2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

2. RUNDE SØNDAG KL. 10.00

RunderOpprettet av Arild lø., juli 25, 2015 23:06:15

IM Axel Smith (2449) - Lars Astrøm, Sverige (2097) 1-0
Nick Biljsma, Nederland (2298) - Henrik Øie Løbersli (2034) 1-0
Vegard Simensen (1859) - Erik Løveid, SK 1911 (1559) 1-0
Tore Kristiansen (1784) - Yacine Boukhris Ferré, Frankrike (2163) 1/2 - 1/2
Knut Jarle Hjørnevik, Sandnes (1958) - Roger Hojem (1738) 1-0
Lars Garne Rasmussen, Danmark (1878) - Åge Olsen (1735) 1-0
Julius Mølvig, Danmark (1914) - Mads Wollan Myhre (1686) 0-1
Güney Ozcan, Danmark (1705) - Petter Andreas Wadstensvik (1658) 1/2 - 1/2
Iver Halse (1560) - Jan Schadd, Nederland (1852) 1/2 - 1/2

Tja, hva skal vi si til dette da. Axel og Vegard skal normalt vinne. Alle de andre møter høyere ratede motstandere. Med unntak av Tore, som spiller på samme sal som FM Brede Kvisvik denne runden, er imidlertid ikke forskjellen større enn at (et halvt) poeng bør være innen realistisk rekkevidde. Vi har litt ekstra tro på Petter og Åge denne runden, da begge holder høyere nivå enn de fikk vist lørdag. Petter har ellers møtt Hjørnevik før og skal gi Roger noen tips. Nå som Dr. Morra er død og begravet kan alt skje i fortsettelsen.

Både Axel (Live 1) og Henrik (Live 4) kan følges på elektroniske brett. Lørdag var overføringen fra mange av brettene såpass forsinket i tid at man kan være bedre oppdatert på å følge bloggen. Vi finrapporterer ikke stillinger i partier som kan følges på nett, men skal prøve å være mer oppdatert om noe er i ferd med å skje.

Tredjerunden starter kl 17.00.

Kl. 1026: Da kan vi allerede innkassere det første halvpoenget! Iver spilte den ofte remisaktige avbyttevarianten, slik han pleier, da nederlenderen åpnet med fransk forsvar. Da også en løper ble byttet av, tilbød sort remis allerede etter åtte trekk. På en dag med dobbeltrunde, og mot en klart høyere ratet motstander, er det helt greit å ta i mot.

Tore møter også fransk og har preppet på Tarrasch. Det ser det ut som han har fått, i hvert fall mer eller mindre. I en variant er det evig sjakk i trekk 17, men så langt er de foreløpig ikke kommet.

Mads spiller semislavisk mot d4. Hvits dronning er kommet ut på c3, som er en vanlig variant i denne åpningen.

Roger spiller grünfeldindisk og ser ut til å ha kommet greit ut. Vegard spiller engelsk, mens Petters motstander ikke var møtt enda da 10 minutter var gått på klokka hans. Siste oppdatering er at han har brukt en halvtime på seks trekk mot Kalasjnikov.

Åge møter noe man kan kalle trespringer-åpning, der hvit spiller sc3 i tredjetrekket.
Henrik spiller spansk, mens Axel spiller noe som ser ut som en variant av Grand Prix-angrepet. De som kan dette bedre oss, får se selv på brettet.

Kl. 1053: Mads er allerede i ferd med å tape, dessverre, Han er bonde under og ligger nå an til å miste en til. Han er åpenbart ikke våken ennå, for dette kunne han unngått, tror jeg.

Tore står klart best. Han har trukket det meste av sorts offiserer til dronningfløya med en bondeframrykking, og nå drøyer sort med å rokere kort av respekt for Tores løperpar og dronning, som alle er rettet inn mot en slik kongestilling. De er kommet til trekk 15.

I Åges og Vegards parti er det stillingskrig, og Petters motstander har fått opp dampen. Petter har bare brukt ett minutt på en for ham kjent åpning. Roger står noe dårligere nå. Hvit peiser på med dronningbøndene, og har klart mest terreng. Roger må unngå å bare sitte og ta i mot og reparere stadige huller i stillingen.

Kl. 11.19: Mads gjør et desperat motangrep nå. Da hvit tok den siste bonden hans med dronningen, truet han samtidig tårnet i hjørnet på a8. Mads har latt ham ta det for istedet å mobilisere et kongeangrep. Alternativet hans var å sette sin dronning i mellom, og da ville det i beste fall blitt seigpining fram mot nederlaget.

Kl. 11.50: Mads vant! Ved hjelp av løperen og dronningen fikk han sjakket hvits konge helt ut på sjetteraden. Underveis droppet han å ta igjen et tårn. Til slutt triangulerte han en matt med tre offiserer på d6. Han mener han sto "dritbra" hele veien. Dommen over farens sjakkunnskaper (jfr bloggen ovenfor) er at jeg må ha røyka noe ulovlig! Så ille er det nok ikke. Forklaringen er at jeg hadde oversett at dansken tidligere hadde ofret en springer for de to bøndene og etter hvert tårnet. Dagens parti feires nu (av far) med dagens øl - til 22 kroner.

I Henriks parti er det dronningsluttspill med syv bønder hver. Dette blir sjakk i sin mest rendyrkede form. Enten gjør noen feil, eller så blir det remis.

Roger og Åge er begge under press, og Tore kan miste en bonde i sentrum etter at sort har byttet av en forsvarsbrikke. Muligens finnes det en løsning, men jeg fant den ikke det lille minuttet jeg studerte stillingen.

