NM for klubblag 2015

NM for klubblag 2015

.

Vi følger laget til Kristiansund i NM for klubblag i Haugesund 12.-14. juni 2015

Runde 2 lørdag kl. 9

RunderOpprettet av Tore lø., juni 13, 2015 00:34:45
2. runden starter lørdag morgen klokka 9
Kristiansund - Sandnes
Henrik Øie Løbersli (2007) - Ilia Kakushadze (1875) 0-1
Mads Wollan Myhre (1448) - Karle Stangeland (1900) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Knut Hjørnevik (1818) 0-1
Iver Halse (1265) - Snorre Skrede (1689) 1/2-1/2

Vi har hvit på første- og tredjebordet, og svart på andre- og fjerdebordet.
Det spilles bare med fire spillere, og et av lagene må ta bort en av spillerne. Vi har ikke bestemt oss ennå for om Tore skal spille denne runden, men det virket sånn fredag kveld. Flere av ungdommene ymtet frampå om at de ønsket å stå over morrarunden på lørdag.

Dette var nabolaget i førsterunden. Vi kunne ha møtt et mye bedre lag, og garantert tapt 0-4, men her har vi jo en sjanse. Selv om de er favoritter, rent ratingmessig. Vi er dog avhengig av at Henrik vinner på førstebordet hvis vi skal ha en mulighet til å ta hjem seieren.

Oppdatert kl. 0905: Runden startet akkurat på tida. Det er standard åpninger foreløpig. Henrik spiller mot siciliansk. Mads spiller fransk. Petter spiller Sokolskij og Iver dronninggambit.

Oppdatert kl. 0910: Alle spillerne var tidlig oppe. Halv åtte da Tore tok ringerunden hadde de stått opp allerede på begge rommene. Petter var først oppe, og kom tilbake fra frokost kl. 8 da vi andre gikk ned. Vi fikk vite av Arild seint i går kveld at Sandnes har lagt ut partiene sine fra klubbmesterskapene sine de siste årene. Dermed måtte lagleder bruke et par timer av natta på å spille gjennom partiene til de aktuelle motstanderne våre i dag. Og siden hver spiller kunne møte to av Sandnes' sine, avhengig av hvilken lagoppstilling de valgte, ble det litt å sjekke, og spillerne fikk resultatet i morges.

Oppdatert kl. 0918: Det ble overgang til katalansk åpning på Iver. Mads møtte e5-varianten i fransk, og der hvit fortsetter med a3 og b4. Henrik møtte Kalasjnikov-varianten i siciliansk, og Henrik fikk sjakket med springeren sin på d6. Petter har en vanlig Sokolskij, men motstanderen spiller ganske raskt, og er ikke ukjent med oppstillinga av de svarte brikkene.

Oppdatert kl. 0928: Motstanderen til Petter har brukt 20 minutter og Petter bare 6. Det var bare de første trekkene at Knut Hjørnevik spilte raskt. De er fremdeles i åpninga, så Petters motstander er ikke så kjent med dette allikevel.
Iver har fått ei god stilling og truer nå å bryte i sentrum med e5. Hvit har spilt alt for tregt, for det er jo hvit som skal bryte med e-bonden. Iver flyttet nettopp løperen sin fra e7 til b4 og åpnet for at tårnet på e8 dekker e5-feltet. Og Ivers motstander havnet i tenkeboksen :-)
Mads' motstander har blokkert dronningfløya og har nå en fribonde på c5. Han har kjeden a3-b4-c5, men har ikke bonde på d4. Mads har da en fribonde på d5. Karle Stangeland har en stor terrengfordel, men det er franskspillere som Mads vant til at motstanderen har.
Ingenting nytt har skjedd i partiet til Henrik. Motstanderen tenker, og det har han gjort så lenge at Henrik har gått seg en tur for å sjekke partiene til NTG-kameratene sine.

Oppdatert kl. 0945: Iver kunne ikke bryte på e5. Min feil. Men Iver har nå fått blokkert e4-bruddet til motstanderen. Iver byttet av springeren på c3, og har nå satt en springer på e4! Ingen forandringer hos de andre, men Henrik er nå på plass og sitter og tenker.

