2018 Landsturneringa

2018 Landsturneringa

5. runden tirsdag kl. 17

RunderPosted by Tore Tue, July 10, 2018 16:26:58
5. runden starter tirsdag ettermiddag 9. juli klokka 1700.

Lilleputt
Even Gildestad (1259) - walk over 1-0
Kadett
Amund Pihl Strand (1693) - Benjamin Stenseng, Konnerud (1434) 0-1
Junior
Sigurd Kjelsbøl Huse, Nordstrand (2085) - Petter Andreas Wadstensvik (1913) 1-0
Mester
Anton Darnell (2012) - FM Erlend Mikalsen, Alta (2292) 0-1
Klasse 1
Per Kr Vigdal, Nordstrand (1948) - Vegard Simensen (1945) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1902) - Magnus Digernes, Nittedal (1859) 0-1
Audun Hoem (1852) - Yngve Rasdal, Masfjorden (1882) 0-1
Klasse 2
Bjørn Benjaminsen (1684) - Tore Kallset (1772) 0-1
Gunnar Eiken, Sotra (1631) - Iver Halse (1685) 0-1
Klasse 3
Per-Erik Evensen, Modum (1440) - Øystein Viken Kallset (1571) 0-1
Tormod Thingstad, Hønefoss (1407) - Vegard Viken Kallset (1545) 0-1
Geir Olsen, Sevland (1451) - Øyvind Hoem Vaseng (1520) 0-1
Klasse 4
Sverre Hoem (1279) - Anders Erikstad, 1911 (1210) 1-0

Kl. 1710
Vårt femte internoppgjør på 5 runder i NM! Vi har med 14 spillere på 8 klasser, og allerede har vi 5 klubboppgjør. Det er litt utgjort.
Even har fått walk over og ett poeng i denne runden. Han er i Badeland.
I klasse 1 spiller Vegard Kanvarianten i siciliansk igjen. Motstanderen satt og tenkte noen minutter etter a6-trekket til Vegard. Er han usikker på varianten?
Eirik spiller mot fransk forsvar, og Eirik spiller Tarraschvarianten. De har allerede kastet ut 10-12 trekk, og Eirik har bønder på d4-e5-f4, mens motstanderen har et hull på f6, siden han har spilt g6. Audun spiller engelsk åpning, og er inne i åpninga ennå.
Anton i mesterklassen spiller mot Erlend Mikalsen og det blir en tøff oppgave. Litt usikker hvilken åpning det er, men Anton tenker i alle fall.
Anton har tatt av seg hettegenseren, så nå er det lettere å kjenne ham igjen
Slik ser Anton ut! Og slik er stillinga etter åpningstrekkene.

Petter spiller avbyttevarianten i spansk (med svart) slik han forberedte før partiet startet. Amund spilte Londonsystemet, men motstanderen spiller svært uortodoks. Det kan bli Benonistruktur, men vi får se.

Kl. 1722
I klubboppgjøret i klasse 2 spiller Bjørn Londonsystemet mot Tore.
Iver spiller Pircs forsvar, og har allerede flyttet fram c5-bonden. Øyvind sitter på bakerste rad der de funksjonshemmede spiller. Det er litt kjekt at synshemmede og andre med funksjonshemminger spiller sjakk på samme vilkår som alle andre. Og Øyvind spiller sjølsagt Systemet sitt.

Kl 1726
Vi har fått en rapport fra Latvia der Sindre spilte i ei lynsjakkturnering i går. Skal legge ut dette seinere i kveld.

Kl. 1733
I klasse 4 spiller Sverre skotsk firspringer. Eller kanskje det er spansk firspringer? d4 og Lb5 kom i 4. og 5. trekket.
Øystein i klasse 3 spiller Bogoindisk/Nimzoindisk. Altså både Lb7 og Lb4.
Vegard spiller sitt sedvanlige Grünfeldindiske forsvar.