Kl. 12.14: Kan dette bli en gullrunde for KSK? Petter har satt opp dronning og tårn i g-linja. Motstanderen, som har 14 minutter på de ti siste trekkene, forsvarte bonden på g2 med å flytte opp tårnet, men Petter kan da komme seg ned på førsteraden med dronningen. I tillegg til tårnet har han en svartfeltsløper han kan sette inn i angrepet.

Henrik er nå bonde over og står best i dronningsluttspillet, og Tore fant en løsning på bondeproblemet. Han har i likhet med Åge måttet gi fra seg løperparet, men foreløpig er stillingen såpass lukket at det ikke spiller noen stor rolle. Åge sperret nettopp en viktig diagonal med d-bonden.

Roger er under angrep. Motstanderen bytter bort offiserer rundt Rogers konge, men får da desto færre å angripe med selv. Men det begynner kanskje å bli litt farlig åpent når Roger må slå tilbake med dronningen og også eksponere den for angrep.

Kl. 12.25: Petter valgte å ta evig sjakk og remis. Han gikk ned på førsteraden, slik vi forutså, men så ikke noen mulighet til å vinne derifra. Hvit hadde et felt der kongen sto helt trygt, og muligheten for kontring var også til stede. Dermed kan vi konstatere at KSK fortsatt har til gode å tape i denne runden.

Kl. 12.33: Jeg har misforstått Iver, som var innom og så på Henriks parti. Han er bonde under, og motstanderen står best. Henrik kan plukke bønder på dronningfløya, men da ryker den siste bonden på kongefløya. Spørsmålet er hvem som da får frem sine fribønder først. Foreløpig holder vi en knapp på hvit.

Kl. 12.49: Tore er bonde under. Han har også en mer sårbar bondestruktur enn motstanderen, men har fortsatt aktive offiserer. Roger har avverget angrepet. Det er byttet dronning, og han står relativt greit, med unntak av en offside hvitfeltsløper som han må få i spill. Åge har nylig byttet av begge tårnene. Etterpå flyttet motstanderen hvitfeltsløperen sin ut av den lukkede diagonalen. Han har nå to åpne løperdiagnaler ned mot kongestillingen og kan fort få med dronningen og en springer i et angrep. Åge har gardert greit med dronningen, og har også to springere på åttenderaden, men det kan bli en forsvarskamp i noen trekk fra nå av.

Kl. 13.02: Vegard har vinstmulighet nå. Han er bonde over i tårnsluttspill, med en fribonde i d-linja som fort kan avgjøre partiet. Vegard har seks minutter på fire trekk, hvilket for ham må regnes som et hav av tid.

Kl. 13.12: Åges motstander spiller litt omstendelig. Det kom ikke noe angrep. I stedet har Åge fått posisjonert seg, og han står ifølge Mads hakket bedre nå. Tores motstander tilbyr ikke uventet å bytte dronning. Han har en fribonde i a-linja som Tore foreløpig har grei kontroll på, men som kan holde en løper opptatt. Samtidig står Tores konge ganske åpent til for sjakker. Roger er bonde under, men den kan han få igjen, med sjakk til og med. Han har dog en svak dobbeltbonde, og løperen står fortsatt offside.

Kl. 13.35: Det er bondekappløp i Henriks parti. Petter og Mads har analysert stillingen til at de går inn omtrent samtidig, men motstanderen har en fordel av at han kan vinne avgjørende tempo med sjakker. Vi tipper derfor at Henrik regner på om han selv kan sjakke seg til en remis.

Axel er bonde over, men det spørs om han får beholde den. Det meste av det partiet ser nå ut til å dreie seg om Axels c- og d-bonde.

Kl. 13.58: Vegard vant. Han hadde to fribønder mot null i tårnsluttspill og brukte tårnet til å sperre ned kongen på sisteraden. Resten var teknikk.

Noe har gått galt i Åges parti. Han er løper og bonde under, og motstanderen lot seg ikke lure til å forsvare seg mot Åges fribonde, men har gått til angrep. Med dronning og løper har han materiell til å sette matt, men jeg ser den ikke, i hvert fall ikke ennå.

Roger er også bonde under i tårnsluttspill. Får han kontroll på den ene fribonden er det muligens mulig å holde remis.

Tore er også bonde under, men Petter mener det kan bli vanskelig å holde remis fordi løperne deres går på ulik farge. Vi får se.

I Henriks parti tenkes det så det knaker.

Kl. 14.18: Axel vant, og Tore greide remis! Dermed har han halvannet poeng mot en gjennomsnittsmostand på 2180! Etter at springerne var byttet av var det død remis.

Både Roger og Åge har tapt. Åge var sjanseløs med løper under, og Roger greide ikke stanse fribonden.

Henrik tror vi kan få remis med evig sjakk. Motstanderen kan sjakke kongen opp og ned, men det ser også ut til å være det eneste han har tid til for å unngå remis. Og da er det i hvert fall remis.

Kl. 14.47: Henriks motstander har manøvrert dronningen i h-linja, og slik elminert Henriks evige sjakk. Men da kan Henrik i stedet bytte dronning og så komme inn først med sin fribonde. Henrik spiller på tilleggssekundene. KSK-leiren er delt mellom de som mener Henrik ikke kan holde dette og de som mener at det er nødt til å bli remis.

Kl. 14.56: Henrik tapte, dessverre. De havnet i en situasjon med fire dronninger på brettet, men der Henrik via en sjakk ble nødt til å avgi sin ene. Derifra var det enkelt for nederlenderen å avgjøre partiet. Henrik mener selv at han hadde remis på et tidspunkt.

Da drar vi og får oss en matbit før neste runde.