2018 Landsturneringa

2018 Landsturneringa

2. runden søndag kl. 11

RunderPosted by Tore Sun, July 08, 2018 00:07:58
2. runden starter søndag formiddag 8. juli klokka 1100.

Lilleputt
Emre Amundsen Borgaas, Moss, (1056) - Even Gildestad (1259) 1-0
Kadett
Amund Pihl Strand (1693) - Jonatan Espeland, Porsgrunn (1473) 1-0
Junior
Petter Andreas Wadstensvik (1913) - Henrik Elias Berbom, Porsgrunn (1419) 1-0
Mester
FM Joachim Solberg, Sarpsborg (2263) - Anton Darnell (2012) 1-0
Klasse 1
Vegard Simensen (1945) - Valdemar Staunsbjerg, Nordstrand (1868) 1-0
Eirik Viken Kallset (1902) - Vidar Aleksander Kopperud, Tønsberg (1728) 1-0
Jussi Dyrnes, Nordstrand (1753) - Audun Hoem (1852) 1/2-1/2

Klasse 2
Iver Halse (1685) - Bernt Olav Markussen, Bodø (1781) 0-1
Bjørn Benjaminsen (1684) - Lasse Midtstue, Oslo (1772) 0-1
Tore Kallset (1772) - Håkon Hembre Helgøy, Sandnes (1672) 1-0
Klasse 3
Terje Wivestad, Nordstrand (1594) - Øyvind Hoem Vaseng (1520) 0-1
Øystein Viken Kallset (1571) - Shaya Irandoust, Sarpsborg (1498) 1-0
Vegard Viken Kallset (1545) - Anton Amarapala, Strømmen (1424) 1-0
Klasse 4
Bjørn Stian Berglund, Moss (-) - Sverre Hoem (1279) 1/2-1/2

Ingen av våre spiller på livebrett i denne runden.

Kl. 1052
Snart starter søndagens runde i NM i Sarpsborg. Og samtidig er det sisterunden i SM. Akkurat nå , før 9. runden, er stillinga i Sverige akkurat slik vi vil ha den: 4 tidligere kristiansundsspillere på topp!
Følg det spennende partiet mellom Tiger og Nils på f.eks. chess24

Lahlum har innskrenket fotoforbudet i år. Nå er det bare de første 10 første minuttene det er lov å fotografere. Og bare med kamera sjølsagt. Så det kan ta litt tid før jeg får laget den første rapporten. Må ta litt bilder også.

Kl. 1113
Runden startet klokka 1100 akkurat. Even i lilleputt har kommet fint ut. Det ble kongebondeåpning, og de har byttet av en offiser, men ellers er det lite kontakt mellom brikkene på brettet.
Amund i kadett spiller Londonsystemet, og det er ingen overraskelse.
Petter spiller Colle Zukertort-åpninga, og den kjenner han ut og inn. Petter spiller mot en av klassens lavest ratede, men tar nok ingen sjanser i dag.
Audun i klasse 1 spiller siciliansk, men lukket siciliansk. Audun har stilt seg opp i dragevariantformasjon, men Jussi Dyrnes har ikke flyttet fram d-bonden ennå. Eirik spiller mot Najdorfvarianten i siciliansk.
Vegard sto opp klokka 7 i dag, og preppet i to timer på alle mulige åpninger han kunne møte i dag. Han har i hvert fall åpnet med 1.d4
I klasse 3 spiller Øyvind italiensk, og det samme gjør Sverre i klasse 4. Øystein i klasse 3 spiller engelsk åpning i dag, mens broren Vegard spiller Londonsystemet.
I klasse 2 møter Iver det forventete Black Swamp. Det er mange navn på åpninga der svart spiller først d6 og kommer med e5 etter at begge springerne er ute. Iver preppet på dette i går kveld. Bjørn var usikker på hva han skulle spille i dag etter at vi preppet motstanderen i går kveld, og det ser ut til at han valgte Stonewall i forhånd. Tore spiller et katalansystem, og det pleier han å gjøre.

