NM for ungdom 2015

NM for ungdom 2015

.

Her følger vi deltakerne fra Kristiansund i NM for ungdom i Bergen 13.-15. november 2015.

SISTE RUNDE SØNDAG kl. 13.30

RunderOpprettet av Arild sø., november 15, 2015 13:46:27
Erlend Kyrkjebø, Stavanger (2101) - Henrik Løbersli (2125) 1/2 - 1/2
Idar Evenstad, Harstad (1227) - Petter A. Wadstensvik (1523) 1/2 - 1/2
Mads Wollan Myhre (1468) - Aleksander Lindbøl, SK 1911 (1697) 1/2 - 1/2

Som Tore har gjort rede for i kommentarfeltet bli det nå Henrik mot Erlend. Vi tror vel at Johan Sebastian tar Sigve, og da kan Henrik i dårligste fall bli toer med seier mot Erlend. Henrik har i øyeblikket bedre kvalitet enn Johan-Sebastian, og kan i teorien bli norgesmester, men slikt er det nesten håpløst å kalkulere med på forhånd. Enda mer tight kan det bli hvis Henrik spiller remis. Da risikerer han at også Martin Nilsen blander seg inn i kampen om pallen, kanskje også Elise Forså.

Petter har omsider fått en lavere ratet motstander og skal vinne, mens Mads møter ett år eldre Aleksander, som han tapte for i NM i Trondheim for to år siden. Aleksander spiller for det meste siciliansk med sort, og det skulle ikke forundre om han også møter Mads' engelsk med c5. Både remis og seier vil være et sterkt resultat av Mads.

Kl. 14.10: Da har jeg lagt ut tre bilder før den siste runden. Enkelte i A-klassen kjemper nok ikke bare om pallen, men også om å rekke flyet etter forsinkelsen som Henrik og Martin stelte i stand. Arrangøren kompenserer med ferdigsmurte baguetter.

Kl 1430. Aleksander har utligning mot Mads - og vel så det. Lindbøl har to bønder på e4 og d5 som forkrøpler stillingen hans og har nå også fått stilt opp offiserene sine. Det kommer vel et angrep snart, og jeg ser ikke hvordan det kan komme fra Mads.

Petter har havnet i italiensk, mens Henrik er i firspringerspill. Petter er en bonde under, men stillingen til hvit ser litt rar ut, og det burde være svakheter her som er mulig å utnytte.

Mathias har vunnet og ender nok dermed på topp 10 med 5 av 7. Det er veldig bra, han møter 10-åringer som allerede har 1300 i norsk rating!

Kl. 1505: Johan-Sebastian har allerede vunnet, og etter uttrykket til Sigve å dømme skjedde det på en måte han ikke var helt bekjent av. Dermed må Henrik vinne om han vil ha muligheten til å bli norgesmester. Med remis blir det kvaliteten som avgjør i kamp med opptil fire andre. Henrik har et lite angrep på gang, men jeg er usikker på om det er av den typen som aldri tar slutt.

Aleksander vant en bonde i en kombinasjon på dronningfløya som han nå prøver å få inn. Mads virker mer betenkt nå, han hadde en innestengt hvitfeltsløper som han nettopp fikk i spill, og den trenger han for å stoppe framrykkingen. Det spørs om det er tidsnok. Det har henholdsvis 18 og 12 minutter igjen på klokka.

Petter har et angrep på gang, men finner ikke helt veien gjennom kongestillingen da motstanderen forsvarer seg godt med dronning og tårn.

kl. 15.15: Mads reddet remis. Han rakk å få byttet ned til et tårnsluttspill. Fribonden var der fremdeles, og Aleksander kunne muligens kommet seg ut av sjakkene til Mads, men da ville han mistet bonden. Og med to minutter igjen på klokka var det ikke mye å spille på.

kl. 1540: Da har også Martin Nilsen vunnet. Han ofret dronning for en grusom kombinasjon som ville endt i matt uansett hva motstanderen foretok seg. Dermed har han 4,5 poeng, mot Henriks 4,0.

Petter har fordel fordi motstanderen har en springer som står fullstendig offside i angrepet han har fått mot seg. Men foreløpig har ikke Petter funnet nøkkelen til låsen i kongestillingen.

