2018 Landsturneringa

2018 Landsturneringa

4. runden tirsdag kl. 10

RunderPosted by Tore Tue, July 10, 2018 02:08:20
4. runden starter tirsdag formiddag 10. juli klokka 1000.

Lilleputt
Sondre Hole, Bærum (1249) - Even Gildestad (1259) 1-0
Kadett
Amund Pihl Strand (1693) - Elias Hulleberg Sidali, Oslo (1895) 0-1
Junior
Petter Andreas Wadstensvik (1913) - Aleksander Lindbøl, 1911 (2163) 1/2-1/2
Mester
Ole Woldseth, Sotra (2056) - Anton Darnell (2012) 1/2-1/2
Klasse 1
Vegard Simensen (1945) - Håkon Abeland Myrheim, Sandnes (1888) 1/2-1/2
Petter B Markussen, Bodø (1819) - Eirik Viken Kallset (1902) 1/2-1/2
Guttorm Andersen, Stjernen (1839) - Audun Hoem (1852) 0-1
Klasse 2
Tore Kallset (1772) - Ivar Kosberg, Molde (1675) 1/2-1/2
Bjørn Benjaminsen (1684) - Tore Martin Madsø Hauan, Trondheim (1622) 1/2-1/2
Iver Halse (1685) - Pål Norvoll, Guovdageainnu (1658) 1-0
Klasse 3
Øystein Viken Kallset (1571) - Rune Kleiven Rynning, Florø (1550) 0-1
Anders Havsø Netland, Egersund (1435) - Øyvind Hoem Vaseng (1520) 1-0
Vegard Viken Kallset (1545) - Ulf Atle Limburg, Nittedal () 1-0
Klasse 4
Håvard Gunnerud, Moss (1348) - Sverre Hoem (1279) 1-0

Kl. 0953
Da er vi klare. Den siste preppen skjedde nå. Og fjerderunden starter klokka 10.
Laglederen har vært ute og hamstret flere bananer på Coop Xtra samt litt sjokolade. Proteinbarer ble for dyrt.

Kl. 1008
Vegard, Amund og Even var ikke til stede da runden ble satt i gang, men vi slapp leteaksjon, for de var ved brettet i løpet av minutter.
De fleste spiller kjente åpninger i dag.
Petter er i gang med sin velkjente Colle-Zukertort. Amund spiller Londonsystemet, Iver spiller Grand Prix-angrepet i siciliansk, Øystein har åpnet med engelsk åpning, og det samme har broren Vegard, mens Eirik spiller mot engelsk.
Bjørn fikk inn preppen sin. Det siste han sa før han gikk inn var at han regnet med at motstanderen kom til å spille Stonewall-forsvaret mot d4, og det stemte. Også Tore regner med å få inn preppen sin. Moldes Ivar Kosberg spiller det jeg har kalt for Black Swamp, men navnet er vel egentlig moderne Philidors forsvar. Øyvind og Sverre spiller begge mot spansk åpning. Øyvind spiller samme åpning som i andrerunden på søndag. Sverre har ikke kommet så langt i trekkene ennå. Anton spiller dronninggambit der hvit har løperen innestengt bak bondekjeden, og Anton har fått spilt Lb4.
Even spiller mot Londonsystemet og kom med tidlig c5. Der har de allerede byttet av to lette offiserer.

Even har spiller mot Londonsystemet i runde 4 mot Sondre fra Bærum.

Kl. 1026
Og der bukket Even bonde. Det var et enkelt trekk av Sondre, for Even kan ikke ta løperen som slo bonden, for da blir tårnet bak tatt av dronninga. Men det verste er at det også er en sjakk, og kongen til Even må flyttes. Da får han ikke rokert, men det har hah hatt tid til tidligere i partiet. Tid i antall trekk, men ikke i tid på klokka. Even er også på plusstid i dette partiet.
Vegard på første bordet i klasse 1 spiller Londonsystemet! Har han gjort det før?
Hvilken åpning Audun spiller mot, greier jeg ikke forstå. Etter 10-12 trekk har de byttet av et par bønder, men motstanderen til Audun har fribonde i d-linja allerede, og Audun har fianchettert kongeløperen. Det kan ha vært akselerert drage, men de er nok ute i litt ukjent terreng for Audun nå.

