2017 Landsturneringa

2017 Landsturneringa

Kristiansundsspillerne i Landsturneringa 2017

Her forteller vi hvordan spillerne fra Kristiansund gjør det i Landsturneringa i Stavanger 2017
1. juli - 8. juli 2017

8. runde fredag 7. kl. 11

RunderOpprettet av Tore 07 juli, 2017 00:29
Junior
Andreas Fossan, Stavanger (1989) - Henrik Øie Løbersli (2050) 1-0
Henrik spiller på 6. bordet og partiet sendes direkte
Petter Andreas Wadstensvik (1653) - Johan Pettersen, Harstad (1842) 1-0

Klasse 1
Arn Tore Haugsdal, Masfjorden (1942) - Vegard Simensen (1844) 0-1

Klasse 2
Tom R Wister, Kirkegata (1610) - Audun Hoem (1646) 1-0
Tore Kallset (1607) - Petter B Markussen, Trondheim (1566) 1/2-1/2
Torstein Furnes, Follo (1572) - Eirik Viken Kallset (1714) 0-1

Klasse 3

Erik Grindbakken, Stjernen (1426) - Iver Halse (1466) 1-0
Iver spiller på førstebordet og partiet sendes direkte
Arne Unneland, Aalesunds (1407) - Amund Pihl Strand (1310) 0-1
Tor Skaslien, Vålerenga (1433) - Øyvind Hoem Vaseng (1323) 1/2-1/2

Klasse 5
Øystein Viken Kallset (982) - Lars Bakketun, Stavanger (576) 1-0
Sverre Hoem (900) - Ole Birkeland, Kristiansand (720) 1-0

Kl. 1050
Overskya og litt yr (eller lettere skoddregn) her i Stavanger i dag.
Vi har nettopp tatt lagbilde! Og er klar for rundestart klokka 11.

Kl. 1130
Benoni og nimzoindisk er åpningene i dag.
Det er ingen overraskelse at en av dem som spiller Benoni er Audun. Det har han sett fram til i hele mesterskapet, og endelig får han lov. Motstanderen Tom fra Kirkegata spilte Benoni mot Audun i NM i Tromsø i fjor, så det kom vel neppe som noen overraskelse på Tom denne åpninga. Men det er det Audun liker. En lang og god teoriduell i Benoni.
Den andre som spiller mot Benoni er Øystein i klasse 5.
Nimzondisk spiller både Henrik og Eirik. Vegard møter Morragambiten i siciliansk, og så får vi som han gjør det samme som tidligere da han ikke tok bonden, men gikk fram med d-bonden til d3. Petter spiller Londonsystemet. Iver spiller semislavisk forsvar.
Øyvind spiller mot noe som dronningbondespill. Men c-bonden til hvit har ikke kommet fram ennå. Det kunne ha vært Londonsystemet, men motstanderen hans har satt løperen på g5. Øyvind svarer med sin faste Tarraschoppstilling med e6-d5-c5.
Amund spiller den varianten i siciliansk som han kan og er vant med. Han ville helst ha svart på 1.e4 med 1...e5 men vi fant et parti av Arne Unneland fra i fjor der han spilte kongegambit, og da ville ikke Amund gå inn i det. Sverre spiller spansk åpning, og motstanderen, Ole Birkeland, som er den som har deltatt i flest Landsturneringer (tror det er +50), har svart litt uortodoks.

Kl. 1136
Og Tore spiller mot Pirc. Holdt på å glemme ham...

Kl. 1208
Etter fotballturneringa i går hinker FM Benjamin Arvola i dag.

Det har skjedd utvikling i alle partiene. Amund står bonde over, som Arne Unneland har ofret for kongeangrep. Men hvordan han skal komme videre med det, skjønner jeg ikke helt. Amund har begge sine løpere pekende opp mot Arnes kongestilling, og han kan ikke få bort kongen sin, slik at han får et tårn i den halvåpne h-linja. Arne har heller ikke fått med seg alle brikkene, så dette ser ut som et halsløst angrep.
Tores stilling er slik at de har fått åpnet d-linja. Like sjanser ser det ut som.
Eirik spiller med springerparet mot løperparet, og det er nok motstanderen som står litt bedre. Det så ikke ut til å være noen kombinasjoner på det brettet i nær framtid. Vegard har fått en ekkel bonde på h6 mot seg. Da måtte han flytte løperen sin ut til f6, men der skal jo springeren stå, så foreløpig ser det litt trangt ut for Vegard. Audun spiller mot f4-varianten i Benoni. Den spilte de to i fjor også, og Audun gledet seg til den, for det er så få som spiller akkurat den varianten. Og Tom har gått rett i strupen på stillinga til Audun og har fått bonden sine fram på e5. Øyvind har ei vanlig stilling til ham å være i midtspillet. Han har fått utviklet seg, og hvit har nok bare hvitfordelen i partiet. Øystein har vunnet et tårn. Dvs. da jeg kikka på stillinga sto han to offiserer over, men motstanderen kunne gi et tårn for to lette, og det vil han nok gjøre. Sverres stilling er veldig grei. Han åpner nå opp sentrum med d4, og da skal han få godt spill.

