2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

1. RUNDE LØRDAG kl. 14.00

RunderOpprettet av Arild lø., juli 25, 2015 12:20:53
Roger Sætre, Bergens (1900) - IM Axel Smith (2449) 0-1
Henrik Øie Løbersli (2034) - Leif Reinert Fjallheim, Færøyene (1530) 1-0
FM Høgni Egilstoft Nielsen, Færøyene (2338) Vegard Simensen (1859) 1-0
Klaus Rossen, Danmark (2193) - Tore Kristiansen (1784) 0-1
Roger Hojem (1738) - CM Henrik Mølvig, Danmark (2157) 0-1
Åge Olsen (1735) - Peter Klings, Tyskland (2154) 0-1
Mads Wollan Myhre (1686) - Jacob Abildlund Brorsen, Danmark (2110) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1658) - Nathan De Strycker, Belgia (2097) 0-1
Håkan Winfridsson., Sverige (2038) - Iver Halse (1560) 1-0


Førsterunden er seedet etter Fide-rating. Vi har bare Axel og Henrik over seedingstreken, som i denne turneringen går ved 1960, og begge bør vinne greit. Axel og trolig også Vegard sitter på elektroniske brett, vi kommer tilbake med nettadressse.

I de andre av våre partier vil selv et halvpoeng være en såpass stor sensasjon at Roger har kjøpt inn en flaske sprudlevann for eventualiteten. Det skal mye til før den sprettes, men man skal alltid huske at sjakk spilles av mennesker. I fjor fikk Mads remis mot en rutinert svensk 2000-spiller i førsterunden. Svensken svei av halve offiserskorpset sitt på kongestillingen hans uten å komme noen vei - og tok evig sjakk for å redde stumpene. Så det er mulig.

I fjor gikk en del kaffedrikkende klubbspillere varme i 28-29 grader uten AC. I slik hete skal man ikke drikke kaffe, da det er vanndrivende og lett forverrer væskebalansen i stedet for å rette den opp. Mads drakk isvann og vant mot en finne som kollapset da han skulle ta vinst og en svenske som satte en springer rett i slag. I sisterunden fikk han tidenes svindelremis mot en danske som ifølge computeren sto + 22!

Slikt inntreffer nok ikke i år. I dag regner det i Helsingør, og kvikksølvet skal vise max 20 grader.


Noe skjærer seg hver gang det legges inn en link her, så de som vil se Axels og Vegards partier live, finner disse på bræt 12-35 og 36-53 oppe til høyre på arrangørens hjemmeside. Det blir ikke blogget mye fra disse partiene, ettersom leserne kan følge dem selv, trekk for trekk.

Kl. 14.28: Det ser ikke så aller verst ut. Tore spiller sicilianer, og hvit har sentrum så det holder, uten at det trenger å bli slik partiet ut. Roger møter som ventet C6 på sin "jeg og Fischer-åpning" (e4) og spiller selvsagt morragambit. Vi fant ett morraparti på motstanderen i Chessbase, og der tok han ikke på c3, men det gjør han nå. Vel, Roger har spilt dette før. Han kaller seg ikke Dr. Morra for ingenting.

Petter har åpnet med d4 og møter noe som for meg ser ut som kongeindisk. Det har han lært å spille (mot) av Anders, så det er ikke ukjent. Mads spiller engelsk og er møtt med c5. Det er han også vel vant med. Åge har åpnet litt defensivt mot c6. Han har fianchettert på kongefløya, og motstanderen har inntil videre sikret seg sentrum.

Henrik er bonde under, men den velger jeg å tro at han har gitt bort for bedre spill. De første trekkene er spansk, men hva det kalles nå, skal jeg ikke si.

Iver har meget god utvikling med sort, men motstanderen har satt en veldig sterk springer på d5 som Iver nå funderer på hvordan han skal eliminere uten å måtte gå rett i forsvar.

Kl. 14.55: Det svinger mest av Henriks parti. Han knep en løper, men motstanderen svarte med å ta en kvalitet. Gitt at Henriks løperpar kan regnes som en bonde ekstra, står det materielt jevnt, men jeg vil tro Henrik står best.

