2018 Landsturneringa

2018 Landsturneringa

6. runden onsdag kl. 10

RunderPosted by Tore Wed, July 11, 2018 07:09:44
6. runden starter onsdag formiddag 11. juli klokka 1700.

Lilleputt
Even Gildestad (1259) - Siako Nizar, Fredriksstad (1124) 0-1
Kadett
Jonas Høiom, Selbak (1247) - Amund Pihl Strand (1693) 0-1
Junior
Petter Andreas Wadstensvik (1913) - Odin Nikolai Heier, 1911 (1802) 1-0
Mester
Kenneth Hamre, Kristiansand (2043) - Anton Darnell (2012) 0-1
Klasse 1
Vegard Simensen (1945) - Kai Inge Esbensen, 1911 (1957) 0-1
Morten Rolstad, Oslo (1805) - Eirik Viken Kallset (1902) 0-1
Øystein Knutsen, Haugaland (1835) - Audun Hoem (1852) 1-0
Klasse 2
Tore Kallset (1772) - Vidar Gjære, Aalesunds (1625) 1-0
Iver Halse (1685) - Martin Bø, Follo (1661) 1/2-1/2
Ulrikke Langvik, Trondheim (1640) - Bjørn Benjaminsen (1684) 1/2.1/2
Klasse 3
Ingrid Strand, Modum (1520) - Øystein Viken Kallset (1571) 0-1
Vegard Viken Kallset (1545) - Ali Azadkhah, (-) 1-0
Øyvind Hoem Vaseng (1520) - Frode Storli, Hamar (1555) 0-1
Klasse 4
Jørgen Vamnes Sæther, Strømmen (1365) - Sverre Hoem (1279) 1-0

Kl. 1013
Da er vi kommet i gang!
Even har vunnet bonde, og de har byttet av en springer. Petter spiller Londonsystemet og møter akkurat den samme varianten som Petter kan ut og inn. Amund og Tore måtte spørre Petter om trekkene i den varianten for bare et par dager siden. Og det var Tore som slo Petter i høstturneringa i fjor med den varianten. Så Petter kan den ut og inn.
Amund spiller dronninggambit i dag, og håper at han spiller litt mer forsiktig enn i går.

I klasse 1 spiller Eirik fransk, og der har de kommet allerede over 10 trekk. Audun spiller mot engelsk åpning og stonewall. Er vel mer stonewall enn engelsk da? VegardS' motstander kom litt seint, så VegardS har bare åpnet med 1.d4
Bjørn spiller Black Knights Tango som han preppet i går kveld.
Anton spiller firspringer og motstanderen har spilt g3 i fjerde trekket. Jeg har ikke sett det før, men det har sikkert Anton.

Kl. 1027
Even
har mistet dronninga si. Det ble et angrep på kongestillinga. Even truet en offiser men overså et mellomtrekk der dronninga til motstanderen fikk slått inn på h2 med sjakk.
Iver spiller Grand Prix-angrepet i siciliansk, og Tore har åpnet med katalansk. Øystein spiller nimzoindisk, mens broren Vegard spiller mot Pircs forsvar, og Øyvind spiller sin faste åpning, Systemet, som ser ut som katalan.
Amund møter vel katalan nå også, ser det ut til, men de har byttet av en gang på d5.

Kl. 1041
Even
har fått litt materiell tilbake, men det er sluttspill der Even har to tårn mot dronning og tårn. I tillegg har motstanderen flere fribønder. Even bør tape hvis ikke motstanderen bukker.
Petter torde ikke spille varianten "vår" i Londonsystemet. Da svart kom med Db6 og vil spille Lf5 hvis hvit dekker bonden på b2, svarte Petter med b3. Det beste er nok Db3 og utfordre dronninga. Men den varianten spiller vi ikke så mye i lynsjakk, for den er ikke like artig som den andre.
Vegard som spiller på andrebordet i klasse 1, spiller mot stonewall nå. Eirik har fått spilt f6 i fransk, og har ei halvåpen f-linje. Men e-linja er også halvåpen og den er bare lukket fordi Eirik har en hengende bonde på e6. En liten svakhet for Eirik der altså. C-linja er helt åpen. Dette blir offisersspill, siden så mange sentrumsbønder er borte.
Auduns motstander skjønner jeg ikke. Han har stilt seg opp passivt. Med hvit. Audun sa det før runden startet, at motstanderen har noen remiser i mesterskapet, og kanskje han spiller passivt. I dag har Audun lyst å spille aktivt. Og det kjekkeste er jo da at motstanderen ikke spiller aktivt sjøl.