Oppdatert kl. 1003: Henrik mister en bonde. Han hadde bare dronninga si ute på brettet, mens motstanderen hadde dronning og to springere. Springerne truer både dronninga og gaffel på konge og tårn, så Henrik måtte gi bonden. Men da står svart godt. Jeg lurer på om han kan få inn springergaffelen allikevel. Det ser ikke lyst ut for Henrik.
Mads tar ikke rokade, men flytter kongen sin opp til e7 og tårnet til e8. Så det blir nok en slags rokade ut av det etter hvert.
Ivers motstander truer med å komme med et bondebrudd på e4, og Iver kan forsvare seg mot det, eller han kan velge ei anna plan. Siden Iver ikke har spilt b6 ennå, satser han nok på at han får ut løperen sin ut i diagonalen c8-h3, og at han får spilt e5.

Oppdatert kl. 1013: Henrik mistet også kvaliteten, og han står nå kvalitet og bonde under. Han har littegrann kompensasjon for materiellet men langt fra nok. Mads har nå fått kongen og tårnet sitt i rett posisjon. Han brukte 5 trekk på det. The8, Ke7, Kf8, Kg8 og Tf8. Eller han kunne bare spilt kort rokade og fått samme stilling.. . Men så trangt som Mads sto, så var det vel greit å få gjort en del trekk. Nå er f-linja åpen, og Stangeland vil nok komme med et angrep på kongestillinga til Mads. Det ser ikke lyst ut.
Petter står helt greit, og Iver har fått spilt b6 og fått ut løperen sin på a6. Den truer nå en bonde på c4. Og han hindrer bondebruddet e4, foreløpig.
Så vi står greit på bord 3 og 4, men ikke på toppbordene.

Oppdatert kl. 1022: Mads står bonde under. Han mistet bonden på f7 i den kongemanøveren tidligere. Det ser ikke lyst ut for Mads.
Petter har tatt testamentbonden til Hjørnevik. Farlig, farlig. Men han satt lenge og tenkte på det, så han har vel funnet ut at det går greit. Ulempen er at han tillater at svart kan få motspill i den åpne b-linja, hvis dronninga hans overlever ekspedisjonen inn på fiendens territorium.
Iver står fint, og de har byttet av bønder på d5. Intet nytt hos Henrik.

Oppdatert kl. 1032: Iver valgte å slå tilbake med c-bonden, slik at c-linja er åpen. Alternativet hadde vært å slå tilbake med e-bonden, og da ville vi fått to halvåpne linjer i partiet. Det er litt mer forsiktig å gjøre slik Iver gjør. Petters dronning klarer seg, og han står bonde over. Foreløpig har ikke motstanderen kommet med noe mottrekk. Mads forsvarer seg så godt han kan, men det er lite plasser på kongestillinga hans til de offiserene han trenger. Men angrepet trenger tid, så dette er ikke avgjort med det første. Henrik forsøker så godt han kan å utnytte at han nå har mer aktive offiserer.
Kirkegatas Tom R Wister pleier å bruke gamle NM-t-skjorter på sjakkarrangementer, og i dag har han på seg sin favoritt-t-skjorte. Det er t-skjorta fra Landsturneringa i Kristiansund i 2001. Her et bilde av Tom med den aktuelle t-skjorta fra NM i Trondhjem i fjor.

Oppdatert kl. 1049: Henrik kan vinne bonde nå, men da må han bytte av dronninger. Det vil han nok ikke, for Henriks springer står elendig plassert på a3, og bytter Henrik av dronningene, vil nok Ilias materielle fordel materialisere seg ganske raskt. Angrepet til Stangeland på kongestillinga til Mads er avblåst. Han forsøkte ikke noe særlig. Nå har Mads fått kontroll over den halvåpne f-linja og har begge tårnene sine der! Det ser litt lysere ut. Mads har brukt mye mer tid i dette partiet enn han vanligvis gjør. Petter har også vunnet a-bonden, og har nå to bønder over. Det som bekymrer meg litt er at Petter nå har begynt å spille litt raskere. De første 15 trekkene brukte han en halvtime på, og det er mye til Petter å være i ei kjent åpning. Men nå har han speedet opp, og det bekymrer meg littegranne. Men det er vel lagleders rolle også? Men to bønder over, skal gå greit.
Iver og motstanderen har byttet av et tårn, og står og stanger mot hverandre. Det kan være at motstanderen har sett på ratingtallet til Iver og satser på at han skal være litt bedre enn ham i sluttspillet.

