2017 Landsturneringa

2017 Landsturneringa

Kristiansundsspillerne i Landsturneringa 2017

Her forteller vi hvordan spillerne fra Kristiansund gjør det i Landsturneringa i Stavanger 2017
1. juli - 8. juli 2017

Runde 2 søndag kl. 11

RunderOpprettet av Tore 02 juli, 2017 00:36

Junior
Henrik Øie Løbersli (2050) - Monika Machlik, Tromsø (2039) 1/2-1/2
Henrik spiller på 2. bordet og partiet sendes direkte
Petter Andreas Wadstensvik (1653) - Ingrid Greibrokk, Alta (1869) 0-1

Henrik og Petter bytter motstandere fra førsterunden!


Klasse 1
Vegard Simensen (1844) - Raymond Boger, Hønefoss (1908) 0-1
Vegard spiller på 3. bordet og partiet sendes direkte

Klasse 2

Kristoffer Gressli, Stjernen (1594) - Eirik Viken Kallset (1714) 1-0
Eirik spiller 1. bordet på livebrett
Tore Kallset (1607) - Benoni Osaland Frøland, Stavanger (1565) 1-0
Audun Hoem (1646) - Odd Gunnar Heitun, Kragerø (1533) 1-0

Klasse 3

Iver Halse (1466) - Gjermund Tandberg, Modum (1372) 1-0
Amund Pihl Strand (1310) - Tomislav Marosevic, Stjernen (1443) 1-0
Knut Steinar Bu, Folgefonn (1282) - Øyvind Hoem Vaseng (1323) 0-1

Klasse 5
Øystein Viken Kallset (982) - Kjetil Pedersen, Stavanger (754) 1-0
Sverre Hoem (900) - Erik Rio Helgeland, Stavanger (-) 1-0

Kl. 1115
Da er runden startet. Siden det er bare lov å fotografere de første 15 minutttene må de brukes til å ta bilder inni salen. Og det er bare lov med kamera, ikke mobiltelefonkamera.

På sensorbrettene har de kommet i gang. Henrik spiller på 2. bordet og partiet sendes direkte
og Henrik har åpnet med akselerert Londonsystem med 2.Lf4.
Eirik 1. bordet på livebrett i klasse 2 møter Trompovskijs åpning, og Eirik har valgt å møte det med ...b6. Og Vegards motstander kom seint, så de har nettopp startet, og det ble Moderne forsvar som forventet.
Det andre partiet i juniorklassen har Petter valgt å spille Colles system i dag mot Ingrid. Det var den åpninga som Magnus Carlsen spilte i VM-matchen mot Karjakin, og Petter forklarte oss i Sjakklubben under direkteoverføringa den gangen i november at Magnus spilte åpninga feil. Magnus byttet av sentrumsbøndene, men egentlig vil hvit ha bønder på d4 og e5 slik at han tar feltet f6 fra motstanderen, og man kan angripe kongefløya til svart.
I klasse 2 spiller Audun vel en variant av Systemet ser det ut som. Eller engelsk åpning med g3. Og Tore spiller foreløpig noe dronningbondespill. Vi får se hvilken åpning svart velger å spille.

I klasse 3 møter Iver Caro-Kann, og Iver valgte avbyttevarianten som han har gjort før. Øyvind spiller mot spansk åpning, og motstanderen har valgt å spille d3-varianten i åpen spansk som nå er så populær siden Magnus Carlsen spiller den.
Amund spiller sjølsagt Londonsystemet som han har trent på.
I klasse 5 spiller Sverre igjen mot en ung gutt, og der er det også spansk parti,
mens Øystein spiller engelsk åpning i sitt parti.

Kl. 1125
Uten mat og drikke, duger helten ikke. Øysteins motstander har med seg både vatn, cola, kaffe og banan til partiet. Se bilde...

