2017 Landsturneringa

2017 Landsturneringa

Kristiansundsspillerne i Landsturneringa 2017

Her forteller vi hvordan spillerne fra Kristiansund gjør det i Landsturneringa i Stavanger 2017
1. juli - 8. juli 2017

6. runde onsdag 5. kl. 11

RunderOpprettet av Tore 05 juli, 2017 00:21
Junior
Henrik Øie Løbersli (2050) - Abyl Kizatbay, Stavanger (2035) 1-0
Henrik spiller på 5. bordet og partiet sendes direkte
Petter Andreas Wadstensvik (1653) - Mattis Mikkelsen, Bærum (1585) 1/2-1/2

Klasse 1
Cornelius Kvendseth, Nordstrand (1764) - Vegard Simensen (1844) 1-0

Klasse 2
Finn Henrik Aas, Nittedal (1664) - Audun Hoem (1646) 0-1
Tore Kallset (1607) - Otto Milvang, Nordstrand (1517) 1-0
Frode Fredriksen, (1433) - Eirik Viken Kallset (1714) 0-1

Klasse 3

Iver Halse (1466) - Martin Bø, Follo (1406) 1-0
Amund Pihl Strand (1310) - Anastasia Edakina, Oslo (1438) 1-0
Øyvind Hoem Vaseng (1323) - Aslak Jonvik, Folgefonn (1374) 1-0

Klasse 5
Øystein Viken Kallset (982) - Vibeke Ekeland Grønn (725) 1-0
Sverre Hoem (900) - Jan Otto Beitnes, Nordstrand (-) 1/2-1/2

Kl. 1045
Det er sol og nydelig vær her i Stavanger i dag. Men det affiserer jo ikke oss. Vi er jo inne i en deilig avkjølt kongressal og spiller sjakk i mange timer.
Rundestart blir om et kvarter.

Kl. 1120
Da er runden startet, og det 15 minutter lange perioden der det er lov å fotografere er over.
Henrik spiller på livebrett, og der spiller han mot Grünfeldindisk. Petter spiller Londonsystemet. Vegards motstander, Cornelius, har bare fått ut springer og fianchettert løperen på kongefløya, så hvilken åpning det blir, gjenstår å se. Audun spiller hyperakselerert drage, mens Tore møter Stonewallforsvaret, og Eirik spiller Winavervarianten i fransk. Og hvit svarte med en gang med e5.
Iver spiller Grand Prix-angrepet i siciliansk. Øyvind har startet med engelsk åpning, og Amund spiller Londonsystemet. Alle tre spiller åpninger de er godt vante med.
Øystein spiller engelsk åpning mot visepresidenten, og Sverre har gått inn i spansk åpning.

Kl. 1135'
Masse bilder lagt til i bildealbumet vårt. Denne gangen også med noen fra eliteklassen og andre.

Kl. 1155
Henrik
spiller nok en av spesialvariantene sine. Petter ligger bonde over, men motstanderen kan gi Petter en dobbeltbonde i f-linja, slik at den ekstra bonden ikke betyr noe særlig. Gjør han det er alle e- og d- bønder borte, og stillinga er åpen for begge parter. Vegards motstander, Cornelius, har flyttet fram c-bonden, og vil kanskje fianchettere dronningløperen også. Vegard har stilt seg opp solid med c6-d5-e6. Audun er inne i kjent teori for ham, men det ser ikke ut til at motstanderen kan mye om den hyperakselererte dragevarianten i siciliansk.
Tores motstander, Otto Milvang, har i tillegg til steinveggen allerede rokert og fått opp g5-bonden for å gå til angrep på kongestillinga til Tore. Eirik har kommet dårlig ut. Motstanderen har en gardert springer innafor bondekjeden til Eirik på d6. Den er gardert av både en c5- og en e5-bonde. Dette ser ikke lyst ut.
Iver spilte Lb5 i Grand Prix og fikk slått av springeren på c6, slik at den ikke kan gå til d4 og ødelegge for spillet hans. Men han har satt seg opp solid med springeren på e7. Iver er vant til å spille mot den varianten i klubben, men om Iver er villig til å gå til angrep på kongefløya og ofre en bonde, slik han skal, er jeg litt mer usikker på. Han har ikke gjort det før.
Amund har kommet fint ut av åpninga. Litt usikker på om det er Londonsystemet nå, siden c-bonden er byttet av med motstanderens d5-bonde. Øyvind stiller seg opp med hvit slik han gjør i nesten alle hvitpartiene sine, og han er inne på kjent territorium. Sverres motstander har fått åpnet stillinga, og jeg tror at svart har minst utlignet og står kanskje littegrann bedre. Sverre mangler felter for springeren sin bl.a. Øystein har kommet fint ut i engelsk åpning.

