2017 Landsturneringa

2017 Landsturneringa

Kristiansundsspillerne i Landsturneringa 2017

Her forteller vi hvordan spillerne fra Kristiansund gjør det i Landsturneringa i Stavanger 2017
1. juli - 8. juli 2017

Runde 1 lørdag 1. kl. 16

RunderOpprettet av Tore 01 juli, 2017 14:40
Runde 1 starter lørdag klokka 16 lørdag ettermiddag. Oppsettet pleier å komme rett før rundestart. Og kl. 15 har det kommet!

Junior

Ingrid Greibrokk, Alta (1869) - Henrik Øie Løbersli (2050) 0-1
Monika Machlik, Tromsø (2039) - Petter Andreas Wadstensvik (1653) 1-0
Petter hadde også svart mot Monika i fjor, og spilte da remis.

Klasse 1
Lom Madagov, Hamar (1924) - Vegard Simensen (1844) 0-1

Klasse 2
Eirik Viken Kallset (1714) - Audun Hoem (1646) 1-0
Øyvind Hjelle, Bodø (1542) - Tore Kallset (1607) 1-0

Klasse 3

Kolbein Jørgensen, Bergens (1341) - Iver Halse (1466) 1/2-1/2
Øyvind Hoem Vaseng (1323) - Terje Wivestad, Nordstrand (1448) 0-1
Eivind Børstad, Tønsberg (1429) - Amund Pihl Strand (1310) 1/2-1/2

Klasse 5
Paul T Nielsen, Alta (713) - Øystein Viken Kallset (982) 0-1
David Bakketun, Stavanger (-) - Sverre Hoem (900) 0-1

Tore vil blogge fra runden, og det er bare å oppdatere sida etter hvert. Tore vil idag sitte en etasje, og 22 trapper unna spillehallen, og det kan ta litt tid mellom hver gang. Men erfaringsmessig vil Tore oppdatere om hva som skjer i 5-6 partier av gangen.
Han tar ikke notater inni spillehallen, fordi det kan misforstås av motstanderne. Alle stillinger og muligheter må lagres i minnet før det kommer ut på bloggen.

Kl. 1510
Rundeoppsettet har kommet. Nå er det velkomstseremoni klokka 1530, før runden startes av turneringsleder Hans Olav Lahlum klokka 1600.
Litt merkelig at vi har fått svart i nesten alle partiene. I det rene kristiansundsoppgjøret mellom Eirik og Audun ble det hvit på Eirik, og Øyvind har fått hvit. Resten av spillerne har svart i førsterunden sin.

Kl. 1610
Da har Lahlum startet runden, og alle er i gang.
Eirik - Audun spiller på livebrett og det gjør også Henrik i juniorklassen.
Partiene kan du følge på Akademisk eller hos Chessbase. De andre internasjonale nettstedene sender bare eliteklasssen.
Det ser ut til at det er en forsinkelse på partiene siden ingen av dem har startet på disse nettstedene
Nye bilder fra før partiene startet i dag her

Kl. 1625
Junior; Henrik spiller Marshall i spansk mot Ingrid. Petter spiller dronninggambit mot Monika. Om det er samme varianten han spilte mot henne i fjor, vet jeg ikke. Petter husket heller ikke så godt preppen fra i fjor, så det terpet han på før runden startet.
Eirik og Audun spiller åpen siciliansk. Det var i alle fall det Audun planla før runden, men nå har Eirik byttet av svarts springer på c6, og det ser ut til at Audun har kommet svært godt ut av åpninga. Vegard spiller dragevarianten i siciliansk og har blitt møtt med Maroczsybindinga. Den skal Vegard være kjent med.

Kl. 1635
Det siste partiet i klasse 2 er Tore som spiller Pirc. Han har kommet greit ut av åpninga. I klasse 3 spiller Iver mot flodheståpninga! Iver har nok aldri møtt det med svart før. Det er mer vanlig å møte det med hvit. Amund spiller mot lukket siciliansk, og motstanderen har allerede fått seg en isolanibonde i d-linja. Han ligger litt bedre an i utviklinga enn Amund. Øyvind spiller sjølsagt Systemet sitt som han lærte av Axel for noen år siden. Han har kommet fint ut av åpninga.
Sverre spiller også lukket siciliansk, og sentrum har blitt lukket. De har spilt en god del trekk allerede. Øystein har kommet godt ut av åpninga.