Kl. 15.48: Petter tok remis. Petter så ingen matt og var opptatt av at han var bonde under og at motstanderen hadde en gardert fribonde hvis han prøvde å gå på med egne kongebønder. Det er mulig det var riktig å ta remis, Mads er enig.

Vi skal følge med på de Henrik har møtt, for å regne kvalitet, men det viktigste er at Henrik vinner, evt greier remis. Foreløpig er det veldig stillingskrig mellom to jevne spillere.

Kl. 16.05: Akkurat nå vil jeg mene det er fordel Kyrkjebø. De har syv bønder (4+3, ingen majoriteter) og to tårn hver, men Erlend har løperpar mot Henriks løper og springer. Det er riktignok mange trekk til dette er avgjort, og mye kan skje, men i utgangspunktet kan det bli strevsomt å greie mer enn remis.

Av de Henrik har møtt er Maud bonde over, mens Kimiya står relativt jevnt. Hun er god på å spille remis, og det kan det bli her også. Jonas ser jeg ikke ved bordet, så jeg vet ikke hvordan det har gått.

kl. 1615: Det var som faen. Henrik har vunnet en bonde. Litt uklart om det var en bukk eller ikke, muligens mistet Erlend forsvaret på den da de byttet et av tårnene. Jeg har lagt ut et bilde av stillingen, så får dere vurdere sjæl.

Kl. 1630: Erlend har 17 minutter igjen, Henrik 37 minutter.

Kl. 1643: Nå har jeg fått tillatelse til å sitte med PC på spillesalen, så nå går det raskere å oppdatere. Tårnene er av brettet, og Erlend prøver å sperre inne kongen med løperparet. Henrik har spilt opp springeren fra a8 (han måtte dit ja, Tore) og truer en bonde. Målet er nok å få flyttet på en av hvits løpere. Henrik kan vel også true seg ut med kongen i h-linja med å gå på med bonden der.

Kl. 1650: Premieutdelingen har startet vegg-i-vegg. Mads ble nummer 12 i sin klasse, og som 17. rangert er det innenfor målsetningen. Resultatlisten bærer imidlertid preg av mange deltagere, kort tenketid og for få runder. Det er folk foran ham på resultatlisten han ville knust, og folk bak han ville blitt knust av.

B-klassen er ikke ferdigspilt, men Petter ser ut til å havne rundt forhåndsrangering, det vil si 20.plass, med en liten pluss i ratingen.

kl 1656: Erlend har gått ned med begge løperne på åttenderaden for å true bonderekka bakfra. Henrik har greit forsvar på alt og prøver nå å få byttet av løper mot løper. Det vil nok ikke hvit, men likevel begynner det å se mer lovende ut, for Henrik har en fribonde i d-linja som kan bli vond for Erlend på sikt. Henrik har også klart bedre tid.

Kl. 1705: Henrik 20 minutter - Erlend 7 minutter

Arild har tatt dette bildet
http://barnogungdom.ksk.no/#!album-95-10Erlend plukket c-bonden, Henrik kvitterte med å ta randbonden. D-bonden er fortsatt en fribonde, men det blir litt av en jobb å manøvrere den fram angrepet av et løperpar. Hadde Henrik greid å bytte av den ene, har han kongen sin mye nærmere til å hjelpe seg. Men straks han kommer ut med den, kan det bli mye sjakking med to løpere på brettet.

kl. 1730: Det ble remis på Henrik. Han greide ikke å få fram fribonden med et løperpar rundt ørene. Da spørs det om det blir tredjeplass, på dårligere kvalitet enn Sigve.

KL 1735: Maud vant nettopp, og det kommer nok også Kimiya til å gjøre. Hun er kvalitet under, men har tre fribønder. Vet ikke om det vil gjøre noen forskjell, Tore?NEST SISTE RUNDE SØNDAG kl. 0900

RunderOpprettet av Arild lø., november 14, 2015 21:33:20
Henrik Øie Løbersli (2125) - Martin Nilsen, Stavanger (2089) 1/2 - 1/2
Benjamin Fossan, Stavanger (1755) - Petter A. Wadstensvik (1523) 1-0
Tor Fredrik Kaasen, Tromsø (2120) - Mads Wollan Myhre (1468) 1-0

Tøffe og viktige oppgjør for alle våre. Tøffest blir det for Mads som møter førsterangerte Tor Fredrik, med 650 flere ratingpoeng. De møttes sist i Landsturneringen i Trondheim for to år siden, da vant tromsøvæingen greit etter at det lenge sto ganske jevnt. Siden har Tor Fredrik avansert voldsomt i utvikling og rating. Men ingen sjakkpartier er tapt på forhånd. De avgjøres på brettet.