Kl. 1220
Jeg blandet sammen flere partier i forrige rapport. Det var Petter som hadde problemer med å få ut springeren sin. Den er nå ute, men han står dårligere. Dronningene er borte, og e- og d-bøndene er borte. Dobbeltbonden har Petter mistet, så det er likt materielt. Men motstanderen har ei tårnlinje samt at han har løperparet. Dette blir et parti i slak motbakke for Petter. Sverres springere står fint, men der er det også helt åpent. Der er det også motstanderen som har initiativet.
Jeg tror ikke Audun er inne i kjent teori i det hele tatt. Motstanderen har gjort mye rart, men nå setter han seg opp for angrep på kongefløya til Audun, mens alle Auduns offiserer er borte på dronningfløya. Audun må i hvert fall bruke litt tid her og finne ut hvordan han skal svare på trusselen. Henrik kjører på, og har overlatt tenkinga til Abyl. Det er tydelig at Henrik vet hva han gjør.
Tores motstander har ofret springeren sin på g3-bonden hans, og Tore har nå ingen h-bonde foran kongen sin. Men at dette angrepet er farlig, ser jeg ikke for øyeblikket. Eirik har fått kvittet seg med springeren til motstanderen som sto inne på hans område. Men nå sliter han i stedet med en fribonde på c6 som motstanderen har der. Og den ser ut til å kunne forsvares, sjøl om den ikke nødvendigvis blir gardert av b-bonden. Det har ikke begynt bra for Eirik. Iver tenker faktisk på å angripe i Grand Prix-angrepet nå. Det vet jeg ikke om han har gjort før, men det er det eneste rette å gjøre. Han bygger i alle fall opp til det.
Øyvind har byttet av b-bonden sin mot motstanderens d-bonde, og har ei halvåpen b-linje han har satt tårnet sitt i. Foreløpig er det Øyvind som har terrengfordelen. I Øysteins parti har det ikke skjedd noe. De har bare gjort 8 trekk. Vegard glemte jeg denne gangen. Han sitter rett ved midtgangen, så jeg gikk vel forbi ham et par-tre ganger...

Kl. 1250
Vegard
s stilling er uklar. Begge har like god kontroll over sentrum. De har byttet av svartfeltløperne, og det er ei posisjonell stilling, der mye kan skje, ennå.
Iver fikk ikke satt igang sitt angrep nedover f-linja, for motstanderen brøt i sentrum, og det begynner å åpnes. Egentlig er vel det ei stilling som passer Iver bedre enn halsløse angrep. Amund har ikke rokert, og kongen er utsatt i sentrum. Motstanderen presser nedover i sentrumslinjene, og det ser litt farlig ut for Amund nå. Øyvind får bedre og bedre kontroll og mer og mer terreng. Nå blir det bare å utnytte det. Sverre har fått kontroll over brettet, og nå er det han som står bedre.
Øystein og Vibeke har bare spilt 10 trekk og er fremdeles i åpninga. Øystein har brukt en halvtime på de trekkene, og Vibeke 1,5 time. Og det er Øystein som har kommet best ut.
Audun har fått kvittet seg med den ekle bonden til motstanderen på e5, slik at det ser litt mindre farlig ut, og han har fått dronninga si opp på sjetteraden, slik at den kan støtte opp om forsvaret av kongestillinga. Dronninger er jo langtrekkende offiserer. Det er ingen bønder i sentrum og heller ingen på 3.-5.-radene. Ganske åpent altså. Tore ser ut til å ha full kontroll på stillinga. og jeg ser ikke at springerofferet til motstanderen gir noe som helst. Kanskje det ikke var et offer, men at springeren var fanget og han måtte gi den? Men siden motstanderen satser på et kongeangrep og har fått opp bøndene, rimer det med et offer, men det er noe som ikke henger på greip i motstanderens plan, ser det ut til ved et raskt blikk. Eiriks motstander rokerte langt, og tok bort tårnet sitt fra a-linja. Det syntes jeg var rart, og jeg tror det var til fordel for Eirik som nå har fått til motspill, og han vil sannsynligvis vinne den farlige c-bonden som motstanderen har plassert inne på c6.
Petter har fått byttet av et tårn, og tilbyr bytte av det siste tårnet også. Da blir det sluttspill for Petter med løper og springer mot løperparet. Og 3 bønder til hver på begge fløyer. Siden motstanderen har løperparet regnes det som en litt større fordel enn løper og springer, men det er ikke så mye at Petter velger å beholde tårnet sitt. Stillinga er lik, og remis er en forventet utgang på partiet slik stillinga er nå.
Henrik
s stilling er jo på livebrettet, og jeg kan ikke bidra så mye om den. Maskina liker jo stillinga til Henrik, og etter trekk 13 gir den Henrik en fordel på 1.