Kl. 1640
Nå er de direktesendte partiene oppe og går på akademisk Eirik og Audun er parti nummer 32 og Henrik sitt parti er nummer 41 på lista.

Kl. 1650
Partiet til Øystein er en trekkomkastning til avbyttevarianten i fransk. Øystein har kommet godt ut. Sverre har funnet et taktisk grep i sentrum, og motstanderen gikk i tenkeboksen. Sverre står mye bedre.
Petter har kommet med bruddet c5, og Monika gikk også i tenkeboksen. Petter vandrer omkring i spillelokalet. Han har jo møtt henne så mange ganger at han vet at svaret hennes kan ta tid. Iver stiller seg fornuftig opp mot flodheståpninga til motstanderen. Øyvind og motstanderen har stilt seg opp på hver side av brettet. 5. raden var hellig grunn helt til motstanderen plasserte en springer på h5. Men det tar nok tid før det skje rnoe i det partiet. Tore utvikler seg videre i Pirc (den varianten med c6 og b5, og han har fått dronninga si opp på b6.
Amund er trykket litt tilbake, men det ser foreløpig greit ut. Jeg er litt ukjent med om Amund vet hvordan han skal spille mot isolanibonde, men foreløpig ser det fint ut. Amund har kontroll over feltet foran bonden.
Vegards åpning var ikke dragevarianten, men gambiten med c3 fra motstanderen. 1.e4 c5 2. d4 cxd4 3. c3 og her tok ikke Vegard bonden, slik han vanligvis bør gjøre men spilte 3...d3. Det er det som gjør at stillinga likner på Maroczybindinga men er ikke helt slik. Og det ser ut til at det er Vegard som står best.

Kl. 1657
Eirik
forsøker seg med et angrep på kongefløya til Audun, men Audun har ikke rokert ennå. Hvis Audun ikke passer seg, vil Eirik få et godt initiativ på kongefløya.

Kl 1710
I junior får Petter spille mot isolanibonde. Vegards motstander i klasse 1 har fått konsolidert stillinga, og står greit. Det ser ut til at stillinga er ganske lik. Tore i klasse 2 har brukt mye tid. 40 minutter mer enn motstanderen. Tores klokka står på 0:46 mens motstanderens bare er på 1:26. Og nå bryter motstanderen i sentrum med e5. Iver og hans motstander har brukt like mye tid, over en halvtime hver, og det er ikke ut av åpninga ennå. Ingen har rokert. Iver skal kanskje rokere langt. Øyvind har fått opp ei meget god stilling og truer med å få en bonde. Det har motstandeten sjølsagt sett, men det skaper problemer for ham. Amund har gitt opp kontrollen over d5-feltet slik at motstanderen kan bytte av isolanibonden sin hvis han vil. Sverre har vunnet en kvalitet mot å gi en bonde. Men siden motstanderen har igjen 8 bønder og Sverre 7, harr ikke de to tårnene til Sverre det store manøvreringsrommet ennå. Og Øysteins parti har jeg glemt hvordan det står.
På livebrettene rokerte Audun rett inn i angrepet til Eirik. Trengte han å gjøre det? Kunne han ikke bare spilt Kf8 og dekket bonden på g7? Nå måtte Audun gi tårnet for løperen for å unngå matt. Og det er slike situasjoner som Eirik liker etter trekk 14. Henrik har gitt bonden i Marshallangrepet som han skal gjøre. Han har bonde under men løperparet og initiativ etter trekk 13.

