2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

7. RUNDE TORSDAG KL 13.00

RunderOpprettet av Arild to., juli 30, 2015 00:12:30
GM Daniel Naroditski, USA (2622) - IM Axel Smith (2449) 1/2 - 1/2
Henrik Øie Løbersli (2034) - Sigurd Madison, Sverige (1853) 1-0
Milton Pantzar, Sverige (2098) - Vegard Simensen (1859) 1-0
Jonas Bjerre, Danmark (2083) - Tore Kristiansen (1784) 1-0
Roger Hojem (1738) - Thomas Overgaard Kristensen, Danmark (1545) 1/2 - 1/2
Åge Olsen (1735) - Sverre Skjølingstad, Stavanger (1519) 0-1
Mads Wollan Myhre (1686) - Jens Holm Nielsen, Danmark (1754) 0-1
Tobias Lang Nilsen, Moss (1855) - Petter Andreas Wadstensvik (1658) 1-0
Palle Nielsen. Danmark (1751) - Iver Halse (1560) 0-1

Axel møter sin andre GM i turneringen. De spilte remis den ene gangen de har møtt hverandre, men da var amerikaneren "11 år eller noe" og det teller ikke, fortalte en optimistisk Axel på grillkvelden onsdag. I GM-nappjakten er han opptatt av å fokusere slik toppidrettsutøvere gjør, ikke på det ønskede sluttresultatet, men på hver oppgave fram mot sluttresultatet. Nå er utfordringen enkel, men brutal: Taper han mot amerikaneren får han antagelig en for dårlig motstander i neste runde og GM-napp vil være ute av frågan. GM Hammer møter en ubeseieret isrealer på førstebord i det som kan bli et nøkkeloppgjør for Norges nest beste sjakkspiller. Det hender han etteranalyserer partiene sine på et av nabobordet våre, der han på et høyrøstet engelsk forklarer motstanderne hvordan de skulle spilt :)

Tore leder sin ratingggruppe etter seieren onsdag, men skal få det tøft med sort mot vidunderbarnet Jonas Bjerre (født i 2004!), som Vegard tok remis mot. Vegard, som mistet førsteplassen i sin ratingggruppe og angrer litt på remisen i tidsnøden, møter en ny 2100-spiller. Det skulle ikke forundre oss om han takler denne like greit som de fire foregående. Vegard har vunnet 30 ratingpoeng etter seks runder, mens Tore nærmer seg 40!

Henrik får enda en mulighet til å slå en lavere ratet spiller, og både Mads, Roger og Åge har fått mer overkommelig motstand med hvit etter at de alle gikk ned i siste runde. Petter har igjen være litt uheldig og fått en lovende 11 år gammel Romanov-elev fra Moss i sitt andre svart-parti på rad. Tobias er vanskelig å møte, men kan også være ustabil, så dette kan gå alle veier hvis Petter unngår feil. Iver ser ut til å ha havnet "i heisen", dvs at han får tøffe og lette motstandere annenhver runde. Det kan bli greit med spillepoeng av det, men dårlig med ratingpoeng, så nå handler mye om å unngå tap. Iver leverte et overbevisende parti i sjetterunden, og er kapabel til minst remis mot dansken.

Kl. 13.21: Åge, Roger og Iver sitter på samme bordrekke denne runden. Åge spiller Grand Prix-angrepet mot siciliansk, mens Roger og Iver møter henholdsvis caro-cann og engelsk. Alle ser ut til å ha kommet greit ut.

Mads har gitt fra seg vel mye av sentrum, synes jeg, men det er ingenting mot Vegard, som har åpnet veldig passivt. Han hadde preppet litt på nimzoindisk, men det ser det ikke ut til å bli nå. Tore har derimot fått inn preppen. Etter ti trekk i italiensk har han ett minutt mer på klokka enn da runden begynte. Petter møter d4 og har svart med kongeindisk. De spiller begge meget fort, forhåpentligvis fordi de er i kjent terreng. Henrik spiller spansk.

Axel fortalte på vei gjennom skogen at han hadde preppet mot både d4 og e4 og at han uansett hadde tenkt å overraske GMen. Det har blitt Benoni. Foreløpig er de i kjent teori, men det er kanskje et stykke uti at Axel vil utfordre.