Kl. 1042
Even
mistet ikke bare a-bonden men også b-bonden i den forrige kombinasjonen. Nå har det roet seg litt, men Even må nå spille videre med to bønder under.
Petter står solid, og Vegard i klasse 1 bytter av springeren på e5. Dvs. Vegards springer mot løper. Auduns kaosparti er litt mindre kaos nå. På vei inn i salen hadde motstanderen flyttet fribonden sin fram til d6. Det så ut til at han ville få springeren sin på c7, men på vei ut av salen, ser det ut til at Audun har fått kontroll på situasjonen. Og da kan han også vinne bonden. Kanskje allerede i neste rapport?
Eirik har byttet av dronninger og har fått åpen d-linje. Motstanderen har en bonde på e5, og det er ei litt rar stilling. Fransk uten bønder i d-linja kanskje det ligner på? Bare for å gi et bilde til dere som leser dette. Tores motstander, Ivar fra Molde, har nå plassert 4 lette offiserer i g-linja. Fra g8 til g5! Det har jeg aldri sett før. Ivars g-bonde er borte og det samme er Tores h-bonde som har rokert kort. Jeg fortalte Tore ved frokosten at Ivar nok ville like å angripe kongestillinga hans, og siden Tore spilte Systemet mot moderne Philidor, slapp Ivar å sette bøndene sine i sentrum og å flytte dronninga. I forhold til vanlig oppsett har svart spart et par tempi. Men til tross for dette, vil jeg mene at Tore står litt bedre.
Bjørn har fått åpnet h-linja og plasserer nå to tårn der som skal angripe den svarte kongen som har rokert kort. Dette partiet kan være over på få trekk!
Ivers parti har lukket seg. Iver har fått bonden fram på f5 som han skal i Grand Prix-angrepet, men motstanderen lukket sentrum med e5. Men Iver har terrengfordelen, og nå er det bare å finne ei ny plan.
Øystein spiller litt passivt i åpninga, og det ligner litt på pinnsvin i dag også. Han har de fleste av sine offiserer på førsteraden ennå, men har utfordret med bonde på 4. raden. Slik vi så i partiet mot Øyvind i går, hadde dette pinnsvinet mange pigger når det kom ut, og det var nok vondt å stikke seg på. Vi får håpe det skjer i dag også. Øyvind er inne i spanskåpninga og ikke mye har skjedd. Det samme i partiet til Sverre. Vegard i klasse 3 står greit.

Kl. 1111
Og nå har Even tapt. Han mistet tårn på slutten.
Vegard Kallset i klasse 3 står fint. De har byttet av c- og d-bøndene og Vegard har bedre utvikling og har også fått en løper på f3 i den lange diagonalen. Øyvind er den aktive spilleren partiet sitt, og han presser motstanderen. Nå har Øyvind fått fram b-bonden sin på dronningfløya men han har også aktive offiserer som kontrollerer i sentrum. Dette ser bra ut. Øystein har utfordret med enda en bonde i sentrum. Motstanderen har ikke rokert, men Øystein kan ikke utnytte at kongen står i sentrum, for han har noen lette offiserer på førsteraden som må flyttes for at tårnene skal bli aktive. Så det er ikke noen mulighet der, men spillet til Øystein begynner å komme ut.
Bjørn har ikke fått doblet i h-linja, for motstanderen har dekket h7-bonden sin med både tårn og dronning. Bjørn har rokert langt, og det kan bli litt farlig etter hvert, for den eneste bonden på dronningfløya som Bjørn har på andreraden er a-bonden. Tore står veldig greit nå. De fire offiserene til Ivar sto på g8-g6 og en løper på g4. Nå er løperen byttet av mot Tores springer på f3. Ivars springer på g6 skal nok brukes til å støtte opp om et bondebrudd i h-linja. Foreløpig ser det ikke farlig ut.
Det har ikke skjedd noe i partiet til Iver siden sist. Petter står greit, men motstanderen har nøytralisert spillet til Petter i sentrum.