Petter har brukt lite tid og allerede gått til h4 med bonden. Motstanderen har plassert dronningen slik at den hindrer kort rokade, og samtidig kan gå raskt til åtak om Petter rokerer langt. Det er en litt småkritisk stilling som krever riktig fortsettelse av Petter. Heldigvis ser det ut som han bruker god tid nå.

Mads har brukt bare ett minutt av sin opprinnelige tid på 10 trekk. Det betyr nok at det er vante vendinger fra motstanderen. Forhåpentligvis har han ikke oversett noe.

Tore har utlignet litt i sentrum, og Roger står fint med to skarpe løpere i en åpen stilling. For meg ser det ut som han har grei kompensasjon for bonden. I Åges parti er det mye posisjonering nå. I Ivers parti er det motstanderen som tenker på hvordan han skal utnytte sin posisjonelle fordel.

Kl. 15.28: Det ser ikke bra ut for Petter. Det ser ut som han har gitt bort b-bonden for å få rokert kort. I et forsøk på å utfordre sorts dronning på b2 har han satt seg i en knipe der han nå kan miste en offiser. Jeg ser ikke hvordan det kan løses, men det har jo hendt før at Petter kan komme tilbake fra slike stillinger.

Mads motstander tilbød dronnngbytte, og forhåpentligvis var Mads nødt, for de er i hvert fall av brettet. De har løper, springer, tårn og syv bønder hver, så dette går nok til sluttspill.

Tore har tilbudt dronningbytte i fem trekk nå, men de står der fremdeles i g-raden og skuler på hverandre. Roger har slått en av en springer med løper. Jeg ser ikke motivet med å gi fra seg løperparet, men motstanderen sukket litt da han slo tilbake.

I de andre partiene har det ikke skjedd så mye. Vegard har gitt fra seg bonde i åpningen som vi foreløpig ikke kan se hvordan han skal få tilbake, men det er bare spilt seks trekk ennå.

Kl. 15.53: Petter ga opp i trekket før han måtte gi offiser. Han prøvde seg på et Barry Attack, men kom aldri så langt at det utgjorde en trussel. På dette nivået er det fornuftig å gi seg i en slik stilling. Bedre å spare kreftene til en runde der det er mulig å ta poeng. Allerede søndag er det dobbeltrunde.

Kl. 16.10: Da har Roger også tapt. Dr. Morras hovedforklaring er at motstanderen kunne Morra-gambiten utenat. Til slutt fikk sort inn en uimotståelig kombinasjon.

Åge strever også. Han er et tårn under og to bønder over, og må forsvare seg. Det er vel bare et tidsspørsmål før også han må gi opp.

I Henriks parti har motstanderen syv av åtte bønder på sjetteraden. Det ser tilsynelatende solid ut, men jeg personlig ville ikke vært bekvem med en så luftig kongestilling med Henriks løperpar og dronning på brettet. Iver, som sitter på samme rom, har fått ryddet unna hvits tunge springer, men hvit står nok fortsatt et godt hakk bedre.

I Tores parti er dronningene endelig av brettet. Motstanderen har rokert, men det kan ikke Tore da han har en hengende bonde som bare er forsvart av kongen. Det lar seg løse, men motstanderen vinner tid til å styrke sin stilling ytterligere.

Det er likefargede løpere i Mads sitt parti, der sort nå har et lite initiativ. Dette kan gå alle veier i sluttspillet. Mads har veldig god tid, med over en time igjen på klokka.

Kl. 16.39: Da har også Mads tapt. Han mistet en springer i sluttspillet, og da er det håpløst. De analyserer nå, så nærmere forklaring er ikke mottatt.

Henrik vinner greit nå. Han har tre lette mot tårn, og kongestillingen til sort står åpen på vid vegg.

Jeg har blingsa litt på stillinga til Tore. Bonden var forsvart, men han står ikke akkurat offensivt.

Iver er under kraftig angrep. Motstanderen har to tårn i h-linja og en løper på h6. Dronningen og hvitfeltsløperen står også klar til å rykke inn. Det spørs om det er mulig å forsvare seg ut av dette, tross materiell balanse.

