2017 Landsturneringa

2017 Landsturneringa

Kristiansundsspillerne i Landsturneringa 2017

Her forteller vi hvordan spillerne fra Kristiansund gjør det i Landsturneringa i Stavanger 2017
1. juli - 8. juli 2017

Runde 4 mandag 3. kl. 17

RunderOpprettet av Tore 03 juli, 2017 16:07
Junior
Henrik Øie Løbersli (2050) -WFM Maud Rødsmoen, Oslo (1889) 1-0
Henrik spiller på 5. bordet og partiet sendes direkte
Petter Andreas Wadstensvik (1653) - Edit Machlik, Tromsø (2090) 1/2-1/2

Klasse 1
Vegard Simensen (1844) - Roar Nakken, Aalesunds (1845) 1-0

Klasse 2

Audun Hoem (1646) - Lars Ovesøn Dalsegg, Akademisk (1662) 1-0
Even Elias Yuan Hem, 1911 (1614) - Eirik Viken Kallset (1714) 1/2-1/2
Tore Kallset (1607) - Knut Valle, Otta (1562) 1/2-1/2


Klasse 3

Iver Halse (1466) - Lars Sevald Leknes, Akademisk (1370) 1-0
Amund Pihl Strand (1310) - Tormund Blikra Vea, Stavanger (1315) 1-0
Caroline Beer Jacobsen, Stavanger (1407) - Øyvind Hoem Vaseng (1323) 0-1

Klasse 5
Øystein Viken Kallset (982) - Julie Sømhovd, Nordstrand (724) 0-1
Sverre Hoem (900) - Hans Vigleik Jakobsen, Jæren (727) 1-0

Kl. 1715
Runden ble satt igang for 15 minutter siden.
Roar Nakken kom springende inn nå, så Vegard har sittet og ventet på ham uten og få begynt. Henrik og Petteri junior spiller begge Londonsystemet. Partiet til Henrik kan følges med på chess24 her...
Det har blitt nimzoindisk på både Audun som og Eirik. Eirik spiller det, og Audun spiller mot det. Øyvind spiller skandinavisk, og Amund spiller mot stonewallforsvaret. Iver spiller sin sedvanlige italiensk, og det ser ikke ut til at motstanderen kan alle finessene i åpninga, siden han ikke har flyttet løperen sin tilbake til a7 ennå. Tore spiller mot Knut Valle som tidligere var medlem i Aalesunds. Knut har spilt de samme åpningene de siste tiårene, og at det ble Pirc mot Tore i dag, var ingen overraskelse. Tore har forsøkt seg med en katalanskstruktur, men Knut gikk ikke inn på det, og har satt seg opp med d6-c5. Sverres åpning er noe ukjent, men han har fått fram både e4 og d4-bonden. Øystein startet med engelsk åpning.

Kl. 1730
Artig kommentar fra Vegard en halv time før runden startet!
Vegard tenker nå på om han skal gå inn i Laskervarianten i dronninggambit. Den er kjent som en remisvariant, siden flere offiserer byttes av tidlig. Vegard kan nå spille springeren sin til e4, og få byttet av løperen.
Petter har nesten ikke brukt tid de første 14 trekkene. Det er byttet av to lette offiserer hver samt en sentrumsbonde, og Petter utfordrer nå med c4. Ukjent terreng for meg dette, men tydeligvis kjent for Petter!
Henrik har fått opp ei god stilling. Han går til angrep på kongestillinga til Maud. Han har fått byttet av løperen på g7, og har nå spilt h4.
Tore er nå inne i kongeindisk, den jugoslaviske varianten. Den som Øyvind spilte i forrige runde. Men Tore har også spilt bonden sin fram til d5, så nå er varianten helt klar. Knut Valle har spilt ut springeren sin til a6, for han skal angripe på dronningfløya, mens Tore skal spille i sentrum, og flytte e-bonden sin så langt fram som mulig.
I Auduns parti er det kaos nå. Begge har lett offiser hver som er truet av en bonde. Springeren til Audun på c3 er truet, mens han har truet løperen til motstanderens løper på b4.

Kl. 1745
Eirik
har også kommet godt i gang og har utfordret i sentrum med c5-bonden.

