2017 Landsturneringa

2017 Landsturneringa

Kristiansundsspillerne i Landsturneringa 2017

Her forteller vi hvordan spillerne fra Kristiansund gjør det i Landsturneringa i Stavanger 2017
1. juli - 8. juli 2017

Runde 5 tirsdag kl. 11

RunderOpprettet av Tore 04 juli, 2017 00:13
Junior
FM Sondre Merkesvik, Bergens (2174) - Henrik Øie Løbersli (2050) 1-0
Henrik spiller på 2. bordet og partiet sendes direkte
Hanna B. Kyrkjebø, Stavanger (1846) - Petter Andreas Wadstensvik (1653) 1-0

Klasse 1
Vegard Simensen (1844) - Per Gisle Svendsen, 1911 (1801) 1/2-1/2

Klasse 2
Audun Hoem (1646) - Sigurd Kittilsen, Akademisk (1627) 0-1
Audun spiller på 3. bordet og partiet sendes direkte
Eirik Viken Kallset (1714) - Thoralf N. Barstad, Nordstrand (1542) 0-1
Markus Slettemoen, Hamar (1564) - Tore Kallset (1607) 0-1

Klasse 3

Arne Unneland, Aalesunds (1407) - Iver Halse (1466) 0-1
Alf Marius Foss Olsen, Akademisk (1491) - Amund Pihl Strand (1310) 1-0
Øyvind Hoem Vaseng (1323) - Hallvard Haug Flatebø, Sevland (1246) 0-1

Klasse 5
Teodor Kristoffersen, Stavanger (730) - Øystein Viken Kallset (982) 0-1
Simon Kloster-Jensen, Oslo (-) - Sverre Hoem (900) 1-0

Kl. 1130
OK, da er vi i gang her i Stavanger. Det pøser ikke ned i dag, men sola skinner inn gjennom vinduene her. Varmen har jeg ikke peiling på. Jeg har ikke vært utendørs siden vi kom fredag kveld.

Henrik spiller på andrebordet i juniorklassen og partiet sendes direkte på chess24 her...
Åpninga er ikke noe spesiell ennå. Sondre har fianchettert på kongefløya, men ikke fått ut noe mer. Hva det blir, får vi vente og se på.
Audun er også på sensorbrett, og partiet sendes direkte på chess24 her...
Der spilles det engelsk åpning.

Vegard og Øyvind spiller begge to mot hollandsk forsvar. Eirik i klasse 2 møter Najdorfvarianten i siciliansk, og det hadde han preppet, for han fant et parti med at motstanderen spilte Najdorfvarianten i april i år. Så Eirik har preppet og svarte med Le3 (English attack)
Tore spiller mot Londonsystemet, og han har stilt seg opp med Sf6 og fianchettering av kongeløperen, og med bønder på d6 og c5. Iver spiller mot Aalesunds Arne Unneland, og der er det fransk forsvar på Iver. Arne svarte med 3.e5-varianten, men Arne har ikke gått inn i Milner Barry-gambiten for dem som hadde håpet på det. Arne spilte løperen sin til e2. Amund spiller mot Londonsystemet, og det var han også forberedt på. Han hadde funnet ut at motstanderen spiller det, og Amund som spiller det sjøl, vet vel best hva han ikke liker med hvit i det systemet? Amund har ihvertfall fått ut løperen sin på f5 før han spilte e6.
Sverre så jeg på tidlig, og der var det italiensk (den gode posisjonelle varianten, ikke den gamle dårlige). Men før jeg gikk opp hit til 2. etasje hvor jeg sitter, kikket jeg såvidt på Sverres parti igjen, siden han sitter på en ende av ei rekke, og da viste det seg at Sverre har vunnet offiser! Riktignok mot bonde, men offiser er offiser. Hvis vi skal følge mønsteret til Sverre fra de tidligere rundene, kommer han til å trekke seg tilbake og ruge over den ekstra offiseren han har. Og så vil han komme med noen få forsiktige ekspedisjoner ut for å ta enda flere brikker fra motstanderen.
Øystein kom bonde over allerede i åpninga. Øystein spilte fransk, og han vant en bonde, da motstanderen hadde en løper på b5 som truet springeren til Øystein på c6. Øystein plasserte løperen sin på d7, slik at springeren ikke lenger var bundet. Da kunne, og Øystein fikk lov til av motstanderen, å ta bonden på e5. Når motstanderen slo løperen til Øystein med sjakk, slo Øystein den løperen med springeren på e5, slik at han reddet den fra å bli tatt. Dette er ei kjent felle, og motstanderen til Øystein satt og uffet seg etter tapet av bonden.

