NM for klubblag 2015

NM for klubblag 2015

.

Vi følger laget til Kristiansund i NM for klubblag i Haugesund 12.-14. juni 2015

Runde 4 lørdag kl. 18

RunderOpprettet av Tore lø., juni 13, 2015 18:05:23
4. runde spilles lørdag kveld.
Kristiansund - Tromsø 2 LP
Henrik Øie Løbersli (2007 - Tor Fredrik Kaasen (2010) 1/2-1/2
Mads Wollan Myhre (1448) - Gunnar Lund (1592) 1/2-1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Mads Vestby-Ellingsen (1598) 1/2-1/2
Iver Halse (1265) - Benjamin Halvorsen (1445) 0-1

Vi har hvit på første- og tredjebordet (Henrik og Petter) og Iver og Mads har de svarte brikkene i dette oppgjøret.

Lilleputtene til Tromsø er ratingfavoritter i dette oppgjøret. Dette er kameratene til vår Mads, og han kjenner dem alle. Men det var ikke noe til hjelp den halvtimen vi hadde til rådighet da vi skulle preppe åpningene mot dem. For Mads har ikke spilt langsjakk mot så mange av dem, men heller sosial lynsjakk.

Petter skulle velge enten 1. f4 eller 1. b4 og gikk for det siste. Iver spiller slavisk forsvar.

Oppdatert kl. 1825: Henrik spiller mot grünfeldindisk. Henrik spilte Tc1 i 7. trekket. Mads møter Tarraschvarianten i fransk forsvar (3.Sd2). De har gjort 15 trekk, og begge to har brukt omtrent like lang tid. Mads har fått spilt f6 allerede og brutt opp sentrumsbøndene til Gunnar. Iver åpnet med slavisk forsvar, men nå har de kommet inn i fransk forsvar. Iver har ikke tenkt å bryte opp med f6, men spilte heller g6 for å fianchettere løperen til g7. Det er vel ikke riktig plan? Petter spiller sin vanlige Sokolskijs åpning, og Petter har bare brukt 2 minutter hittil, mens motstanderen har brukt 20. Petter er inne i sine velkjente åpningstrekk ennå.

Oppdatert kl. 1829: Pausen mellom rundene ble brukt forskjellig, og det er forskjellige måter å slappe av på. Henrik og Mads gikk på butikken og kjøpte seg skillingsboller som de spiste på hotellrommet. Iver og Petter satt og spilte Civilisation på pc-ene sine.

Oppdatert kl. 1845: På førstebordet står Henrik rimelig greit. Han har ikke fått rokert, men han har løperparet. Mads og Gunnar spiller begge to litt raskt nå. Kanskje begge to er slitne og ikke har ork til å tenke. Trekkene har gått raskt unna i kompliserte stillinger. Mads hadde en hengende bonde på e6, men etter avbytte av springere på e5, slo Gunnar igjen med bonde, og nå er det han som har en hengende bonde på c3. Mads derimot har en løper som har veldig liten aksjonsradius, mens Gunnar sin har litt flere felter å gå til, men virkeområdet dens er bare litt større. Enten blir dette remis, eller en av dem gjør en feil.
Petter har nå brukt 4 minutter mens motstanderen har brukt over 40 minutter. Petter er fremdeles i åpninga si. Iver lurte både meg og motstanderen med g6-trekket sitt. Jeg tenkte at han skulle ha ut løperen sin til g7 og rokere kort, men det skjedde ikke. g6 kan ha vært et trekk for å hindre et springeroffer på e6, men uansett rokerte Iver langt i det neste trekket. Og han har brukt de to neste trekkene etter det på å flytte kongen sin enda lenger inn til b8 og tårnet til c8.

Iver var litt deppa etter vinsten i forrige runde, fordi han bukket kvalitet. Han mener at han hadde griseflaks som vant partiet. Men slike svindelforsøk som det Iver fikk til, kommer ikke av seg sjøl. Det var Iver som spilte slik at det var lett for henne å gjøre feil.
Dette partiet viser igjen at Iver spiller godt, og han er i form, uansett hva han sier sjøl. :-)

Brede spiller ikke for Vålerenga i denne runden hvor det er toppmøte mellom Vålerenga og Oslo.

