2018 Landsturneringa

2018 Landsturneringa

1. runde lørdag 7. kl. 16

RunderPosted by Tore Sat, July 07, 2018 14:23:22
1. runden starter lørdag 7. juli klokka 1600. Sannsynligvis blir rundestart noen minutter forsinket.

Lilleputt
Even Gildestad (1259) - Alexander Øye-Strømberg, Hell (1738) 0-1
Kadett
Sondre Lillestøl Melaa, Oslo (2019) - Amund Pihl Strand (1693) 1-0
Junior
Andre Nielsen, Alta (2178) - Petter Andreas Wadstensvik (1913) 1-0
Mester
Anton Darnell (2012) - Isak Sjøberg, Nordstrand (2121) 1/2-1/2
Klasse 1
Audun Hoem (1852) - Vegard Simensen (1945) 0-1
Kjetil Myrlid Aasen, Haukås (1827) - Eirik Viken Kallset (1902) 0-1

Klasse 2
Jan Rune Moberg, Follo (1663) - Tore Kallset (1772) 1/2 - 1/2
Steinar Nilssen, Fauske, (1572) - Bjørn Benjaminsen (1684) 0-1
Torbjørn Brenden, Follo (1603) - Iver Halse (1685) 0-1
Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1520) - Espen Dahle, Stjernen (-) 1-0
Anders Stanghelle, Nord-Odal (1471) - Øystein Viken Kallset (1571) 0-1
Per-Erik Evensen, Modum (1440) - Vegard Viken Kallset (1545) 1-0
Klasse 4
Sverre Hoem (1279) - Arne Kjelsbøl Huse, Nordstrand (1394) 0-1

Da spiller både Sverre i klasse 4 og Amund i kadett på førstebordet i førsterunden. Begge møter da klassens sterkeste spiller.

Kl. 1612
Da kom runden i gang
Amund på førstebordet i kadett A spiller på livebrett. Foreløpig ser det ikke ut til at brettet er live.
I oppgjøret mellom Audun og Vegard i klasse 1 spilles det engelsk åpning. Vegard trodde ikke at han Audun gikk på den varianten som Vegard slo Audun med i klubbmesterskapet, og han spiller ei helt vanlig variant. Eirik spiller enten Pirc eller mot katalansk eller noe. Litt usikker på hva motstanderen har åpnet med.
Bjørn spiller sin Black Knights Tango.
Even spiller ikke sin vanlige åpning med, men han gått inn for en mer vanlig dronningbondeåpning. Hva det blir er ikke klart ennå. Petter spiller på fjerdebordet i Junior og det er det første bordet som ikke er live. Det blir spansk, italiensk eller skotsk eller noe. De to første trekkene er spilt. Anton i mester spiller lukket siciliansk. Tore og Iver i klasse 2 spiller begge Pirc.
Øystein møter Birds åpning med 1.f4. Øyvind spiller systemet sitt, som ligner litt på katalansk. Vegard og Sverre må jeg sjekke igjen,

Kl. 1628 Partiet til Amund kan følges her på followchess....

Kl. 1635 Det første tapet kom nå. Even ga opp mot Alexander fra Hell. Det var forventet, for det var stor spillestyrke mellom dem. Even forsøkte på en luring på slutten, men da Alexander ikke gikk på den, ga han opp.
Sverre spiller Larsens åpning med 1.b3. Ikke mye har skjedd i partiet. Vegard i klasse 3 spiller Grünfeldindisk og er fremdeles i åpninga. Petter spiller mot spansk åpning, og har kommet greit ut. Han og André er fremdeles i åpningstrekkene som i den lukkede, gamle, hovedvarianten i spansk, går forferdelig mange trekk.
I partiet mellom Audun og Vegard i klasse 1 har Audun fått partiet over i kjente baner. AUdun har fått spilt b4, og det var slik han slo Tore i klubbmesterskapet. Det er en variant av Yasser Seirawan som Audun spiller. Litt vanskelig for Vegard å spille mot, som allerede har brukt 20 minutter mot Auduns ingen.

