2018 Landsturneringa

2018 Landsturneringa

7. runde torsdag 12. juli kl. 10

RunderPosted by Tore Thu, July 12, 2018 07:32:40
7. runden starter torsdag formiddag 12. juli klokka 1000.

Lilleputt
Magnus Mobæk ,Nes (-) - Even Gildestad (1259) 1/2-1/2
Kadett
David Nesse, Sandnes (1825) - Amund Pihl Strand (1693) 1-0
Junior
Andreas Fossan, Stavanger (2024) - Petter Andreas Wadstensvik (1913) 1/2-1/2
Klasse 1
Mester
Anton Darnell (2012) - Tor Guldbrandsen, Nordstrand (2065) 1/2-1/2
Klasse 1
Andreas Strand, Modum (1892) - Vegard Simensen (1945) 1-0
Eirik Viken Kallset (1902) - Aidin Afsari-Rad, Lørenskog (1786) 0-1
Tom R Wister, Kirkegata (1859) - Audun Hoem (1852) 0-1
Klasse 2
Morgan Henriksen, Fredriksstad (1706) - Tore Kallset (1772) 1/2-1/2
Even Elias Yuan Hem, 1911 (1751) - Iver Halse (1685) 0-1
Bjørn Benjaminsen (1684) - Tom-Greger Knutsen, Samisk (1606 1-0
Klasse 3
Øystein Viken Kallset (1571) - Terje Wivestad, Nordstrand (1584) 1-0
Max Armand Olsen Teian, Lillestrøm (-) - Vegard Viken Kallset (1545) 0-1
Espen E Johansen, 1911 (1462) - Øyvind Hoem Vaseng (1520) 0-1
Klasse 4
Sverre Hoem (1279) - Øyvind Westre, Haukås (-) 1/2-1/2

Det blir mye å følge med på. Men spesielt blir nok partiet mellom Tom og Audun i klasse 2. Audun har snakket om dette i et år nå. Han håpet å få møte Tom med svart slik at de igjen kan diskutere en Benonivariant. I fjor tapte Audun mot Tom, og det har han lyst å revansjere.

Kl. 1022
Litt sein start, men oppdatering av pc kommer alltid på ugunstige tidspunkter.
Jeg har også fått beskjed fra en lærer, og lærere i barneskolen skal man høre på.
Det må skilles mellom Vegard Simensen og Vegard Viken Kallset, og nå heter de VegardS og VegardVK.

Even har vunnet bonde i åpninga. Det er litt vanskelig på avstand å lese noteringsskjemaene til Even, for han skriver som en doktor. Men det kan ha vært prøyssisk åpning, der Even har vunnet bonden på e4.
Eiriks motstander har ikke kommet, så han har bare spilt e4. VegardS møter Grand Prix-angrepet, og da kom han i tenkeboksen. Audun og Tom spiller firebondevarianten i Benoni som Audun håpte på. Om Tom har spilt feil, slik han har gjort to ganger de siste to årene, vet jeg ikke. Svart kunne få utligning har Audun funnet ut.
Petter spiller vel slavisk forsvar, eller dronninggambit mot Andreas.
Engelsk åpning for Øystein.

Kl. 1043
Even
har vunnet enda en bonde, og er nå i sluttspill der begge har tårn og springer hver. Even har 7 bønder mot motstanderens 5. Og i tillegg har motstanderen to dobbeltbønder. Så dette ser bra ut for Even.

Jeg har bestemt meg i dag for å forsøke å forstå partiene til Tore i dette mesterskapet. Og nå sto jeg så lenge og kikka på det, at jeg har glemt alle de andre stillingene jeg kikka på før det.
Tore spiller på en helt annen måte enn f.eks. sønnen Eirik. Hvis sjakk kan sammenlignes med kunst er det Eirik holder på med for brutalisme. Mens Tore sine sjakkpartier kan sammenlignes med Monet sine malerier av vannliljene i hagen sin i Giverny.
Det er subtilt det sjakkspillet som Tore holder på med. Flytting av ei vannlilje her for å få en annen effekt, og kanskje ta ut ei vannlilje et annet sted for å se hvilken effekt det har på motstanderen.
Tore har åpnet med Grünfeldindisk, men det har blitt åpnet i sentrumslinjene. Det er to halvåpne linjer i e- og c-linjene. Og det ser ut som han har utlignet.