Kl. 1140
Nye bilder fra starten av femterunden er lagt ut her...
Det er bare lov å fotografere inne i spillesalen med fotokamera de første 15 minuttene.

Kl. 1155
Stillinga på livebrettet til Henrik er den samme som står på nettet nå. Sondre har tenkt i over et kvarter etter den tida som står nå. Hvorfor? Er det en prepp fra Henrik?

Kl. 1200
I partiet til Petter vil det skje noe etterhvert. Hanna har rokert langt og Petter kort. Hanna med hvit har litt mer kontroll i sentrum enn det Petter har.
Vegard og Øyvind møter den samme varianten i hollandsk. Den som Trygve Dahl spiller med De8. Vegard har spilt mot den før, og vet at han ikke skal flytte dronninga si opp til b3 for å komme i diagonalen ned mot den svarte kongen. Vegard har plassert dronninga si på c2 for å opponere i den lange diagonalen.
Øyvind vet tydeligvis ikke at hvis dronninga kommer til b3, blir den truet av a-bonden som går til a5 og a4. Men det visste vel ikke motstanderen heller, for dronninga har fått stå i fred på b3, og da har Øyvind fått et godt spill!
(Og jeg håper at jeg ikke blander varianter nå, og at svart ikke skal spille a5 her...)
Eirik spiller det engelske angrepet i Najdorfvarianten uten å angripe. Men jeg fikk ikke med meg hva svart gjorde, så det er kanskje helt kurant det han gjør. Men Eirik har 6 bønder stående i utgangsposisjon ennå. Men Eirik har rokert langt, og det borger for at noe vil skje også i dette partiet.
Tore står helt likt med sin motstander. Og da er første bud nådd for svart. Få utligning før man angriper og vinner. Begge to har en god, lett offiser og to dårlige.
Iver har fått åpnet c-linja mot Arne i e5-varianten i fransk. Amund har byttet av to lette offiserer, og har fått en dobbeltbonde foran kongen, slik at h-linja er halvåpen. Men Amund har en del terreng, og har kommet greit ut med de svarte brikkene.
Sverre overrasket litt da han satte en løper helt oppe på femteraden. Begge springerne er tatt tilbake til sjetteraden, og på åttenderaden står konge, dronning og to tårn. Motstanderen har langt mer aktive offiserer, men han står jo offiser under, og må jo forsøke å få til noe. Øystein er fremdeles bonde over.

Kl. 1210
Iver
står kliss dårlig, var meldinga fra motstanderen hans, Arne Unneland, da han passerte forbi her nettopp. Sønnen, Mathias, spiller i lilleputtklassen i 2. etasje, og Arne tar ofte turen forbi for å følge med på Mathias. Om vurderinga av stillinga mellom ham og Iver er subjektiv eller objektiv, skal jeg ned og se på nå.
Men om Iver står dårlig, er det ikke første gangen, og han har reddet dårlige partier før. Det siste husker vel Trond Harald da Iver fikk til evig sjakk da Trond Harald truet matt i neste trekk.