Amund spiller Kanvarianten men det ser ut til at hvit har kommet greit ut allerede.

Kl. 1655
Sverre
i klasse 4 står litt trangt, men godt. Han har fått utviklet seg, og han har ingen spesielle svakheter.
Vegard
i klasse 3 vil vel få et par avbytter nå, og det kan bli litt åpent i sentrum. Men det er ingen fare, sjøl om hvitspilleren har en ørliten fordel. Også i partiet til Øyvind er det byttet av en offiser, og de har også ei åpen d-linje, samt at c- og e-linjene er halvåpne. Det betyr at bondestillinga er usymmetrisk. Øyvind har 4 bønder på kongefløya og 2 på dronningfløya, mens motstanderen har 3-3. Ulempen for Øyvind er at motstanderen har en flott springer på d5 som Øyvind ikke kan få jaget vekk eller byttet av med det første.
Øystein står litt trangt, og har fått springeren sin ned på e8.

I klasse 2 står Tore godt mot Jan Rune. Tore har vel slått ham før? Iver har også ei åpen d-linje, og det blir et litt annet spill enn det rent posisjonelle som er vanlig i Pirc. Bjørns springertango har ført til at springeren har kommet seg tilbake til utgangsstillinga på b8. Stillinga er høyst uklar, men hvit har terrengfordelen.

I klasse 1 nærmer Eirik seg allerede sluttspillet. Han har bonde over, og står godt. Den mest aktive offiseren til hvit er kongen på e3! Vegard og Audun har fått byttet av bønder. Auduns a-bonde mot Vegards c-bonde. Vegard står trangt og Audun har vel fått spillet slik han vil ha det.
I mesterklassen har også Anton terrengfordelen, men ellers er jeg usikker på stillinga. Og Petter i kadett har fått et lite press nedover dronningfløya. Jeg mener at André står bedre i den stillinga, for Petters offiserer samhandler ikke. Ennå.

Amund har bare kommet til trekk 9 på livesendinga. Jeg skal sjekke om det er 15 minutters forsinkelse på livepartiene.

Kl. 1721
Det er ingen forsinkelse i livepartiene, og nå har ikke Amund og Sondre kommet lenger enn 12 trekk. Det ser ut til at Amund sliter litt.
I junior har Petter vunnet bonde. Trekket til André så med en gang ut til at Petter vant bonde, men Petter var ikke sikker. Spillere på nivået til André pleier ikke gi bønder for ingenting. Og Petter tenkte i 10 minutter før han tok bonden.

I klasse 4 har Sverre nå utfordret motstanderen med et c4-brudd. Det var bra, for ellers kunne Sverre ha risikert å bli kvalt på brettet.

I klasse 3 står Øyvind aktivt, men motstanderen har fremdeles den gode springeren på d5. Øystein står passivt, men ikke med noen spesielle svakheter. Vegard har fått åpnet sentrum, og det er bra i Grünfeldindisk. Det ser ok for ut Vegard.

I klasse 2 står Bjørn fremdeles passivt, mens i Ivers parti er det kamp om kontrollen over den åpne d-linja. Tore står trangt, men han har vunnet bonde, og det ser fint ut. Motstanderen rister på hodet.
I klasse 1 har Audun byttet av b-bonden sin, og Vegard har en enslig bonde på b7. Det ser bedre og bedre ut for Audun dette.
Eirik har bonden sin, og motstanderen har sin aktive konge. Hvit har kongen på e5, en løper på d3 og et tårn på e1. Eiriks konge står på f7, løperen på d7 og tårnet på a8. Med likefargede løpere skal dette være klar fordel til Eirik som bruker tida på å gå rundt og se på partiene til brødrene og faren sin i stedet for å sitte ved eget brett.
Anton har fremdeles terrengfordelen men har ikke utviklet alt. Men det er Sverige-England fra fotball-VM på tv-en og Anton står også der og kikker.

