2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

9. RUNDE LØRDAG KL. 1300

RunderOpprettet av Arild fr., juli 31, 2015 21:53:24

GM Ilia Smirin, Israel (2663) - IM Axel Smith (2449) 0-1 og GM-NAPP!
Lars Hinrichs, Tyskland (2205) - Henrik Øie Løbersli (2034) 1/2 - 1/2
Gunnar Lund, Tromsø (1765) - Vegard Simensen (1859) 1/2 - 1/2
Jens Mott, Danmark (1953) - Tore Kristiansen (1784) 1/2 - 1/2
Roger Hojem (1738) - Leif Reinert Fjallheim, Færøyene (1530) 1-0
Jesper Kristiansen, Danmark (2051) - Åge Olsen (1735) 1-0
Mads Wollan Myhre (1686) - Pia Fransson, Sverige (1511) 1-0
Jonas Wiberg, Sverige (1801) - Petter Andreas Wadstensvik (1658) 1-0
Ib Skovgaard, Danmark (2031) - Iver Halse (1560) 1-0

Axel fikk en så høyt ratet motstander som han ønsket seg og kan nå i teorien sikre sitt andre GM-napp med seier i niende runde. Smirin ledet en stund turneringen, før han ble satt til veggs av GM Hammer. Han blir definitivt ingen walk in the park. Blir det remis kan Axel få en sjanse til i siste runde, men det avhenger av snittmotstanden i de ni siste partiene.

Henrik, Åge og Iver har på papiret alt å vinne og ingenting å tape denne runden. Mads og Roger har fått motstandere som har tatt poeng mot spillere som er høyere ratet enn dem, men de skal begge normalt vinne. Vegard møter en annen jevnaldrende kompis av Mads. Gunnar har ifølge chess-results.com en ratingpluss på 85 etter åtte runder. En så underratet spiller må ikke undervurderes. Ellers har Tore og Petter fått motstandere de absolutt skal være på talefot med.

Etterrakst fra fredagens runde: Det gikk litt i surr, også for bloggeren, etter en lang torsdag med sjakk til midnatt. Det sies at det første som ødelegges hos pressefolk er moralen. Det er ikke sant. Det er håndskriften. Jeg har tolket en c på Åges noteringsskjerma som en e, slik at caro-cann er beskrevet som fransk. Og npr man får se brettet et stykke ut i åpningen, er det ikke alltid så lett å rekonstruere hva som har skjedd. Ellers var det et imponerende parti av Åge. Han stilte seg opp raskt og fikst i forsvar slik at han kunne gå på med kongebøndene og hadde ifølge computeren utligning allerede etter trekk 10.

Men kanskje enda mer imponerende var Ivers parti. Han hadde et par flotte parti i NM for ett eller to år siden, men dette holdt et sjakklig mye høyere nivå. Ifølge computeren gjorde han i motsetning til motstanderen ikke et eneste svakt trekk! Partiet ble langt på vei avgjort i trekk 32, da Tobias overså en avdekker på eget tårn og mistet bonde. Han prøvde å komme tilbake med å ofre tårn for springer for å få inn en fribonde, men Iver fant trekkene som gjorde det til en ny tabbe. Da var partiet i praksis ferdig.

Henrik sto i pluss hele veien, etter at engelskmannen litt umotivert (?) ga bort en bonde i åpningen. På slutten ble han nærmest ydmyket med et tårnoffer. Hadde han tatt i mot, ville Henrik hatt tre diagonaler inn mot kongen med løperpar og dronning, og det ville bare vært et spørsmål om tid før matten satt. Joe ga da klokelig nok opp.

Petter levde opp til tilnavnet Lucky Luke. Han spilte opp to springere uten å forvisse seg om at begge hadde fluktfelter hvis motstanderen angrep dem med bøndene. Eneste løsning var å selge den ene dyrest mulig, så han tok bonden på h7. Her fikk man demonstrert den psykologiske effekten av skamløst offensiv sjakk, ved at motstanderen deretter gjorde to feil i rask rekkefølge og tapte. Det ble vinst, men som strategisk sjakk betraktet lever dette opp til min salige bestemors ordtak "det hende ei blind høn finn et konn og".

