2015 Politiken Cup

2015 Politiken Cup

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund Sjakklubb i Politiken Cup som spilles i Helsingør, Danmark lørdag 25. juli - søndag 2. august 2015.

10. RUNDE SØNDAG KL 10.00

RunderOpprettet av Arild lø., august 01, 2015 23:28:36

IM Axel Smith (2449) - GM Mihail Marin, Romania (2579)
Bo Garner Christensen, Danmark (2176) - Henrik Øie Løbersli (2034) 1-0
Vegard Simensen (1859) - Alexandre Neu, Sveits (1741) 1/2 - 1/2
Tore Kristiansen (1784) - David Perrett, Wales (1937) 1/2 - 1/2
Mads Pasztor, Danmark (-) - Roger Hojem (1738) 1/2 - 1/2
Åge Olsen (1735) - Shazil Khan Shehzad, Smeaheia (1479) 1-0
Peter Mozelius, Sverige (1825) - Mads Wollan Myhre (1686) 1/2 - 1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1658) - Håvard Iversen Bredeli, Narvik (1346) 1/2 - 1/2
Iver Halse (1560) - Leif Bjornes, Kristiansand (1847) 0-1

Axel kan spille med de laveste skuldrene på år og dag etter at det andre GM-nappet er sikret allerede etter ni runder, men avrundet "restegrillkvelden" lørdag tidlig for å preppe mot en ny GM.

Henrik møter en høyere ratet spiller som har gjort det dårlig i turneringen, og det kan slå begge veier i siste runde. Han kan tenke seg fortest mulig hjem, eller kjempe til the bitter end i håp om å rette opp noe av elendigheten. Tore, Mads og Iver har også fått høyere ratede motstandere, men som de alle tre skal være på talefot med. Petter greide remis mot Bjornes, og da kan Iver greie det også. Vegard skal normalt vinne mot sveitseren Iver tapte mot tidligere i turneringen.

Åge og Roger møter henholdsvis et norsk og et dansk barn. Dansken er 11 år, god for 1600 i dansk rating og har gått opp over 100 poeng så langt i turneringen. Shehzad er bare ni, men har allerede passert 1000 i norsk rating. De blir bare sterkere og sterkere, ungene. Petter møter mannen bak den sarkastiske og selvironiske Howies sjakkblogg, som ifølge ham selv ikke er oppdatert på et drøyt år fordi "æ har glemt han".

Dagens høylydte sjakkommentar:
"Whattafuck!?"
(Danske Jacob Heins reaksjon på Åges bondeoffer)

Dagens skriftlige sjakkkommentar:
"Teknikken svigtede på det skammeligste, og Kristian blev snydt så vandet drev".
Kommentator FM Per Andreassen om Kristian Stuvik Holms remis mot GM Kunin

Dagens fornærmelse:
Axel til fil faren til Milton Pantzar, som Vegard møtte i syvenderunden:
- Milton spiller nå mot en av mine tidligere elever.
Tenkepause.
- Men Milton spiller jo mot en gammel fyr?

Kl. 1026: I dag er det en del uvanlig ute og går, men neppe noe våre ikke vet hvordan de skal møte. Henrik har fått et nytt firspringerparti. Det er spilt Lb5 i tredjetrekket, som da gir en vanlig spansk stilling. Tore møter hollandsk (f5), og det har han preppet mot. Petter spiller på sin side Bird (f4), uten at jeg vet hvor mye erfaring han har med det.

Roger spiller "budapester", men det ser ikke som det vipper den danske 11-åringen av pinnen. Han har i hvert fall kommet greit ut. Mads var forberedt på London, men har istedet fått et ganske passivt Reti, der han har fått sentrum. Etter avbytter av to lette har svensken etter hvert spilt c4, og han har nå en ganske vanlig engelsk stilling, som jo er det Mads kan best. Svensken har dog løperparet i behold.

Iver møter fransk, og kanskje fordi alle kan se av partiene hans her at han foretrekker avbyttevarianten, har han nå valgt å spille 3. Sc3 i stedet. Motstanderen har slått e-bonden, og Iver har tatt tilbake med springeren. Deretter ser det ut som det er Bjornes som har gått i tenkeboksen.

Åge møter en slags Caro-Kann, og det ser brukbart ut.

Kl. 10.43: Mads har tatt remis på trekkgjentagelse. Han hadde en svak bonde i sentrum, og det var den høyere ratede svensken som angrep en forsvarsbrikke med samme trekk tre ganger. Han unnskyldte seg etterpå med at han ikke var feig, men sliten etter ti runder og dessuten måtte rekke et tog hjem til Stockholm.

Kl. 11.23: Petter svindlet seg til en nærmest stygg remis. Han fikk en dobbeltbonde i d-linja som var fortapt. Da tilbød han motstanderen å ta både g- og h-bonden med dronningen, som deretter sjakket kongen fram og tilbake. I denne stillingen tok sort i mot remistilbudet fordi han var fornøyd med det mot en 1600-spiller, men han kunne lett tatt d-bonden med en ny sjakk og deretter e-bonden etter et løperavbytte. Med fire bønder over ville det vært knusende vinst for sort.

Også Roger har tatt remis. Dansken var riktig god, og Roger er godt fornøyd med det halve poenget.

Åge har tatt mer terreng siden sist og står godt. Men best står nok Tore, som går fram med begge springerne på dronningfløya, der motstanderen knapt er utviklet. Iver vil jeg mene står helt jevnt.

Kl. 11.35: Henrik er i øyeblikket bonde under og har også en dobbeltbonde i g-linja. Han har heller ikke noe sentrum. Det ser tøft ut å komme tilbake i partiet.

Kl. 11.53: Vegard tok remis. Det ble stillingskrig, og Vegard fant ikke noe vinnende på tampen av en lang turnering. Tore har utnyttet svakhetene på sorts dronningfløy og er nå bonde over. Det er en fribonde i c-linja. Resten av partiet vil nok dreie seg om den. I Ivers parti er det veldig jevnt, men det er spill igjen i stillingen for begge, og spesielt den mye høyere ratede Bjornes vil nok prøve videre.

Kl. 12.10: Åge har vunnet. Motstanderen overså at Åge kunne spidde et tårn, slik at Åge vant kvalitet. Da Åge allerede lå bonde over, og hadde godt spill, ga Shehzad opp.

I Tores parti brygger det opp til tunge taktiske stillinger rundt fribonden. I Henriks parti er det motsatt. Dansken har en fribonde i e-linja, og Henrik har stablet opp tre offiserer foran den. Dansken kan virke litt avventende i hvordan han skal utnytte fordelen sin, noe Henrik har benyttet til å ta litt terreng med bøndene på dronningfløya.

Vår gode tyske venn Kenneth Nahnsen (1943 - etter denne turneringen) ser ikke muligheter til gjennombrudd i Axels parti og undrer seg på om de avtaler remis der også snart.

Kl. 12.30: Tore har organisert en forsvars-/ryddetropp for fribondens framrykning bestående av to løpere og dronning. Men stillingen er komplisert, med flere potensielle avdekkere på offiserer som er tildels mangelfullt forsvart eller kan bli overbelastet, så Tore må passe seg.

Det ser stygt ut for Iver. Han er bonde under, men Bjornes har to sammenhengende fribønder på kongefløya som jeg tror er nok til å vinne nå. De er i sluttspill med dronninger, to tårn og en løper. Iver er nok avhengig av en feil for å holde dette.

Kl. 13.25: Tore tok remis. Han bukket tårn i den kompliserte stillingen. En stund så det riktig stygt ut, men han fikk brukt fribonden sin til å presse fram en remis.

I Ivers parti er det fire mot fire bønder i tårnsluttspill, men to av Ivers bønder står i slag når Bjornes er i trekket. Han har begge tårnene på andreraden, så det skal fortsatt mye til for at Iver kan holde dette.

Henrik sto nylig to bønder under, men motstanderen gjorde et passivt dronningtrekk som ga Henrik mulighet til å sette opp en springergaffel på dronning og tårn. Dansken måtte slå springeren, og da Henrik tok tilbake med sjakk, kunne han ta tilbake den ene bonden i trekket etterpå. Dansken merbonde er en randbonde, hvilket gir Henrik et visst håp om remis. Det er dronninger og fire tårn igjen på brettet.

Ellers er det høy stemning ved KSK-bordet etter at Professor Morra kommer og forteller at han har vunnet - denne gang med en ellevill Caro Cann-variant. En begeistret Roger varsler nå "The Return of Doctor Morra" neste år. Altså; Dr. Morra er gjenoppstått. He is alive!

Kl. 13.42: Da tapte Iver, slik vi antok. I Henriks parti har dansken skaffet seg en fribonde, men Henrik kan også få en hvis ikke motstanderen bestemmer seg for å stanse den. Jeg må nå rekke et tidligere fly til Oslo, og interesserte må følge de siste trekkene l10 minutter forsinket på arrangørens hjemmeside.

Kl. 15.00: (Tore) Og Henrik måtte gi seg. Han hadde ikke flere sjakker igjen. Henrik forteller at han overså 46. Kg1 da han gjorde variantberegninga som førte fram til stillinga, og kongetrekket gjorde at motstanderen fikk flyttet fram bonden et hakk til. Da er det bare Axel som holder på, og det er det siste partiet i Konferencesalen som gjenstår. Det er flere tilskuere som sitter og følger med som vi kan se av bildet:


Kl. 15.30: Axel spiller fremdeles. Han forsøker å sjakke evig. Det har vel bare gått en 20 trekk siden siste bondetrekk. Kanskje han greier det?

Kl. 15.36: Axel tapte nå.

Da drar vi til stasjonen snart og toget til Kastrup. Vi venter bare til Axel kommer forbi, slik at vi får tatt farvel.
Axel hadde i formiddag planer om å være ferdig til klokka 15 for å rekke et tog fra Helsingborg oppover til Gøteborg.

Det er litt krise her nå. Vegard har nettopp oppdaget at flyet hans skal gå klokka 17. Og det rekker han ikke nå. Han burde ha vært med Arild og Mads da de dro.
Vi får se hva som skjer, men vi logger av her nå.
9. RUNDE LØRDAG KL. 1300

RunderOpprettet av Arild fr., juli 31, 2015 21:53:24

GM Ilia Smirin, Israel (2663) - IM Axel Smith (2449) 0-1 og GM-NAPP!
Lars Hinrichs, Tyskland (2205) - Henrik Øie Løbersli (2034) 1/2 - 1/2
Gunnar Lund, Tromsø (1765) - Vegard Simensen (1859) 1/2 - 1/2
Jens Mott, Danmark (1953) - Tore Kristiansen (1784) 1/2 - 1/2
Roger Hojem (1738) - Leif Reinert Fjallheim, Færøyene (1530) 1-0
Jesper Kristiansen, Danmark (2051) - Åge Olsen (1735) 1-0
Mads Wollan Myhre (1686) - Pia Fransson, Sverige (1511) 1-0
Jonas Wiberg, Sverige (1801) - Petter Andreas Wadstensvik (1658) 1-0
Ib Skovgaard, Danmark (2031) - Iver Halse (1560) 1-0

Axel fikk en så høyt ratet motstander som han ønsket seg og kan nå i teorien sikre sitt andre GM-napp med seier i niende runde. Smirin ledet en stund turneringen, før han ble satt til veggs av GM Hammer. Han blir definitivt ingen walk in the park. Blir det remis kan Axel få en sjanse til i siste runde, men det avhenger av snittmotstanden i de ni siste partiene.