Kl. 1147
Even
har tapt. Han slet litt med å spille mot 1.e4 og visste ikke helt hva han skulle gjøre. Da ble det litt ukonsentrert spill og han tapte en offiser, og fikk også et mattangrep mot seg som motstanderen førte i havn.
Øyvind i klasse 3 spiller ikke italiensk som jeg skrev i sted. Øyvind spiller mot spansk åpning, og Øyvind spilte Lc5, og det ble d3 fra hvit. Akkurat slik som Magnus Carlsen og co. spiller denne åpninga nå. Vegard har kommet fint ut i Londonsystemet. Og det samme har broren Øystein gjort i sin engelske åpning.
Anton i mesterklassen spiller russisk forsvar mot Joachim Solberg. Anton har fått åpnet også c-linja, og det ser bra ut for Anton dette.
Vegard i klasse 1 spiller mot slavisk forsvar. Men motstanderen har fått løperen sin på utsida av bondekjeden i semislavisk struktur. Mens springeren hans står inne på b8 ennå. Er ikke det en liten feil? For Vegard spilte jo slik sjøl for noen år siden, og da forklarte Robin at det ikke var så godt. Tror jeg...
Audun spiller mot Grand Prix-angrepet i siciliansk, men der hvitspilleren ikke har spilt f4. Audun har samme oppstilling som i Grand Prix, og har fått springeren sin på d4, og den andre springeren på e7.
Eirik har fått et godt initiativ mot Najdorfvarianten. Eirik har rokert langt. Det samme har Amund i kadettklassen gjort. Amund har også fått opp løperen sin på h6, og truer bonden på d6, så dette ser bra ut for Amund. Petter står trangt, men det gjør han jo med det åpningsvalget han har gjort.
Ivers motstander stiller seg opp slik som vi forventet i går kveld. Bjørn spiller ikke stonewall i forhånd. Usikker på hvilken åpning det har vært, men begge c-bøndene er borte. Tore har fått byttet av sin løper på g2 i den lange diagonalen. Til gjengjeld har han en springer sentralt på d4. Og Sverre har kommet greit ut i italiensk.

Kl. 1209
Det var først nå at Eirik tok lang rokade. I det 15. trekket. Og Eirik står godt. Veldig godt. Vegard i klasse 1 byttet av løperen på f5 med sin egen løper på d3. Så vidt jeg husker, var det ikke det Vegard burde ha gjort. Men det var 5-6 år siden Robin forklarte dette i klubben. Auduns motstander har ikke flyttet fram f-bonden sin, men i stedet har han fått h-bonden sin fram til h5. Men han har også rokert kort, så det er ikke noe angrep ennå.
Anton tapte bonde nå. Han har oversett at motstanderen kunne ta bonden på h7 med løperen sin. Hvis Anton tar løperen med kongen, blir det sjakk matt hvis han går tilbake til åttenderaden. Nå sitter han og regner på om han kan gå opp på g6 etter å ha tatt løperen. Men det ser risikabelt ut.
Iver har løst problemet med åpninga til svart, og står godt nå. Bjørn forsøkte nok å spille Stonewall i forhånd, men motstanderen kom med løperen sin til f5 i andretrekket. Bjørn svarte da med Ld3 og da de byttet av, tok Bjørn tilbake med c-bonden i stedet for med dronninga. Nå ser det ut til at Bjørn har ei pinnsvinoppstilling. Alle offiserer og bønder på andre- og tredjeraden med unntak av en bonde på b4. Pinnsvin blir det når c-bonden er borte.
Tore står godt nå, og de har byttet av to lette offiserer. Tore har presset i partiet, og det ser lyst ut.
Petter angriper kongestillinga til motstanderen nå, og har ikke rokert. Men det er bare et trekk unna lang rokade for Petter. Det er slike stillinger Petter liker. Amund har vunnet bonde. Den på d6 og står bonde over.

Kl. 1229
Bildene jeg tok ved starten har jeg nå lagt ut her...