Petter møter også en spiller som på papiret er bedre, mens Henrik møter en spiller han kjenner veldig godt, og ofte har hatt taket på. Igjen er ikke fargen ideell, nå får Henrik svart i siste runde. Hvem han møter der virker temmelig åpent.

Kl. 09.15: Jeg har lagt ut noen bilder fra nest siste runde som dere finner ved å klikke på bildelinken i høyrespalta på denne siden.

Det kan se ut som Mads er gått i en åpningsfelle. Han er i hvert fall d-bonden under, og det tror jeg ikke var tilsiktet, for den virker vanskelig å ta tilbake. Mads har også måttet gå ut med dronningen altfor tidlig. Partiet er neppe ødelagt, for Tor Fredrik er også dårlig utviklet, men det kan likevel bli tøft å komme ajour.

Petter spiller kongeindisk, mens Henrik hadde gjort et nytt Reti-trekk i påvente av at Martin Nilsen skulle dukke opp.

Kl 10.16: Så lenge dette måtte være spennende, gearer vi nå opp bloggingen litt. Mads har tapt. Han bukket bonde i åpningen, og etter diverse avbytter ble det for tøft å komme tilbake i partiet.

Petter kan rokere begge veier. Hvis han ønsker å beholde løperen sin på g7, velger han kanskje lang, for da hindrer tårnet på h8 Benjamins forsvarte løper i å komme til h6. Det er ellers en ganske klassisk KID-stilling, der Petter har spilt e5.

I Henriks klasse kan dette bli en avgjørende runde for hvem som havner på pallen. Ikke fordi noen kan stikke i fra, men fordi like mye handler om å slippe Johan-Sebastian i siste runde. Hvis ikke Henrik og Sigve taper, men gjør det like bra, og både Erlend Kyrkjebø og Christiansen vinner denne runden, blir det disse fire som møter hverandre i siste runde. Etter startnumrene blir det da Kyrkjebø - Hølleland og Christiansen - Løbersli, og da skal Henrik slåss hardt for en pallplass. Skulle derimot Henrik gjøre det bedre enn Sigve denne runden, kan han få Erlend i stedet. Tore, som er langt mer dreven i Monrad enn meg, må gjerne arrestere resonnementet.

Mathias sto springer og to bønder over, men satte deretter dronninga si rett i slag. Da er det nok kjørt der.

Kl. 11.10: I Petters parti er det byttet av fire løpere, begge har rokert langt, men Benjamin har mest terreng. Mens Petter nok lurer på hvor han skal få plass til springerne sine, har Benjamin en annen utfordring - han har 15 minutter på over 20 trekk. Men han er vel såpass dreven i lynsjakk at det skal gå greit uten de store feilskjærene.

Både Henrik og Sigve er nå bonde over, men det er ikke vinst-stilling i noen av de fire smått avgjørende partiene, såvidt jeg kan se.

kl. 12.26: Petter har tapt for ganske lenge siden, men vi fant ham først nå. Jeg trodde Benjamin hadde spilt c4, men det hadde han ikke, så da ble det Pirc. Fossan angrep først kongen på kongefløya, og etter lang rokade på dronningfløya. Petter greide til slutt ikke å stå i mot lenger.

Henrik har en fribonde i a-linja forsvart av tårn, men de andre offiserene som trenger å følge den i mål er foreløpig innestengt av en lang bondekjede. Henrik er heller ikke bonde over lenger, men jeg vil likevel mene han står best.

I de andre partiene har de tre som kommer til å kjempe om pallen m er eller mindre initiativet. Sigve er fortsatt bonde over, og Erlend har noen taktiske motiver rundt en bonde som kan bli krevende for Alseit.

Mads har fått Aleksander Lindbøl (1692) med hvit i siste runde. Vi setter opp den når klasse A og B er ferdigspilt.

