2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

5. RUNDE TIRSDAG KL 13.00

RunderOpprettet av Arild ma., juli 27, 2015 19:09:34

Etter fire av ti runder har våre spillere disse plasseringene (forhåndsrangering i parentes):

29. IM Axel Smith (30.)
121. Vegard Simensen (265.)
150. Tore Kristiansen (307.)
176. Mads Wollan Myhre (348.)
286. Henrik Øie Løbersli (170.)
302. Petter Andreas Wadstensvik (356.)
365. Åge Olsen (328.)
377. Roger Hojem (326.)
396. Iver Halse (381.)

Summerer man plasseringene og sammenligner med forhåndsrangeringen, har klubbens spillere klatret drøyt 300 plasser samlet. Det må vi si er veldig godkjent så langt, spesielt tatt i betraktning at det ennå er mye seeding i rundeoppsettet i og med at over 400 spillere møtes i samme gruppe.

Oppsettet for 5. runde er slik:

IM Axel Smith (2449) - Peter Birk Petersen, Danmark (2197) 1-0
Henrik Øie Løbersli (2034) - Dennis L. Rose, Danmark (1797) 1-0
Peter Ulrik Röder, Danmark (2144) - Vegard Simensen (1859) 1/2 - 1/2
Thore N. Jensen, Danmark (1939) - Tore Kristiansen (1784) 1/2 - 1/2
Roger Hojem (1738) - Vidar Bakkejord, Danmark (1438) 1-0
Åge Olsen (1735) - Erlend Sæteren, Nordstrand (1400) 1-0
Mads Wollan Myhre (1686) - Andre Z Nielsen, Alta (1963) 1/2 - 1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1658) - Leif Bjornes, Kristiansand (1867) 1/2 - 1/2
Alisha Shehzad, Smeaheia (1266) - Iver Halse (1560) 1/2 - 1/2


Om dette er det å si at Axel vel må vinne om han skal holde seg i det selskapet som kan gi GM-napp. Det er ellers verdt å merke seg at alle våre bortsett fra Vegard, Tore og Iver skal spille med hvit. Vi tipper Vegard, Mads og Petter får det tøffest. Mads har for eksempel aldri tatt poeng mot Andre, men en gang må jo være den første! I de andre partiene er det til dels meget gode muligheter for halve og hele poeng denne runden.

Axel og Brede spiller live i dag, på denne lenka...
Det skal bli interessant å følge dem.

Kl. 12.52: Vi har hatt en liten recap her etter gårsdagen. Computeren viser at Mads var i ferd med å gå matt to ganger, men ble reddet av feilvalg av motstanderen. Vegard hadde matt i åtte, etter svært få svake trekk, men gikk deretter litt feil i tidsnøden. Dette er dog typiske computer-kombinasjoner som vanlige dødelige ikke ser - under enhver omstendighet ikke i løpet av sekunder. Likevel er det interessant.

Særlig Petter har fått med seg en liten motivasjonstale på veien opp til rom B45. Jeg mener han kan slå en spiller som Bjornes hvis han spiller opp mot sitt potensial, men da må han lete tålmodig etter de beste trekkene og aldri gi sin langt mer rutinerte motstander fred til å bygge opp noe. Går det til sluttspill kan Petter være akkurat så aggressiv at han kan vinne. Vi krysser fingrene.

Kl. 13.20: Iver har allerede flesket til med et løperoffer på h2. Tar motstanderen med kongen får hun en umiddelbar dronningsjakk. Hva som deretter skjer, rakk jeg ikke regne på, men det har helt sikkert Iver gjort.

Roger møter noe jeg vil kalle et slags kongeindisk, mens Åge spiller Grand Prix-angrepet mot siciliansk. Siciliansk spiller også Tore, som har sort, men de var bare i de innledende trekkene da jeg var innom. Henrik spiller dronninggambit, og motstanderen har svart med bønder både på e6 og c6. Engelsk-spilleren Mads er møtt av e5 og f5, noe vi nesten regnet med da Andre er dreven i hollandsk og vant til spill og motspill i den linja. Mads har møtt dette før og greid seg godt da. Petter smeller til med Sokolski mot en så rutinert kar som Bjornes. Vi diskuterte litt før partiet at Petter burde velge en åpning han er trygg på å ikke gjøre seg bort i, og da valgte han sannelig b4. Bjornes vet helt sikkert hvordan han skal møte den, men han kan den neppe like godt som Petter, som begynner å få erfaring med å skape trusler og usikkerhet med en tilsynelatende daff åpning. Vi får se om det holder mot så sterk motstand.

På livebrettene møter Axel kongeindisk (etter en litt annen trekkrekkefølge enn den klassiske), mens Brede er inne i en dronningbondeåpning som går litt over vårt hode.

