2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

8.RUNDE FREDAG KL 1300

RunderOpprettet av Arild fr., juli 31, 2015 00:52:35

IM Axel Smith (2449) - GM Jan H. Timman, Nederland (2566) 1/2 - 1/2
Henrik Øie Løbersli (2034) - Joseph McPhilips, England (2191) 1-0
Vegard Simensen (1859) - Tor Fredrik Kaasen, Tromsø (2026) 0-1
Tore Kristiansen (1784) - Peter Stuhr, Danmark (2026) 0-1
Jan Mose Nielsen, Danmark (2074) - Roger Hojem (1738) 1-0
Alexander K Ski, OSS (1445) - Åge Olsen (1735) 0-1
Jonas H. Rasmussen, Bergens (1852) - Mads Wollan Myhre (1686) 1-0
Petter Andreas Wadstensvik (1658) - Linnea Garberg Tryggestad, Nordstrand (1422) 1-0
Iver Halse (1560) - Tobias Lang Nilsen, Moss (1856) 1-0

Axel møter en sjakklegende. Timman er riktignok over toppen, men kan mer sjakk enn de aller fleste, så dette blir tøft. Henrik møter en kar fra Bolton som Axel slo i tredje runde. Relativt betraktet blir det nok ikke særlig enklere for Henrik, men han har fått hvit da. Vegard møter en jevngammel kompis av Mads, som har hatt en fantomutvikling det siste året. Det har gått litt mer opp og ned de siste månedene, og Tor Fredrik tapte for Henrik i NM. Det bør være en motstander som står godt til Vegard.

Roger satt med Chessbase et par timer i går kveld for å forberede seg mot en danske som er sterk, men som så langt har gjort en svak turnering. Iver får det også tøft mot Tobias fra Moss, som feide brettet med Petter i forrige runde. Mads møter sin første nordmann i turneringen, mens Petter møter Linnea, som er født så seint som i 2005, men som kan levere meget god sjakk på sitt beste. Åge møter tvillingen som Roger spilte remis mot i første runden. I alle de tre siste, "norske" partiene bør det være poengmuligheter for KSKerne.

Dagens klubbanekdote før åttenderunden:

Jeg sitter på en benk utafor spillerlokalet og venter på at guttene skal bli ferdig med parlyntunrneringen torsdag kveld. Klokka er over 23, og noen av de eldre danskene tar seg en bajer til lynsjakkpartiene. En av de mest tettbygde av dem kommer pesende og setter seg på samme benk etter runden, og følgende samtale utspiller seg, med et dansk glimt i øyet:
- Er du en forbannet nordmann?
- Unnskyld?
- En forbannet nordmann?
- En nordmann, ja.
- Men ikke forbannet?
- Nei, ikke forbannet.
Kunstpause.
- Jeg taper og taper mot de norske juniorer! Jeg HATER de norske juniorer!

Kl. 10.09: En gjennomgang av ratingklasselistene når tre runder gjenstår sier noe interessant om de innledende prestasjonene til våre. Tore er nå på andreplass i klasse 1701-1800, halvpoenget bak en dansk FM, men med den klart beste kvaliteten i klassen. Det betyr at Tore har hatt klart tøffest motstand, en motstand som de rundt ham på listen har sluppet så langt, og som det er et spørsmål om de mestrer like godt når den kommer, for det gjør den.

Et eksempel er Vegards klasse, 1801-1900. Etter tapet for Pantzar har Vegard falt ned til 7.plass, også han med klassens beste kvalitet. Men de to svenskene som har tatt ett poeng mer, møter begge 2200-spillere i denne runden, og mange på fire poeng får det også steintøft.

Iver har kommet stille og rolig bakfra og har med sine tre poeng niendeplassen i ratingklassen 1501-1700. Forskjellen her er at Iver har den tredje laveste kvaliteten av de 20 beste i klassen. Skal han holde seg høyt oppe på listen, betyr det at mye tøffere motstand gjenstår. Mads' kompis Bjørn Robertsen fra Moss leder klassen med ett Mibu-poeng mer enn Iver og møter den norske 2000-spilleren Vidar Taksrud denne runden. Etter to strake tap har Mads klassens nest høyeste kvalitet, etter svenske Sejfo Agovic på andreplass.