Kl. 1055
Even
har tapt.
Ser ikke Sverre heller. Sverre hadde gitt offiser for tre bønder i åpninga. Det var dronninga hans som herjet rundt i motstanderens leir. Sikkert ikke ferdig, bare en tur ut.
Øyvind og motstanderen har ikke kontakt med hverandres brikker på brettet. Femteraden er nøytral sone. Det betyr at Øyvind som hvit har terrengfordel og kan utvikle seg friere. Vegard i klasse 3 bukket nettopp bonde. Motstanderen tok bonden på d4 med løperen fra g7. Vegard kan ta løperen med tårnet sitt, men da gafles tårnet og dronninga som står på f4 av bondetrekket e5.
Ellers har de bare byttet av en offiser.
Øystein har kommet fint ut.
Bjørn er bare h6 og a6 unna fra å spille flodhest! Visste ikke at denne svarte springertangoen kunne føre til et afrikansk dyr.
Iver spiller sin faste variant i Grand Prix-angrepet. Den svarte springeren på d4 er byttet av, og Iver har fått løperen sin tilbake til d3. Men svart har dronninga si i a-linja, og de har byttet av en bonde på dronningfløya, så der er det to halvåpne linjer.
Tore har plassert springeren sin på e5. Jeg har lært at poenget med katalan er at hvit ønsker å spille e4. Men det ser det ikke ut til at Tore gjør. Ennå i hvert fall.

Kl. 1123
I klasse 1 har ikke Vegard greid å bryte opp stonewallstrukturen til motstanderen ennå. Dvs. han forsøker ikke heller, og har fått en springer på e5. Da vil han nok jobbe rundt disse bøndene. Eirik har gitt e6-bonden, og kanskje han får d4-bonden til hvit i gjengjeld. Men om han da mister d5-bonden seinere har jeg ikke oversikt over. Eirik tenker. Audun har gitt springer for å få en fribonde. Audun har to bønder på c4 og d4. d-bonden er fribonde. Audun har løperparet, men motstanderen har tre lette offiserer på brettet ennå. Dette kan umulig gå.

I klasse 2 skjer det ikke så mye. Men Bjørn får ikke spilt h6, siden Ulrikke har plassert en løper der. Så da blir det ikke flodhest allikevel. Men Bjørn står solid og har ingen svakheter i stillinga si. Iver har vunnet bonde. Han tok b-bonden til svart, og har nå fjern fribonde i a-bonden. Men den er truet, og Iver dekker den med løperen på c1. Så foreløpig er løperen hans bare en storbonde. Den gjør ikke nytten for seg som løper.
Dette ligner ikke på Grand Prix-angrepet i det hele tatt. All aktivitet skjer på dronningfløya. b-linja er åpen, og de har byttet av et tårn.
I Tores parti har det ikke skjedd så mye.
Anton er nesten i sluttspillet nå. Anton har to bondeøyer mot motstanderens tre.
Sverre er ferdig. Brikkene er stilt opp på brettet han satt.
Petter har også fått byttet av flere brikker. Det er litt åpent nå.
De to med mest hår sitter i dag ved siden av hverandre. Audun og Tom.

Kl. 1144
I morges ba jeg Amund om ikke å overspille stillinga i dag, slik han gjorde to ganger i går. Og det rådet følger han. Det går stille og rolig for seg i dag. Stillinga er lik, og Amund skal vel vinne i sluttspillet, tenker jeg.
I partiet til Petter tenker de på brudd på d5. Avslaget kan skje fra begge to, og da åpnes sentrumslinjene. Motstanderen til Petter tenkte i nesten en halv time før han gjorde sitt trekk, og han ventet. Venter kanskje for å se hva Petter gjør?
Vegard har fått byttet av springeren på e5 og har en bonde der. Vegard pleier å spille slike stillinger. Eirik tok ikke bonden på d4. Han kunne nok ikke, for nå er han under angrep mot kongen. Den hvite dronninga har kommet opp, og det ser ikke bra ut for Eirik.
Audun tror jeg rett og slett taper. Jeg ser ikke hvordan han kan utnytte fribøndene sine. Motstanderen har nå kommet opp med dronninga si i sentrum, og truer bøndene. Ser ikke hvordan Audun skal komme unna dette.
I klasse 2 har det endelig skjedd noe i partiet til Bjørn. Kanskje det blir litt åpninger også, nå når han har invitert til bondebrudd?
Jeg skrev tidligere at det ikke var noe Grand Prix-angrep i partiet til Iver, men det stemmer ikke. Iver har fått flyttet fram f-bonden sin og byttet den av på g6, og nå angriper han i f-linja.
Vegards motstander i klasse 3 har 8 bønder. Det står en bonde på g6 og en på d6. Resten står i utgangsstillinga på 7. raden. Sjøl om Vegard står bonde under, har han fritt spill til å angripe hvor som helst på brettet. De har to lette offiserer igjen hver, men det vil ta tid for svart i den stillinga å få i gang tårnene og dronninga si. Så Vegard har flyttet fram h-bonden sin, og angriper kongestillinga derifra. Siden det er åpent på hele brettet kan Vegard stille inn sine offiserer enklere enn om det hadde vært andre brikker der. Ei merkelig oppstilling av svart.