Kl. 13.39: Petter har tapt. Tobias sin far var bortom og fortalte at Petter var to offiserer under allerede etter en drøy halvtimes spill. Da har nok det partiet vært spilt i raskeste laget. Lynsjakken er ikke før i kveld. Petter ofret en løper for å få satt opp en mattrussel, men den lot seg lett avverge og Tobias fikk i stedet en offiser til. Tobias ofrer til slutt en kvalitet for å sette matt.

Jonas Bjerre har satt en springer på f5, men der utretter den foreløpig ikke stort, og Tore har latt den stå. Han går i stedet fram på dronningfløya.

Da jeg fikk kikket nærmere på Vegards noteringsskjema ser jeg at det er spilt nimzo, men Vegard har deretter trukket løperen helt tilbake på stallen. Det ligger an til å bli et strategisk parti som kommer til å ta ettermiddagen, hvis de ikke da bestemmer seg for remis tidligere.

Den som står best for øyeblikket er Åge. Sverre fra Stavanger har (tatt sjansen på?) kort rokade, og takket være f-bonden kan Åge nå gå fram med e-bonden og presse bort springeren som forsvarer kongestillingen. Åge manglet muligens litt skyts for å gå til angrep, men stillingen er lovende.

Roger står også godt, i en fransklignende sentrum (bonde på e5). Iver og Mads er begge i en ganske typisk engelsk stilling. Mads har redusert sorts overtak i sentrum, men mangler å få aktivisert sortfeltsløperen sin. Henrik er i en stilling han bør kunne ut og inn.

Kl. 14.33: Både Åge og Roger har på gang et angrep. Det meste av offiserskorpset til Åges motstander befinner seg ikke en gang på feil slagmark, men er tatt mer eller mindre på senga. Åge har spilt opp springer og dronning, i tillegg til de offensive bøndene, men kan også få med en løper. Roger har en løper på h6 som binder opp en springer. Alternativ er å tape et tempo på å flytte tårnet som står bak. Iver har fått et angrep mot seg, og opererer med en vel luftig kongestilling. G-bonden mangler, og han gikk nettopp fram til f5 med f-bonden for å jage en nærgående løper, uten at oppnå annet enn at den kan settes i en annen farlig diagonal. Det spørs om dette går bra.

Henrik vinner kvalitet nå. Han har alltid penna liggende oppå noteringsarket, men det kan virke som han har ofret en bonde for å få satt opp en springergaffel på dronning og tårn.

Bjerre har brukt mye mer tid enn Tore, uten å ha fått opp en stilling som bør bekymre ham. Vegards parti er fortsatt veldig uavklart, mens Mads akkurat gikk forbi med beskjed om at han hadde tenkt å foreta seg noe ulovlig. Vi antok at han var på vei til baren for å få kjøpt en Snickers, og det stemte. På brettet står han bedre enn i stad, bak en solid bondekjede på kongefløya, men han får foreløpig ikke så mye ut av offiserene sine.

Kl. 15.02: Jeg skulle like å vite hva computeren sier om Axels stilling. Han er bonde over. Bonden er tilsynelatende fortapt på a4, men det spørs om amerikanerens stilling svekkes ved å ta den. Motstanderen har ennå ikke rokert, mens det ser ut som Axel droppet det ved å åpne for et dronningbytte. Axel har ellers ikke rukket å utvikle tårn og springer på dronningfløya. Jeg tviler på at denne stillingen er en del av preppen (trekk 15).

Kl. 15.37: Henrik vant. Da han også vant tilbake bonden han ofret for kvalitet, ga motstanderen opp. Bjerre er kvalitet over, men bonde under mot Tore og vil bytte dronning. Det vil ikke Tore, men det spørs om han er nødt. Bjerre har en svak bonde foran Tores kongestilling, og Tore kan trenge dronningen for å plukke den.

Mads er bonde under i sluttspill med to tårn og likefargede løpere, og motstanderen har nettopp sørget for at hans fribonde ikke blir en randbonde. Det spørs om Mads kan holde dette, for motstanderen er rutinert i sluttspill. I Vegards parti er det fortsatt uavklart. To sterke løperpar dominerer stillingen.

