NM for ungdom 2015

NM for ungdom 2015

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund i NM for ungdom i Bergen 13.-15. november 2015.

NEST SISTE RUNDE SØNDAG kl. 0900

RunderOpprettet av Arild lø., november 14, 2015 21:33:20
Henrik Øie Løbersli (2125) - Martin Nilsen, Stavanger (2089) 1/2 - 1/2
Benjamin Fossan, Stavanger (1755) - Petter A. Wadstensvik (1523) 1-0
Tor Fredrik Kaasen, Tromsø (2120) - Mads Wollan Myhre (1468) 1-0

Tøffe og viktige oppgjør for alle våre. Tøffest blir det for Mads som møter førsterangerte Tor Fredrik, med 650 flere ratingpoeng. De møttes sist i Landsturneringen i Trondheim for to år siden, da vant tromsøvæingen greit etter at det lenge sto ganske jevnt. Siden har Tor Fredrik avansert voldsomt i utvikling og rating. Men ingen sjakkpartier er tapt på forhånd. De avgjøres på brettet.

Petter møter også en spiller som på papiret er bedre, mens Henrik møter en spiller han kjenner veldig godt, og ofte har hatt taket på. Igjen er ikke fargen ideell, nå får Henrik svart i siste runde. Hvem han møter der virker temmelig åpent.

Kl. 09.15: Jeg har lagt ut noen bilder fra nest siste runde som dere finner ved å klikke på bildelinken i høyrespalta på denne siden.

Det kan se ut som Mads er gått i en åpningsfelle. Han er i hvert fall d-bonden under, og det tror jeg ikke var tilsiktet, for den virker vanskelig å ta tilbake. Mads har også måttet gå ut med dronningen altfor tidlig. Partiet er neppe ødelagt, for Tor Fredrik er også dårlig utviklet, men det kan likevel bli tøft å komme ajour.

Petter spiller kongeindisk, mens Henrik hadde gjort et nytt Reti-trekk i påvente av at Martin Nilsen skulle dukke opp.

Kl 10.16: Så lenge dette måtte være spennende, gearer vi nå opp bloggingen litt. Mads har tapt. Han bukket bonde i åpningen, og etter diverse avbytter ble det for tøft å komme tilbake i partiet.

Petter kan rokere begge veier. Hvis han ønsker å beholde løperen sin på g7, velger han kanskje lang, for da hindrer tårnet på h8 Benjamins forsvarte løper i å komme til h6. Det er ellers en ganske klassisk KID-stilling, der Petter har spilt e5.

I Henriks klasse kan dette bli en avgjørende runde for hvem som havner på pallen. Ikke fordi noen kan stikke i fra, men fordi like mye handler om å slippe Johan-Sebastian i siste runde. Hvis ikke Henrik og Sigve taper, men gjør det like bra, og både Erlend Kyrkjebø og Christiansen vinner denne runden, blir det disse fire som møter hverandre i siste runde. Etter startnumrene blir det da Kyrkjebø - Hølleland og Christiansen - Løbersli, og da skal Henrik slåss hardt for en pallplass. Skulle derimot Henrik gjøre det bedre enn Sigve denne runden, kan han få Erlend i stedet. Tore, som er langt mer dreven i Monrad enn meg, må gjerne arrestere resonnementet.

Mathias sto springer og to bønder over, men satte deretter dronninga si rett i slag. Da er det nok kjørt der.

Kl. 11.10: I Petters parti er det byttet av fire løpere, begge har rokert langt, men Benjamin har mest terreng. Mens Petter nok lurer på hvor han skal få plass til springerne sine, har Benjamin en annen utfordring - han har 15 minutter på over 20 trekk. Men han er vel såpass dreven i lynsjakk at det skal gå greit uten de store feilskjærene.

Både Henrik og Sigve er nå bonde over, men det er ikke vinst-stilling i noen av de fire smått avgjørende partiene, såvidt jeg kan se.

kl. 12.26: Petter har tapt for ganske lenge siden, men vi fant ham først nå. Jeg trodde Benjamin hadde spilt c4, men det hadde han ikke, så da ble det Pirc. Fossan angrep først kongen på kongefløya, og etter lang rokade på dronningfløya. Petter greide til slutt ikke å stå i mot lenger.

Henrik har en fribonde i a-linja forsvart av tårn, men de andre offiserene som trenger å følge den i mål er foreløpig innestengt av en lang bondekjede. Henrik er heller ikke bonde over lenger, men jeg vil likevel mene han står best.

I de andre partiene har de tre som kommer til å kjempe om pallen m er eller mindre initiativet. Sigve er fortsatt bonde over, og Erlend har noen taktiske motiver rundt en bonde som kan bli krevende for Alseit.

Mads har fått Aleksander Lindbøl (1692) med hvit i siste runde. Vi setter opp den når klasse A og B er ferdigspilt.

Kl. 1325: Fem minutter før neste runde skulle begynne ble det remis melom Henrik og Martin - etter 84 trekk. I 40-50 av dem spilte de på tilleggstiden, og Henrik var helt nede i syv sekunder på det minste i forsøket på å vinne. De hadde ett tårn hver med Martins løper mot Henriks springer. Til slutt valgte Martin å ofre løperen for å få tatt Henriks siste bonde. Han hadde regnet ut at han kunne bytte av tårnene via en sjakk, og da hadde ikke lenger Henrik materiell til å sette matt. På grunn av det seige partiet er sisterunden for klasse A og B utsatt med en halvtime, til kl. 14.00.