2018 Landsturneringa

2018 Landsturneringa

8. runden fredag 13. kl. 10

RunderPosted by Tore Fri, July 13, 2018 07:08:36
8. runden starter fredag formiddag 13. juli klokka 1000.

Lilleputt
Even Gildestad (1259) - Julie Sømhovd, Nordstrand (1110) 0-1
Kadett
Amund Pihl Strand (1693) - Andreas Fuskeland Kro, Selbak (1492) 1-0
Junior
Petter Andreas Wadstensvik (1913) - Noam Aviv Vitenberg, 1911 (2220) 0-1
partiet sendes direkte
Mester
Terje Lund, Levanger (2086) - Anton Darnell (2012) 1/2-1/2
Klasse 1
Vegard Simensen (1945) - Jonas H. Rasmussen, Bergens (1892) 1/2-1/2
Eirik Aarnes, Stjernen (1786) - Eirik Viken Kallset (1902) 1-0
Audun Hoem (1852) - Morten Rolstad, Oslo (1805) 1-0
Klasse 2
Tore Kallset (1772) - Halvard Haug Flatebø, Sevland (1781) 1-0
Iver Halse (1685) - Vidar Gjære, Aalesunds (1625) 1/2-1/2
Kjell S Thoreby, Sarpsborg (-) - Bjørn Benjaminsen (1684) 0-1
Klasse 3
Kristian Thunestvedt Evjen, Stavanger () - Øystein Viken Kallset (1571) 1-0
Vegard Viken Kallset (1545) - Ingrid Strand, Modum (1520) 1-0
Øyvind Hoem Vaseng (1520) - Ali Azadkah, (-) 1-0
Klasse 4
Anniken Vestby, Tromsø (1318) - Sverre Hoem (1279) 1-0

Kl. 1029
Må skrive i kommentarfeltet fra telefonen siden pc-ens oppdateringer bare er på 3%.

Amund kom litt seint i dag. 8 minutter. Han var i salen rett før runden startet. Men sitter nå med hettegenser så det er nok kjølig i salen. Even spiller samme åpninga han kan. Den han har lært fra boka til Axel Smith om e3-åpning.
Eirik og motstanderen har spilt raskt. 14 trekk i Tarraschvarianten i fransk. Eirik har 1:35 på klokka. De startet på 1:30. Denne varianten har Eirik spilt både med hvit og svart de siste dagene. VegardS spiller Londonsystemet. Det har han gjort i mange år og kan det. Audun spiller engelsk, og motstanderen har kopiert ham trekk for trekk.

I klasse 2 har Tore spilt en gambit mot f5. Han gir e4-bonden. Iver spiller mot Pircs forsvar. Bjørn trodde han fikk en Trompovskij i dag, men nå har det gått over til Stonewall. Det pleier Bjørn å spille sjøl.

I klasse 3 spiller Øystein den varianten han preppet i morges. VegardVK spiller Londonsystemet. Og Sverre i klasse 4 har ikke gjort trekk, siden motstanderen ikke har dukket opp.

Kl. 1051
Øystein
har vunnet bonde. Og stillinga er åpen. VegardVK angriper. I Londonsystemet har motstanderen byttet av løperen til VegardVK på g3, og han har ei halvåpen h-linje. Og VegardVK har flyttet den bonden fram til g4.

Jeg vet ikke hvilken åpning Anton spiller med eller mot, men der også har motstanderen spilt fram g-bonden sin. Anton har ikke rokert, mens motstanderen, Terje Lund fra Levanger, har rokert langt.

Even har en isolert d-bonde, ellers materielt likt. Motstanderen har brukt over 40 minutter, mens Even bare en 10.
Petter spiller Colle-Zukertort mot Noam. Partiet sendes live. Amund forsøkte å spille Londonsystemet, men da motstanderen spilte Lf5 i åpninga (latvisk forsvar heter det visst), gikk Amund over til vanlig Dronninggambit i håp om at svart skulle gå i ei felle der han mister bonde. Det gjorde han ikke, og Amund står allikevel godt, og har terrengfordel på dronningfløya.
Sverre spiller a6 mot spansk åpning. I partiet til VegardS er det helt normalt. Ikke ferdig med åpninga. Eirik har hengende bonde på d6, og det er normalt. På to trekk har de nå brukt til sammen 40 minutter. Ivers stilling ligner på italiensk som Iver pleier å spille. Men åpninga var moderne forsvar.
Det kan se ut til at Audun møter sin egen variant i engelsk. Men at det er svart som spiller den. Svart har spilt Tb8. Bjørn har fått byttet av to lette offiserer. Øyvinds motstander spiller ikke så passivt som han gjorde mot VegardVK i 6. runden. Men det er Øyvind som er den mest aktive og står litt bedre.