PÅ e-fløya er alle tre angrep mer eller mindre avblåst. Iver forsvarer seg godt med dronning og løper, men står nødvenbdigvis ikke like fritt til å benytte dem i eget angrep. Åge og Roger står fortsatt best, og lurer nok på hvordan de skal gripe det an i neste forsøk.

Kl. 16.06: Tore tapte. Han kom aldri i posisjon til å vinne bonden, men hadde nok med å flytte unna dronningen. Mads har enten bukket eller ofret løperen sin for en fribonde. Det eneste han har oppnådd så langt er å sysselsette motstanderens løper, som hindrer at den går inn. Da blir det sluttspill på motsatt fløy med motstanderens to bønder mot en - i tillegg til en løperdiagonal - og da må sort gjøre feil for at det ikke skal bli tap.

Vegard og motstanderen er begge i tidsnød. Vegard fristet nylig med en løper for angrep, men motstanderen gikk ikke på agnet. Vegard har dårligst tid. Han vil nok rekke det, men det spørs hvordan brettet ser ut etterpå.

Kl. 16.07: Der tapte Mads, ja - og så langt ser ikke dette ut til å bli noen gullrunde for KSK. Motstanderen spilte c5 slik vi forutså, men motstanderen fikk ta sentrum, og disse rutinerte danskene er flinke til å gå på med bøndene når de får muligheten.

Kl. 1637: Åge tapte, mens Roger fikk remis. Mye må ha skjedd i Åges parti siden sist jeg var nedom. Han var i sluttspill med dronning, tårn og løpere, og Sverre lyktes i å sette opp en kombinasjon der den ene løperen røk. Roger og motstanderen vekslet med å sette press på hverandre. Til slutt jaktet den ene på kongen med dronning og springer, og den andre med dronning og løper. Da tida tikket ned mot null tilbød spurte dansken om remis før han hadde trukket, og Roger sa ja etter ca 8/10 sekund, for deretter å puste godt ut. Jeg er ikke i stand til å se hvem som hadde best muligheter, men dette partiet kunne nok en av dem vunnet.

I Ivers parti er motstanderens konge langt opp på dronningfløya til tross for at de fleste offiserene fortsatt befinner seg på brettet. Men Iver står litt trangt med offiserene sine og har vansker med å få til motspill. Blir det byttet av, lukter bondestrukturen remis.

Axel greide remis mot GMen. Han fikk evig sjakk i en stilling der han ellers ville gått matt i ett trekk.

Vegard er i sluttspill med dronning og ulikefargede løpere. de har syv bønder hver i de samme linjene. Vegard er under press, men det skal ikke være farlig. Han hadde fire minutter på to trekk da jeg var oppom, og det går veldig greit. Det kan bli verre å skvise mer enn remis ut av dette.

Kl. 16.54: Iver vant! Han fikk manøvrert dronning og tårn over på dronningfløya, og motstanderen ga opp i trekket før den ubeskyttede kongen ble satt matt. Da har Iver tre poeng og har passert både Mads og Petter i den laveste ratingggruppen.

Vegard taper nå, ifølge Tore. Han har mistet en bonde og mister snart en til. Med to sammenhengende fribønder skal partiet være tapt.

Kl. 17.33: Det skal Vegard ha - han gir seg ikke før alt håp er ute. Nå spiller han videre mot to dronninger, og forsvarer seg så godt at motstanderen ennå ikke har funnet en annen strategi enn å gå på med sin andre fribonde. Det er likevel bare et tidsspørsmåkl før også Vegard er ferdig.

Kl. 18.08: Da tapte Vegard, men Milton måtte spille i over 20 trekk med to dronninger. Vegard fikk satt løperen sin på et kontrollerende felt, kom seg rundt med sin ene dronning og truet en stund matt, men Milton fikk kongen i sikkerhet og styrte partiet inn til seier.


Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Trond H to., juli 30, 2015 08:09:36

Er Jonas Bjerre i slekt med Bent Fabricius-Bjerre som lagde musikken til Flåklypa GP? Stå på!