2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

10. RUNDE SØNDAG KL 10.00

RunderOpprettet av Arild lø., august 01, 2015 23:28:36

IM Axel Smith (2449) - GM Mihail Marin, Romania (2579)
Bo Garner Christensen, Danmark (2176) - Henrik Øie Løbersli (2034) 1-0
Vegard Simensen (1859) - Alexandre Neu, Sveits (1741) 1/2 - 1/2
Tore Kristiansen (1784) - David Perrett, Wales (1937) 1/2 - 1/2
Mads Pasztor, Danmark (-) - Roger Hojem (1738) 1/2 - 1/2
Åge Olsen (1735) - Shazil Khan Shehzad, Smeaheia (1479) 1-0
Peter Mozelius, Sverige (1825) - Mads Wollan Myhre (1686) 1/2 - 1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1658) - Håvard Iversen Bredeli, Narvik (1346) 1/2 - 1/2
Iver Halse (1560) - Leif Bjornes, Kristiansand (1847) 0-1

Axel kan spille med de laveste skuldrene på år og dag etter at det andre GM-nappet er sikret allerede etter ni runder, men avrundet "restegrillkvelden" lørdag tidlig for å preppe mot en ny GM.

Henrik møter en høyere ratet spiller som har gjort det dårlig i turneringen, og det kan slå begge veier i siste runde. Han kan tenke seg fortest mulig hjem, eller kjempe til the bitter end i håp om å rette opp noe av elendigheten. Tore, Mads og Iver har også fått høyere ratede motstandere, men som de alle tre skal være på talefot med. Petter greide remis mot Bjornes, og da kan Iver greie det også. Vegard skal normalt vinne mot sveitseren Iver tapte mot tidligere i turneringen.

Åge og Roger møter henholdsvis et norsk og et dansk barn. Dansken er 11 år, god for 1600 i dansk rating og har gått opp over 100 poeng så langt i turneringen. Shehzad er bare ni, men har allerede passert 1000 i norsk rating. De blir bare sterkere og sterkere, ungene. Petter møter mannen bak den sarkastiske og selvironiske Howies sjakkblogg, som ifølge ham selv ikke er oppdatert på et drøyt år fordi "æ har glemt han".

Dagens høylydte sjakkommentar:
"Whattafuck!?"
(Danske Jacob Heins reaksjon på Åges bondeoffer)

Dagens skriftlige sjakkkommentar:
"Teknikken svigtede på det skammeligste, og Kristian blev snydt så vandet drev".
Kommentator FM Per Andreassen om Kristian Stuvik Holms remis mot GM Kunin

Dagens fornærmelse:
Axel til fil faren til Milton Pantzar, som Vegard møtte i syvenderunden:
- Milton spiller nå mot en av mine tidligere elever.
Tenkepause.
- Men Milton spiller jo mot en gammel fyr?

Kl. 1026: I dag er det en del uvanlig ute og går, men neppe noe våre ikke vet hvordan de skal møte. Henrik har fått et nytt firspringerparti. Det er spilt Lb5 i tredjetrekket, som da gir en vanlig spansk stilling. Tore møter hollandsk (f5), og det har han preppet mot. Petter spiller på sin side Bird (f4), uten at jeg vet hvor mye erfaring han har med det.

Roger spiller "budapester", men det ser ikke som det vipper den danske 11-åringen av pinnen. Han har i hvert fall kommet greit ut. Mads var forberedt på London, men har istedet fått et ganske passivt Reti, der han har fått sentrum. Etter avbytter av to lette har svensken etter hvert spilt c4, og han har nå en ganske vanlig engelsk stilling, som jo er det Mads kan best. Svensken har dog løperparet i behold.

Iver møter fransk, og kanskje fordi alle kan se av partiene hans her at han foretrekker avbyttevarianten, har han nå valgt å spille 3. Sc3 i stedet. Motstanderen har slått e-bonden, og Iver har tatt tilbake med springeren. Deretter ser det ut som det er Bjornes som har gått i tenkeboksen.

Åge møter en slags Caro-Kann, og det ser brukbart ut.

Kl. 10.43: Mads har tatt remis på trekkgjentagelse. Han hadde en svak bonde i sentrum, og det var den høyere ratede svensken som angrep en forsvarsbrikke med samme trekk tre ganger. Han unnskyldte seg etterpå med at han ikke var feig, men sliten etter ti runder og dessuten måtte rekke et tog hjem til Stockholm.