Kl. 1230
Neida, Iver står ikke dårlig. Det var nok ment som en spøk fra Arne. Han sto trangt, slik man gjør i den varianten i fransk, men da er det bare for svart å åpne opp stillinga med f6. Og det var akkurat det Iver nettopp har gjort. Etter et par avbytter nå får vi nok se om Iver står best eller om stillinga er lik. Iver reiste seg fra stolen etter å ha gjort det siste trekket, og da er han nok fornøyd med stillinga.
Amund og motstanderen bytter av offiserer. Nå har de bare en lett offiser igjen hver. Samt dronning og to tårn hver. Øyvind har terrengfordelen i sitt parti, og står nok littegrann bedre pga. det. Sverre er under angrep, og kongestillinga hans er åpen. Men Sverre har fire offiserer rundt der, og det er bare å hindre at tårnet til motstanderen kommer inn på 7. raden, så er det ikke noe problem for Sverre. Øystein har fremdeles bonde over, og de nærmer seg sluttspillet nå.
Det gjør ikke Tore som er i midtspillet. Men stillinga er mer åpen, og de har byttet av to lette offiserer. Tore har løper og springer mot løperparet. Men det er Tore som har bønder på femteraden, og hvit har ingen på fjerderaden. Så det ser ut til at Tore står ørlite grann bedre. Eiriks motstander svarte på det engelske angrepet med å invitere til overgang til Scheveningen, men det har det ikke blitt. Nå rokerte også svart langt, så han spiller nok på remis. Så får vi se om Eirik greier å bryte gjennom, eller om sjøltilliten til Eirik har fått seg en liten knekk etter de to innledende tapene, og han ikke tør finne de vågale trekkene?
Petter har også fått byttet av flere lette offiserer. Stillinga er uklar.
Vegards motstander spiller hollandsk slik man skal, og det bør man forvente i klasse 1. Han har fått en bonde fram på e4, slik at Vegard måtte flytte springeren. Auduns stilling er vel mer ei pinnsvinoppstilling nå, enn engelsk.
Pinnsvin til forskjell fra flodhest er at c-bonden er flyttet fram og byttet bort, for å si det enkelt.

Kl. 1300
Bare noen få denne gangen.
Iver står best! Han har bonde over. Han har bøndene på e6 og d5, og de er alene bønder i sentrum. Og nå er det et avbytte på d4 med en springer som Iver har gjort, og Arne gikk i tenkeboksen. Tror at Iver vil komme klart ut etter byttene i sentrum.
Eirik har også bonde over. Men han har fremdeles 6 bønder stående i utgangsstillinga! Dronninga hans og tårnene er aktive, og de har byttet av en del lette offiserer. Vegard kjemper mot den hollandske syken, og foreløpig ser det ut til at han forsvarer seg godt. Petter nærmer seg sluttspill, og det ser ut til at de står jevnt, sjøl om de har rokert til hver sin side. Petter har flyttet sin a-bonde fram til a4, og der er den stoppet av en hvit bonde på a3. Petters bønder i b- og c- linjene står fremdeles der de sto da partiet startet.
Tore er i sluttspill nå. De byttet nettopp av dronningene. Motstanderen har løperparet mens Tore har løper og springer. 6 bønder hver men de er ikke i ubalanse. 3 mot 3 på hver side.

Kl. 1316
Takk for kommentarene, Morten og Øyvind GM!

Kl. 1322
Iver
har vunnet! Han sto ikke bare bonde over i den forrige merknaden jeg kom med. Han hadde da vunnet en offiser, for hvis Arne tok den tilbake, kom det masse bindinger på alle bauger og kanter. De spilte litt videre, og Iver vant etter noen trekk. Da har Iver 4/5.

Kl. 1335
Beklager at oppdageringene kommer litt sjelden nå. En dommer fortsatte en diskusjon vi hadde på kongressen på søndag, og jeg måtte også flytte plass. Jeg hadde ordnet meg med pc-en litt for nære spilleområdet til de minste gruppene, og der skal det ikke være hverken mobiltelefoner eller pc-er så jeg måtte flytte litt.