Kl. 1240
Petter
har nettopp vunnet! Og Amund vinner offiser. Men hvorfor han bruker så lang tid på å ta springeren, skjønner jeg ikke. Kanskje det er noe jeg har oversett? Amund har rokert langt, og har ikke utviklet noen av de tre offiserene på kongefløya si. Men jeg ser ikke at motstanderen truer noe angrep på kongestillinga til Amund.
Anton tok ikke løperen på h7 og står nå bonde under. Han har riktignok en fjern fribonde i a-linja, men han er nå under kraftig angrep på kongefløya, så a-bonden er ikke noen trussel for motstanderen hans, ennå.
I klasse 3 ligner det på pinnsvinoppstilling i partiet til Øystein også. Og Øystein har fianchettert løperen sin til g2 så det ligner litt mer på pinnsvin. Stillinga til Øyvind liker jeg nå. Han har to løpere på dronningfløya som peker mot den hvite kongestillinga. Han har løst denne spanske åpninga på en flott måte. Øyvind står nok ørlite grann bedre. Vegard står litt lukket, men greit.
I klasse 2 kommer Tore til å få springeren sin inn i hullet på d6! Der vil den stå godt. Alternativet for motstanderen vil nok være å gi d-bonden. Bjørn og motstanderen har nå alle de fire tårnene i c-linja, så det er der kampen står. Iver står fremdeles godt.

Kl. 1300
Jeg glemte å fortelle om partiet til Sverre i sted. Han hadde en fribonde helt inne på d2 i sluttspillet. Men bonden var omringet av tårn, konge, løper og to springere så den kom til å falle. Hva som har skjedd vet jeg ikke, men de har tatt remis nå. Det ble remis på Sverre.
I partiet til Amund overså jeg et svar fra motstanderen. Etter at Amund tok springeren, hvilket han gjorde, kom en spidding på dronning og tårn i den lange diagonalen med løperen på b7. Den var dekket av springeren på c5. Men Amund tok springeren med tårnet sitt som da truer den svarte dronninga på a5. Amund kommer ut med å gi tårn for to springere, og det er svært bra.
Anton i mesterklassen ser ut til å avverge litt av angrepet på kongestillinga, men han er under press med bonde under. Kanskje han kan bruke sin fjerne fribonde til noe? Vegard i klasse 1 står godt. Eirik står nok litt bedre i sitt parti, og presser motstanderen i sentrum. Audun bryr seg ikke om bonden på h5 som står der ennå, og presser nedover dronningfløya.

Kl. 1317
Vegard
i klasse 1 har fått isolanibonde. Han har tre lette offiserer og skal da spille rundt den. Men motstanderen har kontroll på feltet foran isolanibonden i d-linja. I Auduns parti har de byttet av h-bøndene, men det tar litt tid før et tårn kommer inn i linja, siden begge kongene står på g1 og g8. Altså ingen fare for et raskt kongeangrep mot Audun som presser i sentrum og på dronningfløya. Jeg liker stillinga til Audun.
Eirik vinner bonden på d6 nå. Han har manøvrert lenge med tårnene og dronninga si, og nå ser det ut til at han vinner den. Og faren i klassen 2, Tore, vinner motstanderens bonde på d7! Dette ser lyst ut. Bjørn er i dobbel springersluttspill men har dessverre tre bønder under.
Iver har et press på kongefløya og har dronninga si der, men må passe på at motstanderen kan slå inn på f2 og også sette enda mer press på f2-bonden med tårnene sine i den halvåpne linja. Øystein er fremdeles i pinnsvinoppstilling. Øyvinds motstander har fått plassert springerne sine i sentrum og har blitt mer aktiv i det siste. Men Øyvind har utfordret ham i sentrum også.
Vegards
stilling i klasse 3 er litt spesiell. Ingen av spillerne har rokert og kongene står i utgangsposisjonen ennå. Motstanderen hans gjorde et feiltrekk i går. Han prøvde å slå en passant med bonden sin på c4. Han tok bonden på d5 og flytttet bonden sin til d6. Da fikk motstanderen hans to minutter ekstra tid.
Amund fikk stillinga der han ga tårn for to lette offiserer. Og nå får han ut de offiserene på kongefløya han ikke hadde flyttet ut.

Kl. 1350
Bjørn
har gitt opp, og det samme har Anton gjort. De byttet av slik at de hadde dronning, tårn og løper hver. Anton tre bønder og en av dem en fjern a-bonde som ikke betød noenting, mens Solberg hadde 4 bønder på kongefløhya. Og disse bøndene ville ha rullet framover på kongefløya og gjort ende på Antons stilling.