Kl. 1735
GM Axel Smith
spiller i det svenske mesterskapet i nest siste runde i dag. Partiet på chess24... Det er nesten magisk hvordan Axel greier å holde stillinga rundt vurdering på 0 i alle partiene. Uansett motstander og farge. Litt usikker på hvilken tilnærming Axel har til partiene i dette mesterskapet, men tidligere skulle han spille det beste trekket til enhver tid i stillinga. På stormesternivå fører det ofte til at stillinga blir lik.

Kl. 1753
Det ser trasig ut for Amund nå.
Petters bondevinst førte med seg at André fikk et angrep på kongestillinga, og han vant tilbake bonden på h7 med dronninga. Det ser ikke ut til at det blir matt på Petter, men nesten alle offiserene hans er på dronningfløya, og det tar litt tid før de kan komme kongen til unnsetning. Men det er ingen umiddelbar fare for Petter.

I klasse 1 presser Audun i partiet mot Vegard. Men det ser ut til å løse seg opp litt nå, og da letter trykket på Vegard. Tror ikke det var den beste løsninga for Audun, for da slipper Vegard litt unna. Eirik har fremdeles bonde over i sluttspillet, men det er litt tid igjen før han får gjort noe med den ekstra bonden.

I klasse 2 har Bjørn nå fått en gardert fribonde på b4. Og Bjørn står også bonde over. Iver er det kontrollen over d-linja som preger partiet. Uklart ennå. Tore har kommet i sluttspill med tårn, likefarget løper og springer hver. Og Tore har fribonde (isolani) mer. Klar fordel til Tore.

I klasse 3 har Øystein bonde over og kan vinne enda en. Men det er på dronningfløya og motstanderen konsentrerer seg heller om angrep på Øysteins kongestilling. Det kan bli farlig hvis ikke Øystein tar litt hensyn til angrepet. Vegard spiller nå mot isolanibonde i d-linja, og det pleier å være grei skuring. Egentlig for begge parter. Så foreløpig er det uklar stilling i partiet. Øyvind sliter fremdeles med springeren på d5 til motstanderen. Men Øyvind har litt mer kontroll over sentrum enn motstanderen.

Kl. 1817
Tore er ferdig i klasse 2, og det ble remis. Vet ikke hva som skjedde i partiet. Bjørn har fremdeles den garderte fribonden, og nå ser det ut til at motstanderen går litt berserk, men det er ikke noen vanskeligheter for Bjørn som nok skal vinne dette. Iver har fått doblet i d-linja, og har kontroll over den. Litt merkelig at motstanderen aksepterte det.

I klasse 3 ble det Øystein som fikk kongeangrep, og han har nå jaget den hvite kongen fra e1 og opp til g5. Dette skal ikke vare så mye lengre. Øyvind har nå fått plassert den ene springeren sin slik at den utfordrer svarts kjempespringer på d5, og det er bra for Øyvind. Vegard tenkte lenge på om han skulle slå tilbake med dronninga eller springeren på feltet rett foran isolanibonden. Det skal ikke være noe å tenke på, for det er en kjempeplass for springeren hans. Men Vegard valgte heller å slå med dronninga. Fordelen med det er at han får forbindelse mellom tårnene sine, og de kommer raskere ut og kan true isolanibonden.

I klasse 4 har Sverre enten mistet eller ofret en offiser. Men Sverre har en fribonde rett foran den svarte kongen, og han kan få med dronninga si opp i et lite angrep. Kanskje det er nok til at han får noe ut av det? Hvis ikke det går, vil Sverre tape.

I klasse 1 er det fremdeles åpent mellom Audun og Vegard. Mens Eirik fremdeles har den ekstra bonden, men hvit spiller veldig aktivt, og Eirik må forsvare seg. Kanskje Eirik må gi tilbake bonden for å få motspill?

I junior vil Petter tape dette partiet. Han har bare kongen og en løper på e8 som forsvarer stillinga si. Alle de andre offiserene står på dronningfløya og kan ikke hjelpe til. Og Amund står bonde under med dårlig stilling i kadettklassen. I mesterklassen har Anton fått ut alle offiserene sine, og nå er også fotballkampen ferdig, og han kan konsentrere seg om partiet.