Kl. 1200
Sverre
har i kommentaren gitt denne beskjeden: Sverre tapte. Overså en matt i to i en crazy Evansgambit.
Øystein spiller mot isolanibonde. Begge to har bare to lette offiserer igjen, og Øystein hadde dronninga rett foran isolanibonden. Etter litt manøvrering fikk han flyttet springeren sin dit i stedet. Det er beste plassen for springeren, siden den dekker felter bak bonden. Dronninga kan bare dekke felter på sida av en bonde.
Synes at Øystein står godt.
Øyvind har ei åpen c-linje som han spiller i. Den har han kontroll på, og har fått doblet tårnene sine i den, og han har fått inn et tårn på sjuenderaden. Øyvind står veldig godt.
Vegards motstander har flyttet fram en bonde til 6. raden! Og springeren til femteraden. Den er truet av en bonde, men Vegard som er i trekket kan ikke slå den, for da blir dronninga hans spiddet av en løper som er dekket av den svarte dronninga. Vegard har rokert langt, og har kongen sin på c1 og dronninga på d2. Løperen truer i diagonalen hvis den får tilgang til den.
Men de er ikke farlig for Vegard, det er bare å flytte kongen.

Kl. 1217
Amund
har vunnet! Da lønner det seg med den forsiktige strategien også.
Eirik står kvalitet over i tårnsluttspill. Hvordan har det skjedd? Vinststilling bør det være også. Eirik har to tårn og springer mot tårn, springer og løper. Og Eiriks ene tårn er på c2 og truer a-bonden.
VegardS har nå begynt å utfordre stonewallbøndene. Det kan bli åpninger i partiet der. Audun har gitt en av fribøndene sine, men angriper kongestillinga. Motstanderen har en bonde på g7, rett foran den svarte kongen, men den bonden skal Audun ikke ta. Da blir det for åpent rundt kongen. Nå er den bonden en av Auduns viktigste forsvarsbrikker, for hvit kan aldri slå sin egen bonde.
Også løperen til Audun peker på motstanderens kongestilling, og det kan hende at Audun kan få til noe der.
Bjørn kom ikke så veldig langt ut i sitt parti. Ulrikke har 4 bønder på fjerderaden, og har fullstendig terrengfordel på alle fløyer. Iver har gitt tilbake en bonde, men har fremdeles fribonden. Nå er det offisersspill i sentrum som gjelder.
Tore har fått plassert et tårn i b-linja, men ellers har det ikke skjedd så mye uten vanlig skyggeboksing.

Kl. 1242
Da er vi påmeldt til fotballturneringa i ettermiddag. Litt usikker på hvilket lag vi har, men vi satte på de fleste av spillerne. Vegard S ble dommer, for han har dårlig fot.

I partiene har Øyvind byttet av begge tårnene, og det er nå dronning og to løpere mot hverandre. Begge har 6 bønder, men Øyvind har en dobbeltbonde i d-linja. Den har han hatt lenge, og den var en styrke tidligere i spillet, men jeg er ikke så sikker nå. Og løperne til Øyvind står og stanger i egne bønder mens motstanderens løpere har mer fritt rom, så nå står ikke Øyvind best lengre.
Også Øystein har byttet av tårn. Der er det bare dronning og lett offiser igjen. Øystein har springer og motstanderen løper. Men isolanibonden er fremdeles på brettet.
Vegard angriper, men sjølsagt har svart kommet ut for å forsvare seg. Vegard er fremdeles bonde under, men i den stillinga er det ingen som bryr seg om den bonden ennå. Det er når det kommer til et eventuelt sluttspill at den blir avgjørende.