Kl. 1135
I partiet til Øystein har det nå blitt katalansk åpning. Men motstanderen brukte to trekk på å få bonden sin fram til d5, så Øystein har vunnet tempo allerede i åpninga. Sverre har fått et fint initiativ i sitt parti. Han er ferdig utviklet med offiserene allerede, mens motstanderen ligger tre trekk bak i utviklinga. Det ser bra ut for Sverre.
I klasse 3 har Øyvind kommet noen trekk lenger i sin spanske åpning. Jeg er litt usikker på hva denne varianten heter, men det ligner på det italienske systemet som nå er blitt så populært. Øyvind har trukket sin svartfelterløper tilbake til a7 da den ble utfordret av den hvite løperen på e3. Iver har rokert langt i dag også. To dager på rad! Det er tydelig at Iver spiller hardt på vinst i disse partiene han er ratingfavoritten. Amund har fått byttet av e-bonden sin mot motstanderens c-bonde, og har kommet fint ut. Ingen av dem har rokert ennå.
Tore i klasse 2 spiller noe som jeg ikke kjenner igjen, men nå er det motstanderen som har brukt 20 minutter på de første trekkene, mens Tore bare har brukt 3!

Kl. 1150
Det er katalansk som Tore spiller, og han har kommet fint ut av åpninga. Audun gaflet springer og løper med en bonde, og sitter nå og tenker på om han skal slå løperen, siden springeren gikk unna. Det som kan være littegrann farlig med å ta løperen, er at motstanderen får åpnet f-linja ned mot f2-bonden til Audun. Audun har rokert og har et tårn på f1 som passer på bonden, men han må jo sjølsagt vurdere det. Med en mulig løpergevinst kan han ta seg tid til å se på det.
Petters motstander, Ingrid, har fianchettert begge løperne, og det er nok en variant som Petter ikke har møtt før i Colles forsvar. Eirik spiller en merkelig form for Trompovskij, men det ser ut til å fungere. Nå står dronninga hans i e-linja. Ingen av dem har rokert, og det ser ut til at Eirik vil rokere langt.
Henrik er fremdeles i åpningstrekkene i Londonsystemet. Vegards motstander har flyttet bonden sin fram til f6 og ikke f5, og det er litt merkelig, siden han er kjent for å gå inn i kongeindisk. Men nå har jo Vegard ikke gått inn i hovedvariantene, som nok Raymond Boger kjenner godt til, så nå er begge to for seg sjøl på brettet. Det utlikner ratingforskjellen mellom dem til Vegards fordel.

Kl. 1210
Tore
har vunnet kvalitet! Det var en fiks kombinasjon som gjorde at han fikk slått tårnet på f8 med springeren. Motstanderen trodde at han til gjengjeld fikk c4-bonden, men Tore avverget det, slik at han står ren kvalitet over og har vunnet stilling! Og best tid på klokka!
Iver står veldig godt. Nå rokerte også motstanderen langt, men Iver har fått inn en løper på f7 som har ødelagt for tårnene til motstanderen. De måtte flytte fra d8-e8 og h8-g8 uten at de gjør noe spesielt der. Iver bare øker presset, og står kjempegodt. Hvis jeg hadde med meg Panamahatten min, skulle jeg ha spist den, hvis Iver ikke vinner dette partiet.
Øyvind har kommet over i det italienske systemet som spilles nå. Men det er Øyvind som har løperne sine på f6 og g6, mens motstanderen ikke har fått til det samme. Så det betyr at Øyvind har flere tempi i forhold til motstanderen, sjøl om Øyvind brukte et trekk på å bytte av løperen sin på a7 med motstanderens på e3. Øyvind står godt. Amund og motstanderen har byttet av to lette offiserer, og stillinga er uklar. Ingen av dem har noen spesiell fordel eller spesielle muligheter som jeg ser. Audun tok løperen, men motstanderen fikk to bønder for den. Jeg hadde oversett at motstanderen hadde "gjemt" en løper inne på a7 som også truet bonden på f2. Så Audun spiller med 5 bønder mot 7 men med offiser over. Men motstanderen har press i f-linja og han har i tillegg begge sentrumsbøndene.
Sverre har vunnet bonde, og Øystein har fått en gardert fribonde på c5! Den kan bli avgjørende i sluttspillet. Det er kraftig fordel for Øystein i dette partiet.