Kl. 1130
Nå ser det dårlig ut for Øystein. Han må gi dronninga for løpet og tårn. Øystein tok en bonde til, og han sto to bønder over. Det spørs om han ikke burde ha tatt den siste. Kongen hans ble jaget til d8, og med dronning på b6, truet motstanderen å spidde dronninga på kongen med en løper til a5. Det avverget Øystein, men nå truer en avdekkersjakk med løperen og bak løperen står et tårn og truer dronninga. Øystein har også dårlig utvikling, så hvis hvit bare kjører på, og ikke blir fornøyd nå, kan det gå raskt over for Øystein.
VegardVK
på nabobordet står likt materielt. Ingen av dem har rokert, og h-linja blir helt åpen. Øyvind har trekt seg litt tilbake, og svart har nok utlignet nå.
Even
har mistet d-bonden sin og er bonde under. Litt svak utvikling også. Amund har byttet av dronningene og presser svart.

Kl. 1206

Faren over-signalet kan lyde over det ganske land. Bare et kort ett. Det er fremdeles vanskelig for Øystein. For motstanderen tok ikke avdekkersjakken. Han gikk inn med løperen på f8, og truer bonden på g7, og han trodde at han fikk tårnet på h8. Et helt tårn hadde vært bedre enn dronning for løper og tårn. Men han overså en mellomsjakk med dronninga til Øystein. Han sjakket kongen, og den gikk et felt til sida, til d1. Han ønsket ikke gå mellom med dronninga, og heller ikke løperen som står på f1. Øystein kunne da i det siste tilfellet ha tatt bonden på g2 og truet det hvite tårnet på h1. Øystein gikk med dronninga til g6 og dekket bonden. Han har også fått ut springeren på g8, slik at tårnet er fritt. Men Øystein har ei elendig kongestillinga, og ingenting er avklart i dette partiet.

Even bukket og tapte partiet. VegardVK har det ikke skjedd noe. Petter står likt, ser jeg på chess24. Amund har også byttet av dronningen, og VegardS tilbyr dronningbytte nå.
Tore
har bonde over. Begge har dronning, tårn og lett offiser hver. Sverre har mistet en bonde på h6, men Sverre har ikke tatt løperen som tok bonden. Det ville ha vært for farlig, men han har to springere i sentrum og har nok kompensasjon for bonden.
Eirik har isolanibonde i d-linja, og ser ut til å ha godt offisersspill rundt bonden sin. I partiet til Øyvind har han kontroll over sentrum, men motstanderen kjører på på begge fløyer. VegardVK fikk ikke åpen h-linje. Motstanderen slo h6-bonden igjen med sin bonde. Ikke springer eller tårn som jeg trodde. Audun presser på dronningfløya. Motstanderen har ikke utviklet noen av offiserene på kongefløya. Og Anton og Terje Lund har begge rokert langt.Kl. 1238

Øystein forsvarer seg. Men at dette kan gå, kan ikke være mulig. Tårnet til Øystein gikk opp til a6, for å komme ut den veien, men det måtte raskt trekke seg ned igjen til utgangsstillinga si. Men Øystein har fått ut et par av de andre offiserene, og hvit har ikke mye tid på seg før Øysteins offiserer kommer kongen til unnsetning.
VegardVK presser litt på kongefløya. Begge har rokert langt, så det betyr ikke så mye. Kanskje han kan vinne en bonde på sikt. Øyvind har avverget presset på sin egen kongestilling, for nå er det Øyvind som presser motstanderens kongestilling. Sverre har bonde under, men nå angriper begge to.
Bjørns kongestilling på dronningfløya er sprengt vidåpen. Bonde har han mistet også. Tore er i dronning- og tårnsluttspill med bonde over. Ser veldig bra ut, for motstanderen har en enslig bonde i d-linja og bare to bønder på hver fløy, mens Tore har tre bønder på hver side. Iver har lik stilling.
Audun
kan tape bonde nå. Ser litt kaos ut, der flere offiserer står i slag. Eirik har kvalitet under, men løperen hans er sterk. VegardS står ganske likt. Ikke byttet av dronninger. De står og stanger mot hverandre på b3 og b6. Anton har spilt remis. Amund har to tårn i ei åpen a-linje. Ser veldig bra ut.

