2018 Landsturneringa

2018 Landsturneringa

3. runden mandag kl. 10

RunderPosted by Tore Mon, July 09, 2018 07:51:39
3. runden starter mandag formiddag 9. juli klokka 1000.

Lilleputt
Even Gildestad (1259) - Eva Skaslien, Vålerenga (1184) 0-1
Kadett
Thyra Kvendseth, Nordstrand (1952) - Amund Pihl Strand (1693) 1/2-1/2
Junior
Benjamin Fossan, Stavanger (1965) - Petter Andreas Wadstensvik (1913) 0-1
Mester
Anton Darnell (2012) - Gunnar Stray, Moss (2048) 1/2-1/2
Klasse 1
Eirik Viken Kallset (1902) - Vegard Simensen (1945) 0-1
Audun Hoem (1852) - Martin Bråten, Vålerenga (1798) 0-1
Klasse 2
Lars A Stensen, Lofotoen (1676) - Tore Kallset (1772) 1/2-1/2
Tore Martin Madsø Hauan, Trondheim (1622) - Iver Halse (1685) 1-0
Torbjørn Brenden, Follo (1603) - Bjørn Benjaminsen (1684) 0-1
Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1520) - Øystein Viken Kallset (1571) 0-1
Geir Olsen, Sevland (1451) - Vegard Viken Kallset (1545) 1/2-1/2
Klasse 4
Sverre Hoem (1279) - Jørgen Gustavsen, Moss (1335) 1/2-1/2

Kl. 1015
Da ble runden startet akkurat klokka 10. Det ble litt hektisk de første minuttene siden Vegard Kallset ikke fant plassen sin. Vi leita og leita men fant den ikke. Til slutt grep vi fatt i nærmeste dommer, hovedturneringsleder Hans Olav Lahlum, heller ikke fant plassen. Han måtte ut i sekretariatet for å se, og da oppdaget de det.
Vegard sitter på rekka der en av spillerne er synshemmet eller funksjonshemmet på andre måter. Vegards motstander bruker rullator, og den er vanskelig å manøvrere blant de trange rekkeradene.
Klokka til Vegard ble nullstilt og han tapte ikke tid på leitinga. Vegard spiller Grünfeldindisk.
Det samme gjør Tore i klasse 2, og der har motstanderen overrasket med Db3 etter at Tore slå bonden på d5. Det er nok en mindre kjent bivariant.

Noen får inn preppen sin, og andre får den ikke. Even i lilleputt preppet i går kveld på Eva som han møter i dag, skulle spille Owens forsvar. Og det gjorde hun. Og Even har stilt seg opp akkurat slik vi planla i går kveld. Han spilte Axel-trekket a3, slik det står i e3-boka til Axel, og slik som Even, Robin og Tore diskuterte i klubben for et par uker siden.
Petter derimot har ikke fått inn preppen sin. Han spiller siciliansk fordi han regnet med at Benjamin fra Stavanger skulle spille b3 i andretrekket. Det har ikke kommet, men c4 har hvit spilt uten at Petter har fianchettert kongeløperen sin. Litt uvant. Amund i kadett spiller dronninggambit mot Thyra.
Anders i mesterklassen spiller samme sicilianskåpning som han spilte på lørdag. Og da gikk det jo bra.

En annen som ikke fikk inn preppen sin var Eirik i klasse 1 som møter Vegard. Eirik preppet ved frokostbordet at Vegard skulle Najdorfvarianten i siciliansk, og da skulle han spille Le3. Men Vegard har spilt Kanvarianten i stedet. Eirik fikk beskjed i går kveld om at Vegard spiller Najdorf- eller Kanvarianten, men siden han er forkjøla, valgte han å slappe av og sove i går kveld i stedet for å preppe. Det var nok det mest fornuftige.
Audun spiller engelsk åpning og ser ut til å ha kommet godt ut.
Bjørn fikk inn preppen sin og spiller Black Knights Tango. Det pleier han å gjøre, og kjenner stillingene ut og inn.

