2017 Landsturneringa

2017 Landsturneringa

Kristiansundsspillerne i Landsturneringa 2017

Her forteller vi hvordan spillerne fra Kristiansund gjør det i Landsturneringa i Stavanger 2017
1. juli - 8. juli 2017

Runde 3 mandag 3. kl. 10

RunderOpprettet av Tore 02 juli, 2017 23:55
Junior
Isak Sjøberg, Nordstrand (1965) - Henrik Øie Løbersli (2050) 1/2-1/2
De spiller på 5. bordet og partiet sendes direkte
Tom Kristian Stavseth, Vadsø (-) - Petter Andreas Wadstensvik (1653) 0-1

Klasse 1
Vegard Simensen (1844) - Tor Kristian Larsen, Bergens (1894) 1-0

Klasse 2
Eirik Viken Kallset (1714) - Alexander Støle, Sandnes (1554) 0-1
Egil Arne Standal, Ørsta Vola (1638) - Audun Hoem (1646) 0-1
Odd Gunnar Malin, Vadsø (1529) - Tore Kallset (1607) 1/2-1/2

Klasse 3

Sigurd Lauvås Gaure, Oslo (1389) - Iver Halse (1466) 1/2-1/2
Christian Koyama Poppe, 1911 (1422) - Amund Pihl Strand (1310) 1-0
Øyvind Hoem Vaseng (1323) - Frank Willy Vindløv Larsen, Fredriksstad (1489) 0-1

Klasse 5
Vetle Støren, Stavanger (819) - Øystein Viken Kallset (982) 1-0
De spiller på 1. bordet og partiet sendes direkte
Andreas Stenhaug, Stavanger (-) - Sverre Hoem (900) 1-0

Kl. 1020
Runden har kommet i gang.
Henrik spiller firspringer. Partiet kan følges her...
Øystein spiller også på livebrett og det har blitt Winaverfransk.

Vegard har preppet med feil farge. Han trodde at han skulle spille med svart i dag, men han spiller med hvit. Han oppdaget det rett før runden, men lot det ikke gå inn på seg. I dag møter han Benkögambit.
Amund i klasse 2 spiller mot Stonewallattack. Det har vi såvidt kikket på, så han skal være litt kjent med det. Iver spiller fransk, og det ble e5-varianten, men Iver har spilt feil, og tillatt at bøndene på kongefløya til hvit har kommet fram på a3 og b4, og siden Iver valgte å spille sin c-bonde til c4, har han bare et brudd igjen på dronningfløya, og det er med a-bonden på a5. Øyvind spiller Systemet sitt og åpnet med 1.Sf3 som vanlig.
Sverre spiller mot spansk åpning, og klasse 2-kameratene glemte jeg å sjekke på den første runden.

Kl. 1215
Nå ser det ikke remisaktig ut for Sverre. De har byttet av tårnene, og Sverre har mistet enda en bonde. Nå har Sverre 2 mot 3 på begge fløyene. Det er ulikefargete løpere, så det er von i hangad


Kl. 1025
Klasse 2-kameratene: Eirik spiller mot skandinavisk forsvar. Tore spiller russisk forsvar, og det ser ut til at hvitspilleren kan det, og spiller akkurat slik han skal med angrep på d5-bonden. Audun mot Egil Arne fra Ørsta Volda ble Grand Prix-angrepet i siciliansk slik Audun trodde før runden at det kom til å bli.

Kl. 1045
Det har blitt kongeindisk på Øyvind nå. Den jugoslaviske varianten der svart spiller c5 og Sa6. Nå har ikke Øyvind flyttet fram bonden sin til d5. Øyvinds motspiller har nok hatt Bent Larsens Sjakkåpninger hjemme hos seg da han var ung. Boka kom ut på slutten av 1970-tallet og var en av bøker vi leste mest den gangen. Vi har et eksemplar i sjakkbiblioteket i klubben, og den er lest så mye at den henger såvidt sammen. Og denne varianten sto i den boka. Den er ikke spesielt god. Øyvind er nok ikke belemret med så gammel kunnskap så han bryr seg nok ikke.
Iver har nå låst av hele dronningfløya, slik at han ikke har noe brudd der. Da må han flytte de offiserene som står på den fløya, dronning og springer over på den andre sida av brettet. Det kan ta litt tid, for han står litt trangt i sentrum. Amund har låst av Stonewallformasjonen med c4, men motstanderen har en springer på e5. Men Amund har ikke rokert ennå. Han kan ikke rokere langt siden han har flyttet tårnet til b8, så han planlegger nok et brudd på dronningfløya.
Sverre har vunnet en offiser for en bonde! Men motstanderen har begge bøndene i sentrum og har nok litt kompensasjon for offiseren men ikke på langt nær nok. I partiet til Øystein er mye avklart. Dronningene er borte fra brettet, og begge to har en to-bondes overvekt på en fløy. Øystein har 5 bønder mot 3 på kongefløya, og motstanderen har 4 mot 2 på dronningfløya. Begge har dobbeltbonde på hver sin fløy.
Audun har kommet fint ut av åpninga, og har fått plassert springeren sin på d4, slik han skal i Grand Prix-angrepet. Eirik er littegrann under press, ser det ut til. Eirik har gått i tenkeboksen. Kanskje Eirik skulle han ønsket at han var svart i denne stillinga? Svart ønsker holder på å bygge opp noe mot kongestillinga til Eirik. Hos Vegard har motstanderen hans fått byttet av løperen til Vegard på g2. Den har jeg ikke sett før i Benkö, men jeg er ingen ekspert. Det er ikke vanlig, men det er ikke sikkert at det er uvanlig heller.