Det er derfor ikke for ingenting at erfarne turneringsspillere peker på de siste rundene som avgjørende. Å lede en ratingklasse før siste runde er alltid et tveegget sverd, særlig i en turnering der alle spiller i samme gruppe og man risikerer å få en mye sterkere motstander enn konkurrentene. Men det blir også en avveining av to ønsker - en god plassering eller muligheten for en sterkest mulig ratingprestasjon.

Kl. 1325: Henrik har slått en bonde i c-linja og slik påført seg selv en dobbeltbonde, men han vet helt sikkert hva han gjør. Vegard er kommet greit ut i engelsk, mens Tore møter en kar med nesten like flott bart som hans egen, som spiller sitt eget tretrekk-system med sort enten det ryker eller fyker. Ettersom det ikke er av den typen som lar seg knekke i løpet av noen timers forberedelser, spiller Tore for vinst, men vil ikke være så veldig misfornøyd med remis. Det hører med til styrkevurderingen at Stuhr tapte et sluttspill mot Tor Fredrik Kaasen, Vegards motstander, ifjor.

Mads spiller semislav mot bergenserens sedvanlige dronninggambit. Han har akkurat slått c-bonden, og Rasmussen måtte ut med dronningen for å ta tilbake. Roger har flesket til med Levitsky Attack (d4 d5 Sg5) mot en spiller med over 300 flere ratingpoeng. Det ser greit ut, så langt. Iver er møtt av fransk og spiller som vanlig avbyttevarianten.

På e-fløya har Åge startet svært aktivt. Partiet begynte med fransk, men det er Åge som har fått sin e-bonde fram. Etter å ha fianchettert og rokert kort kjører han på med to av kongebøndene og har virkelig gitt hvit noe å tenke på. Alexander har en offside springer på dronningfløya som kan byttes mot hvitfeltsløperen, men den er jo passe død i fransk, så det bryr ikke Åge seg noe om.

Petter tenker nå. Linnea har ikke bare rukket å få opp en trygg kongestilling, hun har også tatt mye av sentrum. Petter har ennå ikke rokert, og det kan se ut som hvitfordelen er utlignet.

KL. 13.54: Vi har glemt å nevne at Henriks parti kan følges på LIVE 4 på Politiken Cups hjemmeside. Overføringen er ca 10 minutter forsinket. I øyeblikket er Henrik fortsatt dobbeltbonden over, men motstanderen har kommet ned en åpen a-linje med tårnet. Henrik har fortsatt ikke fått rokert, og han har ikke akkurat stålkontroll på sentrum. Jeg vill nok heller hatt sort i denne stillingen.

Timman har ofret en kvalitet mot Axel, og påførte ham med det en rekke svake bønder. Den ene tok han med en gang, og den andre er nok også fortapt. Axel er til gjengjeld bedre utviklet og han har en tryggere kongestilling enn Timman (trekk 18).

Kl. 14.31: Det spilles friskt i E-fløyen. I Åges parti står bønder og offiserer nå i kø i g-linja for å invadere hvits stilling. Det begynner å bli så svett rundt ørene på Alexander at han vil bytte dronning.

Petter vant nettopp. Han ofret igjen en offiser for angrep, og denne gangen funket det. Han hadde et tårn i en åpen h-linje og avdekkersjakket kongen fram og tilbake med en springer. Linnea valgte feil løsning for å komme ut av knipa, og ga opp da dronningen røk.

Mads er i sluttspill. De har seks bønder hver, og det er dronning og springer (Mads) mot dronning og løper. De har hver sin potensielle fribonde, så dette kan gå alle veier.

Roger har fått opp en grei stilling. Motstanderen inviterte til et bondebytte i sentrum som ville gitt helt lik bondestruktur, men Roger gikk i stedet forbi. Vi velger å tolke det som et offensivt trekk.

Tor Fredrik har en løs dobbeltbonde i b-linja, men den er ikke så enkel å ta for Vegard. Foreløpig er stillingen posisjonell, og det er den også til de milde grader i Tores parti.

I Ivers parti har Tobias satt opp løperparet på e6 og d6, rettet inn mot Ivers kongestilling. Iver har bundet opp springeren hans på kongefløya mot dronningen med en løper, men jeg tror han skal passe seg litt nå.