Kl. 1755
Ikke noe har skjedd i partiet til Petter, så vidt jeg kan se. Vegard har gått inn i Laskervarianten, for både springeren og løperen er borte. Han har nå fått spilt c5, og stillinga er uklar med sjanser til både ham og Roar. Heller ikke hos Audun kan jeg se at det har skjedd noe signifikant. Begge offiserene er fremdeles truet av hver sin bonde. Tore har flyttet fram e-bonden sin, og er igang med sitt spill.
Iver
har fått byttet av to lette offiserer. Motstanderen har ikke rokert ennå, og har flyttet fram bøndene sine på kongefløya for å angripe stillinga til Iver. Der står det imidlertid to springere foran bøndene. Motstanderen skal nok rokere langt.
Amund har fått en fribonde på d6. Den er ikke gardert av en annen bonde, men den er støttet av en springer. Ingen av offiserene til motstanderen på kongefløya har kommet ut av startposisjonene sine ennå. Øyvind er snart ute av åpningsspillet i skandinavisk.
Sverre ble møtt med d6-e5 i de to første trekkene. Det har jo noe navn, men det jeg kjenner det som er Black Swamp eller noe som ligner på det. Der er det helt likt. Både materielt og hvordan brikkene står. Øystein og motstanderen har byttet av tre bønder hver. Det er fullstendig åpent midt på brettet, og det er Øystein som foreløpig har initiativet.

Kl. 1800
Søstrene Kyrkjebø møter hverandre i juniorklassen i denne runden. Svart har hittil kopiert alle de hvite trekkene.

Kl. 1807
Nye bilder fra starten av 4. runde ligger her...
Tore og Tom med NM-skjorta fra Landsturneringa i Kristiansund i 2001

Kl. 1830
Petter
har ei lik stilling men den er i ubalanse, siden Petter har 2 bønder mot 3 på dronningfløya og 4 mot 3 på kongefløya. Vegard og Roar har et parti gående. Det er sjanser til begge sider ennå. Men Vegard har kontroll over sentrum, men Roar spiller på dronningfløya, så han bryr seg foreløpig ikke om sentrum.
Audun står nå to bønder under. Tore har fått løperen sin på c3 slik at den står i den lange diagonalen og opponerer mot svarts potensielt sterke løper på g7. Tore har ikke gjort bruddet e5 ennå, men ting er avklart på dronningfløya med flere avbytter der. Eirik har et lite press i ei ubalansert stilling, og motstanderen har ikke rokert ennå.
Amunds bonde står fremdeles på d6, men nå er den støttet av et tårn på d1, for Amund rokerte langt. Nå sliter han litt med det, for det er litt åpent rundt kongen hans, men dronningene er byttet av, så det er ingen mattfare. Amund har også en springer på e7, men den gjør ikke noe særlig der. Den tar c8-feltet fra a-tårnet, men ellers gjør den ingenting. Stillinga er uklar for begge parter. Øyvind står trangt, men det er han vant med. Han står godt. Ivers motstander valgte å rokere kort, og med bønder langt framme foran kongen er det ikke noe fare for at det blir noen bondestorm nedover kongefløya. Iver står litt bedre.
Sverre har vunnet springer mot bonde, og de er nå i sluttspill med dronning og tårn hver + at Sverre har springeren. Det ser lyst ut for Sverre. Øystein har bonde over, og det var først nå i det 18. trekket at han rokerte. Motstanderen har ikke rokert men velger vel å gjøre det i samme trekket.

Kl. 1840
Mathias Unneland, Aalesunds, spiller på førstebordet i lilleputt, og der er stillinga jevn. Mathias har løperparet og motstanderen har springerparet, så det kan spilles mye sjakk der.

Kl. 1855
Henrik
står bonde over. Petter står likt men Edit har terrengfordel. Audun står bonde under, og Eirik står likt men har muligheter til fjern fribonde siden han har a- og b-bøndene mens motstanderen bare har en a-bonde. Det spørs om Eirik tenker på så banale ting som å vinne et sluttspill. Det skal helst være noe flashy sjakk matt-greier for at Eirik er fornøyd. Tore har fått flyttet fram bonden sin til e5, og motstanderen valgte naturlig nok å trekke springeren tilbake til e8. Det er helt standard i den situasjonen. Så nå tenker Tore på hvordan han skal gå videre.
Iver har bonde over, og det ser ut til at han vinner en til. Amund har springer for to bønder. Bonden på d6 måtte han gi, og han er utsatt for et lite angrep. Men det ser ut til at Amund har kontroll. Øyvind står enda trangere enn før uten at det ser farlig ut. Sverre har fremdeles springer over, og nå har de byttet av et tårn, slik at Sverre spiller med tårn og springer mot tårn. Sverre har bonde under, men vinner en nå, tror jeg. Øystein har springer under