Kl. 1053
Bjørn
spiller stonewall-angrepet, og har allerede fått åpnet h-linja. Eirik spiller spansk åpning, og motstanderen har fianchettert løperen sin til g7.

Kl. 1059
Sverre
inviterte til Morragambiten i siciliansk, men den ble avslått. Svart tok ikke imot bonden på c3. Det ser ut til at han gikk videre til d3, for begge har nå 7 bønder hver. Og Sverre har ei god stilling med mye godt spill. Det er slikt som skjer når man ikke tar imot gambitbonden. Da gir man store fordeler til hvit. Sverre i dette tilfellet.
Øystein spiller litt mer aktivt enn tidligere i uka. Da kikket vi på boka Hedgehog i Sjakkbutikken til Øystein Brekke, men Øystein kjøpte ikke boka. Og han bør ikke spille den åpninga heller, for han er for god til det. I forrige parti jeg så ham i engelsk parti hadde han ingen brikker på fjerderaden når alt var utviklet. Det var som om han spilte svart med de hvite brikkene. Han vant, men det tok si tid.
Nå spiller han normalt med hvit, og har allerede to bønder på fjerderaden, og har byttet av en svart springer på e5. Det ser ut som om Øystein har funnet sin mojo.

VegardVK er under press. Det er mange brikker som står i slag hos begge parter, men jeg liker best den hvite stillinga til motstanderen. Det er ikke noe farlig, men motstanderen til VegardVK har et litt bedre spill for øyeblikket.
Iver spiller semislavisk forsvar og inviterte til Meranervarianten. Men den ville ikke motstanderen gå inn i. Iver klagde i fjor på at han ikke fikk spilt varianten da heller, så kanskje den har gått i glemmeboka? Den var comme-il-faut i 2008 og var kjernen i VM-matchen mellom Kramnik og Anand.

Kl. 1113
Audun
har vunnet. Da vant han teoriduellen han har sett fram mot det siste året!
Even har fribonde i a-linja. Men den er bare støttet av hans eget tårn, mens motstanderen har sitt tårn og sin springer i nærheten. Så han bør greie å stoppe den, men han gjorde en feil akkurat nå da jeg gikk ut. Han truet tårnet og bonden til Even samtidig med springeren sin, men hadde glemt at Even hadde en melomsjakk med tårnet, slik at han fikk flyttet både bonden og tårnet et hakk frem.
Bjørn er i sluttspill med to tårn og to lette offiserer hver.
Anton spiller russisk forsvar i dag og har kommet godt ut.
Petters stilling er komplisert og uklar. Alle feltene fra d3-e3 og til d6-e6 er fylt opp av bønder og lette offiserer. Og hvit har de to andre lette offiserene plassert i nærheten også. Det er for mye å vurdere på kort tid.

Kl. 1123
Even
har spilt remis. Han holdt på å få inn fribonden sin, men den ble tatt. Even trodde at han fikk sekkematt og kunne i stedet tatt springeren til motstanderen mot å gi fribonden, men gikk for matten som ikke var der. Da mistet han fribonden sin, og de ble enige om remis, for da hadde begge noen bønder hver på kongefløya i tillegg til tårn og springer hver.

Kl. 1126
Amund
spiller mot kongeindisk angrep i dag, og Amund har satt seg opp i stonewall-formasjon. Men nå har motstanderen, David fra Sandnes, fått en bonde på f5 og det er litt åpent på kongefløya til Amund. Men Amund har ikke rokert ennå, og det spørs om han bør rokere kort nå. Det ser farlig ut. Kanskje kongen står godt i sentrum der den står nå.