Henrik, Åge og Iver har på papiret alt å vinne og ingenting å tape denne runden. Mads og Roger har fått motstandere som har tatt poeng mot spillere som er høyere ratet enn dem, men de skal begge normalt vinne. Vegard møter en annen jevnaldrende kompis av Mads. Gunnar har ifølge chess-results.com en ratingpluss på 85 etter åtte runder. En så underratet spiller må ikke undervurderes. Ellers har Tore og Petter fått motstandere de absolutt skal være på talefot med.

Etterrakst fra fredagens runde: Det gikk litt i surr, også for bloggeren, etter en lang torsdag med sjakk til midnatt. Det sies at det første som ødelegges hos pressefolk er moralen. Det er ikke sant. Det er håndskriften. Jeg har tolket en c på Åges noteringsskjerma som en e, slik at caro-cann er beskrevet som fransk. Og npr man får se brettet et stykke ut i åpningen, er det ikke alltid så lett å rekonstruere hva som har skjedd. Ellers var det et imponerende parti av Åge. Han stilte seg opp raskt og fikst i forsvar slik at han kunne gå på med kongebøndene og hadde ifølge computeren utligning allerede etter trekk 10.

Men kanskje enda mer imponerende var Ivers parti. Han hadde et par flotte parti i NM for ett eller to år siden, men dette holdt et sjakklig mye høyere nivå. Ifølge computeren gjorde han i motsetning til motstanderen ikke et eneste svakt trekk! Partiet ble langt på vei avgjort i trekk 32, da Tobias overså en avdekker på eget tårn og mistet bonde. Han prøvde å komme tilbake med å ofre tårn for springer for å få inn en fribonde, men Iver fant trekkene som gjorde det til en ny tabbe. Da var partiet i praksis ferdig.

Henrik sto i pluss hele veien, etter at engelskmannen litt umotivert (?) ga bort en bonde i åpningen. På slutten ble han nærmest ydmyket med et tårnoffer. Hadde han tatt i mot, ville Henrik hatt tre diagonaler inn mot kongen med løperpar og dronning, og det ville bare vært et spørsmål om tid før matten satt. Joe ga da klokelig nok opp.

Petter levde opp til tilnavnet Lucky Luke. Han spilte opp to springere uten å forvisse seg om at begge hadde fluktfelter hvis motstanderen angrep dem med bøndene. Eneste løsning var å selge den ene dyrest mulig, så han tok bonden på h7. Her fikk man demonstrert den psykologiske effekten av skamløst offensiv sjakk, ved at motstanderen deretter gjorde to feil i rask rekkefølge og tapte. Det ble vinst, men som strategisk sjakk betraktet lever dette opp til min salige bestemors ordtak "det hende ei blind høn finn et konn og".

I Rogers parti har jeg surret både med fargene og åpningen. Roger spilte Sf6 slik at det ble Trompowsky, ikke Levitsky. Roger forsvarte seg greit lenge, men hadde et par uheldige trekk som slapp Nielsen inn i stillingen med knusende tall på computeren.

Mads sitt parti var kliss remis etter at de siste offiserene var byttet av. Et feil bondetrekk var nok til å tape partiet. Motstanderen fikk dronning i trekket før Mads og kunne diktere fortsettelsen. Partiet totalt brukt 20 minutter på de 20 siste heltrekkene. Trekker man fra tid til å skrive, er man er nede i ca. 20-25 sekunders tenketid pr. spiller. Det er ikke sikkert det er derfor det gikk galt, men det er helt sikkert at det kommer til å gå galt igjen hvis Mads fortsetter slik.

Kl. 13.34: Iver har allerede tapt, uten helt å skjønne hva som traff ham. Han spilte sin vante tro Caro-Cann, og plutselig gjorde motstanderen ett offer som enten ville sette Iver matt eller tårn under. Dermed var det bare å gi opp - etter 17 trekk. De er rutinerte, mange av disse danskene - og det er vel en felle han er lokket i.

I Axels GM-parti er det russisk åpning, men det er gjerne trekkene etter det som vil prege brettet. Henrik (LIVE 3) er også kommet greit ut i firspringer. Vegard spiller siciliansk med svart og er møtt av Grand Prix-angrepet. Petter møter en London-spiller, og han vet å ta vare på svartfeltsløperen sin. Tore sitter så trangt til (ikke på brettet, men fysisk) at jeg ikke får sett trekkene, men i likhet med Vegard har han latt hvit ta sentrum. Tore var noe dårligere utviklet da jeg var innom, men det kan vel være åpningen han har preppet, som bør ha andre fordeler.

Åge spiller kongeindisk og står greit. Det gjør også Roger som ser ut til å ha åpnet italiensk. Mads sin motstander har latt ham komme langt fram på dronningfløya, og han har nå en løper helt oppe på sjetteraden, praktisk talt inne i svenskens stilling.

Kl. 14.12: Mads har allerede vunnet. Som i andrerunden ofret han tårn og raserte med det det meste av sorts stilling. Han sto i fare for å gå inn med tre bønder på dronningfløya, og motstanderen ga opp da hun i befippelsen satte en springer rett i slag.

Ellers er det små endringer. Henrik har det jeg vil kalle et forsøksvis angrep mot seg, han har svart med å angripe en uforsvart løper med dronningen og deretter tatt seg en tur, så veldig er bekymret er han nok ikke. Tore hadde preppet kan-varianten i siciliansk, men det ble det ikke. Rogers motstander har murt opp en imponerende festning, voktet av to springere, så her skal Roger få brukt all sin kløkt hvis han vil ha mer enn et halvt poeng.

Kl. 14.50: På de fremste brettene har isrealeren ofret en springer mot Axel, som har rykket tilbake i forsvar med dronningen mot det påfølgende angrepet. Smirin kan muligens sette opp noen kombinasjoner med sin framskutte bonde og sortfeltsløper. Han har bare en bonde for springeren.

Kristian Stuvik Holm, som også kan ta GM-napp, viste offensive hensikter da han satte tårnet sitt på c3 i trekk 9. Han har nå satt opp en (uekte) Alejekin-kanon i linja, uten at jeg foreløpig ser planen.

Henrik ser ut til å ha avverget angrepet. Han har imidlertid en del svake bønder på fire bondeøyer, så det er ikke godt å si hvordan det går i et sluttspill. Det er fire tårn og likefargede løpere igjen på brettet.

Kl. 1516: Henrik holdt 2200-spilleren til remis. Det er en tydelig oppoverkurve i Henriks spill, og det skal bli spennende å se hvor høyt opp dette ender. I dette partiet endte han opp med dårligere bondestruktur, men han mente likevel at sluttspillet kunne holdes til remis, og tyskeren var enig.

Petter bruker nå tid på trekkene, og står helt klart best. Han er bonde over i sluttspill med lett offiser og tårn, og motstanderen har en dobbeltbonde. Med presist spill kan Petter vinne.

Tore er derimot bonde under. Motstanderen prøver å sette opp et mattbilde med dronning og springer, men det skal ikke være farlig, i hvert fall ikke foreløpig. Gunnar har et initiativ mot Vegard, men det ser ikke ut som han har tro på at det vil føre fram selv ettersom han nettopp tilbød remis.

Åge strever. Han har tårn for to lette, og mister en offiser til hvis motstanderen tør ta den. Åge har nemlig tårn og dronning i angrepsberedskap og kan komme fort på ham. Men i sum ser det ikke bra ut.

Roger har revet festningen og har to fribønder i sluttspill med doble tårn og springer. Motstanderen ser at dette neppe kan gå bra og prøver seg på et avgjørende angrep. Roger regner nå på hvordan han skal få byttet ned, evt komme seg unna sjakker slik at han får gått inn med bøndene.

Kl. 15.50: Åge har tapt. I analysene fant de imidlertid et dronningtrekk som kunne gitt Åge vinst. Han gjorde imidlertid et annet trekk som gjorde det mulig for motstanderen å ofre en kvalitet, som gjorde at Åge kom ut med tåprn for to springere. Det var en stilling det var mulig å spille videre på, men Åge fant ikke den riktige fortsettelsen.

I GM-partiene har Axel en ørliten fordel, ifølge computerne, men må spille svært presist for å unngå tap. Kristin står til vinst, ifølge Henrik.

Kl. 16.05: Petter tapte. Partiet analyseres på bordet vårt nå, men jeg registrerte at motstanderen gikk opp med tårn og dronning og satte Petter under press, samtidig som han truet Petters fribønder. Det var en kompleks stilling, der det ikke var lett, om mulig overhodet, å bytte seg ned.

Vegard avslo remistilbudet, og nå står han en dobbeltbonde under. Kroppspråket er heller ikke veldig positivt, ettersom Gunnar ser ut til å ha initiativet i partiet i behold. I Tores parti står motstanderens fribonde og merbonde i e-linja, og det er tårn og dronning på brettet. Motstanderen har dårlig tid, fire minutter på åtte trekk.

Kl 16.17: Det ser ut som Axel har ridd av angrepet. Han har fått rokert og har gitt to bønder for springeren. Dronningene er også av brettet. Dette ser litt bedre ut for svart, ifølge computeren, men en GM må som kjent slås tre ganger før han gir seg.

På analysebrettet her er de nå kommet til det trekker jeg håpet Petter ikke skulle ta. Han spilte dronningen inn i en slagveksling for å bytte ned, men overså at motstanderen kunne sette en sjakk og så ta dronningen hans etterpå. Dermed var det kjørt.

Kl. 16.46: Jepp, da ble det GM-napp på Axel! Israeleren forsøkte å file med en fribonde, men det førte ikke fram. De hadde til slutt tre bønder hver, og Axel var fortsatt springeren over, da israleren ga opp.

Tore har spilt remis. Partiet analyseres nå, så jeg kjenner ikke enkelthetene.

Vegard tok også remis. Begge havnet i tidsnød der han vant tilbake bonden, men det var antagelig ikke mer å hente ut av stillingen, etter at Vegard en stund hadde stått til tap.

Roger har en fribonde i tårnsluttspill, men har mye mindre tid enn motstanderen.

Kl. 17.04: Roger har syv minutter igjen på klokka, mens motstanderen har nesten en time. Vegard er enig med meg i at det er et sluttspill som er vanskelig å vinne, selv med en bonde mer til Roger.

Tore bukket en bonde, og det meste av partiet ble en kamp for å få den tilbake. Etter hvert fikk han opp et sluttspill der han ble så glad for å se at han kunne redde remis at han overså at han kunne fått en fjern fribonde som ga vinst!

Kl. 17.39: Roger vant til slutt. Færøyingene gjorde en feil i sluttspillet, og dermed var det gjort. Dermed ble det tre seire, tre remis, tre tap - og en GM-norm i nest siste runde.