I Rogers parti har jeg surret både med fargene og åpningen. Roger spilte Sf6 slik at det ble Trompowsky, ikke Levitsky. Roger forsvarte seg greit lenge, men hadde et par uheldige trekk som slapp Nielsen inn i stillingen med knusende tall på computeren.

Mads sitt parti var kliss remis etter at de siste offiserene var byttet av. Et feil bondetrekk var nok til å tape partiet. Motstanderen fikk dronning i trekket før Mads og kunne diktere fortsettelsen. Partiet totalt brukt 20 minutter på de 20 siste heltrekkene. Trekker man fra tid til å skrive, er man er nede i ca. 20-25 sekunders tenketid pr. spiller. Det er ikke sikkert det er derfor det gikk galt, men det er helt sikkert at det kommer til å gå galt igjen hvis Mads fortsetter slik.

Kl. 13.34: Iver har allerede tapt, uten helt å skjønne hva som traff ham. Han spilte sin vante tro Caro-Cann, og plutselig gjorde motstanderen ett offer som enten ville sette Iver matt eller tårn under. Dermed var det bare å gi opp - etter 17 trekk. De er rutinerte, mange av disse danskene - og det er vel en felle han er lokket i.

I Axels GM-parti er det russisk åpning, men det er gjerne trekkene etter det som vil prege brettet. Henrik (LIVE 3) er også kommet greit ut i firspringer. Vegard spiller siciliansk med svart og er møtt av Grand Prix-angrepet. Petter møter en London-spiller, og han vet å ta vare på svartfeltsløperen sin. Tore sitter så trangt til (ikke på brettet, men fysisk) at jeg ikke får sett trekkene, men i likhet med Vegard har han latt hvit ta sentrum. Tore var noe dårligere utviklet da jeg var innom, men det kan vel være åpningen han har preppet, som bør ha andre fordeler.

Åge spiller kongeindisk og står greit. Det gjør også Roger som ser ut til å ha åpnet italiensk. Mads sin motstander har latt ham komme langt fram på dronningfløya, og han har nå en løper helt oppe på sjetteraden, praktisk talt inne i svenskens stilling.

Kl. 14.12: Mads har allerede vunnet. Som i andrerunden ofret han tårn og raserte med det det meste av sorts stilling. Han sto i fare for å gå inn med tre bønder på dronningfløya, og motstanderen ga opp da hun i befippelsen satte en springer rett i slag.

Ellers er det små endringer. Henrik har det jeg vil kalle et forsøksvis angrep mot seg, han har svart med å angripe en uforsvart løper med dronningen og deretter tatt seg en tur, så veldig er bekymret er han nok ikke. Tore hadde preppet kan-varianten i siciliansk, men det ble det ikke. Rogers motstander har murt opp en imponerende festning, voktet av to springere, så her skal Roger få brukt all sin kløkt hvis han vil ha mer enn et halvt poeng.

Kl. 14.50: På de fremste brettene har isrealeren ofret en springer mot Axel, som har rykket tilbake i forsvar med dronningen mot det påfølgende angrepet. Smirin kan muligens sette opp noen kombinasjoner med sin framskutte bonde og sortfeltsløper. Han har bare en bonde for springeren.

Kristian Stuvik Holm, som også kan ta GM-napp, viste offensive hensikter da han satte tårnet sitt på c3 i trekk 9. Han har nå satt opp en (uekte) Alejekin-kanon i linja, uten at jeg foreløpig ser planen.

Henrik ser ut til å ha avverget angrepet. Han har imidlertid en del svake bønder på fire bondeøyer, så det er ikke godt å si hvordan det går i et sluttspill. Det er fire tårn og likefargede løpere igjen på brettet.

Kl. 1516: Henrik holdt 2200-spilleren til remis. Det er en tydelig oppoverkurve i Henriks spill, og det skal bli spennende å se hvor høyt opp dette ender. I dette partiet endte han opp med dårligere bondestruktur, men han mente likevel at sluttspillet kunne holdes til remis, og tyskeren var enig.