Oppdatert kl. 1103: Henrik har gitt opp. Han kom ut i sluttspill med kvalitet og bonde under, og uten håp om noe spill. Kongeangrepet til Mads' motstander har gjenoppstått. Han bare flyttet om på noen av offiserene sine, for å angripe i diagonalene i stedet. Stangeland har bare 17 minutter igjen på 12 trekk.
Petter spilte raskt og bukket offiser. Han kunne få bonde for den, og ville stått greit med tre bønder for offiseren, men han har i stedet valgt å komplisere stillinga, og da mistet jeg oversikten over hva som kan skje. Iver står greit.

Oppdatert kl. 1104: Nå er det heller snakk om å unngå 0-4 enn om å få uavgjort i matchen... ;-)

Oppdatert kl. 1110: Mads har vunnet kvalitet! Mads fikk motspill i diagonalen a8-h1 der han hadde både løper og dronning. Han fikk flyttet fram fribonden sin på d5 og truet å sjakke med dronninga på h1. Der valgte Stangeland å gi kvaliteten enn å miste mange bønder på kongefløya. Stangeland har løperparet og tårn mot Mads' to tårn og springer.
Petters komplikasjoner fører til at han ikke vinner bonde for løperen, men kanskje heller taper en. Iver har byttet av dronningene. Iver har løper og springer mot løperparet, og står nok littegrann dårligere. Men remisen er innen rekkevidde.

Oppdatert kl. 1121: Mads har bukket bort fribonden sin. Men han står ikke godt. Løperparet til Stangeland står i sentrum og dominerer stillinga. Han har også en fribonde på c5 som truer med å gå inn, og han truer også med å gå med løperen til b7 og ta begge Mads' bønder på dronningfløya. Det ser ut som om Mads taper dette partiet.
Iver spiller forsiktig og godt.

Oppdatert kl. 1130: Mads taper nå. Stangeland har to fribønder på kongefløya også. Petter får en bonde for offiseren, og kanskje han greier å beholde en til. Iver er litt presset. Vi er nå veldig fornøyde om vi unngår 0-4.

Oppdatert kl. 1142: Mads taper greit nå. Petter fikk ikke bonde for løperen, og har ren løper under. Det ser litt greiere ut for Iver nå. Motstander Hjørnevik har låst av bøndene på kongefløya, og da blir ikke løperparet hans så godt som det kunne ha blitt.

Oppdatert kl. 1154: Petter har i tidsnøden til motstanderen greid å få en fribonde fram til d7-feltet. Men på d8 står et tårn, og løperen til Hjørnevik står også og passer på forvandlingsfeltet. I tillegg har han også dronninga og det andre tårnet som truer bonden. Petter vil tape partiet til slutt, men han gjør det spennende underveis :-) Mads har fremdeles kvalitet over, men nå har Stangeland aktiv konge og tre fribønder. Mads har tårn og Stangeland har en løper. Ivers motstander har fått aktivisert begge løperne sine, og Iver spiller litt for passivt.
Det ser ut til at det blir tap i disse tre partiene også.

Oppdatert kl. 1206: Petter har gitt opp. Mads er bare noen få trekk unna før han gir opp. Det har vært tapt ganske lenge. Men Ivers motstander har nå deplassert sine løpere, og det gjør at Iver har muligheter til å holde stillinga igjen.

Oppdatert kl. 1210: Mads har gitt opp.

Oppdatert kl. 1221: Det er 8 partier som spilles inne i spillesalen. Av 80 totalt. Og Iver er en av dem som ikke er ferdig. Nå har Iver greid å blokkere på dronningfløya også, og det ser mer og mer ut som remis. Motstanderen har løperparet, og han kan nok skape noe hvis han tar sjansen på å vinne. Ulempen for ham da er at han også øker sjansen for å tape. Vi får se. Det blir noen spennende minutter framover.

Oppdatert kl. 1230: Iver har fått byttet av springeren sin mot den ene løperen til hvit. Nå har motstanderen hans en fribonde, men de har begge to hvitfeltløpere. Fordelen til Iver er at alle hans fire bønder er på svarte felter, mens motstanderen har sine fire bønder på de hvite feltene. Det er da lettere for Iver å angripe dem, og Iver har kontroll på fribonden med kongen sin. Nå er det bare 5 partier som spilles inne i salen. Ivers er et av dem.

Oppdatert kl. 1235: Iver og motstanderen, Snorre Skrede, ble enige om remis. Og vi er godt fornøyd med Ivers spill i denne kampen :-) Da ble det tap 1/2-3 1/2, og vi unngikk nullen.

Da blir det lunsj på oss, før det blir en ny runde klokka halv to.


  • Kommentarer(6)//2015nmklubblag.ksk.no/#post5