8.RUNDE FREDAG KL 1300

RunderOpprettet av Arild fr., juli 31, 2015 00:52:35

IM Axel Smith (2449) - GM Jan H. Timman, Nederland (2566) 1/2 - 1/2
Henrik Øie Løbersli (2034) - Joseph McPhilips, England (2191) 1-0
Vegard Simensen (1859) - Tor Fredrik Kaasen, Tromsø (2026) 0-1
Tore Kristiansen (1784) - Peter Stuhr, Danmark (2026) 0-1
Jan Mose Nielsen, Danmark (2074) - Roger Hojem (1738) 1-0
Alexander K Ski, OSS (1445) - Åge Olsen (1735) 0-1
Jonas H. Rasmussen, Bergens (1852) - Mads Wollan Myhre (1686) 1-0
Petter Andreas Wadstensvik (1658) - Linnea Garberg Tryggestad, Nordstrand (1422) 1-0
Iver Halse (1560) - Tobias Lang Nilsen, Moss (1856) 1-0

Axel møter en sjakklegende. Timman er riktignok over toppen, men kan mer sjakk enn de aller fleste, så dette blir tøft. Henrik møter en kar fra Bolton som Axel slo i tredje runde. Relativt betraktet blir det nok ikke særlig enklere for Henrik, men han har fått hvit da. Vegard møter en jevngammel kompis av Mads, som har hatt en fantomutvikling det siste året. Det har gått litt mer opp og ned de siste månedene, og Tor Fredrik tapte for Henrik i NM. Det bør være en motstander som står godt til Vegard.

Roger satt med Chessbase et par timer i går kveld for å forberede seg mot en danske som er sterk, men som så langt har gjort en svak turnering. Iver får det også tøft mot Tobias fra Moss, som feide brettet med Petter i forrige runde. Mads møter sin første nordmann i turneringen, mens Petter møter Linnea, som er født så seint som i 2005, men som kan levere meget god sjakk på sitt beste. Åge møter tvillingen som Roger spilte remis mot i første runden. I alle de tre siste, "norske" partiene bør det være poengmuligheter for KSKerne.

Dagens klubbanekdote før åttenderunden:

Jeg sitter på en benk utafor spillerlokalet og venter på at guttene skal bli ferdig med parlyntunrneringen torsdag kveld. Klokka er over 23, og noen av de eldre danskene tar seg en bajer til lynsjakkpartiene. En av de mest tettbygde av dem kommer pesende og setter seg på samme benk etter runden, og følgende samtale utspiller seg, med et dansk glimt i øyet:
- Er du en forbannet nordmann?
- Unnskyld?
- En forbannet nordmann?
- En nordmann, ja.
- Men ikke forbannet?
- Nei, ikke forbannet.
Kunstpause.
- Jeg taper og taper mot de norske juniorer! Jeg HATER de norske juniorer!

Kl. 10.09: En gjennomgang av ratingklasselistene når tre runder gjenstår sier noe interessant om de innledende prestasjonene til våre. Tore er nå på andreplass i klasse 1701-1800, halvpoenget bak en dansk FM, men med den klart beste kvaliteten i klassen. Det betyr at Tore har hatt klart tøffest motstand, en motstand som de rundt ham på listen har sluppet så langt, og som det er et spørsmål om de mestrer like godt når den kommer, for det gjør den.

Et eksempel er Vegards klasse, 1801-1900. Etter tapet for Pantzar har Vegard falt ned til 7.plass, også han med klassens beste kvalitet. Men de to svenskene som har tatt ett poeng mer, møter begge 2200-spillere i denne runden, og mange på fire poeng får det også steintøft.

Iver har kommet stille og rolig bakfra og har med sine tre poeng niendeplassen i ratingklassen 1501-1700. Forskjellen her er at Iver har den tredje laveste kvaliteten av de 20 beste i klassen. Skal han holde seg høyt oppe på listen, betyr det at mye tøffere motstand gjenstår. Mads' kompis Bjørn Robertsen fra Moss leder klassen med ett Mibu-poeng mer enn Iver og møter den norske 2000-spilleren Vidar Taksrud denne runden. Etter to strake tap har Mads klassens nest høyeste kvalitet, etter svenske Sejfo Agovic på andreplass.

Det er derfor ikke for ingenting at erfarne turneringsspillere peker på de siste rundene som avgjørende. Å lede en ratingklasse før siste runde er alltid et tveegget sverd, særlig i en turnering der alle spiller i samme gruppe og man risikerer å få en mye sterkere motstander enn konkurrentene. Men det blir også en avveining av to ønsker - en god plassering eller muligheten for en sterkest mulig ratingprestasjon.

Kl. 1325: Henrik har slått en bonde i c-linja og slik påført seg selv en dobbeltbonde, men han vet helt sikkert hva han gjør. Vegard er kommet greit ut i engelsk, mens Tore møter en kar med nesten like flott bart som hans egen, som spiller sitt eget tretrekk-system med sort enten det ryker eller fyker. Ettersom det ikke er av den typen som lar seg knekke i løpet av noen timers forberedelser, spiller Tore for vinst, men vil ikke være så veldig misfornøyd med remis. Det hører med til styrkevurderingen at Stuhr tapte et sluttspill mot Tor Fredrik Kaasen, Vegards motstander, ifjor.

Mads spiller semislav mot bergenserens sedvanlige dronninggambit. Han har akkurat slått c-bonden, og Rasmussen måtte ut med dronningen for å ta tilbake. Roger har flesket til med Levitsky Attack (d4 d5 Sg5) mot en spiller med over 300 flere ratingpoeng. Det ser greit ut, så langt. Iver er møtt av fransk og spiller som vanlig avbyttevarianten.

På e-fløya har Åge startet svært aktivt. Partiet begynte med fransk, men det er Åge som har fått sin e-bonde fram. Etter å ha fianchettert og rokert kort kjører han på med to av kongebøndene og har virkelig gitt hvit noe å tenke på. Alexander har en offside springer på dronningfløya som kan byttes mot hvitfeltsløperen, men den er jo passe død i fransk, så det bryr ikke Åge seg noe om.

Petter tenker nå. Linnea har ikke bare rukket å få opp en trygg kongestilling, hun har også tatt mye av sentrum. Petter har ennå ikke rokert, og det kan se ut som hvitfordelen er utlignet.

KL. 13.54: Vi har glemt å nevne at Henriks parti kan følges på LIVE 4 på Politiken Cups hjemmeside. Overføringen er ca 10 minutter forsinket. I øyeblikket er Henrik fortsatt dobbeltbonden over, men motstanderen har kommet ned en åpen a-linje med tårnet. Henrik har fortsatt ikke fått rokert, og han har ikke akkurat stålkontroll på sentrum. Jeg vill nok heller hatt sort i denne stillingen.

Timman har ofret en kvalitet mot Axel, og påførte ham med det en rekke svake bønder. Den ene tok han med en gang, og den andre er nok også fortapt. Axel er til gjengjeld bedre utviklet og han har en tryggere kongestilling enn Timman (trekk 18).

Kl. 14.31: Det spilles friskt i E-fløyen. I Åges parti står bønder og offiserer nå i kø i g-linja for å invadere hvits stilling. Det begynner å bli så svett rundt ørene på Alexander at han vil bytte dronning.

Petter vant nettopp. Han ofret igjen en offiser for angrep, og denne gangen funket det. Han hadde et tårn i en åpen h-linje og avdekkersjakket kongen fram og tilbake med en springer. Linnea valgte feil løsning for å komme ut av knipa, og ga opp da dronningen røk.

Mads er i sluttspill. De har seks bønder hver, og det er dronning og springer (Mads) mot dronning og løper. De har hver sin potensielle fribonde, så dette kan gå alle veier.

Roger har fått opp en grei stilling. Motstanderen inviterte til et bondebytte i sentrum som ville gitt helt lik bondestruktur, men Roger gikk i stedet forbi. Vi velger å tolke det som et offensivt trekk.

Tor Fredrik har en løs dobbeltbonde i b-linja, men den er ikke så enkel å ta for Vegard. Foreløpig er stillingen posisjonell, og det er den også til de milde grader i Tores parti.

I Ivers parti har Tobias satt opp løperparet på e6 og d6, rettet inn mot Ivers kongestilling. Iver har bundet opp springeren hans på kongefløya mot dronningen med en løper, men jeg tror han skal passe seg litt nå.

Kl. 14.49: Roger har tapt. Han ble i overkant offensiv og mener selv at han tapte fordi han overspilte stillingen.

I Mads sitt parti er det byttet ned til en rent bondesluttspill med fem bønder hver. Nå får vi se hva Mads har lært og ennå ikke lært av sluttspillmentor Karl W. Mads sin merbonde står i h-linja. Petter mener det ser bra ut og mener den kan bli avgjørende ved riktig bruk av kongen, men det kan fort bli remis også.

Kl. 15.10: Mads tapte sluttspillet. Begge gikk inn til dronning, men etter at de ble byttet av, var det hvit som hadde vinst. Vi får gå gjennom partiet og se hvor forbedringspotensialet ligger, men når de 15 avgjørende trekkene går unna på 20 minutter, kan det uansett ligge noe der, selv om motstanderen spilte like fort. Sluttspill er ikke hurtigsjakk.

Kl. 1527: Det står en hvit og sort konge midt på brettet til Tore, hvilket er internasjonalt for remis. De bebartede herrene analyserer, men utfallet var ikke så rart så komplisert og posisjonelt partiet utviklet seg til å bli.

På E-fløyen er også Åge i ferd med å styre sitt parti inn til seier. Han har to bønder mer enn motstanderen og har tårn mot springer, så dette handler mest om teknikk.

Iver står nå helt greit mot Tobias. Den ene løperen hans er byttet av, og det er fortsatt mye spill i stillingen for begge.

Kl. 15.36: Jeg har ikke sett godt nok på plasseringen av kongene på brettet til Tore, for Tore tapte. Han fant aldri ut av Stuhrs Philidor-system og ble til slutt satt matt.

Kl. 15.50: Iver spiller kanskje litt avventende mot Tobias, og det er mossespilleren som har fått bøndene lengst framme. Iver må finne en plan for motspill hvis han skal holde dette.

Henrik er fortsatt dobbeltbonden over. Han har mange muligheter i stillingen, og
jeg mener han står best nå.

I Vegards parti er det helt likt materiell, men Tor Fredrik har tre bondeøyer mot Vegards to. Det kan bli viktig hvis det avvikles til sluttspill. Tor Fredrik truer løperen med dronningen nede på andreraden, men Vegard dekker enkelt med egen dronning. Det er litt hit og dit i partiet uten særlig resultat, så det kan godt være at de blir enige om remis.

Kl. 1605: Da tapte Vegard også. Hovedforklaringen hans er at han manglet motspill, rett og slett.

kl. 1628: Henrik vant. Etter en litt haltende start er han endelig i siget. I kampen om en bonde i e-linja ble engelskmannen litt for sein, og etterpå sto Henrik klart best, mente han. Axel prøvde å vinne mot GM Timman, men måtte nøye seg med remis. For å få GM-napp etter de ni første rundene må han nok ha en 2600-spiller i morgen, mens han nå ligger an til en rundt 2550. Det betyr at han må satse på å la de ni siste rundene telle, og da må han vinne de to siste partiene. Alternativt kan kan klare seg med halvannet hvis motstanderen i siste runden har høy nok rating. Tore har regnet ut at han må møte GM Fressinet eller GM Hammer for å greie seg med remis i sisterunden, men da er altså forutsetningen seier i nienderunden.

Kl. 1649: Iver spiller tåmodig langsjakk, og det betaler seg! Han er nå tre bønder over i tårnsluttspill og skal vinne dette hvis han spiller like sikkert som til nå i partiet. Det sikreste han gjøre er å få byttet av de to siste tårnene, så kan han spasere inn med bønder på begge fløyene. Tobias har ifølge faren gjort noen dårlig bondebytter som har gitt Iver denne fordelen.

KL. 1707: Da ble det seier til Iver, som da er vår nest beste spiller! Han bekrefter at Tobias gjorde noen dårlige valg i byttetaktiske situasjoner. Iver gikk inn til dronning, og Tobias ga opp.