Kl. 1133
Bjørn
har mistet offiser. Jeg tror det var en kombinasjon han feilkalkulerte. Men han får to sammenhengende fribønder på femteraden for offiseren. Nå står de bøndene i linjene foran hans egen konge, som nå virkelig står åpent. Og tårnet på h2 er helt på bærtur i forhold til hvor spillet nå skjer. Så dette ser ikke så bra ut for Bjørn. Iver er også under et press i ei halvåpen g-linje. De spiller med to tårn og lett offiser hver, og er i sluttspillet allerede. For kort tid siden hadde de 8 bønder hver, og nå er det 7. Så det er trangt. Ulempen for Iver er at springeren og det ene tårnet er borte på dronningfløya og ikke med i spillet. Hvis han ikke finner et brudd der da. Men det er ingen fare, og stillinga er uklar/ørlite grann bedre for Ivers motstander.
Vegard på førstebordet i klasse 1 slo tilbake med bonden på e5, og har nå blitt utfordret med f6-bonden. Da kan Vegards bonde på e3 bli svak i en del varianter. Eirik hadde ei trang stilling, og måtte bruke noen trekk på å få ut løperen sin. Begge springerne og bonden på b7 sto i veien. Motstanderen rokerte også langt for å få et tårn i den åpne d-linja. Men Eirik legger nå press på hvits dobbeltbønder i c-linja, og det ser fint ut for Eirik. Audun står likt, men vil vinne d6-bonden til hvit. Begge dronningene står i slag, og Audun truer også den ene av hvits løpere. Et kort blikk på stillinga (bare ett minutt), og jeg tror at motstanderen har feilet kolossalt. Dette ser veldig bra ut for Audun.
Amund angriper Elias med dronninga si i h-linja. Det blir vel dronningbytte, og jeg ser ikke hva Amund får ut av dette. Men Amund står greit andre steder på brettet. Petter vil angripe motstanderens kongestilling sin vane tro. Tårnet på e1 har kommet opp til e3 og skal nok flytte på h3 eller g3 for å angripe derifra.
Anton har fått byttet av på d5, slik at Anton har halvåpen e-linje og motstanderen halvåpen c-linje. Ikke noe minoritetsangrep fra motstanderen til Anton, men dette er jo mesterklassen- Her er de mer subtile, og har nok andre planer.

Det er kaldt inne (sier østlendingene), og nå er det gensertid. En av spillerne sitter inne i salen med skinnjakke!

Kl. 1151
Bjørn
har begynt å flytte kongen over til kongefløya. De to fribøndene hans vil nok falle ganske raskt, men kanskje han får et motspill med de to tårnene sine. Det ser ikke lyst ut. Iver står godt nå. De har byttet av et tårn, og motstanderens løper er fullstendig innestengt bak sine egne og Iver bønder. Det er ingen bondebrudd slik at den kan komme ut. Springeren til Iver kan derimot flytte der den vil, og det er derfor Iver har ei bedre stilling nå.
Øystein
kan komme til å få en isolanibonde i e-linja nå. Det er materiell likt, og de har byttet av dronningene. Det ser greit ut for Øystein og kanskje en ørliten fordel. Øyvind ligger bonde under, men det er en dobbeltbonde som motstanderen har i b-linja. Øyvind har langt mer aktive offiserer, og det mer enn oppveier for den bonden han ligger materielt under. Også Sverre ligger bonde under. De er i tårnsluttspillet nå, og bonden til motstanderen er en hengende bonde. Den kan bli en styrke for motstanderen etterhvert. Vegard i klasse 3 har et mer aktivt offisersspill enn motstanderen, og det ser bra ut.

Nå er det banantid.