Kl. 1128
VegardS
har ei spesiell stilling som jeg ikke kjenner fra Grand Prix-angrepet. Det er byttet av en lett offiser. De tre andre lette offiserene til Vegard står inne, mens dronninga er ute på f6. Det er litt åpent, og det passer Vegard, men han står langt etter i utvikling.

Kl. 1149
I partiet til Øyvind pådrar han seg en ubalanse nå. Men det ser fint ut for Øyivnd.
VegardVK har vunnet bonde, og såvidt jeg kunne se, vil han greie å beholde den også.
Øystein står fremdeles godt. Jeg synes at han står litt bedre. Bjørn har byttet av en springer og har fått inn tårnet sitt på c7. Bjørn presser og står aktivt.
Anton har spilt remis.
Amund har ikke tatt rokade, fornuftig nok, og har i stedet fått åpnet h-linja mot motstanderens konge. Det forsiktige spillet som han vant med i går, og som Amund karakteriserte som kjedelig da, kastes nok på båten snart.
Jeg tror at det bare har blitt spilt et trekk i partiet til Petter, for Andreas har brukt en time på 14 trekk, mens Petter bare en halvtime. Ingen av dem har rokert, og Andreas flyttet tårnet til f1, så han kan bare ta lang rokade. Men rokade er vel noe av det siste de tenker på, med alle brikkene og avslagene som finnes i sentrum.
VegardS har fått ut en springer, men angripes nå på kongefløya. Der har han bare dronninga til forsvar, men den er jo ei formidabel brikke, så det bør gå bra.

Kl. 1207
Jepp, nå har Amund gått i angrep! Han har rokert langt, fått dronninga opp på g5, åpen h-linje mot den hvite kongen, og springeren er med, og nå kan alt skje. Av og til overvurderer Amund angrepene sine og ofrer for mye. Men det ser bra ut.
I partiet til Petter har Andreas tatt lang rokade, mens Petter ikke har rokert ennå. Alle bønder og offiserer står i sentrum med omkringliggende felter, men dronningene kan kanskje byttes av i a-linja nå. Uklar stilling.
VegardVK har også ei uklar stilling. Jeg trodde ei stund at han vant offiser, men jeg overså et mellomtrekk av hvit. Det så VegardVK og spilte et bedre trekk.
Øystein kommer til å vinne i dag! Stillinga er ikke vunnet, og han har ikke vinnende stilling heller, men han har ei så god stilling, og han spiller så godt for tida, at jeg predikerer, slik som de gjør på amerikanske tv-stasjoner når de predikerer vinnere i presidentvalget basert på bare noen få %. Øystein og motstanderen har byttet av begge springerne, men løperparet til Øystein er mye bedre enn motstanderens. Øystein har også en bonde på d5. Den er ikke en fribonde, for svart har en bonde på c7, men det betyr at terrengfordelen til Øystein i sentrum er stor. Dette ser veldig bra ut.
Øyvind tok på seg en ubalanse i bondestrukturen, nok for å få sjanser til å angripe. Og Øyvind har virkelig benyttet seg av de mulighetene i dette mesterskapet.
Sverre står bonde under, men det er en dobbeltbonde i e-linja, og den er ikke farlig. Sverre kan vel ta tilbake bonden hvis han vil. Men han står litt passivt, og det er nok motstanderen som står litt bedre i den stillinga.
Iver står kanskje ørlite grann bedre i sitt parti i klasse 2. Han har fått begge tårnene inn i de sentrale linjene som er åpne/halvåpne. Inntil for et trekk siden hadde motstanderen et tårn på a1 som var fullstendig innestengt. Det kommer nok ut, men det tar tid.

Kl. 1218
Og dessverre kommer Amund nå og forteller nå at han har bukket. Han skulle ta med seg g6 for å hindre at springeren på h7 ble innesperret, men glemte det og tok lang rokade i stedet.

Kl. 1220
Da skal jeg inn og se på brutalisme- og vannliljesjakk.