Kl. 11.23: Petter svindlet seg til en nærmest stygg remis. Han fikk en dobbeltbonde i d-linja som var fortapt. Da tilbød han motstanderen å ta både g- og h-bonden med dronningen, som deretter sjakket kongen fram og tilbake. I denne stillingen tok sort i mot remistilbudet fordi han var fornøyd med det mot en 1600-spiller, men han kunne lett tatt d-bonden med en ny sjakk og deretter e-bonden etter et løperavbytte. Med fire bønder over ville det vært knusende vinst for sort.

Også Roger har tatt remis. Dansken var riktig god, og Roger er godt fornøyd med det halve poenget.

Åge har tatt mer terreng siden sist og står godt. Men best står nok Tore, som går fram med begge springerne på dronningfløya, der motstanderen knapt er utviklet. Iver vil jeg mene står helt jevnt.

Kl. 11.35: Henrik er i øyeblikket bonde under og har også en dobbeltbonde i g-linja. Han har heller ikke noe sentrum. Det ser tøft ut å komme tilbake i partiet.

Kl. 11.53: Vegard tok remis. Det ble stillingskrig, og Vegard fant ikke noe vinnende på tampen av en lang turnering. Tore har utnyttet svakhetene på sorts dronningfløy og er nå bonde over. Det er en fribonde i c-linja. Resten av partiet vil nok dreie seg om den. I Ivers parti er det veldig jevnt, men det er spill igjen i stillingen for begge, og spesielt den mye høyere ratede Bjornes vil nok prøve videre.

Kl. 12.10: Åge har vunnet. Motstanderen overså at Åge kunne spidde et tårn, slik at Åge vant kvalitet. Da Åge allerede lå bonde over, og hadde godt spill, ga Shehzad opp.

I Tores parti brygger det opp til tunge taktiske stillinger rundt fribonden. I Henriks parti er det motsatt. Dansken har en fribonde i e-linja, og Henrik har stablet opp tre offiserer foran den. Dansken kan virke litt avventende i hvordan han skal utnytte fordelen sin, noe Henrik har benyttet til å ta litt terreng med bøndene på dronningfløya.

Vår gode tyske venn Kenneth Nahnsen (1943 - etter denne turneringen) ser ikke muligheter til gjennombrudd i Axels parti og undrer seg på om de avtaler remis der også snart.

Kl. 12.30: Tore har organisert en forsvars-/ryddetropp for fribondens framrykning bestående av to løpere og dronning. Men stillingen er komplisert, med flere potensielle avdekkere på offiserer som er tildels mangelfullt forsvart eller kan bli overbelastet, så Tore må passe seg.

Det ser stygt ut for Iver. Han er bonde under, men Bjornes har to sammenhengende fribønder på kongefløya som jeg tror er nok til å vinne nå. De er i sluttspill med dronninger, to tårn og en løper. Iver er nok avhengig av en feil for å holde dette.

Kl. 13.25: Tore tok remis. Han bukket tårn i den kompliserte stillingen. En stund så det riktig stygt ut, men han fikk brukt fribonden sin til å presse fram en remis.

I Ivers parti er det fire mot fire bønder i tårnsluttspill, men to av Ivers bønder står i slag når Bjornes er i trekket. Han har begge tårnene på andreraden, så det skal fortsatt mye til for at Iver kan holde dette.

Henrik sto nylig to bønder under, men motstanderen gjorde et passivt dronningtrekk som ga Henrik mulighet til å sette opp en springergaffel på dronning og tårn. Dansken måtte slå springeren, og da Henrik tok tilbake med sjakk, kunne han ta tilbake den ene bonden i trekket etterpå. Dansken merbonde er en randbonde, hvilket gir Henrik et visst håp om remis. Det er dronninger og fire tårn igjen på brettet.

Ellers er det høy stemning ved KSK-bordet etter at Professor Morra kommer og forteller at han har vunnet - denne gang med en ellevill Caro Cann-variant. En begeistret Roger varsler nå "The Return of Doctor Morra" neste år. Altså; Dr. Morra er gjenoppstått. He is alive!