Kl. 17. RUNDE TORSDAG KL 13.00

RunderOpprettet av Arild to., juli 30, 2015 00:12:30
GM Daniel Naroditski, USA (2622) - IM Axel Smith (2449) 1/2 - 1/2
Henrik Øie Løbersli (2034) - Sigurd Madison, Sverige (1853) 1-0
Milton Pantzar, Sverige (2098) - Vegard Simensen (1859) 1-0
Jonas Bjerre, Danmark (2083) - Tore Kristiansen (1784) 1-0
Roger Hojem (1738) - Thomas Overgaard Kristensen, Danmark (1545) 1/2 - 1/2
Åge Olsen (1735) - Sverre Skjølingstad, Stavanger (1519) 0-1
Mads Wollan Myhre (1686) - Jens Holm Nielsen, Danmark (1754) 0-1
Tobias Lang Nilsen, Moss (1855) - Petter Andreas Wadstensvik (1658) 1-0
Palle Nielsen. Danmark (1751) - Iver Halse (1560) 0-1

Axel møter sin andre GM i turneringen. De spilte remis den ene gangen de har møtt hverandre, men da var amerikaneren "11 år eller noe" og det teller ikke, fortalte en optimistisk Axel på grillkvelden onsdag. I GM-nappjakten er han opptatt av å fokusere slik toppidrettsutøvere gjør, ikke på det ønskede sluttresultatet, men på hver oppgave fram mot sluttresultatet. Nå er utfordringen enkel, men brutal: Taper han mot amerikaneren får han antagelig en for dårlig motstander i neste runde og GM-napp vil være ute av frågan. GM Hammer møter en ubeseieret isrealer på førstebord i det som kan bli et nøkkeloppgjør for Norges nest beste sjakkspiller. Det hender han etteranalyserer partiene sine på et av nabobordet våre, der han på et høyrøstet engelsk forklarer motstanderne hvordan de skulle spilt :)

Tore leder sin ratingggruppe etter seieren onsdag, men skal få det tøft med sort mot vidunderbarnet Jonas Bjerre (født i 2004!), som Vegard tok remis mot. Vegard, som mistet førsteplassen i sin ratingggruppe og angrer litt på remisen i tidsnøden, møter en ny 2100-spiller. Det skulle ikke forundre oss om han takler denne like greit som de fire foregående. Vegard har vunnet 30 ratingpoeng etter seks runder, mens Tore nærmer seg 40!

Henrik får enda en mulighet til å slå en lavere ratet spiller, og både Mads, Roger og Åge har fått mer overkommelig motstand med hvit etter at de alle gikk ned i siste runde. Petter har igjen være litt uheldig og fått en lovende 11 år gammel Romanov-elev fra Moss i sitt andre svart-parti på rad. Tobias er vanskelig å møte, men kan også være ustabil, så dette kan gå alle veier hvis Petter unngår feil. Iver ser ut til å ha havnet "i heisen", dvs at han får tøffe og lette motstandere annenhver runde. Det kan bli greit med spillepoeng av det, men dårlig med ratingpoeng, så nå handler mye om å unngå tap. Iver leverte et overbevisende parti i sjetterunden, og er kapabel til minst remis mot dansken.

Kl. 13.21: Åge, Roger og Iver sitter på samme bordrekke denne runden. Åge spiller Grand Prix-angrepet mot siciliansk, mens Roger og Iver møter henholdsvis caro-cann og engelsk. Alle ser ut til å ha kommet greit ut.

Mads har gitt fra seg vel mye av sentrum, synes jeg, men det er ingenting mot Vegard, som har åpnet veldig passivt. Han hadde preppet litt på nimzoindisk, men det ser det ikke ut til å bli nå. Tore har derimot fått inn preppen. Etter ti trekk i italiensk har han ett minutt mer på klokka enn da runden begynte. Petter møter d4 og har svart med kongeindisk. De spiller begge meget fort, forhåpentligvis fordi de er i kjent terreng. Henrik spiller spansk.

Axel fortalte på vei gjennom skogen at han hadde preppet mot både d4 og e4 og at han uansett hadde tenkt å overraske GMen. Det har blitt Benoni. Foreløpig er de i kjent teori, men det er kanskje et stykke uti at Axel vil utfordre.

Kl. 13.39: Petter har tapt. Tobias sin far var bortom og fortalte at Petter var to offiserer under allerede etter en drøy halvtimes spill. Da har nok det partiet vært spilt i raskeste laget. Lynsjakken er ikke før i kveld. Petter ofret en løper for å få satt opp en mattrussel, men den lot seg lett avverge og Tobias fikk i stedet en offiser til. Tobias ofrer til slutt en kvalitet for å sette matt.

Jonas Bjerre har satt en springer på f5, men der utretter den foreløpig ikke stort, og Tore har latt den stå. Han går i stedet fram på dronningfløya.

Da jeg fikk kikket nærmere på Vegards noteringsskjema ser jeg at det er spilt nimzo, men Vegard har deretter trukket løperen helt tilbake på stallen. Det ligger an til å bli et strategisk parti som kommer til å ta ettermiddagen, hvis de ikke da bestemmer seg for remis tidligere.

Den som står best for øyeblikket er Åge. Sverre fra Stavanger har (tatt sjansen på?) kort rokade, og takket være f-bonden kan Åge nå gå fram med e-bonden og presse bort springeren som forsvarer kongestillingen. Åge manglet muligens litt skyts for å gå til angrep, men stillingen er lovende.

Roger står også godt, i en fransklignende sentrum (bonde på e5). Iver og Mads er begge i en ganske typisk engelsk stilling. Mads har redusert sorts overtak i sentrum, men mangler å få aktivisert sortfeltsløperen sin. Henrik er i en stilling han bør kunne ut og inn.

Kl. 14.33: Både Åge og Roger har på gang et angrep. Det meste av offiserskorpset til Åges motstander befinner seg ikke en gang på feil slagmark, men er tatt mer eller mindre på senga. Åge har spilt opp springer og dronning, i tillegg til de offensive bøndene, men kan også få med en løper. Roger har en løper på h6 som binder opp en springer. Alternativ er å tape et tempo på å flytte tårnet som står bak. Iver har fått et angrep mot seg, og opererer med en vel luftig kongestilling. G-bonden mangler, og han gikk nettopp fram til f5 med f-bonden for å jage en nærgående løper, uten at oppnå annet enn at den kan settes i en annen farlig diagonal. Det spørs om dette går bra.

Henrik vinner kvalitet nå. Han har alltid penna liggende oppå noteringsarket, men det kan virke som han har ofret en bonde for å få satt opp en springergaffel på dronning og tårn.

Bjerre har brukt mye mer tid enn Tore, uten å ha fått opp en stilling som bør bekymre ham. Vegards parti er fortsatt veldig uavklart, mens Mads akkurat gikk forbi med beskjed om at han hadde tenkt å foreta seg noe ulovlig. Vi antok at han var på vei til baren for å få kjøpt en Snickers, og det stemte. På brettet står han bedre enn i stad, bak en solid bondekjede på kongefløya, men han får foreløpig ikke så mye ut av offiserene sine.

Kl. 15.02: Jeg skulle like å vite hva computeren sier om Axels stilling. Han er bonde over. Bonden er tilsynelatende fortapt på a4, men det spørs om amerikanerens stilling svekkes ved å ta den. Motstanderen har ennå ikke rokert, mens det ser ut som Axel droppet det ved å åpne for et dronningbytte. Axel har ellers ikke rukket å utvikle tårn og springer på dronningfløya. Jeg tviler på at denne stillingen er en del av preppen (trekk 15).

Kl. 15.37: Henrik vant. Da han også vant tilbake bonden han ofret for kvalitet, ga motstanderen opp. Bjerre er kvalitet over, men bonde under mot Tore og vil bytte dronning. Det vil ikke Tore, men det spørs om han er nødt. Bjerre har en svak bonde foran Tores kongestilling, og Tore kan trenge dronningen for å plukke den.

Mads er bonde under i sluttspill med to tårn og likefargede løpere, og motstanderen har nettopp sørget for at hans fribonde ikke blir en randbonde. Det spørs om Mads kan holde dette, for motstanderen er rutinert i sluttspill. I Vegards parti er det fortsatt uavklart. To sterke løperpar dominerer stillingen.

PÅ e-fløya er alle tre angrep mer eller mindre avblåst. Iver forsvarer seg godt med dronning og løper, men står nødvenbdigvis ikke like fritt til å benytte dem i eget angrep. Åge og Roger står fortsatt best, og lurer nok på hvordan de skal gripe det an i neste forsøk.

Kl. 16.06: Tore tapte. Han kom aldri i posisjon til å vinne bonden, men hadde nok med å flytte unna dronningen. Mads har enten bukket eller ofret løperen sin for en fribonde. Det eneste han har oppnådd så langt er å sysselsette motstanderens løper, som hindrer at den går inn. Da blir det sluttspill på motsatt fløy med motstanderens to bønder mot en - i tillegg til en løperdiagonal - og da må sort gjøre feil for at det ikke skal bli tap.

Vegard og motstanderen er begge i tidsnød. Vegard fristet nylig med en løper for angrep, men motstanderen gikk ikke på agnet. Vegard har dårligst tid. Han vil nok rekke det, men det spørs hvordan brettet ser ut etterpå.

Kl. 16.07: Der tapte Mads, ja - og så langt ser ikke dette ut til å bli noen gullrunde for KSK. Motstanderen spilte c5 slik vi forutså, men motstanderen fikk ta sentrum, og disse rutinerte danskene er flinke til å gå på med bøndene når de får muligheten.

Kl. 1637: Åge tapte, mens Roger fikk remis. Mye må ha skjedd i Åges parti siden sist jeg var nedom. Han var i sluttspill med dronning, tårn og løpere, og Sverre lyktes i å sette opp en kombinasjon der den ene løperen røk. Roger og motstanderen vekslet med å sette press på hverandre. Til slutt jaktet den ene på kongen med dronning og springer, og den andre med dronning og løper. Da tida tikket ned mot null tilbød spurte dansken om remis før han hadde trukket, og Roger sa ja etter ca 8/10 sekund, for deretter å puste godt ut. Jeg er ikke i stand til å se hvem som hadde best muligheter, men dette partiet kunne nok en av dem vunnet.

I Ivers parti er motstanderens konge langt opp på dronningfløya til tross for at de fleste offiserene fortsatt befinner seg på brettet. Men Iver står litt trangt med offiserene sine og har vansker med å få til motspill. Blir det byttet av, lukter bondestrukturen remis.

Axel greide remis mot GMen. Han fikk evig sjakk i en stilling der han ellers ville gått matt i ett trekk.

Vegard er i sluttspill med dronning og ulikefargede løpere. de har syv bønder hver i de samme linjene. Vegard er under press, men det skal ikke være farlig. Han hadde fire minutter på to trekk da jeg var oppom, og det går veldig greit. Det kan bli verre å skvise mer enn remis ut av dette.

Kl. 16.54: Iver vant! Han fikk manøvrert dronning og tårn over på dronningfløya, og motstanderen ga opp i trekket før den ubeskyttede kongen ble satt matt. Da har Iver tre poeng og har passert både Mads og Petter i den laveste ratingggruppen.

Vegard taper nå, ifølge Tore. Han har mistet en bonde og mister snart en til. Med to sammenhengende fribønder skal partiet være tapt.