Kl. 1841
Petter
måtte gi tapt.
Øyvind er også ferdig, men jeg vet ikke hva som skjedde. Men på brettet hans står den hvite kongen i sentrum, og det betyr at han har vunnet. Vi får vel beskjed om hva som har skjedd.
Sverre i klasse 4 får ny dronning nå, og motstanderen må gi løper på den, men han truer også å sette Sverre sjakk matt, så om Sverre greier å redde dette er høyst uklart.
I klasse 3 vinner Øystein nå. Offiser over og hvits konge på h4. Øystein har en fribonde på h3 og har kontroll over andreraden med et tårn og dronninga si. Vegard erfarte nå hvorfor han skulle ha plassert springeren foran isolanibonden og ikke dronninga. Da Vegard flyttet droninga unna, benyttet motstanderen muligheten til å flytte isolanibonden et felt fram. Og stillinga ble plutselig helt annerledes. Og litt verre å spille for Vegard som heller ikke har plassert tårnene sine i samme linje som isolanibonden.
I klasse 2 gikk ikke Bjørn for avviklinga men valgte heller et litt mer passivt forsvar. Han har fremdeles den garderte fribonden, og har fordel i partiet. Kanskje ikke så stor fordel som han kunne hatt. Iver har fått byttet av et tårn i d-linja, og slo tilbake med en springer som nå står svært sentralt! Litt uklar stilling, men det er Iver som har presset og nok en ørliten fordel.
I klasse 1 er det plutselig Eirik som fikk spilt aktivt, og truer både det ene og det andre med løperen og tårnet sitt. Motstanderens aktive spill gjorde at det åpnet seg for Eiriks tårn, og nå ser det veldig bra ut i sluttspillet for Eirik. Partiet mellom Vegard og Audun virker det som om Vegard kommer litt på offensiven nå.

I mesterklassen skrev jeg i sted om at Anton hadde fått ut alle offiserene sine. Det var feil. Han har fremdeles en springer inne, men han har fått stillinga slik at det er to åpne linjer, c- og d og begge har en bonde i d-linja. Det ser fint ut for Anton dette.
Amunds springer er nå inne på h8. Ei av treningene jeg hadde med Amund i vår var om å begrave en offiser. Og her får Amund en leksjon i det. Springeren hans er ikke med i spillet, og Amund spiller i realiteten med springer under. Han vil nok gi opp snart.

Kl. 1906
Takk for hilsenen, Vibeke! Det ser bra ut for Iver også i partiet hans i kveld. Han har i hvert fall ei god stilling. Bjørn imidlertid har bonde over, men det ser mer og mer remisaktig ut. Motstanderen kan lukke stillinga, og bruke de to løperne sine til å forsvare at Bjørn ikke kommer seg inn i den åpne a-linja. Bjørn har to springere, og de kan hoppe litt, men begge to ser ut til å komme bak sin egen bondemur.
Øystein har vunnet! Mens broren Vegard i klasse 3 sliter litt mer. Men han fant et godt forsvarstrekk nå. Hvit kan ikke ta bonden på b7, for da kommer en springergaffel på tårnet og dronninga. Kanskje Vegard kan redde dette partiet?
I klasse 1 vant Vegard en kvalitet mot Audun nå. Og da er det klar fordel til Vegard. Eirik virker også komfortabel i tårn- og løpersluttspillet. Han har en fribonde som er på fjerderaden allerede, og alle hvits offiserer er på femteraden eller enda lenger fram.
Sverre i klasse 4 prøver å unngå matt. Han har ennå ikke gått inn med bonden til ny dronning. Det er viktigere å ikke bli satt sjakk matt enn å få ny dronning. Kanskje han greier å redde seg unna.
Anton står fremdeles greit, men motstanderen har fått et spill i c-linja nå.
Amund har gitt opp.

Kl. 1916
Da står det på turneringsservice at Øyvind vant partiet sitt!