Kl. 1325
Sverre
tok remis i partiet sitt. Stillinga var jevn, og de regnet med at de kom til å spille den ene av dem gjorde en feil, slik at den andre vant. Da var det best for dem å ta remis!
Eirik har vunnet. Motstanderen bukket dronninga for tårn et par trekk etter rokaden. Eirik hadde kontroll på c6-bonden. Da han truet motstanderens dronning med d-bonden sin, måtte motstanderen gi den flotte c-bonden sin. Da han valgte å kjempe for den, fikk Eirik fordel, og en bukk avgjorde partiet.
Iver står bonde over. Men motstanderen får kanskje en tilbake i sentrum. Men Iver har også en fribonde i c-linja. Iver har springerparet og motstanderen har løperparet, og løperparet gir litt komp for bonden. Ellers har de bare to tårn igjen hver. Også Øyvind ligger bonde over, og det ser ikke ut til at han mister den, men det var ei komplisert stilling, og mye å regne på. Amund beskyttet bonden sin på d4, men motstanderen hans kunne kanskje få til noen taktiske manøvrer slik at hun får stor fordel. Amund har ikke rokert og kongen står utsatt i sentrum. Øystein og Vibeke har nå spilt 15 trekk, og begge er ferdig med åpningsspillet. Men det er Øystein som har terrengfordelen og har et initiativ.
Hos Vegard er det stillingskrig, og dette partiet kan vare lenge.
Tore har full kontroll på brettet. Det blir ikke noe angrep på kongestillinga, og med dronninga si terroriserer han dronningfløya til motstanderen. Auduns motstander har ikke kommet igang med noe angrep på kongestillinga til Audun. Nå har Audun også fått ut resten av brikkene sine, og da har Audun overtatt initiativet.
Petter står bonde under i tårnsluttspill. Og Henrik står vel greit?

Kl. 1350
Øystein
har vunnet springer, og har også et initiativ, og bør vinne dette partiet.
Øyvind har fått en springer inn på utposten d6. Den er støttet av bønder på både e5 og c5! Jeg skjønte ikke hvorfor han plasserte bøndene sine slik, for en av dem ødela ei fin diagonal for svartfeltløperen til Øyvind. Og motstanderen dekket alle inngangsfeltene der springeren kunne hoppe til d6 med bønder. Men Øyvind fant en taktisk manøver som gjorde at han fikk springeren inn der! Alternativet for motstanderen hadde vært at Øyvind hadde fått et tårn inn på sjuenderaden, og ei åpen b-linje. Det var tydeligvis verre enn å få springeren inn i stillinga si.
Det ser lyst ut for Øyvind.
Petter er nå i remisaktig tårnsluttspill. Bøndene på dronningfløya er borte, og han har to mot tre bønder på kongefløya. Akkurat samme stilling han hadde mot Edit for to runder siden. Vegards motstander, Cornelius, bryter nå opp dronningfløya, og endelig skjer det noe i det partiet. Vegard har dårlig tid. 18 minutter på 17 trekk, og det er inklusive tilleggstida.
Audun har spillet, og det er motstanderen som må respondere på Auduns trekk. Materielt er det likt. Tores motstander har ofret ennå mer. Nå spiller Tore med tårn, 3 lette og dronning mot dronning og to tårn. Motstanderen har vel et par bønder mer også. Men det virker som om Tore har kontroll i spillet. Amund har endelig fått rokert, men er under litt press. De har dronning, tårn og lett offiser hver. Amund har en dobbeltbonde i e-linja. Det er nok motstanderen som har en liten fordel på grunn av at hun har løperen og at Amund har dobbeltbonden. Iver ser ut til å miste den ekstra bonden han har nå. Og han gir svart motspill.

Kl. 1406
Følg med på partiet til Henrik nå i det 20. trekket. Han ofretr offiser og han har nå i skrivende stund 7 bønder mot 3.

Kl. 1415
Øystein
har vunnet.
Stillinga til Iver er uoversiktlig. Begge har fribonde i c-linja, men det er motstanderens tårn som er mer aktivt. Ivers springere står i sentrum, og sperrer av løperdiagonalene til motstanderen. Hadde bare tårnet til Iver vært litt mer aktivt, hadde jeg fornøyd. Nå vet jeg ikke hva som skjer.
Øyvind står godt, og det så ut til at han nå vinner en løper også.
Men Tore sliter. Han mister kanskje en offiser nå, og da blir det farlig rundt kongen hans. Amund har tilbudt tårnavbytte, og om det er positivt eller negativt for stillinga hans er litt uklart. Men Amunds konge er litt mer åpen enn motstanderens, og det pleier å være en fordel for motstanderen. Men foreløpig er det ingen fare.
Audun har fremdeles initiativet i stillinga. Vegard blir presset på dronningfløya, og er i en forsvarskamp nå. Petter nærmer seg stadig vekk remisen, trekk for trekk.