Kl. 17.33: Det skal Vegard ha - han gir seg ikke før alt håp er ute. Nå spiller han videre mot to dronninger, og forsvarer seg så godt at motstanderen ennå ikke har funnet en annen strategi enn å gå på med sin andre fribonde. Det er likevel bare et tidsspørsmåkl før også Vegard er ferdig.

Kl. 18.08: Da tapte Vegard, men Milton måtte spille i over 20 trekk med to dronninger. Vegard fikk satt løperen sin på et kontrollerende felt, kom seg rundt med sin ene dronning og truet en stund matt, men Milton fikk kongen i sikkerhet og styrte partiet inn til seier.

6. RUNDE ONSDAG KL. 13.00

RunderOpprettet av Arild ti., juli 28, 2015 23:36:57

IM Axel Smith (2449) - IM Petter Haugli, Moss (2247) 1-0
Jan Schadd, Nederland (1852) - Henrik Øie Løbersli (2034) 1/2 - 1/2
Vegard Simensen (1859) - Jonas Bjerre, Danmark (2114) 1/2 - 1/2
Tore Kristiansen (1784) - Joerg Mehringer, Tyskland (1991) 1-0
William Hørup Philipsen, Danmark (1925) - Roger Hojem (1738) 1-0
Ove Matras, Danmark (1940) - Åge Olsen (1735) 1-0
Michael Tandrup, Danmark (1960) - Mads Wollan Myhre (1686) 1-0
Rasmus Haugland, Modum (1884) - Petter Andreas Wadstensvik (1658) 1-0
Iver Halse (1560) - Nora Trasti, Tromsø (-) 1-0

Det er en sak som er greit med sveitser i en så stor gruppe. Spiller du remis så får du en spiller med omlag samme rating i neste. Vinner du, blir det gjerne hakket tøffere i neste runde, og slik er det for alle våre. Axel skal helst slå Haugli om han vil ha en ny GM i neste runde. Vegard, som leder sin ratingggruppe, møter det danske vidunderbarnet Jonas Bjerre. Han er/blir 11 år i år, har passert 2100 i FIDE-rating og er ranket som den 33. beste under 12 år i verden. Men Vegard har nå vist at han har 2100-nivået inne i tre partier på rad, og kan like gjerne gjenta det i det fjerde.

Henrik møter nederlenderen som tok en latskapsremis mot Iver etter åtte trekk i dobbeltrunden på søndag, mens Åge skal møte dansken Mads slo i et dramatisk sluttspill i fjerderunden. Petter har vært litt uheldig og fått en ny god nordmann. Haugland er Modums nest sterkeste spiller (etter Øystein Brekke).

Utfordringer denne runden blir å ikke slippe seg ned etter en god runde, men holde koken. Roger og Åge fortsetter å sitte ved siden av hverandre med samme farge. Det er nok de som får det tøffest av våre denne runden, men b egge har gode poengsjanser slik vi vurderer det, da begge er i ferd med å spille seg opp.

Mads mistet ledelsen i sin ratingggruppe til Benjamin Fossan etter et seint parti tirsdag kveld, mens Tore ble skjøvet ned på tredjeplass av Gunnar Lund fra Tromsø. Begge våre ligger et halvt poeng bak lederne i sine grupper, men vi tror alle de tre over dem på listene må strekke våpen onsdag. Da gjelder det å benytte anledningen til å ta poeng!

Kl. 12.49: Vi innleder dagens bloggunderholdning med en klassiker for KSKs mer anekdotiske klubbhistorie: Computeranalysen viser at Rogers motstander lå under 7,5 da han klaget på at Roger sa sjakk. Fra fotballen er vi ellers godt kjent med spillere som skylder på dommeren når man har tapt, men å skylde på en Snickers når man taper på bord nummer 178, den var eh.. ny. Etter å ha viftet med en håndskrevet notat uten gehør hos en stoisk dansk dommer, vedgikk da også motstanderen at han hadde overreagert. De skværet opp ved analysebordet etterpå, der han uoppfordret ga både Roger og Mads undervisning i elementært sluttspill. Vi er enige om å la det hele gå inn i historien som "Snickers-partiet".

Kl. 13.10: Da er den største spenningen utløst. Dr. Morra tok ikke sjansen på å invitere til Morra mot Professor Morra. Han spiller skandinavisk, og Espen har den påfølgende grimasen fra professoren festet til film. Da tar vi oss en tur og ser på de andre.

Kl. 13.30: Bjerre spiller originalt mot Vegards engelsk. Han spilte først b6 og etter hvert h5, hvor han har parkert springeren bak på h6. Det ser ikke ut til at Vegard har falt for fristelsen til å grunne altfor mye over dette, for han er allerede greit utviklet.

Tore spiller dronninggambit, mens Åge møter den elskede og hatede kongegambiten. Han har ikke tatt på f4, i hvert fall ikke foreløpig, men spilt ut løperen. Mads og Petter er begge inne i tette og kompliserte dronningbondeåpninger som jeg må si jeg ikke drar kjensel på.

Henriks motstander spilte første Sf6 og deretter c4, men det har blitt alt annet enn engelsk. Det er vel en slags reti-åpning, der jeg personlig ville hatt de svarte brikkene slik stillingen er nå. Iver spiller Grand Prix-angrepet mot siciliansk.

Kl. 14.41: Tonen er god mellom professor og doktor Morra. Begge viste meg nettopp hver sin uåpnede Snickers, så gårsdagens historie later til å være kjent. Stillingen derimot er uklar, og Espen, som har fulgt trekk for trekk, ser ikke bort i fra at det ender i remis.

I Henriks parti ser det ut som et villdyr har vært på brettet. Slik jeg vurderer det er det knapt ordning på noe som helst hos hvit, hvis jeg da ikke overser en eller annen felle. Tore står også godt, mens Mads får en rad av bønder mot seg. Han står ganske trangt, alle fire springerne er byttet av, og motstanderen er i ferd med å lukke dronningfløyen. Hvit har et ganske klart bedre stilling.

Åge har også minst terreng. e- og f-bonden står fortsatt og skuler på hverandre. Jeg vil tro motstanderen har initiativet.

I Petters parti er det en tung, taktisk stilling med en haug offiserer i slag. Petter regner på hvor han skal slå først og sist. Mulighetene er så mange at det ikke er godt å si hvem som kommer ut med materiell fordel, om noen.

I Vegards parti har Bjerre har satt en sterk springer på d5. Hvis Vegard fjerner den med løperen, slår dansken bare tilbake med en ny springer. Det er mulig å få bort denne også, men da risikerer Vegard å svekke andre deler av forsvaret. Det er vel noe av det han regner på nå. Dansken har så langt gitt løper mot springer.

Kl. 1427: Iver har allerede vunnet! Iver utnyttet at sort hadde en etterhengende bonde i d-linja og dermed en hullete stilling. Iver fikk etter hvert satt opp en springergaffel som ga ham blankt tårn, og da ga hun opp. Dermed har Iver to poeng og bør være ute av e-fløya, han også.

Kl. 14.47: Petter er i sluttspill med dronning og ett tårn hver. Bondestrukturen er 3+3 mot 4+2, og det er kamp om Petters e-bonde. Petter har ikke fått tårnet i spill, og det må han ganske straks hvis ikke dette skal være tapt.

I Mads sitt parti begynner det å se stygt ut. Motstanderen kan komme ned med tårnet og muligens herje på dronningfløya, men hovedforskjellen mellom de to, i tillegg til motstanderens overlegne terreng, er at Mads sin løper ikke får utrettet noe som helst. Mads kan prøve å lukke det som ikke allerede er lukket til remis, men det skal holde hardt, tror jeg.

I Tores og Vegards parti er det fortsatt kamp om posisjonene. Vegard tok springeren, og Bjerre slo tilbake med løperen. Det kan gjøre tilværelsen litt triveligere for Vegard, men nå er også han uten løperparet.

Roger har et angrep på seg, og det vil også Åge få, hvis han ikke rydder opp i svakhetene sine i f-linja. Det ser det heldigvis ut til at det er tid til. I Rogers tilfelle kan det bli en del avbytter nå, uten at jeg er i stand til å vurdere hvem som vil stp best etterpå.

Henriks parti er fortsatt like rart. Hvit har ikke fått ut hvitfeltsløperen, og kongen står nærmest ubeskyttet i sentrum. Han har en løper og springer nær Henriks kongestilling, men de verken truer eller utretter noe som helst. Løperen står i slag. Dronningen står også temmelig offside - i a-linjen. Henrik kan når som helst åpne i sentrum og gå til frontalangrep, med dronning og tårn, hvis det da ikke er trusler jeg har oversett.

Kl 1527: Petter tapte tårnsluttspillet. Han bukket en bonde, og da Haugland lyktes med å sperre ned kongen med sitt tårn var partiet tapt.

Åge bukket nettopp kvalitet. Hvis jeg ikke så feil i farten mener jeg han kunne unngått det om han hadde tatt tilbake med en bonde i stedet for en løper, slik at en innesperret løper kunne unnslippe uten tap av materiell. Han er også bonde under og taper sluttspillet springer mot tårn hvis ikke dansken gjør flere feil.

Mellom professoren og doktoren står de siste offiserene klare for avbytte, og det har de gjort lenge nå. Velger de å bytte av, ligner resten remis. Remis er nok det beste Mads kan håpe på også. Han har avverget de verste truslene, men hvit står fortsatt best. I Tores parti er situasjonen uforandret.

Kl. 15.44: Denne runden ser ut til å bli et antiklimaks, ja. Mads bukket tårn og tapte. Åge har også tapt, men jeg så feil i forhold til den innestengte løperen. Den var forsvart av et tårn og ville unnsluppet uansett hvilke brikker Åge hadde tatt med.

I Vegards parti er det en sylskarp stilling. Vegard har i gang et angrep med tårn og dronning, men Bjerre kan kontre på ett trekk. Bjerres konge står nok også et godt hakk tryggere for øyeblikket, men tar jeg ikke feil leter Vegard etter et mattbilde nå.

I Rogers parti er alle offiserene byttet av, og de er i bondesluttspill med fem hver. Begge har også en dobbeltbonde. Vi får se hvem som er best i sluttspill, men det lukter fortsatt litt av remis.

Henriks motstander har fått skikk på stillingen sin. Da hadde han nok noe, ettersom Henrik har gitt ham muligheten. Men Henrik står nok fortsatt bedre.

Kl. 16.04: Det er høydramatisk i Vegards parti. Jonas truet nettopp med å ofre en kvalitet for et vinnende angrep. Vegard har valgt å gardere med sitt andre tårn, men har dårlig tid, selv til han å være. En løper på g2 er hovedårsaken til at han ikke får nytte av dronningen på h2. Han må få den med i spill på en måte som truer, og det spørs det om det er tid til, så skarp som denne stillingen er.

Kl. 1615: Vegard tok remis. Han tror muligens at han sto best, men hadde så lite tid igjen at han valgte remis. Og det er et meget godt resultat - mot hans fjerde spiller på 2100-nivå!

Roger tapte bondesluttspillet. Det analyseres nå, fortsatt i en meget god tone.

Axel er to bønder over, men motstanderen har en fribonde. Det skal vel gå likevel? Bredes parti virker ennå litt uklart. Vegard tar en titt på Tores parti nå.

Kl. 1633: Da er det bare Tore og Henrik igjen. Begge er i sluttspill - Tore med tårn og Henrik med springer. Tore er bonde over, mens Henrik er en dobbeltbonde under. Henrik har eneste fribonde. Vegard vurderer risikoen/muligheten for remis stor i begge partier. Han mener det må gjøres en feil før Tore har vinst, selv med en bonde mer. Begge har en drøy halvtime igjen på klokka.