Kl. 1208
Nå vinner Iver. De har byttet av tårnene, og springeren til Iver er mye bedre enn den innestengte løperen til svart. Iver har en fribonde i h-linja, og vinner nå enten en bonde til slik at han får to sammenhengende fribønder i b- og c--linjene. Da vil løperen komme ut av fengslet sitt. Men de to fribøndene vil være sterke. Alternativet for svart er å bytte av springeren, men da vil Iver få en fribonde i a-linja. Den svarte kongen greier ikke stoppe både en a-bonde og en h-bonde.
Bjørn står ikke noe godt. Tore har kontroll, men det er ingen kontakt mellom de hvite og de svarte brikkene. Tore har bønder på fjerderaden og Ivar på sjetteraden.
Audun vinner nok offiser nå. Han truer to stykker, og motstanderen kan bare redde den ene. Vegard i klasse 1 har begynt å samle offiserene sine på kongefløya foran den svarte kongestillinga. Vi vet hva som skjedde i partiet i går.
Eirik vant den ene dobbeltbonden og står nå bonde over. Han står litt trangt, men har bonden. Amund presser og presser på i h-linja. Svart har dobbeltbonde i f-linja, og halvåpen g-linje, og Amund sikter seg inn på bonden på f6. Amund har både dronning og tårn i h-linja og forsvaret er litt vanskelig for motstanderen.
Petter har ikke fått flyttet tårnet sitt bort fra e3, for han måtte få en springer til f3-feltet for å forsvare offiseren sin på e5. Det ser litt ut som om svart har kontroll i dette partiet.

Kl. 1227
Glem alt jeg har skrevet om Anton. Oppdaget i sted da jeg var ute og delte ut bananer at det var ikke Anton jeg hadde fulgt partiet til. Det var en annen med samme hårfarge og samme skjorte som Anton hadde i går. Rett Anton fikk banan, og han har spist den!
Og Anton har spilt mot Londonsystemet, og står veldig greit nå.
Iver har vunnet! Og Bjørn er også ferdig. Det står remis på brettet; begge kongene står i sentrum, men det kan jeg ikke forstå.
Øyvind er i tårnsluttspill med bare et tårn. Bonde under og det beste Øyvind kan få er remis. Sverre står to bønder under i tårnsluttspillet og kommer til å tape. Motstanderen har to sammenhengende fribønder på kongefløya. Vegard i klasse 3 har bonde over. Øystein står bonde under.
Auduns motstander sitter fremdeles og tenker. Det har han gjort siste halvtimen etter Auduns siste trekk som truer to offiserer. Nå tror jeg at motstanderen til Amund får et lite motbrudd i sentrum som gjør at stillinga til Amund kan bli litt dårligere. Eirik har bukket tilbake den bonden han fikk i sted. En flott kombinasjon av motstanderen som bare tok c-bonden til Eirik med løperen sin. Hvis Eirik tok tilbake, mistet han offiser. Vegard på førstebordet i klasse 1 har ikke satt i gang noe angrep ennå.

Kl. 1242
Det ble remis på Eirik.

Kl. 1252
Remis på Vegard i klasse 1 også. Og Sverre har tapt.
Auduns motstander gjorde endelig et trekk, og nå er det Auduns tur. Petter har ofret offiser i angrepet på kongestillinga til motstanderen, men det ser ikke ut til at det går. Amund står dårlig nå. Dronningene er byttet av, og Elias har fått fribonde på e3. Dette ser ikke lyst ut.
Anton har fått byttet av et tårn, og har en bedre løper samt at Antons andre løper kan komme fra b7 ned til c8 og jobbe i den diagonalen. Kanskje Anton kan vinne?
Tore står likt materielt, men Tore har litt mer å jobbe med for han har større terreng å bevege offiserene i. Men stillinga ser lik ut. Øystein har nå to bønder under. Motstanderen har to sammenhengende fribønder på kongefløya. Øyvind har byttet av en bonde, og nå er det enda mer remis. Vegard har fremdeles bonden, og det ser lyst ut. Ingen vinnende fordel for Vegard, men vi har håp om at han kan vinne.

