2018 Landsturneringa

2018 Landsturneringa

9. runden lørdag 14. kl. 10

RunderPosted by Tore Sat, July 14, 2018 05:46:17
9. runden starter lørdag formiddag 14. juli klokka 1000.

Lilleputt
Even Gildestad (1259) - Sigurd Lye, Sandnes (1279) 1/2-1/2
Kadett
Niklas Unneland, Aalesunds (1343) - Amund Pihl Strand (1693) 1/2-1/2
Junior
Aleksander Flæsen, Stavanger (1885) - Petter Andreas Wadstensvik (1913) 1-0
Mester
Anton Darnell (2012) - Fredrik Aunan Lindsøe, Levanger (2084) 1/2-1/2
Klasse 1
Simen Sørensen, Sevland (1908) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1902) - Audun Hoem (1852) 0-1
Klasse 2
Thoralf N Barstad, Nordstrand (1695) - Tore Kallset (1772) 1/2-1/2
Ulrikke Langvik, Trondheim (1640) - Iver Halse (1685) 0-1
Bjørn Benjaminsen (1684) - Ole Reza Drønen (1743) 0-1
Klasse 3
Kristian Thunestvedt Evjen, Sandnes (1571) - Vegard Viken Kallset (1545) 1-0
Øystein Viken Kallset (1571) - Rune Borøy, Fauske (1507) 1-0
Rune Kleiven Rynning, Florø (1550) - Øyvind Hoem Vaseng (1520) 0-1
Klasse 4
Sverre Hoem (1279) - Kjell Hjelle, Bodø (1294)

Kl. 0947
Da er vi klare for runden her. Vi må være ute av rommene til klokka 11.
Ei utfordring er VegardS som har bestlt flybillett tilbake til Kristiansund i ettermiddag. Han må dra klokka halv ett herifra. Hvordan VegardS kommer til å spille, får vi se. Kommer han med et raskt remistilbud, kommer han til å gå aktivt ut for å vinne raskt, eller spiller han som vanlig?

I klasse 1 får vi et klubboppgjør mellom Eirik og Audun. Det blir nok akselerert drage. Og vi har de to spennende partiene i klasse 3 om klasseseieren for VegardVK og Øystein.

Kl. 1009
Da fikk vi vårt første resultat. Fredrik fra Levanger tilbød Anton remis, og Anton tenkte ei stund, og tok imot. Det var kanskje ikke helt uventet.
Anton skal følge partiet mellom hans Benjamin Haldorsen og Lars Oskar Hauge i eliteklassen. De kan begge to ga GM-napp i dag, hvis de vinner. Og de spiller mot hverandre. Anton forsvant inn rommet der Kjetil A. Lie og Espen Lie kommenterer partiene fra eliteklassen.
Følg partiene på arrangørens side her... eller på chess24 her...

Even spiller si faste åpning nå om dagen. Det ble ikke akselerert drage som Eirik må spille mot, men den hyperakselererte dragevarianten i siciliansk som Audun spiller i dag. Audun giddet ikke preppe i går, siden han visste at han fikk spille denne varianten i dag.

Kl. 1027
Det er en del fredelige her i dag. Det er mange partier som har tatt remis, etter få trekk. En av dem kom til meg og unnskyldte seg at han tok remis etter bare 6 trekk. Men mesterskapet har vært dårlig, og det er vel like greit å være ferdig med det. Og så er det de spillerne som skal kjempe og kjempe for å redde ei dårlig turnering med seier i sisterunden.
Og så er det alle dem som har noe å kjempe for. Nå sa turneringsarrangøren at det bare blir premier til de 10 beste i hver klasse. Det er nesten uhørt, det pleier å være 1/3-dels premiering.