Kl. 1643: Henrik tok remis. Dermed er det bare Tores parti igjen, og det må han fortelle om selv, da jeg må begynne å ordne med grillingen i kveld.

Oppsummert går det an å se dette positivt med med en vri: I dag hadde bare tre av våre lokale spillere hvit, og alle tok/ser ut til å ta poeng. Resten hadde sort og alle tapte, men unntak av Henrik som normalt skulle vinne.

I morgen har vi motsatt utgangspunkt - de fleste har hvit og kan vente seg samme eller lettere motstand enn i dag. Da kan det gå veien igjen.

Kl. 1742: Og der har Tore vunnet. Det ble et minoritetangrep der Tore vant bonde og motstanderen i tillegg fikk en hengende bonde. Det ble et rent tårnsluttspill som Tore vant til slutt. Da har han 3,5 poeng.
5. RUNDE TIRSDAG KL 13.00

RunderOpprettet av Arild ma., juli 27, 2015 19:09:34

Etter fire av ti runder har våre spillere disse plasseringene (forhåndsrangering i parentes):

29. IM Axel Smith (30.)
121. Vegard Simensen (265.)
150. Tore Kristiansen (307.)
176. Mads Wollan Myhre (348.)
286. Henrik Øie Løbersli (170.)
302. Petter Andreas Wadstensvik (356.)
365. Åge Olsen (328.)
377. Roger Hojem (326.)
396. Iver Halse (381.)

Summerer man plasseringene og sammenligner med forhåndsrangeringen, har klubbens spillere klatret drøyt 300 plasser samlet. Det må vi si er veldig godkjent så langt, spesielt tatt i betraktning at det ennå er mye seeding i rundeoppsettet i og med at over 400 spillere møtes i samme gruppe.

Oppsettet for 5. runde er slik:

IM Axel Smith (2449) - Peter Birk Petersen, Danmark (2197) 1-0
Henrik Øie Løbersli (2034) - Dennis L. Rose, Danmark (1797) 1-0
Peter Ulrik Röder, Danmark (2144) - Vegard Simensen (1859) 1/2 - 1/2
Thore N. Jensen, Danmark (1939) - Tore Kristiansen (1784) 1/2 - 1/2
Roger Hojem (1738) - Vidar Bakkejord, Danmark (1438) 1-0
Åge Olsen (1735) - Erlend Sæteren, Nordstrand (1400) 1-0
Mads Wollan Myhre (1686) - Andre Z Nielsen, Alta (1963) 1/2 - 1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1658) - Leif Bjornes, Kristiansand (1867) 1/2 - 1/2
Alisha Shehzad, Smeaheia (1266) - Iver Halse (1560) 1/2 - 1/2


Om dette er det å si at Axel vel må vinne om han skal holde seg i det selskapet som kan gi GM-napp. Det er ellers verdt å merke seg at alle våre bortsett fra Vegard, Tore og Iver skal spille med hvit. Vi tipper Vegard, Mads og Petter får det tøffest. Mads har for eksempel aldri tatt poeng mot Andre, men en gang må jo være den første! I de andre partiene er det til dels meget gode muligheter for halve og hele poeng denne runden.

Axel og Brede spiller live i dag, på denne lenka...
Det skal bli interessant å følge dem.

Kl. 12.52: Vi har hatt en liten recap her etter gårsdagen. Computeren viser at Mads var i ferd med å gå matt to ganger, men ble reddet av feilvalg av motstanderen. Vegard hadde matt i åtte, etter svært få svake trekk, men gikk deretter litt feil i tidsnøden. Dette er dog typiske computer-kombinasjoner som vanlige dødelige ikke ser - under enhver omstendighet ikke i løpet av sekunder. Likevel er det interessant.

Særlig Petter har fått med seg en liten motivasjonstale på veien opp til rom B45. Jeg mener han kan slå en spiller som Bjornes hvis han spiller opp mot sitt potensial, men da må han lete tålmodig etter de beste trekkene og aldri gi sin langt mer rutinerte motstander fred til å bygge opp noe. Går det til sluttspill kan Petter være akkurat så aggressiv at han kan vinne. Vi krysser fingrene.

Kl. 13.20: Iver har allerede flesket til med et løperoffer på h2. Tar motstanderen med kongen får hun en umiddelbar dronningsjakk. Hva som deretter skjer, rakk jeg ikke regne på, men det har helt sikkert Iver gjort.

Roger møter noe jeg vil kalle et slags kongeindisk, mens Åge spiller Grand Prix-angrepet mot siciliansk. Siciliansk spiller også Tore, som har sort, men de var bare i de innledende trekkene da jeg var innom. Henrik spiller dronninggambit, og motstanderen har svart med bønder både på e6 og c6. Engelsk-spilleren Mads er møtt av e5 og f5, noe vi nesten regnet med da Andre er dreven i hollandsk og vant til spill og motspill i den linja. Mads har møtt dette før og greid seg godt da. Petter smeller til med Sokolski mot en så rutinert kar som Bjornes. Vi diskuterte litt før partiet at Petter burde velge en åpning han er trygg på å ikke gjøre seg bort i, og da valgte han sannelig b4. Bjornes vet helt sikkert hvordan han skal møte den, men han kan den neppe like godt som Petter, som begynner å få erfaring med å skape trusler og usikkerhet med en tilsynelatende daff åpning. Vi får se om det holder mot så sterk motstand.

På livebrettene møter Axel kongeindisk (etter en litt annen trekkrekkefølge enn den klassiske), mens Brede er inne i en dronningbondeåpning som går litt over vårt hode.

Kl. 13.40: Vegard har åpnet med en helt klassisk nimzoindisk. Han har ikke slått springeren på c3, men trukket løperen da motstanderen kom med a3. Det kan sikkert være kjekt å beholde løperparet til retningen på partiet blir mer avklart. Han står helt greit, men hvit har nok fortsatt fordelen.

Kl. 13.46: Espen vurderer Ivers løperoffer som en bukk. Han har en bonde for offiseren, men nå er det motstanderen som er mest aggressiv.

Kl. 14.01: Tores parti gikk over til Morra. Det er ikke den morravarianten Tore liker å spille, men han han har nå muligheten til å avlive morragambiten i KSK - en gang for alle. Han er gambit-bonden over, men står i fare for å måtte gi den tilbake etter hvert.

Henrik har fått stonewall mot seg. Jeg fikk ikke med meg at dansken hadde spilt f5 allerede i andretrekket. Mads har fått opp en god stilling. Begge leter nok nå etter en mer langsiktig plan. André er den eneste Mads har tapt på tid mot i langsjakk, da han aldri fant en slik plan. En dansk 1900-spiller på nabobordet virker vel så interessert i lilleputtpartiet som sitt eget.

I Åges og Rogers parti er det lite nytt.

Kl. 14.17: Med forbehold om svakheter og trusler jeg ikke rakk å se, synes jeg Petter står best. Etter at tre lette og en bonde er byttet av har han påført Bjornes en dobbeltbonde og har tatt mye terreng på dronninjgfløya, slik han pleier.

Vegard står litt trangt og har brukt ganske mye tid, men ingen av delene kan regnes som nyheter.

kl. 14.37: Iver stilling virker temmelig miserabel. Ingen av tårnene er aktive, og de offiserene han har fått i spill har mer forsvars- enn angrepsoppgaver. Han er på vei opp mot h-bonden, trolig for å skape et hull i kongestillinga, men det virker langt fram til noe som kan ligne på et angrepsparti.

Roger er under angrep av tårn og dronning i f-linja, supplert av to springere. Den ene kan hoppe inn i kongestillingen, da Roger vil være ferdig hvis han tar den. Det spørs om han må rydde den unna og i tillegg få med dronningen i forsvaret. Åge er bonde over, men den tar nok Sæteren tilbake.

Kl. 14.49: Henrik har vunnet og Petter spilt remis. Om Morra er død, ser det ut som salige Sokolsky er i live også på norsk 1800-nivå, i hvert fall litt til. Petter analyserer, så vi kjenner ennå ikke enkelthetene. Henrik spilte g4 mot stonewall. Det kunne motstanderen lite om, og dermed gikk poenget rett inn.

Mads sitt parti er veldig posisjonelt, men det blir slått av en del i sentrum nå. Mads er ellers godt framme på dronningfløya. Jeg er ikke i stand til å se hvem som vil stå best etterpå. Siste oppdatering fra Espen og Henrik er at Mads er bonde over og har sperret inne Andrés løper på a7.

Tores stilling er kanskje litt passiv ennå, men til gjengjeld solid. Henrik vurderer at hvit står noe bedre på grunn av Tores hull på d5, men partiet er langt fra ferdig og hvit skal få jobbe for å ta igjen bonden.

Vegard hadde brukt 50 minutter på 15 trekk da jeg var innom. Løperen hans hindrer hvit i å rokere kort. Det bekymrer nok hvit noe, da det knapt er noe å gjemme seg bak på dronningfløya. Han har ellers bønder på h2, g2, f3, e4 og d5 på kongefløya. Det er en uklar/avansert stilling som er vanskelig å bedømme.

Kl. 1509: Petter havnet til slutt i sluttspill med springer mot løper. Ingen kunne komme i gjennom, og da tok de remis. Ifølge Bjornes gjorde Petter kun et svakt trekk, men det var ikke avgjørende. Petter var avhengig av en feil for å vinne, og den kom ikke. Men som jeg trodde har altså Petter dette nivået inne!

Henrik har vært nede og sett på Rogers og Åge stillinger og synes begge står best. Åge er bonde over, men motstanderen har et angrep og har muligens ofret den? Roger har avverget angrepet mot seg og har også mest terreng. For Iver er det uforandret, men motstanderen begynner å få lite tid.

Kl. 15.30: Vegard tok remis i en veldig taktisk stilling midt på brettet. Det er ikke sikkert det var så dumt, for Vegard hadde bare 16 minutter på 20 trekk, og hadde trengt bedre tid for å finne de beste trekkene.

Åge vinner kvalitet nå. Han har spiddet et tårn bak dronningen med en forsvart løper. Med en bonde i tillegg bør det være mulig å styre dette inn til vinst. Roger har ryddet unna springeren og fått opp en sunn stilling. Ivers motstander virker smått trøtt av å holde en bedre spiller og prøver å bytte seg ned. Iver ser nok etter muligheter til å gjøre de neste trekkene vanskeligst mulig, i håp om feil.

Mads er fortsatt en bonde over. André prøver nå å sette opp taktiske stillinger rundt den svakeste av Mads sine bønder.

Kl. 15.46: Axel vant oppskriftsmessig. Han vurderer at han sto til vinst allerede etter åtte trekk. Partiet bar etter hvert mer og mer preg av overkjørsel.

Det står nok temmelig jevnt i Mads sitt parti. Nielsen har nemlig løperparet, mot Mads sin løper og springer, og det teller litt i en stilling med bønder på begge fløyer. Mads sin merbonde står i f-linja, og begge har bønder både i g og h-linja. Begge har ellers dronninger og ett tårn.

Kl. 16.03: Det er gode nyheter fra e-fløyen. Åge vant. Partiet analyseres nå. Og Iver er i ferd med å redde i hvert fall remis. Han kan ta evig sjakk med dronningen, eller han kan vinne tilbake offiseren med å sjakke med en forsvart løper. Andre valg har han ikke - da han ellers går matt i ett trekk. Roger har også et angrep nå. Han håper nok det går inn, for han har 14 minutter på 15 trekk. Motstanderen får svi for at han dronningen foran tårnet i f-linja. Den står vel så lagelig til for angrep som kongen.

