2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

3. RUNDE SØNDAG KL 17.00

RunderOpprettet av Arild sø., juli 26, 2015 16:46:33

Joseph Mc Philips, England (2191) - IM Axel Smith (2449) 0-1
Henrik Øie Løbersli (2034) - Jan Mouritsen, Danmark (1675) 1/2 - 1/2
Svein Rishovd, Moss (2094) - Vegard Simensen (1859) 1/2 - 1/2
Morten Andersen, Danmark (2141) - Tore Kristiansen (1784) 1-0
Alexander K. Ski, OSS (1445) - Roger Hojem (1738) 1/2 - 1/2
Åge Olsen (1735) - Jacob Hein, Danmark (1407) 1-0
Mads Wollan Myhre (1686) - Roland Lundberg, Sverige (1990) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1658) - Erik Jarlnæs (1840) 0-1
Martin Saltvedt, Stavanger (1856) - Iver Halse (1560) 1-0

Åge og Roger har fått enklere motstand og bør ta sine første poeng denne runden. Henrik og Axel skal normalt også vinne. For de andre blir det tøft, men særlig Vegard og Petter bør ha fått motstand som det er mulig å holde til remis - og kanskje mer. Tore møter sin tredje motstander i skiktet 2150-2200. Partiet kan følges trekk for trekk på LIVE4 på arrangørens hjemmeside. Axel er fortsatt på LIVE1.

Kl. 17.19: Alle ser ut til å ha kommet greit ut. Det blir litt mer trøing på oss denne runden da Åge og Roger er forvist til E-fløya, så jeg har ikke fått sett så nøye på åpningene. Men Tore spiller en f5-variant mot engelsk, som han ventet seg. Petters motstander ville spille fransk, men Petter spilte 2. Sf3 og har nå tvunget motstanderen over i en langt mer uvanlig og utfordrende stilling. Vegards parti har utviklet seg til noe som for meg fortoner seg som en dronninggambit. Mads møter foreløpig et veldig flatt forsvar i engelsk, med en fianchettert løper på kongefløya, mens Henrik er havnet i noe som er eller ligner katalan (jeg fikk ikke med meg om motstanderen spilte e6). Åge spiller Grand Prix-angrepet mot siciliansk, mens Roger har gitt bort d-bonden i åpningen, som det for meg ser ut som han kan få godt spill for.

Kl. 18.03: Jeg nevnte ikke Iver sist, fordi det var en veldig død stilling etter dronningbondeåpning med følge av de to f-springerne. Nå er det plutselig slått av en del brikker, og når røyken har lagt seg står Iver forholdsvis jevnt. Han har en veldig løs bonde i d-linja, men har svart med å angripe en tilsvarende hos Martin. De har dronninger, springer, to tårn og seks bønder hver.

Ellers er det ikke store forandringer. Tore spiller friskt og fikk nylig slått av en bonde helt nede på tredjeraden. Jeg ser foreløpig ikke planen bak, og det tror jeg ikke motstanderen gjør heller, for han studerer stillingen veldig årvåkent.
Mads har nå seks av sine bønder på fjerderaden og ser ut til å kjede seg. Det sier vel litt om hvor avventende motstanderen er. Henrik spiller ikke katalan, og det samme kan det være. Hovedsaken er at han står godt.

Roger og Åge står begge godt. Åges motstander har rokert langt, men kongestillingen er mer luftig enn i hvert fall jeg ville trivdes med. Åge har allerede en løper som titter inn i det aller helligste, og i glipa er det plass til flere offiserer. Roger har tatt tilbake bonden og funderer nok på noen taktiske vendinger i sentrum. Det er ellers byttet av bare en lett offiser.

Kl. 18.38: Petter står fortsatt godt. Det er slått av en bonde og to lette, og Petter har løperne på e3 og d3. De kan bli råsterke hvis sort rokerer kort, noe han kan, men foreløpig har valgt ikke å gjøre. Iver mistet som ventet den svake bonden, og det kan bli hardt å vinne den tilbake. Den beste strategien er trolig å forsøke å bytte ned til et sluttspill han burde ha visse muligheter til å holde til remis. I Henriks parti ser det ut som han tvinges til bytte dronninger. Jeg greier ikke å se at sort vil stå bedre etterpå, så det er vel mest for å få eliminert den generelt mektigste angrepsbrikken til en motstander som skal være overlegen.