Kl. 13.42: Da tapte Iver, slik vi antok. I Henriks parti har dansken skaffet seg en fribonde, men Henrik kan også få en hvis ikke motstanderen bestemmer seg for å stanse den. Jeg må nå rekke et tidligere fly til Oslo, og interesserte må følge de siste trekkene l10 minutter forsinket på arrangørens hjemmeside.

Kl. 15.00: (Tore) Og Henrik måtte gi seg. Han hadde ikke flere sjakker igjen. Henrik forteller at han overså 46. Kg1 da han gjorde variantberegninga som førte fram til stillinga, og kongetrekket gjorde at motstanderen fikk flyttet fram bonden et hakk til. Da er det bare Axel som holder på, og det er det siste partiet i Konferencesalen som gjenstår. Det er flere tilskuere som sitter og følger med som vi kan se av bildet:


Kl. 15.30: Axel spiller fremdeles. Han forsøker å sjakke evig. Det har vel bare gått en 20 trekk siden siste bondetrekk. Kanskje han greier det?

Kl. 15.36: Axel tapte nå.

Da drar vi til stasjonen snart og toget til Kastrup. Vi venter bare til Axel kommer forbi, slik at vi får tatt farvel.
Axel hadde i formiddag planer om å være ferdig til klokka 15 for å rekke et tog fra Helsingborg oppover til Gøteborg.

Det er litt krise her nå. Vegard har nettopp oppdaget at flyet hans skal gå klokka 17. Og det rekker han ikke nå. Han burde ha vært med Arild og Mads da de dro.
Vi får se hva som skjer, men vi logger av her nå.

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av roger ma., august 03, 2015 10:37:22

Mine tanker går til Vegard som dessverre mistet flyet og dermed måtte overnatte i København og buss til Oslo Da det ikke var ledig fly før onsdag. Dette var en trist avslutning på en flott uke. Alle var trist på Vegards sine vegner og skal hilse så mye fra både foreldre og deltakere. Vi ønsker deg god tur og gleder oss til å se deg i klubben å gå gjennom dine partier. Vegard spilte en meget god turnering og spesielt første halvdel var det mesterklasse over Vegards spill. Ingen tvil om at Vegard har blitt en bedre og sterkere spiller det siste året.

Opprettet av Arild sø., august 02, 2015 12:56:33

Takk, Morten. Trodde det var spilt f5 i mot, men det var det ikke. Da blir det Bird, ja. Rettet nå. Det er ellers ikke tvil om at det ble spilt Caro. "Et slags" henspeilet seg mest på en type stilling jeg ikke kjente igjen.

Opprettet av Tore sø., august 02, 2015 12:21:36

Roger her. Du verden hvor god de er ungene. Sitter kids med mye høyere elo enn de beste i klubben og kan alle varianter og spiser godteri med de voksne og plukker fra de elo. Ikke rart at enkelte dansker "hater" norske lilleputter og juniorer. Møtte selv en liten kids på 11 år og det er da du skjønner at toget er godt for lenge siden. Uansett har det vært gøy og lærerikt og overraskende er jeg faktisk ikke sliten etter 8 dager med sjakk.

Opprettet av Morten sø., august 02, 2015 11:53:32

Kjekt å høre at dere har kost dere.

Bird`s åpning- 1.f4. Oppkalt etter Henry Bird.
Caro-Kann- 1.e4 c6 - Horatio Caro og Marcus Kann

Opprettet av Roger sø., august 02, 2015 08:11:34

Det er utrolig hvor fort ni dager her i Danmark har gått Vi har hatt et godt samhold i gruppen og har hatt det gøy.Kan absolutt anbefale alle å dra til Danmark og kombinere sjakk og ferie. Har truffet mange gamle sjakktrener fra 80 tallet og har blitt kjent med en professor. Satser på å avslutte turneringen med seier. Takk for et fantastisk reisefølge og lykke til alle sammen.

Opprettet av Liv-Anne sø., august 02, 2015 07:52:27

Jeg har også fulgt med på bloggen hele uka. Spennende og bra skrevet. Lykke til i dag alle sammen!🌻

Opprettet av Vibeke lø., august 01, 2015 23:40:24

Har fulgt bloggen tett hele uka, veldig bra og spennende lektyre. Selv for ei som ikke kan sjakk😉. Ønsker dere alle lykke til i siste parti👍