Kl. 1120
Har nettopp hilset på en stolt far til den yngste taleren på Kongressen i går. Og Petter i arrangørklubben forklarte nå at også sjakkpresidenten sa etter Kongressen i går at Niklas gikk opp på talerstolen i går kveld, var det største som skjedde.
Petter har jeg vel glemt ei stund. Han spiller kongeindisk, og den varianten han liker med angrep nedover på kongefløya. Han har allerede fått bonden på g4.
Nå liker jeg ikke stillinga til Øystein. Jeg tror at han har oversett noe som gjør at han nå får problemer med å rokere. Han har flyttet en springer ut på randen, og der har den jo ingenting å gjøre. Og siden den springeren trues med å fanges i neste trekk, må han gjøre noe med det, og da kan rokaden ryke. Sverre har mistet en offiser nå, og står bonde under. Tidligere i partiet ofret motstanderen springeren sin da han først tok e5-bonden og deretter ofret seg på f7. Men noe har skjedd som har gjort at Sverre har ofret eller bukket tilbake. Sverre har imidlertid fått tak i d-bonden til motstanderen, så han har ikke fullstendig kontroll i sentrum lengre.
Iver rokerte langt han! Siden dronningfløya er lukket, var det like greit å plassere kongen i sikkerhet der. Han har også fått brutt med f6 og truer nå å bryte opp sentrum med e6-e5. Amund er under angrep på kongestillinga si nå, men akkurat idet jeg gikk derifra, så det ut til at han fant det rette forsvarstrekket.

Jeg brukte litt tid på å regne alle variantene i partiet til Eirik. Han har for øvrig rokert langt, og det er noe avslag på d4 som trues av svart. Også motstanderen satt og regnet på alle variantene så jeg, mens Eirik vandret litt omkring og kikket på de andre partiene. Audun på nabobordet står kjempegodt. Egil Arne spiller Grand Prix-angrepet uten angrep. Og da er det ikke vits å spille den åpninga. Egil Arne (hvit) har fått fram e-bonden sin til e5, men ser ikke ut til å planlegge noe brudd på f5 med det første. Øyvind spiller ikke med hvit slik Bent Larsen sa man skulle spille på 1970-tallet. Og det forvirrer nok motstanderen. Det ser helt greit ut for Øyvind. Henriks stilling er ikke så forskjellig fra den som er på livesendinga nå.

Kl. 1135
Stillinga til Vegard liker jeg ikke helt. Nå ser det ut til at det er like før motstanderen vinner tilbake bonden han ga bort frivillig i åpninga. Vegard har forsvart bonden på b2 ved å gå med springeren til d1. Det er en manøver jeg ikke har sett før i Benkögambit. Tores motstander fikk slått på d5, slik at Tore har isolanibonde på d5, mens hvit har bonde på d4 og en hengende bonde på c3. Dermed er det Tore som har fått ei halvåpen linje han kan jobbe i. Det virker litt merkelig av hvit, hvis han ikke har lyst å påta seg en isolanibonde ved å bytte av c-bonden mot Tores d-bonde da.
Amund reddet ikke h6-bonden som jeg trodde i sted. Han har nå mistet den. Der står det ei dronning, og hvit har også et tårn på g3. Amund har imidlertid fått ryddet bort springeren på e5 som har blitt erstattet en hvit bonde. Så Amund kan ikke bruke f6-feltet til å forsvare seg. f5-bonden er flyttet fram, så Amund går ikke umiddelbart matt, men han er under press på kongestillinga. Men Amund gjør det eneste rette. Han har kontroll på matten, og går til motangrep på dronningfløya med b4.

Kl. 1144
Iver
har tatt remis. Stillinga var uavklart, men han fant ingen plan for å komme videre.

Kl. 1200
Det er mer enn vått på asfalten, som en på nabobordet sa her nå Det er en fin dag å ha dobbeltrunde på.