Vårt andre store internoppgjør er mellom Øyvind og Øystein på førstebordet i klasse 3. Øyvind spiller systemet sitt, som egentlig er katalansk, og Øystein har svart med en dronningindisk oppstilling med både Lb7 og Le7.
Iver spiller mot engelsk åpning, og Iver har valgt å bytte av sin svartfeltløper med springeren på c3, og tillegg har han spilt både e5 og f5. Og plassert dronninga på e8. Jeg tror at Iver har blandet litt varianter her.
Sverre husker jeg ikke stillinga til.

Kl. 1051
Vegard
Viken Kallset har geburtsdag i dag! Og det samme har Brede Kvisvik. Vi gratulerer begge to! Vegard sa ved frokosten at han hadde håpet at Brede skulle spille i år, så kunne de feire dagen sammen. Men Brede er ikke her i år.

Det er litt kjølig inne i spillesalen og i de andre rommene på hotellet i dag. Det er mange av spillerne som har på seg gensre eller langermede skjorter.
Even har kommet greit ut. Eva har brukt over en halvtime på partiet, mens Even er på pluss på klokka. Men han sitter ved brettet, og tenker nok på egne trekk og muligheter mens Eva er i trekket. De har byttet av to lette og dronningene. Det ser fint ut for Even.
Amund i kadett spilte Laskervarianten og har fått byttet av to lette offiserer. Da er det åpent for ham. Amund snakket om denne varianten i forrige uke, og han konkluderte med at det er en flott variant for svart hvis hvitspilleren er mye bedre og svart ønsker remis. Petter møter en slag Maroczsy-oppstilling. Fremdeles like rart, synes jeg, og det gjør det nok for Petter også.
Vegard valgte å sette løperen sin i Kanvarianten mot Eirik på e7, og ikke på c5. Det er litt annerledes spill enn det aggressive spillet som stormester Tiger Hillarp anbefalte oss i Kristiansund da han var på treningsuke med oss for noen år siden. Eirik har kommet fint ut.
Auduns motstander angriper nedover f-linja. Audun sitter i rød Liverpool FC-skjorte i dag.
Sverre spiller mot skandinavisk forsvar i dag. Han har kommet godt i gang, og det siste trekket jeg så var at han truet dronninga da han flyttet springeren sin i sentrum. Det ser ypperlig ut.
Øyvind og Øystein har byttet av en springer. Øystein opponerer i den lange diagonalen med løperen sin på b7, men ellers står han trekt litt tilbake med brikkene sine.
Det samme gjør Tore i sitt parti. Motstanderen har terrengfordel på dronningfløya, i sentrum og på kongefløya. Begge har to tårn, løper og springer igjen, men offiserene til Tore må bruke mange trekk på å komme ut. Det ser litt vanskelig ut for Tore dette. Ingen umiddelbar fare, men det er ikke artig å spille svart når man må jobbe så hardt for å få i gang et spill.

Kl. 1102
Noen bilder fra starten av tredjerunden er lagt ut i bildealbumet. Tekst er ikke lagt til ennå, men det kommer.

Kl. 1109
Nå står Even med tårn under. Og han vil tape partiet. Han har enda mer plusstid på klokka. Amund har tydeligvis en forkjærlighet for å la offiserene sine stå inne så lenge som mulig. I går var det offiserene på kongefløya, og i dag er det offiserene på droningfløya han ikke har rørt. Ellers ser det bra ut.
I partiet til Petter har det ikke skjedd noe, og heller ikke i toppoppgjøret i klasse 1 mellom Eirik og Vegard. Vegard pleier på omtrent denne tida å ta seg lange tenkepauser for å finne ut hva han skal gjøre.
I vårt andre toppoppgjør mellom Øyvind og Øystein har Øystein stilt seg opp som et pinnsvin igjen. Han gjorde det i går med hvit, og gjør det samme med svart mot Øyvind i dag. Øystein har fianchettert begge løperne, og c-bonden er byttet av. En springer er også byttet av. Alle brikkene hans er på 6. raden og bakover og de fleste står på åttenderaden. Jeg er litt usikker på om Øyvind har spilt mot dette systemet før. Øyvind vil nok få igang tårnene sine i de to halvåpne linjene på brettet, og plassere springer og løper i sentrum. Han liker å gjøre det, og det ser ut som ei god plan.

Og nå må bloggeren dra for å finne en genser. Det er litt for kjølig her...