Oppdatert kl. 1900: Hverken Mads eller Gunnar gjorde noen grove feil, og de ble derfor enige om remis!

Oppdatert kl. 1929: Henrik og Tor Fredrik har tatt remis.
Iver har tapt.
Jeg så feil i store deler av partiet til Iver. Det var ikke åpninga slavisk forsvar, men Caro-Kann, og det er jo en vesensforskjell. Da er det ikke så rart at det ble overgang til fransk. g6-trekket var ikke så lurt, og det var for å dekke opp et offer på e6. Men det ødela stillinga til Iver på kongefløya, og da han rokerte langt, mistet han forsvaret av f7-bonden. Den fikk Benjamin tatt, og han kom inn på sjuenderaden og vant partiet.

Oppdatert kl. 1933: Stillinga til Petter er god. Han står ørlite grann bedre, da han har bedre tårn. De har byttet av to lette offiserer og to bønder. Petter har bare brukt 16 minutter på de første 20 trekkene, mens Tromsøs Mads har bare 14 minutter igjen til tidskontrollen ved 40 trekk.

Oppdatert kl. 1955: Petter er den eneste igjen av våre, og han står nå godt igjen. De har byttet av et tårn og en lett offiser. Tromsøs Mads har 4 minutter på 8 trekk, og de siste fire trekkene har Petter fått ei god stilling etter at han for et par trekk siden sto litt dårligere.

Oppdatert kl. 2012: Petter har nettopp tilbudt remis, men det ble avslått. De er i tårnsluttspill, der Mads har to bønder på dronningfløya mot Petters ene. Petter har imidlertid fire mot tre bønder på kongefløya. Nå har begge to fått sentralisert kongene sine, så den potensielle fribonden til svart på dronningfløya skal ikke være noe problem med å stoppe. Og da kan Petters bondemajoritet på motsatt fløy få en innvirkning.
Men som Arild skriver i en kommentar, er guttene fra Tromsø vanligvis veldig gode i sluttspill, og de er flinke til å file og file for å få fram svakheter i motstanderens stilling. Slik feinschmeckerspill er ikke Petters force. Så vi er litt bekymret her vi sitter utafor spillesalen.

Oppdatert kl. 2032: Nå er alle bøndene på dronningfløya byttet av, og Petter har to på kongefløya, en h-og en e-bonde, mens Mads har tre sammenhengende bønder h-f. Men det ser remisaktig ut, for Petter kan sjakke og sjakke kongen, og også true de tre bøndene på sjuenderaden.

Oppdatert kl. 2056: Det er sagt at de unge Tromsøguttene er gode i sluttspill, og det viser Mads i kveld. Petter har ikke vært nøyaktig nok, og nå taper han enda en bonde. e-bonden. Det blir vanskelig å holde dette partiet da. Men Mads har bare 3 minutter igjen, så det er litt håp for Petter, ennå.

Oppdatert kl. 2104: Det ble remis på Petter! O: Vi skjønner ikke hva som har skjedd, for vi så ikke de siste trekkene. Men det var tidsnøden som gjorde at Mads spilte veldig raskt, og da bukket han tilbake bøndene, og de kom ut i kliss remis-stilling. Det var kjekt :-)

Vi tapte matchen 1,5-2,5, men det ble jo en opptur helt på slutten, og det var jo artig.
Da er det middag for oss på laget som ikke har spist, og runden søndag starter allerede grytidlig klokka kvart over åtte.