Kl. 1306
Even kom da jeg skrev forrige rapport i sted at Petter sto til vinst. Neinei, sa jeg, du må ha sett feil. - Petter er offiser under. Men Even insisterte.
Og etter å ha stått og sett på partiet til Petter, har han nettopp vunnet tilbake offiseren. Og i tillegg har motstanderen dårlig tid. Litt over minuttet på 16 trekk. + sjølsagt 30 sekunder for hvert trekk han gjør. Nå går kongen hans unna, og han ville gjerne hatt enda mer tid til å regne på de alt det som Petter kan gjøre.
Og nå kommer Even og forteller at Petter kan vinne kvalitet. Petter tenker på trekket.
Audun står offiser over. Amund står enda dårligere nå. Det var først nå at motstanderens bonde kom fram til e3, men amund risikerer at springeren hans blir begravd på d1!
Men nå må vi gå og se på partiet til Petter!

Kl. 1319
Petter
har kvalitet over, men nå virker det som om det stabiliserer seg for motstanderen. Han har 10 trekk igjen og tidsnød, bare 49 sekunder igjen + 30 sekunder per trekk. Aleksander har løperparet og sentrale bønder, så det kan være at svart har kompensasjon for kvaliteten. Men uansett er dette artig. Aleksander er en sterk spiller. Vegard og Even står pal og følger med på partiet til Petter nå.
Øyvind tapte i tårnsluttspillet. Øystein er fremdeles to bønder under i tårnsluttspillet. Vegard i klasse 3 har også ennå bonde over. De har byttet av dronningene, og Vegard står aktivt. Det ser bra ut.
Tore står fremdeles materielt likt, men nå er det mulig dronningbytte på gang. Da har de i så fall tre lette offiserer hver.
Petter taper sier Even. De har byttet av et tårn, men motstanderen fikk spidder på dronning og tårn. Even dobbeltsjekker om stillinga er materielt likt, siden Petter sto kvalitet over i sted.

Kl. 1333
Petter
står bonde over. Det var materielt likt, men Petter tok den ene av dobbeltbøndene i sentrum som svart ikke kunne forsvare. Det er dronningsluttspill der begge har likefarget løper. Det ser veldig bra ut for Petter.
Nå kommer Even og forteller at de har byttet av dronninger.
Anton står litt bedre i et likefarget løpersluttspill, slik jeg vurderer det. Vegard er ferdig, og har forhåpentligvis vunnet. Øystein har tapt enda en bonde, men spiller aktivt med konge og tårn, og forsøker å redde stumpene. Tore og Ivar har byttet av to lette offiserer og dronningene. Tore har løper mot Ivars springer. Kongen til Tore er mye mer aktiv enn den svarte og løperen kan gå fritt omkring. Audun har vi glemt ei stund.

Kl. 1342
Audun har nok vunnet siden hverken han eller motstanderen er ved brettet.
Amund har gitt opp. Petter er i likefarget løpersluttspill. Nå er Petters bonde på g6 truet og Petter må kanskje forsvare den.
Bjørn forteller nå at det var remis i sluttstiliinga, og han ofret offiser for å få to fribønder for å ha en mulighet til remis. Og det viste seg at det var riktig avgjørelse.

Kl. 1423
Nå har vi sett på partiet til Bjørn og i sluttstillinga kom han til å vinne offiseren tilbake og stå bonde over. Men 4 (deriblant en dobbeltbonde) mot 3 bønder på kongefløya og to tårn, er remis.
Petter byttet av løperen for ei stund siden. Petter har tre bønder på dronningfløya mot Aleksanders to. Og Aleksander har en fribonde i g-linja. Jeg tror at Petter spilte litt raskt med bøndene på dronningfløya, slik at han risikerer å tape bondesluttspillet. Amund og Even er inne og sjekker nå.

Kl. 1433
Da blir det remis på Petter. Petter har tatt g-bonden, men rekker å stenge inne den svarte kongen når den tar den hvite a-bonden.
Petter har tatt remis!

Kl. 1441
Det ble 6 remiser i den fjerde runden. 3 seire og 5 tap. '
Vegard i klasse 3 vant, hvis vi har glemt å skrive det.

Neste runde starter klokka 1700 og rundeoppsettet kommer nok snart.