2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

4. RUNDE MANDAG KL 13.00

RunderOpprettet av Arild sø., juli 26, 2015 23:28:40

GM Markus Ragger, Østerrike (2688) - IM Axel Smith (2449) 1-0
Arne Møller, Danmark (1705) - Henrik Øie Løbersli (2034) 1-0
Vegard Simensen (1859) - FM Jørgen Hvenekilde, Danmark (2114) 1-0
Tore Kristiansen (1784) - Anton Thaler, Sveits (2025) 1/2-1/2
Jonathan K. Ski, OSS (1549) - Roger Hojem (1738) 1/2 - 1/2
Ib Willy Nevado Jensen, Danmark (1903) - Åge Olsen (1735) 1-0
Ove Matras, Danmark (1940) - Mads Wollan Myhre (1686) 0-1
Mats Nærheim, Sandnes (1264) - Petter Andreas Wadstensvik (1658) 0-1
Iver Halse (1560) - Alexandre Neu, Sveits (1741) 0-1

Axel sitter helt opp på bord 2 og får knallhard motstand fra den andrerangerte østerrikeren Ragger. Å spille prøyssisk er kanskje ikke tingen. Henrik får muligheten til å reise kjerringa mot en ny, lavere rangert spiller, mens Tore møter sin foreløpig "enkleste" motstander, en sveitser med "bare" 2025 i rating. Vi får ellers håpe Roger ikke er påført varige remistraumer ved synet av Alexander K. Ski, for nå møter han tvillingbroren! Åge, Mads og Iver får det tøft - men igjen; ratingforskjellene er ikke større enn at i hvert fall remis er innenfor realistisk rekkevidde. Petter må heller ikke undervurdere Nærheim, som spiller aggressivt når han får det til å gli. Mads mistet en pallplass i NM for barn og unge da han tapte for ham.

Kl. 13.20: Alle våre ser ut til å ha kommet greit ut. Henrik møter det jeg trodde var spansk, men jeg får det ikke til å stemme når jeg henter opp stillingen på brettet. Vi får komme tilbake til den. Henrik har også studert den lenge nå.

Vegard møter kongeindisk, og Åge har også stilt seg opp omlag tilsvarende med svart. Det betyr at de har forholdsvis fått og gitt sentrum, men åpningen kan være skarpere enn som så for den som kan mulighetene/farene. Mads spiller fransk og er møtt med e5. Tores motstander har også financhettert på kongefløya.

Iver møter siciliansk, som han har møtt med Sc3 i andretrekket. Petter spiller også siciliansk. Motstanderen har spilt f4. Roger spiller fransk og har fått utviklet seg greit, med unntak av hvitfeltsløperen som er "fast takst" i fransk. Espen antyder at motstanderen spiller i raskeste laget.

Kl. 13.42: Oppdatert Henrik: De spiller Jänisch-varianten i spansk (f5). Henrik slo på e4 da motstanderen spilte d4. Da hvit tok springeren på c6 skjønte jeg ikke hvorfor ikke Henrik også tok springeren med bonden på f3, men computeren lyser rødt på det trekket, da bonden kan tas med løperen - og hvit står best. Henrik har i stedet tatt løperen og spilt ut dronningen.

Tore spiller en kongeindisk variant, mens Vegard nå står overfor en flodhest-oppstilling.


Kl. 13.58: Petter står for øyeblikket tårn og bonde over. Han har en springer som står i slag, men er i trekket og skal kunne redde den uten å få farligheter i retur. Dette bør han ta.

Roger har fått ut hvitfeltsløperen og har en stilling med mange muligheter. Iver er også perfekt utviklet. Ennå er det bare slått av en bonde, og begge bruker tid på å finne en plan. Iver har litt mer terreng, så jeg vurderer at han står hakket bedre.

Kl. 1412: Da har Petter vunnet allerede. Han ofret en kvalitet og satte matt i ett trekk!

Computeren likte ikke Henriks dronningtrekk, men han har nå fått forsvar på sin e-bonde med d5 og angriper sentrum med c5. Hvit står fortsatt best, men ikke mye.

I Mads sitt parti er det sluttspill med dronninger, fire tårn og 7+7 bønder. Mads sitter ved siden av kompisen Bjørn Robertsen (1676) fra Moss, og ingen av dem har nok lyst til at den andre skal se at de taper. I Åges parti er det ikke slått av en brikke ennå, og Tore trakk løperen tilbake fra h6 da jeg var innom. Posisjonssjakk der også.