Kl. 1925
Eirik
er ferdig og har tatt remis. Han hadde den fjerne fribonden, sa han, men det var veldig ulike løpere. Og det var første gangen han spilte nimzoindisk, og mottoet til dagens parti var: You'll never loose by learning.
Amund er også ferdig med partiet sitt, og han vant! Amund tok alle bøndene til motstanderen.
Sverre er også ferdig, og han må også ha vunnet.
Øystein står fremdeles offiser under, men forsøker seg med noe mattangrep, men er også utsatt for et angrep på kongestillinga si. Øystein bør tape dette partiet. Iver har vunnet enda en bonde, og står 3 bønder over. Øyvind har kommet litt ut, og har nå fått en springer på d5. Audun har fått tak i en bonde, og har likt antall bønder, men motstanderen har to bønder mot en på dronningfløya og har muligheter tli å få seg fjern fribonde.
Vegard og Roar har avklart situasjonen på dronningfløya. Der har Roar ingenting å gjøre. Vegard har bøndene på c5 og d5 som nå virker mer som en større fordel i stillinga for Vegard. Petter har overtatt initiativet og terrenget i sitt parti mot Edit Machlik. Og Henrik står fremdeles bonde over mot Maud.

Kl. 1955
Petter
mister bonde nå. Dronningene er byttet av. Henrik har klar fordel.
Vegard må finne ei plan for hvordan han skal komme videre. Vegard har tre bondeøyer, mens Roar har to, men foreløpig ser det best ut for Vegard.
Audun har fått byttet av de lette offiserene og spiller nå med dronning og to tårn. 5 bønder hver. Det kan jo gå alle veier egentlig.
Tore som vant bonde i sted, har avklart stillinga, og er nå i sluttspill. Dronningene er byttet av, og Tore har en fjern fribonde i b-linja. Eller var det c-linja? Og han har bonde over. Så det ser lyst ut.
Iver har fremdeles to bønder over, men motstanderens dronning og tårn er aktive, mens Ivers tårn står inne på f1, ennå. Øyvind blir presset litt bakover igjen.
Øystein
har tapt. Han forsøkte seg på en tre-trekker for å se om hun gikk inn i det. Da de spilte mot hverandre i 5. klassen i Tromsø i fjor, vant Øystein da hun bukket dronninga. Men nå har hun blitt et år eldre, og går ikke på slike tabber. Det var Øystein som bukket offiser i dette partiet.

Kl. 2015
I partiet til Tore har han en mattrussel. Matt i tre, truer han. Men da kan motstanderen sjakke Tores konge og kanskje sette ham sjakk matt. Sjøl om Tore har 4 bønder mot 2, er det den fjerne fribonden som er styrken i stillinga. Tore finner nok ut hva han skal gjøre.
Vegard og Roar spiller med dronning, to tårn og lett offiser. Vegard har springer og Roar har løperen. Mye kan skje i dette partiet ennå. Jeg har ikke sjekket antall trek og om Vegard venter på at Roar skal komme i tidsnød. Roar er en notorisk tidsnødsjunkie. Men stillinga står på stedet hvil mellom dem.
Audun har fått sin egen fribonde i e-linja! Da blir nok ikke den mulige fjerne fribonden så avgjørende. Og kanskje Audun står litt bedre nå?
Øyvind har konsolidert stillinga. Han har masse bønder og offiserer på sjetteraden. Motstanderen har mange på fjerderaden, og femteraden er ingenmannsland der det ikke står noe som helst. Iver har fått byttet av dronningene, og er nå i tårnsluttspill der Iver har springer i tillegg. Samt en bonde.
Petter står likt med antall bønder. Enten vant han en tilbake, eller så tapte han den ikke, som jeg trodde. Nå har de også byttet av et tårn, og sluttspillet ser ganske likt ut. Henrik står til vinst nå.

Kl. 2019
I lilleputt tapte Mathias Unneland, Aalesunds, partiet på førstebord.