Kl. 1121
Og der har Even gitt opp. Han bukket tårnet sitt, da han rørte tårnet sitt. Da oppdaget han at det var innesperret og at tårnet måtte ofres på en bonde. Slikt skjer av og til de beste spillerne.

Kl. 1133
Iver er ferdig med partiet sitt, og han tapte. Spillerne er nå i analyserommet, forteller Even. Vi får nok vite etter hvert hva som skjedde.
Øystein har fått fram en bonde på femteraden! Kryss i taket! Jeg skrev i sted at Øystein hadde fianchettert begge løperne sine, men det har han ikke. Svartfeltløperen står på e7, men kan i neste trekk gå til f6 i den lange diagonalen. Der truer den direkte Øyvinds dronning på c3. Stillinga er uklar, og Øystein som sa ved frokostbordet at han regnet med å tape i dag mot Øyvind, og at det var greit å tape mot en annen fra Kristiansund jobber for å vinne i partiet nå. Men fremdeles er det en ørliten ledelse til Øyvind.
Vegard og Eirik tenker begge to. Vegard har brukt litt mer tid men også Eirik har brukt over halvtimen. Vegard har fått springeren sin opp på e5. Jeg liker stillinga til Eirik best.

Kl. 1147
Tore har tatt remis. I den trange stillinga var nok det det beste han kunne håpe på. At motstanderen ikke vil forsøke å vinne ei slik stilling er merkelig, men kjekt for oss.
Bursdagsbarnet Vegard i klasse 3 har brukt over en time så langt i partiet. Han har ikke f- og e-bønder. Motstanderen pushet nemlig fram h-bonden sin tidlig i partiet, og byttet den av på g6. Det betyr jo at hvit ikke har tatt kort rokade. Kongen hans står fremdeles i sentrum. Ingen av spillerne har noen plutselige angrep som jeg kunne se.
Sverre har fått en springer i sentrum mot seg. Den kan ikke Sverre fjerne, og han står littegrann passivt. Det slet Sverre også med i det første hvitpartiet. Det kan lønne seg å spille litt mer aktivt enn det Sverre gjør i hvitpartiene sine.
Øyvind har slått av d-bonden til Øystein, og Øystein tenker nå om han skal slå tilbake med løper, dronning eller bonde. Det er nok valget mellom løperen og dronninga han tenker på, tror jeg. Så i det partiet begynner det å skje ting. Men det er ei åpen stilling, og da er det lett å se trusselen fra motstanderen.
Bjørn er allerde i sluttspillet, og han har vunnet bonde! Han og motstanderen har et tårn og to springere hver pluss at Bjørn har merbonde på dronningfløya. Det både høres bra og ser bra ut.
Audun har fått en svart bonde på f2 mot seg. Audun har tårn på f1 som hindrer at den går inn, men Audun kan ikke ta den bonden på lang tid. Nå har Audun åpnet for motspill i sentrum, og dette ser ikke så mørkt ut for Audun som det kan høres ut som.
Vegard tenker i partiet mot Eirik. I mesterklassen synes jeg at Anton sliter littegrann. C-linja er åpen, og Anton har en løper på c1 som han ikke har fått utviklet ennå. Dronninga står på d2 og det er en bonde på b2. Anton vil nok heller ha et tårn på c1, men det tar noen trekk for å få til det.
Amund har nå utviklet offiserene på dronningfløya, og truer en bondevinst gjennom en kombinasjon som Thyra må ta hensyn til. I Petters parti har det heller ikke skjedd noe.

Kl. 1158
Det ble remis på Sverre i klasse 4.

Kl. 1216
Kjekt å høre at Johannes og Wenche er med også. Even som ble tidlig ferdig, har nå dratt i Badeland. Der er det to store renner som er artige.