Kl. 13.40: Vegard har åpnet med en helt klassisk nimzoindisk. Han har ikke slått springeren på c3, men trukket løperen da motstanderen kom med a3. Det kan sikkert være kjekt å beholde løperparet til retningen på partiet blir mer avklart. Han står helt greit, men hvit har nok fortsatt fordelen.

Kl. 13.46: Espen vurderer Ivers løperoffer som en bukk. Han har en bonde for offiseren, men nå er det motstanderen som er mest aggressiv.

Kl. 14.01: Tores parti gikk over til Morra. Det er ikke den morravarianten Tore liker å spille, men han han har nå muligheten til å avlive morragambiten i KSK - en gang for alle. Han er gambit-bonden over, men står i fare for å måtte gi den tilbake etter hvert.

Henrik har fått stonewall mot seg. Jeg fikk ikke med meg at dansken hadde spilt f5 allerede i andretrekket. Mads har fått opp en god stilling. Begge leter nok nå etter en mer langsiktig plan. André er den eneste Mads har tapt på tid mot i langsjakk, da han aldri fant en slik plan. En dansk 1900-spiller på nabobordet virker vel så interessert i lilleputtpartiet som sitt eget.

I Åges og Rogers parti er det lite nytt.

Kl. 14.17: Med forbehold om svakheter og trusler jeg ikke rakk å se, synes jeg Petter står best. Etter at tre lette og en bonde er byttet av har han påført Bjornes en dobbeltbonde og har tatt mye terreng på dronninjgfløya, slik han pleier.

Vegard står litt trangt og har brukt ganske mye tid, men ingen av delene kan regnes som nyheter.

kl. 14.37: Iver stilling virker temmelig miserabel. Ingen av tårnene er aktive, og de offiserene han har fått i spill har mer forsvars- enn angrepsoppgaver. Han er på vei opp mot h-bonden, trolig for å skape et hull i kongestillinga, men det virker langt fram til noe som kan ligne på et angrepsparti.

Roger er under angrep av tårn og dronning i f-linja, supplert av to springere. Den ene kan hoppe inn i kongestillingen, da Roger vil være ferdig hvis han tar den. Det spørs om han må rydde den unna og i tillegg få med dronningen i forsvaret. Åge er bonde over, men den tar nok Sæteren tilbake.

Kl. 14.49: Henrik har vunnet og Petter spilt remis. Om Morra er død, ser det ut som salige Sokolsky er i live også på norsk 1800-nivå, i hvert fall litt til. Petter analyserer, så vi kjenner ennå ikke enkelthetene. Henrik spilte g4 mot stonewall. Det kunne motstanderen lite om, og dermed gikk poenget rett inn.

Mads sitt parti er veldig posisjonelt, men det blir slått av en del i sentrum nå. Mads er ellers godt framme på dronningfløya. Jeg er ikke i stand til å se hvem som vil stå best etterpå. Siste oppdatering fra Espen og Henrik er at Mads er bonde over og har sperret inne Andrés løper på a7.

Tores stilling er kanskje litt passiv ennå, men til gjengjeld solid. Henrik vurderer at hvit står noe bedre på grunn av Tores hull på d5, men partiet er langt fra ferdig og hvit skal få jobbe for å ta igjen bonden.

Vegard hadde brukt 50 minutter på 15 trekk da jeg var innom. Løperen hans hindrer hvit i å rokere kort. Det bekymrer nok hvit noe, da det knapt er noe å gjemme seg bak på dronningfløya. Han har ellers bønder på h2, g2, f3, e4 og d5 på kongefløya. Det er en uklar/avansert stilling som er vanskelig å bedømme.

Kl. 1509: Petter havnet til slutt i sluttspill med springer mot løper. Ingen kunne komme i gjennom, og da tok de remis. Ifølge Bjornes gjorde Petter kun et svakt trekk, men det var ikke avgjørende. Petter var avhengig av en feil for å vinne, og den kom ikke. Men som jeg trodde har altså Petter dette nivået inne!

Henrik har vært nede og sett på Rogers og Åge stillinger og synes begge står best. Åge er bonde over, men motstanderen har et angrep og har muligens ofret den? Roger har avverget angrepet mot seg og har også mest terreng. For Iver er det uforandret, men motstanderen begynner å få lite tid.

Kl. 15.30: Vegard tok remis i en veldig taktisk stilling midt på brettet. Det er ikke sikkert det var så dumt, for Vegard hadde bare 16 minutter på 20 trekk, og hadde trengt bedre tid for å finne de beste trekkene.

Åge vinner kvalitet nå. Han har spiddet et tårn bak dronningen med en forsvart løper. Med en bonde i tillegg bør det være mulig å styre dette inn til vinst. Roger har ryddet unna springeren og fått opp en sunn stilling. Ivers motstander virker smått trøtt av å holde en bedre spiller og prøver å bytte seg ned. Iver ser nok etter muligheter til å gjøre de neste trekkene vanskeligst mulig, i håp om feil.

