2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

6. RUNDE ONSDAG KL. 13.00

RunderOpprettet av Arild ti., juli 28, 2015 23:36:57

IM Axel Smith (2449) - IM Petter Haugli, Moss (2247) 1-0
Jan Schadd, Nederland (1852) - Henrik Øie Løbersli (2034) 1/2 - 1/2
Vegard Simensen (1859) - Jonas Bjerre, Danmark (2114) 1/2 - 1/2
Tore Kristiansen (1784) - Joerg Mehringer, Tyskland (1991) 1-0
William Hørup Philipsen, Danmark (1925) - Roger Hojem (1738) 1-0
Ove Matras, Danmark (1940) - Åge Olsen (1735) 1-0
Michael Tandrup, Danmark (1960) - Mads Wollan Myhre (1686) 1-0
Rasmus Haugland, Modum (1884) - Petter Andreas Wadstensvik (1658) 1-0
Iver Halse (1560) - Nora Trasti, Tromsø (-) 1-0

Det er en sak som er greit med sveitser i en så stor gruppe. Spiller du remis så får du en spiller med omlag samme rating i neste. Vinner du, blir det gjerne hakket tøffere i neste runde, og slik er det for alle våre. Axel skal helst slå Haugli om han vil ha en ny GM i neste runde. Vegard, som leder sin ratingggruppe, møter det danske vidunderbarnet Jonas Bjerre. Han er/blir 11 år i år, har passert 2100 i FIDE-rating og er ranket som den 33. beste under 12 år i verden. Men Vegard har nå vist at han har 2100-nivået inne i tre partier på rad, og kan like gjerne gjenta det i det fjerde.

Henrik møter nederlenderen som tok en latskapsremis mot Iver etter åtte trekk i dobbeltrunden på søndag, mens Åge skal møte dansken Mads slo i et dramatisk sluttspill i fjerderunden. Petter har vært litt uheldig og fått en ny god nordmann. Haugland er Modums nest sterkeste spiller (etter Øystein Brekke).

Utfordringer denne runden blir å ikke slippe seg ned etter en god runde, men holde koken. Roger og Åge fortsetter å sitte ved siden av hverandre med samme farge. Det er nok de som får det tøffest av våre denne runden, men b egge har gode poengsjanser slik vi vurderer det, da begge er i ferd med å spille seg opp.

Mads mistet ledelsen i sin ratingggruppe til Benjamin Fossan etter et seint parti tirsdag kveld, mens Tore ble skjøvet ned på tredjeplass av Gunnar Lund fra Tromsø. Begge våre ligger et halvt poeng bak lederne i sine grupper, men vi tror alle de tre over dem på listene må strekke våpen onsdag. Da gjelder det å benytte anledningen til å ta poeng!

Kl. 12.49: Vi innleder dagens bloggunderholdning med en klassiker for KSKs mer anekdotiske klubbhistorie: Computeranalysen viser at Rogers motstander lå under 7,5 da han klaget på at Roger sa sjakk. Fra fotballen er vi ellers godt kjent med spillere som skylder på dommeren når man har tapt, men å skylde på en Snickers når man taper på bord nummer 178, den var eh.. ny. Etter å ha viftet med en håndskrevet notat uten gehør hos en stoisk dansk dommer, vedgikk da også motstanderen at han hadde overreagert. De skværet opp ved analysebordet etterpå, der han uoppfordret ga både Roger og Mads undervisning i elementært sluttspill. Vi er enige om å la det hele gå inn i historien som "Snickers-partiet".

Kl. 13.10: Da er den største spenningen utløst. Dr. Morra tok ikke sjansen på å invitere til Morra mot Professor Morra. Han spiller skandinavisk, og Espen har den påfølgende grimasen fra professoren festet til film. Da tar vi oss en tur og ser på de andre.

Kl. 13.30: Bjerre spiller originalt mot Vegards engelsk. Han spilte først b6 og etter hvert h5, hvor han har parkert springeren bak på h6. Det ser ikke ut til at Vegard har falt for fristelsen til å grunne altfor mye over dette, for han er allerede greit utviklet.