Kl. 1741
Har lagt ut noen bilder fra starten av femterunden. Har sluttet å ta bilder av alle, for det blir jo de samme motivene. Og det er litt kjedelig. Spenninga blir jo å se om spilleren har skiftet t-skjorte siden sist...

Kl. 1754
Og der har Anton tatt på seg den grå hettegenseren inne i lokalet. Det spørs om andre bør gjøre det også. Anton har isolanibonde (IQP).
I klasse 1 har Vegard kommet fint ut i Kanvarianten. Eirik og motstanderen holder på på dronningfløya. C-linja er åpen, men Eirik har bonde på a7 og motstanderen på b7. Begge dronningene er engasjerte der, og det er flere lette offiserer. Jeg så ikke noe umiddelbart, men de spiller i hvert fall.

Audun
har kommet over i katalan, der svart har tatt bonden på c4. Den ønsker han å forsvare, og har nettopp spilt c6. Audun må nok spille a4 og Se5 for å få den tilbake. Er det ikke det som er plana i slike stillinger?
I klasse 2 skjer det også ting i partiet mellom Bjørn og Tore. Bjørn har dronninga sentralt på d4 mens Tore si dronning er på si egen fløy. Iver har byttet av hvitfeltløperne og har ei åpen d-linje samt halvåpne e- og c-linjer.

Amund
har tydeligvis en forkjærlighet for å utvikle offiserene på ei fløy først, før han begynner på den neste. Nå, etter 9 trekk, er det alle offiserene på kongefløya som står inne. Mens springer og løper fra dronningfløya har flyttet noen ganger hver. Men for å være rettferdig mot Amund; motstanderen spiller en uortodoks variant, hvis det i det hele tatt er en variant som han spiller.
Petter er nesten i sluttspillet. Petter har 4 bønder på dronningfløya mot motstanderens 3, og det er en dobbeltbonde i b-linja og en a-bonde. Petters c-bonde er en dobbeltbonde. På kongefløya har Petter 3 mot 4 bønder.
Jeg tror at Petter er godt fornøyd med hvordan han har kommet ut.

kl. 1814
I klasse 3 har det ikke skjedd så mye siden sist. Jeg ser ikke store forandringene i stillingene til Øystein, Vegard og Øyvind. I klasse 4 har Sverre byttet av dronningene og en lett offiser. Der nærmer det seg sluttspill snart, og det er ikke store forskjellen mellom de to. Kanskje en ørliten fordel til Sverre, siden motstanderen har fianchettert kongeløperen sin, men den stanger i egen bonde på e5. Løperne til Sverre har større handlingsrom.

I kadettklassen tror jeg Amund kan vinne snart. Motstanderen forsøkte seg på en avdekker som truer dronninga samtidig som springeren truer tårnet og dekker løperen. Men Amund har mottrusler, og ikke bare én men flere. Forhåpentligvis er dette for mye kaos for motstanderen til Amund. Petter spiller med to tårn, løper og springer hver, og Petter står veldig bra.
Av de andre partiene i klasse 1 og 2 som jeg gikk forbi på vei ut av salen, ser det ikke ut til å være de største forandringene med unntak av Ivers parti. Iver har tatt en bonde på d4 og truer springeren på c3. Motstanderen har tatt en mellomsjakk med dronninga og da den ble avverget flyttet han dronninga til b3 slik at han truer matt på f7.
Iver dekker matten enkelt med å spille bonden fram til e6 eller ta kort rokade.

Kl. 1834
I klubboppgjøret har Tore fått dronninga si inn på b2, mens Bjørn truer den med si dronning. Men Tore har kontroll over den lange diagonalen for løperen hans på g7 dekker dronninga. Det er ei åpen stilling og mye kan skje.
Iver har vunnet bonde. Det var en tredje måte han kunne unngå matt, og det var ved å ta springeren på e5 som truet f7-feltet. Dermed ble det mange avbytter av lette offiserer. De har nå to tårn, dronning og svartfeltløper hver. Men Iver har fire bønder på kongefløya mot to, og Iver har bønder på b7 og a7, mens motstanderen har en dobbeltbonde i c-linja og en a-bonde. Dette ser veldig lovende ut for Iver!