Vegard har kommet fint ut. Han har fått sin svartfeltløper i den lange diagonalen, og har fått spilt b3, slik at han ikke mister en av bøndene med det første. Petter har åpnet g-linja, og har dronning og tårn i den. Kongestillinga hans er vidåpen, og det ser ut til at dette er et enten-eller-angrep.
Tore har ei stilling nå som kan være på et bristepunkt. Det kan se ut til at mostanderen kan få lov til å angripe kongestillinga til Tore på et litt seinere tidspunkt. Eiriks motstander ofret offiser for mattangrep og får tilbake offiseren. Eirik må passe seg for mattruslene rundt kongen nå. Audun står veldig bra. Springeren på d4 er sjølsagt byttet bort, men nå har Audun et felt på e3 som han kan flytte inn på med den andre springeren sin. Og Egil Arne kan ikke hindre det.
Øyvind tenker nå på om han skal bytte av dronning, eller ikke. Han står godt, og motstanderen har ikke kommet ut med løperen sin på c8 ennå. I Amunds parti har det ikke skjedd noe annet enn at motstanderen har gjort et springertrekk og forsvart seg på dronningfløya. Sverre har kommet ut i tårn- og ulikefarget løpersluttspill. Sverre har bonde under, men begge to har plassert bøndene sine på egen løpers farge, slik at de ikke kan tas av motstanders løper. Det ser remisaktig ut.

Kl. 1220
Det ser ikke remisaktig ut for Sverre nå. Tårnene har blitt byttet av, og Sverre har også mistet en bonde til. Nå har Sverre 2 mot 3 bønder på hver side. Det er ulikefargete løpere, og da er det von i hangande snøre. Men det ser ikke lyst ut.
Øyvind byttet ikke av dronningene, og nå ser det åpent ut.
Eirik har gitt opp partiet sitt.
Audun står fremdeles godt og presser. Tores stilling har ikke forandret seg.
Hos Petter er det likt materielt sett, og Petter angriper med dronning, tårn og bonde. Men nå har hvit kommet til forsvar med dronninga si.
Og nå har Amund gått sjakk matt.

Kl. 1250
Nå ser det bra ut for juniorene våre. Henrik står greit, og Petter ser ut til å kunne få en fordel i partiet sitt. Men dessverre tror jeg at Petter leter etter matt eller mer avklarende enn å få ei god stilling i angrepet. Men motstanderen har 4 brikker som forsvarer g3-bonden som Petter angriper. Vegard er ferdig, og det bør ha blitt remis.
Tore står helt fint. Stillinga er nesten lik, og det er fordeler for begge to. Det er åpne og halvåpne linjer, men Tore har en liten fordel siden motstanderen har en hengende bonde på c3. Audun har fått plassert springeren sin inn på e3, og står kjempegodt. Øyvinds motstander har nå kommet seg ut, og det ser ut til at han får en gardert fribonde. Sverres stilling kan gå mot remis. De ulikefargete løperne gjør at Sverre kan ha et håp.
Øystein har gitt opp.

Kl. 1305
Nå svinger det igjen. Jeg så feil i partiet til Øyvind i sted. Han mistet ikke bonde. Det ble i stedet bytte av bonde og offiser, og angrepet på kongestillinga til Øyvind som motstanderen har satt opp, er ikke farlig. Og Øyvind har tårnene sine i de sentrale sentrumslinjene, og står nok litt bedre nå.
Sverre holder remisen nå. Sjøl med to bonder under. Han har kontroll på de hvite feltene, og motstanderen skal ikke komme gjennom. Men med to bønder over vil ikke motstanderen gi seg så lett.
Hos Tore har de nå byttet av noen offiserer, slik at de har ulikefargete løpere, to tårn og dronning hver. Det er mye spill igjen i stillinga. Motstanderen til Tore har fått seg fribonde i d-linja nå, og det er vel den han vil spille på nå.
Audun har kvalitet under. Om det var offer eller bukk, greide jeg ikke å se av noteringsarkene som begge har skjult. Men det kan ha vært et offer. Men stillinga til Egil Arne ser grei ut nå. Han har ikke noe å frykte av Auduns angrep,
Petter har fått slått en gang på g3, og dermed tatt bort en forsvarer. Og så har han kommet til med h-bonden. Petter presser og presser og det ser fint ut.
Henriks stilling ser fin ut, fremdeles.

Kl. 1308
Tore
har tatt remis.

Kl. 1321
Da forteller Vegard at han har vunnet! Det lønner seg tydelig å preppe med feil farge! Og dette er vår første seier i denne runden.
Henrik har tatt remis,
Og Sverre har tapt.

