spiller Morragambiten i siciliansk, og det var forventet siden motstanderen pleier å svare med c5 på 1.e4. Vegard møter 1.b3, og det spiller han jo sjøl for tida. Skal bli interessant å se hvordan han velger å spille mot akkurat den åpninga.

Kl 1026
De få bildene jeg fikk tatt ligger på albumet vårt http://turneringer.ksk.no/#!album-142

Kl 1050
Rune møtte g6 og e6 på hans e4 og d4. Merkelig åpningsvalg av svart der. Rune tenkte og vurderte hvordan han skulle spille mot det. Nå har det blitt fransklignende der svart har bønder på e6 og d5 men har fianchettert kongeløperen, og Rune har bønder d4 og e5. Og Rune har en løper på f6. Ser bra ut for Rune dette.
Sverre har fått ut mange bønder og kjemper om sentrum. Arild har byttet av e-bøndene og har nå fått spilt d5. Arild er tydeligvis på ferie. Trodde at folk i skrivende yrker hadde med seg et arsenal av penner, men da penna til Arild streika i dag, måtte laglederen bistå.
Øyvind har bare spilt 6 trekk, og motstanderen har nå slått d5-bonden hans. Øyvind tenker på hva han skal slå tilbake med. Bonde, løper eller springer. Øysteins engelsk går foreløpig svært bra.
Amund har spilt mange trekk i Londonsystemet. Har ikke rokert ennå, men har fått springeren sin inn på e5. Dette er ei stilling som Amund kjenner og trives i.
Morragambiten til Eirik har ført til at motstanderen har spilt d6 og e5, så han har en hengende bonde på d6 og et svært hull på d5. Men Eirik har ofret bonde for utvikling, og det er opp til Eirik å bevise at offeret var korrekt.
Petter spiller mot Grand Prix-angrepet i siciliansk. Lasse som var med og delte en av hyttene med oss på Lillehammer i 2013, byttet av springeren på c6 og har allerede spilt f5. Den bonden har Petter slått, og Petter har fått dronninga si opp til b6 der den står i samme diagonal som den hvite kongen.
Tore møter løpervarianten i kongegambit i dag. Det visste han allerede i går, og det har han tydeligvis forberedt seg på. Tore har fått sjakket med løperen på h4, slik at den hvite kongen står på f1, og Tore har spilt c5. c5 har jeg aldri sett før, men det er sikkert godt, siden Tore er så godt forberedt.
Vegard spiller d5, c5 og e6 mot b3-åpninga til Eskil. Audun spiller engelsk åpning og har fianchettert på kongefløya slik han pleier. Ragnar Edvardsen har bønder på e5 og f5, og c-bonden til Audun er byttet av mot svarts d-bonde. Og nå har jeg glemt hvordan Henrik står. Har kommet fint ut, husker jeg fra vurderinga inne i salen.

Kl 1104
Henrik spiller mot Najdorf. Sjølsagt. Sto lenge og kikket på stillinga første gangen jeg var i spillesalen. Henrik valgte 6.Lg5-varianten og løperen har slått av springeren på f6- Henrik har også rokert langt. Og han har terrengfordelen. Det er enklest å se, og lettest å skrive i stedet for å fordype seg i variantberegninger. Det kan ta litt tid på 13 partier.

Petter har ei rar stilling. Det har vært mange rare stillinger, men denne tror jeg tar kaka. Petter tilbyr nå å ofre kvalitet. Om det er lurt å ta imot, vet jeg ikke. Sikkert ikke, siden Petter tilbyr det. Petter har en trippelbonde i f-linja. Tårnene står på g8 og b8, kongen på e8 og dronninga på b6. Hvit har ei dronning på g3 og kan spille h3. Hvis løperen slår springeren på f3, vil dronninga slå tårnet til Petter på g8, og sjakke kongen. Når kongen går, må dronninga gå til et annet felt. Og løperen kan vel slå noe annet.

Eirik legger press på d6-bonden til motstanderen.
Tore har ikke spilt bonden til c5, men b5. Han har bønder på c6 og b5. Og det har jeg heller aldri sett mot løpervarianten i kongegambit. Men det er motstanderen som tenker, så Tore er nok veldig godt forberedt. I Vegards og Auduns partier har det ikke skjedd noe.
Eilif står vel greit etter 11 trekk. Han var inne her og kjøpte seg kaffe og ei kake i sted. Og fortalte at det kanskje ikke var så lurt å ha litt smakstesting av det lokale ølet kvelden før dobbeltrunden?

Kl 1140
Har begynt å ta notater nå, slik at jeg skal huske bedre stillingene. Har ikke gjort det på mange år, siden det var noen en gang som mistenkte at jeg ga skjulte koder til våre spillere. Men notatblokka ligger i lomma når jeg går mellom bordene, så håper det går i år. Hvis ikke, får jeg vel Lahlum på nakken.
Rune står kvalitet og bonde over. Han har bønder på f6 og g5 slik at kongestillinga til motstanderen er helt lukket. Motstanderen har bare tårn og løper og tårnet står fremdeles på a8. Dette var stillinga da jeg kikket på partiet først. Men etter en runde i salen tok jeg på tur ut, en snarvisitt innom Runes parti for å se om han hadde vunnet allerede. Det hadde han ikke, men dronningene er byttet av og Rune har fått et tårn på sjuenderaden og enda en bonde. Så dette vinner han greit.
Arild har ikke rokert. Kongen har gått til d8. Begge har 7 bønder hver, og ei halvåpen linje. Men det er d-linja mot Arilds hengende bonde på d6 som er den svakeste. Ingen fare for Arild som har spilt fram både b5 og c5. Men hvis han plasserer kongen på dronningfløya, kan det komme et angrep der. Sverre har byttet av løperen på g7 og hvit har rokert langt. Det blir nok et angrep på kongefløya mot Sverre og han kan igjen angripe nedover på dronningfløya.
Amund har fremdeles springeren på e5. Svart kan jage den bort med f6, men han har en springer på f5, så han får ikke forsvart bonden sin på e4 sånn direkte. Amund kan true den, men foreløpig ser den sikker ut, der den står uten annen støtte enn Lb7.