Tore vant sluttspillet sitt.
Øystein er også ferdig, men jeg vet ikke hvordan det har gått.
Nå kom også Petter opp med motstanderen sin, og de har vel også blitt ferdige. For to minutter siden var stillinga til Petter at han hadde to bønder for springer. Petter hadde 7 bønder mot Hannas 5. Begge hadde to tårn og dronning hver, men i tillegg hadde hun altså en springer. Noe har vel skjedd, siden de ble ferdige så raskt.
Henriks motstander har brukt mye av tida si, og stillinga til Henrik ser vel grei ut?
Vegard er under kraftig press, men om det er farlig, hadde jeg ikke tid til å se etter. Men han blir kraftig presset. Sverre taper nå. Han har tårn og løper i sluttspillet mot to tårn, men motstanderen har i tillegg 4-5 flere bønder enn Sverre. Eirik har fremdeles bonden over, og han står fint. Amund må bytte av tårnet sitt nå, og da kommer de ut i dronningsluttspill med lett offiser hver, og like mange bønder. Øyvind ser ut som han står helt greit, sjøl om det er ubalanse i stillinga.

Kl. 1400
Øystein
vant partiet sitt!
Petter tapte. Bukket offiser.
Tore forklarer at i sluttspillet fikk han byttet til ulikefargede løpere, og da tilbød han remis. Motstanderen sa nei takk, og de spilte videre, helt til Tore hadde vunnet... Når vi husker hva Roar Nakken gjorde i går mot Vegard, må moralen være at remistilbud skal man ta imot, når kristiansundsspillerne tilbyr.
Vi mener alvor når vi tilbyr remis! hehe

Kl. 1415
Petter
tapte fordi da han skulle angripe nedover dronningfløya, flyttet han c6. Da ble bonden på d6 svak. Det visste han, men ikke at den ble svak så raskt. Så den måtte forsvares med springeren, og Petter mistet den da den ble fanget.
Amund har mistet løperen sin i dronningsluttspillet. Han har to bønder for den, men det er en dobbeltbonde. Det ser ikke bra ut for Amund. Øyvind har bonde under, men det er mange offiserer igjen på brettet og ingenting er avklart.
Vegard står trangere og trangere. Dette er ikke slikt spill som Vegard liker. Han ville nok helst ha sittet på den andre sida av brettet slik stillinga er nå.
Eirik har bonde over, og de har dronning og et tårn hver. Motstanderen har en hengende bonde, men den dekkes godt av både konge, dronning og tårn, så Eirik får den ikke med det første. Det er nok andre muligheter i stillinga enn den som Eirik må fokusere på. Henrik står trangt nå. Men da jeg kikket på stillinga i sted, hadde Sondre bare minuttet igjen + tilleggstida, mens Henrik hadde 21 minutter på klokka. Audun er i dobbelt tårnsluttspill der motstanderen har fjern fribonde.
Sverre sitter ikke i salen, og har nok gitt opp.

Kl. 1420
For dem som kjenner Eric og Eivind fra Hell. Yngstemann Eivind har vunnet sine to siste partier i miniputt og han stortrives, sies det fra lagledelsen i Hell.

Kl. 1430
Henrik
har gitt opp.
Audun har mistet f-bonden sin og motstanderen har to tårn på andreraden. Det ser ut til at det blir matt snart.
I stillinga til Vegard har det blitt åpnet litt opp. Men motstanderen har fått en fribonde på b3, og nå forsøker dronninga hans også å komme seg inn i stillinga til Vegard. Vegard er i litt tidsnød, men ikke slik vi er vant til.
Øyvind er ferdig med tidsnøden, sjøl om den ikke var overhengende. Han er fremdeles bonde under og offiserene til motstanderen står litt mer aktivt enn Øyvinds som er trukket tilbake. De spiller med dronning og tre lette hver.
Amund forsvarer seg godt, og motstanderen har ikke greid å ta noen av bøndene til Amund ennå. Og Amunds konge er godt beskyttet av sine tre bønder der to av dem er en dobbeltbonde. Eirik forsøker å utnytte at han har mer terreng, og de spiller med dronning og tårn hver. Eirik truer også de hengende bøndene på både d6 og b6 og til slutt kan kanskje en av dem vinnes.