  • Kommentarer(10)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Tore lø., juni 13, 2015 23:28:52

Alle på laget har i dag gjort det vi ble enige om på forhånd, og jeg er stolt over den kampvilje og innsatsvilje de viser alle fire. At vi taper mot bedre lag, er noe vi, av og til smiley, må regne med.
Tre partier på en dag er mye, og det var mange spillere fra mange lag som satt i spisesalen i kveld og var helt utslitte. Og utsikten til to nye runder i morgen og med start allerede kvart over åtte, gjorde det ikke bedre. smiley

Opprettet av Roger lø., juni 13, 2015 21:35:09

Synes guttene fighter godt og har gjort det bra. Sikker på at dette skaper motivasjon og nyttig erfaring. Sterkt av Petter å klare remis. Nyt kvelden og husk å få nok søvn.

Opprettet av Roger lø., juni 13, 2015 21:21:59

Meget bra oppsummert Arild. Jeg har selv tapt flere partier på at jeg skal spille fort i motstanderens tidsnød enn å bruke god tid og vunnet. Har også vunnet flere partier på at motstanderene spiller fort i min tidsnød for at jeg ikke skal tenke på deres tid og det har ført til at de har gjort grove feil Dette er en balanse gang og man lærer av feil. Skal være forsiktig med å kritisere remis tilbudet da jeg ikke kjenner stillingen, men man skal vel i lagsjakk spørre lagkaptein først? Vet ikke hva som er avtalt på forhånd og omstendighetene og tidsnøden Petter hadde vel god tid og hadde muligens tid til å høre med lagkaptein om han kunne tilby remis.

Opprettet av Tore lø., juni 13, 2015 21:13:05

Skjønner hva du tenker på, men jeg syntes det var greit å tilby remis i den situasjonen. Med tanke på hvor gode disse Tromsøguttene er i sluttspill, så var det ikke stort håp om noe mer enn et halvpoeng allikevel.

Opprettet av Arild M lø., juni 13, 2015 20:28:27

Skjønner ikke dette. Når LAGET står til tap, kan man ikke tilby remis, men må spille til siste håp er ute! Det virker det ikke som det er her? Av oppdateringene til Tore kan man også slutte at det er spilt 24 halvtrekk på drøyt 20 minutter. Greit hvis det er bare ett fornuftig trekk å gjøre, men har man flere alternativer bør man bruke tida si på å finne (kombinasjoner av) de aller beste. Da får motspilleren sjelden igjen for å kunne tenke på din tid, men må bruke enda mer tid på å vurdere alvorlige virkninger av egne feil inn i tilleggstiden.

Opprettet av Arild M lø., juni 13, 2015 19:43:13

Oppdaterte ikke først, nei. Mads møtte Mads i landsturneringen i Trondheim ifjor. Da var Mads v-L i en lignende tidsnød og gjorde 3-4 halvgode trekk opp mot tidsgrensen. Bare ikke Petter begynner å spille for fort nå, for å presse ham.

Opprettet av Arild M; lø., juni 13, 2015 19:35:20

Hva er tidsbruken på tredjebord nå?

Opprettet av Morten F lø., juni 13, 2015 19:32:34

Fornuftig av Mads. Viktig at Henrik får kontroll på den åpne c-linja, hvis det er hovedvarianten som spilles. Det gjør det lettere å dytte sentrumsbøndene frem sånn at han etterhvert kan skaffe seg en fribonde og evt. plassere et tårn på c6. Et godt tegn at man klarer å være kritisk til eget spill selv når man vinner :) Lykke til!

Opprettet av Tore lø., juni 13, 2015 18:31:07

Ja, vi oppdaget de gode sluttspillkunnskapene deres under NM på Lillehammer i 2012. Jeg burde nok ha minnet dem på dette før partiet, men nå er det for seint.

Opprettet av Arild M; lø., juni 13, 2015 18:19:48

Hukommelsen er ikke allverden, nei. Mads har slått både Gunnar, Benjamin og Mads V-E i langsjakk-NM. Gunnar er nok litt bedre enn ham i dag. På bord 1 kan det gå alle veier, mens de to trømsøværingene på de nederste bordene kan variere litt mer i prestasjonene. Jeg vil tro spesielt Iver har en fair sjanse mot Benjamin, men dette er nesten umulig å spå. Merk at alle som kommer fra Tromsø er gode i sluttspill!