VegardVK tenkte i går kveld på å spille den samme varianten som Øystein spilte mot samme motstander i går. Det ble han sterkt anbefalt ikke å gjøre. Og vi satset heller på å møte engelskåpninga til Kristian Evjen med noe som lignet på Grünfeldindisk forsvar. Audun som spiller mye engelsk, kom til og hjalp Øystein og VegardVK med preppinga.
Og det har VegardVK fått i dag. Motstanderen har riktignok fått to sentrumsbønde,r men siden c-bonden er borte, kan d4-bonden bli svak.
Øystein spilte engelsk åpning og ble møtt med 1...b6 og 2...f5 Det er vel noe hollandsk forsvar?
Øyvind spiller italiensk, og den moderne varianten som bl.a. Magnus Carlsen spiller nå for tida. Men Øyvind har tydeligvis ikke kontroll på moderne teori, for han har ikke flyttet løperen sin helt tilbake til a7. Den står fremdeles på c5, og det kan være en liten svakhet.

Bjørn
møter hollandsk forsvar mot Ole fra Ålesund. Det var forventet. Ole spiller f-bonden fram hvis han greier det i alle åpninger.
Tore spiller Grünfeldindisk, men spilte d5 uten at motstanderen hadde spilt fram springeren til c3. Da de byttet av på d5, og bonden kom fram til e4 og jaget springeren, kunne ikke Tore slå av på c3, men måtte flytte springeren til b6-feltet. Så vidt jeg husker fortalte Axel Smith i klubben for en del år siden, at dette skulle man ikke gjøre. Man skal vente med d5 til springeren har kommet ut på c3. Men det har rent mye vann i bekkene på Skorpa siden da, og det har sikkert kommet mye ny teori i også denne åpninga.
Iver får ikke spilt Meranervarianten, stakkars. Han inviterer og inviterer, men får ikke napp. Heller ikke Ulrikke gikk inn i den i dag, da Iver spilte semislavisk forsvar.

Eirik har valgt Maroczsy-varianten (uttales Marotsi og ikke med -k-, se engelsk wikipedia) mot den hyperakselererte dragevarianten til Audun. Og Eirik som skryter av at han spiller så skarpt og aggressivt. Og så velger han den mest kjedelige av alle kjedelige måter å spille mot dragevarianten på...
Nei, nå er ikke noe hellig her blant Kallsetene. Faren spilte gambit i går, og Eirik spiller kjedelig i dag. Har de byttet om på noe?
VegardS åpnet med 1...b6, og jeg trodde at VegardS hadde funnet ei ny åpning. Dette er Owens forsvar, men VegardS gikk raskt over i dronningindisk, og er tilbake på kjent grunn.

Petter preppet i går kveld firspringer og trodde at Aleksander fra Stavanger spilte skotsk firspringer. Han fant få partier på ham, men mange lynpartier på chess.com Og skotsk firspringer har det blitt, og Petter flashet ut svartrekkene like fort som Aleksander spilte sine.
Amund spiller Stonewall i dag. Men det har allerede åpnet seg i sentrum, siden springeren til Amund på e4 har blitt slått av, og han har slått tilbake med d-bonden.
Even har byttet av en bonde, og de har to halvåpne linjer.
Sverre har i dag på seg ei Liverpool FC-trøye det står Henderson 14 på. Ikke vet jeg hvem han var, eller er, men Sverre spiller i hvert fall mot spansk åpning.

Kl. 1106
Øyvind
har en kombinasjon nå, der han kanskje vinner offiser, Jeg har ikke tid til å se på alle variantene, for det var mange muligheter for Øyvind og motstanderen. Øyvind fikk slått på f2 med løperen. Den sjakket kongen på g1 og truer tårnet på e1, samt en udekket springer på g3. Men springeren til Øyvind som dekker den løperen, den er truet av en bonde. I tillegg er Øyvind offiser under, for motstanderen har slått Øyvinds løper på g6 med sin springer. Den springeren kan Øyvind slå, men springeren kan ikke slå Øyvinds tårn, for det er flyttet fra f8 til e8. Komplisert? Ja. Er Øyvind god i slike stillinger? Ja. I dette mesterskapet oppsøker han dem. Øyvind har blitt en helt ny sjakkspiller siden i fjor.

VegardVK står litt trangt og har ikke fått ut alle offiserene sine, men det er bare spilt 12 trekk i partiet, og det er vanlig. Øystein har hvit og har fått ut alt, og han har fremdeles hvitfordelen i sitt parti.