Kl. 1340
Tre partier igjen og alle er spennende.
Petter har vunnet kvalitet i skjærmyslene rundt g3-bonden. Nå er de i sluttspill der Petter har tårn og løper mot løper og springer. Men motstanderen har en fjern fribonde i a-bonden. På dronningfløya står Petters konge og passer på den.
Det ser ut til at Petter står best.
Audun truer matt i ett trekk, men Egil Arne har evig sjakk hvis han vil. Egil Arne står kvalitet over, så når de er ferdige med tidsnøden om et trekk eller to, vil han nok bruke litt tid på å vurdere stillinga og om han kan komme seg unna.
Øyvind står springer under, men han har to fribønder i a- og b-linja. Begge har dronning og tårn på brettet, så de to sammenhengende fribøndene kan utgjøre en forskjell. Hvis de bare blir flyttet forover, regner man slike bønder som like god som en springer eller løper.

Kl. 1355
Det ble seier på Audun! Egil Arne hadde evig sjakk, og han sa etterpå at han trodde at han hadde kontroll på alle mattene til Audun, men overså én.
Da jeg spurte om hvorfor han ikke brukte tid på trekket, forklarte han at det var i det 40. trekket at han bukket matten.
På søpørsmål om hvorfor han ikke sjakket igjen, sa Egil Arne at det kunne han ikke, fordi da hadde det blitt trekkgjentakelse og Audun kunne ha krevd remis.
Audun sa at han ikke hadde kommet til å krevd remis, siden han truet sjakk matt. Audun satt bare og regnet på alle de mulige mattene han fant.

Men da fikk vi får andre seier i dag!

Kl. 1400
Noen nye bilder fra starten av 3. runden i dag er lagt ut i bildealbumet vårt...

Kl. 1420
Øyvind
fikk ikke fart på fribøndene sine. Det var derimot motstanderen som fikk en fribonde på f3 og med springer i nærheten og dronninga bak, går den helt inn, og Øyvind taper.
Petter ofret løperen sin på motstanderens tre bønder, og har nå tårn og to sammenhengende bønder mot springer og løper. Det er et vanskelig sluttspill, men Petter kan aldri tape.

Mathias fra Aalesunds vant på tredjebordet i lilleputt og Mathias har 3 av 3.

Kl. 1430
Øyvind
har gitt opp.
Petters motstander har ofret springeren på den ene bonden. Kongen er avskjært fra bonden, men han kan bruke løperen sin til å komme bort til bonden, og det er derfor Petter tenker ei stund nå.
Nå må Vegard og Tore ha lunsj, så det tar nok en halvtime eller litt mer før vi oppdaterer igjen.

Kl. 1520
Petter
vant sluttspillet. Har ikke truffet Petter, men motstanderen hans var inne og spiste, og han forklarte at Petter til slutt ofret tårnet sitt på løperen slik at bonden kunne gå inn.

Dermed ble avslutninga av denne runden mye hyggeligere for kristiansundsspillerne enn starten. 3 seire, 3 remiser og 5 tap i tredjerunden.

  • Kommentarer(4)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Morten f. 03 juli, 2017 12:37

Du har nok rett, Tore. Henrik har invitert til dronningavbytte og motstander regner lenge på om det vil være hensiktsmessig å bytte av eller trekke dronninga tilbake der den kontrollerer mer av sentrum. Ser ut som et avbytte vil gagne Henrik. Edit: Motstander trakk dronninga til c3 og det mye spill igjen i stillinga.

Øystein kom litt inn i partiet igjen, men ser ut som motstander har funnet vinneroppskriften og har 2 sammenhengende fribønder som truer med å gå inn til dronning og. Partiet er nok over snart.

Opprettet av Tore 03 juli, 2017 11:30

Nei, Henrik er ikke interessert i en rask remis, tror jeg. Han er jo kjent for å slite og slite i partiene sine. At det er dobbeltrunde tror jeg ikke betyr noe. Men at motstanderen har 100 ratingpoeng betyr kanskje mer. Henrik har ikke råd til å ta en rask remis nå. Håper jeg, da.

Opprettet av Morten F. 03 juli, 2017 11:22

Øystein tapte ikke bonde som jeg skrev tidligere, men han har tillatt hvit å komme inn i stillinga med offiserene og må jobbe hardt for å holde unna bondeangrepet på dronningfløya. Ser ut som det kan ryke materiell etterhvert.

Stillinga til Henrik er i balanse etter et tårnavbytte og kan fort ende med en rask remis.

Opprettet av Morten F. 03 juli, 2017 11:02

Øystein har kommet skjevt ut i Winawer og har tapt en bonde på c5. Det har blitt en slags nimzo-inder. Det er fort gjort å mikse åpningsvarianter.

Henrik har 3 bondeøyer, men til gjengjeld 2 bønder som kontrollerer fint i sentrum, og en åpen b-linje for tårnet. Det bør være nok kompensasjon og vi er nok inne i en åpningsforbredelse.