Kl. 1325: Fem minutter før neste runde skulle begynne ble det remis melom Henrik og Martin - etter 84 trekk. I 40-50 av dem spilte de på tilleggstiden, og Henrik var helt nede i syv sekunder på det minste i forsøket på å vinne. De hadde ett tårn hver med Martins løper mot Henriks springer. Til slutt valgte Martin å ofre løperen for å få tatt Henriks siste bonde. Han hadde regnet ut at han kunne bytte av tårnene via en sjakk, og da hadde ikke lenger Henrik materiell til å sette matt. På grunn av det seige partiet er sisterunden for klasse A og B utsatt med en halvtime, til kl. 14.00.


5. RUNDE LØRDAG KL. 17.30

RunderOpprettet av Arild lø., november 14, 2015 17:57:35
Kirill Fedchuk, Tromsø (1547) - Mads Wollan Myhre (1468) 0-1
(Henrik og Petter spiller sin femterunde søndag morgen)

Mads møtte Kirill mange ganger i bordtennis i Politiken i sommer, men det er første gangen de møttes i langsjakk. Kirill er en tålmodig, posisjonell spiller som gjerne spiller engelsk med hvit, og det gjør han nå også, til tross for at Mads har mye lengre erfaring med åpningen. Det har blitt en åpen stilling, og det er nok fordel Kirill, som tilhører en klubb som legger mye vekt på ferdigheter i sluttspill.

Ellers er det verdt å merke seg at Mathias Unneland fra Aalesunds har 3 av 4 i klasse F. Ifølge faren sto han offiser over i det ene partiet han har tapt, men spilte seg bort da han skulle avgjøre. Nå møter han Kasper fra Trondheim, og det kan gå veien. I så fall kjemper Mathias om pallen i morgen.

Kl. 1909: Mads vant. Kirill ga opp etter 29 trekk. Da fikk Mads inn den ultimate taktikken - enten matt eller vinne dronning. Dermed har Mads 4 av 5 foran søndagen.

Mathias er også ferdig, uten at jeg foreløpig vet hvordan det har gått. Oppsettet i nest siste runde får vi komme tilbake til. Nå trenger vi middag!4.RUNDE LØRDAG kl. 13.30 og 15.30

RunderOpprettet av Arild lø., november 14, 2015 13:44:30
Sigve Hølleland, Masfjorden (2060) - Henrik Løbersli (2125) 1/2 - 1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1523) - Eskil A. Grønn, OSS (1927) 0-1
Mads Wollan Myhre (1468) - Eirik Enersen, Bærum (1454) 1-0

Kyrkjebø slo storfavoritt Christiansen! Henrik er dermed på andre, bak Hølleland. Som jeg påpekte før tredjerunde er det nå, og ikke i forrige runde Henrik skulle hatt hvit. Ettersom Sigve og Henrik er de eneste med tre poeng og møter hverandre, er det i stedet Sigve som får to hvite på rad. Slik er verden noen ganger. Men det betyr også at hvis Henrik vinner, er han alene i ledelsen før siste dag. Ifjor vant Sigve både det innbyrdes oppgjøret og klassen. Da spilte Sigve engelsk, og Henrik svarte med det Mads kaller Robin-varianten.

En som har fått to hvite på rad når det trengs er Petter. Jeg kan ikke huske at han har møtt Eskil i langsjakk. Ifjor havnet OSS-spilleren på sjetteplass i klassen og Petter på ellevte. Normalt er dette et parti IM-sønnen skal vinne, men Petter spiller tidvis så godt i dette NM at man ikke kan være sikker.

Mads har aldri møtt ett år eldre Eirik i langsjakk, men etter det jeg har sett av ham kan det bli et jevnt oppgjør. Skal Mads bli blant topp 10 er likeve dette et hvitparti han bør vinne.

Kl. 16.36: Mads vant til slutt etter to x tidsnød. Den første greide Eirik å komme seg ut av, men da røyken hadde lagt seg, sto Mads med begge tårnene og dronningen på åttende raden. Derifra fikk svart aldri fred, og han gikk til slutt ut på tid etter at han måtte gi dronning for å unngå matt. Mads hadde under ett minutt igjen, mye fordi han skrev alle trekkene. Det hadde han ikke trengt, og det vet han nå til neste parti.