Kl. 1740
Takk for hilsenen Anna!
Og det ser ut til at Øyvind står godt. Han har utnyttet svarts svakhet med e5-bonden, og han står litt bedre. Sverre vinner nå en bonde, og vil stå ren kvalitet over. Der er de i sluttspill, og Sverre har to tårn og 6 bønder mot tårn, løper og 6 bønder. Og tårnene til Sverre står godt plassert begge to i e-linja, og de jobber sammen! Øystein står nå litt trangt, men det er ingen fare på ferde.
Amunds motstander truer nå med å ofre seg inn i kongestillinga til Amund. Litt usikker på om Amund ser det, for øynene hans gikk på den andre sida av brettet. Hvis motstanderen får ofret løperen på h6 og fulgt opp av dronninga på h6 og springeren på g5, kan det bli vanskelig for Amund å unngå matt.
Stillinga til Iver er uklar. Iver har rokert langt, men det virker ikke som om noen av dem har noe brudd i stillinga.
Stillinga til Tore er littegrann dårligere. Hvit har en bonde på e5 og Tore har sperret av med en hel bondekjede. Ulempen for hans del er at Tores løper på b7 er innelåst innafor bondekjeden og det ser vanskelig å få den ut. Hvits tre lette offiserer står alle fint, og derfor har Tore ei litt dårligere stilling. Tores løper på g7 står også og stanger i e5-bonden til hvit, men løperen har en annen diagonal h6-c1 som den kanskje kan få lov til å komme ut i. Og Tore har 0:33 på klokka etter bare 15 trekk.
Det var Petter som fikk isolanibonde, ikke Monika. Jeg vurderte stillinga feil i sted. Petter står helt fint. I trekk 16 i partiet mellom Eirik og Audun har Eirik valgt å spille 16.h4. Hvorfor skjønner jeg ikke. Det er ikke noe umiddelbar fare for Audun. Hvis Audun ikke bryr seg om dette fake angrepet, og heller kommer med trusler på dronningfløya, kan han få til et motspill. Og det har ikke skjedd noe i partiet til Henrik. Det ser ut til at Henrik er i tenkeboksen.

Kl. 1800
I de to livepartiene er det en forsinkelse. Det har blitt spilt flere trekk enn det som står nå. Eirik og Audun har spilt 19 trekk, mens det står 17 trekk på livesendinga. Og dessverre for Audun, holder Eirik også på å hindre at Audun får noe motspill på dronningfløya. Det ser ikke lyst ut for Audun dette, men desto lysere for Eirik! Henrik ser ut til å ha komp for bonden med sine to løpere og bedre utvikling.
Øyvind står godt nå og kan skvise motstanderen sin sønder og sammen. Tore står greit hadde det ikke vært for de to dårlige løperne hans. Men han har ei halvåpen c-linje han kan jobbe i. Og stillinga hans er så solid at det ikke er noen umiddelbar fare for at motstanderen skal bryte gjennom. Og Tore har gsoå fått opp farten. Nå har han 0:24 på 24 trekk.
Vegard har ofret a-bonden sin for initiativ på dronningfløya. Motstanderen presser i sentrum, og tida får vise om offeret var korrekt. Amunds motstander spiller ikke på kongeangrep, og det var ikke så farlig som jeg trodde i sted. Han presser heller i sentrum, og Amund står ikke best. Sverre vant visst ikke bonde i sted. Men nå har de byttet av et tårn, og nå vinner Sverre ihvertfall en bonde, og kanskje enda flere. Øystein står fremdeles trangt. Ivers stilling ser bra ut. Petter har fått byttet av slik at han ikke har isolanibonde lenger. Dvs. det har han, men det har også Monika. Begge har en isolanibonde i d-linje; på d4 og d5. Petter har ei fin stilling.

Kl. 1820
Iver
hadde fått en ekstra bonde i sted. Det hadde jeg glemt. Og den bonden har han fremdeles. Og også bedre spill. Øyvind står som en gud, og motstanderen har ikke fått ut løperen sin på c8 og tårnet på a8. Øyvind har også fullstendig kontroll over over den åpne d-linja, og truer med å flytte en springer eller løper inn på d6.
Amund står trangt og er under press i sentrum. Sverre har fått en bonde, men motstanderen har lukket av stillinga og begge to har plassert alle bøndene sine på motstatt farge. Sverre kan nok vinne, men da må han ofre tårnet på løperen til motstanderen. Øystein har vunnet to bønder og står til vinst. Tore kan få et avgjørende angrep på kongestillinga si snart. Det ser ikke lyst ut for ham.

Kl. 1830
Henrik
har vunnet!