Kl. 1250
pc-en er kommet opp igjen. Skal legge inn og kommentarene jeg skrev etter hvert.

Øystein gikk matt nå. Til slutt ofret motstanderen en offiser på de to bøndene foran kongen til Øystein, og det var uungåelig matt i alle varianter.
VegardVK ser ut til å vinne offiser nå. Han truer springeren på h7, men må til gjengjeld slippe motstanderen inn i kongestillinga siden hun truer bonden på a2 med dronninga si og en løper.
Øyvind presser på, og står litt bedre.
Sverre har enten bukket eller ofret offiserer for angrep. Men ligger nå 2 springere under minst.
Amund står veldig godt nå. Motstanderen har en svak bonde på b7 som Amund kan angripe.
Eirik ga også opp nå. Men Tore har vunnet. VegardS har to tårn i e-linja og presser på litt der. Han har gitt en bonde for dette spillet i e-linja, så materielt blir det likt.
Audun står to bønder over, men har dronning og springer inne bak motstanderens linjer. Greier han å få begge ut?
Iver tok remis i remisstilling. Dronning og 6 bønder hver i kliss lik stilling, var det ikke så mange alternativer.

Kl. 1313
VegardVK
har nettopp vunnet. Da er stillinga byttet om mellom brødrene. VegardVK har et halvt poeng på Øystein.
Øyvind står veldig godt nå. Dette bør han vinne, og Sverre ga seg. Jeg snakket med motstanderen hans, og han ble så opptatt av springerne i angrepet på kongestillinga hennes, at han glemte at løperen hans sto i slag. Og så ga han den ene offiseren etter den andre.
Amund har vunnet, og Petter står likt ifølge chess24 Han fikk også en sjokolade nå. VegardS har bonde over i springersluttspill, men det ser remisaktig ut. Den er fribonde, men litt for langt fram. Audun har to bønder over og kjempestilling. Dette bør han vinne nå, men han har lite tid. 5 minutter på 10 trekk.
Bjørn er ferdig, men jeg vet ikke hvordan det har gått.

Kl. 1343
Da har Amund og jeg stått og fulgt med på tidsnøden i partiet mellom Petter og Noam. Ved et trekk hadde Noam bare 1 sekund igjen før han trykket på klokka. Men så spilte Petter noen en-trekkstrusler, og Noam bygget seg opp til over minuttet. Nå har begge to fått en halvtime ekstra, og begge to tok seg ei lita pause. Petter gikk på toalettet, mens Noam tar seg en tur rundt i lokalet.

Også Audun hadde tidsnød i partiet sitt. Ikke så ekstrem som Petter og Noam, men det var ei annerledes stilling med mye å regne på. Audun har nok funnet de rette trekkene, for han kom ut av tidsnøden med to lette offiserer for tårn, og fribonde på sjetteraden.

Øyvind vant sitt parti. Det endte i en kombinasjon med dronningavbytte, der Øyvind minst hadde vunnet et tårn.
VegardS har mistet fribonden sin, og nå er det springersluttspill med 5 bønder.

Kl. 1405
Audun
har likt offisersspill nå, men har fribonde og mange flere bønder.

Kl. 1432
Audun
vinner snart nå. Motstanderen burde ha gitt opp for lengst.
Og nå vinner også VegardS bondesluttspillet. Han fikk byttet av springerne, og fikk opposisjon.

Kl. 1739
Cirka klokka 1515 var alle ferdige.
Audun vant sluttspillet sitt.
VegardS tapte sitt bondesluttspill. Han er lei seg for at han overså en enkel vinst.
Petter tapte. Da vi viste ham partiet etterpå, sa han at han trodde at han sto dårligere enn han gjorde. Men det var bukken som kostet ham partiet.

Klokka 1700 tok vi et lagbilde med alle sammen. Det var Rune Edøy, som har kommet for å spille i NM i lynsjakk som tok bildet.

Og klokka 1800 er det NM i lynsjakk.
Sisterunden starter lørdag kl. 10