Petter er i enkelt tårnsluttspill med seks bønder hver. Han har dessverre tre bondeøyer med en isolanibonde i d-linja, men har fått satt opp et nogenlunde forsvar på den.

Henrik er en dobbeltbonde over i a-linja etter en engelskåpning av det heller uvanige slaget. Til tross for materiell overvekt tror jeg stillingen er forholdsvis jevn ennå.

Kl. 16.50: Sluttspill med isolanibonde ble for tungt å holde for Petter, og han tapte.

Kl. 18.30: Sigve og Henrik tok remis etter en evig sjakk-stilling der Henriks konge truet Sigves tårn helt oppe på førsteraden. Jeg tror muligens at Henrik ville risikert å tape hvis han hadde gått ut av trekkgjentakelsen. Han hadde ellers nedi halvannet minutt igjen på klokka, og remis med svart mot Sigve er ikke så gærnt.

3.RUNDE LØRDAG kl. 09.30

RunderOpprettet av Arild lø., november 14, 2015 00:15:55
Henrik Øie Løbersli (2125) - WFM Maud Rødsmoen, OSS (1913) 1-0
Petter A. Wadstensvik (1523) - Cornelius Kvendseth, Nordstrand (1843) 1-0
Kristian Holst Oord, Stavanger (725) - Mads Wollan Myhre (1468) 0-1

Henrik har fått et nytt hvitparti og skal normalt vinne, skjønt Maud er en sterkere spiller en Kimiya. Kanskje hadde det vært bedre heller å få hvit i neste runde, da Henrik med seier nok vil møte Johan Sebastian Christiansen (evt Martin Nilsen hvis han slår Sigve Hølleland, men Sigve utspilte Edit Machlik i 2. runde). På den annen side må jo Henrik møte noen av de beste med svarte brikker uansett.

Som ifjor skal Petter møte Cornelius, som har slekt på Meløya i Kristiansund. Den gang ble Cornelius for tøff, etter at Petter ikke fikk uttelling for sin diskutable b4-åpning og Cornelius viste seg et godt hakk mer erfaren i et i utgangspunktet fordelaktig sluttspill for Petter. Kanskje kan vi håpe på en revansje nå, om ikke annet en remis?

Mads ser ut til å ha vært heldig med trekningen og har fått et svart-parti mot en 700-spiller, antagelig en yngre bror av Petters motstander i 1.runde. Mange av de presumptivt beste møtes innbyrdes på de øverste bordene i denne runden, og Mads kan ligge a poeng med halvparten av dem med oppskriftsmessig seier. Alle som har spilt en Monrad-turnering der alle slår alle vet at det ikke er noen fordel å aspirere til førstebord for tidlig. Det handler bare om å gjøre det tidsnok. At det heller ikke denne gang er selvsagt hvem som havner på pallen viser det faktum at både Abyl Kizatbay (1776) og Andreas Tryggestad (2034) avga et halvpoeng mot 400-600 poeng lavere ratede spillere i 2. runden.

Kl. 1045: Mads vant bonde tidlig i fransk og kvalitet i midtspillet etter å ha lagt en felle for motstanderen. Deretter prøvde han seg på et løperoffer som motstanderen ikke gikk på, men etter diverse kombinasjoner og avbytter gikk hvit matt likevel. Mads forklarer et prikkfritt parti med at far hadde dratt på Kiwi for å kjøpe inn en ladning Burn lemon i det bergenske regnværet.

Petter spiller Colle og Henrik Reti/kongeindisk angrep, alt etter hvordan en ser det/fortsettelsen blir. Det er posisjonelle stillinger, men jeg synes i hvert fall Henrik står bra, med en ekkel springer for svart. Jeg tror begge kan bli lange partier.

Kl 1146: Nå går det såpass bra her at vi fristes til å gire opp bloggingen litt. Petter slo nemlig en 1800-spiller. Han vant tidlig en bonde da Cornelius ikke virket videre bevandret i Colle system og plukket etter hvert to bønder til. Cornelius ga opp to trekk unna matten.

Henrik prøver å få stilt opp skyset sitt på kongefløya, men Maud er flink til hele tida å plage de tunge offiserene hans. Det tar nok litt tid før dette etr avgjort.