Kl. 1845
Det sitter ingen ved brettet til Øystein og brikkene er satt opp, så Øystein har nok vunnet. Ja, og Øystein bekrefter det sjøl nå!
Nå har vi funnet at livepartiene også blir sendt på chess24. Henriks parti her
Og partiet mellom Eirik og Audun her Eirik står til klar gevist.
Henrik har vært her og gått gjennom partiet sitt. Han sto godt tidlig, men fortalte at han ikke husket hva som skjedde hvis hvit slo på d5. Men det gjorde ikke motstanderen hans heller, så det gikk bra. Henrik sto godt hele veien!
Bra at Henrik har fått ei god start på turneringa.
Vegard har fått igjen bonden, men motstanderen har 3 fribønder på dronningfløya. Vegard har motspill i sentrum, og tingene er ikke avklarte.
Tore har fått til motspill på dronningfløya. Petter har mistet bonden sin på d5, og hvit har nå en fribonde i d-linja. Begge har to tårn og hvitfeltsløper hver. Det ser ikke lyst ut for Petter.
Sverre har vunnet to bønder og har tårn og 4 bønder mot løper og to bønder og skal vinne greit. Amund står trangt og vanskelig. Øyvind fikk inn løperen sin på d6, og jeg lurer på om ikke springeren hadde vært bedre. Men han står fremdeles godt. Kanskje ikke som en gud, men en halvgud? Iver har bonde over i sluttspillet.

Kl. 1910
flott med kommentar, Morten!
Sverre har nok vunnet. Brikkene er satt opp igjen. Og Tore ga nettopp opp da motstanderen truet ugarderlig matt.
Eirik har helt klart vinststilling mot Audun
Amunds
motstander har fått en fribonde på d6, og den ser farlig ut. Også Petters motstander har en farlig fribonde som hun spiller på. Iver ser ut til å miste bonde nå, og er i tenkeboksen. Øyvind står fremdeles godt, og begge to har tidsnød. Ikke kraftig men de må ikke bruke for lang tid på trekkene sine. Vegard ser ut til å miste en kvalitet nå. Han har fått de tre fribøndene på dronningfløya til å bli en dobbeltbonde og en bonde, sammenhengende. Men Vegard har 4 bønder på kongefløya mot en bonde.
Iver har tatt remis.

Kl. 1930
Amund har fått avviklet til tårnsluttspill med 5 bønder hver. Amund har 4 bønder på kongefløya mot 3, mens motstandereren har a- og c-bønder på dronningfløya mot Amunds b-bonde. De har begge ett tårn hver. Tårnsluttspill kan være vanskelige, og en ørliten feil kan ha katastrofale konsekvenser. Men Amund kan kanskje også vinne dette partiet.
I det andre partiet der vår spiller har en fribonde å spille mot, i partiet til Petter, har de byttet av det ene tårnet, og det ser lysere ut for Petter. Kanskje han kan redde partiet til remis, sjøl om han står bonde under?
Vegard måtte ofre kvaliteten men nå har han en bonde på e2. Den truer ikke umidellbart å gå inn til dronning, men den er en viktig del av Vegards plan nå.
Øyvind har ofret eller bukket kvalitet, men han har en fribonde på d6 gardert av en løper. Ser ut til at Øyvind har kompensasjon for kvaliteten. Audun spiller og spiller, men dette partiet skal Eirik vinne.

Kl. 1945
Petter
ser ut til å stå dårlig i sluttspillet. Monika truer med å ta b-bonden hans etterhvert. Den hvite kongen har ei strak linje inn i stillinga til Petter.
Sluttspillet til Amund er vel remis, men det ser bra ut for Amunds muligheter. Motstanderen har en fribonde i a-linja, men Amund har 4 bønder mot 3 på kongefløya. Amund kan også forsøke å spille på vinst i denne stillinga, men om Amund vet det, er jeg litt usikker på. Det så ikke slik ut.
Øyvind har fått tilbake kvaliteten men er nå bonde under. Begge har dronning, tårn og løper på brettet.