Kl. 14.49: Roger har tapt. Han ble i overkant offensiv og mener selv at han tapte fordi han overspilte stillingen.

I Mads sitt parti er det byttet ned til en rent bondesluttspill med fem bønder hver. Nå får vi se hva Mads har lært og ennå ikke lært av sluttspillmentor Karl W. Mads sin merbonde står i h-linja. Petter mener det ser bra ut og mener den kan bli avgjørende ved riktig bruk av kongen, men det kan fort bli remis også.

Kl. 15.10: Mads tapte sluttspillet. Begge gikk inn til dronning, men etter at de ble byttet av, var det hvit som hadde vinst. Vi får gå gjennom partiet og se hvor forbedringspotensialet ligger, men når de 15 avgjørende trekkene går unna på 20 minutter, kan det uansett ligge noe der, selv om motstanderen spilte like fort. Sluttspill er ikke hurtigsjakk.

Kl. 1527: Det står en hvit og sort konge midt på brettet til Tore, hvilket er internasjonalt for remis. De bebartede herrene analyserer, men utfallet var ikke så rart så komplisert og posisjonelt partiet utviklet seg til å bli.

På E-fløyen er også Åge i ferd med å styre sitt parti inn til seier. Han har to bønder mer enn motstanderen og har tårn mot springer, så dette handler mest om teknikk.

Iver står nå helt greit mot Tobias. Den ene løperen hans er byttet av, og det er fortsatt mye spill i stillingen for begge.

Kl. 15.36: Jeg har ikke sett godt nok på plasseringen av kongene på brettet til Tore, for Tore tapte. Han fant aldri ut av Stuhrs Philidor-system og ble til slutt satt matt.

Kl. 15.50: Iver spiller kanskje litt avventende mot Tobias, og det er mossespilleren som har fått bøndene lengst framme. Iver må finne en plan for motspill hvis han skal holde dette.

Henrik er fortsatt dobbeltbonden over. Han har mange muligheter i stillingen, og
jeg mener han står best nå.

I Vegards parti er det helt likt materiell, men Tor Fredrik har tre bondeøyer mot Vegards to. Det kan bli viktig hvis det avvikles til sluttspill. Tor Fredrik truer løperen med dronningen nede på andreraden, men Vegard dekker enkelt med egen dronning. Det er litt hit og dit i partiet uten særlig resultat, så det kan godt være at de blir enige om remis.

Kl. 1605: Da tapte Vegard også. Hovedforklaringen hans er at han manglet motspill, rett og slett.

kl. 1628: Henrik vant. Etter en litt haltende start er han endelig i siget. I kampen om en bonde i e-linja ble engelskmannen litt for sein, og etterpå sto Henrik klart best, mente han. Axel prøvde å vinne mot GM Timman, men måtte nøye seg med remis. For å få GM-napp etter de ni første rundene må han nok ha en 2600-spiller i morgen, mens han nå ligger an til en rundt 2550. Det betyr at han må satse på å la de ni siste rundene telle, og da må han vinne de to siste partiene. Alternativt kan kan klare seg med halvannet hvis motstanderen i siste runden har høy nok rating. Tore har regnet ut at han må møte GM Fressinet eller GM Hammer for å greie seg med remis i sisterunden, men da er altså forutsetningen seier i nienderunden.

Kl. 1649: Iver spiller tåmodig langsjakk, og det betaler seg! Han er nå tre bønder over i tårnsluttspill og skal vinne dette hvis han spiller like sikkert som til nå i partiet. Det sikreste han gjøre er å få byttet av de to siste tårnene, så kan han spasere inn med bønder på begge fløyene. Tobias har ifølge faren gjort noen dårlig bondebytter som har gitt Iver denne fordelen.

KL. 1707: Da ble det seier til Iver, som da er vår nest beste spiller! Han bekrefter at Tobias gjorde noen dårlige valg i byttetaktiske situasjoner. Iver gikk inn til dronning, og Tobias ga opp.

Kl. 1
Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Ellinor Frisk to., august 06, 2015 23:05:01

Hvordan gikk det for "Master and Disaster" i parlyn? :) Tusen takk for kjempefin grillparty! Mvh Ellinor, Sverige