Mads er fortsatt en bonde over. André prøver nå å sette opp taktiske stillinger rundt den svakeste av Mads sine bønder.

Kl. 15.46: Axel vant oppskriftsmessig. Han vurderer at han sto til vinst allerede etter åtte trekk. Partiet bar etter hvert mer og mer preg av overkjørsel.

Det står nok temmelig jevnt i Mads sitt parti. Nielsen har nemlig løperparet, mot Mads sin løper og springer, og det teller litt i en stilling med bønder på begge fløyer. Mads sin merbonde står i f-linja, og begge har bønder både i g og h-linja. Begge har ellers dronninger og ett tårn.

Kl. 16.03: Det er gode nyheter fra e-fløyen. Åge vant. Partiet analyseres nå. Og Iver er i ferd med å redde i hvert fall remis. Han kan ta evig sjakk med dronningen, eller han kan vinne tilbake offiseren med å sjakke med en forsvart løper. Andre valg har han ikke - da han ellers går matt i ett trekk. Roger har også et angrep nå. Han håper nok det går inn, for han har 14 minutter på 15 trekk. Motstanderen får svi for at han dronningen foran tårnet i f-linja. Den står vel så lagelig til for angrep som kongen.

Kl. 16.13: I Mads sitt parti er dronningene av brettet, og Mads prøver å spille seg til en fribonde. Mads har fem trekk og 11 minutter igjen til 40. Tore ser også ut til å ha fått motspill. Han har fått tårnene i posisjon og står greit nå. Åge mener Roger vil vinne.

Kl. 16.34. Kan dette bli en dag der KSK er uslåelig? Mads fikk remis mot norgesmester André, som han aldri tidligere har tatt poeng mot. Det skal ha vært en klar remisstilling, og om Mads sto hakket bedre er det forståelig å sikre halvpoenget mot så mye sterkere motstand. Roger vant også. Han satt med brettets eneste offiser, en løper i bondesluttspill, og resten var teknikk. Motstanderen ble så grinete at han kjeftet på Roger for at "det var ikke lov å si sjakk i internasjonale turneringer. Du forstyrrer meg på min tenketid". Tilskuer Vegard fikk tullfliren. Da Roger skulle takke for partiet fikk han også beskjed om at det etter en paragraf i FIDEs regler ikke var lov å spise (en Snickers) ved bordet. "Det var det bare nordmenn som gjorde". Snakk om dårlig taper!

Heller ikke Brede lot seg slå. Han greide remis mot en 2400-spiller.

Kl. 16.54: Iver tok ikke evig sjakk. Han brukte løperen, og jeg så feil i stad: Han vant ikke springeren, den ble bare byttet av mot løperen. Men Iver opphevet samtidig mattrusselen, og han kan nå i teorien sjakke henne til lørdag kveld hvis han ikke får kongen dit han vil. Iver har ellers en fribonde på femteraden, men straks han flytter på den må han ta i betraktning at dronningen hennes kan settes i mellom.

Tore ville bytte dronninger da jeg var innom. Det var en taktisk stilling med mange implisitte avbytter. De har akkurat passert 40 trekk, det er lummert i spillelokalet og sikkert tungt å holde konsentrasjonen oppe. Jeg skal ikke si hvem som står best, men motstanderen har nok et initativ.

Kl. 17.18: Da har også Tore spilt remis, og Iver har slik jeg vurderer det remisen inne, i form av evig sjakk, i verste fall på 50-trekksregelen. Jeg har sendt ned Petter for å dobbeltsjekke dette. Det er mulig Iver spiller videre i håp om å provosere fram en feil der han også kan få med tårnet sitt eller fribonden i angrepet. Utfordringen er at han neppe kan tillate seg mellomtrekk da hun har en sjakk som vil bli fulgt nådeløst opp av dronning eller løper.

Kl. 17.32: Da ble det remis også på Iver, og vi kan fastslå at i dag er KSK uslåelige med fire seire og fem remis. Våre ni spillere med en snittrating på 1833 har tatt 6,5 av 9,0 poeng mot en snittrating på 1811. Trekker vi ut Axel, som strengt tatt representerer Lunds ASK her i Politiken Cup, blir det et enda sterkere resultat.


Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Trond Harald ti., juli 28, 2015 22:45:45

Bra innsats så langt, lykke til med de siste rundene!

Opprettet av Tore ti., juli 28, 2015 18:23:02

Espen har tatt 16 bilder fra runden i dag, og du ser bildene her...

Opprettet av Morten ti., juli 28, 2015 18:06:42

Sterk laginnsats! Det tyder på god kjemi og samhold i spillergruppen. Nå er det viktig å fokusere like hardt på neste parti så dere har så gode utgangspunkt som mulig til innspurten. Lykke til!