Kl. 1230
Øystein
har slått et barn i dag... Men motstanderen i dag var mye eldre enn de barna har møtt før, så da var det greit. Øystein fikk to tempi i åpninga. Han vant en offiser, og rett etterpå en kvalitet, slik at det ble et tårn over.
Sverre har ikke åpnet sentrum men vil heller lukke det, ser det ut til. Motstanderen, nestor Ole Birkeland, har satt igang et lite angrep på kongestillinga til Sverre. Øyvind står helt jevnt, og greit. Ingenting har skjedd der.
Amund unngår matten med å true en løs løper til Aalesunds Arne. Og tårnet som Amund truer, er fremdeles truet, og det blir ikke matt nede på h7, fordi kongen kan bare spasere unna. Hvis ikke Arne finner på noe eksepsjonelt, blir det offiser på Amund snart. Men da må vel Arne gå bananas, for å spille vanlig med offiser under er ensbetydende med tap, og da må han forsøke å kaste alt i angrep. Men det skal ikke gå.
Tore vil bytte av alle fire springerne ser det ut til. De står jevnt. Eirik har fått byttet av en springer mot en løper, og de spiller med dronning, to tårn og lett offiser hver. Hvis det er noen som har en liten fordel, må det være Eirik. Audun har bukket offiser, så vidt jeg kunne se. Tom har en løper som Audun kan slå, men da blir dronninga fanget. Så det har nok vært en kombinasjon som Audun har feilregnet. Men kanskje han kommer seg unna. Audun har ihvertfall en bonde mer. Vegard står trangt. Han har løperne sine på f6 og e6, og det står bønder på feltene bak dem. Og springeren på g8 kommer ikke ut. Han holder på å bli pakket sammen nå.
Petter har byttet av dronningene i b-linja der Petter har en dobbeltbonde, mens motstanderen har en løs bonde i a-linja.

Kl. 1235
Amund
har vunnet! Arne tenkte på å gå all-in i angrepet, men da han bukket enda en offiser, ga han opp.

Kl. 1305
Arne i Aalesunds liker ikke å bli minnet på at han har blitt Kristiansunds prügelknabe i denne Landsturneringa...
Sverre vinner tårn nå. Han spiddet dronninga på kongen. I Øyvinds parti har begge utviklet seg, men noe spesielt har ikke skjedd. Det samme gjelder i Vegards parti. Nesten samme stilling som for en halvtime siden. Audun valgte å gi dronninga for løper og tårn. Eirik står litt bedre. Han har nesten en Aljechins kanon i c-linja, men dronninga står mellom tårnene. Tore har byttet av springerne og begge har løperparet i ei åpen og jevn stilling. Petter angriper svarts løse bonde i a-linja med begge sine tårn, og svart har forsvart med begge sine. Det kan kanskje bli noe utav stillinga på kanten der.
Jeg synes vel at Henrik står litt bedre enn det Iver gjør i sitt parti i de to livepartiene, men nå bruker jeg ikke noen maskinvurderinger da.

Kl. 1325
I partiet til Iver har de byttet av svarts f-bonde mot hvits e-bonde, slik at bondestrukturen til Iver er bedre, og hvit har en isolanibonde i d-linja. f-linja har også blitt halvåpen med to tårn som Iver har der. Synes Iver står litt bedre.
Henrik synes jeg var grei, men han har trekt seg litt tilbake.

Kl. 1330
I lilleputt har Aalesunds Mathias slått lederen, Elham, nå!

Tore står greit, men han begynner å få mindre tid. Han nærmer seg 1 minutt per trekk nå. + tilleggstida. Men det kan være litt lite. Hos Vegard har det ikke skjedd noe nå heller. Eirik har fått en god springer inn på c3, og den truer hvits løper på e2. Men det er nok ikke så lurt å bytte av den gode springeren mot den ikke fullt så gode løperen til motstanderen. Da blir det ei balansert stilling, siden bøndene står harmonisk opp mot hverandre. 4 på kongefløya og 2 på dronningfløya.
Audun har nok mistet en offiser, for nå spiller han med tårn mot dronning. Og de har flere offiserer på brettet, men det skal nok være tapt nå. Audun har en fribonde på d4, og den er gardert av en løper, men med tårn over, skal det ikke være problem for Tom. Sverre har vunnet noen bønder og står tårn og 2-3 bønder over.
Partiene til Øyvind og Petter får vi komme tilbake til, ganske snart.