Etter 11 trekk har Tore fortsatt kongen i midten. Der står den trygt foreløpig, men motstanderen har en del diagonaler han kan bruke, og som Tore sikkert vurderer/har vurdert. Hvit står nok best for øyeblikket.

Espen rapporterer at Roger har vunnet offiser, så da skal det poenget normalt være i boks. Åge har to lette mot tårn i sluttspill, mens motstanderen har en bonde mer. Det er normalt fordel Åge.

Kl. 19.02: Tore er under heavy angrep av dronning og tårn i f-linja. Tore har løpere som dekker de mest kritiske feltene, men motstanderen kan raskt spille opp lette offiserer for å utfordre dem. Det spørs om dette kan gå bra.

Kl. 19.18: Mads sitt kroppsspråk kan tyde på at han har gjort en blunder. Springeren hans står klar til å plukkes rett foran sorts konge. Mads er i trekket, men det virker lett å sperre unna ethvert forsvar av brikken. Enten har springeren blitt fanget og så solgt seg mot g-bonden, eller så har han regnet feil. Det er ingen umiddelbar fare motsatt vei, men å vinne mot en 2000-spiller med springer under, er i 98 av 100 tilfeller å tro på julenissen.

Roger er nå et helt tårn over, og Petter står like godt, selv etter å ha måttet bytte av den ene løperen. Er han tålmodig kan han ta dette. Tore har mistet en bonde, og strever med å finne de riktige forsvarstrekkene i en taktisk angrepsstilling. Henrik er også bonde under, men det er en dobbeltbonde. I Ivers og Vegards parti er det lite nytt.

Kl. 1945: Tore har gitt opp. Han overså en mellomsjakk og mistet en offiser. Iver har også gitt opp etter å ha oversett et trekk i sluttspillet. Mads spiller videre med tårn og fire bønder under. Han har noen trusler, men de lar seg avverge lett, tror vi.

På den positive siden har Åge vunnet, og det vil Roger også gjøre. Petter er nå to bønder over i sluttspill med fire tårn og dronninger. Det motstanderen prøver seg på virker lite koordinert, så her er det "bare" å holde presset og spille tålmodig og sikkert mot vinst. Vegard står også godt og har en løper på h3 ved en kongestilling som mangler g-bonde.

Kl. 20.02: Mads har også gitt opp. Han oppdaget at springeren hang i det han skulle flytte tårnet for å true dronningen, og med rørt brikke er det jo for seint. Petters motstander sjakker og sjakker uten noen særlig koordinasjon av dronning og tårn, og Petter flytter rolig unna. På et eller annet tidspunkt får han nok arbeidsfred til å presse sort med fribøndene. Henrik jobber med å få tatt en fribonde i a-linja. Greier han det, har ikke sort noen fordel mer, snarere tvert i mot. Vegard har 15 minutter på 17 trekk. Alt som normalt, altså.

Kl. 20.20: Nå skjærer det meste seg her. Petter bukket dronning, og dermed var det over, dessverre. Roger gikk også feil i sluttspillet, og motstanderen fikk inn en evig sjakk. Dermed ble det remis på Roger. Den gode nyheten er at Axel står to bønder og over og skal vinne - som bestilt.

Kl. 20.53: Henrik har lurt fra dansken fribonden på dronningfløya. Den var forsvart av tårnet langs sjetteraden, og det greide Henrik å jage ved hjelp av konge og løper. Dansken gjort vondt verre da han satte tårnet sitt i slag for å få springergaffel på konge og Henriks tårn. Det ble et elendig tårnbytte, der Henrik nå går inn i sluttspillet på motsatt fløy med en eliminert trussel på dronningfløya og en bedre løper. Sorts konge har for lang vei rundt til å plukke Henriks bønder, men det skal mye filing til før Henrik kan konvertere dette til vinst. Det er tre mot tre bønder, men motstanderen har en dobbeltbonde.