Bilder fra i dag er lagt ut

Kl. 1230
På livebrettene har Vegard fått kongeindisk mot seg til slutt. Men Vegard har ikke rokert ennå, og kan også velge å rokere langt. Henrik står i en grei struktur i Londonsystemet, men jeg synes at Monika står litt bedre. Men det kan ha å gjøre med at, siden det er så mange som spiller Londonsystemet nå har jeg blitt vant til å spille svart mot det, og kanskje jeg favoriserer svartspilleren i slike stillinger? Men Henrik har nok mye bedre oversikt over stillingas muligheter enn det jeg har.
Eirik som spiller mot informasjonssjefen i Norges Sjakkforbund, har satt opp en mattrussel med dronninga på f4 og løperen på d6. Han truer matt på h2. Feltet er dekket av springeren på f3, men den truer Eirik å slå med sin løper. Men springeren er dekket av den andre springeren, så det er ingen umiddelbar fare. Men å tillate slikt spill mot slike hyperaggressive sjakkspillere som Eirik, er farlig for Kristoffer Gressli. Eirik finner nok på noe et eller annet merkelig som gjør at han får matten sin, tenker jeg.
Petter står littegrann dårligere, synes jeg. Petter har løperparet mot løper og springer, men Ingrid har en bedre bonde på d5. Jeg liker dessverre den svarte stillinga litt bedre, men igjen, det er Petter som spiller og han har nok andre vurderinger enn meg. Han ser nok muligheter som jeg ikke ser i farten.
Tore (Han spiller rett innafor døra, så jeg må gå forbi det partiet på vei inn og ut, og da blir det ofte oppdateringer fra partiet hans.) har fått byttet av dronning og tårn, og spiller nå med løperparet og tårn mot tre springerparet og løper. Det ser også ut til at motstanderen i realiteten har gitt opp, siden han spiller svært raskt. Tror Tore vant a7-bonden nå også.
Audun har fått byttet av den farlige løperen på a7 som truet f2-feltet. Det er åpent og da kommer den ekstra offiseren til Audun til sin rett. Iver presser på og står kjempegodt. Amund er under press nå. Motstanderen har kommet inn i stillinga hans med dronninga si. Hvordan Amund skal forsvare seg er jeg litt usikker på. I partiet til Øyvind har det skjedd litt avklaringer, siden e4-bonden er byttet av, og motstanderen til Øyvind har fått rettet ut dobbeltbonden sin. jeg liker ikke helt utviklinga i det partiet.

Kl. 1250
Nå er det slutt på oppdateringene i partiet til Tore. Han har vunnet!
Øystein har gitt en bonde nå. Motstanderen har fått b-bonden til Øystein, og han har en dobbel fribonde i b-linja. Øystein har kontroll over den åpne e-linja, mens motstanderen har kontroll over den andre åpne linja, a-linja. B-bøndene til motstanderen er sjølsagt svake, og Øystein må vel prøve å få tak i dem.
Sverre står fremdeles med bonde over, men han har trekt seg tilbake med alle offiserene sine. Sverre må ikke bli for overbevist om at stillinga er vunnet, bare fordi han står godt. Sverre har to bondeøyer mot motstanderens tre. Motstanderen har en ugardert bonde på e6 som er et naturlig mål for Sverre som også på sørge for å ta sentrum og snart få flyttet fram d-bonden sin til d4, slik at motstanderen ikke tar feltet istedenfor.
I Ivers parti har svart begynt å komme seg litt ut, og presset til Iver har avtatt litt. Amund forsvarer bonden sin, og vil om noen trekk få jaget den fiendtlige dronninga ut av stillinga si, hvis han bare husker på å forsvare den andre bonden som er truet. Øyvinds stilling er ikke dårlig, men den er uklar. Begge har gode offiserer, og begge har muligheter i stillinga. Men det ser ut til at det er hvit som har momentet og har kommet litt fram de siste trekkene. Hvis vi skal vurdere stillinga objektivt er det nok hvit som har en ørliten fordel. Audun spiller mot 7 bønder, og det kan se ut til at svart har delvis kompensasjon for offiseren. I hvert fall hvis han ikke begynner å flytte bøndene sine fremover, som nesten alle står på 6. raden.