Ivers
stilling synes uklar er Petter og jeg enige om. Vi tror at Iver har kvalitet mot bonde, men da motstanderen har 7 bønder er det vanskelig å komme gjennom med to tårn. Tore vant bonden på d7 og har også byttet av et tårn. Han står kjempegodt og har kontroll over sjuenderaden.

Audun gjorde enten et dårlig trekk eller et kjempegodt trekk nå. Det var litt vanskelig å vurdere på noen sekunder, men Audun sitter jo ved brettet og har nok kalkulert dette skikkelig. Eirik har ikke vunnet bonden på d6 som jeg skrev at han ville gjøre. Og årsaken er sjølsagt at dronninga hans står mellom de to tårnene i d-linja og ikke bakerst. Men hele spillet dreier som om denne svake d-bonden. Vegard i klasse 1 spiller rundt sin egen isolanibonde, og det er en fryd å se hvordan han gjør det. Men motstanderen vet også hva han skal gjøre, så stillinga er ikke avklart.

Øystein holder stillinga si i klasse 3. Øyvind har nå ei fin stilling, og har masse trusler mot offiserene rundt motstanderens kongestilling. Vegard og motstanderen har nå begge rokert. Vegard rokerte langt og motstanderen kort. Og da har Vegard fått plassert begge sine tårn i den halvåpne g-linja slik at han truer bonden på g7.
Amund holder på å etablere et spill med sine to ekstra lette offiserer. Det er ikke lett når motstanderens to tårn jobber sammen mot ham.

Kl. 1412
Nå har jeg gitt ut bananer til de resterende spillerne. Dvs. vi hadde bare 5 bananer, og Petter sa at det var dem med de mest kompliserte stillingene som skulle få. Så får vi se om det ekstra næringsinntaket får et positivt utfall i dag.
Amund fikk ikke banan, for han har et tårnsluttspill som han skal vinne. Han har gitt tilbake den materielle fordelen, men han har tre bønder på dronningfløya mot motstanderens dobbeltbonde i a-linja. Og Amund har også et mer aktivt tårn. Det er tydelig at motstanderen ikke er helt stø i tårnsluttspill. Slikt skjer Amund med en gang.
I klasse 1 har Vegard konvertert isolanibonden sin til en e-bonde og bondestillinga er nå symmetrisk. De har også byttet av flere offiserer, men begge har tårn, dronning og springer igjen. Det ser likt ut. Eirik presser og presser, og Audun glemte jeg å sjekke i denne runden. Men to begge fikk banan, så da er stillinga komplisert.

I klasse 2 har Tore vunnet partiet. Han avsluttet med et fabelaktig trekk som er hentet rett ut fra ei lærebok i taktiske trekk. Tore tok bonden på e7 med dronninga si. Den bonden var forsvart av et tårn på e8, men tårnet kunne ikke ta bonden, for da ble han sekkematt med Tores tårn som sto på d7. En feiende avslutning på partiet for Tore.
Iver har gitt tilbake den materielle fordelen, hvis det var det. Bakspillerne er litt usikre. Og Iver står bonde under. Men stillinga er åpen og mye kan skje. Fra begge parter. Iver kan både vinne, tape og spille remis her.
I klasse 3 fikk også Øyvind og Øystein bananer, mens Vegard ikke fikk det. For Vegard står springer over og har et angrep på motstanderens konge. Så dette skal Vegard vinne. Øystein og Øyvind presser begge sine motstandere.

Kl. 1422
I Sverige kommer Tiger til å tape mot Nils, og da blir Hans Tikkanen Sverigemester. Axel spiller nok remis i sisterunden.

Kl. 1438
Flere partier har blitt avgjort. Vegard i klasse 3 har vunnet partiet sitt. Da står det 2-0 til familien Kallset foreløpig. Og Øystein står også til vinst. Han har dronning og tårn mot dronning og springer og Øystein har også en fribonde på sjetteraden. Motstanderen vil forsøke evig sjakk med dronninga si, men det er ikke noe problem for Øystein å gjemme unna kongen sin.
Øyvind satte nettopp sjakk matt! Alternativet var å ta dronninga til motstanderen, men matten avgjør partiet med en gang, og er å foretrekke. Det var angrepet på kongestillinga til motstanderen som avgjorde dette partiet. Godt spilt av Øyvind!