Øyvind har d5 og c5 mot d4 og e3. Begge mangler et trekk på utvklinga si. 7 bønder på hver, og Øyvind står greit. Øystein står med bonde over. Ingen av dem har rokert. Øysteins konge står på f2. Dronningene er byttet av og det ser bra ut for Øystein.
Eirik har fått en løper i hullet på d5. Nå truer han å vinne bonde på to forskjellige måter, og hvit er i tenkeboksen. Tore har gitt tilbake kongegambitbonden på f4. Han forsøkte aldri å forsvare den. Hvit har terrengfordelen og når ser det mer ut som et normalt parti, og ikke et gambitparti. Og det var vel det Tore ønsket?
Henriks motstander har også rokert langt. Svart har løperparet mot Henriks løper og springer. Ser greit ut for Henrik. Audun har byttet av a-bøndene og Edvardsen har tårnet sitt i a-linja, mens Auduns tårn står på c1. Auduns løper på g2 presser nedover mot dronningfløya. Vegard har bare gjort 10 trekk. Eskil har fått springeren sin på e5, men de er ikke ferdig med utviklinga si.
Petter har en trippelbonde i f-linja. En dobbeltbonde i c-linja og bønder på h og a. Hvit har dessverre ei dronning på d6, slik at Petters konge er låst på e8, og hvit har også tårnene sine på d1 og e1. Ser ikke helt hvordan Petter skal løse dette.

Kl 1150
Rune har vunnet!
Petter har tapt

Kl 1230
Øystein har tapt. Kongen sto på f4 i sluttstillinga. Den ble sjakket av en bonde på e5, og eneste fluktfeltet var e4. Da hadde kongen blitt satt sjakk matt med en springer.
Amunds motstander spilte f6 og jaget springeren til c4. Da fikk han også sentralisert dronninga si på d5, mens Amund har dronninga si på g4. Der ser den ikke ut til å true noe som helst. Dette var det første partiet jeg kikket på. Da jeg gikk ut, var Amund under press. Springeren på c4 var truet, og motstanderen hadde fått sving på offiserene sine. Nå er det Amund som må forsvare seg og er under press. Liker ikke dette.

Arild har åpen e- og d-linje i partiet sitt. Arild har løper mot springer. Begge dronningene og alle tårnene er med. Kongen til Arild står litt åpent på c7, mens den hvite er i sikkerhet på kongefløya. Arild må få med tårnene sine. Hvis hvit rekker det først, kan det bli farlig for Arild. Sverre er under press. Motstanderen har bøndene sine langt fram på kongefløya. h3, g5, f4, mens Sverres bønder på dronningfløya står på d5 og c5. De angriper ikke motstanderens kongestilling der. Ser ikke farlig ut, foreløpig, men å være under press er vanskeligere enn å presse.

Øyvind har isolert d-bonde, og de har to lette offiserer hver. Hvit har fremdeles løperen sin på c1, og står veldig trangt med offiserene sine. Øyvind har lettere spill, og får vel med tårnene sine snart.
Tore har alt på sjette-, sjuende- og åttenderaden, mens motstanderen har mange bønder på fjerderaden. Det er vel her som i Sverres parti. Det er lettere å presse enn å bli presset. Tore må spille presist.
Eirik vant e5-bonden og også c6-bonden. Da jeg gikk truet motstanderen e4-bonden til Eirik, men da vinner vel Eirik d6-bonden. Så Eirik bør komme ut av midtspillet med bonde over.
Henriks motstander har to tårn i c-linja som peker ned mot Henriks c2-bonde. Henrik har nesten alt i forsvar, men løperen hans på h3, står der og stanger i egne bønder på f5, så den må vel ned til f1 og bli aktiv. Audun står kvalitet over mot bonde. Da jeg så på truet han bonden, men kunne også true en springer. Litt komplisert. Men motstanderen har løperparet.
Vegard står veldig bra. Har fått en bonde på d4 som ikke dekkes av andre bønder, men den ødelegger mye av spillet til Eskil. Vegard har også en springer på f5 som dekker den.

Kl 1300
Henrik
ofret kvalitet og har nå en springer på d5 som ikke kan jages derifra. Men de to tårnene i c-linja er farlige. Nettopp spilte motstanderen b5 for å bryte opp på b4 og true c-bonden til Henrik. Henrik kan ikke slå, for da må han slå igjen på c1 med dronninga når tårnet hans på c1 blir slått. Henriks løper på h3 er fremdeles ikke med i spillet, og jeg ser ikke hvordan den kan bli det heller. Liker ikke denne utviklinga.
Tore har sentralisert dronninga på d5 og inviterer til avbytte av dronninger. Tore har også fått en bonde på h5, så han beveger seg sakte men sikkert framover. Rokade er ingen trend i dette NM. Heller ikke i dette partiet.
Eirik står bonde over. Har to meget aktive tårn. De står riktignok på sjetteraden, men tårnene til svart er ikke med. Audun står likt materielt. Men motstanderen har løperparet, men også dårligere bondestruktur med h-, g- og e-bonde, mens bøndene til Audun står på h-f. Begge dronningene er på brettet samt et tårn hver.
Vegards bonde på d4 har nå blitt svak. Flere avbytter av offiserer og nå har begge dronning, tårn og springer hver. + 6 bønder. og bøndene til Vegard er svakere enn Eskils. Dårlig utvikling dette. Samt at Vegard bare har 5 minutter igjen på 14 trekk.
Øyvind står veldig godt. Har nesten full kontroll i sentrum. Motstanderen har en springer der, men ellers er det Øyvinds offiserer som dominerer, og hvit har fremdeles løperen inne på c1. Amund ut av problemene med motstanderens løperpar, men måtte gi bonde. Og nå har han også trøbbel i c-linja. Tror nok på sikt at Amund vil få problemer med å holde dette mot en så god motstander.
Arild står kjempegodt. Har fått sving på brikkene. Flytter bøndene på kongefløya fram til femteraden for å bryte opp der. Har fått et tårn i ei åpen e-linje og stilt løperen sin i en fin diagonal. a-linja trues med å bli åpnet, men Arild har et tårn på a8 som motvekt.
Sverre har tapt. Greide ikke å lage motangrep mot motstanderens press, på kongefløya, og da ble det tap.