Bjørn: Ole legger an til angrep på kongefløya. Springeren er flyttet til h-linja, og løperen er også flyttet unna. Den er gått ned på e8. Nå skal kanskje det tunge batteriet med tårn og dronning opp og fram mot Bjørns konge?
Iver kan slå på f3 nå, men Ulrikke har to tårn i de linjene som da blir halvåpne. Stillinga til Ulrikke minner om den hun hadde mot Bjørn, og det kan tyde på at hun har fått ei stilling hun er vant til å spille. Det trenger ikke være en fordel for Iver.
Tore har heller ikke fått ut alle offiserer, men de kommer jo etter hvert. Det er ulempen med å ha svart.

Det ble katalansk åpning i partiet til VegardS. Og det har blitt kaos i partiet mellom Eirik og Audun. Begge to liker kaos i partiene sine, for ingen av dem er skuggeredde, og de møter gjerne fanden på flat mark til et slag sjakk. Dette kan vli vilt, og det har det forsåvidt blitt.
Audun har slengt ut et fiskesnøre med agn, som Trond Harald pleier å si det, og lar Eirik ta g5-bonden hans. Hvis Eirik tar den, er det åpent inn til den svarte kongen. Men hvis han tar den, vil Audun slå bonden på g3 med sin løper. Hvis Eirik tar den med h-bonden, vil dronninga til Audun komme inn på g3. Det er så komplisert og kaotisk som det høres ut som.

Petter
har offiser mot bonde i partiet. Vet ikke hvorfor Aleksander spiller videre, men jeg sto lenge og telte alle offiserene. Petter har dronning, to tårn, springer og to løpere, mens Aleksander har dronning, to tårn, springer og løper.
Amund har utlignet i sitt parti, og det har blitt åpent, og det passer Amund.
Even er i sluttspill med tårn og springer hver. Samt 5 bønder. Men Even har i dag også en isolert bonde i d-linja. Even har 3 bondeøyer mot motstanderens 2.
Hos Sverre har det ikke blitt byttet av en eneste brikke, og det ser trangt ut på kongefløya. Der står det mange bønder og offiserer.

Kl. 1144
Even har spilt remis! Og han har fått deltakermedaljen sin. Skal ta bilde snart.
Det ser ikke bra ut for VegardVK nå. Motstanderen har fått en bonde på d6. Den er litt langt fram, men den er forsvart av mange av offiserene til hvit.
Øyvind har byttet av et par lette offiserer. Det ser helt greit ut, men motstanderen presser litt i f-linja. Øyvind vant ikke offiser, men to bønder har han over. Det ser vinst ut.

Bjørn har låst av alle linjer fra f til c. Ole har en springer på e4, og Bjørn har en springer på e5. De kan ikke jages bort av bønder.
Tores ser veldig remisaktig ut. Iver har vunnet tårn, men det er 8 bønder hver, så hvordan han har fått tak i den, det så jeg ikke på noteringsarket.

Audun og Eirik slo hverandres g-bønder! Tøffe karer dette. Men etterpå har det skjedd noe, og Eirik står kvalitet og bonde over, og har fått dronninga si i den halvåpne g-linja. Men Audun har fått VegardS står springer over. Lurer på om han vinner før han må dra om en halvtime...
Petter står fremdeles offiser over, men motstanderen har kastet alt fram i et sterkt press nedover e-linja. Amund har fått en springer inn i stillinga til Niklas. På feltet d3 der den er gardert av e-bonden.
Henderson 14 har byttet av et par lette offiserer, og Sverre presser på h6-feltet. Han har dronninga si på h5 og en springer på f5, og han kan flytte tårnet sitt til h3. Svart kan forsvare seg greit.

Kl. 1218
VegardVK
har tapt partiet sitt. Øyvind har vunnet, og VegardS har spilt remis. Om han tok remis, fordi han måtte dra, eller det var remis i partiet, det vet jeg ikke.