Audun har tatt tilbake bonden på c4 med springeren som kom fra f3. Eirik og motstanderen har holder fortsatt på på dronningfløya, men Eirik har presset motstanderen tilbake. Der er det veldig få felter for alle offiserene hans som står der. Det pleier å være bra for hvit.
I partiet til Vegard har det fremdeles ikke skjedd noe særlig, som jeg har sett. Anton har brukt mye tid, over en time på 15 trekk, og det kan bli litt lite mot Erlend som spiller raskt. Anton får nok ikke tenke så mye på motstanderens tid i dette partiet.
Petter har fått rettet ut dobbeltbonden sin, men etter et kort kikk så det ut som om Petter taper en bonde på dronningfløya. Petter har ikke forbindelse mellom tårnene sine, og det er en ulempe som motstanderen har utnyttet. Petter kan ikke åpne c-linja, for da taper han tårnet på c8. Amund kombinerer og der er alt uklart. Men det virker som om Amund har full kontroll. Stillinga ser veldig artig ut.

Kl. 1844
Partiet mellom Bjørn og Tore er ferdig. Sannsynligvis har Tore vunnet partiet, for det står en enslig svart konge på brettet. Det betyr at svart har vunnet. Men hvordan det skjedde, vet vi ikke ennå.

Kl. 1901
Iver har vunnet i stor stil. Motstanderen gikk rett inn i ei mattfelle eller tårntap. Men Iver hadde ei god stilling uansett.

Kl. 1905
Sverre
står greit i sluttspillet. En fordel siden han har mer aktive tårn.

Kl. 1918
Nå har Iver og Tore gått rundt i spillelokalet og delt ut bananer eller sjokolade til våre gjenværende spillere. Litt overraskende var det flere som ville ha sjokolade som vi trodde ville ha banan. Men det har vært en lang dag, og da er sjokolade tingen.

Tore fortalte at Bjørn bukket offiser. Derfor vant han så raskt.
Anton har mistet isolanibonden, og sliter litt nå. Petter står likt materielt. Han tapte ikke bonde. Tårnene er byttet av, og de er nå i springersluttspill. Men motstanderens konge er langt mer aktiv enn Petters, og jeg liker ikke stillinga. Amund ofret tidligere kvalitet for angrep, men jeg ser ikke helt hvordan han skal komme seg ut av dette med materiell over. Han tok sjokolade så kanskje det er det som gir piffen til å finne ut av ting på brettet.
I klasse 1 har Eirik nå et angrep på kongen til svart. Men også kongestillinga til Eirik er helt åpen, men alle offiserene til svart, med unntak av h8-tårnet er borte på dronningfløya. Eiriks offiserer peker både mot kongestillinga og nedover dronningfløya. Dette ser bra ut for Eirik.
Audun har også fått i gang et angrep på kongestillinga til motstanderen med h6-bonden. Og dronning og løper peker nedover dit. Det er ingen direkte mattrusler, men ting skjer.

I klasse 3 har Øyvind aktivt tårn og sentralt plassert dronning, og står mye bedre. Det er ikke sikkert at det er nok til vinst. Sverre har vunnet bonde.
Øystein kommer vel til å stå bonde under, men har aktive offiserer som har blinket seg ut motstanderens kongestilling. Tror det vil være kompensasjon for bonden, hvis motstanderen tar den.
Vegard
har ei uklar stilling. Han og motstanderen har stått og følt hverandre på tennene ei god stund. Men nå forsøker motstanderen med de hvite brikkene å flytte sine lette offiserer framover. De to åpne linjene har Vegard plassert tårnene sine i og Vegard har også en løper i den lange diagonalen fra g7. Foreløpig ser jeg ikke hva som skal skje i partiet. Men det er motstanderen til Vegard som har et lite initiativ.

kl. 1938
Vegard
har tatt remis. Stillinga ble lukket, og Vegard fant ikke noe å spille på. Siden andrebordet i klassen vant, betyr det at Vegard ikke vil lede etter kveldens runde.
Eirik har ofret offiser for angrep på motstanderens konge. Om det lykkes, får vi se om ikke så lenge. Auduns "angrep" på motstanderens kongestilling er foreløpig stanset.
Amund har en kombinasjon på gang. Om det går eller om motstanderen greier å vri seg unna, får vi også se snart.