Kl. 16.13: I Mads sitt parti er dronningene av brettet, og Mads prøver å spille seg til en fribonde. Mads har fem trekk og 11 minutter igjen til 40. Tore ser også ut til å ha fått motspill. Han har fått tårnene i posisjon og står greit nå. Åge mener Roger vil vinne.

Kl. 16.34. Kan dette bli en dag der KSK er uslåelig? Mads fikk remis mot norgesmester André, som han aldri tidligere har tatt poeng mot. Det skal ha vært en klar remisstilling, og om Mads sto hakket bedre er det forståelig å sikre halvpoenget mot så mye sterkere motstand. Roger vant også. Han satt med brettets eneste offiser, en løper i bondesluttspill, og resten var teknikk. Motstanderen ble så grinete at han kjeftet på Roger for at "det var ikke lov å si sjakk i internasjonale turneringer. Du forstyrrer meg på min tenketid". Tilskuer Vegard fikk tullfliren. Da Roger skulle takke for partiet fikk han også beskjed om at det etter en paragraf i FIDEs regler ikke var lov å spise (en Snickers) ved bordet. "Det var det bare nordmenn som gjorde". Snakk om dårlig taper!

Heller ikke Brede lot seg slå. Han greide remis mot en 2400-spiller.

Kl. 16.54: Iver tok ikke evig sjakk. Han brukte løperen, og jeg så feil i stad: Han vant ikke springeren, den ble bare byttet av mot løperen. Men Iver opphevet samtidig mattrusselen, og han kan nå i teorien sjakke henne til lørdag kveld hvis han ikke får kongen dit han vil. Iver har ellers en fribonde på femteraden, men straks han flytter på den må han ta i betraktning at dronningen hennes kan settes i mellom.

Tore ville bytte dronninger da jeg var innom. Det var en taktisk stilling med mange implisitte avbytter. De har akkurat passert 40 trekk, det er lummert i spillelokalet og sikkert tungt å holde konsentrasjonen oppe. Jeg skal ikke si hvem som står best, men motstanderen har nok et initativ.

Kl. 17.18: Da har også Tore spilt remis, og Iver har slik jeg vurderer det remisen inne, i form av evig sjakk, i verste fall på 50-trekksregelen. Jeg har sendt ned Petter for å dobbeltsjekke dette. Det er mulig Iver spiller videre i håp om å provosere fram en feil der han også kan få med tårnet sitt eller fribonden i angrepet. Utfordringen er at han neppe kan tillate seg mellomtrekk da hun har en sjakk som vil bli fulgt nådeløst opp av dronning eller løper.

Kl. 17.32: Da ble det remis også på Iver, og vi kan fastslå at i dag er KSK uslåelige med fire seire og fem remis. Våre ni spillere med en snittrating på 1833 har tatt 6,5 av 9,0 poeng mot en snittrating på 1811. Trekker vi ut Axel, som strengt tatt representerer Lunds ASK her i Politiken Cup, blir det et enda sterkere resultat.

4. RUNDE MANDAG KL 13.00

RunderOpprettet av Arild sø., juli 26, 2015 23:28:40

GM Markus Ragger, Østerrike (2688) - IM Axel Smith (2449) 1-0
Arne Møller, Danmark (1705) - Henrik Øie Løbersli (2034) 1-0
Vegard Simensen (1859) - FM Jørgen Hvenekilde, Danmark (2114) 1-0
Tore Kristiansen (1784) - Anton Thaler, Sveits (2025) 1/2-1/2
Jonathan K. Ski, OSS (1549) - Roger Hojem (1738) 1/2 - 1/2
Ib Willy Nevado Jensen, Danmark (1903) - Åge Olsen (1735) 1-0
Ove Matras, Danmark (1940) - Mads Wollan Myhre (1686) 0-1
Mats Nærheim, Sandnes (1264) - Petter Andreas Wadstensvik (1658) 0-1
Iver Halse (1560) - Alexandre Neu, Sveits (1741) 0-1

Axel sitter helt opp på bord 2 og får knallhard motstand fra den andrerangerte østerrikeren Ragger. Å spille prøyssisk er kanskje ikke tingen. Henrik får muligheten til å reise kjerringa mot en ny, lavere rangert spiller, mens Tore møter sin foreløpig "enkleste" motstander, en sveitser med "bare" 2025 i rating. Vi får ellers håpe Roger ikke er påført varige remistraumer ved synet av Alexander K. Ski, for nå møter han tvillingbroren! Åge, Mads og Iver får det tøft - men igjen; ratingforskjellene er ikke større enn at i hvert fall remis er innenfor realistisk rekkevidde. Petter må heller ikke undervurdere Nærheim, som spiller aggressivt når han får det til å gli. Mads mistet en pallplass i NM for barn og unge da han tapte for ham.

Kl. 13.20: Alle våre ser ut til å ha kommet greit ut. Henrik møter det jeg trodde var spansk, men jeg får det ikke til å stemme når jeg henter opp stillingen på brettet. Vi får komme tilbake til den. Henrik har også studert den lenge nå.

Vegard møter kongeindisk, og Åge har også stilt seg opp omlag tilsvarende med svart. Det betyr at de har forholdsvis fått og gitt sentrum, men åpningen kan være skarpere enn som så for den som kan mulighetene/farene. Mads spiller fransk og er møtt med e5. Tores motstander har også financhettert på kongefløya.

Iver møter siciliansk, som han har møtt med Sc3 i andretrekket. Petter spiller også siciliansk. Motstanderen har spilt f4. Roger spiller fransk og har fått utviklet seg greit, med unntak av hvitfeltsløperen som er "fast takst" i fransk. Espen antyder at motstanderen spiller i raskeste laget.

Kl. 13.42: Oppdatert Henrik: De spiller Jänisch-varianten i spansk (f5). Henrik slo på e4 da motstanderen spilte d4. Da hvit tok springeren på c6 skjønte jeg ikke hvorfor ikke Henrik også tok springeren med bonden på f3, men computeren lyser rødt på det trekket, da bonden kan tas med løperen - og hvit står best. Henrik har i stedet tatt løperen og spilt ut dronningen.

Tore spiller en kongeindisk variant, mens Vegard nå står overfor en flodhest-oppstilling.


Kl. 13.58: Petter står for øyeblikket tårn og bonde over. Han har en springer som står i slag, men er i trekket og skal kunne redde den uten å få farligheter i retur. Dette bør han ta.

Roger har fått ut hvitfeltsløperen og har en stilling med mange muligheter. Iver er også perfekt utviklet. Ennå er det bare slått av en bonde, og begge bruker tid på å finne en plan. Iver har litt mer terreng, så jeg vurderer at han står hakket bedre.

Kl. 1412: Da har Petter vunnet allerede. Han ofret en kvalitet og satte matt i ett trekk!

Computeren likte ikke Henriks dronningtrekk, men han har nå fått forsvar på sin e-bonde med d5 og angriper sentrum med c5. Hvit står fortsatt best, men ikke mye.

I Mads sitt parti er det sluttspill med dronninger, fire tårn og 7+7 bønder. Mads sitter ved siden av kompisen Bjørn Robertsen (1676) fra Moss, og ingen av dem har nok lyst til at den andre skal se at de taper. I Åges parti er det ikke slått av en brikke ennå, og Tore trakk løperen tilbake fra h6 da jeg var innom. Posisjonssjakk der også.

Axels parti er derimot skarpt nok. Han har to lette for tårn, men er til gjengjeld en bonde under. Axel har også en dobbeltbonde i c-linja.

Kl. 14.43: Tore fikk remis. Da har han 50 prosent mot en ratingmotstand på 2139, og ratingprestasjonen er da nødvendigvis tilsvarende! Det er det jeg alltid har sagt; det gjelder å komme seg opp av kjelleren og ut i verden for å hente poeng, ikke sitte der å plukke dem av hverandre.

Roger valgte også å ta remis. Mens han var skuffet over resultatet mot tvillingbror Ski, der han hadde 10 pluss på computeren, syntes han dette var greit. Jonathan var en klart bedre spiller, vurderer Roger.

Åge er bonde over, men står trangt, så det er mulig motstanderen har komp for bonden. I Mads sitt parti spilles det fort, for fort, undrer Tore. Mads er nå under angrep, uten at det ser farlig ut foreløpig. Vegards motstander har lagt pipa foran seg, så han er nok røyksugen. Forsvarsverket hans ligner litt på firelags piggtråd, men Vegard liker jo å lete etter kombinasjoner i slike stillinger.

Kl 15.08: Vegards motstander har ferdigstappa pipe, men røykepausen er avblåst. Vegard har påført ham en dobbeltbonde i f-linja, uten at den utgjør noen svakhet foreløpig, og tatt en vidåpen b-linje med tårnet. Nå vil jeg mene Vegard står noe bedre.

I Mads sitt parti brukes det mer tenketid enn det er gjort tidligere i partiet. Bondestrukturen lukter litt av remis, men i slike sluttspill, med dronningene fortsatt på brettet, kan en feil fort bli avgjørende.

Åge har fått en angrep mot seg med tårn støttet av dronning. Han kommer seg lett ut av den alvorligste trusselen ved å flytte kongen opp på syvenderaden, men det spørs om det likevel har noen avbytte-omkostninger som Åge nå regner på.

I Ivers parti er det fortsatt jevnt.

Kl 15.28: Tore her. Jeg ble sendt av Arild ned til rommet der Iver sitter. En vanlig gåtur ned dit har Espen tatt tida på, og det er 2,5 minutt. Men ved rask løping blir det en fin liten treningstur. :-)
Iver har rokert langt og motstanderen kort. Begge angriper motstanderens kongestilling. Det ser ut for meg som om Iver har kontroll på motstanderens angrep selv om det er kommet litt lenger. Se bildet:
Kl. 15.45: (Tore) Mads taper nå. Motstanderen gjorde det enkelt i sluttspillet. Åge står heller ikke godt. Vegard har initiativet og har kommet med et tårn inn i stillinga til motstanderen, gamle FM Hvenekilde. Henrik står vel litt bedre, men han har ikke fått rokert. Kongen til Henrik står åpent på f8. men jeg liker stillinga til Henrik best.
Axel er i sluttspill nå, og har kvalitet under og like mange bønder. Løperen hans står fint, og kanskje han kan holde dette? (Trekk 30.)

Kl. 15.54: (Tore) Vi har visst feilvurdert stillinga til Mads, for motstanderen ofret tårnet sitt for å få fram sine to sammenhengende bønder, men Mads' konge er i nærheten av dem (bak, ikke foran) og Mads har også noen fribønder. Det er ikke over ennå.

Kl. 15.58: Jada, nå spørs det om Tore blir beskyldt for å ha røyka noe ulovlig også, for Mads vant!

Kl. 1604: Nei, Tore slipper unna. Mads vedgår at han sto til kliss tap, og kaller det en svindel. Dansken falt nemlig for Mads invitasjon til å bytte tårn, og da rakk Mads rundt med konge og sitt andre tårn og fikk stanset fribøndene. Det hadde Mads regnet på, men åpenbart ikke dansken.

Kl. 16.24: Både Åge og Iver har tapt. Åge fikk verken byttet av tårnet eller dronningen. Tårnet kom inn i stillingen og motstanderen fikk satt opp kombinasjoner som utgjorde stadig større press. Ivers parti analyseres for øyeblikket på sveitserengelsk, så der kjenner jeg ikke omstendighetene.