Kl 13.30: Da vant Henrik også. Maud prøvde å komplisere med å sette opp en taktisk stilling i e-linja, men Henrik holdt tunga midt i munnen med under 10 minutter igjen på klokka. Han avviklet til et fordelaktig sluttspill, der Maud blant annet måtte ofre en bonde for å få i spill sin eneste offiser, en løper. I mellomtiden herjet Henriks springer og konge blant de svarte bøndene. Hun ga opp da hun måtte ofre løperen på en fribonde.2.RUNDE FREDAG kl. 19.30

RunderOpprettet av Arild fr., november 13, 2015 19:32:45

Henrik Øie Løbersli (2125) - Kimiya Sajjadi, OSS (1829) 1-0
Lucas Ranaldi, SK 1911 (2064) - Petter A. Wadstensvik (1527) 1-0
Mads Wollan Myhre (1468) - Benjamin Halvorsen, Tromsø (1502) 0-1

Kimiya går på NTG sammen med Henrik. Med hvit skal Henrik normalt vinne. Petter får det mye, mye tøffere mot en av de nye 2000-spillerne til SK1911. Han pleier å spille d4 og deretter c4 etter Sf6, så Petter vil prøve en prep han har hatt liggende i Sämisch-varianten i kongeindisk. Mads har slått Benjamin før, men det begynner å bli noen år siden. De er vel i dag ganske jevngode - og akkurat like ustabile, så det spørs vel mest hvem som har dagen. Mads har funnet ut at Benjamin pleier å spille "den varianten Robin pleier å spille" mot engelsk, og rakk såvidt å sjekke noen ekstra hvit-trekk i opening book før han måtte løpe ned.

kl. 22.55: Det gikk vel omtrent som ventet. Henrik knep en kvalitet i midtspillet. Kimiya prøvde å file til et motangrep med løperparet sitt, men Henrik kontrollerte greit. Da han tvang henne til å bytte dronning/miste en bonde, ga hun opp.

Petter fikk aldri spilt KID. Ranaldi hadde forberedt Trompovsky, kanskje fordi Petter har noen KID-partier på nett, men uten at han fikk den store fordelen. Han pådro Petter en dobbelbonde, men måtte gi fra seg løperparet. Men da hvit fikk satte opp noen taktiske kombinasjoner med tårn og dronning, gikk Petter feil og tapte. I analysene fant de en trekkrekkefølge som kunne gitt Petter remis.

For Mads er den dårlige nyheten at han ser ut til å måtte prøve å spille et hurtigsjakkparti i hver eneste langsjakkturnering. Den gode nyheten er at nå er det unnagjort. Åpningen gikk akkurat som forutsett, men de spilte i forteste laget, og Mads hadde flere muligheter til å utnytte små upresisheter hos Benjamin. I stedet gjorde han omtrent like mange småfeil sjøl. De sto temmelig likt til et godt stykke ut i midtspillet, da Benjamin begynte å gå med bøndene mot kongestillingen. Mads brukte for kort tid på å evaluere trusselen, og gjorde et posisjonelt trekk i stedet for et nødvendig forsvarstrekk med dronningen, som de fant i analysene etterpå. Mer skulle det ikke til før kongestillingen var fortapt.


1. RUNDE FREDAG kl. 16.30

RunderOpprettet av Arild fr., november 13, 2015 17:05:24

Jonas H. Rasmussen, Bergens (1735) - Henrik Øie Løbersi (2125) 0-1
Petter A Wadstensvik (1527) - Andreas Holst Oord, Stavanger (-) 1-0
Elias Hestvik, Bærum (-) - Mads Wollan Myhre (1468) 0-1

Mesterskapet spilles i Troldsalen ved Quality Hotel Edvard Grieg, ikke så langt fra Flesland. 380 deltagere er påmeldt.

Det spilles seks runder i de eldste klassene A og B, og syv runder i de øvrige klasser. De yngste spiller sin ekstra runde på lørdag. Det er mulig fordi de yngste klassene har kortere tenketid. Mens de eldste har 90 minutter og 30 sekunder tillegg pr. trekk, er tenketiden for klassene C-G en time på 40 trekk og en halvtime på resten av partiet. Unntaket er den seedede førsterunden, der alle har bare 61 minutter hver.