Tore spiller dronninggambit, mens Åge møter den elskede og hatede kongegambiten. Han har ikke tatt på f4, i hvert fall ikke foreløpig, men spilt ut løperen. Mads og Petter er begge inne i tette og kompliserte dronningbondeåpninger som jeg må si jeg ikke drar kjensel på.

Henriks motstander spilte første Sf6 og deretter c4, men det har blitt alt annet enn engelsk. Det er vel en slags reti-åpning, der jeg personlig ville hatt de svarte brikkene slik stillingen er nå. Iver spiller Grand Prix-angrepet mot siciliansk.

Kl. 14.41: Tonen er god mellom professor og doktor Morra. Begge viste meg nettopp hver sin uåpnede Snickers, så gårsdagens historie later til å være kjent. Stillingen derimot er uklar, og Espen, som har fulgt trekk for trekk, ser ikke bort i fra at det ender i remis.

I Henriks parti ser det ut som et villdyr har vært på brettet. Slik jeg vurderer det er det knapt ordning på noe som helst hos hvit, hvis jeg da ikke overser en eller annen felle. Tore står også godt, mens Mads får en rad av bønder mot seg. Han står ganske trangt, alle fire springerne er byttet av, og motstanderen er i ferd med å lukke dronningfløyen. Hvit har et ganske klart bedre stilling.

Åge har også minst terreng. e- og f-bonden står fortsatt og skuler på hverandre. Jeg vil tro motstanderen har initiativet.

I Petters parti er det en tung, taktisk stilling med en haug offiserer i slag. Petter regner på hvor han skal slå først og sist. Mulighetene er så mange at det ikke er godt å si hvem som kommer ut med materiell fordel, om noen.

I Vegards parti har Bjerre har satt en sterk springer på d5. Hvis Vegard fjerner den med løperen, slår dansken bare tilbake med en ny springer. Det er mulig å få bort denne også, men da risikerer Vegard å svekke andre deler av forsvaret. Det er vel noe av det han regner på nå. Dansken har så langt gitt løper mot springer.

Kl. 1427: Iver har allerede vunnet! Iver utnyttet at sort hadde en etterhengende bonde i d-linja og dermed en hullete stilling. Iver fikk etter hvert satt opp en springergaffel som ga ham blankt tårn, og da ga hun opp. Dermed har Iver to poeng og bør være ute av e-fløya, han også.

Kl. 14.47: Petter er i sluttspill med dronning og ett tårn hver. Bondestrukturen er 3+3 mot 4+2, og det er kamp om Petters e-bonde. Petter har ikke fått tårnet i spill, og det må han ganske straks hvis ikke dette skal være tapt.

I Mads sitt parti begynner det å se stygt ut. Motstanderen kan komme ned med tårnet og muligens herje på dronningfløya, men hovedforskjellen mellom de to, i tillegg til motstanderens overlegne terreng, er at Mads sin løper ikke får utrettet noe som helst. Mads kan prøve å lukke det som ikke allerede er lukket til remis, men det skal holde hardt, tror jeg.

I Tores og Vegards parti er det fortsatt kamp om posisjonene. Vegard tok springeren, og Bjerre slo tilbake med løperen. Det kan gjøre tilværelsen litt triveligere for Vegard, men nå er også han uten løperparet.

Roger har et angrep på seg, og det vil også Åge få, hvis han ikke rydder opp i svakhetene sine i f-linja. Det ser det heldigvis ut til at det er tid til. I Rogers tilfelle kan det bli en del avbytter nå, uten at jeg er i stand til å vurdere hvem som vil stp best etterpå.

Henriks parti er fortsatt like rart. Hvit har ikke fått ut hvitfeltsløperen, og kongen står nærmest ubeskyttet i sentrum. Han har en løper og springer nær Henriks kongestilling, men de verken truer eller utretter noe som helst. Løperen står i slag. Dronningen står også temmelig offside - i a-linjen. Henrik kan når som helst åpne i sentrum og gå til frontalangrep, med dronning og tårn, hvis det da ikke er trusler jeg har oversett.