Kl. 1927
Det går litt raskere når det er færre partier.
Sverre ga opp. Vegard i klasse 3 tapte. I partiet mellom Vegard og Audun i klasse 1 ble det Vegard som vant.
Øyvind vant da motstanderen bukket, og da fikk vi forklaringa på den seieren!
Antons motstander plasserte ikke springeren på c4 som jeg trodde, men på b3, for Anton lukket c-linja med springeren fra b1 til c3. Nå er det e-linja de spiller om, og de har tatt bort bøndene i d-linja.
Bjørn i klasse 2 ser ut til å stå dårligere og dårligere nå. Bonde over, men motstanderen har ofret bonde for å å få et angrep, og Bjørns offiserer står dårlig. Iver derimot står litt bedre enn sin motstander, men Iver har ikke noen vinnende stilling. Det kan være lenge igjen i det partiet.
Eirik har gitt tilbake bonden og byttet av løperne. Nå er det tre bønder og tårn hver. Begge har fribonde, men det er Eiriks fribonde som står lengst fram. Det ser bra ut for Eirik, som ikke kan tape dette partiet.

Kl. 1935
Noen av spillerne som fortsatt spiller, fikk en banan av lagleder Tore for litt siden. Det hjalp ikke for Audun som straks bukket kvalitet, og Bjørn valgte nok litt feil. Det spørs om de kommer til å få banan i morgendagens runde.

Kl. 1944
Iver
vant. Han fikk presset motstanderen til å gjøre en liten feil som gjorde at stillinga til Iver ble enda bedre. Og til slutt gikk motstanderen inn i en bondegaffel da Iver flyttet bonden fram til c2.
Anton er også ferdig, og vi regner med at det ble remis. Men er ikke sikker,
Bjørn ser ut til å klare seg. Men det er vel motstanderen som skal sikre seg i stedet for å forsøke å vinne som har gjort at stillinga til Bjørn har bedret seg i forhold til det jeg så i sted.
Eirik har byttet av sin fribonde mot motstanderens fribonde. Nå er det tårnsluttspill med to bønder hver. Eiriks bønder er sammenhengende mens motstanderens bønder er splittet. Alle bøndene er på kongefløya, og da skal det være remis, hvis ingen av dem gjør noen feil.

Kl. 1948
Det ble remis på Anton

Kl. 2006
Det ser lyst ut for både Eirik og Bjørn som er våre to siste partier som gjenstår.
Eirik vinner bonde i tårnsluttspillet, og motstanderen kunne nok ha spilt bedre enn han gjorde. Eirik bør vinne dette, for han har stengt av motstanderens konge, mens hans egen er inne blant de hvite bøndene.
Bjørn har nå litt mer kontroll, og han får også spilt i den eneste åpne linja, a-linja, som er på brettet. Begge har dronning, tårn og løper hver. Og hvis Bjørn får byttet av alle offiserene, har han den garderte fribonden på b4 som er en konstant trussel. Derfor kan ikke motstanderen gjøre det han vil, og jeg tror at Bjørn til slutt vil vinne dette partiet.

Kl. 2019
Bjørn
vinner nå!. De byttet av dronningene, og da fikk Bjørn tårnet sitt inn på a2 og bandt opp løperen på c2 mot kongen på g2. Og bonden på b4 gikk i neste trekk fram og truet løperen, slik at Bjørn vant den. Nå har Bjørn springer over, og han har til og med en fribonde i h-linja. Motstanderen gir nok opp snart.
Eirik vant bonden på h, og han har nå bonde på g6 og f5 med konge på h4 og tårn på g4. Hvits konge står i d-linja, mens tårnet står på e6 og truer den bakerste bonden til Eirik. Den er imidlertid forsvart av tårnet. Det er stor fordel for Eirik dette.

Kl. 2030
Da har Bjørn vunnet. Etter at han tok noen flere bønder ga motstanderen opp.
Eirik spiller videre.

Kl. 2109
Og da har Eirik også vunnet!
Neste runde starter søndag formiddag klokka 11.