Kl 1330

Vegard og Henrik har begge tatt remis. Henrik hadde 6 bønder mot 4 og fjern fribonde på h2, men alle offiserene til svart, begge tårnene, løperen og dronninga pekte mot Henriks kongestilling. Mens Henrik hadde dronning, tårn, konge og springer i forsvar.
Arild kan vinne bonde. De har 5 bønder hver. Arild har dronning og løper, mens Paul Ivar har dronning og springer. Begge kongene står åpent, så Arilds konge kan bli evig sjakket. Det er nok det hvit håper på, og det er hans eneste redning i så fall.
Øyvind har byttet av dronningene og har nå to fribønder i e- og d-linja. Og ligger over med to bønder! Bøndene står på e4 og d5 og han har også et tårn framom dem, så dette vinner Øyvind!
Tores motstander tok imot tilbudet om bytte av dronninger. Men han fikk kongen sin fram til f4 så den er aktiv. Litt mer aktiv enn Tores. De har 4 bønder hver, og Tore truer å ta c-bonden til hvit. Umiddelbart ser det godt, ut, men det kan være noen triks der jeg ikke så sånn med en gang.
Eirik har vunnet a-bonden til motstanderen og har 4 mot 3 bønder på kongefløya og en fribonde på b2 som dekkes av hans egen løper på a3. Eirik har to tårn og løper og motstanderen har to tårn og springer. Eirik bør vinne dette.
Og Eilif har kvalitet over i sitt parti. Et tips fra arrangøren, Andrei Olsen som styrer livebrettene, er at sendinga på lichess er alltid korrekt, for der har Andrei fullmakter sjøl til å gå inn og rette hvis det oppstår feil i sendinga.

Kl 1358
Arild står dronning over. Han ofret løperen sin for å få en fjern fribonde. Da han også stoppet sjakkene til hvit, måtte han ofre dronninga si på den bonden. At ikke hvit har gitt opp, skyldes vel at han så partiet til Arild i går?
Tore er i sluttspill med tårn og to bønder. Fjern fribonde i a-linja. Tror Tore spiller riktig nå. Men om det er nok til å vinne, er en annen sak. Eirik har full kontroll, og flyttet fram fribonden sin i b-linja steg for steg.
Audun glemte jeg å skrive om i sted. Notatene mine var verre enn en leges... Motstanderen hadde fått flyttet fram bonden sin til e3, og truet med å gå videre. Hvis Audun slo den, ble den tatt med løperen som sjakket kongen, og da truet også svart bonden på g3 med dronninga si. Motstanderen hadde et svært aktivt løperpar, så Audun kunne ikke tillate at den gikk videre til e2.
Hvordan Audun løste det, vet jeg ikke, men nå er stillinga slik at de har to bønder hver i g- og h, samt dronning, tårn og lett offiser. Springeren til Audun står godt i forsvar på f3. Ser veldig remisaktig ut, men det er motstanderen som presser.
Amund står fremdeles bonde under. Både han og motstanderen har vært i kantina og kjøpt seg en baguett hver. Det blir lange dager her. De har dronning og lett offiser hver.
Øyvind er lett å finne i havet av spillere med sin MAGA-røde caps. Tårn og løper hver men Øyvind har de to fribøndene sine. Den ene er på andreraden og stoppet av motstanderens konge. Eilif vinner vel.

Kl 1416
Arild har vunnet!
Tore er også ferdig, og det ble remis, ser jeg på http://norsksjakk.no/turnering/Landsturneringen2019-LarvikSjakklubb/1/runde/4 Eirik står godt. Bør vinne dette.
Øyvind har byttet av tårnene og har fått en bonde til. Og kongen hans har kommet fram til fribøndene hans på andre- og tredjeraden. Amund ofret bonde for å få en fribonde. Jeg tror det var rett plan, men kanskje den burde ha blitt forberedt litt mer først. Jeg tror at Amund burde ha sentralisert dronninga før han ofret bonden sin for å få en fribonde i d-linja. Nå kan også motstanderen ofre bønder for å få fribonde mot Amund.
Audun tror jeg sliter nå. Det ser vanskelig ut. Tårnet til Edvardsen truer med å komme inn på andreraden og sjakke Auduns konge. Og stillinga hans er åpen med bønder på g3 og h4.

Kl 1438
Audun
remis!
Øyvind vant!
Har snakket litt med Henrik og han mente trusselen fra svart var for farlig, så han tilbød remis.

Kl 1452
Off, det er så ille å se Amund spille når han taper. Han viser med hele seg at han ikke liker seg. Men for motstanderen må det være ei vitaminnsprøytning. Hvis han ikke visste at han sto godt, får han beskjed om det når han ser på Amund.
Amund tapte etter f5-offeret sitt. Motstanderen gikk da også fram med sine bønder, og fikk fram en bonde til forvandlingsfeltet som Amund måtte gi løperen for.
Eilif har nå vunnet h-bonden til Jussi, og da vinner han nok enkelt. Eirik sliter med at motstanderen har to aktive tårn, men han har fått bonden sin fram til b6, så det bør være vinst.

Kl 1507

Eilif vant og Eirik vant.

Da går vi og spiser her. Neste runde starter klokka 17

Runde 3 mandag kl. 11

RundenePosted by Tore 07 Jul, 2019 20:43
Tredjerunden starter mandag. Både Audun og Øystein har full pott etter to runder og spiller i teten. Det er ingen av partiene våre som blir sendt live mandag.

Klasse 1

Sigurd Kittilsen, Stjernen (1894) - Audun Hoem (1807) 0-1
Audun Engeset, Larvik (1944) - Tore Kallset (1810) 1-0
Petter Andreas Wadstensvik (1925) - Elias Hestvik, Bærum (1793) 1-0
Vegard Simensen (1945) - Hallvard Haug Flatebø, Sevland (1857) 1-0
Morten L Madsen, Sotra (1863) - Eirik Viken Kallset (1844) 0-1

Klasse 2
David A Grøndahl, Drammens (1730) - Øystein Viken Kallset (1647) 1-0

Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1531) - Bjørn Lie, Caissa (1459) 1-0

Klasse 4
Emil Forsberg, Larvik (1201) - Rune Edøy (1319) 0-1
Arild Myhre (1245) - Geirr Alén Rasmussen, Sortland (1375) 0-1
Sverre Hoem (1256) - Jens Østmann, Tønsberg (1211) 1-0

Mester

Andre Gjestemoen-vonHirsch, Stavanger (1988) - Henrik Øie Løbersli (2046) 1/2-1/2

Kadett
Amund Pihl Strand (1665) - Ingvar Torjesen Kveim, Kragerø (1505) 1-0

Senior 50

Leif Bjornes, Kristiansand (1898) - Eilif Odde (1969) 0-1

Kl. 1125
Da er vi i gang. Eirik ventet på sjakkpresidenten Morten Madsen og han kom etter 14 minutter. Han sa at han hadde ikke sovet mye i natt. se bilde fra i går kveld
Og Morten åpnet med en gambit i fransk mot Eirik. Le3 i tredje trekket.