Kl. 1310
Av og til går det litt raskt i evalueringene av alle stillingene. Jeg kikka på stillinga til Amund og hadde bestemt meg for å skrive at Amund mister minst en kvalitet. Men så etter at runden var over, kikket jeg på partiet igjen før jeg sprang opp her i 2. etasjen hvor jeg sitter, og nå ser det ut til at det er Amund som vinner minst kvalitet! Jeg hadde oversett det kraftige motangrepet hans. Da ser det bra ut for Amund. På nabobordet, nesten, bare et bord skiller ham og Iver har Iver gitt den ufarlige h-bonden mot å få den sentrale d-bonden til motstanderen. Iver står best i stillinga. På rekka nedafor, ryggen bak dem, sitter Øyvind og han har ei grei stilling. På rekka oppafor dem sitter Audun i klasse 2, og han vinner nå en bonde.

Kl. 1325
Tore
har kommet etter analysene fra partiet sitt. Motstanderens fornavn var jo Benoni, og Benonivarianten antok Tore på forhånd at den kunne motstanderen. Og det visste seg å være riktig. Benoni hadde preppet Benoni, Det var derfor Tore spilte litt merkelig i åpninga. Plana hans var hele tida å komme ut i katalan, og den trekkrekkefølga han spilte, har han spilt før. Og han ønsket en revansje fra det dårlige partiet i går. Og det har han fått!

Kl. 1326
I kommentarfeltet har Morten kommet med en vurdering av partiene på de tre livebrettene.
Det ser ut til at Eirik vinner bonde nå, og med sine godt plasserte offiserer, regner vi med, (Tore og Tore) at Eirik vinner dette. I partiet til Vegard ser det ut til at Vegard har oversett en mulighet og at han nå står til tap. Men de fleste partiene til Vegard er jo slik De svinger og svinger, og da må han regne med at ikke alle går hans vei.
Partiet til Henrik ser likt ut, men Henrik presser nå på kongefløya.

Kl. 1340
Det har skjedd litt på alle bord nå. Petter er kommet ut i sluttspill. Begge hadde fribonde, men dronninga til Ingrid var inne på Petters territorium. Nå har de fått byttet av fribøndene sine, og de spiller dronning og tårn-sluttspill med 5 bønder hver. Petter har 4 bønder mot 3 på kongefløya og bare 1 bonde mot 2 på dronningfløya. Ingrid har dermed muligheter til å få seg en fjern fribonde, og siden også tårnet hennes er mer aktivt enn Petters, er det Ingrid som står litt bedre i dette sluttspillet.
Audun har nå stålkontroll på brettet, og motstanderen får ikke gjort noenting. Dette skal Audun vinne. Amund ligger tårn over. Han lå an til å vinne kvalitet, og motstanderen har nok ofret tårnet i stedet for å ta igjen springeren for å prøve å få et mattangrep. Men jeg ser ikke noe matt i den stillinga. I stedet er det Amund som truer den svarte kongen, og har mattrusler. Så dette bør også Amund vinne, hvis ikke motstanderen tryller en hvit kanin opp fra flosshatten.
Iver er også i sluttspill og han er løper over! Iver har dronning og svartfeltsløper mot dronning og begge har 5 bønder hver. Den svarte kongen har imidlertid gjemt seg på de hvite feltene foran bøndene sine på dronningfløya, så det vil ta litt tid før Iver vinner dette partiet.
Også Øyvind står godt. Han har vunnet en bonde, og nærmer seg sluttspill.
Sverre er i tårnsluttspill og sto to bønder over, og tok en tredje da jeg så på. Øystein slet litt med at motstanderen fikk sjanser i a-linja og med den dobbeltbonden i b-linja, skapte litt sjanser for motstanderen. Men nå har Øystein fanget dronninga til motstanderen med tårnet sitt, og Øystein vinner vel snart.