Audun fikk ikke til gjennombruddet i sentrum, og tapte en bonde til. Jeg tror at han overså mellomtrekket til motstanderen, et dronningtrekk som truet både dronninga og springeren til Audun. Så Audun kunne ikke ta igjen den svarte bonden på d6. Da kollapset stillinga, og det mest fornuftige var å gi opp.
Vegard i klasse 3 har nå bondemajoritet på dronningfløya, 4 mot 3, men to av bøndene hans er en dobbelbonde i c-linja. Han har da bondeminoritet på kongefløya. Vegard tilbyr nå motstanderen å bytte av dronninga si for to tårn. Hvis han liker å spille med to tårn mot dronning, så gjør han det, for det kan gi litt andre muligheter enn bare med dronning.
Øystein valgte ikke å slå tilbake bonden på d5, men spilte heller fram e-bonden sin slik at den truer den løperen til Øyvind på d4. Øyvind fikk da en mellomsjakk med dronninga. Jeg kan ikke sette fingeren på det, men jeg mener at Øyvind står litt bedre i denne stillinga. Jeg tror at Øystein burde ha slått tilbake bonden.
Bjørn har fremdeles den ekstra bonden, og har fått manøvrert tårnet sitt inn på en fordelaktig og aktiv plass.

I vårt andre førstebordsoppgjør, mellom Vegard og Eirik, har Vegard nå flyttet fram e-bonden sin til e5. Det skal han gjøre i Kanvarianten i alle de variantene som jeg har sett at Tiger ga oss i 2012. Svart kan også angripe i f-linja, men jeg har aldri sett at Vegard har gått så aktivt til verks i Kanvarianten. Eirik har offiserene sine i sentrum, og det er nok Eirik som står littegrann bedre.
Anton har fått ut løperen sin, men til b2. Der står den og stanger i egne bønder på d4 og e5. Men nå er i hvert fall c1-feltet ledig for et tårn.
Amund i kadett har fått bondemajoritet på dronningfløya med 3 bønder mot 2. Han gikk forbi med c-bonden sin til c4. Dette kan bli av betydning i et eventuelt sluttspill. Jeg liker stillinga til Amund!
Petter og Benjamin har åpnet d-linja. Det skjedde faktisk for lenge siden, men jeg har glemt å skrive det. Men de har ikke plassert tårnene sine i d-linja. Petter spiller aktivt, og det ser ut til at han har utlignet hvitfordelen.

Kl. 1236
Anton
er ferdig. Det ble sikkert remis. Men skal sjekke det.
Amund vinner bonde nå. Thyra kan ikke tilbake bonden på e4 med tårnet, for da blir springeren på e5 spiddet. Bonde over er bra!
Petter står kvalitet mot bonde under. Benjamin har tårn for løper og bonde. Og stillinga er nok en del bedre for Benjamin.

Nå ryktes det her at Magnus Carlsen har kommet. Han skal kanskje være med på Pratelagsjakken i kveld. Da blir det litt mer fullt i salen enn det pleier å være.

Vegard og Eirik
har ikke gjort særlig mange trekk siden sist. Eirik slo bonden på e5, og de har nå ei åpen d-linje. Men ingen tårn i d-linja foreløpig.
Bjørn står enda litt bedre og presser fram bøndene sine over hele linja. Vegards motstander i klasse 3 valgte ikke å gi dronning for to tårn. Og da ble stillinga til Vegard litt bedre, siden Vegard fikk utfordret i den eneste åpne linja på brettet. Det er Vegard som spiller mest aktivt av de to.
Øyvind og Øystein: Øyvind hadde en artig kombinasjon der han tok løperen til Øystein med tårnet sitt, og spiddet dronninga i trekket etterpå på tårnet til Øystein. Da får Øyvind igjen det materiellet han ga. Men det ser bare ut til at de bytter av offiserer på denne måten, og at de kommer ut i ei lik stilling. Jeg lurer på om ikke Øyvind hadde noe bedre. Nå ser det veldig likt ut.
Nå blir det banantid. Jeg har

Kl. 1254
Amund
vinner nå! Han står kvalitet over. Det var en kombinasjon hvor enden var en sekkematt som nok Thyra hadde oversett. Amund kom også inn på førsteraden med et tårn, og får byttet av dronningene, og da skal han også få tak i a-bonden hennes. Hvis han ikke har noe enda bedre.
Petter kjemper og utfallet i partiet er ikke klart, sjøl om han står materielt under. Men Petter har bonde for kvaliteten.
Vegard og Eirik har byttet av en lett offiser. Eirik plasserte sin springer på f5, og den byttet Vegard av. Stillinga er åpen med to lette offiserer hver samt tårn og dronninger.
Øystein valgte ikke den enkleste måten å bytte av materiellet på, men han kommer seg nok unna, tror jeg. Men nå er det Øyvind som har initiativet.
Vegard i klasse 3 (på bakerste rad) har vunnet bonde nå! De har byttet av et tårn, og det er Vegard som står best. Kanskje han vinner en bonde til også.