Kl. 1432
Henrik
matter nå

Kl. 1440
Iver
har vunnet.
Tore har satt motstanderen sjakk matt.
Audun har vunnet.
Henrik har vunnet.
Øyvind har vunnet.
Petter har spilt remis.

Kl. 1450
Iver
s motstander fikk fribonden sin inn til andreraden, men Iver hadde kontroll på den. Da regnet motstanderen feil, og ofret løperen sin i et magnetoffer som han hadde regnet feil. Han fikk kongen til Iver unna, men han hadde regnet feil. Han trodde at han fikk tårnet til Iver, men da han bonden gikk inn til dronning, slo Iver den med springeren sin og dekket tårnet. Det må sies, eller Iver sier det, at motstanderen hadde kraftig tidsnød da han gjorde dette.
Men det betyr at Iver har 5 av 6 poeng. Lederen i klassen vant også, så Iver er fortsatt et halvt poeng bak lederen.
Henrik hadde en fantastisk avslutning på partiet sitt, men det ligger jo ute. Henrik har vært her og vist de ulike variantene. Det var Tf5 fra Abyl som ødela alt for ham.
Øyvinds motstander ga opp da Øyvind byttet bort all opposisjon. Tidligere skrev jeg at Øyvind så ut til å vinne løper, men motstanderen valgte heller å gi dronninga for et tårn og slik at han fikk en sentral springer som kunne støtte de eventuelle fribøndene hans. Med dronning for tårn er det jo vinst, og da Øyvind byttet bort springeren, ga han opp.
Partiet til Tore var komplisert. Otto Milvang hadde et kraftig press på offiserene rundt kongen til Tore, men han fikk til et motangrep som truet matt på Milvangs konge. Og Tore kontrollerte at Milvang ikke kunne sette ham sjøl sjakk matt, gikk Tore etter matten. Og han fikk den!
Eirik forteller at motstanderen hans i dag, Frode Fredriksen er fra Smøla og han gikk på Atlanten videregående skole på begynnelsen av 1990-tallet. Da var han med i Sjakklubben. Han husket bl.a. navnet Åge Olsen, sa han til Eirik etter partiet.
Petters parti var remis, og det endte også slik.
Auduns avslutning har jeg ikke fått med meg ennå, for det skjedde så mye her.

Kl. 1455
Nå er det to spillere igjen. Amund fikk byttet av dronningene men måtte gi en av dobbeltbøndene sine. Men til gjengjeld fikk han en fribonde på d6, og motstanderen måtte gi løperen sin på den. Nå spiller Amund sluttspill med springer over, men motstanderen har to bønder for den. Det bør vel holde for Amund.
I partiet til Vegard har det skjedd en avklaring på dronningfløya. Vegard forsvarer seg godt, og har fått kontroll over den åpne c-linja med sine to tårn. Vegard har også en fribonde, men den står helt tilbake på d5. Begge har dronning, to tårn og lett offiser igjen, og tingene er ikke avklart, hvis de ikke har skjedd i løpet av tidsnøden deres da.

Kl. 1503
Og Amund har vunnet! Han fikk tak i bøndene hennes på dronningfløya med springeren sin, og da var resten enkelt med springer over. Amund forteller at han fikk byttet av dronningene og fikk fribonden på d6, da motstanderen hadde kraftig tidsnød. Hun spilte på tilleggstida i flere trekk.
Det er da kun Vegard igjen som spiller mot Cornelius. Der er det dronning, tårn og lett offiser og 5 bønder hver. Men Vegard har en fribonde, og den er nå kommet fram til d4. Vegard er ferdig med tidsnøden, og sjakker motstanderens konge med dronninga si. Vegards springer står helt tilbake på f8 og dekker en bonde på e6, og han truer ikke noe matt, men han vil vel presse fribonden sin framover og skape enda flere trusler som Cornelius må ta hensyn til.

Kl. 1617
Vegard
har tapt. Det tok litt tid før vi oppdaterte her, men Audun og Øyvind skulle gå gjennom partiene sine, og så var det lunsj,
Vi har ikke sett Vegard, men Cornelius forteller at han vant partiet. Vegard forsøkte å sjakke Cornelius' konge, men det betød bare at han fikk kongen sin opp mot Vegards kongestilling slik at den ble med i mattnettet rundt Vegards konge.

Da ble det 8 seire, 2 remis og 1 tap i denne runden.

I kveld er det laglyn, og nests runde starter torsdag klokka 11.

  • Kommentarer(13)//2017landsturneringa.ksk.no/#post7