Vegard har fått det lure smilet som kjennetegner at han er i flyten. Han satte nettopp en springer i slag for to bønder, men motstanderen turte ikke ta den av frykt for å slippe dronningen inn i stillinga. Nå har Vegard gått ned på sisteraden med tårnet og presser bort en forsvarende løper. Motstanderen har minst en uforsvart bonde i slag, og Vegard har det vante minuttet på hvert trekk fram mot grensen. Dansken får mental støtte av Eric Brøndum, en annen god veteran-FM som Mads tapte for i fjor. Han finner åpenbart partiet interessant, men vrir seg litt på stolen og liker seg neppe på sjakkompisens vegne.

Kl. 16.39: Da har også Henrik og Axel tapt. Henriks konge ble stående i sentrum, og kom etter hvert under angrep, ifølge Tore. Axel kjempet mot overmakten lenge, men østerrikeren ble for sterk. Vegard er kvalitet over. Han har dronning og tårn mot dronning og løper, men kommer nok til å miste en bonde, slik at det blir tre mot fire. Det er en veldig taktisk stilling rundt den svake bonden midt på brettet, og da pleier jo Vegard å like seg.

Kl. 16.56: Da vant Vegard mot en 2100-spiller, og den forhenværende Dr. Morra er nødt fram med sprudlevannet.

Kl. 17.03: Før de offisielle resultatene er kommet kan vi konstatere at Vegard har 63 prosent uttelling mot en snittmotstand på 2026. Det skulle tilsi en ratingprestasjon over 2050, altså ikke så veldig langt bak Tore (2139). Mads har 50 prosent mot en snittrating på 1992 - og dermed en ratingprestasjon tilsvarende.

Men det hyggeligste er at alle har tatt fortjente poeng, og at det kommer til å bli flere på alle sammen.
3. RUNDE SØNDAG KL 17.00

RunderOpprettet av Arild sø., juli 26, 2015 16:46:33

Joseph Mc Philips, England (2191) - IM Axel Smith (2449) 0-1
Henrik Øie Løbersli (2034) - Jan Mouritsen, Danmark (1675) 1/2 - 1/2
Svein Rishovd, Moss (2094) - Vegard Simensen (1859) 1/2 - 1/2
Morten Andersen, Danmark (2141) - Tore Kristiansen (1784) 1-0
Alexander K. Ski, OSS (1445) - Roger Hojem (1738) 1/2 - 1/2
Åge Olsen (1735) - Jacob Hein, Danmark (1407) 1-0
Mads Wollan Myhre (1686) - Roland Lundberg, Sverige (1990) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1658) - Erik Jarlnæs (1840) 0-1
Martin Saltvedt, Stavanger (1856) - Iver Halse (1560) 1-0

Åge og Roger har fått enklere motstand og bør ta sine første poeng denne runden. Henrik og Axel skal normalt også vinne. For de andre blir det tøft, men særlig Vegard og Petter bør ha fått motstand som det er mulig å holde til remis - og kanskje mer. Tore møter sin tredje motstander i skiktet 2150-2200. Partiet kan følges trekk for trekk på LIVE4 på arrangørens hjemmeside. Axel er fortsatt på LIVE1.

Kl. 17.19: Alle ser ut til å ha kommet greit ut. Det blir litt mer trøing på oss denne runden da Åge og Roger er forvist til E-fløya, så jeg har ikke fått sett så nøye på åpningene. Men Tore spiller en f5-variant mot engelsk, som han ventet seg. Petters motstander ville spille fransk, men Petter spilte 2. Sf3 og har nå tvunget motstanderen over i en langt mer uvanlig og utfordrende stilling. Vegards parti har utviklet seg til noe som for meg fortoner seg som en dronninggambit. Mads møter foreløpig et veldig flatt forsvar i engelsk, med en fianchettert løper på kongefløya, mens Henrik er havnet i noe som er eller ligner katalan (jeg fikk ikke med meg om motstanderen spilte e6). Åge spiller Grand Prix-angrepet mot siciliansk, mens Roger har gitt bort d-bonden i åpningen, som det for meg ser ut som han kan få godt spill for.

Kl. 18.03: Jeg nevnte ikke Iver sist, fordi det var en veldig død stilling etter dronningbondeåpning med følge av de to f-springerne. Nå er det plutselig slått av en del brikker, og når røyken har lagt seg står Iver forholdsvis jevnt. Han har en veldig løs bonde i d-linja, men har svart med å angripe en tilsvarende hos Martin. De har dronninger, springer, to tårn og seks bønder hver.

Ellers er det ikke store forandringer. Tore spiller friskt og fikk nylig slått av en bonde helt nede på tredjeraden. Jeg ser foreløpig ikke planen bak, og det tror jeg ikke motstanderen gjør heller, for han studerer stillingen veldig årvåkent.
Mads har nå seks av sine bønder på fjerderaden og ser ut til å kjede seg. Det sier vel litt om hvor avventende motstanderen er. Henrik spiller ikke katalan, og det samme kan det være. Hovedsaken er at han står godt.

Roger og Åge står begge godt. Åges motstander har rokert langt, men kongestillingen er mer luftig enn i hvert fall jeg ville trivdes med. Åge har allerede en løper som titter inn i det aller helligste, og i glipa er det plass til flere offiserer. Roger har tatt tilbake bonden og funderer nok på noen taktiske vendinger i sentrum. Det er ellers byttet av bare en lett offiser.

Kl. 18.38: Petter står fortsatt godt. Det er slått av en bonde og to lette, og Petter har løperne på e3 og d3. De kan bli råsterke hvis sort rokerer kort, noe han kan, men foreløpig har valgt ikke å gjøre. Iver mistet som ventet den svake bonden, og det kan bli hardt å vinne den tilbake. Den beste strategien er trolig å forsøke å bytte ned til et sluttspill han burde ha visse muligheter til å holde til remis. I Henriks parti ser det ut som han tvinges til bytte dronninger. Jeg greier ikke å se at sort vil stå bedre etterpå, så det er vel mest for å få eliminert den generelt mektigste angrepsbrikken til en motstander som skal være overlegen.

Etter 11 trekk har Tore fortsatt kongen i midten. Der står den trygt foreløpig, men motstanderen har en del diagonaler han kan bruke, og som Tore sikkert vurderer/har vurdert. Hvit står nok best for øyeblikket.

Espen rapporterer at Roger har vunnet offiser, så da skal det poenget normalt være i boks. Åge har to lette mot tårn i sluttspill, mens motstanderen har en bonde mer. Det er normalt fordel Åge.

Kl. 19.02: Tore er under heavy angrep av dronning og tårn i f-linja. Tore har løpere som dekker de mest kritiske feltene, men motstanderen kan raskt spille opp lette offiserer for å utfordre dem. Det spørs om dette kan gå bra.

Kl. 19.18: Mads sitt kroppsspråk kan tyde på at han har gjort en blunder. Springeren hans står klar til å plukkes rett foran sorts konge. Mads er i trekket, men det virker lett å sperre unna ethvert forsvar av brikken. Enten har springeren blitt fanget og så solgt seg mot g-bonden, eller så har han regnet feil. Det er ingen umiddelbar fare motsatt vei, men å vinne mot en 2000-spiller med springer under, er i 98 av 100 tilfeller å tro på julenissen.

Roger er nå et helt tårn over, og Petter står like godt, selv etter å ha måttet bytte av den ene løperen. Er han tålmodig kan han ta dette. Tore har mistet en bonde, og strever med å finne de riktige forsvarstrekkene i en taktisk angrepsstilling. Henrik er også bonde under, men det er en dobbeltbonde. I Ivers og Vegards parti er det lite nytt.

Kl. 1945: Tore har gitt opp. Han overså en mellomsjakk og mistet en offiser. Iver har også gitt opp etter å ha oversett et trekk i sluttspillet. Mads spiller videre med tårn og fire bønder under. Han har noen trusler, men de lar seg avverge lett, tror vi.

På den positive siden har Åge vunnet, og det vil Roger også gjøre. Petter er nå to bønder over i sluttspill med fire tårn og dronninger. Det motstanderen prøver seg på virker lite koordinert, så her er det "bare" å holde presset og spille tålmodig og sikkert mot vinst. Vegard står også godt og har en løper på h3 ved en kongestilling som mangler g-bonde.

Kl. 20.02: Mads har også gitt opp. Han oppdaget at springeren hang i det han skulle flytte tårnet for å true dronningen, og med rørt brikke er det jo for seint. Petters motstander sjakker og sjakker uten noen særlig koordinasjon av dronning og tårn, og Petter flytter rolig unna. På et eller annet tidspunkt får han nok arbeidsfred til å presse sort med fribøndene. Henrik jobber med å få tatt en fribonde i a-linja. Greier han det, har ikke sort noen fordel mer, snarere tvert i mot. Vegard har 15 minutter på 17 trekk. Alt som normalt, altså.

Kl. 20.20: Nå skjærer det meste seg her. Petter bukket dronning, og dermed var det over, dessverre. Roger gikk også feil i sluttspillet, og motstanderen fikk inn en evig sjakk. Dermed ble det remis på Roger. Den gode nyheten er at Axel står to bønder og over og skal vinne - som bestilt.

Kl. 20.53: Henrik har lurt fra dansken fribonden på dronningfløya. Den var forsvart av tårnet langs sjetteraden, og det greide Henrik å jage ved hjelp av konge og løper. Dansken gjort vondt verre da han satte tårnet sitt i slag for å få springergaffel på konge og Henriks tårn. Det ble et elendig tårnbytte, der Henrik nå går inn i sluttspillet på motsatt fløy med en eliminert trussel på dronningfløya og en bedre løper. Sorts konge har for lang vei rundt til å plukke Henriks bønder, men det skal mye filing til før Henrik kan konvertere dette til vinst. Det er tre mot tre bønder, men motstanderen har en dobbeltbonde.

Vegard rakk tidsnøden, og som vanlig har motstanderen 50 prosent mer terreng etterpå. Men Vegard står ganske jevnt denne gangen, og det er mange muligheter i stillingen.


Kl. 21.24: (Tore stand-in for Arild som passer på avslutninga til Henrik) Det er Henrik og Vegard igjen. Vegards stilling mot Moss' Svein Rishovd er uklar og komplisert. Begge er aktive med hver sin springer. De har også to tårn og dronning igjen.
I partiet til Henrik er det bare 3 bønder igjen hver. Motstanderen har en forsvart fribonde. Og når det ikke er offiserer igjen, kan ikke Henrik vinne. Vi tror at han greier remis.

Kl. 21.33: Da vant Axel, mens Henrik tok remis. Etter at offiserene var byttet av kunne ingen av dem vinne uten at en fribonde gikk inn, og det var ikke mulig for noen å prøve uten å tape.

Vegard er i sluttspill med springer, tårn og fem bønder hver. Bondestrukturen er slik at det lukter litt av remis.

Kl. 21.48: Med bare springerne igjen og en bonde over tilbød Vegard remis, og Mossespilleren trengte bare 30 sekunders evaluering for å ta i mot. Han hadde den ene "skarpe" bonden på brettet, men Vegard ville kunne stanse den uten særlige problemer.

Dermed ble det bare et halvt poeng mindre enn forventet i utgangspunktet denne runden, men det er nok litt surt for Petter og Roger å vite at de sto til vinst.
Neste »