Axels parti er derimot skarpt nok. Han har to lette for tårn, men er til gjengjeld en bonde under. Axel har også en dobbeltbonde i c-linja.

Kl. 14.43: Tore fikk remis. Da har han 50 prosent mot en ratingmotstand på 2139, og ratingprestasjonen er da nødvendigvis tilsvarende! Det er det jeg alltid har sagt; det gjelder å komme seg opp av kjelleren og ut i verden for å hente poeng, ikke sitte der å plukke dem av hverandre.

Roger valgte også å ta remis. Mens han var skuffet over resultatet mot tvillingbror Ski, der han hadde 10 pluss på computeren, syntes han dette var greit. Jonathan var en klart bedre spiller, vurderer Roger.

Åge er bonde over, men står trangt, så det er mulig motstanderen har komp for bonden. I Mads sitt parti spilles det fort, for fort, undrer Tore. Mads er nå under angrep, uten at det ser farlig ut foreløpig. Vegards motstander har lagt pipa foran seg, så han er nok røyksugen. Forsvarsverket hans ligner litt på firelags piggtråd, men Vegard liker jo å lete etter kombinasjoner i slike stillinger.

Kl 15.08: Vegards motstander har ferdigstappa pipe, men røykepausen er avblåst. Vegard har påført ham en dobbeltbonde i f-linja, uten at den utgjør noen svakhet foreløpig, og tatt en vidåpen b-linje med tårnet. Nå vil jeg mene Vegard står noe bedre.

I Mads sitt parti brukes det mer tenketid enn det er gjort tidligere i partiet. Bondestrukturen lukter litt av remis, men i slike sluttspill, med dronningene fortsatt på brettet, kan en feil fort bli avgjørende.

Åge har fått en angrep mot seg med tårn støttet av dronning. Han kommer seg lett ut av den alvorligste trusselen ved å flytte kongen opp på syvenderaden, men det spørs om det likevel har noen avbytte-omkostninger som Åge nå regner på.

I Ivers parti er det fortsatt jevnt.

Kl 15.28: Tore her. Jeg ble sendt av Arild ned til rommet der Iver sitter. En vanlig gåtur ned dit har Espen tatt tida på, og det er 2,5 minutt. Men ved rask løping blir det en fin liten treningstur. :-)
Iver har rokert langt og motstanderen kort. Begge angriper motstanderens kongestilling. Det ser ut for meg som om Iver har kontroll på motstanderens angrep selv om det er kommet litt lenger. Se bildet:
Kl. 15.45: (Tore) Mads taper nå. Motstanderen gjorde det enkelt i sluttspillet. Åge står heller ikke godt. Vegard har initiativet og har kommet med et tårn inn i stillinga til motstanderen, gamle FM Hvenekilde. Henrik står vel litt bedre, men han har ikke fått rokert. Kongen til Henrik står åpent på f8. men jeg liker stillinga til Henrik best.
Axel er i sluttspill nå, og har kvalitet under og like mange bønder. Løperen hans står fint, og kanskje han kan holde dette? (Trekk 30.)

Kl. 15.54: (Tore) Vi har visst feilvurdert stillinga til Mads, for motstanderen ofret tårnet sitt for å få fram sine to sammenhengende bønder, men Mads' konge er i nærheten av dem (bak, ikke foran) og Mads har også noen fribønder. Det er ikke over ennå.

Kl. 15.58: Jada, nå spørs det om Tore blir beskyldt for å ha røyka noe ulovlig også, for Mads vant!

Kl. 1604: Nei, Tore slipper unna. Mads vedgår at han sto til kliss tap, og kaller det en svindel. Dansken falt nemlig for Mads invitasjon til å bytte tårn, og da rakk Mads rundt med konge og sitt andre tårn og fikk stanset fribøndene. Det hadde Mads regnet på, men åpenbart ikke dansken.

Kl. 16.24: Både Åge og Iver har tapt. Åge fikk verken byttet av tårnet eller dronningen. Tårnet kom inn i stillingen og motstanderen fikk satt opp kombinasjoner som utgjorde stadig større press. Ivers parti analyseres for øyeblikket på sveitserengelsk, så der kjenner jeg ikke omstendighetene.