Vegard rakk tidsnøden, og som vanlig har motstanderen 50 prosent mer terreng etterpå. Men Vegard står ganske jevnt denne gangen, og det er mange muligheter i stillingen.


Kl. 21.24: (Tore stand-in for Arild som passer på avslutninga til Henrik) Det er Henrik og Vegard igjen. Vegards stilling mot Moss' Svein Rishovd er uklar og komplisert. Begge er aktive med hver sin springer. De har også to tårn og dronning igjen.
I partiet til Henrik er det bare 3 bønder igjen hver. Motstanderen har en forsvart fribonde. Og når det ikke er offiserer igjen, kan ikke Henrik vinne. Vi tror at han greier remis.

Kl. 21.33: Da vant Axel, mens Henrik tok remis. Etter at offiserene var byttet av kunne ingen av dem vinne uten at en fribonde gikk inn, og det var ikke mulig for noen å prøve uten å tape.

Vegard er i sluttspill med springer, tårn og fem bønder hver. Bondestrukturen er slik at det lukter litt av remis.

Kl. 21.48: Med bare springerne igjen og en bonde over tilbød Vegard remis, og Mossespilleren trengte bare 30 sekunders evaluering for å ta i mot. Han hadde den ene "skarpe" bonden på brettet, men Vegard ville kunne stanse den uten særlige problemer.

Dermed ble det bare et halvt poeng mindre enn forventet i utgangspunktet denne runden, men det er nok litt surt for Petter og Roger å vite at de sto til vinst.

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Tore ma., juli 27, 2015 00:20:32

Haha, kasserer smiley Jeg tror nok at IM-nappet forsvant i den siste av rundene søndag kveld, ja. smiley Det skal nok bli vanskelig nå.

Opprettet av Per Erik ma., juli 27, 2015 00:02:23

Skuffende av formannen. Hadde regnet med ihvertfall remis. Kan bli vanskelig med topp 10 om det ikke skjerpes Formann. Uansett greit med en "walk over" på en litt svakere motstand på mandag da!!!

Opprettet av Tore sø., juli 26, 2015 20:21:47

Se på partiet til Tiger på Live 2. smiley Ofret dronninga for springer og tårn. Nå spiller Tiger med tre lette for dronninga. Det er Tiger-spesial

Opprettet av Robin sø., juli 26, 2015 20:19:47

f5 ekke så dårlig. en annen norsk spiller har spilt det før.. navnet er Magnus Carlsen.
Men det ble litt for mye bortroting av tempo etterhvert ja, men likevel er jeg imponert over 1 1\2 poeng mot god mostand Tore. Lykke til videre!

Opprettet av Tore sø., juli 26, 2015 20:15:26

Hei Robin, tror nok at jeg sto dårlig etter andretrekket... 2...f5
Motstanderen var så god og tillot ikke at jeg fikk det tempotrekket jeg manglet. Jeg hadde oversett Dh5, og da jeg måtte spille 13...g6 raknet stillinga. Da hang den ikke sammen, og jeg lå hele tida et trekk etter. Han var veldig nøye, og tillot ikke at jeg kom inn i partiet igjen. Han minnet meg litt om din spillestil, Robin. smiley

Opprettet av Arild sø., juli 26, 2015 18:57:53

Tore var innom her nå og lurte om det var "flere" som lå an til å tape, så bekymringen din deles nok av ham selv, Robin. Men han sto nesten like dårlig i den første runden, og da tillot motstanderen ham å komme inn i igjen i partiet.

Opprettet av Robin sø., juli 26, 2015 18:44:02

Litt bekymret for Tore sin stilling akkurat nå.
Ikke sett på med computer , men e4 fra motstanderen må vel være det kritiske siden Tore ligger etter i utvikling.
Vi får håpe han har en slags kontrol , men jeg tviler :)