Kl. 1314
Det snur og snur i sjakkpartiene. Thyra har fått inn en gaffel på Amunds tårn og to bønder. Det kan bli at Amund spiller med to tårn mot tårn og springer og begge har tre bønder på kongefløya. Remissjansen til Thyra økte dramatisk med den springergaffelen.
Petter vinner tilbake kvaliteten. Han har bundet opp tårnet med løperen sin, og da vil Petter komme ut av dette med bonde over!
Vegard har nå sluppet løs sitt aktive offisersspill som han er beryktet for, og som motstanderne helst ikke vil møte. Det er ingen fare for Eirik, men å spille mot Vegard når Vegard spiller slik han liker, er ikke det artigste å gjøre.
Bjørn har gått inn med bonden til ny dronning, og vi venter bare på at motstanderen skal gi opp.
Øystein og Øyvind kjemper videre. Jeg mener at Øyvind har et initiativ, og det er der fordelen hans ligger. Vegard i klasse 3 har kanskje fått et lite tilbakeslag da motstanderen spiller aktivt og siden han har en fribonde. Men Vegard bør nok ikke tape dette.

Kl. 1322
Petter
har vunnet siden motstanderen bukket. Benjamin tilbød remis, men Petter avslo. I trekket etterpå bukket han tårn.

Kl. 1334
Det ble remis på Amund. Etter springergaffelen på b6 var det remis, siden de rensket bort bøndene på dronningfløya. Amund gikk på også enda en gaffel og mistet tilbake kvaliteten. Da var det bare å ta remis.
Vegard vant toppoppgjøret på førstebordet i klasse 1 mot Eirik. Vet ikke hvordan det skjedde, men når Vegard får igang offisersspillet sitt, er han utrolig vanskelig å spille mot.
Bjørn har vunnet.
Øystein står nå med springer over mot Øyvind som har fjern fribonde i a-linja, men med tårn mot tårn og springer, skal det være enkel vinst for Øystein.
Motstanderen til Vegard i klasse 3 har fått fram fribonden sin. Den står på sjuenderaden og bonden og forvandlingsfeltet er dekket av dronninga hans. Men Vegard truer matt sjøl på b2, og den eneste måten for motstanderen å dekke den på, fører til at Vegard får evig sjakk.

Kl. 1339
Øyvind
hadde tidsnød da jeg kikket på partiet sist, og det er kanskje det som er grunnen til at han ligger offiser under.

Kl. 1347
Vegard
spilte remis! Det ble evig sjakk.
Audun forteller at han ble satt sjakk matt.
Øyvind og Øystein er ferdig med tidsnøden sin. Øyvind har 6 bønder i tårnsluttspillet mot Øysteins 5 bønder, tårn og springer.

Kl. 1417
Det forundrer meg ikke om det blir remis mellom Øyvind og Øystein. Det er ikke så lett å vinne stillinga, sjøl om Øystein har springer over. Øyvind har fått en aktiv konge, og han spiller aktivt.

Kl. 1437
Øystein og Øyvind
har byttet av tårnene. Eirik mener at Øyvind har en sjanse til å holde partiet siden han har en fribonde mot Øysteins springer. Hvis Øystein spiller passivt, får Øyvind ei trekktvangstilling på springeren.
Øyvind hentet nye noteringsark før de hadde kommet til 50 trekk. Han forventer tydeligvis et langt parti, men Øyvind er også i en liten tidsnød, så det var nok bare å være føre var.

Kl. 1455
Eirik og Tore har regnet ut at Øystein har vinst mot Øyvind nå. Men han må tørre å gi sine bakerste bønder, slik at han kan ta de bakerste bøndene til Øyvind med springeren sin.

Kl. 1456
Øystein
har vunnet. Tida til Øyvind gikk ut, men det var også vinst i stillinga.

Kl. 1457
Da ble det 6,5 poeng på de 12 partiene i dag.

I dag har det vært sommerregn, og nå tordner og lyner det ute.