Petter bruker nå tid på trekkene, og står helt klart best. Han er bonde over i sluttspill med lett offiser og tårn, og motstanderen har en dobbeltbonde. Med presist spill kan Petter vinne.

Tore er derimot bonde under. Motstanderen prøver å sette opp et mattbilde med dronning og springer, men det skal ikke være farlig, i hvert fall ikke foreløpig. Gunnar har et initiativ mot Vegard, men det ser ikke ut som han har tro på at det vil føre fram selv ettersom han nettopp tilbød remis.

Åge strever. Han har tårn for to lette, og mister en offiser til hvis motstanderen tør ta den. Åge har nemlig tårn og dronning i angrepsberedskap og kan komme fort på ham. Men i sum ser det ikke bra ut.

Roger har revet festningen og har to fribønder i sluttspill med doble tårn og springer. Motstanderen ser at dette neppe kan gå bra og prøver seg på et avgjørende angrep. Roger regner nå på hvordan han skal få byttet ned, evt komme seg unna sjakker slik at han får gått inn med bøndene.

Kl. 15.50: Åge har tapt. I analysene fant de imidlertid et dronningtrekk som kunne gitt Åge vinst. Han gjorde imidlertid et annet trekk som gjorde det mulig for motstanderen å ofre en kvalitet, som gjorde at Åge kom ut med tåprn for to springere. Det var en stilling det var mulig å spille videre på, men Åge fant ikke den riktige fortsettelsen.

I GM-partiene har Axel en ørliten fordel, ifølge computerne, men må spille svært presist for å unngå tap. Kristin står til vinst, ifølge Henrik.

Kl. 16.05: Petter tapte. Partiet analyseres på bordet vårt nå, men jeg registrerte at motstanderen gikk opp med tårn og dronning og satte Petter under press, samtidig som han truet Petters fribønder. Det var en kompleks stilling, der det ikke var lett, om mulig overhodet, å bytte seg ned.

Vegard avslo remistilbudet, og nå står han en dobbeltbonde under. Kroppspråket er heller ikke veldig positivt, ettersom Gunnar ser ut til å ha initiativet i partiet i behold. I Tores parti står motstanderens fribonde og merbonde i e-linja, og det er tårn og dronning på brettet. Motstanderen har dårlig tid, fire minutter på åtte trekk.

Kl 16.17: Det ser ut som Axel har ridd av angrepet. Han har fått rokert og har gitt to bønder for springeren. Dronningene er også av brettet. Dette ser litt bedre ut for svart, ifølge computeren, men en GM må som kjent slås tre ganger før han gir seg.

På analysebrettet her er de nå kommet til det trekker jeg håpet Petter ikke skulle ta. Han spilte dronningen inn i en slagveksling for å bytte ned, men overså at motstanderen kunne sette en sjakk og så ta dronningen hans etterpå. Dermed var det kjørt.

Kl. 16.46: Jepp, da ble det GM-napp på Axel! Israeleren forsøkte å file med en fribonde, men det førte ikke fram. De hadde til slutt tre bønder hver, og Axel var fortsatt springeren over, da israleren ga opp.

Tore har spilt remis. Partiet analyseres nå, så jeg kjenner ikke enkelthetene.

Vegard tok også remis. Begge havnet i tidsnød der han vant tilbake bonden, men det var antagelig ikke mer å hente ut av stillingen, etter at Vegard en stund hadde stått til tap.

Roger har en fribonde i tårnsluttspill, men har mye mindre tid enn motstanderen.

Kl. 17.04: Roger har syv minutter igjen på klokka, mens motstanderen har nesten en time. Vegard er enig med meg i at det er et sluttspill som er vanskelig å vinne, selv med en bonde mer til Roger.

Tore bukket en bonde, og det meste av partiet ble en kamp for å få den tilbake. Etter hvert fikk han opp et sluttspill der han ble så glad for å se at han kunne redde remis at han overså at han kunne fått en fjern fribonde som ga vinst!

Kl. 17.39: Roger vant til slutt. Færøyingene gjorde en feil i sluttspillet, og dermed var det gjort. Dermed ble det tre seire, tre remis, tre tap - og en GM-norm i nest siste runde.