Kl. 1445
Audun
har gitt opp.
Vegard fikk remis nå. Fikk er vel rette ordet, for han stå pakket godt sammen, men når motstanderen ikke vil prøve lengre, og tilbyr remis er det bare å ta imot tilbudet.
Eirik kommer ikke til å gi noe remistilbud med det første. Han forsøker nå å legge press på d6-bonden ved å ta bort e5-bonden. Eirik har tilbudt sin f-bonde mot e-bonden. Og med dronning og tårn i d-linja kan ikke motstanderen tillate at Eirik får slått med sin f-bonde på e5, for da mister han tårnet sitt som står bakom bonden.
Øyvind har fått byttet av dronningene nå og er i sluttspill med tre lette offiserer hver. Fremdeles bonde under, og Amund har nå tilbudt dronningbytte i sitt parti. Hvis motstanderen tar imot, vil han spille sluttspill mot løperen, men han har noen fribønder på kongefløya som han kan prøve å vinne med.

Kl. 1510

Vi har tre igjen, og det ser ikke lyst ut. Øyvind ser ut til å miste a-bonden sin, og hvis han gjør det, får motstanderen to sammenhengende fribønder i a- og b-linja. Og dem blir vanskelig å stoppe.
Amunds motstander byttet av dronningene. Amund har to sammenhengende fribønder som han vil ønske å flytte framover, men motstanderen har en hvitfeltsløper og motstanderens konge er foran bøndene. Der kan den ikke stå til evig tid, hvis han skal vinne, for Amunds bønder på dronningfløya står på svart, og skal han ta dem, må det skje ved hjelp av kongen.
Eirik har nok oversett at svart hadde et bondebrudd. Det kom og svart får motspill.

Kl. 1520
Der ga Amund opp. Motstanderen var for god i sluttspillet til at han lot seg lure. Øyvind mister nå a-bonden sin, men håpet er at de kommer ut i ulikefarget løpersluttspill, og at Øyvinds konge er nærmere de to fribøndene enn svarts konge. Men det bør være tap for Øyvind. Eirik tillot motspillet, og har fremdeles bonde over. Men nå er motstanderens dronning kommet bak bøndene til Eirik, slik at den kan sjakke Eiriks konge, igjen og igjen. Kanskje Eirik har funnet et felt der den kan gjemme seg.

Kl. 1540
Og der tapte Eirik. Han overså at motstanderen kunne sjakke kongen og ta dronninga bak. Alternativet for Eirik hadde vært evig sjakk og remis.
Jeg synes litt synd på Eirik som tar det med knusende ro, og et smil rundt munnen. Han fortjener alle gode vibrasjoner sendt til seg, og at alle ønsker ham lykke til i morgen og de neste rundene.
Øyvind spiller med springer mot løper, og han greide å ta den bakerste av fribøndene i a-linja. Og han har fått seg en egen fribonde i e-linja. Men motstanderen har løper som er langtrekkende, og det spørs om Øyvind greier å dekke alt.

Kl .1620
Øyvind
måtte gi seg og tapte partiet.

Det ble 3 seire, 1 remis og 7 tap i denne runden.

I kveld er det pratelagsjakk, og Kristiansund stiller med to lag. Det ene laget har innleid en fra Molde.

Neste runde, den 6., starter onsdag kl. 11.

  • Kommentarer(2)//2017landsturneringa.ksk.no/#post6