Rune har spilt siciliansk, ja. En veldig rar variant som de nok har sauset sammen oppe i huset der Rune, Arild og Eilif bor. Etter avslaget på d4 flyttet Rune ut dronninga på a5 og sjakket. Hvit spilte veldig raskt og etter noen få trekk hadde Rune vunnet e4-bonden, g2-bonden og h2-bonden. Og eneste brikken som er ute på brettet er dronninga. Springeren på c6 ble vel byttet av, tror jeg. Merkelig. Få minutters spill og 3 bønder over.

Eilif spiller nimzoindisk og Amund spiller mot Pirc. De er de to som sitter på den ene sida av salen, når vi ikke har noen på livebrett der.
Vegard preppet i natt en Londonvariant mot Sevlandspilleren, og Vegard har i hvert fall gått inn i varianten. Om motstanderen følger sine dårlige trekk som han gjorde på Fagernes i påska får vi avvente og se. Petter spiller også London, men det var ikke vits å se på Db6-varianten sa han i morges. "Det er bare Tore som spiller den."Tydeligvis ikke, for motstanderen til Petter har plassert dronninga si på b6 i dag.

Øystein i klasse 2 spiller Winavervarianten i fransk. Motstanderen har tidlig Dg4 som Øystein besvarte med Se7 og motstanderen kan ta bonden på g7, hvis han tør.
Øyvind spiller systemet sitt som er en slags engelsk/dronninggambit/katalan.

Kl 1140

Audun spiller dragevarianten i siciliansk. Men hvit har rokert kort etter at Audun ofret a-bonden med a5-a4. Audun fikk til gjengeld e4-bonden til hvit. Men han har da en enslig b-bonde mens hvit har tre sammenhengende bønder på dronningfløya. Det kan bli dårlig i sluttspillet, men Audun pleier ikke komme så langt i sine partier. Han har avgjort dem før det.
Tore spiller mot engelsk åpning. Begge har fianchettert på kongefløya.
Arild spiller også London i dag, og har allerede fått flyttet fram bonden sin til e4. Sverre spiller spansk åpning, og motstanderen svarte med 3...Se7. Så det blir ei lukket stilling.
Henrik spiller mot engelsk åpning. I det partiet var det henrik som kom noen minutter etter at runden startet.

kl 1211
Rune
har vunnet! Tidenes svindel. 7 dronningtrekk på rad i åpninga og Rune sto 3 bønder over. Dårilig variant av Rune som ingen bør gjenta. Den fungerer bare hvis motstanderen spiller dårlig.
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Da5+ 5.Ld2 (Sc3 er vel mer naturlig) De5 6. Lc3?? Dxe4+ 7. Le2?? Dxg2 8. Tf1?? Dxh2 og Rune sto tre bønder over. Da motstanderen i tillegg vill bytte av dronninga, og fikk lov til det av Rune, var det enkelt å vinne sluttspillet.

Kl 1216
Audun ofrer bonde nå. Om motstanderen tar den, om det er rett eller galt, det vet jeg ikke. Øystein ofret også bonde. Motstanderen tok på g7 og h7, mens Øystein tok g2-bonden med tårnet sitt. Hvis Øystein rokerer langt, mister han f7-bonden sin, så det kan han nok ikke gjøre. Det er åpent og kaos i stillinga.
Petter spiller ikke Londonsystemet i dag. Løperen på c1 står fremdeles inne! Colle er det vel da, men Petter har ikke fått spilt b3. Dronningene ble byttet av der. Nå kan Petter vinne en bonde på sikt. Han kan slå en løper som står inne i Petters område. Løperen dekkes bare av en bonde, og den kommer da for langt fram og blir ikke dekket av sine egne. Så Petter kan ta den når det passer ham.
Eilif møter et minoritetsangrep på dronningfløya. Amund har kommet fint ut.
Vegard gikk ikke inn i varianten som motstanderen tapte mot to ganger på Fagernes i påska. Motstanderen spiser skolebrød, og det er et hvitt lag med kokos under bordet deres.
Eirik tok bonden som sjakkpresidenten ofret. Det ser ut til at Eirik har kommet fint ut med offiserene sine, og hvor kompensasjonen for den ofrede bonden så jeg ikke umiddelbart. Tore står veldig fint mot sønnen til NM-sjefen her i Larvik.
Henrik spiller en rar variant igjen. Hvor er det Henrik finner alle disse rare bivariantene han spiller hele tida? Det skaper problemer for motstanderen som må bruke tid på å finne ut hva som skjer. Øyvind har spilt katalansk, og motstanderen har også fianchettert på kongefløya. Men da Øyvind slo på d5 med c-bonden, slo motstanderen tilbake med c-bonden og ikke e-bonden. Nå begynner Øyvind å ta kontroll over den åpne c-linja og han står klart bedre.

Kl 1258
Sverre
står veldig fint. Dronningene er byttet av, og Sverre har terrengfordelen. Han har også en aktiv bonde på d5 som skaper litt trøbbel for motstanderen. Bonden tar litt felter for motstanderens offiserer. Arild spiller sluttspill med dronning og to lette offiserer nå. 6 bønder hver, men Arild har 3+3 på hver fløy, mens motstanderen har en isolert d-bonde. Men Arild har spilt fram b-bonden sin til d4, og motstanderens d5-bonde dekker c4-feltet, så Arild får ikke flyttet fram c-bonden sin. b4-trekket var nok litt forhastet. Men kanskje Arild kan få tak i d-bonden?
Øyvind har spilt det andre tårnet til e1, og dobler ikke i c-linja som jeg hadde håpet at han ville gjøre. Kanskje han skal bryte på e4? Øyvind har også fått en springer i sentrum, på e5, og står bedre.
Øystein har fremdeles bonden under, men Øysteins konge står veldig godt på d7, mens motstanderens konge står åpent på e1. Øystein har trekt tårnet sitt tilbake til g7 for å dekke f7-bonden, og han har også fått en springer på c4. Der kan den ikke jages fra. Til tross for bonden, står nok Øystein best.
Sjakkpresidenten presser Eirik, og har nok kompensasjon for bonden sin. Men akkurat da jeg gikk derifra byttet Eirik av hvits springer på e5 med sin løper på d6, så det kan ha blitt noen avklaringer nå.
Tore står litt trangere enn motstanderen. Det er ikke uvanlig. Men Tore har fått en springer på d5, og derfra kan den ikke jages. Men oppsettet til Tore minner meg om et parti han har spilt før. Enten i Stavanger for to år siden eller i Sarpsborg i fjor. Men det er slike trange stillinger med svart som Tore spiller veldig bra.
Auduns motstander torde ikke ta bonden som Audun ofret. Det tror jeg var fornuftig av ham. Ikke ta når Auden ofrer, bør bli et mantra i denne klassen! Men det betyr at Audun står godt.
Petter tok bonden som sto inne i hans felt med kongen, og nå står den på c3. Men Petter har ofret g-bonden sin. Petter har imidlertid fått et tårn på 7. raden, på b7. Det virker litt åpent, men med Petters aktive konge, ser det litt bedre ut for Petter enn for svart. Vegard spiller varianten sin i London, og det bør være bra. Han kjenner den ut og inn. Motstanderen hadde en springer på e4, men byttet den av på d2, og i trekket etterpå fulgte han opp med f5. Jeg ville ha spilt annerledes med svart der. Tror dette er bra for Vegard.
I engelskpartiet som Henrik spiller, fikk Henrik inn e4 tidlig. Etter 1. c4 e5 fianchetterte hvit på kongefløya. Da han flyttet ut springeren til f3, glemte han at han ikke hadde dekning på e4-feltet, og Henrik flyttet fram bonden med en gang. Virker bra for Henrik dette.