Vegard har fått det lure smilet som kjennetegner at han er i flyten. Han satte nettopp en springer i slag for to bønder, men motstanderen turte ikke ta den av frykt for å slippe dronningen inn i stillinga. Nå har Vegard gått ned på sisteraden med tårnet og presser bort en forsvarende løper. Motstanderen har minst en uforsvart bonde i slag, og Vegard har det vante minuttet på hvert trekk fram mot grensen. Dansken får mental støtte av Eric Brøndum, en annen god veteran-FM som Mads tapte for i fjor. Han finner åpenbart partiet interessant, men vrir seg litt på stolen og liker seg neppe på sjakkompisens vegne.

Kl. 16.39: Da har også Henrik og Axel tapt. Henriks konge ble stående i sentrum, og kom etter hvert under angrep, ifølge Tore. Axel kjempet mot overmakten lenge, men østerrikeren ble for sterk. Vegard er kvalitet over. Han har dronning og tårn mot dronning og løper, men kommer nok til å miste en bonde, slik at det blir tre mot fire. Det er en veldig taktisk stilling rundt den svake bonden midt på brettet, og da pleier jo Vegard å like seg.

Kl. 16.56: Da vant Vegard mot en 2100-spiller, og den forhenværende Dr. Morra er nødt fram med sprudlevannet.

Kl. 17.03: Før de offisielle resultatene er kommet kan vi konstatere at Vegard har 63 prosent uttelling mot en snittmotstand på 2026. Det skulle tilsi en ratingprestasjon over 2050, altså ikke så veldig langt bak Tore (2139). Mads har 50 prosent mot en snittrating på 1992 - og dermed en ratingprestasjon tilsvarende.

Men det hyggeligste er at alle har tatt fortjente poeng, og at det kommer til å bli flere på alle sammen.

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Robin ma., juli 27, 2015 19:56:28

Garantert Per Erik.
Han trenger å flytte på vandrehjem han også.

Opprettet av Per Erik ma., juli 27, 2015 17:51:58

Hørte Hojem var fornøyd med standarden. Hørte han si at han hadde klokka på vekking slik at han bytta seng halvveis i natten for å få mest valuta for penga. Enn dere andre? Kanskje Hojem bor så godt at han ikke er "sulten" nok, og at han pr i dag er en av de som ikke henter rating inn til klubben?


Opprettet av Per Erik ma., juli 27, 2015 17:48:10

Toni is short for Anton in Austria; Toni Innauer=Anton Innauer, Toni Scumacher=Anton Schumacher osv Det stemmer vel...........

Og den boka er vel den eneste sjakkboka jeg har hatt før jeg kjøpte Axel sin!! Tror faktisk jeg har lagt den i klubben, veldig slitent eksamplar!!


Opprettet av Tore ma., juli 27, 2015 17:16:26

Jeg hadde preppet mot feil spiller i dag.. smiley Det står på sidene til Politiken at motstanderen min het Anton Thaler, og ham fant jeg i Chessbasebasen i går kveld. Det rare var at han var østerriker og hadde spilt mange partier i USA for 6-7 år siden. Men, men, kanskje han hadde byttet klubb/land eller noe? I dag fant jeg partiene av motstanderen min fra Politiken i fjor og forfjor, og så at det kanskje ble noe hollandsk eller noe lignende, og det preppet jeg mot.
Stor var overraskelsen min da jeg satte meg ved brettet og motstanderen min het Toni Thaler. Og det ble den jugoslaviske varianten i kongeindisk. Den varianten sto i den gamle boka til Bent Larsen "Åpningsspill" som kom ut på norsk på slutten av 1970-tallet og som alle norske sjakkgutter hadde. Vi har et par veldig slitte eksemplarer i biblioteket i vårt i Sjakklubben.
Men jeg spilte jo den varianten med svart sjøl, og nå hadde jeg hvit. Jeg hadde positiv tid på klokka etter 10 trekk smiley

Opprettet av Robin ma., juli 27, 2015 16:06:08

dxe5? Ville valgt sort der jeg men.
Dxd8 Sxd8 Sxe5 og Le6 I guess. noe slikt

Opprettet av ako ma., juli 27, 2015 15:39:55

Istedenfor De2, robin

Opprettet av Robin ma., juli 27, 2015 15:21:41

No clue!
e5 Lxf3 og fortsettelsen da?
For trøtt til å tenke lenger enn 1\2 trekk atm.

Opprettet av Tore ma., juli 27, 2015 15:19:15

Espen har tatt noen bilder i dag. Se dem her...

Opprettet av ako ma., juli 27, 2015 12:16:40

Kunne ikke dr.morra spille e5 i trekk 8 i første parti med solid fordel? Hva sier du Robin?