Kl. 1228
Vannliljespiller Tore har fått en fribonde i c-linja. Den kan bli støttet av b-bonden hans, men den er fremdeles et felt unna. Tore har bønder i b- og c-linja, mens motstanderen har en a-bonde. Tore har 3 bønder på kongefløya mot motstanderens 4. Alle hvits offiserer står foran de svarte bøndene på dronningfløya. Det er Tore som har de beste offiserene og det er Tore som spiller på vinst, men det blir ikke lett.
Brutalisten Eirik har åpnet alle linjer i sentrum. Eirik har også en springer på randen. Typisk brutalist. Bryr seg ikke om anerkjente spilleregler i det hele tatt. En springer på randen, er en springer i sanden. Springeren er delvis innesperret av motstanderens løper, men den har en funksjon der også som et støttepunkt for sin egen løper som kan gå i den lange diagonalen på c3-feltet. Alt kan skje i dette partiet.
VegardS har vunnet offiser, eller det ser mer ut som om motstanderen har ofret offiser for angrep. Foran VegardS svarte konge står det en hvit bonde på g6. De svarte bøndene hans står på g5 og f5. Men VegardS har ikke utviklet sine offiserer på dronningfløya. Den hvitfeltede løperen har en funksjon siden den er brukbar i diagonalen der den står i utgangsstillinga si, men springeren og tårnet er ikke i bruk i det hele tatt.
Det gjør ikke så mye, siden hvit heller ikke har tatt med løperen og tårnet på dronningfløya si. Men de kommer litt raskere ut enn VegardS' to offiserer. Men offiser over er offiser over.

Petter
har fått byttet av dronningene og en lett offiser. Petter har løperparet mens Andreas har to springere og en løper. I midtspillet med alle bøndene på plass er nok springerparet bedre enn løperparet. Inntil det blir mer åpent. Og det er der Petter må passe på. Begge har tatt lang rokade, forresten.
Iver står helt jevnt. Han har utlignet, og har et ørlite overtak siden han har litt bedre terrengfordel i sentrum. Men ikke noe mer.
Bjørn kommer til å vinne nå. Han har 5 bønder mot 3. Og motstanderens konge og to tårn står begge på åttenderaden, mens Bjørns konge går fritt rundt og tar bønder, og støtter sine egne, og tårnene til Bjørn er på sjuende- og sjetteraden.
VegardVK har vunnet offiser! Og i partiet til Øystein har det ikke skjedd noe. Han står veldig bra.

Kl. 1250
VegardVK
er inne i sluttspillet. Begge har to tårn og 5 bønder hver, men VegardVK har løper. Men VegardVKs bønder er på 4 bondeøyer mot motstanderens 2. VegardVK har altså enslig bonde i a-, c- og e-linja, og det er der at motstanderens håp om remis ligger. Men VegardVK har allerede fått inn et tårn på andreraden, så han vinner nok dette.
Broren Øystein har presset bøndene sine framover og presser motstanderen enda mer. Det er dronningfløya med bøndene der som er målet. Motstanderen har ikke flyttet ut tårnet sitt på a8 eller løperen på c8, og nå står de som forsvarere, så de fikk en misjon i spillet til slutt. Det er ikke lett å spille under slikt press som Øystein setter på motstanderen nå.
Øyvind er også i sluttspill. Det er tårn og springer mot tårn og løper, men tårnet til Øyvind er mer aktivt. Sverre har tatt tilbake bonden, en av dobbeltbøndene. Akkurat nå truer Iver å vinne offiser. Motstanderen står veldig trangt med alle offiserene sine på første- og andreraden, og Iver fant et hull på c2 der han gikk inn med dronninga si. Han truer løperen på d2, og Iver vinner offiser i alle varianter hvis ikke motstanderen finner trekket Tfd1. Spennende!
Bjørn har fått fram to av bøndene sine til femteraden, og står til vinst.
Eirik har fått et motspill i sentrum mot seg. Jeg liker ikke dette. Ikke at Eirik står dårlig, eller at motstanderen står bedre, men Eirik pleier ikke å spille godt i slike stillinger, hvis han ikke finner noe spektakulært.
VegardS har offiser over i sluttspill. Men motstanderen har to fribønder i h- og g-linjene. De står ikke sammen. g-bonden på g6 og h-bonden på h2. Kanskje VegardS kan ta en av dem? De spiller med to tårn hver og VegardS har da den ekstra løperen.
Petter rokerte ikke langt. Han gikk med kongen til f7, og de har byttet av en lett offiser. Det er Andreas som står litt bedre, men det er mange brikker på brettet ennå.