Kl 1302
Amund står godt. Han har rokert kort, mens motstanderen ikke har fått rokert ennå. Amund har dronninga si på h6 og har byttet av løperne der. Det betyr at svart ikke får rokert kort, og siden svart også har flyttet fram b-bonden sin til b4, blir det åpent på dronningfløya hvis han rokerer langt.
Eilifs motstander, Leif Bjornes, har fullført minoritetsangrepet sitt, og Eilif har nå en hengende bonde på c6. De har bare dronninger og tårn hver.

Kl 1335
Petter har vunnet. Motstanderen overså et mellomtrekk av Petter slik at Petter vant kvalitet. I sluttspillet med tårn og to løpere mot to tårn ble løperne for sterke, og da svart også gjorde en feil og Petter truet med å ta enda en kvalitet, var det over da Petter i stedet for kvaliteten fikk en sterk fribonde. Motstanderen ga opp rett før han ble matt.
Øystein har tapt. Vet ikke hvordan. Jeg syntes han sto godt da jeg var rundt og delte ut After Eight til alle. Det var bare 20 biter i boksen og til 13 spillere var det noen som fikk to og noen som fikk en. Eirik ville ikke ha, så da fikk faren to biter. Eirik står dårligst. Han får ikke ut løperen sin på c8, og det betyr også at tårnet på a8 ikke er med i spillet.
Tore står fint. Der er tårnene byttet av. Henrik står bra. Ikke noe har skjedd siden sist. Vegard har åpnet g-linja og begge løperne hans og dronninga peker også mot kongestillinga til motstanderen. Sverre har vunnet. Han sto godt og da motstanderen bukket tårnet var det over.

KL 1340
Eilifs hengende bonde på c6 har blitt til en forsvart fribonde på c4! Motstanderen, Leif Bjornes fra Kristiansand, må ha oversett c5-trekket. For springeren hans sto på e5 og den var dekket av bonden på d4. Da Eilifs tårn truet springeren på e5, kunne ikke bonden på d4 byttes av mot c5-bonden. Bra spilt av Eilif!
Amund vant bonde på dronningfløya, på c5. Og motstanderen har fremdeles kongen stående i sentrum. Han synes tydelig at dronninga til Amund på h6 er en kraftig forstyrrelse, for han har fått en springer nede på f8 som skal dekke bøndene på h7 og g6. Amund truet nemlig med å ofre springer på g6-bonden og slå tilbake med løperen når f7-bonden slo. Løperen på g6 ville ha sjakket motstanderens konge, for h7-bonden var sperret. Dronninga ville ha tatt tårnet på h8 hvis den slo tilbake på g6.
Eilif kommer forbi på vei til analyserommet og peker en finger i været. Han har også vunnet!
Arild står plutselig offiser over.

Kl 1345
Audun
har ofret kvalitet for to bønder. Audun har løperparet. Det ser bra ut. Snakket litt med Auduns motstander i førsterunden her i sted, og han sa at Audun spiller bra for tida. Han hadde også sett litt på partiet hans i andrerunden i går og da spilte Audun også bra, sa han. Og det er et godt skussmål, Audun

Kl 1412
Amund sto likt så det ut til, Han hadde ikke vunnet bonde. Men bare byttet av en på c5... Da Amund flyttet dronninga si tilbake fra h6 og over til dronningfløya der den svarte kongen står, kom springerne til motstanderen ut, og det så ut til at Amund skulle slite. Men før jeg gikk inn til kantina igjen, tok jeg en kikk på partiet til Amund. Nå står han dronning mot to springere. Og begge har to tårn. Hva som har skjedd, får vi nok vite seinere, men Amund vinner.
Dette ser ut til å bli en bra dag. Vegard har også vunnet. Angrepet på kongestillinga ble avgjørende. Men dagen for Kallsetfamilien ser ikke lys ut. Øystein forteller at han regnet feil i en taktisk kombinasjon som førte til at han tapte.
Tore har ikke byttet av tårnene som jeg skrev i sted. Det var i et annet parti. Dronningene var byttet av. Nå står Tore to bønder under i tårnsluttspillet.
Eirik har fått ut løperen sin på c8 og tårnet på a8, men måtte gi tilbake en bonde for å få til det. Nå har han også gått inn i en springergaffel på dronninga og en bonde, og da vil han stå bonde under. Og dårligst stilling.
Henriks stilling ser mer normal ut nå. Men motstanderen har dårlig tid. Bare 3 minutter på 16-17 trekk før han får nye 30 minutter ved 40 trekk. Henrik har vel ca 15 min på klokka. Audun står springer over i tårnsluttspillet. Men motstanderen har to sammenhengende fribønder i c- og d-linja. Audun får den ene fribonden, og kan gi bort springeren sin for å få a-bonden til motstanderen. Da vil de ha likefargede løpere og en fribonde hver. Men hvis Audun gjør det, tror jeg at han står litt dårligere og må kjempe om remisen. Hvis ikke Audun gjør det, kan fribonden i d-linja bli farlig.
Øyvind har dronninga, og det er der tårnene er byttet av. Øyvinds dronning kontrollerer den eneste åpne linja på brettet, c-linja. Litt bedre stilling for Øyvind altså. Arild har springer over i dronningsluttspillet.