Kl 1527: Petter tapte tårnsluttspillet. Han bukket en bonde, og da Haugland lyktes med å sperre ned kongen med sitt tårn var partiet tapt.

Åge bukket nettopp kvalitet. Hvis jeg ikke så feil i farten mener jeg han kunne unngått det om han hadde tatt tilbake med en bonde i stedet for en løper, slik at en innesperret løper kunne unnslippe uten tap av materiell. Han er også bonde under og taper sluttspillet springer mot tårn hvis ikke dansken gjør flere feil.

Mellom professoren og doktoren står de siste offiserene klare for avbytte, og det har de gjort lenge nå. Velger de å bytte av, ligner resten remis. Remis er nok det beste Mads kan håpe på også. Han har avverget de verste truslene, men hvit står fortsatt best. I Tores parti er situasjonen uforandret.

Kl. 15.44: Denne runden ser ut til å bli et antiklimaks, ja. Mads bukket tårn og tapte. Åge har også tapt, men jeg så feil i forhold til den innestengte løperen. Den var forsvart av et tårn og ville unnsluppet uansett hvilke brikker Åge hadde tatt med.

I Vegards parti er det en sylskarp stilling. Vegard har i gang et angrep med tårn og dronning, men Bjerre kan kontre på ett trekk. Bjerres konge står nok også et godt hakk tryggere for øyeblikket, men tar jeg ikke feil leter Vegard etter et mattbilde nå.

I Rogers parti er alle offiserene byttet av, og de er i bondesluttspill med fem hver. Begge har også en dobbeltbonde. Vi får se hvem som er best i sluttspill, men det lukter fortsatt litt av remis.

Henriks motstander har fått skikk på stillingen sin. Da hadde han nok noe, ettersom Henrik har gitt ham muligheten. Men Henrik står nok fortsatt bedre.

Kl. 16.04: Det er høydramatisk i Vegards parti. Jonas truet nettopp med å ofre en kvalitet for et vinnende angrep. Vegard har valgt å gardere med sitt andre tårn, men har dårlig tid, selv til han å være. En løper på g2 er hovedårsaken til at han ikke får nytte av dronningen på h2. Han må få den med i spill på en måte som truer, og det spørs det om det er tid til, så skarp som denne stillingen er.

Kl. 1615: Vegard tok remis. Han tror muligens at han sto best, men hadde så lite tid igjen at han valgte remis. Og det er et meget godt resultat - mot hans fjerde spiller på 2100-nivå!

Roger tapte bondesluttspillet. Det analyseres nå, fortsatt i en meget god tone.

Axel er to bønder over, men motstanderen har en fribonde. Det skal vel gå likevel? Bredes parti virker ennå litt uklart. Vegard tar en titt på Tores parti nå.

Kl. 1633: Da er det bare Tore og Henrik igjen. Begge er i sluttspill - Tore med tårn og Henrik med springer. Tore er bonde over, mens Henrik er en dobbeltbonde under. Henrik har eneste fribonde. Vegard vurderer risikoen/muligheten for remis stor i begge partier. Han mener det må gjøres en feil før Tore har vinst, selv med en bonde mer. Begge har en drøy halvtime igjen på klokka.


Kl. 1643: Henrik tok remis. Dermed er det bare Tores parti igjen, og det må han fortelle om selv, da jeg må begynne å ordne med grillingen i kveld.

Oppsummert går det an å se dette positivt med med en vri: I dag hadde bare tre av våre lokale spillere hvit, og alle tok/ser ut til å ta poeng. Resten hadde sort og alle tapte, men unntak av Henrik som normalt skulle vinne.

I morgen har vi motsatt utgangspunkt - de fleste har hvit og kan vente seg samme eller lettere motstand enn i dag. Da kan det gå veien igjen.

Kl. 1742: Og der har Tore vunnet. Det ble et minoritetangrep der Tore vant bonde og motstanderen i tillegg fikk en hengende bonde. Det ble et rent tårnsluttspill som Tore vant til slutt. Da har han 3,5 poeng.