Kl. 1341
Iver
har bukka. Enten kvalitet eller løper. Velger vel heller kvaliteten, men stillinga er tapt for Iver.

Kl. 1343
Nå skjønte jeg hvorfor jeg ikke så etter partiet til Petter i forrige runde. Jeg så ham ikke. Petter er ferdig, og han vant partiet. Han vant kvalitet på at motstanderen valgte å forsvare a-bonden sin. Og dessverre fant han ut hvordan han skal spille mot denne varianten. Det er den jeg også spiller mot Londonsystemet.

Kl. 1350
Etter bukken til Iver kan vi kanskje fastslå at riktig mat og drikke er viktig, også i sjakkturneringer som går over ei hel uke? Iver har eksperimentert litt med det denne uka, så vidt jeg har forstått.

I Øyvinds parti har begge to alle bøndene på brettet. Det er trangt, men det skjer noe i sentrum. Motstanderen har plassert dronninga si på e5, og der er den litt aktiv. Men det truer ikke noe mattangrep så vidt jeg kunne se.
Sverre holder på å gå inn med en bonde til ny dronning. Han står fremdeles tårnet over. Eirik har byttet av springeren mot løperen, og han har vunnet b-bonden og står bonde over. Og dronninga og tårnene hans er bedre koordinert enn motstanderens. Audun kjemper videre med tårn mot dronning. De har byttet av flere bønder og offiserer, og Audun satser nok på at han skal få til noe med fribonden sin. Ulempen er at også Tom har fått seg en fribonde nå.
Vegard holder på å komme seg løs nå. Sakte men sikkert.
Henriks parti er vel fremdeles greit?

Kl. 1405
Da jeg gikk ned trappa for noen minutter siden, møtte jeg først Audun og motstanderen hans, Tom, på vei opp til analyserommene, og hakk i hæl fulgte Iver med sin motstander. Begge våre tapte.

Sverre fikk ikke inn bonden sin, men spiller nå med tårn og springer mot springer, og et like antall bønder. Det skal være vinst.
I partiet til Øyvind har de greid det kunsttykket å beholde alle 16 bøndene på brettet, men de har byttet mange offiserer. Begge spillerne har bare hvitfeltsløperen og to tårn igjen. Men med så mange bønder igjen, er det mye spill igjen, og vanskelig å se om en av dem står bedre.
Tore har også byttet av tårnene, og spiller nå med dronning og løpere. Stillinga er nok jevn. Tores dronning kontrollerer den eneste åpne linja, d-linja. Eirik har vunnet enda en bonde, og han har nå to fribønder på dronningfløya. Men motstanderen har fått plassert dronninga si på f6, og han har begynt å gå fram med h-bonden, slik at han kan true matt med bonde og dronning. Og hvis Eirik må åpne kongestillinga, kommer motstanderens tårn ganske kjapt til.
Vegards stilling er litt bedre, men han står fremdeles trangt, og han har ikke fått utviklet springeren på g8 ennå. Henrik har fått brutt på c6, og jeg liker utviklinga i det partiet.

Kl. 1417
Lagt ut dagens bunch med bilder i albumet.

Kl. 1426
I partiet mellom Andreas og Henrik som går live, er det nå tidsnød på begge to. De har nettopp gjort sitt 30. trekk, og Andreas har 2 minutter igjen på klokka, mens Henrik har litt over 5 minutter.

Kl. 1430
Eirik
er ferdig, og han vant!
Tore sliter litt nå. De er i sluttspill med dronning og svartsfeltløper hver. Men Tore har mistet en bonde, og den er i tillegg en fjern fribonde i a-linja.
Øyvind er i rent tårnsluttspill nå. De har begge 7 bønder, men Øyvind har en fribonde i a-linja, mens motstanderen har en dobbeltbonde i c-linja. Den fremste av c-bøndene er en fribonde som er gardert av en d-bonde. Det ser litt vanskelig ut for Øyvind, men da jeg studerte stillinga, spilte motstanderen raskt og kanskje et unødig bondetrekk på kongefløya. Så det er håp ennå.
Sverre forsøker nå å få inn en ny bonde til dronning. Vegard har fremdeles ikke kommet ut med alle offiserene sine.

Kl.. 1442
Eirik
har forklart hvordan han vant partiet sitt. Det var bare å dekke matten med at dronninga gikk til e7 før bonden kom til h6. Det gjorde Eirik, og da ga motstanderen opp, da hans siste forsøk ikke lyktes.
Iver er ikke fornøyd med bukken, men forteller at han overså Db3.