Kl. 1949
Vegard
har vunnet. Det ble en del avbytter i sentrum og Vegard avsluttet partiet med å vinne et tårn som ble bundet.
Petter har tapt. Han byttet av springerne, og håpte at han skulle lage ei festning, men motstanderen hadde noen tempi som gjorde festninga noe hullete.
Øyvind står godt, men det er materielt likt, men Øyvind har fordel i sluttspillet. Øystein angriper nå kongestillinga og har bonde under. Men det må være fordel til Øystein. Sverre har fremdeles bonde over, og står i tillegg veldig godt. Men det er ulikefargede løpere, og det er ikke sikkert at Sverre vinner.

Kl. 1959
Bjørn
forteller at han bukket offiser allerede i 8. trekket. Og det har ikke jeg sett. Må nok pusse kontaktlinsene mine. Eller jeg får skylde på all kloren i vannet i Badeland. Det er mye vann i skliene.

Kl. 2009
Amund
står tårn under, og jeg ser ikke at han har noen sjanser til å matte motstanderens konge. Eirik har ikke fått til noe mattangrep, og vil tape nå. Han måtte bytte av dronningene, og står offiser under. Det er nok bare noen trekk før han gir opp.
Amund har bonde over, og god stilling. Men det er mange offiserer og bønder på brettet, så det er langt fram til en eventuell vinst.
Øyvind har bonde over i tårnsluttspillet. Det trenger ikke bety seier, men det er en klar fordel.
Angrepet til Øystein ser ut til å ha stoppet litt opp. Og han ligger fremdeles bonde under. Men ingenting er avklart i det partiet.
Og Anton har gitt opp i sitt parti.

Kl. 2024
Øyvind
er ferdig, og da må det vel bety at han har vunnet? Eller remis? Får prøve å finne ham.
Ellers går det ikke veien. Amund har gitt opp. Det samme har Eirik.
Og det verste av alt er at Audun bukket dronninga nå. Og han som sto så godt. Dronninga ble fanget i sentrum. Den kunne gå unna bonden som truet den, men dronninga sto også og passet på et tårn også.
Øystein har gitt en bonde til, men har ingen vinstsjanser ved korrekt spill. Sverre har tatt motstanderens a-bonde og har gitt sin egen c-bonde. Han hadde muligheter til å raske med seg enda flere bønder i sted, men da med risikoen for at noen egne bønder ble tatt. Fremdeles store vinstmuligheter for Sverre.

Kl. 2047
Det er bare Øystein og Sverre igjen. Øystein lå under med kvalitet, og i det første trekket etter tidskontrollen, bukket motstanderen kvaliteten tilbake. Men i stedet for å ta den, tok Øystein en bonde. Da har Øystein løper og bonde mot tårnet. Begge har også et tårn og dronning til. Hvordan det går, får vi se. Tror ikke at Øystein står særlig dårligere. Løperen kan bli sterk.
Sverre har en fribonde i b-linja, og den flytter han stadig framover. Han bør vinne dette partiet.

Kl. 2118
Både Sverre og Øystein spiller fremdeles. Sverre har gitt fribonden sin og fått en av motstanderens bønder på kongefløya. Audun mener at vinstsjansene har gått litt ned, siden alle bøndene er på samme side.

Kl. 2130
Øystein
har vunnet! Øystein satte motstanderen i sjakk matt.

Kl. 2211
Og da for ett minutt siden vant Sverre partiet sitt. Det var spennende, og det var nok teoretisk remis på slutten, men han ville vinne og greide det.

Neste runde starter onsdag kl. 10