Kl 1436
Tore har tapt. Amund har vunnet. Motstanderen bukket dama, forklarer Amund. Henrik har spilt remis.
Arilds stilling med springer over er vel vunnet, men motstanderen forsøker å få ei stilling der han kan få evig sjakk. Det er litt å tenke på for Arild. Øyvind har vunnet h-bonden til motstanderen mot å gi fra seg kontrollen over c-linja. Men nå bryter Øyvind opp kongefløya med h5-bonden sin, og dronninga og begge løperne hans peker dit. Det er ingen store mattrusler, men likevel litt å tenke på for motstanderen.
Eiriks motstander tok ikke c-bonden etter springergaffelen i sted. Kanskje Eirik hadde noe mottrekk jeg ikke så. Nå er det tårn- og likefarget løpersluttspill med 4 bønder hver. Eirik har den fribonden som er lengst framme. Usikkert å si hva som skjer. Liten fordel til Eirik, tror jeg.
Audun har springer. løper og tårn mot tårn og løper. 3 bønder mot 5 bønder. Likefargede løpere. Audun står nok best, men hvit har de bøndene som han kan prøve å få framover. Det skal bli vanskelig siden også Auduns konge er nærmere enn den hvite.

Kl 1510
Øyvind har vunnet. Eirik vant også til slutt!
Arild tapte. Han gikk matt. Med dronning og springer mot dronning. Og så var det en ekkel bonde som motstanderen hadde som hjalp dronninga til matt.
Romkameratene sto jo bak og sparket Arild på skinnleggen, og krevde at han måtte bli ferdig tidlig. De skulle ut og nyte en halvliter i sommervarmen her i Larvik. Det var "forklaringa" for at Arild spilte feil.
Henrik forklarer at han spilte feil i åpninga. Det var et unøyaktig trekk han gjorde, og han måtte improvisere etterpå. Det fungerte jo, og til slutt kom de i midtspillet til ei normal stilling. På slutten bukket Henrik bonde, og tilbød remis i tidsnøden til motstanderen.
Tore forklarte også at han sto best ei stund underveis. Men han valgte feil i et avbytte og kom to bønder under.

Kl 1525
Bare Audun igjen. Han har fått byttet av tårnene, og tatt noen av bøndene. Nå har Audun springer. løper og 2 bønder på kongefløya mot løper og 3 bønder på kongefløya. Audun bør vel vinne, men det er ikke fort gjort.
Aryan og Jon Ludvig spiller også i eliteklassen.

kl 1610
Audun
spiller og spiller. Han vant nettopp en bonde, slik at det er nå 1 bonde hver på kongefløya. Audun har løper og springer og motstanderen har løper.
Det kan bli et sluttspill der Audun må vinne med løper og springer.

Kl 1653
Audun spilte motstanderen patt! I vinststilling. Begge hadde regnet med at Audun måtte vinne løper- og springersluttspill. Audun har lært seg det, og motstanderen sa etterpå at det bare var matt i 20 trekk fra den stillinga med løper og springer. Men Audun ble sliten og gikk feil. Men han har nå 2,5 poeng.
Runde 2 søndag 7. kl. 11

RundenePosted by Tore 07 Jul, 2019 08:01
Runde 2 starter søndag formiddag. Tre av partiene går på livebrett. Henrik, Eilif og Rune.
Et lokaloppgjør blir det også. Mellom Vegard og Bjørn Robert. Ikke bare et lokaloppgjør mellom to klubber, men de deler også rom i huset vi leier i Larvik.
Turneringsservice fungerer ikke (de er på saken)

Mester
Henrik Øie Løbersli, (2046) - Magnus Digernes, Nittedal (1997)

Kadett
Elias Horsfjord Glomnes, Oslo (1366) - Amund Pihl Strand (1665) 0-1

Senior 50

FM Petter Fossan, Stavanger (2295) - Eilif Odde (1969) 1-0

Klasse 4
Rune Edøy (1319) - Martin Skretteberg, Oslo (1397) 0-1
Markus Søderholm, Lofoten (1329) - Arild Myhre (1245) 1-0
Terje Wahl, Lillestrøm (1354) - Sverre Hoem (1256) 1-0

Klasse 3
Robin Wullum, Hell (1452) - Øyvind Hoem Vaseng (1531) 1-0

Klasse 2

Øystein Viken Kallset (1647) - Kim Roger Hansen Westrum, Nittedal (1731) 1-0

Klasse 1
Haakon Wright, Grorudddalen (1942) - Audun Hoem (1807) 0-1
Hans Arild Runde, Akademisk (1876) - Petter Andreas Wadstensvik (1925) 1-0
Tore Kallset (1810) - Ragnar Edvardsen, Drammen (1914) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1844) - Cornelius Kvendseth, Nordstrand (1964) 0-1
Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1842) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2

Kl 1055
Da starter vi snart her. Det er delvis overskyet vær i Larvik med enkelte spredte regndråper.

Kl 1130
Eilifs motstander Petter Fossan kom seint. Er i hallen nå. Eilif valgte avbyttevarianen i fransk. Eilif vil ha remis altså.
Rune har kommet godt i gang. Vet ikke hvilken åpning det er. Italiensk men ligner litt på spansk uten at svart har spilt a6. Men det er ikke i åpninga Rune har styrken. Det er heller i viljen til å angripe.
Amund spiller nimzoindisk og det kan han. Henrik spiller mot fransk forsvar. c-bøndene er byttet av og Henrik har fått f-bonden opp til f4. Vegard spiller Najdorf mot Bjørn Robert.
Eirik spiller Morragambiten mot Cornelius. Auduns motstander spiller samme åpning som Audun spiller med hvit. Nå skal vi følge med og se hva Audun mener er det beste motspillet mot den engelske åpninga med kongefianchetto. Dette kan vi få nytte av hjemme i klubben!
Tore har kommet over i katalan og motstanderen har slått bonden på c4. Petter er også kommet godt i gang. Petter har preppet siden i går kveld, og i hele formiddag (Petter er en naturlig early-riser), siden Hans Arild spiller mye forskjellig. Men akkurat nå husker jeg ikke hva de spiller.

Øystein spiller engelsk åpning med kongefianchetto. Øyvinds motstander var sein, og de har bare gjort få trekk. Ser ut som overgang Larsen-åpninga, 1.b3.
Sverre spiller berlinerforsvaret i spansk. Motstanderen valgte å svare med d3.
Og Arild spiller Black Swamp eller hva den heter den åpninga. Moderne Philidor er et annet navn på den. Første gangen vi møtte den åpninga var i Politiken Cup i Helsingør i 2015. Da Tore Kristiansen tapte mot åpninga, sprang Arild ned på bokutsalget og kjøpte boka om åpninga til klubben.