Kl. 16.48: Da var det slutt for Iver også. Hvit kom dundrende med tårnene i h-linja, og det var ikke mulig å stå i mot. Mads og motstanderen har analysert seg fram til et tårntrekk som det avgjørende tapertrekket. Men da var Mads bonde under, og måtte virkelig strevd for remis.

Kl. 16.56: Da har Axel vunnet. De spilte tre trekk lenger enn det som framgår av live-partiet, før bergens-spilleren ga opp.

Kl. 17.17: Da har Henrik vunnet og Åge tapt. Åge sier han spilte ut sin motstander i åpninga og sto kjempegodt, men overså en sjakk som gjorde at han bukket blankt tårn. Han spilte kun videre for å få litt trening.

Vegard har satt en springer inn i stillinga til Høgni, som er i omtrent like stor tidsnød som han selv. Vegard er fortsatt bonde under, men har løperparet.

Tore står litt bedre nå. Motstanderen har begge springerne plassert på randen. Kanskje er det mulig å få til litt motspill.

Kl. 17.30: Med alle forbehold synes jeg nå Tore står best. Han er bonde over, riktignok en dobbeltbonde, men den fremste av dem er nyttig plassert og forsvart. Han har også fått mer aktive brikker, og kan etter avbytter i hvert fall ha en fair mulighet til remis. Det er igjen to tårn, to springere, hvitfeltsløpere og 4-5 bønder på brettet. De fire springerne gjør det krevende å regne på alle farene og mulighetene.

Vegard har rundt 10 trekk igjen til grensen og må i likhet med Høgni spille på de 30 sekundene han får pr. nytt trekk. Materielt er situasjonen den samme. Muligens er det elektroniske brettet noe på etterskudd. Skjer det noe dramatisk, får dere nok tidligere beskjed her.

Kl. 17.44: Jadddda, det ser ut som Roger må sprette sjampisen likevel! Tore vant akkurat kvalitet og har 2200-spilleren på gaffelen. Hvit har ikke noe motangrep i praksis, Tore har begge tårnene i angrepsposisjon og også en farlig fribonde. Han rakk tidsnøden fint og skal vinne dette nå.

Vegard gjorde som vanlig sitt 40. trekk med to sekunder igjen på klokka. Materielt er det ingen endringer, men hvit har mye mer terreng og Vegard står trangt. Men det skal ikke mer enn en liten feil til før bildet endrer seg.

Kl. 1802: Vegard har fått et kraftig angrep mot seg og strever også med å få frigjort en innestengt løper. Dette ser ikke bra ut.

Det gjør det fortsatt i Tores parti. Hvit har fått aktivisert løperen sin og kan lage litt krøll i kombinasjon med tårnet og sin fribonde, men jeg tviler på at han rekker å komme tilbake på offensiven. Til det ser det ut som Tore har for mye å presse ham med.

Kl. 1808: Da har Vegard tapt.

Kl. 1837: Som alle gode spillere må dansken slås minst tre ganger. Han har fått sperret borte Tores springer med en sentralt plassert løper. Tore kan true bort løperen, evt bytte av springeren, men det spørs om det er tid til det hvis hvit får tårn, springer og løper til å samarbeide. Tore har sine tårn på andre og tredje raden og en fribonde på tredjeraden. Hvits fribonde er nå borte, det er Tores fire mot hvits ene. Materielt er det altså opplagt vinst for sort, men det er aldri så opplagt som det ser ut så lenge det er offiserer nok på brettet til å matte begge veier.

Kl. 19.18: Yes, da vant Tore etter over fem timers spill. Dansken sjakket Tores kongen oppover på brettet med tre offiserer i en liten time, men til slutt kom Tore seg unna sjakkene samtidig som han fikk springeren i spill. Da han fikk byttet av hvits løper og ofret det ene tårnet på hvits springer, sto hvit igjen med tårn mot tårn og to fribønder. Da fikk han nok og kom endelig fram med lanken. Og Roger, tidligere kjent som Dr. Morra, må fram med sprudlevannet.