Henrik (2125) er andrerangert etter Johan-Sebastian Christiansen (2361) i klasse A. Henrik har nå havnet blant de to som har kvalifisert seg for nordisk to år på rad og tenker nok å greie det i år også. Fjorårsvinner Sigve Hølleland (2060), Edit Machlik (1995) og Martin Nilsen (2089) blir nok de fremste utfordrerne. Erlend Kyrkjebø (2101) tok andreplassen i klasse A i fjor, da Henrik ble tredjemann, men han er for gammel for nordisk, så det spiller ingen rolle for Henrik om han kommer etter ham på resultatlisten.

Petter (1527) er rangert som nummer 20 av 44 i klasse B (1999-2000), mens Mads (1468) er 17. rangert av 58 deltagere i klasse B (2001-2002). Nivået i toppen er nå så høyt at begge er rundt 700 ratingpoeng bak de ledende i sine respektive klasser, så en pallplass er urealistisk. Å komme blant de 10-12 beste er derimot ikke umulig.

Den øverste tredjedelen blir premiert, det vil si ned til 14. plass i gruppe B og 19. plass i gruppe C. Det er også lagt opp til skjønnhetspremiering av partier i alle rundene, slik at 10 prosent av deltagerne til slutt vil ha mottatt en sik premie. Arrangøren har totalt kjøpt inn premier for 170.000 kroner, så det bør være noe å ta med seg hjem.

16.45: Som Tore nevnte på forsida kommer jeg ikke til å finrapportere fra et mesterskap der vi har med tre deltagere. Det er også trangt mellom en del av stolradene og forstyrrende å gå for mye rundt spillerne. Det eneste sjakklige interessante i 1.runden ser ut til å være at Henrik tar etter sin lærer Simen A, ettersom han spiller en hollandsk variant mot Rasmussen, som han kjenner godt fra før. Petter spiller sokolsky mot en spiller som ikke aner hvordan han møter åpningen, og Mads spiller fransk med sort, mens det ser ut som motstanderen vil spille noe annet enn d4.

Jeg kommer tilbake med en rapport etter runden.

kl. 1847: Da har alle våre vunnet. Petter er lik seg. Han krevde tidlig seier på to feiltrekk. Men det var ikke noe å si på det. Etter å ha unnlatt å flytte kongen ut av sjakk, satte motstanderen deretter kongen selv i sjakk. Man må kunne kreve mer av 15-16-åringer i et NM.

Mads sto lenge jevnt mot en uratet spiller. Det var byttet av mange offiserer, Mads hadde klart minst tid og den eneste fordelen av betydning et tårn i en åpen linje. Men motstanderen ble litt for frisk. Han flyttet opp en ubeskyttet springer med sjakk, Mads flyttet i mot med kongen og fikk deretter satt opp en springergaffel på dronning og konge. Den så ikke motstanderen og vagte å redde springeren i stedet. Resten var enkelt, selv med få minutter igjen på klokka.

Henrik spilte et effektivt hollandsk-parti. Han fianchetterte på dronningfløya der han etter hvert brukte løperen til å forsvare en tung springer oppe på e4. Den truet lite, men kontrollerte mye, og Henrik fikk god tid til å manøvrere arsenalet sitt i stilling. Til slutt gikk bergenseren matt.

Som alltid er det noen skrell eller nesten-skrell i disse førsterundene. Aleksander Fossan (1710) i klasse C tapte mot Mats Nærheim (1067) i dronningsluttspill, og Magnus Sæthre (867) sto klart best i sluttspill mot førsterangerte Tor Fredrik Kaasen (2120). Tor Fredrik, som satt ved siden av Mads, hadde en dobbeltbonde og også en isolanibonde som motstanderen kunne vunnet hvis hvit hadde vært mer opptatt av vinst enn remis. Tromsøvæingen berget seg til slutt i land på rutinen. Stortalentet Afras Mansoor (1563) havnet også i tidsnød mot en spiller med bare halve ratingen, men viste seg til slutt som den sikreste i tårnsluttspill.
I Henriks klasse røk hjemmelagets 1900-spiller Mathias Sætre på et tap mot Anders Søberg (1198)!