Kl. 1306
Even forteller at det regner ute nå, og at det er meldt torden og lyn i ettermiddag. Iver har vunnet. Motstanderen fant ikke riktig fortsettelse og tilbød remis. Iver avslo og tok offiseren.
Nå blir det sjokoladetid. New Energy i stedet for bananer.

Kl. 1319
Bjørn
har vunnet!
Eirik har tapt.
Petter har tatt remis.
VegardS står litt vanskelig nå. Motstanderen har fått samlet bøndene sine på g6 og h6, så tårnet til Vegard må passe sekkemattmulighetene på åttenderaden. Begge spiller på vinst i denne stillinga.
Tores fribonde i c-linja har kommet et hakk fram til c3. Dronningene og et tårn er byttet av. Og de spiller med likefargede løpere. Svartfeltere og Tores fribonde skal inn på svart felt. Dette ser veldig bra ut.
Sverre har vunnet bonde, og har avverget den umiddelbare mattruslen som motstanderen satte opp. Sverre har to bønder mot en på dronningfløya, men begge har dronning, to tårn og to lette offiserer på brettet, så det er ei stund til at den kan bli avgjørende.

Kl. 1326
VegardVK
har byttet av tårn, og er i sluttspillet med løper mot bønder. Dette skal gå greit.
Øyvind har også to bønder på dronningfløya mot en, slik som Sverre. Men det er materielt likt hos Øyvind. Øystein står enda bedre nå.
Sjokoladen ble godt mottatt.

Kl. 1339
Det er flere som er ferdige. Øyvind vet jeg ikke hva som skjedde. Heller ikke med VegardS elller med Øystein.
VegardVK vant.
Sverre står enda bedre nå. De har byttet av et tårn, og nå bytter Sverre av det siste tårnet med angrep. Kanskje mattangrep.
Tore har avviklet til remissluttspill. Alle bøndene på dronningfløya er rensket bort, og det samme er alle lette offiserer. Nå har Tore 3 bønder på kongefløya mot motstanderens 4. Tore har tatt andreraden med tårnet sitt og jaget kongen ned til førsteraden. Dette skal bli remis.

Kl. 1348
Tore
tok remis.
Øystein vant! Sitte på førstebordet og vinne. Det er en fin følelse.
Øyvind vant også. Motstanderen gikk ut på tid. Men Øyvind hadde også vinststilling.

Kl. 1407
Sverre
har byttet av offiserer, og har en fribonde i b-linja. Sverre har springer og motstanderen har løper. De har tre bønder hver på kongefløya. Det hadde vært enklere for Sverre å vinne hvis han ikke hadde byttet av dronning og offiser.

Kl. 1500
Da ble det remis på Sverre

VegardS forteller at han bukket også. Han hadde jo vinst i stillinga, men det ble for dårlig. Tore hadde en gaffel i sluttspillet som han overså. Og Eirik tapte også for at han bukket.
Petter sto litt bedre da de tok remis, siden han hadde løperparet. Andreas, motstanderen hans, sier at det er vanskelig å knekke den dronninggambiten til Petter.

Nå blir det laglyn med tidshandikap klokka 1800. Vi har med flere lag.
SK Tidsnød med Audun, Tore og Even. Brødrene Kallset har et lag som sikkert heter Pikachu, og Petter spiller på lag med VegardS og Bjørn Robert.
Amund spiller på lag med Ole Martin og David Wiig fra Molde.