Kl. 1400
Mens jeg har pratet med andre sjakkfolk her oppe, har to partier blitt avgjort.
Iver har vunnet. Motstanderen ga opp da Iver vant begge bøndene på kongefløya.
Amund har også vunnet! Det ble for vanskelig å vinne for motstanderen, sjøl om han forsøkte. Han ga en springer for å forsøke å sette sjakk matt, eller evig sjakk, men det hindret Amund. Og på slutten truet Amund enten matt og det siste tårnet til motstanderen.

Kl. 1408
Da har Petter gitt opp. Den fjerne fribonden til Ingrid ble for sterk.
Og Audun har vunnet!

Kl. 1423
Det ble også seier for Øystein. Han vant ikke dronninga som både han og jeg trodde, for motstanderen hadde et tricks som reddet den. Men Øystein vant partiet litt seinere allikevel.
Sverre står tre bønder over i tårnsluttspill. Sverre har tårn og 3 bønder, mens motstanderen har bare et tårn. Det vinner Sverre enkelt. Øyvind står to bønder over. Det er sluttspill der med tårn og springer for begge to. Øyvind har en fribonde i c-linja, og i tillegg 3 bønder på kongefløya mot motstanderens 2 bønder på kongefløya. Dette bør Øyvind vinne til slutt, sjøl om det nok vil ta litt tid.
Eirik står litt ekkelt nå, men han er ekspert på å gruffe det til i vanskelige stillinger. Vegard er kommet ut i sluttspill med tårn og springer mot tårn og løper, men Vegard har bonde under. Henrik og Monika har begge lik tid, ca. 7-8 minutter igjen + tilleggstida på 12 trekk. Det er Henrik som har litt av initiativet i partiet.

Og der har Eirik tapt. Han lot motstanderen sette ham sjakk matt.

Kl. 1435
Og der har Sverre vunnet. Han fikk inn to bønder til to dronninger, men i stedet for å hente ei dronning fra et annet brett, snudde han et tårn på hodet og trodde at det var ei dronning. Men et tårn er et tårn, uansett hvilken vei man setter det i sjakkturneringer.
Og Sverre satte motstanderen "sjakk matt" med det snudde tårnet sitt, men kongen hadde et fluktfelt, siden det var et tårn. Men begge spillerne signerte alle fire noteringsarkene og bordkortet, og da er partiet ferdig. Og først da gjorde vi spillerne oppmerksomme på feilen... Dommeren kom også til og forklarte dem reglene. Det hadde ikke hatt noen betydning for Sverre, hvis motstanderen hadde påpekt at dette ikke var matt. Sverre hadde i verste fall fått en advarsel. Det var matt i to selv med dronning og tårn, så det var ingen big deal, men litt artig for tilskuerne rundt (Audun og meg).
Øyvind står ikke til vinst som jeg mente i sted. Det har ikke skjedd noe, men jeg overså at motstanderens konge var langt mer aktiv enn Øyvinds, og da ser det ut til at han kan vinne Øyvinds fribonde på sikt. Da kan det bli tårnsluttspill med tre bønder mot to på samme side. Det er ofte remis. Men det er bare Øyvind som kan vinne partiet, og motstanderen kan bare spille for remis.