Petters stilling har jeg nok misforstått. Der jeg har sett en løper til Petter, har det stått en bonde. Må nok pusse kontaktlinsene. For nå er det lik stilling og Petter har plutselig fått 6 bønder og ikke 5 som jeg trodde han hadde i sted. Jaja (får vel høre det noen ganger)
Amund har byttet av tårnet, og spiller nå med løper og springer mot løper og springer. Amund har fremdeles springeren på d3 og Niklas forsøker ikke å vinne. Han har bondemajoritet på dronningfløya med 3 bønder mot Amunds 2. Amunds konge blir mer og mer aktiv, så Amund har nok lyst å vinne dete partiet.
Sverre presser fremdeles på h6-bonden til motstanderen fra Bodø.
Bjørn har byttet av noen offiserer og det er en liten fordel til Bjørn i det andre oppgjøret mot Aalesunds i dag.
Tore spiller dronning, tårn og springer mot dronning, tårn og løper og 6 bønder hver. Foreløpig er Tores springer litt bedre enn motstanderens løper.

Kl. 1227
I Ivers parti har Ulrikke eller Iver åpnet b-linja. Det er hvit som har kontrollen over den, men med ekstra tårn for Iver (hvis jeg har sett riktig i det partiet da) skal dette gå greit.

Kl. 1235
Tore
har tatt remis. Øystein er i tårnsluttspill og har et langt mer aktivt tårn. Litt bedre bondestruktur også. Han spiller for å vinne.
Bjørn mistet nettopp offiser og er nå ute i sluttspill med tårn mot tårn og løper.
Iver har tatt kontrollen over b-linja.
Det er fremdeles kaos i partiet mellom Audun og Eirik. Eirik har ikke tatt igjen løperen som har slått tårnet hans på c1. Løperen står der fortsatt. Eirik har også en løper som står i slag av dronninga, men Eirik truer også en avdekkersjakk hvis han får flyttet fram bonden sin. Den vil da true Auduns dronning. Og Audun kan heller ikke ta Eiriks løper siden det blir den samme avdekkersjakken på dronninga på det feltet.

Petter står greit, og det er lik stilling, men Aleksander har terrengfordelen. Amund og Niklas har byttet av en bonde på dronningfløya, og det ser remis ut.
Sverre har ikke kommet gjennom i angrepet på h6-bonden, men han har tatt g-bonden til motstanderen. Så han står bonde over.

Kl. 1244
Amund
har spilt remis, og forteller at det var Laskervarianten i dronninggambit de spilte.

Kl. 1248
Bjørn
har gitt opp. Han regnet feil og glemte av at han ikke hadde tatt med tårnet. Det var det beste partiet Bjørn har spilt i dette mesterskapet, sier han.

Kl. 1309
Audun
satte nettopp Eirik sjakk matt.
Ivers stilling er ikke så god som jeg har trodd. Riktignok har han tårn over, men løperen til Iver er innestengt bak egen bondekjede. Det eneste løperen kan gjøre er å ofre seg på en forsvart bonde. Det kan bli en mulighet i et sluttspill, men ellers gjør den ikke så mye.
Ulrikke har også en løper bak sin egen bondekjede, men den blir jo en god forsvarer siden det er Iver som skal vinne partiet. Da er forskjellen i realiteten ikke så stor.
Øystein har ei veldig god stilling i tårnsluttspillet nå. Han har fått en bonde på sjuenderaden, og han kommer til å trenge inn med kongen sin.
Petter står ikke så godt i sluttspillet. Han har en dårlig bondestruktur, og spiller med tårn og løper mot tårn og løper. Motstanderen har tre sammenhengende bønder på kongefløya. Men det ser ikke bra ut.

Kl. 1320
Petter
har tapt.

Kl. 1326
Iver
har vunnet. Han ofret den innestengte løperen sin på h4-bonden og fikk en bonde til.
Øystein har vunnet.

Kl. 1340
Sverre
står offiser over i sluttspill, og vinner snart.

Kl. 1345
Motstanderen til Sverre prøver å få evig sjakk. Og hvis Sverres konge gjemmer seg på feil sted, forklarer han, kan Sverre til og med gå matt.

Kl. 1415
Nå har Sverre kommet seg unna sjakkene. Han hadde mulighet for en tre-trekksmatt, men han så det ikke. Den er fremdeles på brettet, og han finner den nok. Sverre har god tid.