Kl 1135
Nye bilder lastet opp. Har ikke hatt tid å skrive tekst til dem. http://turneringer.ksk.no/#!album-142

Kl 1201
Petter spiller mot Grand Prix-angrepet i siciliansk. Og han har kommet veldig bra ut. Det er Petter som har bønder på femteraden! Øystein spiller ikke engelsk åpning. Han spiller mot hollandsk forsvar. Leningradvarianten. Og Øystein har fått spilt også b4, men det trenger ikke bety at hvit kommer til å rulle over svart på dronningfløya. Det vet vi som har spilt dette mot Thomas Nyland i klubben. Nok fordel for Øystein, men svart kan fremdeles angripe hvit på kongefløya.
Egentlig ser det bra ut på alle brett nå!
Arild har fått en bonde på f3 og hvit får problemer med å få sine offiserer over til å beskytte kongen. Arild har ikke rokert, og hvit har også en bonde på g4. Dette ser veldig lovende ut. Sverre har også linet opp sine offiserer til å peke mot den hvite kongestillinga. Begge løperne, dronninga og en springer. Der er det ingen bønder i veien, så hvit kan vel forsvare seg, men aktivt og godt spill av Sverre.
Øyvind har kommet fint ut og han har terrengfordelen og en liten fordel. Med svart.
Amund har fått en isolert dronningbonde (IQP). Og han har beholdt svartfeltløperen sin. Det ser bra ut.
Eiriks motstander, Cornelius, spiller fianchetto i alle åpninger. Svart som hvit. Og nå har han også fianchettert mot Morragambiten. Veldig rart. Men han har ikke rørt d- og e-bøndene sine, så det er ingen tagger der som Eirik kan angripe. Eirik har ofret bonde, og må vise at den er verdt det. Tore har også terrengfordelen i sitt parti. Bra.
Audun spilte e5 mot engelsk og han har nå også fått f-bonden til e5. Ser lovende ut.
Henrik har rokert langt og har spilt h4 for å angripe den svarte kongestillinga. Lovende, lovende.
Da jeg sto og kikket på Eilifs parti, kom Rune bort og lurte på om livebrettene virket. Han ble vel litt beroliget av at jeg sa ja til det.
Bjørn Robert spilte Le2-varianten i Najdorf mot Vegard. Henrik og jeg fikk ei fil fra Axel med den varianten, og den var kjedelig. Veldig posisjonell. Men kanskje det mest fornuftige som Bjørn Robert kan spille mot Vegard.

Kl 1206
Tydeligvis går det an å rokere langt med svart og angripe motstanderens kongestilling i avbyttevarianten i fransk. Eilif er under press.
Burde Rune ha slått med g-bonden i 15. trekket?

KL 1227

Angrepet til Arild har gått i stå. Motstanderen har flyttet kongen sin til e1 og fått dronninga si på f1 og et tårn på h1. Mens Arild ikke har brutt gjennom. Sverres angrep er også avblåst. De har byttet av dronningene og den ene løperen. Men Sverre har kontroll over den eneste åpne linja på brettet, d-linja.
Amund har byttet av løperne, og jeg er litt usikker hvordan han skal utnytte sin isolerte dronningbonde nå.
Øyvind har mistet terrengfordelen sin og motstanderen har plantet en springer på e5. Med bonde på d4 og løper på b2, står den der, men den gjør ikke så veldig mye annet. Øystein har spilt sin d-bonde fram til d5, mens motstanderen har svarte bønder på e5 og f5. Det kan komme et angrep på kongefløya fra svart nå, mens Øystein nok vil presse på dronningfløya. Vegard ligger minst to utviklingstrekk bak Bjørn Robert som bare trenger å rokere før han har flyttet ut alt. Men han har valget mellom lang og kort rokade. Tøft å rokere langt, dog. Audun har også mistet den ørlille fordelen han hadde i sted. Det ser likt ut. Mens Petter angriper den hvite kongestillinga med h5. Petter har ikke rokert, så tårnet på h8 vil være med i angrepet.
Også Tore har mistet terrengfordelen i sitt parti og det ser likt ut. Motstanderen hans er i godt humør, så det spørs. Eiriks motstander har en dominooppstilling med bøndene sine på 6. og 7. raden. Alle står på de hvite feltene. Unntatt på c6, for den bonden er byttet ut, men der står det en springer i stedet. Det kan bli vanskelig for Eirik å bryte gjennom dette. Henrik har fått spilt h5, men motstanderen har sine bønder foran kongen på 7. raden, og han angriper på dronningfløya og har en b-bonde på b4.

Og jeg liker ikke stillingene til Eilif og Rune på livebrettene. Etter trekk for Eilif og trekk 21 på Rune.

Kl 1305
Det går litt tid til noen kongressaker innimellom her...
Amund står bedre enn motstanderen siden motstanderens konge står fremdeles på e1 og løperen på f1. Han ligger, med hvit, flere utviklingstrekk bak Amund. Det må Amund utnytte og han har fått dronninga si opp i spill. Jeg tror dette skal gå bra for Amund.
Eilif angriper kongestillinga til Petter Fossan, og det er kjekt. Rune har ofrret offiser på kongestillinga til sin motstander. Artig.
Petter står kvalitet over. Eirik og Cornelius har bare gjort et trekk hver den siste halvtimen. Og det er Eirik som har brukt mest tid. Audun angriper sin motstander. Han har fått dronninga opp på h-linja og angriper med f4. Ligner litt på et hollandsk-angrep nedover f-linja. Tore står kanskje littegrann dårligere? Begge springerne er byttet av og nå blir kanskje også dronningene byttet av.
Vegard og Bjørn Robert glemte jeg å sjekke. Øystein får et angrep på kongestillinga si mot seg. Sverre har mistet kontrollen over d-linja og har byttet av et tårn. Arild sitt angrep er ikke på kongestillinga, men på kongefløya nå. Motstanderens konge har nå kommet seg over til c2. Arild kan åpne opp på dronningfløya hvis han vil. Øyvind husker ikke jeg nå. Det diskuteres høylytt på benken bak, og det er litt vanskelig å konsentrere seg.