Kl. 1303
Da var det banantid. De bananene vi hadde igjen. Det var igjen en sjokolade også, og den tok Audun. Men de som er i tidsnød, fikk ikke banan. Det har de ikke tid til.
Øystein fikk banan, og han skrellet den med en gang. Stillinga er lik, og Øysteins springer står sentralt, og kan ikke jages vekk av bonde eller løper. Den dekker også b-bonden til Øystein. Det ser likt ut, men i går kveld så det ut som om Øystein burde tape, men han vant allikevel. Så han kommer nok til å spille ei god stund til.
Vegard har fremdeles bonde under, men motstanderen har ikke fått med a-tårnet sitt i spill ennå. I realiteten spiller han med tårn under, og kan Vegard utnytte det før tårnet kommer i spill? Han må prøve på det.
Øyvind er litt presset, men det er ikke katastrofalt. Dronninga og løperne hans dekker det som skal. Øyvind fikk ikke banan for han leverte tilbake bananen han fikk i går...
Iver fikk banan, og stillinga er kanskje lik. Iver har den fribonden sin, men den har ikke flyttet på seg. Og angrepet til Iver ser ut til å ha stoppet opp. Bjørn fikk også banan, og han har mye igjen å spille. Tore fikk også banan, og der er det også mye spill igjen.
Petters motstander har tidsnød. Har hatt 1 minutt + tilleggtida i 10 trekk, og nå er det 9 trekk igjen og fremdeles har han 1 minutt + tilleggstida. Han truet matt med dronning og tårn på sisteraden, men Petter luftet. Rett etterpå ble tårnene byttet av, og det er ingen mattrusler igjen. Petter har dronning og løper og motstanderen dronning og springer.
Vegard har litt tidsnød. Han har under 10 minutter på 19 trekk. Stillinga er komplisert, og derfor fikk han ikke banan. Kunne ikke forstyrre ham.
Eirik er ferdigspilt. Han må ha vunnet.

Kl. 1317
Petter
har vunnet. Rett etter at jeg kikka på det i sted, fikk han slått inn på g7 med løperen. Den var dekket av dronninga, og da ble det sjakk matt da dronninga kom etter. Flott gjort av Petter.

Kl. 1319
Anton
kommer til å vinne. I sted hadde han bonde over i tårnsluttspill, og nå er det to bønder over.
Og nå kommer VegardVK og forteller at han har vunnet!
Øyvind er ferdig, og han tror vi har tapt.

Kl. 1334
Øyvind
forteller at han bukket offiser.

Kl. 1341
Da har Anton vunnet. Han forteller at han regnet med å vinne etter at han vant den første bonden, men det ble vanskelig allikevel, siden sentrumsbøndene til motstanderen var så gode. Etter at Anton vant den andre bonden var det mer teknikk.
Da Anton spurte etter at partiet var ferdig, om de skulle gå gjennom det, takket motstanderen nei. Det er litt uhøflig, men bare littegrann, siden eneste argumentet hans var at det ikke var noe å se på. Det er mange uskrevne, sosiale regler i sjakk.

Kl. 1348
Iver
spilte remis. Det var ingen måte å komme gjennom på.
Audun har kommet ut i et løpersluttspill med bare bonde under. Utrolig, men sant. Han har stått offiser under lenge, og forsøkte å angripe kongestillinga, men ingen av oss så hvordan det skulle skje.
Øystein har vunnet bonde nå. Og han står fint.

Kl. 1353
Tore har vunnet.

Kl. 1404
Øystein
står nok til vinst. Han har fribonde på tredjeraden og sjøl om dronningene er på brettet skal det være vinst.
Audun har gitt opp. Det har vært tap lenge, men motstanderen burde ha vunnet tidligere, mener Audun.
Bjørn står kvalitet for bonde under mot Ulrikke.
VegardS motstander har fribonde, og det er ikke bra for VegardS

Kl. 1427
Øystein
har kansje ødelagt litt for seg sjøl nå. Det var nok remis i stillinga, eller kanskje en sjanse til Øystein, men nå når Øystein flyttet bonden fram til andreraden, kan alt skje. Øystein kan også tape dette, men nok ikke vinne dette.
VegardS står bonde under, og det er en fribonde under. VegardS har løper mot springer i sluttspillet, og det ser ikke lyst ut.
Bjørn hadde springer for tårn, men nå har Ulrikke byttet av det ene tårnet mot springeren. Dette for å prøve å få en fribonde i sentrum. Bjørn har bonde mer.

Kl. 1518
Øystein vant på tid for tre minutter siden.
Bjørn spilte remis og VegardS tapte.