Kl. 1955
Eirik
har vunnet over Audun.
Petter står ekkelt nå i sluttspillet. Den hvite kongen har fri linje inn i stillinga hans. Amund spiller nå mot randbonde i a-linja, mens han sjøl har 4 bønder mot 3 på kongefløya. Begge har et tårn hver. Det er minst remis for Amund, og kanskje han kan spille på vinst også?
Øyvind har fått tilbake kvaliteten, men står bonde under.
Vegard har fått inn bonden, og motstanderen måtte gi tårnet. slik at Vegard står vel løper over? Men Vegard i det 39. trekket med under minuttet igjen på klokka valgte å gi bort den andre bonden som han kunne ha fått til ny fribonde.

Kl. 2005
Amund
har spilt remis! Det var bra å redde remis i dette partiet. Og det er bra å starte sin sjakk-NM-karriere å spille remis i førsterunden der man er dårligst seedet av de to.
Petter står to bønder under, men han har greid å bruke tårnet sitt til å avskjære den hvite kongen. Og bøndene til Monika er ikke sammenhengende. Kanskje Petter greier å holde det? Vegard har løper over, men motstanderen har noen gode fribønder som kanskje Vegard må gi løperen sin på.
Øyvind har bukket dronning for tårn og vil tape partiet.

Kl. 2025
Vegard
har kontroll på motstanderens fribonde og har satt opp et "nesten-sjakknett". Og dem som vet hvordan det er når Vegard får opp slike stillinger, da er Vegard grusom å spille mot.
Petter har to bønder under men tårnet hans har avskåret den hvite kongen fra å være med og få sine egne bønder framover. Det er håp for Petter i denne stillinga.
Øyvind ga opp.

Kl. 2027
Grusomme Vegard slo til igjen. Han vant partiet!
Petters motstander, Monika, ofret to bønder for å få kongen sin i aktivt spill. Nå er det Petters konge som er avskjært, og sjøl om han har en fribonde, ser det ikke lyst ut.

Kl. 2045
Nå er det klar tapsstilling for Petter. Monika har tatt Petters fribonde, og gir bort sin egen. Men hun kommer foran den siste fribonden sin med kongen. Hun vinner til slutt ved å bygge bro. Sjøl om Monika er nede på ett minutt + tilleggstid, er ikke dette noe problem for henne.

Det blir ikke flere bilder fra runden, fordi det er fotoforbud etter de første 15 minuttene. Men arrangøren legger ut mange bilder. Så vi får se på dem

Kl. 2102
Det ble brobygging på Monika. Petter forsøkte å være smart og ikke ta den andre fribonden slik at han kunne gjemme seg bak den, men det hjalp ikke. Siden Monika er på tilleggstida, spiller Petter fremdeles, men det er ingen vei utenom tap nå.

Kl. 2104
Der ga Petter opp.

Da ble det 6-4 i dagens partier. Det var seeding og resultatene gikk som oftest den veien seedinga forteller at det skulle gå. Men Iver avga en remis, og Amund spilte seg til en remis. Det var unntakene i denne runden.

Andrerunden starter søndag klokka 11.


  • Kommentarer(4)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Morten F. 01 juli, 2017 20:22

Til Henrik: 12.Lxd5 cxd5 13.d4 Ld6 14.Te3 Qh5 15.g3 Lg4 er vel hovdevarianten, men det er mange trekkvalg som kan være gode som f.eks 15..a5 og 15..Lf5, uten å gå for mye i dybden.

Opprettet av Stig Rune 01 juli, 2017 20:19

Bestandig hyggelig med blogg Tore. Ingen sommer uten Landsturnering og Tour de France😊. Hilser så mye fra Ridabu.

Opprettet av Morten F. 01 juli, 2017 18:20

Henrik spiller veldig godt og virker å være bedre forberedt i avbyttevarianten. Ingrid burde lagt inn d4 eller d3 tidligere for å få liv i svartfeltsløperen, men Henrik har vært flink til å straffe unøyaktighetene som har oppstått og har etter 19 trekk en klar fordel.

Opprettet av Anna 01 juli, 2017 17:12

Ønsker spillerne fra KSK lykke til under Landsturneringa. Så fint med blogg igjen, Tore. Vi er heldige som kan følge med gutta her inne den neste uka :-)