Kl. 1446
Vegard
har vunnet. Arn Tore gjorde et dårlig trekk som tillot at Vegard fikk en avdekker på dronninga og tårnet. Rokade er tydeligvis oppskrytt på dette nivået.
Vegard vant med at tårnet hans på h8 og springeren på g8 aldri kom i spill. Tårnet var egentlig med i partiet, for det sto og dekket h7-bonden.
Det er kjekt med litt flaks også.

Kl. 1450
Det ble remis på Tore. Riktignok hadde motstanderen en fribonde, men han hadde også ei åpen kongestilling, og han måtte passe seg for at dronninga og løperen til Tore kom inn og fikk truet noe.

Kl. 1505
Øyvind
har spilt remis, og Henrik ga nettopp opp.
Sverre er ferdig, og han må jo ha vunnet partiet sitt.

Kl. 1508
Da ble det 6 seire, 2 remiser og 3 tap i dag.

Det blir NM for lynsjakk i kveld.

Sisterunden, den niende, starter klokka 10 i morgen.


  • Kommentarer(13)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Morten F 07 juli, 2017 15:25

Hei, har vært travelt opptatt med jobbrelaterte oppgaver hele dagen, men får vært med å kommentert i morgen. Syns dere har klart dere godt jeg. Tror det kjørt for Henrik hvis han ikke får snikt inn en evigsjakk.

Opprettet av Rocky 07 juli, 2017 13:54

Klarer ikke å vurdere stillingen til Henrik, her må Morten eller noen som har peiling på sjakk komme på banen. i følge Stockfish er det 0 og da er vel stillingen grei??

Opprettet av Rocky 07 juli, 2017 13:48

Motstanderen så den dessverre dette var en sjelden og stygg bukk av Iver som hadde spilt så bra de siste trekkene og kjempet seg inn i partiet. Røyk førsteplassen i NM pga at han ikke så denne taktiske kombinasjonen etter 31 T6f7 Hadde han bare flyttet kongen på sjakkenm så hadde Iver muligens ikke hatt noe problem?? Kjemp videre Iver og det har skjedd større mirakler før i sjakk

Opprettet av Rocky 07 juli, 2017 13:39

Iver har bukket og hvit vinner om han ser kombinasjonen Ber til Gud at han ikke ser det for da er det game over på 2-3 trekk

Opprettet av Arild M 07 juli, 2017 13:35

Liker stillinga til Iver etter at han også fikk det andre tårnet i spill. Tror hvit skal slite for å redde den isolanibonden. Iver har også en sterk løper og har nok brikker til å angripe nå, hvis han finner en plan. Heia Iver!

Opprettet av Vibeke 07 juli, 2017 13:26

Takk for oppdatering 😊

Opprettet av Rocky 07 juli, 2017 13:19

Iver har stått trangt med brikkene sine hele partiet og fikk ikk inn brudd på c5 eller e5 som ofte er vanlig i disse stillingene Han spilte veldig pasivt og motstanderen fikk opp en god stilling og mer aktive brikker. På det meste hadde motstanderen rett under 1 i fordel. De siste trekkene har Iver spilt meget bra og funnet flere førstevalg til Stockfish og har nå utlignet og helt likt i følge Stockfish. Heia Iver

Opprettet av Vibeke 07 juli, 2017 13:16

Stakkars meg som ikke kan sjakk, gresk for meg å følge live-partiene... men jeg skjønner at Iver har brukt lang tid og mulig gjør det dårlig..

Opprettet av Rocky 07 juli, 2017 12:48

Savner Morten jeg også. Gratulerer til Amund meget sterkt og med en god trener i tillegg til talent så blir det mange poeng

Opprettet av Tore 07 juli, 2017 12:38

Ingen Morten her i dag som kan kommentere de to partiene til Iver og Henrik?

Opprettet av Rocky 07 juli, 2017 11:52

Kosthold er viktig for alle .Lol herlig middag men tror Carlsen & velger en anen diett! Er veol ikke lett å få sove etter 4 bokser med Battery.Opprettet av Tore 07 juli, 2017 11:41

Tja, om det er viktig med kosthold under ei turnering for ungdommer:
En av spillerne, skal ikke nevne navn, hadde til middag i går kveld. En pose chips og 4 bokser med Battery.
Og vi forlot baren som også er en kafé, klokka 2230.

Opprettet av Rocky 07 juli, 2017 10:53

Er litt bekymret over at de valgte å sitte i "barområde" i stedet for å forberede seg til partiene å preppe. Det kan jo slå positivt ut også ved å samle overskudd og energi Viktig å ha det sosialt og god stemning i troppen når det tærer på utover uken. Viktig med kosthold, trening og nok søvn, så tviler på at noen av våre spillere var de siste som forlot "barområde" Regner med at de er godt forberedt og spillerne fra Kristiansund er jo proffesjonelle og aldri noe tull. Lykke til og tror på en flott dag med mange spennende partier. Blogging i verdensklasse