Audun og motstanderen har tårn og tre lette offiserer samt 4 bønder hver. Uklar stilling og alt kan skje.
Iver taper nå, hvis han ikke greier å rote det til for mostanderen. Iver taper offiser.
Vegard i klasse 1 er også ferdig, og da ble det nok remis.
Amund er i vunnet tårnsluttspill.

Kl. 1447
Eirik
er også ferdig, men jeg vet ikke resultatet. Iver tenker og tenker, men det ser ikke lyst ut. Øystein holder på å gjemme kongen sin på motstanderens halvdel, og Audun står nå med kvalitet og bonde under i sluttspillet. Audun har 3 lette offiserer og 3 bønder, mens motstanderen har tårn, to lette og 4 bønder. Det blir vel tap for Audun.
Amund har tre sammenhengende fribønder på dronningfløya mens motstanderen har en fribonde på kongefløya. Amund kan i verste fall gi tårnet sitt på den bonden, for de tre bøndene blir umulig å stoppe for et tårn. Og siden Amunds konge er nærmere disse bøndene enn motstanderens konge.

Kl. 1509
Vegard
Simensen i klasse 1 vant sitt parti, forteller han. Vi får nok vite seinere hva som skjedde.
Også Eirik vant partiet sitt. Da står det 3-0 til Kallset i dag og sistemann, Øystein, har vinststilling. Nå har Øystein fått kongen sin helt opp på d7, og nå har ikke motstanderen flere sjakker igjen. Og Øystein har en bonde på sjuenderaden som har lyst å rykke opp til dronning...
Iver har gitt opp, og stillinga til Audun ser ikke så dårlig ut. Løperparet hans er ekkelt å spille mot for motstanderen. Men Audun bør vel tape dette på sikt. Amund har kontroll over at motstanderens fribonde ikke kommer uhindret fram til ny dronning, og da skal Amunds egne tre fribønder bare framover og bli til nye dronninger.

I kveld er det NM i sjokksjakk og vi har med tre lag. Påmeldingsfristen var klokka 15, og det ble litt hektisk de siste minuttene for å få på plass de siste lagene. Det blir Petter og Iver på et lag. Brødrene Eirik og Vegard på et lag, og Even og Øystein på det siste laget.

kl. 1526
Det ble seier for Øystein og da ble det 4-0 til Kallset-ene i dag!
Også Amund vant partiet sitt. Motstanderen forsøkte seg med en liten frekkis i sitt 60. trekk, da han lot tårnet sitt stå i slag. Hadde Amund slått det, hadde det blitt patt, men Amund var oppmerksom på faren og mattet heller med en bonde.
Og da er bare Audun igjen. Audun har vunnet to bønder og har to bønder mot Dyrnes' ene. Dyrnes har tårn, løper og springer, mens Audun har to løpere og springer.

Kl. 1531
Og vi kan gratulere Hans Tikkanen som svensk mester 2018! Tuger tapte mot Nils, men Tikkanen vant også i sisterunden så han vant med 7 poeng med Tiger og Nils på 6 poeng.
Axel hadde bedre kvalitet enn Jonny Hector og tok fjerdeplassen!
Da er det 4 tidligere kristiansundsspillere på topp i Sverige! Igjen. Det er ikke første gangen.
Men det spørs om Axel blir invitert til neste års SM. 9 remiser på 9 runder...

Kl. 1550
Det er uavklart i partiet til Audun. Den materielle stillinga er den samme, men Audun har tilbudt å bytte av sin springer mot løperen. Men springeren kan også bli bundet mot kongen, så det spørs om Audun gjorde det beste trekket der.

Kl. 1620
Det ble remis på Audun. Han greide nesten å vinne tårnet til motstanderen men han reddet seg unna med et mellomtrekk. Etter det var det Audun som spilte på vinst, men Dyrnes ofret tårnet på en av Auduns lette offiserer og han fikk en bonde på kjøpet. Da var det fremdeles uklart, men begge hadde solid tidsnød, og Audun tilbød remis som ble akseptert.

Da er alle partiene ferdige. Det ble 8 seire i dag, 2 remiser og 4 tap.
Nå blir det sjakkongress om en halvtime og NM i sjokksjakk klokka halv sju.
Når skal vi få tid til å besøke Badelandet her på hotellet?