Kl 1325
Øyvind står bonde over, men motstanderen har kompensasjon for den. Øyvinds tårn står fremdeles ubrukbare på f8 og a8. Petter står kvalitet over, men Runde angriper med dronninga si i den åpne kongestillinga til Petter. Usikkert. Amund står bonde over, og har godt spill.
Sverre står bonde under, og står dårlig. Motstanderen presser bøndene sine framover og har alle på fjerde- og femteraden. Med kontroll over den åpne linja kan dette bli litt vanskelig for Sverre. Arild har fått inn en bonde på g3, men mister den snart. Arild har ikke utviklet løperen på c8 eller tårnet på a8, og hvis spesielt tårnet kommer med i spill i den åpne h-linja, kan det bli lettere for Arild. Eller om han greier å bryte opp dronningfløya der motstanderens konge befinner seg.
Øystein er under angrepå på kongefløya, men det ser ut til at han forsvarer seg godt og at det ikke er farlig. Øystein har ikke gjort noe på dronningfløya ennå. Henrik har byttet av dronningene og går for et bedre midtspill der han har en springer i sentrum. Henrik står littegrann bedre. Tore har fått byttet av dronningene, og har kontroll. Begge har to tårn og to løpere og 7 bønder hver. Liker stillinga til Tore.
Eirik har fått en bonde på f6 som Cornelius kan ta. Men Eirik kan ta h6-bonden, og dette tenker han på nå.
Bjørn Robert har ofret bonde mot Vegard, og presser på overalt. Alle Vegards offiserer står på 7. og 8. raden.

Kl 1350
Da har alle fått banan! Etter 2,5 timers spill passer det.
Petter har mistet et tårn. Det har nok blitt offer for en dronninggaffel på konge og tårn. I sluttspillet har Petter bonde mot springer. Begge har også tårn og løper. Petter bør nok tape. Audun står fortsatt på kongestillinga og er aktiv der. Det blir ikke noe angrep der, men stillinga til Audun er fin.
Eirik
står fremdeles bonde under. Den han ofret i åpninga. Nå har han dronning på h7 og Cornelius har kongen sin på f8 og en løper på g7 som dekker alle inngangsfeltene for dronninga. Eirik forsøker å finne noe. Cornelius har ikke utviklet løperen på c8 eller tårnet på a8, så Eirik kan kanskje utnytte det?
Tore står like greit som i sted. Bjørn Robert hadde en farlig fribonde i c-linja, men før jeg gikk tilbake kikket jeg på det partiet igjen. Nå er c-bonden borte, og Bjørn Robert legger press nedover c-linja. Vegard har fremdeles bonde over. Henriks stilling liker jeg litt mindre. Svart har vel et ørlite overtak. Ikke at det er grunn til å frykte noe.
Øystein har ei litt åpen kongestilling og g-linja er halvåpen mot den svarte kongestillinga. Men Øystein har kontroll, ser det ut til. Øyvind står fremdeles bonde over, men er presset.
Sverre har mistet en bonde til og har bondeminoritet på begge fløyene. Arild har byttet av dronningene, og har fått i gang tårnet på a8. Det er nå inne i stillinga til hvit. Bonde under for Arild. Amund har fremdeles bonden, og den er litt under press. Men stillinga er fin for Amund.

Kl 1420
Sverre har gitt opp. Arild står til tap. To bønder mot løper og tre bønder. Petter står til tap, og har nå gitt opp. Vegard og Bjørn Robert er ferdige, og de tok remis.

Eirik står to bønder under. Om han greier å få til noe er litt usikkert.
Jeg har fullstendig glemt tidligere at Audun ofret kvalitet for godt spill. Han fikk bonde for kvaliteten og har et kraftig press på kongestillinga. Audun har mulighet tli å ta evig sjakk med Dg3+ og Dh3+, men har andre muligheter for å forsøke å vinne. Om det er vinst, greier nok Audun å regne seg fram til. Det er motstanderen som har dårligst tid.
Henrik står fint, men det er vel kanskje remis? Henrik kan få en fribonde på dronningfløya, men hvis han bytter av tårnet og springeren har svart en fribonde på d5 som kongen må passe på. Det er ikke enkelt. Henrik har god tid. Tore spilte remis.

Øystein vant. Han truet matt, og i komplikasjonene som fulgte greide motstanderen å forsvare seg i første omgang, men Øystein hadde flere trekk som motstanderen ikke greide å parere.
Amund vant. Han fikk gaffel på dronning og tårn, og i samme renna fikk han byttet av dronningene. Komplett vunnet sluttspill to tårn mot tårn og springer samt fjern fribonde som motstanderen ikke kunne stoppe. Øyvind taper. Han måtte gi kvalitet, og motstanderen har også en farlig fribonde på c6.
Eilif er snart matt og Rune taper også.

Kl 1431
Audun vant Han hadde forsert matt etter at han ofret tårn. Det var bare å spille, sier Audun, for hvis det ikke fungerte, hadde han evig sjakk-muligheten.
Det var ikke kvalitet som Audun ofra tidlig, det var bonde. Kvaliteten ofra han rett før kongeangrepet.
Øyvind har gitt opp.

Kl. 1449
Både Eilif og Rune har gitt opp.
Henrik spiller videre. Det ser vanskelig ut i tårnsluttspillet noe annet enn remis. Svarts fribonde i d-linja blir for sterk hvis tårnene byttes av.
Eirik spiller også videre. Det er bare de to igjen nå. Eirik har vunnet tilbake en bonde, men Cornelius har fått ut alle offiserene sine, og de spiller nå med to tårn og to lette offiserer hver. Cornelius har bonde og ei bedre stilling.

Kl 1456
Nå renner det inn med kongressdelegater her. Både Tor Wetle og Roar Nakken har kommet.

Kl 1508
Eirik er ferdig. Finner ham ikke og vet ikke hvordan det har gått.
Henrik har vunnet d-bonden til motstanderen mot å gi en av sine bønder på dronningfløya. Nå står Henrik bonde over. Begge har tårn, og b-bønder. Samt at Henrik har 3 bønder på g-e mot to. Henrik taper i hvert fall ikke partiet. God tid har han også.

Kl 1529
Eirik har tapt opplyser broren.

Kl 1545
Henrik
går nå etter b-bonden til motstanderen. Han spyttet ut snusen og gikk med kongen mot b-bonden.

Kl 1611
Det ble remis på Henrik. Han fikk tak i b-bonden, men greide ikke vinne allikevel. Det var han ikke særlig fornøyd med.

Da er det samling for kongressdelegatene fra Møre og Romsdal her. Liten orientering.


Next »