Kl. 1445
Intet nytt fra partiet til Øyvind. Men i partiet til Henrik har de nå byttet av alle offiserene unntatt dronningene. Vegard vil nok tape sluttspillet til slutt når motstanderens konge kommer inn i stillinga hans. Vegards konge er bundet til å forsvare bonden på a2.

Kl. 1525
Mens jeg var og spiste lunsj, har Øyvind sitt parti blitt ferdig. Og han har vunnet!
Vegard holder på ennå, og det ser vanskelig ut, men han holder jo stillinga ennå. Henrik er fremdeles i dronningsluttspillet.

Kl. 1543
Da har Henrik tatt remis.

Kl. 1548
Øyvind
forteller nå hvordan han vant. Motstanderen bukket tårnet. Hvis han hadde spilt rett, hadde han fått fribonden til Øyvind, men Øyvind hadde fått en av bøndene på kongefløya. Det var bra spilt av Øyvind.

Kl. 1628
Da har Vegard gitt seg.

Da er dagens runde ferdig.
I kveld er det kongress klokka 17 og sjokksjakk klokka 18.

I morgen er det dobbeltrunde. Den første starter klokka 10, og den andre klokka 17.

  • Kommentarer(4)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Vibeke 02 juli, 2017 14:45

Bra blogga, Tore 😊

Opprettet av Morten F. 02 juli, 2017 14:34

Det har snudd i partiet til Henrik og nå er det Henrik som har fått uttelling for angrepet sitt på kongefløya i form av en isolanibonde på e6. Moica må foreløpig avvente å se hva Henrik finner på.

Eirik ligger an til å gå matt in 5 eller 6 så får vi om motstander finner trekkene.

Vegard står forstatt bonde ut og må passe seg for et rullerende bondesentrum. Ser ikke lovende ut for øyeblikket.

Opprettet av Morten F. 02 juli, 2017 14:06

Det ble ikke noe av angrepet til Eirik og hvit har nå fått byttet av svartfeltsløperen og har godt motspill i sentrum. En del taktiske varianter å regne på i stillinga så her må Eirik holde tunga rett i munnen. Hvit vant tilbake en bonde på f7.

Vegard står bonde under, men vil nok ikke gi seg uten kamp. Fortsatt mye spill i stillinga.

Henrik har en isolani bonde og hvitfeltsløperen har blitt byttet av. Generelt litt bedre for svart.


Opprettet av Morten F. 02 juli, 2017 13:11

Kan bidra litt fra live-brettene.

Eirik: Som sagt spilte hvit en nyhet med 4.d4 i Trompovskij. Det kunne blitt utnyttet med Lb7 og press på bonden som nå blir svak. Som spilt er stillingen i balanse og sorts løpere peker ned mot kongestillinga til hvit og dronnniga står aktivt på f4. Spillerne er fortsatt i utviklingsfasen etter 12 trekk og det er sannsynlig at Eirik spille på c5-bruddet etterhvert. Edit: Eirik står litt bedre nå etter 15 trekk og kan forberede et angrep på kongefløya da hvit ikke finner de beste trekkene.

Henrik kom fint ut i London og motstander valgte en forsiktig tilnærming med h6 og a6 i hovedvarianten. Det var forventet at Henrik skulle plante en springer på e5 og støtte opp med f4, slik angrepsspilleren Petter liker å gjøre, men etter Qe2 ble det et normalt avbytte på g3 og stillingen er i skrivende stund ganske jevn, men synd Henrik har fått et lite overtak nå etter 16 trekk, selv om det svinger mye frem og tilbake. Helt åpent.

Vegard spiller aggressivt og roker langt i stedet for kort som ville vært mer normalt, men vi får se hvem som utnytter sjansene best i en ubalansert stilling. Motstander vil naturligvis angripe på dronningfløya og Vegard må passe seg, men Vegard er dyktig til å kalkulere så vi får se. Edit: Vegard står til tap nå, men vi får se om mostander straffer feilene.