Kl. 2045
Nå er det 2-1 til Vegard mot Roar Nakken i Landsturneringene. De har møttes hvert år de siste tre årene i klasse 1. I Oslo i 2015 vant Vegard, mens Roar vant oppgjøret mellom dem i Tromsø i fjor. Nå var det vel omtrent lik stilling, når vi tar med alle ubalansene, men Roar bukket, slik at det ble Vegard som fikk helpoenget i år.
Iver har vunnet. Motstanderen ga opp da Iver gikk inn til ny dronning. Og Henrik har vunnet sluttspillet.
Petter er i tårnsluttspill, og det skal være remis. Men Edit har 3 bønder mot Petters 2 på kongefløya, og begge har et tårn hver. Men sjølsagt vil Edit forsøke og forsøke ei god stund ennå.
Tore har kanskje vinststilling. Han har fjern fribonde som har kommet fram til 7.-raden og tårnet hans står foran. Knut Valles tårn står bak i samme linja. Knut går fram og tilbake med kongen på h7 og g7. Tore har en ekstra bonde på kongefløya, men skal han vinne, må han nok gå med kongen sin bort mot det svarte tårnet. Men hvis Valle låser av Tores konge, slik at den ikke kommer ut av stillinga si, kan det være remis. Øyvind har en del fordeler i stillinga si, siden han har et tårn i den eneste åpne linja, h-linja, og hvitfeltsløperen hans har en diagonal den kan jobbe i. Men den andre løperen er skikkelig dårlig, en storbonde, og springeren står heller ikke på en plass den gjør særlig nytte. Motstanderen har heller ikke alt for gode offiserer, så stillinga er slik at hvit har en ørliten fordel. Men det er ingenting avgjort i partiet. Her er det mye spill igjen.
Audun har presset fribonden sin et hakk fremover. Dronningene er byttet av og begge har to tårn hver. Men kanskje motstanderen kan få en fjern fribonde hvis Audun ikke passer på. Audun har litt tidsnød også. Nå er det ikke tid for røykepause for Audun før tidsnøden er over.

Kl. 2110
Nå har vi stått og kikka på sluttspillet til Tore. Og vi er usikre på om det er remis eller vinst til Tore. Tore har to fribønder, men kongen er helt åpen for sjakker fra svarts tårn. Det er ingen steder den hvite kongen kan gjemme seg. Men han har to bønder, så han vil nok forsøke, og kanskje det finnes en løsning?
Petter fikk remis. Edit hadde to bønder, men det var en dobbeltbonde, og Petters konge sto rett foran dem. Og tårnet til Petter sto lengst bak for å sjakke hennes konge. Så det var remis, og de ble enige om remis.
Audun i tidsnøden mistet sin fribonde og motstanderen fikk etablert en fjern fribonde i b-linja. Det var bare to tårn igjen, og begge to hadde bønder i f- og h-linja. Men nå har Audun fått byttet av det ene tårnet, og fått tatt h-bonden til motstanderen, slik at Audun også har en fjern fribonde. Og hans konge er i nærheten av den. Og Auduns tårn blokkerer svarts fribonde siden tårnet står på b5. Og det svarte tårnet dekker fribonden på a6. Auduns tårn er mer aktivt, og det kan kanskje være at Audun kan vinne. Han taper ikke, det er klart.

I Øyvinds parti har det også skjedd mye i tidsnøden. Stillinga er helt åpen, og Øyvind har kvalitet og to bønder over. Nå står han til vinst. Men det er mange brikker igjen, og det tar sikkert litt tid.

Kl. 2117
Det ble remis mellom Tore og Knut Valle. Stillinga var dønn remis, til tross for at Tore hadde to fribønder. Men kongen var helt åpen og kunne ikke gjemme seg for sjakkene til tårnet.
Da er det brødrene Øyvind og Audun som sitter igjen.

Kl. 2125
Og både Øyvind og Audun har vinststillinger. Det er enklest for Audun, og litt lengre framfor Øyvind. Øyvind har en innestengt løper på a8 han må få i spill. De to bøndene Øyvind ligger over, er en dobbeltbonde så det er ikke helt rett fram for Øyvind.

Nå blir det middag, og ingen oppdateringer på en halvtime.

Oppdatert mandag kveld
Både Øyvind og Audun vant sine partier.

Da ble det 7 seire, 3 remiser og ett tap i denne runden.

  • Kommentarer(2)//2017landsturneringa.ksk.no/#post5